Dizayn Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?
Dizayn Mühendisi Rol ve Görevleri | Dizayn Mühendisi Çalışma Şartları | Dizayn Mühendisi Kariyer ve Kazanç Bilgileri |
---|---|---|
Farklı sektörlerdeki problemlara çözümler üretir | Çoğunlukla ofis ortamında çalışır, sıkı zaman çizelgelerine uyulması gerekebilir | Özel ve kamu alanında birçok farklı iş imkanı ile karşılaşırlar |
Mevcut ürünlerin verimliliğini ve performansını artırmak için çalışır | Zaman zaman ekstra saatler çalışma gerekliliği, evden çalışma esnekliği mevcut olabilir | Görev, sektör ve kurum çeşitliliğine bağlı olarak kazançları değişir |
Tasarım ve üretim süreçlerini kullanarak ürün geliştirir | Müşteri ve saha ziyaretleri gerektirebilir, profesyonel kıyafet kuralları geçerli olabilir | Kısa süreli sözleşmeler üzerinden iş alımı olabilir |
Bilgisayar yazılımı kullanarak sanal model tasarlar | Çalışma saatleri genellikle 09:00 ile 17:00 arasındadır fakat proje tarihlerine göre değişebilir | Yüksek lisans sahibi mühendisler için maaş oranları artabilir |
Müşterinin ihtiyaçlarını ve hedef kitlesini tespit eder | Ofis dışında saha ve tesis ziyaretleri de gerektirebilir | Kazançlar görev ve sorumluluklar doğrultusunda değişiklik gösterebilir |
Kalite, verimlilik ve maliyet tasarrufu sağlayacak sistemler geliştirir | Zorunlu durumlarda mesai saatleri dışında çalışması gerekebilir | Ticaret ve endüstri trendlerini yakından takip etmeleri kariyer ilerlemesi için önemli olabilir |
Ürün prototipini tasarlar ve müşterilerin onayına sunar | Çeşitli iş ve kurumlarda yarı zamanlı veya tam zamanlı iş imkanı vardır | Sektör ve kurum çeşitliliği, kazanç oranlarını etkileyecek faktörlerden biridir |
Ürünlerin işlevi, güvenliği ve görünümünü değerlendirir ve analizler yapar | Çalışma ortamı ve giysi kodları işin doğasına ve kuruma bağlı olarak değişiklik gösterebilir | Kısa süreli sözleşmeler üzerinden iş alımı olabilir ve kazançlarını bu şekilde artırabilirler |
Teknik raporlar ve sunumlar hazırlar ve bulguları özetler | Ziyaretler ve toplantılar için işyeri dışında seyahat etmeleri gerekebilir | Mesleki beceri ve deneyim, mühendislerin kazançlarını ciddi şekilde etkileyebilir |
Müşterilerle sürekli iletişim içinde olur ve proje ihtiyaçlarını belirler | Çalıştığı projeye bağlı olarak esnek çalışma saatleri veya evden çalışma imkanı olabilir | Dizayn mühendisliği mesleğinde, genellikle maaş oranları deneyime, yetenekler ve eğitim seviyesine göre değişir |
Bir mekanda ihtiyaç duyulan tasarımla ilgili, bütün tasarlama sürecine dahil olan dizayn mühendisleri tasarlanan alanın ihtiyacı olan ürünün daha verimli bir şekilde kullanılması için belirli çözümler üretir. Dizayn mühendisi projenin baş mimarına bağlı olarak çalışmalarını sürdürür. Bununla birlikte proje veya bir ürünün tasarım ve detaylı çizim sürecini yürüten kişiler dizayn mühendisi olarak anılır. Özellikle bir ürün veya projenin dizayn mühendisi, görev çeşitliliği olarak birçok farklı alandan sorumlu olabilir.
Dizayn mühendisleri projenin en başından en sonuna kadar gerçekleşen bütün saha içi süreçleri de kontrol etmekle görevlidirler. Proje Dizayn mühendisi, çalışılacak olan alanın ya da ürünün tasarım ve projelerinin etkinliklerini yürüten kişilere verilen addır. Dizayn mühendisleri yaratıcılıklarını ve bilgilerini kullanarak, yeni ürünler geliştirebilirler. Bu alanda yaşanan gelişmeler teknolojik gelişmeler ile de doğrudan bağlantılıdır. Yazımızdan dizayn mühendisi kimdir? Dizayn mühendisi ne kadar maaş kazanır? Dizayn mühendisi olma şartları nelerdir? Gibi sorulara yanıt bulma fırsatı elde edebilirsiniz.
Dizayn Mühendisi Nedir?
Dizayn mühendisi, farklı sektörlerdeki ortaya çıkan sorunlara inovatif çözümler üretmek üzere teknik bilgi, matematik ve tasarım becerilerini kullanan kişilere verilen addır. Verimlilik ve performansı artırmak amacıyla mevcut ürünleri geliştirmek için çalışmalar yürütür.
Dizayn mühendisleri, fonksiyonel ürünler geliştirmek amacıyla tasarım ve üretim süreçleri bilgilerini kullanırlar. Taslak ve ürün tasarımları oluşturmakta görevlidirler. Ürün tasarımlarını geliştirmek, test yapmak üzere prototipler geliştirmek ve ürünler için plan ve şemalar oluşturmak üzere spesifikasyonları incelerler. Müşterilerle irtibat halinde olurlar.
Çoğu dizayn mühendisi bir ofiste tam zamanlı olarak çalışmalarını yürütür. Ancak son teslim tarihi yaklaştıkça ya da sıkı programlarda çalışmaları halinde fazla mesai gerekebilir. Bu meslek, yaratıcılıklarını tasarım için kullanmaktan keyif alan, iyi problem çözme kabiliyeti olan ve en son endüstri trendlerini ve gelişmeleri yakından takip etme tutkusu olan kişiler için oldukça uygundur. Çalışma şartları nelerdir inceleyelim.
Dizayn çalışması genellikle ofis tabanlı olarak yürütülmektedir. Ancak müşterilerle tanışmak için ziyaretlere gitmek te gerekebilir. Saha ve tesis ziyaretleri de gerekli olacaktır. Ancak bu durumun belirleyicisi mühendislik uzmanlık alanınızdır.
Kıyafet durumu ise ofiste ve müşterilerle tanışırken profesyonel olmalıdır. Bir şantiye veya üretim tesisini ziyaret etmeniz durumunda; kask, tulum gibi olabilir. Dizayn ve danışmanlık işi müşterilerin son teslim tarihlerine kadar devam etmektedir. Bu sebeple, zaman zaman bu gereklilikleri tamamlamak için ekstra saatler çalışmanız gerekebilir.
Çalışma saatleri genellikle 09:00 ile 17:00 saatleri arasındadır. Ancak proje son tarihlerine göre yukarıda da belirttiğimiz gibi bu saat aralıkları değişebilir. Evden çalışmak gibi esnek çalışma şekli bazı proje ve kurumlara göre mümkündür. İşe alım ajansları sayesinde kısa süreli sözleşmeler yapılabilmektedir.
Dizayn Mühendisi Ne İş Yapar?
Dizayn mühendisi, tıbbi cihazlar, mutfak aletleri, araba motorları, küçük ev aletlerine varan geniş ölçekli bir üretim sahasında görevler üstlenir. Almış olduğu mühendislik eğitimine ve bulunduğu kurumun sektörüne göre de görevleri değişebilir. Hizmet verdiği alana göre görev tanımı da farklılıklar gösterir. Özel sektörde ve kamu alanında farklı sektörlerde iş bulma imkanlarından bahsedilebilir. Dizayn mühendisinin mesleki görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir. Birlikte inceleyelim.
Proje ihtiyaçlarını belirlemek için müşterileri ile iletişim halinde olur.
Ürün hedef kitlesi tespit etmekten sorumludur.
Malzeme ve üretim maliyetlerini inceler ve üretim gereksinimlerini belirler.
Projeleri tasarlar ve görselleştirir.
Bilgisayar yazılımı kullanır ve geliştirilen tasarımların sanal modellerini oluşturur.
