Sanat Yönetimi Bölümü
Konu | Açıklama | Önem |
---|---|---|
Sanat Eseri Üretimi | Sanatsal üretim sürecinde, yaratıcı fikirlerin eserlere dönüştürülmesi aşamasıdır. | Sanatın var olması, bu süreç ile başlar. |
Sanat Yönetimi | Sanat eserlerinin insanlara sunulması ve tanıtılmasını sağlar. | Sanatın toplumla buluşması ve daha geniş kitlelere ulaşabilmesi için gereklidir. |
Kültür ve Sanat Kurumları | Sanatsal ve kültürel faaliyetlerin düzenlendiği kurumlardır. | Kültürel ve sanatsal mirasın korunması ve geniş kitlelerle paylaşılmasında önemli rol oynarlar. |
Sanat Yönetimi Eğitimi | Sanat yaratıcılığının yanı sıra, sanatsal ve kültürel eserlerin toplumla buluşmasını, etkin ve başarılı bir şekilde yönetmeyi öğreten disiplindir. | Kurumlar ve sanatçıların sanat eserlerini geniş kitlelere sunabilmesi ve sanat sektörünün profesyonelliği için gereklidir. |
Uzman Yöneticiler | Konularında bilgili ve deneyimli olduğu için kültür ve sanat kurumlarının başarısında önemli rol oynarlar. | Kurumların verimli çalışmasını, etkinliklerin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlarlar. |
Kamu ve Özel Sektör | Kültür ve sanat alanında faaliyet gösteren sektörlerdir. | Sanatın toplumla buluştuğu, kültürel mirasın paylaşıldığı en geniş platformları oluşturur. |
Kültürel Miras | Bir toplumun geçmişten bugüne taşıdığı tüm kültürel ve sanatsal değerlerdir. | Toplumların kimliklerinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması açısından büyük öneme sahiptir. |
Eserlerin Sunumu ve Tanıtımı | Üretilen sanat eserlerinin doğru bir şekilde halkla buluşması ve geniş kitlelere tanıtılması aşamasını içerir. | Sanatın toplumla buluşabilmesi ve sanatçının görünürlüğünü artırmak için önemlidir. |
Yönetim Kalitesi | Kültür ve sanat kurumlarının başarısı, büyük ölçüde yönetim kalitesine bağlıdır. | Kurumun etkin ve verimli bir şekilde işleyişi ve hedeflerine ulaşması için gereklidir. |
Sanatın Toplumla Buluşması | Sanat eserlerinin toplumla buluşmasını ve geniş kitlelere ulaşmasını sağlar. | Sanatın yayılmasını, sanatsal değerlerin geniş kitleler tarafından tanınmasını sağlar. |
Sanat üretmek kadar, bu sanatı toplumla tanıştırmak da önemlidir. Üretilen sanat eserlerinin insanlara tanıtılması, sanat yönetimi uzmanlarınca yapılır. Kültür ve sanat konusunda faaliyet gösteren kamu ve özel sektördeki kurumların iyi yöneticilere ihtiyacı vardır. Bu kurumları yöneten kişiler, alanında uzman değillerse; bahsettiğimiz sanat kurumları yeterince başarılı olamazlar. Üretilen sanat eserleri ve kültürel miraslarımız, uzman ellerde olmadan geniş kitlelere ulaşamaz. Bu nedenle, sanat yönetiminin eğitimini almak kültür-sanat dünyası için önemli bir ihtiyaçtır.
Sanatçılarımızın ve sanat eserlerimizin arttığı bir dönemde, sanata ilgiyi de arttırmak için, akademik disiplinlerden yardım almalıyız. Lisans, yüksek lisans ve hatta daha üst akademik basamaklara ulaşmak; sanat dünyamızı geliştirecek fikirler ve projeler üretmemizi sağlayacak adımlardır. Sanatın ve kültürün gelişmesi ve yeni nesillere düzenli bir şekilde iletilebilmemiz için, sanat yönetimi konusuna önem vermemiz gerekiyor.
Sanat Yönetimi Bölümü Nedir?
Sanat Yönetimi Bölümü; üniversitelerin dört yıllık bir lisans programıdır. Bu bölüm, merkezî yerleştirme sınavlarının Sözel puan türüyle öğrenci alınıyor. Bölümü tercih etmek isteyen öğrencilerin; sanat, kültür ve işletme konularına karşı meraklı ve istekli olmaları bekleniyor. Çünkü bu bölümde öğrenciler, özellikle organizasyon yetenekleri ve yönetim konularında bilgi ediniyorlar. Dolayısıyla, bu konulara ilgili olan öğrenciler, kariyerlerinde daha başarılı bir profile sahip olabiliyorlar.
