İnsert Ne Demek? İnsert Araçları Nelerdir?
Insert Aracı | Kullanıldığı Alan | Amaç |
---|---|---|
El İlanı | Satış-Pazarlama | Ürün veya hizmetlerin tanıtımını yapmak ve satışları artırmak |
Broşür | Satış-Pazarlama | Ayrıntılı bilgi vermeyi amaçlar, özellikle daha büyük ürün veya hizmetlerin detaylarını sunmak için kullanılır |
Haftalık-Aylık Kampanya Kitapçıkları | Perakende | Gelecek indirimler, promosyonlar veya özel etkinlikler hakkında bilgi sağlar |
Afişler | Tüm Sektörler | Büyük boyutları sayesinde geniş bir alanda görünürlük sağlar |
Insert Görsel | Görsel Sanatlar, Medya | Arka plan olarak kullanılarak, genel görsel estetiği artırmak veya belirli bir duygu veya durumu anlatmak için kullanılır |
TV ve Radyo Insertleri | Medya | Reklamlarda ve tanıtımlarda kullanılır, genellikle dinleyici veya izleyicinin dikkatini çekmek ve markanın mesajını yaymak için kullanılır |
Fotoğraf İnsertleri | Fotoğrafçılık | Bir fotoğrafta belirli bir öğeyi veya detayı vurgulamak için kullanılır |
Dijital İnsert | Dijital Pazarlama | Web sitelerinde veya dijital medyada belirli bir bilgi veya teklifi öne çıkarmak |
Ürün İnsertleri | Perakende,Satış | Fiziksel ürünlerle birlikte gönderilerek, müşteriye bilgi sağlar veya bir sonraki satın almayı teşvik eder |
Gazete ve Dergi İnsertleri | Medya | Okuyucuya özel teklifler veya ek bilgi sağlamak amacıyla gazeteler veya dergilerin arasına eklenir |
Günlük yaşamımızda pek fazla duymadığımız bir sözcük olan "insert", aslında anlamını çok iyi bildiğimiz kavramlardan bir tanesidir. "İnsert" dediğimiz zaman bize bir şey ifade etmese de, "el ilânı, broşür" gibi insert aracı isimlerini hepimiz biliriz. Evet, insert araçları aslında gündelik hayatımızın birer parçası haline gelmiştir, ancak o kelimeyi pek kullanmayız.
İnsert kelimesini kullanan sektörlerden bir tanesi satış-pazarlama sektörüdür. Perakende satış ve pazarlama alanında iş yapan firmalar, reklâm kampanyaları için işte bu "insert araçları"nı kullanıyorlar. Yani bir el ilânı, broşür, haftalık-aylık kampanya kitapçıkları ve afişler gibi araçlardır bunlar.
Satış ve pazarlama sektöründe kullanılan insert araçları, aslında temelde satış geliştirme amacıyla kullanılırlar. Genellikle marketlerin, gıda sektöründe bulunan işyerlerinin çoğunlukla kullandığı bu araçlar, reklâm ürünleri olarak bilinir. Özetle "insert araçları, reklâm ürünleridir" diyebiliriz.
İnsert, ayrıca görsel sanatlar sektöründe da çokça kullanılan bir kelimedir. Örneğin "insert görsel" olarak kullanılmakta olan bir kavram vardır. Bu kavramın televizyonculuk, radyoculuk ve fotoğrafçılık gibi alanlarda sık kullanıldığını görüyoruz. Saydığımız medya kanallarındaki reklâmlarda ve fotoğraf çekimlerinde arka plân olarak "insert görsel" araçlarının kullanılması sıkça rastlanan bir durumdur. Bütün bu kullanımları yazımızın ilgili konu başlıklarında açıklayacağız.
Bu yazımızda, "İnsert Nedir?", "İnsert Araçlarının Faydaları Nelerdir?", "İnsert Ürün Nedir ve Neden Kullanılır?" ve "İnsert Kelimesinin Kullanım Alanları" gibi konu başlıklarını işleyeceğiz.
Kavram olarak anlamını aslında bildiğimiz, ancak kelime anlamı olarak bilmediğimiz "insert" ilgili konu başlıklarına birlikte göz atalım…
İnsert Nedir?
İnsert, aslında İngilizce kökenli bir kelimedir. Bu kelimenin dilimizde kullanılan anlamına en yakın kelime anlamı ise “eklemek, eklenti” olarak karşımıza çıkar. Bu kelime ayrıca, Türkçedeki "ilâve sayfa eklemek" ve "ilân vermek" anlamlarına da karşılık gelir.