Müşterilerin onayına sunmak amacıyla ürün prototipleri hazırlamaktan sorumludur.
Pratik bir tasarıma sahip olup olmadıklarını değerlendirmek için ürünlerin işlevi, güvenliği ve görünümünü değerlendirir.
Mevcut projelerin nasıl geliştirilmesi gerektiğine dair analizler yapar.
Bulguları özetlemek için teknik raporlar yazar ve sunar.
Kalite, verimlilik ve maliyet tasarrufu sağlayabilmek için yeni sistemleri ve süreçleri geliştirmek üzere çalışır.
Dizayn Mühendisi Maaşları
Dizayn mühendisleri özel ve kamu alanında birçok farklı iş imkanı ile karşılaşır bu iş imkanındaki çeşitlilik görev ve sorumluluklarında da çeşitlilik yaratır. Dolayısı ile kazançları da bu etkenler doğrultusunda değişiklik gösterir. Mezunların büyük bir kısmı kurumlarda tam zamanlı çalışmayı seçerken bir kısmı da yarı zamanlı veya sözleşmeye dayalı çalışmalar içinde olmak isteyebilir. Kurumlar göre değişiklik gösterse de genellikle masa başı çalışmalar yürütülür.
Yüksek lisans sahibi olan mühendisler için başlangıç maaşları, çalıştıkları kuruma bağlı olarak 3.750 TL ile 5.000 TL arasında değişim göstermektedir.
Deneyimli mühendisler 5.000 TL ile 6.650 TL arasında maaş kazanabilir.
Yetkili mühendisler ise 6.650 TL ile 8.000 TL arasında bir ücret kazanma imkanına sahiptir. Danışmanlar ve yöneticiler ise 9.000 TL’den fazla gelir elde edebilirler.
Çalışanların kazandıkları maaş dışında çalışanlara sağlanan faydalar arasında ise; şirket arabası, emekli aylığı, sağlık sigortası ve bazı kurumlarda ise daha fazla çalışma ve yüksek lisans dersleri için sponsorluk imkanı sunulabilir.
Dizayn Mühendisi Nasıl Olunur?
Dizayn mühendisi olmak isteyen aday öğrenciler bölüm hakkında detaylı araştırma yapıyor. Dizayn mühendisi olabilmek için üniversitelerin dört yıllık eğitim vermekte olan mühendislik lisans bölümlerinden başarıyla mezun olmak gerekir. Kurumlar faaliyet gösterdikleri iş alanına bağlı olarak adaylarda farklı mühendislik bölümlerinden lisans diploması arayabilir.
Dizayn mühendisleri; Kimya Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği, ürün/endüstriyel tasarım mühendisliği, Yazılım Mühendisliği türlerinden seçilebilmektir. Yeni ürün veya üretimde kullanmak üzere sistemler geliştiren dizayn mühendislerinin öncelikle eleştirel düşünce ve yaratıcı bir zihne sahip olmaları gerekmektedir. Yaptıkları iş yaratıcılığa dayandığı için inovatif fikirler geliştirmeleri mesleklerinde hızlı yol almalarını sağlar. İşverenlerin dizayn mühendisinde aradığı diğer önemli özellikler ise aşağıdaki gibidir.
Ticari farkındalığa sahip olmalılar.
Bilim ve mühendislik ilkelerini anlaşılabilecek şekilde ifade edebilecek sunumlar gerçekleştirmeleri gerekir.
Rapor yazabilmeleri ve yetkililere sunmaları gerekmektedir.
Problem çözme yeteneğine sahip olmaları beklenir.
Liderlik vasfına sahip olmaları gerekir.
Erkek adayların askeri yükümlülüğü tamamlamış olmaları gerekir.
Analitik düşünme becerisi gelişmiş adaylar bir adım önde olur.
Ekip çalışması yaparken uyum göstermeleri gerekir.
İyi derecede yabancı dil bilmeleri önemlidir.
Yenilikleri yakından takip etmeliler.
İlgili eğitim: Liderlik Kursu
İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.