AnasayfaBlogToplulukta Rahat Konuşmayı Sağlayan Sunum Nasıl Hazırlanır?
Sunum Teknikleri

Toplulukta Rahat Konuşmayı Sağlayan Sunum Nasıl Hazırlanır?

13 Aralık 2021
Takım elbiseli bir adam beyaz bir arka planın önünde duruyor. Lacivert bir takım elbise, altında beyaz bir elbise gömleği, siyah bir kravat ve siyah elbise ayakkabıları giyiyor. Saçları düzgünce taranmıştır ve gözlerinde kendinden emin bir ifade vardır. Elleri cebinde ve çenesi hafifçe yukarıda durmaktadır. Bakışları dümdüz karşıya bakıyor ve ifadesi ciddi. Güçlü bir yetkinlik ve otorite hissi veren, temiz kesimli ve profesyonel bir görünümü vardır. Kıyafeti ve duruşu onun nüfuzlu ve güçlü bir kişi olduğunu göstermektedir.
Önemli ÖzelliklerAçıklamaİpuçları
Sunum TeknikleriKendinden emin ve etkili bir konuşmacı olmak için bilmeniz gereken sunum teknikleri.Kendinize has iletişim dili oluşturun, güçlü bir diksiyon ve etkili bir beden dili kullanımı geliştirin.
Heyecan ve KorkuToplum önünde konuşma heyecanı ve korkusunu kontrol etme yöntemleri.Heyecanı motivasyon kaynağı olarak kullanın.
Sunum Öncesi HazırlıkTopluluk önünde rahat konuşmayı sağlayacak hazırlıklar.Konuşmanın ana yapısını belirleyin ve tekrarlar yapın; kendi kendinizi videoya alın ve hatalarınızı düzeltin.
MükemmeliyetçilikSunumunuzun mükemmel olmak zorunda olmadığını kabul etmeHatalarınızın bütün sunuşunuzu mahvedeceğine inanmayın.
Konuya Hakim OlmakSunacağınız konuya hakim olma önemi.İyi bir araştırma yapın.
ErtelemeSunum öncesi hazırlığın ertelenmemesi gerektiği.Sunum anını gelip çattığında yaşayacağınız stresi düşürmek için hazırlığınızı erken yapın.
Slayt HazırlamaEtkili bir slayt hazırlamanın sunumu destekleme rolü.Slatlarınızı sade, anlaşılır ve etkileyici olacak şekilde tasarlayın.
KonsantrasyonSunum anında odaklanma ve konsantrasyonun önemi.Gereksiz detaylardan uzak durun ve ana konunuzu vurgulayın.
DiksiyonKonuşma anında net ve anlaşılır ifadeler kullanma.Diksiyonunu geliştirmek için eğitimler alabilirsiniz.
Beden DiliBeden dilinin konuşma üzerindeki etkisi ve önemi.Beden dilinin duyguları ifade etmedeki gücünü kullanın.

Topluluk önünde konuşmak profesyonel iş yaşamında birçok mesleğin doğasıdır. Sadece iş yaşamında değil okul ve günlük yaşantıda olması gerekli bir durumdur. Ancak yapılan araştırmalar bize gösteriyor ki topluluk önünde konuşmak dünyada insanların en büyük fobileri arasında yer almaktadır. Özellikle işi ve okulu gereği sürekli topluluk önünde konuşmak zorunda olan kişiler etkili sunum teknikleri ve benim onlara vereceğim taktikler sayesinde korkularını yenerek sunuş yapabilirler.

İlgili eğitim: Sunum Teknikleri Dersi

güçlü ve etkili konuşma yapmak, ikna edici ve başarılı sunumlar gerçekleştirmek iş ve eğitim dünyasında başarıyı yakalamanın sırlarından kabul edilir. karşısındaki dinleyicileri ikna eden, kendinden emin görünen ve dış görünüşüyle dinleyicileri ortak amaç uğrunda toplayabilen kişilerin bazı ortak özellikleri vardır. bu kişiler kendilerine has iletişim dilleri, güçlü diksiyonları ve etkili beden dili kullanımları bulunmaktadır. bu kişiler için “onlar atsın biz dinleyelim” denilmektedir.

İlgili eğitim: Diksiyon Kursu

Çünkü bu kişiler için topluluk önünde konuşmak sıradan bir hal almıştır. Heyecan ve korkularını nasıl yönetebileceklerini öğrendikleri için topluluk önünde rahat konuşarak sunumlarını yapabilirler. Sahip oldukları heyecana yenik düşmek yerine o heyecanın onları daha iyi konuşmalarını sağlayan bir motivasyon kaynağına olduğuna inanırlar. Sunum öncesi, sunum anı ve sonrasında uyguladıkları taktikler ile topluluk önünde konuşmak oldukça kolaydır. Bende sizlere topluluk önünde rahat konuşmanızı sağlayacak sunum nasıl hazırlanır ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Bu sayede topluluk karşısında rahat konuşarak sunuşunuzu yapabileceksiniz.



