Gömülü Sistem Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?
Gömülü Sistem Mühendisi Nedir? | Gömülü Sistem Mühendisi Ne İş Yapar? | Gömülü Sistem Mühendisi Maaşı |
---|---|---|
Elektronik cihazların özel ihtiyaçlarını karşılamak üzere çalışmalar yürütür. Üniversitelerin Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Elektronik Haberleşme Teknolojisi ve Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği gibi bölümlerinden mezun olanlar bu meslek üzerinde kariyer yapabilirler. | Elektronik cihazların yazılım ve donanım ihtiyaçlarını belirler, geliştirme sürecinde ihtiyaç olan donanımlarla ilgili tespitler yapar ve bu tespitlere göre doğru yazılımı geliştirir. Ayrıca, işle ilgili dokümantasyon, donanım tasarımı ve test süreçlerini de gerçekleştirir. | Gömülü sistem mühendislerinin maaşları belirlenirken tecrübe, çalıştıkları kurum ve lokasyon gibi faktörler önemli rol oynamaktadır. Mühendislik düzeyine, sektöre ve firmaya bağlı olarak değişiklik gösterebilir. |
Teknolojik gelişmeleri yakından takip etmek bu meslekteki mühendisler için önemlidir. | Gömülü sistem mühendisi, teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek sektördeki yenilikleri öğrenir ve kendi alanındaki gelişmeleri takip ederek iş performansını etkileyen teknolojik yenilikler konusunda bilgi sahibi olur. | Sektördeki gelişmeler ve sahip oldukları yetenekler göz önünde bulundurulduğunda, gömülü sistem mühendislerinin maaşları genellikle sektör ortalamasının üzerindedir. |
Analitik düşünme ve problem çözme yeteneği gerektiren bir meslektir. | Adı geçen mühendisler, spesifik problemleri analiz eder ve spesifik çözümler üreterek bu problemleri çözerler. | Problem çözme ve analitik düşünme yeteneklerine bağlı olarak gömülü sistem mühendislerinin maaşları da değişkenlik gösterebilir. |
Gömülü sistem mühendisliği hologram?, teknoloji, otomotiv, tıbbi cihazlar gibi bir dizi sektörde önemli bir rol oynar. | Kariyerlerine göre farklı sektörlerde farklı görevleri vardır. Bazıları yazılım geliştirebilirken, bazıları ise donanım tasarımı yapıyor olabilir. | Çalıştıkları sektöre bağlı olarak maaşları değişkenlik gösterebilir. |
ülkemizde çok fazla bilinir hale gelmemiş ancak kurumların hemen hemen son 10 yıldır yavaş yavaş yönelmeye başladığı bir mühendislik bölümü olan gömülü sistem mühendisliği, her türlü elektronik alet ve araç işleyişinde gömülü sistemleri kullanan bir disiplindir. aslında hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline çoktan gelmiş durumda olmasına rağmen çok ismini duymadığımız bir alan. bunun belki de en önemli sebeplerinden biri aynı isimle bir üniversite eğitiminin olmamasıdır. Gömülü sistemlerle genellikle yazılım öğrenen elektronik mühendisleri ya da elektronik öğrenen bilgisayar mühendisleri uğraşmaktadır. Bu alanla uğraşan sayısının, diğer mühendislik dalları gibi rakamlara ulaşması şimdilik çok mümkün görünmüyor.
Yazımızda gömülü sistem mühendisi nedir? Gömülü sistem mühendisi ne iş yapar? Gömülü sistem mühendisi ne kadar maaş alır? Gibi sorulara detaylı yanıt bulabilirsiniz.
Gömülü Sistem Mühendisi Nedir?
Gömülü sistem mühendisi olmak isteyen adayların üniversite eğitimi alması şarttır. Üniversitelerin Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olanlar, kariyerlerini bu meslek üzerinde geliştirebilir. Bunun yanında bilgisayar mühendisliği bölümünden mezun olan kişiler de bu alanda kariyer planı yapabilir. Mekatronik mühendisliği, elektronik haberleşme teknolojisi ve kontrol ve otomasyon mühendisliği alanında eğitim alan kişiler de gömülü sistem mühendisi olarak çalışabilir.
Gömülü sistem mühendisi, elektronik cihazların özel olarak tanımlanan ihtiyaçlarını karşılamak üzere çalışmalar yürütür. Aynı zamanda ihtiyaç duyulan bu teçhizatı yönetmekten de sorumludur. Elektrik elektronik mühendisleri diğer mühendislik dallarına göre gömülü sistemler alanında çalışmaya daha yatkın olan mühendislerdir. Bunun en büyük sebebi, elektrik elektronik mühendisliği öğrencilerinin; devre teorisi, elektronik gibi dersleri daha detaylı görüyor olmalarıdır. Analog devreler hakkında da bilgi sahibi oldukları için bu alanda daha başarılı oldukları görülür. Ayrıca dijital devreler konusunda oldukça donanımlı bir eğitim alırlar.
Alanın en büyük özelliklerinden biri sürekli gelişmeye devam etmesidir. Bu alanda mesleki gelişim kaydedecek kişiler, teknolojik gelişmeleri yakından takip etmelidir. Bu alanda kariyer planı olan adayların bazı önemli niteliklere de sahip olması beklenir. Bu nitelikler nelerdir, inceleyelim.
Gömülü sistem mühendisi olmak isteyen kişinin ilk olarak problem çözme konusunda güçlü bir yetenek göstermesi beklenir.
Uzun süre konsantrasyon olabilmeli ve odaklanarak çalışmalıdır.
