AnasayfaBlogMarka Elçisi Nedir? Ne İş Yapar? Maaşı Ne Kadar?
Meslekler

Marka Elçisi Nedir? Ne İş Yapar? Maaşı Ne Kadar?

16 Haziran 2021
Görüntüdeki adam profesyonel siyah bir takım elbise, beyaz düğmeli bir gömlek ve lacivert bir kravat giyiyor. Kısa, koyu renk saçları ve temiz traşlı bir yüzü var. Elleri önünde kenetlenmiş ve bakışları doğrudan ileriye yönelmiş. Kendinden emin ve profesyonel görünüyor, muhtemelen önemli bir toplantı veya sunum için hazır. Takım elbisesi iyi dikilmiş ve ona sofistike bir görünüm veriyor. Nötr tonlarda bir arka plana sahip, iyi aydınlatılmış bir odada olduğu görülüyor. Duruşu saygılı ve sakin, otorite ve kabiliyetli bir hava yansıtıyor.
Marka Elçisinin TanımıMarka Elçisinin GörevleriMarka Elçisi Maaşları
Marka elçisi, markanın müşteri olabilecek hedef kitlesine ürün-hizmet ve marka hakkında bilgi ve fikir veren bir kişidir.Markanın pazarlama hedeflerine uygun olarak müşteri ve hedef kitle ile iletişim ortamı yaratmak2.000 TL ila 4.000 TL arasında değişen maaşlar
Ürün ve marka hakkında bilgi vermek ve tanıtım faaliyetlerine katılmakÖğrenci marka elçileri, prim uygulamasına da bağlı olarak asgari ücretin biraz üstünde bir maaş alabilmektedirler.
Kullanıcı deneyimlerini tüketici ve hedef kitle paylaşmak
Sosyal medya aracılığıyla geri bildirimleri kuruma iletmek
Markanın eğitimlerine ve faaliyetlerine katılmak
Marka imajı, bilinirliği ve tanıtım için fikir bulmak ve kampanyalar hazırlamak
Hedef kitle analizi yaparak marka farkındalığını artıracak saha faaliyetlerinde markayı temsil etmek
Marka bilinirliği için içerik pazarlamasından yararlanmak ve içerikler hazırlamak
Markanın vizyonu, misyonu ve pazarlama stratejisi hakkında bilgi ve fikir sahibi olarak gerekli görevleri yerine getirir
Markanın ürünlerini kullanır ve kullanıcı deneyimlerini dijital mecra ya da yüz yüze iletişim yoluyla aktarır

Hem öğrenciyken hem de mezunken yapılabilecek işler, eminiz hepimiz için bir kariyer fırsatı olarak görülüyor. Bu bakımdan marka elçiliği de önemli bir iş olarak karşımıza çıkıyor. Marka elçisi, markanın müşteri olabilecek hedef kitlesine ürün-hizmet ve marka hakkında bilgi ve fikir verebilecek bir iş edinir. Günümüzde ünlü veya popüler kişilerin de marka elçisi işiyle meşgul olduğunu görüyoruz. Fakat yazımızda daha çok bir meslek olarak marka elçiliğinden bahsedeceğiz.

Marka yönetimi açısından önemli bir yere sahip olan marka elçiliği, hedef kitleye ulaşmak için en etkili görevlerden birini üstlenir. Hedef kitleye yönelik tanıtım ve imaj faaliyetleri için marka elçileri, sahada veya ilgili mecralarda markayı temsil eder. Markanın mevcut pazarlama ve kampanyaları için marka elçiliği önemli bir fırsattır. Özellikle sahada da çalışabilen marka elçileri, marka ile hedef kitlenin bir araya gelebilmesine önayak olur. Netice olarak hedef kitlesine yakınlaşan ve aradaki mesafeyi azaltmayı hedefleyen marka ve işletmeler, bu doğru yöntemi kullanmaktan da geri kalmamaktadırlar. Marka bilinirliğini olumlu bir yönde sürdürmek için görevlendirilen marka elçiliği mesleğine gelin daha yakından bakalım. 

Marka Elçisi Nedir?

