Gece Bekçisi Nedir? Ne İş Yapar?
Gece Bekçisi Tanımı | Gece Bekçisi Görevleri | Gece Bekçisi Olma Şartları |
---|---|---|
Gece bekçisi belirli bir bölgenin güvenliğini sağlamak için gece vardiyasında çalışan kolluk kuvvetidir. | Halkın mal ve can güvenliğini sağlamak, yasa dışı aktiviteleri tespit etmek ve raporlamak, acil durumları belirlemek ve yetkililere bildirmek. | 18 yaşından büyük olmak, Türk vatandaşı olmak, askerlik görevini tamamlamış olmak, lise ya da dengi bir okuldan mezun olmak. |
Görevleri gece saatleri arasında gerçekleştirilir ve gerekli durumlarda silah kullanma yetkisine sahip olan meslek mensuplarıdır. | Şüpheli kişileri ve olayları tespit etmek, afet durumlarında tedbir almak ve kamu huzurunu korumak. | En az 1.66 cm boy ve üzeri olmak, beden kitle endeksi 18 ila 27 arasında olması, yüz kızartıcı bir suç işlememiş olmak. |
Kolluk kuvvetlerine gece saatlerinde yardımcı olan bir pozisyona sahiptir, kamu düzeninin korunması için faaliyet gösterir. | Uyuşturucu madde satan kişileri tespit etmek, kavga ve kaza gibi durumlardan yetkilileri bilgilendirmek, delilleri korumak ve yetkililere iletir. | Herhangi bir siyasi partiye üye olmamak, herhangi bir terör örgütüne karışmamış olmak, uyuşturucu ya da herhangi bir madde bağımlılığının olmaması. |
Gece bekçileri POMEM eğitim merkezlerinde eğitim gördükten sonra yazılı ve sözlü sınavlardan geçmeleri gerekir. | Yangın ve su baskını gibi afetlerde önleyici tedbirler alır ve mahalle sakinlerini bilgilendirir. | Sağlık probleminin olmaması, silah kullanmak ya da taşımak için hukuki açıdan sorun teşkil etmemek, adli açıdan kendisinin ya da eşinin yüz kızartıcı bir suçunun olmaması. |
Gece bekçileri, polis ve jandarmaya yardımcı bir pozisyonda istihdam edilir. | Görev bölgesinde acil durumları tespit ederek kolluk kuvvetlerine bildirir. | Başvuru yaptığı il de 1 yıldan fazla yaşıyor olmalı ve arşiv araştırmasının olumlu olması gerekir. |
Gece bekçisi geçmişten günümüze isminde değişiklikler olarak devam eden bir meslek dalıdır. Gece bekçisinin eski adı gözcü, nöbetçi olarak bilinmekteydi. Osmanlı döneminde pazvant olarak da adlandırılmıştır. Günümüzde gece bekçisine gecenin kartalları adı da verilmektedir. Gece bekçileri emniyete bağlı olarak çalışır ve gece güvenliğini sağlayan kolluk kuvvetidir. Başka bir tanımla gece bekçisi belirli bir bölgenin güvenliğini sağlamak için gece vardiyasında çalışan kişilere verilen unvandır.
Bu alanda çalışmak isteyen kişiler gerekli şartları yerine getirmeli aynı zamanda mesleğin ihtiyacı olan nitelikleri taşımalıdır. Olağanüstü durumlar dışında mesaileri gece saatlerindedir. Halkın mal ve can güvenliğini sağlamak için çalışmalarını yürütürler.
Yazımızda gece bekçisi ile ilgili merak ettiğiniz tüm sorulara yanıtlar hazırladık. Gece bekçisi nedir? Gece bekçisi olmak için hangi şartlar aranır? Gece bekçisi ne kadar maaş kazanır? Birlikte inceleyelim.
Gece Bekçisi Nedir?
Gece bekçisi halkın mal ve can güvenliğini korumak üzere özel durumlar dışında genel olarak saat 22.00 ile 06.00 saatleri arasında mesai saatlerine sahip olan ve bekçilik faaliyetini yürüten kişilere verilen addır. Gece bekçileri, silah taşıma ve gerekli durumlarda kullanma yetkisine sahip olan meslek mensuplarıdır. Gece bekçisi olarak çalışmak isteyen kişiler, gerekli şartların neler olduğunu araştırır. Gece bekçisi olmak isteyenler POMEM eğitim merkezlerinde eğitim gördükten sonra yazılı ve sözlü sınavlardan geçmeleri gerekir. Göreve alınan gece bekçileri, polis ve jandarmaya yardımcı bir pozisyonda istihdam edilmektedir. Görev mahallerinde yer alan toplu taşıma araçlarına ait peronlarda, park, bahçe, cadde ve sokaklarda faaliyette bulunan gece bekçileri acele ve zorunlu durumlarda müdahalede bulunur. Bunun yanında gece bekçileri mesleğe başlamadan önce her türlü sağlık ve güvenlik taramasından geçirilir. Bu işi yapma yeterliliğine sahip olan kişiler arasından belirlenirler. Gece bekçisi olmak için aşağıdaki şartları taşıyor olmak gerekir.
Moleküler Biyoteknoloji Lisans Eğitimi Ve Kariyer Fırsatları
İnsan Kaynakları Yönetiminde Hukuki Süreçler Ve En İyi Uygulamalar
18 yaşından büyük olmak gerekir.
Türk vatandaşı olmak gerekir.
Askerlik görevini tamamlamış olmak gerekir.
Lise ya da dengi bir okuldan mezun olmak gerekir.