Ancak ülkemizde reklâm, satış ve pazarlama sektörlerinde kullanılan insert "indirim kitapçıkları, broşürleri" gibi reklâm ürünlerinde karşımıza çıkar. Ayrıca insert; ürün tanıtımlarının da bulunduğu çeşitli ürünler için de kullanılan bir kelimedir. Özetle diyebiliriz ki insertler, firmaların satış yapmak amacıyla halka ilettikleri reklâm araçlarıdır.
İnsert araçları, perakende ürün satıcılarının tüketicilere ulaşabilmek adına kullandığı tanıtım yöntemlerinin başında gelir. Satış geliştirme konusunda bir araç olarak kullanılan insertler, firmaların en önemli reklâm materyallerindendir.
“İnsert nedir?” sorusuna verilebilecek temel cevaplardan birisi şudur: "İnsert; bir ürünün özelliklerini ve fiyat bilgilerini içeren, firmanın kurum kimliğini de öne çıkaran bir reklâm aracıdır". Bu kelimeyi kısaca ve detaylıca ancak bu şekilde açıklayabiliriz.
İnsert araçlarının temel amacı, tüketicileri firma ürünlerini satın alma konusunda motive etmektir. İnsert olarak kullanılacak materyaller; gazetelere ek olarak veya marketlerde alışveriş sırasında veya broşür olarak dağıtılır. Satış sektöründe kullanılan insertler, çoğunlukla indirim kampanyaları hakkında yapılırken; yeni ürün tanıtımı olarak yapılan insertler de vardır. Bu insert ürünlerinin genellikle haftalık olarak veya aylık olarak yayınlandığını görüyoruz.
İnsert ürünleri; reklâm açısından olumlu getirisi olan araçlar olmasına rağmen, maliyet açısından da oldukça yüksek maliyetli satış araçlarıdır. Dolayısıyla satış geliştirme aracı amacıyla insert kullanımında başarı elde etmek için şu noktalara dikkat etmek önemlidir:
Amaç: İnsert aracı hangi amaca yönelikse, içeriği de alışveriş ortamıyla bağlantılı olmalıdır. İnserti satın alan tüketici mağazada rahatça hareket edebilmeli ve yeniden o mağazaya yönlenmelidir.
Görsellik: İnsert araçlarında kaliteli ve renkli görseller seçilmelidir. Ürünle bağlantılı olan görsel özellikler içermeli ve sade olmalıdır. İnsert aracındaki görsel özellikler, satıcının imajını olumlu veya olumsuz etkileyebilir.
İçerik: İnsert aracındaki ürünlerin fiyat ve indirimleri açık ve net olarak tüketiciye sunulmalıdır.
İnsert Araçlarının Faydaları Nelerdir?
İnsert araçlarının faydalarını şöyle özetleyebiliriz:
Satış ve pazarlama sektöründe iş yapan firmalar, insert araçlarını genellikle haftalık aylık süreli olarak çıkarırlar. Bu durum da tüketicilerin indirim ve kampanyaları düzenli olarak takip etmesine olanak sağlar ve firmaların satışını arttırır.
Kaliteli ve farklı renklerde basılan insert araçları, tüketicilere yönelik yapılan indirimleri çarpıcı bir şekilde yansıtır. İnsert görsellerinde kullanılan canlı ve parlak renkler, müşterilerin ilgisini çekerek onlarda pozitif bir algı oluşmasına neden olur. Bu durum da insert araçlarının satışı arttıran faydalarından bir tanesidir.
İnsert araçları alternatif bir reklâm aracı olduğu için, diğer firmalara göre farklı özellikler taşımasına neden olur. Dolayısıyla da bu özel insert araçları, firmaların tüketicinin zihnindeki varlığını sürekli kılar. Örneğin, bir A marketinin çıkarttığı A kataloğu, diğer firmalarda olmadığı için o markete özeldir ve tüketicinin zihninde A market daha kalıcı bir hale gelir.
İnsert araçlarının dağıtımının gazetelerle birlikte yapılması, firmaların indirim ve kampanya bilgilerinin kolayca geniş kitlelere yayılmasını sağlar. Bu durum, tüketiciye yönelik iyi bir reklâm hamlesidir ve firma satışlarının artışını olumlu etkiler.
İnsert araçları, sadece firmaların indirimlerini tüketicilere iletmekle kalmaz, kampanyalarla ilgili bilgiler de vererek yeni tüketicilere de ulaşırlar.