Topluluk Önünde Rahat Konuşmayı Sağlayacak Sunum Nasıl Hazırlanır?

Topluluk önünde konuşmak çoğu insanın en büyük korkusudur. Bu korku bazı kişilerde o kadar çok yoğundur ki sunum yapmaktan kaçınırlar veya aktif olarak işlenmesi gereken dersleri almaktan vazgeçerler. Topluluk önünde konuşamama durumu bir hastalık değildir ancak bir sorundur. Bu sorun aşılamayan veya önüne geçilemeyen bir sorun değildir. Aksine üstüne gidilmedikçe kişinin kendini kötü hissetmesine neden olmaktadır. Konuşmacının yapmaktan çekindiği sunum öncesinde yaşadığı stres, heyecan ve endişe durumları onu topluluk önünde konuşmaktan alıkoyar. Aslında bilmezler ki her konuşmacı topluluk önüne çıkmadan o duygu durumlarını yaşar. Dünyanın en iyi konuşmacısında bile korku, stres, heyecan durumları gözükür.



Önemli olan kişinin yaşadığı heyecan ve endişe durumunu avantaja çevirerek kendileri kamçılayan bir motivasyon aracına dönüştürmeyi öğrenmesidir. Sunumun ilk anlarında kişilerin stres ve heyecan durumları devam etmektedir. Önemli olan bu duygu durumlarına yenik düşüp sunuşunuzu mahvetmemektir. Etkili sunum teknikleri size bu konuda yol gösterebilir. Etkili sunum teknikleri ile sunuş öncesi ve anında yaşadığınız stres ve endişe durumunu en aza indirmeyi ve kontrol etmeyi öğrenebilirsiniz. Bu sayede topluluk önünde konuşmak fobi olmaktan ziyade hobi olmaya başlar. Peki, topluluk önünde rahat konuşmayı sağlayacak sunum nasıl hazırlanır? Bu soruya başlıklarla cevap vermeye çalışacağım.

Sunum Öncesi Hazırlık Yapmak:

Sunum öncesi hazırlık yapmak etkili sunum teknikleri arasında yer alır. Sunum öncesi hazırlık yapmak topluluk önüne çıktığınızda rahat konuşmanızı sağlayacak ve etkili bir sunum yapmanızı sağlayacak bir unsurdur. Sunumdan önce mutlaka kaygı ve endişe yaşarız. Buna insan olarak zaten ihtiyacımız da vardır. Yaşanılan kaygı durumu hatırlatmayı kolaylaştırır ve konsantrasyon sağlar. Yani sunum öncesi hazırlık yapmak ile kastedilen kaygıyı tamamen ortadan kaldırmak değil de kaygı seviyesini düşürmektir. Peki, nasıl bir hazırlık yapmak gerekir?

  • İlk olarak bireylerin düşünme tarzlarında yaşayacağı bir değişikliğe ihtiyaç vardır. Topluluk önünde konuşmak fikrini korkuyla değil de sakince benimsemek gerekir. Bu da her şeyin kötü olacağı fikrinden uzaklaşılmasını sağlar.

  • Mükemmeliyetçilik fikrinden uzaklaşın. Yapacağınız hataların bütün sunuşunuzu mahvedeceğine inanmayın. Dünyanın en iyi konuşmacıları bile hata yapar. Eğer konuşmacı olarak hatanıza kapılmazsanız dinleyiciler de sizin hatanıza kapılmaz.

  • Sunum öncesi hazırlık yapmak durumunu kesinlikle ertelemeyin. Ertelemeniz belki o an için kaygı ve endişe seviyesini düşürebilir. Ancak sunum anı gelip çattığında yaptığınız ertelemeler daha büyük kaygı yaşamanızı sağlar. Topluluk karşısında kendinden emin ve kendine güvenen biri olmak istiyorsanız anlatacağınız konuya hakim olmanız gerekmektedir. İyi araştırmalar yaparak konuşmanızın ana yapısını belirleyin.

  • Sunumdan önce sürekli tekrarlar yapın. Tekrarlarınızı yüksek sesle yapmaya çalışın. Tekrar yaparken video kayıt kullanabilirsiniz. Kayıttan yaptığınız hataların farkına varabilirsiniz. Bu sayede hatalarınızı düzeltmek için çalışırsınız.

