Dünya Madenciler Günü
Dünya Madenciler Günü | Önemli Maden Kazaları | Maden Kazalarının Önlenmesi |
---|---|---|
Her yıl 4 Aralık'ta kutlanır. | 1983 Kandilli (Armutçuk) faciası, 1990 Amasya grizu faciası, 1992 Kozlu grizu faciası, 1995 Yozgat-Sorgun grizu faciası, 2010 Balıkesir-Odaköy grizu faciası, 2014 Soma kömür madeni faciası, 2014 Karaman-Ermenek maden faciası | İş sağlığı ve güvenliği uygulamaları, tedbirlere ve tüm çabalara rağmen en tehlikeli işlerden birini yapmaktadır. |
Romada Santa Barbara'nın, madencilerin yanına yerleşme tarihi olarak kabul ediliyor. | 2014 Soma kömür madeni faciasında 301 kişi hayatını kaybetti, Türkiye'nin en büyük maden kazasıdır. | Kazaların yaşanmasında en önemli sebep alınan önlemlerin yetersizliğidir. |
Avrupa madenlerinde Aziz Barbara'ya ayrılmış köşeler ve heykeller bulunmaktadır. | 2014 Karaman-Ermenek maden faciasında 18 maden emekçisi su baskını sebebiyle yaşamını yitirdi. | Kazaların ve sağlık problemlerinin önüne geçmek için iş sağlığı ve güvenliği çalışmalara gereksinim var. |
Etkinliklerle kutlanır, madencilik konusu hakkında farkındalık arttırılır. | 1992 Kozlu grizu faciasında 263 madenci yaşamını yitirdi, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en ölümlü maden kazası oldu. | Tehlikeli çalışma sahalarında gereken önlemler alınmalıdır. |
Günlük hayatta kullandığımız ürünlerden sanayiye, hemen her alanda kullandığımız ürünler, maden ocaklarında kazılan ve madencilerin çalışmalarının bir neticesi olan hammaddeden meydana getiriliyor. Maden ocaklarında emek veren, ekmeğini taştan çıkaran madencilerimiz, hayatımızda düşündüğümüzden çok daha fazla önemli yere sahip.
Dünyada ve Türkiye’de her yıl 4 Aralık’ta kutlanan Dünya Madenciler Günü, önemli bir yere sahip. Çeşitli törenler organize edilen her yıl bugün de hayatını kaybeden madenciler de unutulmuyor. Maden kazalarında hayatını kaybeden madenciler anılıyor. Kazalar bir daha yaşanmasın diye önemli hatırlatmalarda bulunuluyor ve gerekli tedbirler anlatılıyor. Ekmeğini adeta taştan çıkaran, yerin altında çalışan madencilerin emeği ve önemi yadsınamaz. Madenciler Günü’nün geçmişi eskilere dayanır. Peki, Dünya Madenciler Günü nedir? Dünya Madenciler Günü neden kutlanır? Madenciler Günü tarihçesi nedir?
Dünya Madenciler Günü Tarihçesi
Madenciler Günü’nün tarihçesi Eski Roma İmparatorluğu dönemine kadar uzanır. Santra Barbara isimli kişinin o yıllarda Roma askerlerinden kaçarak madencilere sığınması ile başlar. Santra, sığındığı bu yerde madencilere yardım etmeye ve onlarla birlikte çalışmaya başlar. Madenciler ile çalışan Santra Barbara, kısa zaman içerisinde sevilen biri olur. Ve bu süreçte herkesin tanıdığı biri haline gelir.
Santa Barbara’nın 4 Aralık tarihinde madencilerin çalışmakta olduğu mağaraya, madencilerin yanına yerleşmesi, önce Anadolu’da daha sonra da Avrupa ve tüm dünyada “Dünya Madenciler Günü” olarak kutlanır. Ayrıca Avrupa’nın pek çok madeninde Aziz Barbara’ya ayrılmış bir köşe ve bu köşede sergilenen bir heykeli de mevcuttur.
Dünya Madenciler Günü Tarihi
Dünya madenciler günü, tüm dünyada ve Türkiye’de 4 Aralık'ta kutlanır.
Okullarda çeşitli etkinlikler ile kutlanır. Madenciler günü ile ilgili konuşmalar yapılır. Dünya Madenciler Günü ile ilgili hazırlanan şiirler, öğrenciler tarafından okunur. Ayrıca Dünya Madenciler Günü ile alakalı yazılar da okulun panolarına asılarak herkesin madencilik konusunda bilgilenmesi ve bilinçlenmesi sağlanır. Aynı pano üzerinde Dünya Madenciler Günü ile ilgili güzel sözler de asılır ve akılda kalan görsel objelerde konarak konunun daha fazla ilgi çekmesi sağlanır.
Dünya Madenciler günü tarihleri içinde bazı okullar maden işletmelerine ziyarette bulunarak öğrencilerin madencilerin ve madende kullanılan makineleri daha yakından görebilmelerine olanak tanınır. Bu sayede görsel hafızalarına yer edinen bu bilgiler sayesinde daha bilgili ve öngörülü bireyler yetişir.
Türkiye’de Yaşanan Maden Kazaları
1983 Kandilli (Armutçuk) faciası: 7 Mart 1983 tarihinde Zonguldak'ın Armutçuk beldesindeki taş kömürü ocağında meydana gelen grizu patlamasında 103 işçi yaşamını yitirmiştir.
1990 Amasya grizu faciası: 7 Şubat 1990 tarihinde Amasya'da, Yeni Çeltek Kömür İşletmesi'ne ait maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında 3 işçi yanarak 65 işçi ise göçük altında kalarak hayatını kaybetmişti.
1992 Kozlu grizu faciası: Türk madencilik tarihinin en büyük felaketlerinden birinde, 3 Mart 1992 tarihinde Zonguldak'ın Kozlu ilçesindeki taş kömürü ocağında meydana gelen zincirleme patlamalarda 263 madenci yaşamını yitirmiştir.13 Mayıs 2014 tarihinde Soma'da 301 kişinin yaşamını yitirdiği faciaya kadar, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en ölümlü maden kazası oldu.
1995 Yozgat-Sorgun grizu faciası: Yozgat'ın Sorgun ilçesinde, Matsan Madencilik Şirketi'ne ait kömür ocağında grizu patlaması sebebiyle meydana gelen kazada 38 kişi göçük altına kalarak can vermiştir.
Balıkesir-Odaköy grizu faciası: 23 Şubat 2010 tarihinde Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy'de, toplam 47 kişinin çalıştığı maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında 17 kişi ölürken 30 kişide yaralanmıştır.
2014 Soma kömür madeni faciası: Türkiye'de en büyük kaybın yaşandığı maden kazasıdır. 13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa'nın Soma ilçesinde, Soma Holding tarafından işletilen kömür ocağında meydana gelmiştir. Patlamanın etkisiyle madende yangın çıkmış ve çok sayıda madenci içeride mahsur kalmıştır. Faciada toplam 301 kişi hayatını kaybetmiştir.
2014 Karaman-Ermenek maden faciası: 28 Ekim'de Ermenek'te olan maden faciası.. 350 metre derinlikte 18 maden emekçisinin su baskını sonucunda mahsur kalarak yaşamını yitirdi.
Maden Kazaları Nasıl Önlenir?
Madenciler, tedbirlere ve tüm çabalara rağmen en tehlikeli işlerden birini yapmaktadır. Yüzlerce kişinin can kaybı yaşadığı maden ocaklarında, alınan önlemlerin yetersizliği, bu kazaların yaşanmasında en önemli sebepti. İstenmeyen kazaların ve can kayıplarının önüne geçebilmek için önemli tedbirler almak gerekir. Yalnızca maden ocaklarında değil, bu gibi tehlikeli pek çok çalışma sahasında gereken önlemi almak gerekir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir?
İş sağlığı ve güvenliği, kazaların önlenmesi ve oluşabilecek sağlık problemlerinin önüne geçilmesini amaçlayan çalışmalar bütünüdür. İş sağlığı ve güvenliği, yapılan işler sebebi ile meydana gelebilecek her türlü sağlık problemlerinin önüne geçmeyi hedefleyen çalışmaların geneline verilen isimdir.
İş güvenliğinin amacı, çalışma esnasında ya da işler sebebiyle iş kazası yaşanma ihtimalini en aza indirmek, çalışma ortamı nedeniyle oluşabilecek sağlık sorunlarını önlemek ve meslek hastalığı oluşturabilecek işlerde önlemler almaktır. Daha anlaşılır bir biçimde ifade etmek gerekirse, iş güvenliğinin amacı bireylerin herhangi bir işe başlamadan önceki ve bitirdikten sonraki sağlık durumunun aynı olmasını, sağlıklı kalmalarını sağlamaktır. Bunu sağlamak için alınacak iş güvenliği tedbirleri her iş ve iş yeri için farklıdır.
İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının sadece çok tehlikeli ya da diğer bir ifadeyle ağır işleri kapsadığını ve sadece iş kazalarına karşı önlem alınmasını sağladığı yönünde bir yaklaşım doğru değildir. İş sağlığı ve güvenliği, her meslekte, her çalışma alanında, her yaşam alanında yani hayatın her anında tüm insanların sağlığının bozulmasını önlemeyi ve daha ergonomik bir çalışma ortamı sağlamayı amaçlayan çalışmalardır.
İş sağlığı ve güvenliği, aşağıdaki unsurlar gibi birçok iş ve iş yeri tehlikesini ele alarak tedbirler geliştirir:
Kimyasallar
Fiziksel riskler
Biyolojik etmen
Psikolojik serpinti
Ergonomik konular
Kazalar
Şantiye tehlikelerinin ortadan kaldırılması, azaltılması, önüne geçilebilmesi için kurumlarda iş sağlığı ve güvenliği standartları mevcuttur. İSG programları ayrıca, tehlikelerin etkilerini en aza indirmeye yardımcı olan materyalleri de içermelidir. İşverenler ve şirket yönetimi, tüm çalışanları için güvenli bir çalışma ortamı sağlamakla yükümlüdür.
İş Sağlığı ve Güvenliği Nasıl Sağlanır?
Dünya madenciler günü nedeni ile özellikle ele aldığımız iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları, çalışanların sağlığını korumaya yönelik önemli çalışmaları içerir. İşçilerin istenmeyen kazaları yaşamaması ve korunması için iş sağlığı ve güvenliği konusunda gereken çalışmalar özenle yürütülmelidir. Çalışma sahalarında alınacak tedbirlerle, işçi kazalarından kaynaklanan ölümlerinin önüne geçilecektir. Yaşanan kazalar irdelendiğinde ortaya çıkan ihmalkarlığın faturası ağır oluyor. Daha fazla işçi ölümünün yaşanmaması için gerekli tedbirler alınmalıdır. İş sağlığı ve güvenliği sayesinde bilinçlenmek, istenmeyen kazaların önüne geçilebilir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi
İşverenlerin en çok dikkat etmesi gereken konu hiç şüphesiz çalışanlarının can sağlığını korumaktır. Bununla birlikte de, çalışanlarının işlerini güvenli biçimde yürütmelerine yardımcı olmaktır. İş sağlığı ve güvenliği her şeyden önce gelir. İş yerinizde istenmeyen kazaların yaşanmaması için gereken önlemler alınmalıdır. İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi sayesinde çalışanların can güvenliğini sağlamayı öğrenmesi hedeflenir. Ve böylece, daha güvenli çalışma sahası yaratmak amaçlanır.
Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.