Analitik düşünce becerisi gösterebilmelidir.
Ekip çalışması içinde olabilmesi ve insan ilişkilerinde başarılı olması beklenir.
Eleştirel düşünme becerisine sahip olması gerekir.
Mesleki yenilikleri öğrenmeye istekli olmalı, teknoloji alanında yaşanan gelişmeleri yakından takip etmelidir.
Disiplinli, titiz ve dikkatli çalışmaları gerekir.
Yabancı dil bilmeleri özellikle İngilizce bilgilerinin iyi olması gerekir.
Sayısal derslere özellikle matematik dersine ilgili olmalıdır.
Erkek adayların askeri yükümlülüğünü tamamlamış olması istenir.
Gömülü Sistem Mühendisi Ne İş Yapar?
Gömülü sistem mühendisi, elektronik cihazlara özel olarak tanımlanmış olan ihtiyaçları karşılamak için gerekli çalışmaları yürütür. Bu süreçle ilgili olan gerekli teçhizatı yönetir. Gömülü sistem mühendislerinin görevleri çalıştıkları alana göre çeşitlilik gösterebilir. Hemen hemen her sektörde meslek mensupları ile karşılaşmak mümkündür. Gömülü sistem mühendisinin temel görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibi sıralanabilir.
Elektronik cihazların yazılım ihtiyaçlarını belirler.
Geliştirme sürecinde ihtiyaç olan donanımlar ile ilgili tespit yapar.
Çalışmanın sonucuna yönelik olacak şekilde gerekli olan yazılımı tasarlar.
Ortaya çıkan tasarım ile alakalı dokümantasyon çalışması yapar.
Belirlenen tasarım en uygun yazılımı geliştirir.
Yapılacak iş ile alakalı olan donanım tasarımını belirler.
Doğru yazılım ve donanım gibi çok sayıda test sürecini yapmaktan sorumludur.
En az temel seviyedeki elektronik sıkıntılarını çözümleyebilmelidir.
Devre şemalarını okumalı ve yorumlamalıdır.
Gömülü Sistem Mühendisi Maaşları
Gömülü bir sistem; özel bir işlevin yapılması için ya da büyük bir sistem içerisinde özel işlevlerin gerçekleşmesi için bilgisayar donanımı ve yazılımı kombinasyonundan oluşan bir sistemdir. Bu sistemler sınırlı kapasiteye sahip aynı zamanda sınırlı programlayabilme becerisine sahiptir. Günlük yaşamımızda farkında olmadan gömülü sistemler teknolojisinin kullanımı ile tasarlanan, çok sayıda elektrikli ve elektronik, araç ve gereçleri sıklıkla kullanıyoruz. Endüstriyel makineler, tıbbi cihazlar, otomobil, kamera, ev eşyaları, uçak, otomatlar ve mobil cihazlar gibi her an karşılaştığımız pek çok cihaz gömülü sistemi içermektedir. Bu durumda, bu alanda hizmet verecek uzmanlara olan ihtiyacı doğurmaktadır.
Gömülü sistem mühendisi özel ve kamu alanında çeşitli sektörlerde iş imkanına sahiptir. Çalışmaları ve kazançları; sektöre ve çalıştıkları kurumun özelliklerine göre değişiklik gösterir. Bu alan teknoloji ile iç içe olduğu için sürekli gelişime açıktır. Dolayısı ile mühendislerin de kendilerini sürekli geliştirmeye devam etmeleri gerekir. Bazı kurumlar çalışanlarının kişisel gelişimlerine de önem vermektedir. Bu sebeple kendi bünyelerinde ya da dışarıdan alacakları desteklerle çeşitli eğitim imkanları da sunmaktadır. Maaşları; eğitimlerine, tecrübelerine ve kendilerine geliştirmelerine göre değişiklik gösterir. Gömülü sistem mühendisini maaş gelirlerini inceleyelim.
İş yaşamına yeni başlamış bir gömülü sistem mühendisi 2.900 TL maaş kazanmaktadır.
Tecrübe sahibi bir gömülü sistem mühendisi ortalama 4.700 TL gelir elde eder.
Gömülü sistem mühendisinin en fazla kazandığı maaş ise 7.000 TL olarak görülmektedir.
Gömülü Sistem Mühendisi Nasıl Olunur?
gömülü sistem mühendisliği alanını araştırmaya başlayan adayların en çok merak ettiği konu nasıl bir eğitim almaları gerektiğidir. sayısal alana ilgisi olan adayların tercihleri arasında olacak eğitim için gömülü sistem mühendisliği adı altında bir program bulunmamaktadır. ancak gömülü sistem mühendisi olmak için üniversite eğitimi alınması zorunludur. üniversitelerin elektronik mühendisliği bölümünden mezun olan kişiler bu alanda kariyer planı düşünebilir. ayrıca bilgisayar bölümünden mezun olan kişiler ile mekatronik mühendisliği, elektronik haberleşme mühendisliği ve kontrol otomasyon mühendisliği alanında eğitim gören kişilerin de bu alanda kariyer yolu seçtikleri görülmektedir. bu alanlardan mezun olduktan sonra gömülü sistem mühendisi olmak isteyen kişilerin daha çok sayısal bilimler alanında olan; teknik resim ve elektronik gibi mesleğe yönelik dersleri tamamlamaları gerekmektedir. mühendis adaylarının tamamlaması gereken dersler aşağıdaki gibidir.
Bilgisayar Destekli Teknik Resim
Diferansiyel Denklemler
Kompleks Analiz
Mikro İşlemciler
Kontrol Sistemleri
İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.