Brand ambassador yani marka elçisi, markaların marka hakkında izlenim yaratmalarına yardımcı olan bir meslektir. Marka elçiliği, markanın olumlu izlenim ve imajı için çok kritik bir meslek dalıdır. Pazarlama faaliyetleri için de görevlendirilen marka elçisi, deneyimsel pazarlama ve içerik pazarlaması uygulamaları açısından da oldukça fayda sağlayıcı işleri yerine getirir. Günümüzün markaları, duygusal bir bağ ve deneyim yaratmak için markaları ilgili yerlerde temsil edebilecek kişilerle çalışmaktadırlar. Üniversiteler, marka deneyimi ve kampanyası için seçilen yerler, etkinlikler ve dijital mecralarda görev alan marka elçileri, ilgili marka hakkında yalnızca bilgi ya da tanıtım faaliyetlerinde bulunmaz. Marka deneyimini tüketici ve hedef kitleye sunabilmek için kendisi de markanın deneyimini tüketir. İlgili marka ürün ya da hizmetlerini aktif olarak kullanır ve markayı doğru anlatmak için kendi bilgi birikimini artırır. 



Marka elçisi, markanın bir temsil gücüdür ve markanın iletişim kanalları aracılığıyla markanın yüzü ve sesi olur. Dolayısıyla temsil konumuna gelmek için gerçekten marka deneyiminin bir parçası olduğunu gösterecek faaliyetlerde yer alır. Örneğin marka ürünlerini kullanır ve kullanıcı deneyimlerini dijital mecra ya da yüz yüze iletişim yoluyla aktarır. Marka elçisinin markayı yeteri kadar temsil edebilmesi için marka ve ilgili ürün-hizmet hakkında geniş bilgiye sahip olması gerekir. Markanın vizyonu, misyonu ve pazarlama stratejisi hakkında bilgi ve fikir sahibi olarak gerekli görevleri yerine getirir. Peki bir marka elçisi ne iş yaparak markayı temsil eder?

Marka Elçisi Ne İş Yapar?

Marka elçisi sahada ya da ilgili dijital mecralarda yer alarak görevlerini yerine getirir. Genellikle her iki alanda da çalışan marka elçisi hem pazarlama stratejisine uygun işleri yerine getirir hem de hedef kitle ile iletişim kurmasından dolayı pazarlama stratejileri hakkında bir fikir verir. Hedef kitle ve tüketici ile sahada ve dijital mecralarda iletişim kuran marka elçisi; müşteri istek, soru ve şikayetlerini markaya iletir ve buradan da yeni bir pazarlama stratejisi ortaya çıkar. Dolayısıyla iletişim ve etkileşim kurma gibi markanın önemli gördüğü bir görevi üstlenen marka elçisi, iletişim ve pazarlama faaliyetlerinde etkin bir rol oynar. Genel olarak ise marka elçisi, markanın ihtiyacı ve pazarlama hedefleri doğrultusunda görevler edinir. Bir marka elçisi genel olarak aşağıdaki işleri yerine getirir: 



  • Markanın pazarlama hedeflerine uygun olarak müşteri ve hedef kitle ile iletişim ortamı yaratmak

  • Hedef kitle analizi yaparak marka farkındalığını artıracak saha faaliyetlerinde markayı temsil etmek

  • Ürün ve marka hakkında bilgi vermek ve tanıtım faaliyetlerine katılmak

  • Kullanıcı deneyimlerini tüketici ve hedef kitle paylaşmak

  • Marka bilinirliği için içerik pazarlamasından yararlanmak ve içerikler hazırlamak

  • Sosyal medya aracılığıyla geri bildirimleri kuruma iletmek

  • Markanın eğitimlerine ve faaliyetlerine katılmak

  • Marka imajı, bilinirliği ve tanıtım için fikir bulmak ve kampanyalar hazırlamak

Marka Elçisi Maaşları

Marka elçisi maaşları, genel olarak fazla yüksek değildir. Tabii ki bu tespit, her marka için de geçerli değildir. Üst düzey ve ünlü markalar, 2.000 TL ila 4.000 TL arasında değişen maaşlar verebilmektedirler. Fakat genel olarak öğrenci marka elçileri, prim uygulamasına da bağlı olarak asgari ücretin biraz üstünde bir maaş alabilmektedirler.