İnsert araçları, hedef kitlesi olarak çeşitli ve çok sayıda müşteriye ulaşmakta kullanılabilen en ekonomik ve en kolay yöntemlerden biridir. Bu araçların tüketiciden geri dönüşü, diğer reklâm araçlarına oranla daha hızlı olabilir.
İnsert Ürün Nedir ve Neden Kullanılır?
İnsert ürünler, gündelik hayatta sıkça gördüğümüz ve kullandığımız reklâm araçlarıdır. İnsert araçları dendiğinde genellikle kastedilen şey aslında tanıtım broşürleri gibi kampanya ürünleridir. Özetleyecek olursak "insert", firmaların çeşitli indirim ve kampanyalarını tüketiciye ulaştırmak için kullandıkları reklâm ve promosyon araçlarıdır.
İnsert ürünler, gazete ve dergi gibi sürekli yayınların bir eki olarak da karşımıza çıkıyor. Bu ürünler, çok kısa sürede ve düşük maliyetle basıldıkları için, birçok sektörde iş yapan firmalar tarafından kullanılırlar.
İnsert ürünlerin öncelikli kullanım amacı, firmaların markalaşmasıdır. Marka isminin kalıcı hale gelmesi için de yine bu insert ürünlerin reklâm amacıyla kullanılması gerekir. İnsert ürünlerin temel kullanım nedenlerinden birisi de satışların arttırılmasıdır. İnsert ürünlerin temel amaçlarından birisi de, firmaların kampanyalarını ve firmanın temel bilgilerini tüketiciye kısa yoldan iletmektir.
Perakende firmalar tarafından kullanılan insert ürünleri, kataloglara göre düşük maliyettedir ve markalaşma adımlarında önemli bir yere sahiptir. Firmaların markalaşma adımından sonraki amacı olan satışın arttırılması konusunda da, insert ürünlerin firmaya büyük katkısı bulunur.
İnsert ürünlerin farklı iletişim platformlarından da karşımıza çıktığını görebiliyoruz. İnsert aracı bir market broşürü olabileceği gibi, sosyal medyada karşımıza çıkan bir pop-up reklâmı da olabilir. Ayrıca insert; ürünlerin denenmesi, satın alınması ve sabit bir müşteri kitlesi oluşturmak için kullanılan bir satış geliştirme aracıdır.
İnsert Kavramı Hangi Alanlarda Kullanılır?
İnsert, genellikle satış ve pazarlama sektöründe kullanılan bir kavramdır. Ayrıca televizyon, radyo, fotoğraf gibi alanlarda da insert kavramının kullanıldığına rastlıyoruz.
İnsert kavramının satış ve pazarlama alanında kullanımını önceki konu başlıklarında açıklamıştık. Yine de, özet olarak bir hatırlatma yapalım. İnsert, perakende olarak satış yapan firmaların çeşitli kampanyalarını ve indirimlerini duyurduğu bir reklâm ürünüdür. Yani bu reklâm ürünleri bir broşür olabileceği gibi, haftalık çıkan bir kampanya kataloğu da olabilir. Bu ürünler, hem indirim kampanyaları hem de yeni çıkan ürünlerin tanıtıldığı bir ilân araçlarıdır.
"İnsert görüntü" kavramı, görsel medya alanındaki kurgu aşamasında da karşımıza çıkan bir kelimedir. İnsert görüntü kavramının anlamı, "araya görüntü ve ses vb. eklemek" olarak geçer. İnsert görüntü için bazı örnekler verirsek bu kavramı daha net anlayabiliriz. Bir belgesel çekimi yapılırken, konuyla ilgili olan bazı farklı görüntülerin de araya eklenmesi bir insert görüntüdür. Veya bir televizyon programında kullanılan görseller, alkış sesleri gibi eklemeler de birer insert görüntü olarak kabul edilir. Ayrıca bir fotoğraf çekimi sırasında kullanılan arka plân görselleri de insert görüntü kapsamındadır.
İnsert kavramının kullanıldığı alanlar kısaca; reklâm-tanıtım, satış-pazarlama, görsel medya ve fotoğrafçılık alanlarıdır. Ayrıca son zamanlarda sosyal medya platformlarında da bu insert araçlarının paylaşıldığını görüyoruz.
1998-1999 yılları arasında, Yalova'da bulunan bir reklam ajansının Koleksiyon adlı dergisinde; reklam koordinatörü ve köşe yazarı olarak çalıştı. 2003’te Mimar Sinan Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü'nden mezun oldu. Halen İstanbul Üniversitesi, Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi.