Sinoloji Bölümü Nedir?
Konu | Ayrıntılar | İlgili Bilgi |
---|---|---|
Sinoloji Bölümü | Çin uygarlığını, dili, kültürü, dünü ve bugünüyle araştıran bilim dalı. | Sinoloji, Çin'in sadece dili ve edebiyatı ile değil, felsefesi, sanatı ve tarihiyle de ilgilenir. |
Sinoloji'nin Tarihçesi | Dünya genelinde Sinoloji çalışmaları 16. yüzyıla kadar uzanır. | Türkiye'deki Sinoloji çalışmaları Cumhuriyet'in ilk yıllarından itibaren başlamıştır. |
Çin Uygarlığı | Dünya'nın en eski medeniyetlerinden biri olan Çin, 56 farklı etnik gruba ev sahipliği yapar. | Çin, dünyanın en kalabalık ve üçüncü en büyük toprak alanına sahip ülkesidir. |
Çin Dili (Çince) | Çince, 1.4 milyar insan tarafından konuşulan bir dildir. | Çince’de akıcı olmak için en az 3 bin farklı karakteri ezberlemek gereklidir. |
Çin Ekonomisi | Dünyanın en güçlü ekonomilerinden biri olan Çin, aynı zamanda en büyük ihracatçı ve en büyük ikinci ithalatçıdır. | Çin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinden biridir |
Çin Kültürü | Sahne sanatları, Çin kültürünü en iyi yansıtan unsurlardan biridir ve oldukça çeşitlidir. | Çin'deki her şehir, kendi kültürel özellikleri, yöresel lezzetleri ve geleneklerine sahiptir. |
Sinoloji Bölümü ve Türk Tarihi | Sinoloji bölümünün görevlerinden biri, zengin Çin kaynaklarından Türk tarihi ile ilgili bilgileri araştırarak ortaya çıkarabilecek bilim insanları yetiştirmektir. | Orta Asya Türk tarihinin aydınlatılmasında, Çince kaynakların birinci elden kullanılmak istenmesi, Sinoloji'nin önemini artırmaktadır. |
Sinoloji Bölümü Mezunlarının İş İmkanları | Kamu kuruluşları, bakanlıklar, üniversiteler, kütüphaneler ve dış ticaret şirketlerinde çeşitli pozisyonlarda çalışabilirler. | Bölüm mezunları formasyon alıp, Çince Öğretmenliği yapma imkanına da sahip olurlar. |
Çin ve Dünya | Çin, dünya çapında giderek daha büyük bir rol oynamaktadır ve yeni küresel süper güç olarak da nitelendirilir. | Dünyanın yeni ekonomi devi olan Çin ile artan ticari ve kültürel ilişkiler, Sinoloji mezunları için önemli fırsatları beraberinde getirmektedir. |
Çin Eğitim Sistemi ve Türkiye | Son 35 yılda hızla gelişen Çin’in kalkınmasına yakından tanık olmak ve Mandarince öğrenmek için her yıl dünyanın farklı ülkelerinden öğrenciler ve çalışanlar Çin’e gelirler. | Türkiye'deki Çin Dili ve Edebiyatı bölümünden farklı olarak Sinoloji, Çin'in kültürü, felsefesi, sanatı ve tarihi hakkında da eğitim vermektedir. |
Sinoloji, yaklaşık 4000 yıllık kayıtlı tarihe sahip olan köklü Çin uygarlığını, dili, kültürü, dünü ve bugünüyle araştıran bilim dalıdır. Dünyada Sinoloji çalışmaları başlangıcı 16. yüzyıla kadar uzanır.
Mezopotamya, Mısır ve Hindistan ile birlikte dünyanın en eski medeniyetlerinden birine sahip olan Çin, tarih boyunca değişmeyen maddi ve manevi kültürel değerleri ile etkileyicidir. 56 farklı etnik grubun oluşturduğu sıradışı kültürü ile Çin dünyanın en kalabalık ülkesidir. Toprak bakımından ise üçüncü en büyük ülkedir. Ayrıca dünyanın en büyük ihracatçısı ve en büyük ikinci ithalatçısıdır. Çin, Asya'da önemli bir bölgesel güçtür. Son yıllarda dünya çapında giderek daha büyük bir rol oynamaktadır ve yeni küresel süper güç olarak da nitelendirilir.
Çin, kalabalık, gürültülü, kirli şehirleri ile dışardan biraz itici bir imaja sahip gibidir. Oysa dünyanın en fazla sır barındıran ülkelerinden biri kabul edilir. Gizemli mağaraları, rengarenk dağları, pirinç tarlaları, yüzlerce adası, kırsal yaşamı, ilginç mutfağı ve tarihi güzellikleri ile ziyaretçilerini büyüler. Ülkedeki her şehir, kendi kültürel özelliklerine, yöresel lezzetlere ve geleneklere sahiptir.
1.4 milyar insan tarafından en çok konuşulan dil olan Çince’de akıcı olmak için en az 3 bin farklı karakteri ezberlemek gerekir. Mandarin, Çincenin en çok konuşulan lehçesidir. Kuzey Çin'de konuşulan tüm lehçeler Mandarin olarak sınıflandırılır. Ancak genelde Mandarin Çin ve Tayvan'da resmi dil olarak kullanılan Standart Çince'ye işaret eder.
Çin, dünyanın en güçlü ekonomilerinden biridir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinden biridir ve 50'ye yakın uluslararası örgüt ve birliğe üyeliği bulunur. Son 35 yılda hızla gelişen Çin’in kalkınmasına yakından tanık olmak ve Mandarince öğrenmek için her yıl dünyanın farklı ülkelerinden öğrenciler ve çalışanlar Çin’e gelirler.
Çin kültürünü en iyi yansıtan şeylerden biri sahne sanatlarıdır ve oldukça çeşitlidir. Halk danslarından rengarenk festivallere, kukla oyunlarından geleneksel müziğine, gölge oyunlarından kung-fuya kadar eşsiz güzellikte örnekler ve renk çeşitliliğine sahiptir.
Sinoloji veya Çin çalışmaları, bu büyük ve köklü medeniyete odaklanan akademik bir disiplindir.
Sinoloji Bölümü Nedir?
Sinoloji, Asya’nın merkezi kültür alanı olan Çin’i konu alan bir bilim dalıdır. Çin Dili ve Edebiyatı bölümünden farklıdır. Çünkü sadece Çince ve Çin edebiyatı ile değil, bunlarla birlikte kültürü, felsefesi, sanatı ve tarihiyle de ilgilenir. Türkiye'de Çin kültürü üzerine araştırmalar Cumhuriyet'in ilk yıllarından itibaren başlamıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk fakültesi olan Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinin 1935'te kurulan ilk kürsülerinden biridir Sinoloji.
Türkiye'de Sinoloji araştırmalarına erken sayılabilecek bir tarihte başlanmasının sebebi, Orta Asya Türk tarihinin aydınlatılmasında Çince kaynakların birinci elden kullanılmak istenmesidir. Çünkü arkalarında pek fazla yazılı metin bırakmayan Asya Türklerinin tarihi hakkındaki bilgiye, komşuları olan Çinlilerin tuttuğu kayıtlardan ulaşılabilmektedir.
Çin kaynaklarından yararlanabilmek için önce Çince, sonra Çin tarihi, edebiyatı ve felsefesinin bilinmesi yani Çin uygarlığının çok iyi tanınması gerekir. Dolayısıyla Sinoloji bölümünün görevlerinden biri, zengin Çin kaynaklarından Türk tarihi ile ilgili bilgileri araştırarak ortaya çıkarabilecek bilim insanları yetiştirmektir.
Sinoloji bölümünü tercih etmeyi düşünen öğrencilerin sabırlı, disiplinli ve sorumluluk sahibi olmaları beklenir. Ayrıca tarihe ve Türk tarihine karşı meraklıysanız, dil öğrenmeye ilginiz varsa bu bölüm sizin için uygun olabilir.
Sinoloji İş İmkanları Nelerdir?
Bölüm mezunları meslek yaşamlarında kamu kuruluşlarında, bakanlıklarda, arşivlerde ve kütüphanelerde bulunabilirler. Çeşitli üniversitelerde eğitmenlik görevi yapabilirler.
Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı, Hazine Dış Ticaret Müsteşarlığı, Turizm Bakanlığı veya Kültür Bakanlığında görevler alabilirler. Üniversitelerin yüksek lisans ve doktora programları mevcuttur. Bu programlara, farklı disiplinlerden mezun olanlar da alınır. Akademik kariyere devam etme kararı alarak bilimsel çalışmalarda bulunabilirler.
Kamu görevi ve eğitmenlik yapabilmeleri için KPSS sınavında başarılı olmaları istenir. Bölüm mezunları formasyon eğitimi aldıktan sonra Çince Öğretmenliği yapma imkanına sahip olurlar.
İş imkanları bulunan kurum ve sektörler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Üniversite ve kolejler
Elçilikler
Kütüphaneler, kültür ve araştırma merkezleri
Arkeoloji çalışmaları
Müzeler
Televizyon ve medya
Turizm endüstrisi
Tercümanlık
Dış ticaret ilişkilerinin sürdürüldüğü özel şirketlerde danışmanlık
Dünyadaki siyasal ve ekonomik gelişmeler ışığında öne çıkan Çin pazarı ile ilişkilerini geliştirmeyi amaçlayan kurum ve şirketlerde iletişim uzmanı olarak çalışabilirler veya danışmanlık verebilirler. Dünyanın yeni ekonomi devi olduğundan Çin'le artan ticari ve kültürel ilişkiler sebebiyle iş fırsatlarında artış olabileceği öngörülmektedir.
Sinoloji Mezunları Ne İş Yapar?
Bölüm mezunları Çin dilini iyi seviyede okuyabilir, anlayabilir ve konuşabilirler. Türkiye ile Çin arasındaki bilimsel işbirliği protokolu çerçevesinde sağlanan burslarla Çin’e gitme olanağı mevcuttur. Her yıl bu burslardan faydalanan 5 ila 10 öğrenci, Çin Halk Cumhuriyetine giderek orada araştırmalara katılabilmekteler.
Çalıştıkları kurum içerisinde Çin tarihi ve edebiyatı üzerine araştırmalar yaparken aynı zamanda Orta Asya Türk tarihi hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmek için de çalışmalar yürütürler. Akademik kariyerlerine devam eden bölüm mezunları üniversitelerde bilimsel araştırma ve çalışmaların içinde yeralabilirler.
Sinoloji bölümünden mezun olan kişiler Çince konuşan, anlayan, okuyan ve yazan kişilerdir. Dolayısiyle Çin eserlerinin incelendiği, araştırıldığı ve Çin dilinin konuşulduğu alanlarda çalışma imkanı bulurlar. Kütüphaneler, arşivler, müzeler, rehberlik ve turizm acenteleri, elçilikler çalışma imkanı bulunan alanlardan bazılarıdır.
Sinoloji Dersleri Nelerdir?
Bölümün 8 dönemlik eğitimi süresince, Çin uygarlığını en iyi şekilde tanımak ve uzmanlaşmak üzere birçok farklı ders yeralır. Derslerde sadece Çin dili, edebiyatı ve tarihini değil Çin’e dair pekçok şeyi öğrenirsiniz.
Sinoloji Anabilim Dalı’nda öğrencilere çağdaş Çince, klasik Çince, Çin felsefesi, Çin tarihi ve Çin kültürü gibi dersler verilmektedir. Aşağıdaki dersler temel olmak üzere, birçok dersten 4 yıl boyunca sorumlu olurlar.
Çincenin Ses Bilgisi
Çin Yazısı
Çince Tümce Kalıpları
Sinolojiye Giriş
Temel Çince
Çincede Ses Tonları
Çince Söz Dizimi
Çin Kültürü
Çince Dilbilgisi
Çince Sözlü Anlatım
Çince Kompozisyon
Çin Tarihi
Çince Güncel Konuşma
Çin Edebiyatı
Edebi Metinler
Metin Çevirisi
Simultane Çeviri
Çin Felsefesi
Çin Sanatı
Çince Öğretim Teknikleri
Sinoloji Taban Puanları ve Sıralama
Sinoloji Bölümü sadece bir üniversitede bulunur. Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Sinoloji Anabilim Dalı’nda eğitim 4 yıldır.
Sinolog ünvanı ile mezun eden bölüm Dil puan türü ile öğrenci alır.
Bölümün 2020 yılı taban puanı 405,93093; Başarı sıralaması 14.089 olarak gerçekleşmiştir.
Endüstri Yüksek Mühendisidir. Farklı sektörlerde kalite, verimlilik, iş güvenliği, eğitim gibi konularda çalıştıktan sonra aktif iş hayatından ayrıldı. Farklı uğraşlar ve kariyer arayışı ile enstitünün İkna Teknikleri, Yaratıcı Yazarlık, İçerik Editörlüğü ve İçerik Uzmanlığı eğitimlerini aldı. Enstitü blog sayfalarına katkı sağlıyor.