En az 1.66 cm boy ve üzeri olmak gerekir.
Beden kitle endeksi 18 ila 27 arasında olması gerekir.
Yüz kızartıcı bir suç işlememiş olmak gerekir.
Herhangi bir siyasi partiye üye olmamak gerekir.
Herhangi bir terör örgütüne karışmamış olmak gerekir.
Uyuşturucu ya da herhangi bir madde bağımlılığının olmaması gerekir.
Sağlık probleminin olmaması gerekir.
Silah kullanmak ya da taşımak için hukuki açıdan sorun teşkil etmemek gerekir.
Adli açıdan kendisinin ya da eşinin yüz kızartıcı bir suçunun olmaması gerekir.
Başvuru yaptığı il de 1 yıldan fazla yaşıyor olmalıdır.
Arşiv araştırmasının olumlu olması bu şartlar arasında yer alır.
Gece Bekçisi Ne İş Yapar?
Yalnızca olağanüstü durumlarda vali ya da kaymakam tarafından gündüz de çalışmaları talep edilen gece bekçileri, aslında kamu düzeninin korunması için kolluk güçlerine gece saatlerinde yardımcı olan yardımcı bir pozisyona sahiptir. Kamu düzeninin aralıksız sağlanması ile ilgili görevlendirilen gece bekçilerinin görev kapsamı oldukça geniştir. Gece bekçisinin görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir.
Yasa dışı kumar ve bahis oynayan ya da oynatan kişileri belirlemekten sorumludur.
Uyuşturucu madde satan kişileri tespit etmesi ve yakalaması gerekir.
Halkın huzurunu bozan kişileri tespit eder ve polis tarafından gözaltına alınmasını sağlar.
Yangın ve su baskını gibi afetlerde önleyici tedbirler alınmasını sağlar ve mahalle sakinlerini bilgilendirir.
Şüpheli şahıs ve olayları kolluk yetkililerine bildirir.
Görev bölgesinde acil durumları tespit ederek kolluk kuvvetlerine bildirir.
Kavga, kaza gibi durumlardan kolluk kuvvetlerini bilgilendirir, bulurlarsa delilleri saklar ve yetkililere iletir.
Gece Bekçisi Maaşları
Gece bekçileri emniyete bağlı olarak gece güvenliğini sağlamaktan sorumlu kolluk kuvveti olarak bilinir. Gece bekçiliği çok eskiden beri olan ve halk arasında popüler olan bir meslek dalıdır. Gece bekçisi belirli bir bölgenin güvenliğini sağlamak üzere gece vardiyasında çalışan kişidir. Akşam 22.00 ile sabah 06.00 arasında görevlerinin başında olurlar. Gerektiğinde silah kullanabilme yetkisine sahiptir ve emniyet mensubu kişilerdir.
Gece bekçilerinin maaş kazançları değişiklik gösterebilir. Gece bekçilerinin maaşları ortalama olarak 4300 TL ile 4500 TL arasında değişebilir. Bu maaş ortalamaları kıdemlere, medeni duruma göre ortaya çıkar.
Gece Bekçisi Nasıl Olunur?
Gece bekçisi olarak çalışmak isteyen kişiler öncelikle nasıl bu mesleğe dahil olabileceklerini araştırır. Lise ve dengi okullardan mezun olma şartı ile gece bekçisi adaylarının POMEM eğitim merkezlerinde devam zorunluluğu bulunan bir eğitim sürecine katılmaları gerekir. Yatılı olarak POMEM merkezlerinde devam ettirilen eğitimin amacı, bu süre içinde gece bekçilerinin görev, yetki ve sorumluluklarının öğretilmesidir. Eğitimde temel olarak üç temel konu üzerine durulur. Bunlar; genel mesleki bilgiler, meslek mevzuatı, silah ve atış bilgisi eğitimlerini kapsar. İçişleri Bakanlığı gelen talepler üzerine gece bekçilerinin kaç tane olması gerektiğine karar verilir. Daha sonra Polis Akademisi alınan kararlar doğrultusunda duyuru yayınlar. Hangi ilde kaç kişinin başvuru yapabileceğine dair kontenjanlar belli olur. Belirlenen tarihler arasında başvuru açılır.
İlk olarak internet aracılığı ile e-devlet üzerinden ön başvuru yapılır. Belirli bankalara harç yatırma talep edilir. Polis Akademisi başvurularının tamamlayan kişilerin sağlık muayenelerini yaptırmalarını ister. Polis Akademisi sitesinden müracaat yapacakları ve gönderilecek olan evrakların yerlerini takip etmeleri önemlidir. Ön sağlık kontrolü sorunsuz bir şekilde tamamlanan kişiler, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan yazılı sınava tabi olurlar.
Bu sınavda da başarılı olan adaylar, Polis Akademisi tarafından yapılan fiziki yeterlilik sınavına katılmaya hak kazanır. Fiziki yeterlilik sınavı parkur üzerinde yapılan bir sınavdır. Bu sınavda da başarıyla tamamlayan adaylar son olarak komisyon üyelerinin sorularını yanıtlamak üzere sözlü mülakata girer. Tüm bu aşamaları başarıyla tamamlayan kişiler gece bekçisi olabilir. Bekçiler özellikle memuriyet üzerinden iş imkanına sahip olan kişilerdir. Gerekli kriterleri yerine getirmek şartıyla memur olarak görevlerini yerine getirebilirler. Aynı zamanda özel şirketlerde istihdam şansları da bulunmaktadır.
İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.