Ünlü ve popüler kişilerin marka elçiliği işini bir kenara ayırırsak bir meslek olarak marka elçiliği, yüksek rakamlarla göreve başlayacağınız bir meslek değildir. Fakat uzun süreli deneyim ve markanın işlerinin kârı neticesinde maaşta bir artış olabilmektedir. Bununla birlikte marka elçiliğini öğrencilikten itibaren icra etmeye başlarsanız deneyim süreniz de artacak ve markanın diğer işlerinde de aktif olarak görevlendirebileceksiniz. 

Marka Elçisi Nasıl Olunur?

Marka elçisi olmak için mezun olmanız öncelikli bir nitelik değildir. Marka elçiliği işinin en güzel yanlarından biri öğrenciyken de yapılabilmesidir. Ünlü ve popüler markalar, ara ara brand ambassador ya da marka elçisi iş ilanlarıyla öğrenci ya da yeni mezun çalışan aramaktadır. Özellikle Red Bull, Nescafe ve kampüs marka temsilci ajanslarındaki iş ilanlarını takip ederek öğrenciyken de marka elçiliğini yerine getirebilirsiniz.

Marka elçisinin sahip olması gereken bazı nitelikler vardır. Özellikle iş ilanlarında belirtilen niteliklere baktığımızda, en çok iletişim becerilerine sahip olmanın öne çıktığını görürüz. Çünkü markayı temsil etme görevinde, müşteri ile iletişim kurmanız gerekecektir. Yazılı veya sözlü olarak etkili bir iletişim dilinin nasıl kullanılacağını bilmeniz ve kendini ifade etmeniz gerekir. Bunun dışında ise pazarlama bilgisi gereklidir. Genel pazarlama bilgisine ek olarak günümüzde etkin olarak kullanılan dijital pazarlama hakkında temel düzeyde de olsa bilgi sahibi olmak da önemlidir. Markayı yalnızca sahada temsil etmeyeceğiniz için dijital pazarlama, SEO ve sosyal medya platformları hakkında genel bilgilere vâkıf olmak gerekir.

Bu nitelikler dışında ise markanın kendi vizyon ve hedeflerine göre alan nitelikleri de istenmektedir. Örneğin İngilizce dil yetkinliği, seyahat engelinin olmaması, girişken kişilik, yaratıcı ve stratejik düşünme ve ilgili bölümlerden mezun olma. Eğer marka elçiliği mesleğine ısındıysanız ve hâlâ öğrenciyseniz bu işe öğrencilik yıllarınızda başlamanız size oldukça fayda sağlayacaktır. Hem deneyim elde etmek ve hem para kazanmak için ilgili iş ilanlarını takip ederek marka elçiliği mesleğinin niteliklerine göz atabilirsiniz. 

Marka elçisi, markanın müşteri olabilecek hedef kitlesine ürün-hizmet ve marka hakkında bilgi ve fikir veren bir kişidir, Markanın pazarlama hedeflerine uygun olarak müşteri ve hedef kitle ile iletişim ortamı yaratmak, 2000 TL ila 4000 TL arasında değişen maaşlar, , Ürün ve marka hakkında bilgi vermek ve tanıtım faaliyetlerine katılmak, Öğrenci marka elçileri, prim uygulamasına da bağlı olarak asgari ücretin biraz üstünde bir maaş alabilmektedirler, , Kullanıcı deneyimlerini tüketici ve hedef kitle paylaşmak, , , Sosyal medya aracılığıyla geri bildirimleri kuruma iletmek, , , Markanın eğitimlerine ve faaliyetlerine katılmak, , , Marka imajı, bilinirliği ve tanıtım için fikir bulmak ve kampanyalar hazırlamak, , , Hedef kitle analizi yaparak marka farkındalığını artıracak saha faaliyetlerinde markayı temsil etmek, , , Marka bilinirliği için içerik pazarlamasından yararlanmak ve içerikler hazırlamak, , , Markanın vizyonu, misyonu ve pazarlama stratejisi hakkında bilgi ve fikir sahibi olarak gerekli görevleri yerine getirir, , , Markanın ürünlerini kullanır ve kullanıcı deneyimlerini dijital mecra ya da yüz yüze iletişim yoluyla aktarır,
Marka Elçisi Marka Elçisi nedir Marka Elçisi ne iş yapar Marka Elçisi maaşları Marka Elçisi nasıl olunurmarka elçiliğimarka elçisi marka elçisi maaşları marka elçisi olmak
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.