Sanat Yönetimi bölümünün kurulmasında temel amaç; sanat kurumları yöneticiliğinin çağa uygun bir şekilde yapılabilmesi için uzman yönetici adayları yetiştirmektir. Bu bölümde öğrencilere; sanat, kültür, işletme alanlarında genel kültür dersleriyle birlikte, sanat kurumlarının idaresiyle ilgili çeşitli eğitimler aktarılmaktadır. Sanat Yönetimi Bölümü mezunları, eğitim hayatları süresince veya lisans sonrası eğitim basamaklarında mutlaka Sanat Tarihi, Müzecilik, Sanat ve Kültür Yönetimi gibi alanlarda çift ana dal veya yüksek lisans eğitimi yapmalıdır. Günümüzde artık çift ana dal, yan dal ve lisansüstü eğitim gibi mezuniyetler, öğrencilerin gelecekteki kariyerlerini oldukça fazla etkileyecektir.
Bu bölümde öğrenciler; sanat tarihinden işletmeye, halkla ilişkilerden tasarım yöntemlerine kadar, farklı alanları içeren bir ders programı hazırlanmıştır. Bu ders programdan mezun olan öğrenciler, sanat yöneticiliği konusunda aranan donanımlı bir uzman haline gelirler. Sanat Yönetimi Bölümü, 2020 itibariyle üç üniversitede aktif olarak bulunmaktadır. Bu üniversiteler; Yıldız Teknik Üniversitesi (İstanbul), Kültür Üniversitesi (İstanbul) ve Aydın Üniversitesi (İstanbul)’dir.
Sanat Yönetimi Bölümünün İş İmkânları Nelerdir?
Sanat Yönetimi Bölümü mezunlarının çalışabileceği sektörler; çoğunlukla kültür-sanat sektörüdür. Bu sektörde çalışabilecekleri kurumlar ise; kamu veya özel kurumlara bağlı müzeler, sanat galerileri, özel kurumlara ait kültür ve sanat vakıflarıdır. Ayrıca, akademik kariyer imkânını da belirtmemiz gerekiyor. Merkezî bir sınav olan ALES'ten yeterli bir puan alarak üniversitelerin ilgili enstitülerine başvuru yapan ve giriş sınavlarını kazanan bu bölüm mezunları, lisansüstü eğitimlerini tamamladıktan sonra, akademik kariyer yapabilirler.
Sanat Yönetimi Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Bu bölüm mezunlarının yapabilecekleri işleri şöyle sıralayabiliriz:
Kamu kurumlarına ait kültür-sanat kurumlarında müdürlük yapabilirler: Devlete ait müzelerde ve kültür-sanat merkezlerinde, kurumun ve kurumun işlerinin tanıtılması rolünü üstlenebilirler.
Özel vakıflara ait müzelerde ve sanat galerilerinde yöneticilik veya organizatörlük: Ulusal ve uluslararası sergiler düzenleyerek, sanatımızı ve kültürümüzü geniş kitlelere tanıtmak rolünü üstelenebilirler.
yükseköğretim kurumlarında akademisyenlik: gerekli şartları tamamladıktan sonra akademisyen olarak, yükseköğretim kurumlarında eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmek rolünü üstlenebilirler.
Kamu veya özel kurum ve kuruluşlarla ortak projelere imza atıp; fuar, bienal, festival ve diğer organizasyonları düzenlemek ve yönetmek işini yapabilirler.
Sanat eleştirmenliği ve danışmanlık gibi meslekleri yaparak insanlara uzmanlık alanlarıyla ilgili bilgi verebilirler.
Bağlı bulundukları kamu veya özel kurumun işletmesini, yani maddî boyutunun yönetimini de yürütebilirler.
Reklam faaliyetlerini, çağa uygun olarak; hem dijital, hem de diğer tekniklerle yürütürler. Böylece, yeniliklere açık bir yönetim tarzıyla, daha başarılı sonuçlara imza atabilirler.
Sanat Yönetimi Bölümü Dersleri Nelerdir?
Sanat Yönetimi bölümünde zorunlu derslerden ve çok sayıda meslekî seçmeli dersten oluşan, kapsamlı bir ders programı uygulanıyor. Öğrencilerin bu bölümden mezun olabilmeleri için, staj niteliğindeki uygulama çalışmalarından başarılı olmaları gerekiyor.