  • Sunum öncesi hazırlık yapmak başlığına iyi bir slayt sayfası hazırlamak da girmektedir. Slayt sayfalarınızın her biri farklı bir konu başlığını anlatan cinsten olduğuna dikkat edin. Metin ve görsel içerik dengesini sağlamaya çalışın. Slayt sayfalarını ne metine ne de görsel içeriğe boğmayın. Kullandığınız görseller metin içeriğini destekleyen görseller olmalı. Sayfanın sol tarafına görsel sağ tarafına ise metin koymaya özen gösterin. Kullandığınız görseller etkili bir sunum yaparak topluluk önünde rahat konuşmanızı sağlar.

  • Nerede sunuş yapacağınızı önceden mutlaka kontrol edin. Sunum anı geldiğinde kafanızda sorularla salona girmeyin. Sunum öncesi salonda kontroller yapın. Teknik ve donanım unsurlarının yeterli olup olmadığına karar verin. Bu durum hakkında eğer eminseniz sunum anında kaygı seviyeniz oldukça düşük olur.

  • Çok güçlü PowerPoint hazırlamaya çalışın. Bir slayt sayfasında en fazla 60 kelime olmasına özen gösterin. Yazı rengi ve büyüklüğüne dikkat edin. Herkesin görebileceği ve anlayacağı seçimler yapın.

  • Sunum anında kaygı yaşamanız durumunda kaygı seviyenizi en aza düşürecek olan alıştırmaları öğrenin. nefes egzersizleri, sesli kitap okumaları ve artikülasyon çalışmaları yaparak ses tonunuzu etkili bir şekilde kullanmayı öğrenin. Sesinizi iyi kullanan bir konuşmacı olursanız kendinize olan özgüveniniz tazelenir. Dinleyiciler de size karşı güven hissederek onlar üzerinde olumlu bir etki bırakarak rahat konuşma sergileyebilirsiniz.

  • Sunuma hazırlık yapmak başlığında sunum günü hangi kılık kıyafeti giyeceğinizi belirlemek de yer alır. Ciddi, karşı tarafta iyi bir izlenim bırakan ve koyu renkli kıyafet seçmeye özen gösterin.

  • Sunuma hazırlık aşaması içerisine yediklerinize içtiklerinize dikkat etmek de yer alır. Kafein, alkol vb. içeceklerin tüketilmesinden uzak durmanız önerilir. Ağır ve yağlı yemeklerin tüketilmesinden ziyade hafif yemeklerin tüketilmesi gerekir. Yediklerinizden ve içtiklerinizden rahatsızlık duymadan ve konuşmanızı etkileyecek gıdalardan uzak durarak kendinizi daha iyi hissedersiniz. Bu durum topluluk önünde daha rahat konuşmanızı sağlar.

Sunum Anında Yapılması Gerekenler Nelerdir?

  • Sunumunuza gülümseyerek başlamak sunum anında yapılması gerekenler arasında yer alır.

  • Kendinize, nasıl göründüğünüze, üstünüze ve başınıza o an dikkat etmeden odak noktanızı sadece hazırladığınız sunuma çevirmek sunum anında yapılması gerekenler arasındadır.

  • Sunumunuzu anlatmaya başladığınızda dinleyicilerle çok kısa göz teması kurmaya çalışın. Bu durum dinleyicileri sunuma çekmeyi başararak sizin daha özgüvenli şekilde sunmanızı sağlar.

  • Sunum anında yapılması gerekenler arasında doğal ses tonunuzla konuşmak yer alır. Yapmacık ses tonu kullanmaktan kaçının. Monoton konuşma tarzını bırakın.

  • Sunum anında yapılması gerekenler arasında sunum öncesinde yaptığınız hazırlıkları uygulamaya çalışmak yer alır. Yaptığınız provalar sayesinde artan konuya hakimiyetiniz ile sanki doğaçlama yapıyormuş gibi konuyu anlatın. Etkili sunum teknikleri kullanmayı unutmayın.

  • Sunum anında yapılması gerekenler arasında etkili beden dili kullanmak yer alır. Ellerinizi ve kollarınızı bağlamayın. Elinizi cebinize sokmayın, kürsünün arkasına geçmeyin, bir iki adım hareket edin, durduğunuz yerde sallanmayın.

  • Sunumunuzu ani bir şekilde bitirmemek sunum anında yapılması gerekenler arasındadır. Sunumuzun biteceğini ses tonunuzdan ve konu bütünlüğünün gidişatından belli edin.

  • Sunum anında yapılması gerekenler arasında anlattığınız konunun özetini çıkarmak yer alır. Vermek istediğiniz mesajın ana fikrini belirtmekten kaçınmayın. Bitiş cümlelerinizi önceden hazırlayarak sunum sonunda mutlaka kullanın.

  • Sunum bitiminde mutlaka dinleyicilere sorularının olup olmadığını sorun. Eğer varsa soru-cevap bölümü oluşturun. Bu dinleyicilerde büyük bir etki yaratmaktadır.

Yukarıda belirtilenlerin hepsi, tüm başlıklar topluluk önünde rahat konuşmanızı sağlayacak bir sunum hazırlamanızı ve sunmanızı sağlamaktadır.

Sunum Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?

  • Sunum sonrası yapılması gerekenler arasında ilk iş kendinizi rahatlatmaktır. Hatta kendinize ödül vererek yaptığınız sunumun tadını çıkarmaya çalışın.

  • Sunum sonrası yapılması gerekenler arasında keşke böyle yapmasaydım, şöyle olabilirdi vb. söylemleri kullanmamak yer alır. Çünkü önemli olan sizin heyecanınızı yenerek topluluk önünde rahat bir şekilde sunuşunuzu yapmanızdır.

  • Sunum sonrası yapılması gerekenler arasında ne öğrendim, en önemli öğrenme noktası nedir sorularını anlamaya çalışmak yer alır.

  • Sunum sonrası yapılması gerekenler arasında bundan sonra ne yapmayı düşündüğünüzü belirlemek yer alır.

  • Sunum sonrası yapılması gerekenler arasında isteğe göre dinleyicilere değerlendirme formu doldurtmak yer alır.

Yukarıda verilen her bir başlığın ortak noktası etkili sunum teknikleri başlığına dayanmasıdır. Etkili sunum teknikleri sayesinde topluluk önünde rahat bir konuşma sergileyerek etkili bir sunum gerçekleştirebilirsiniz. Bu yüzden etkili sunum teknikleri öğrenerek uygulamaya çalışın.

Sunum Teknikleri, Kendinden emin ve etkili bir konuşmacı olmak için bilmeniz gereken sunum teknikleri, Kendinize has iletişim dili oluşturun, güçlü bir diksiyon ve etkili bir beden dili kullanımı geliştirin, Heyecan ve Korku, Toplum önünde konuşma heyecanı ve korkusunu kontrol etme yöntemleri, Heyecanı motivasyon kaynağı olarak kullanın, Sunum Öncesi Hazırlık, Topluluk önünde rahat konuşmayı sağlayacak hazırlıklar, Konuşmanın ana yapısını belirleyin ve tekrarlar yapın; kendi kendinizi videoya alın ve hatalarınızı düzeltin, Mükemmeliyetçilik, Sunumunuzun mükemmel olmak zorunda olmadığını kabul etme, Hatalarınızın bütün sunuşunuzu mahvedeceğine inanmayın, Konuya Hakim Olmak, Sunacağınız konuya hakim olma önemi, İyi bir araştırma yapın, Erteleme, Sunum öncesi hazırlığın ertelenmemesi gerektiği, Sunum anını gelip çattığında yaşayacağınız stresi düşürmek için hazırlığınızı erken yapın, Slayt Hazırlama, Etkili bir slayt hazırlamanın sunumu destekleme rolü, Slatlarınızı sade, anlaşılır ve etkileyici olacak şekilde tasarlayın, Konsantrasyon, Sunum anında odaklanma ve konsantrasyonun önemi, Gereksiz detaylardan uzak durun ve ana konunuzu vurgulayın, Diksiyon, Konuşma anında net ve anlaşılır ifadeler kullanma, Diksiyonunu geliştirmek için eğitimler alabilirsiniz, Beden Dili, Beden dilinin konuşma üzerindeki etkisi ve önemi, Beden dilinin duyguları ifade etmedeki gücünü kullanın
etkili sunum teknikleri topluluk önünde rahat konuşmanızı sağlayacak sunum nasıl hazırlanır
Kalın, koyu renk sakallı bir adam beyaz bir duvara yaslanmış duruyor. Otuzlu yaşlarında görünüyor ve yüzünde ciddi bir ifade var. Sakalları dolgun ve gür, yüzünün ve boynunun büyük bir kısmını kaplıyor. Üzerinde açık gri desenli siyah bir tişört ve mavi bir kot pantolon var. Adamın kısa, koyu renk saçları var ve gözleri koyu kahverengi. Sert bir ifadeyle dosdoğru karşıya bakıyor. Arka plan beyaz bir duvar ve ışık görüntünün sol tarafından geliyor.
Sezer Açiler
Blog Yazarı

Sezer AÇİLER, 19 Haziran 1995 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. 2019 yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.