Kalibrasyon Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?
Kalibrasyon Mühendisliği Konuları | Açıklama | Önemli Noktalar |
---|---|---|
Ne iş Yapar? | Mekanik ya da elektronik sistemleri izler, onarır ve ayarlarını yapar. Araç emisyonları ve yakıt ekonomisi üzerinde çalışır. | Yanlış kalibre edilmiş ürünler zayıf işlevsellik ve mutsuz müşterilere sebep olur. |
Gereksinimler | Makine Mühendisliği, Fizik Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği gibi dört yıllık lisans programlarından mezun olunmalıdır. | Eğitim tek başına yeterli olmayabilir, mesleki nitelikler ve sayısal alana ilgi ve bilgi sahibi olmak gereklidir. |
Görev ve Sorumlulukları | Farklı görev ve sorumlulukları bulunur, örneğin; donanım ve yazılım araçlarını belirler, test ve kalibrasyon programlarını planlar, test ekipmanları kurar ve kullanır. | çalışmalarını çeşitli motor yönetim sistemleri ile koordineli bir şekilde yürütmelidir. |
Maaşlar | Maaşlar, çalışılan kurum, tecrübe ve eğitim seviyesine göre değişiklik gösterir. | Yüksek üretim kalitesi ve müşteri memnuniyeti sağlayan kalibrasyon mühendislerine olan talep ve maaşları bu sebeple genellikle yüksektir. |
Faydaları | Ölçüm doğruluğunu sağlar, üretim farklılıklarını ortadan kaldırır, sağlam ürünlerin bozuk kabul edilmesini önler ve standartlara uyumu sağlar. | Kalibrasyon mühendisliği hatalı üretim zararlarını önler ve müşteri memnuniyetini sağlar. |
Ön Kalibrasyon Süreçlerini Yönetme | Kalibrasyon sürecinin başından sonuna kadar yönetir ve uygular. | Bu süreç aynı zamanda donanım ve yazılım araçlarını da belirler. |
Motor Yönetim Sistemleri İle Koordinasyon | Motor yönetim sistemleri ile koordineli bir şekilde çalışmalarını yürütür. | Bu, araç programlarının kusursuz b şekilde tasarlanabilmesi için önemlidir. |
Ekipman Bakımı ve Onarımı | Test ekipmanlarını kurar ve mekanik, yapısal veya elektromekanik ekipmanın performansını test eder. | Aynı zamanda, ekipmanın önleyici bakımı ve düzeltici bakımları da gerçekleştirir. |
Analiz Etmek | Matematiksel formülleri kullanarak test verilerini analiz eder. | Bu analizler, kalibrasyon hedeflerine ulaşmak ve kaliteyi kontrol etmek için son derece önemlidir. |
Emisyon ve Yakıt Tüketimini Düşürme | Araçların emisyon ve yakıt tüketimini azaltma çalışmalarını yürütmektedir. | Bu, çevre koruma hedeflerine ulaşmak ve verimliliği artırmak için önemlidir. |
Kalibrasyon mühendisi, belirlenen bir değer aralığında mekanik ya da elektronik sistemleri izler, onarır ve ayarlarını yapar. Birçok endüstri özellikle otomotiv, elektronik ve cihaz endüstrileri bir kalibrasyon mühendisinin yeteneklerini kullanır. Yanlış kalibre edilmiş olan ürünler, zayıf cihaz işlevselliğine ve mutsuz müşterilere sebebiyet verir. Kalibrasyon mühendisleri temel olarak aracın emisyonları ve yakıt ekonomisi kısımları ile çalışma yapar.
Amerika Birleşik Devletleri'nde yer alan pek çok eyalet, çevresindeki mahalleleri etkileyen araç emisyonları konusunda son derece katı bir tutum sergiler. Sonuç olarak bir kalibrasyon mühendisi kabul edilebilir değerlere göre emisyon üretilmesini sağlar. Endüstri alanında yaşanan gelişmeler kalibrasyon mühendislerine olan ihtiyacı da arttırmaya devam ediyor.
Yazımızda kalibrasyon mühendisi nedir? Kalibrasyon Mühendisi ne iş yapar? Kalibrasyon Mühendisi maaşları ne kadar? Gibi merak edilen sorulara yanıtlar aradık.
Kalibrasyon Mühendisi Nedir?
Kalibrasyon mühendisi son yıllarda en çok araştırılan meslekler arasında yer alır. Kalibrasyon mühendisi imalat araç ve gereçlerinin düzenli muayenesi, test aşaması, bakım ve onarımından sorumlu olan kişilere verilen unvandır. Analitik ve elektronik ölçüm cihazları, kayıt ve gösterge cihazları, elektrik, mekanik ve elektromekanik ekipman dahil olmak üzere çeşitli karmaşık makineler ile çalışmalarını yürütür. Otomotiv sektöründe yer alan kalibrasyon mühendisi ise motor gücünün performansının belirlenmesi, yakıt tüketimi ve emisyonun düşürülmesi çalışmalarını yürütmekten sorumludur.
Kalibrasyon mühendisi olmak isteyen kişilerin üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Makine Mühendisliği, Fizik Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği ve ilgili bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olmaları gerekir. Eğitim tek başına yeterli olmayabilir. Aynı zamanda bazı mesleki nitelikleri de sahip olmaları beklenir. Bu nitelikler kişilerin iş yaşamındaki başarısını ve mesleki gelişimini önemli ölçüde etkiler. Sayısal alana ilgili ve bu alanda bilgi sahibi olmaları gerekir.
Kalibrasyon Mühendisi Ne İş Yapar?
Oldukça popüler olan mühendislik dallarından kalibrasyon mühendisi, farklı görev ve sorumluluklara sahiptir. Hizmet verdiği iş sahasına göre sorumlulukları farklılık gösteren kalibrasyon mühendisinin genel görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibi sıralanabilir.
Tüm ön kalibrasyon süreçlerini yönetir ve uygular.
Tüm donanım ve yazılım araçlarını tespit eder.
Çeşitli motor yönetim sistemleri ile koordinasyonu sağlar.
Donanım araçları ve alt sistemiyle ilgili özellikleri tanımlama ve kalibrasyon hedeflerine ulaşılmasını sağlamak üzere çalışmalar yürütür.
Tüm ortak kalibrasyon prosedürlerini tasarlamaktan sorumludur.
Araç programlarının tasarlanması için platform işleviyle ilgili tüm süreç kalibrasyonlarını yönetmekten sorumludur.
Araçların emisyon ve yakıt tüketimini azaltma çalışmaları yürütmekten sorumludur.
Tüm güç aktarma hattı kalibratörleriyle bir arabirim sağlaması beklenir.
Test ekipmanı ve hassas aletleri kullanmak suretiyle bileşen parçalarının performans ve çalışmasını değiştirir.
Plan, şema ve teknik el kitapçıklarına göre alet ya da ekipman için test ve kalibrasyon programının sıralamasını planlar.
Test aparatı ve çevresel ekipmanın önleyici ve düzeltici bakımını yapmaktan sorumludur.
Ekipman kurulum, bakım ve onarım tekniklerine yardımcı olmak üzere mühendisler, süpervizör ve diğer teknik elemanlarla iş birliği içinde çalışmalarını yürütür.
Test ekipmanlarını kurar, mekanik, yapısal ya da elektromekanik ekipmanın performans ve güvenilirliği üzerinde testler yapar.
Matematiksel formülleri kullanarak test verilerini analiz etmesi gerekir.
Kalibrasyon Mühendisi Maaşları
Bir işletmede kaliteli ürün üretilmesi ve kalitesinin devamının sağlanması için üç ana hususun yerine getirilmesi oldukça önemlidir. Bunlar; doğru ölçmek, yani izlenebilir kalibrasyon hizmetlerinden faydalanılması, üretimde standartları kullanmak ve işletmede kalite yönetimini ortaya çıkarmaktır. Bu amaçlar doğrultusunda tesiste kullanılan cihazların kalibrasyonlarının yapılması için aşağıda sıralanan faydalar meydana gelir.
Firmada yapılan ölçümlerin doğruluğu güvence altına alınmaktadır.
Üretim sırasında oluşabilecek farklılıklar ortadan kaldırılır.
Sağlam ürünlerin bozuk kabul edilmesini önlenmiş olur.
Ürünlerin, diğer firmaların ürünleri ile uyumu sağlanır.
Yüksek üretim kalitesi elde edilmiş olur.
Üretilen ürünlerin ulusal ve uluslararası standartlara uygunluğu sağlanmış olur.
Hatalı üretim sebebiyle oluşacak zararların önüne geçilmesi sağlanır.
Müşteri memnuniyeti en üst düzeyde olup, haksız kazanç ya da kayıpların önüne geçilmiş olur.
Tüm bu faydaların ortaya çıkmasında önemli bir rol üstlenen kalibrasyon mühendisinin maaşları da farklılık gösterir. Çalıştığı kurumun sahip olduğu özellikler, kişini eğitimi ve tecrübesi maaşını etkileyebilir. önemli unsurlar arasında sıralanabilir. Bir kalibrasyon mühendisini unvanını kazandıktan sonra işe başladığında en düşük 4.200 TL maaş kazanır. Bir süre tecrübe edindikten sonra bu alanda çalışan meslek mensupları ortalama 8.000 TL maaş kazanmaktadır.
Kalibrasyon Mühendisi Nasıl Olunur?
Kalibrasyon mühendisi olmak isteyen kişiler ilk olarak eğitim olanaklarını araştırır. Sayısal alandan sınav hazırlığı yapan aday öğrenciler tarafından oldukça fazla araştırılan bölümlerin başında gelir. Bu alanda kariyer planı olan kişiler üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Makine Mühendisliği, Fizik Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği ve ilgili bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olmaları gerekir. Mezuniyetleri ile birlikte iş arayışları da başlayacağı için araştırdıkları diğer önemli konu kariyer imkanlarıdır. Karmaşık kalibrasyon ihtiyacı olan pek çok endüstri, bu mühendislerin dört yıllık bir üniversite diplomasına sahip olmasını ister. Kazanılan derece normalde mühendislik ve hatta matematik gibi amaçlanan kariyer endüstrisini de kapsayan bir eğitimdir. Bu eğitimler kapsamında kişiler otomotiv, elektronik ve cihaz endüstrilerinde iş imkanı elde eder. Eğitim tek başına yeterli olmayabilir. Aynı zamanda kişilerin mesleki niteliklere de sahip olması beklenir. Bu nitelikler doğrultusunda iş yaşamlarında başarıları artar. Peki, bir kalibrasyon mühendisi hangi niteliklere sahip olmalıdır?
Teknik ve matematiksel beceriye sahip olmaları beklenir. Aynı zamanda analitik düşünce becerilerinin gelişmiş olması beklenir.
Analizlerinde dikkatli ve detaycı yaklaşımlar sergileyerek yapmaları gerekir.
Çözüm üretebilme becerisine sahip olmaları ve problemler karşısında etkili ve kalıcı çözümler üretmeleri gerekir.
Karmaşık verileri anlama ve değerlendirme becerisi göstermeleri oldukça önemlidir.
İş birliği ve takım çalışması için yatkınlık sergilemeleri gerekli zamanlarda liderlik becerileri sergilemeleri gerekir.
İlgili eğitim: Liderlik Eğitimi
İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.