Sanat Yönetimi Bölümü lisans programında eğitimi verilen başlıca zorunlu dersler şunlardır:
Sanat Tarihine Giriş
İşletmeye Giriş
Temel Tasarım I, II
Dijital Ortamda Tasarım Yöntemleri
Araştırma Yazma Yöntemleri
Ortaçağ’dan Endüstri Devrimine Avrupa Sanatı
Sanat Yönetimi I, II
Sanatçı Hakları
Sanat ve Kültür Kurumları İşletmeciliği
Desen I, II
Sanat Pedagojisi
Sanat Kurumlarının Gelişim Süreci
Kültür Yönetimi ve Etkenleri I, II
Türk Sanatı I, II
Sanat ve Eleştiri
Aydınlanma Döneminden Postmodernizme Sanat
Atölye I, II
Batılılaşma Döneminden Günümüze Türk Sanatı
Halkla İlişkiler
Türk Sanatında Motif ve Tasarım
Müzeler ve Müzecilik
Sanatta Sponsorluk
Sanat Yönetiminde Uygulama
Etkinlik Yönetimi
Bitirme Çalışması
Meslekî seçmeli derslerden de örnek vermemiz gerekirse, bu derslerden bazıları şunlardır:
Reklam Ajanslarında Sanat Yönetimi
Sanat Yönetimi ve Çağdaş Sanat Pratiği
Gösteri ve Sergileme Teknikleri
Plastik Sanatlarda Sanat Yönetimi
Sahne Sanatlarında Sanat Yönetimi
Kurumsal İletişim
Sanat ve Matematik
Modern Sanat Manifestoları
Sinemada Sanat Yönetimi
Organizasyon Yönetimi
Zorunlu ve meslekî seçmeli derslere baktığımızda, ne kadar iyi bir donanım kazandıracağını tahmin edebiliriz. Zorunlu derslerden olan, atölye ve diğer uygulama çalışmaları, öğrencilere mezun olmadan deneyim katan önemli faktörlerdendir.
Ayrıca öğrencilerin eğitim hayatları boyunca yararlanabilecekleri Erasmus yurtdışı öğrenci değişimi programı da bulunuyor. Mezun olmadan önce bu fırsatı değerlendirmek, yurtdışı eğitimi ve deneyimi açısından önemli bir adım olarak kabul ediliyor.
Sanat Yönetimi Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları
Sanat Yönetimi bölümünün 2020 yılındaki en yüksek taban puanı; 360,926 puanla İstanbul Kültür Üniversitesi’nin 4 kişilik kontenjanlı burslu seçeneğine aittir ve başarı sıralaması ise 60049 olarak açıklanmıştır. Bu bölümün en düşük taban puanı ise yine aynı üniversitenin %75 indirimli seçeneğine ait olan 228,887 puandır ve başarı sıralaması da 785812 olarak belirtilmiştir.
Kültür Üniversitesi’nin %50 indirimli ve 11 kişilik kontenjanlı seçeneği de olmasına rağmen, kontenjan dolmadığı için taban puanları ve başarı sıralamaları listelerinde yer almamıştır.
Sanat Yönetimi Bölümü Nedir?
Kamu veya özel sektördeki kültür ve sanat kurumları için uzman yönetici yetiştiren, dört yıllık bir lisans bölümüdür. İşletme, sanat ve kültür konularında donanımlı bir ders programı olan bu bölüm 2020 itibariyle sadece İstanbul’daki üç üniversitede eğitim vermektedir: Yıldız Teknik Üniversitesi, Kültür Üniversitesi ve Aydın Üniversitesi.
Sanat Yönetimi Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Bu bölüm mezunları; sanat ve kültür alanında faaliyet gösteren kamu veya özel kuruluşlarda yöneticilik, organizatörlük gibi işler yapabilirler. Müzeler, sanat galerileri, kültür ve sanat merkezlerinin her türlü yönetim işini, etkinliklerin organizatörlüğünü üstlenebilirler.
Sanat Yönetimi Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları Nasıldır?
2020 yılında bu bölümün en yüksek taban puanı ve başarı sıralaması İstanbul Kültür Üniversitesi’nin burslu seçeneğine aittir; 360,926 puan ve 60049 başarı sıralaması olarak kayıtlara geçmiştir. En düşük taban puan ise, yine Kültür Üniversitesi’nin %75 indirimli olan seçeneğine aittir. 228,887 puan ve 785812 başarı sıralamasıdır.
1998-1999 yılları arasında, Yalova'da bulunan bir reklam ajansının Koleksiyon adlı dergisinde; reklam koordinatörü ve köşe yazarı olarak çalıştı. 2003’te Mimar Sinan Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü'nden mezun oldu. Halen İstanbul Üniversitesi, Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi.