Teknoloji Danışmanı Nedir? Ne İş Yapar?
Teknoloji Danışmanının Görevleri | Teknoloji Danışmanının Özellikleri | Teknoloji Danışmanının Maaşı |
---|---|---|
Müşteri ihtiyaç ve gereksinimlerini saptayarak çözüm odaklı projeler üretir. | Teknoloji ve dijitalleşme konularında geniş bilgi birikimine sahip olmalıdır. | Çalıştığı şirkete, müşteriye ve deneyime bağlı olarak değişir; ortalama olarak 5000 ile 15000 TL arasındadır. |
Şirket içindeki teknolojik altyapıyı tespit eder ve buna yönelik yatırımları belirler. | Analitik düşünme yeteneğini ve problem çözme becerisi gelişmiş olmalıdır. | Özel sektörde iş imkanları geniş olan teknoloji danışmanı, deneyime ve projelerin çokluğuna bağlı olarak yüksek gelirler elde edebilmektedir. |
Operasyon ve süreç yönetiminde rol alır. | İş süreçlerini ve operasyonları anlama ve yönetme becerisine sahip olmalıdır. | Bir danışmanlık şirketinde çalışan bir teknoloji danışmanının genellikle 10.000 TL Üzerinde bir maaş talep ettiği bilinmektedir. |
Bilgi ve iletişim teknolojileri uygulamaları hakkında danışmanlık sunar. | İleri düzeyde teknoloji ve yazılım bilgisi gerektirir. | Yüksek yatırımlar ve teknolojik ihtiyaçlarla çalıştığı şirketlerde maaşı daha yüksek olmaktadır. |
Teknik destek sağlar ve teknolojik altyapı oluşturma ve yürütme planlarını iletir. | İyi bir iletişimci olmalı ve karmaşık teknolojik konuları basit bir şekilde anlatabilmeli. | Deneyim ve becerilerine bağlı olarak maaşı değişebilmektedir. |
Teknoloji, hayatımızın vazgeçilmez kazanımlarını yaratan asıl kaynaklardan biri. İş dünyası için de teknolojinin üretilmesi ve kullanılması durumu, oldukça yaygın. Hâl böyle olunca şirket ve işletmelerin teknoloji ile alakaları bir yerde başlamış oluyor. Teknolojik altyapıyı oluşturmak ve bunu çeşitli kullanımlar için geliştirmek ise işin uzmanlarını işe çağırmak anlamına geliyor. Böylece günümüzün ve geleceğin en parlak mesleklerinden birine de ihtiyaç duyuluyor: teknoloji danışmanı.
Teknoloji danışmanlığı, teknolojik gelişmeler ışığında, şirketlerin ihtiyacı olan teknolojik bilgi ve kullanımlar hakkında destek verme üzerine bir meslektir. Teknoloji danışmanı; kaynak kullanımı, altyapı oluşturma aşamaları, proje ve operasyon yürütme süreçlerinde görevlidir. Bu süreçlerde teknoloji bilgisi ve kullanımı için gerekli ihtiyaçları, gereksinimleri ve sonuçları, teknoloji danışmanı değerlendirir. Günümüzün gerekli mesleklerinden biri olması yanı sıra geleceğe de taşınan bir alan olmasından dolayı teknoloji danışmanlığı, üzerine biraz konuşmamız gerekecek.
Teknoloji Danışmanı Nedir?
Teknoloji danışmanı, teknolojik altyapının güçlendirilmesi, geliştirilmesi ve çeşitli kullanımları kolaylaştırmak için şirket ya da işletmelerde danışmanlık görevini yerine getirir. Teknoloji danışmanı, adından da anlaşılacağı üzere teknoloji üzerine bilgi birikimini genişleten bir mesleği yerine getiren kişidir. Teknoloji danışmanı yerine getirdiği meslek içinde, şirket çalışanları ile yöneticilerin bilgi teknolojisine ve teknolojik kullanımlara uyum sağlamalarına yönelik danışmanlık verir. Bugün teknolojik altyapı az ya da çok olsun, muhakkak olması gereken ve çeşitli yatırımlarla desteklenmesi gereken bir konudur. Özellikle pazar yarışında öne çıkmak için teknolojik altyapının işlenebilir ve sürdürülebilir olması önemlidir. Bu kadar önemli bir meselede de işin uzmanından destek almak gerekir.
Bu noktada bilgi teknolojileri danışmanından ya da teknoloji danışmanından destek alınır. Teknoloji danışmanı ile bilgi teknolojileri danışmanlığı birbirine benzer işleri yerine getirir. Teknoloji danışmanlığı, özellikle dijitalleşmeyle beraber daha da ön planda olan bir meslektir. Artık belli bir teknoloji kullanımını pratiğe dökme ihtiyacı işletmeleri de etkisi altına almaktadır. Böyle bir durumda da teknoloji danışmanlarının uzmanlıklarına gereksinim duyulur. Peki teknoloji danışmanı ne iş yaparak işletmeye katkı sunar?
Teknoloji Danışmanı Ne İş Yapar?
Teknoloji danışmanı, müşterilere ya da bir şirkete bağlı olarak danışmanlık hizmeti verir. Danışman, genellikle; bilgi teknolojileri, iletişim teknolojileri, elektrik ve iş teknolojileri üzerine çeşitli görevler edinir. Teknoloji danışmanı ne iş yapar sorusunun cevabı ise iş tanımına ve çalıştığı alana göre değişir. Teknoloji danışmanı, ilgili sektör ve iş dahilinde bir dizi teknolojik imkânı etkinleştirir ve alanın ihtiyacı olan kaliteli hizmete önayak olacak teknolojik kullanımları planlar. Teknoloji danışmanının bir başka işi ise yönetici ve çalışanlara gerekli danışmanlık hizmetini sunabilmektir. Şirket içi çalışanlara belirli teknolojik cihaz ve bilgi teknolojisi içeren programları kullanma yetkinliği kazandırmak, danışmanlık hizmeti kapsamındadır. Genel olarak ise teknoloji danışmanının görev ve işleri şu şekildedir:
Müşteri ihtiyacı ve gereksinimleri saptayarak çözüm odaklı projeler üretir.
Şirket içindeki teknolojik altyapıyı tespit eder ve buna yönelik yatırımları öngörür.
Operasyon ve süreç yönetiminde görev alarak
Bilgi ve iletişim teknolojileri uygulamaları hakkında müşterinin ihtiyacı olan bilgileri ve danışmanlığı sunar.
Teknik destek konusunda ilgili birimlere danışmanlık hizmetinde bulunur.
Teknolojik altyapı oluşturma ve yatırımları yürütmek amacıyla planlama, analiz, veri sunma ve önerileri şirkete iletir.
Mevcut teknolojik yenilik ve kullanımların yanı sıra gelecek teknolojisine dair de araştırmalar yapıp kuruma sunar.
Yapılan teknolojik yatırım, analiz ve planlamaları denetler ve kurumu uygunluğunu ölçer.
Şirket ya da müşterinin ilgili alan ya da iş için gerekli teknolojik ve dijital kullanımlarının ne olması gerektiğini saptar.
Teknoloji Danışmanı Maaşları
Teknoloji danışmanı maaşları, danışmanın çalıştığı şirket, müşteri ve deneyime bağlı olarak değişir. Özel sektörde iş imkânları geniş olan teknoloji danışmanı, sektördeki deneyim ve projelerinin çokluğuna bağlı olarak yüksek gelirler elde edebilmektedir. Özellikle bir danışmanlık şirketinde çalışan bir teknoloji danışmanının 10.000 TL üzerinde bir maaş alabileceğini söyleyebiliriz. Bu maaş aralığı da deneyim ve müşteri profiline göre değişip artabilmektedir. Üst düzey şirketlerde çalışan teknoloji danışmanının ise 5.000 ila 15.000 TL arasında bir maaş alabildiği bilinmekte. Tabii ki maaş aralıkları, sabit değil ve şirketin teknolojik ihtiyaçlarına ve yatırımlarına göre artıp azabilmektedir. Genel olarak ise teknoloji danışmanı maaşları yüksektir fakat işe alım için uzmanlığınızı kanıtlamanız da gerekmektedir.
Teknoloji Danışmanı Nasıl Olunur?
Teknoloji danışmanı olmak için teknoloji ile ilgili bölümleri bitirmek yeterli değildir. Gerçek anlamda bir danışman olmak için ilgili bölümleri bitirerek geniş bilgi birikimi edinecek alanlara yönelmek gerekir. Bilgi teknolojileri danışmanı (BT) ya da teknoloji danışmanı olan profesyonellere bakarsak ; bilgisayar programcılığı, yazılım mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği ve elektronik-haberleşme mühendisliği bölümlerinden birinden mezun olduklarını görebiliriz. saydığımız bölümler; yazılım, bilişim ve iletişim odaklı olup alan bilgisi sunan bölümlerdir. teknoloji danışmanı olmak için saydığımız bölümleri okumak gerekir ama bu tek başına yeterli olmayacaktır.
Sektör içinde yer alabilmek için uzmanlığınızı kanıtlayacak deneyimlere sahip olmak gerekir. Yani bir müşteriye gerçek anlamda bir danışmanlık hizmeti verebilmek için işin içinde uzun yıllar emek göstermek gereklidir. Deneyim elde etmek için ise danışmanlık sertifikası ve bilişim sektöründe bilgi, veri tabanı ve iletişim teknolojileri içeren projeleri göstermek, işe yaramaktadır. Teknoloji danışmanı olma yolunda, alan yetkinliklerinizi geliştirmek size olumlu kazanımlar sunacaktır. Özellikle deneyim elde etme noktasında yazılım-bilişim alanındaki tecrübelerinizin, danışman olmak için de size gerekli bilgi birikimini sağlayacaktır. Genel olarak ise teknoloji danışmanı iş ilanlarında şu nitelikler sıralandığını görebiliriz:
2 yıldan uzun süreli bilişim ya da teknoloji sektörü deneyimi
Çözüm odaklı olmak ve problemlerin analizini çıkarabilmek
İngilizce kullanma yetkinliği
Esnek çalışma saatlerine uyum sağlama ( Her iş ilanı için geçerli olmamakla birlikte, bazı işletmelerde işe alım için önemli bir kriterdir.)
Takım çalışmasına yatkın ve lider ruhlu olma
Bilgi ve iletişim teknolojileri hakkında proje geçmişi
Teknoloji ve bilişim sektörünü yakından takip etme
Yukarıdaki nitelikler, üst düzey şirketlerin isteyebileceği iş nitelikleridir. Tabii ki alana ve şirketin iş tanımına göre nitelikler ve görevler de değişebilir.
Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.