Fotografik Hafıza Teknikleri Nelerdir?
Teknik Adı | Teknik Açıklaması | Nasıl Kullanılır |
---|---|---|
Görselleri Akılda Tutma Yöntemi | Beyin egzersizleri ile görsel hafıza geliştirme | Her gün düzenli bir şekilde bu alandaki egzersizleri yapmak |
Birbirine Bağlı Nesneler Yöntemi | Hatırlamanız gereken nesnelerin arasında bağlantılar oluşturarak hafızada tutulması | Nesneleri tuhaf bir hikâye içinde birbirine bağlamak |
İsimleri Hatırlama Yöntemi | Yeni tanıştığınız kişilerin isimlerini hatırlamak için uygulanan bir teknik | İsimlerle görsel bir imaj yaratma |
Yüzleri Akılda Tutma Yöntemi | Bir insanın yüzünü hatırlama tekniği | Tanıştığınız kişinin yüzünde size ilginç gelen bir noktayı görsel hafızanıza kaydetme |
Mekân Yönetimi | Mekânsal bilgileri hafızada tutmak için uygulana bir teknik | Geçilen yollar ya da zaman geçirilen mekanlar ile ilgili detayları hatırlama |
Karanlık Oda Yöntemi | Bir şeyi ezberlemek için kullanılan bir yöntem | Ezberlemek istenen şeyin yazıldığı bir kâğıdı karanlık bir odada okuyarak hafızada tutma |
Hafıza Palası Yöntemi | Bir listenin hatırlanması için kullanılan bir yöntem | Hatırlanacak maddeleri bir hikayeye dönüştürme |
İlişkilendirme Yöntemi | Belli bir bilgiyi bir başka bilgi ile ilişkilendirerek hatırlama | Maddeleri bir hikayeye dönüştürme |
İşlem Sırası Yöntemi | Bir işlem sırasının veya adımlarının hafızada tutulması | Bir işlemi adımlar halinde hatırlama |
Sistemleştirme Yöntemi | Bir bilgi bütününün sistematik olarak hafızada tutulması | Bir bilgi bütününü belirli bir sisteme göre sıralayarak hatırlama |
Fotografik hafıza, sözcüklerin çeşitli görseller halinde kodlanarak akılda tutulduğu hafıza türüdür. Akılda tutulmak istenen kelimeler bir süre sonra hafızadan silinebilir. Bunun önüne geçmek için fotografik hafıza teknikleri kullanılarak kelimelerin akılda kalıcılığı sağlanmaktadır. Somut nesneleri akılda tutmak soyut nesnelere göre daha kolaydır. Somut nesneler insan zihninde belirli bir görsele karşılık gelmektedir. Bu görsel simgelerle, akılda tutulmak istenen kelimeler eşleştirilerek ve bağlantılar oluşturularak akılda kalıcılık arttırılır.
Fotografik hafıza tekniklerinin temelinde de bilgilerin somutlaştırılarak görselleştirilmesi ve bu şekilde görsellerin akılda tutulması vardır. Hafıza tekniği olarak, bilgilerin somut nesnelere dönüştürülmesinin yanında eğer birden fazla nesne akılda tutulacaksa, nesneler ile ilgili akılda kalıcı bir hikâye uydurularak nesnelerin hafızada kalması sağlanabilir. Örneğin, unutmamanız gereken bir alışveriş listesi varsa o listede bulunan nesnelerle anlamlı bir hikaye oluşturarak akılda kalmasını sağlayabilirsiniz. Hikaye ne kadar sıra dışı olursa akılda kalma oranı da o kadar artacaktır.
Fotografik Hafıza Teknikleri Geliştirme
Fotografik hafızayı güçlendirmek için kullanılan bazı hafıza teknikleri bulunmaktadır. Bu teknikler yardımıyla soyut nesnelerin akılda tutulmasının kolaylaştırılması ve fotografik hafızayı daha etkili kullanabilmek amaçlanmaktadır.
Görselleri Akılda Tutma Yöntemi: Fotografik hafızayı geliştirmenin en iyi yolu bu konuda beyin egzersizleri yapmaktır. Bu amaca yönelik hazırlanmış beyin egzersizleri bulunmaktadır. İnternet ortamında ya da basılı yayınlar aracılığıyla bu egzersizlere ulaşarak görsel hafızanızı güçlendirebilirsiniz. Bu etkinlikler genelde size gösterilen görselleri sırasıyla hatırlayarak doğru bir şekilde seçebilmenizi beklemektedir. Görsel hafıza tekniklerinin temelinde akılda görselleri tutmak vardır. Bu nedenle her şeyden önce görselleri akılda tutma yeteneğini geliştirmek gerekir.
Birbirine Bağlı Nesneler Yöntemi: Bir listede bulunan nesneleri hatırlamanız gerekiyorsa o nesneleri aralarında tuhaf bağlantılar oluşturarak birbirlerine bağlayabilirsiniz. Böylece oluşturduğunuz tuhaf hikâyenin içinde yer alan nesneleri daha kolay hatırlayabilirsiniz. Hafıza teknikleri içinde en çok kullanılan yöntemlerden biri olan bağlı nesneler yöntemiyle, ezberlemeniz gereken bağlantılı maddeleri kolayca hatırlayabilirsiniz. Örnek verecek olursak, Coğrafya dersinde zorlanan bir öğrenci, öğrenmesi gereken bir bölgenin göllerini bu yöntemle aklında tutabilir. Göllerin isimlerine göre tuhaf nesneler belirleyerek o nesnelerle aklında kalacak ilginç bir hikâye meydana getirebilir.
İsimleri Hatırlama Yöntemi: Yeni tanıştığınız kişilerin isimlerini hatırlamakta zorlanıyorsanız bu hafıza tekniği sizin için faydalı olacaktır. Yeni bir isim öğrendiğinizde o isimle görsel bir imaj yaratarak ismi hatırlayabilirsiniz. Tanıştığınız kişinin dış görünüşünde yer alan bir detay ile ismi arasında bağlantı oluşturursanız, o kişiyi gördüğünüzde ismi de o detay sayesinde aklınıza gelecektir. Bağlantıyı ne kadar fazla abartılı bir şekilde kurarsanız akılda kalıcılık derecesi de o kadar artacaktır.
Yüzleri Akılda Tutma Yöntemi: İlk kez gördüğünüz insanların yüzünü diğer görüşmenizde hatırlayamıyorsanız bu yöntemi kullanabilirsiniz. İnsan yüzlerini hatırlayamamak genellikle dikkatsizlikten ya da hatırlamak için bir amacınızın olmamasından kaynaklanmaktadır. Bir insanı hatırlayabilmenizi kolaylaştıracak en önemli etken onunla neden ilgilediğinizdir. İlginizin kaynağını belirleyerek o kişiyi hatırlama şansınızı arttırabilirsiniz. Tanıştığınız kişinin yüzüne dikkatlice bakmak ve yüzünde ilginizi çekecek bir nokta bularak onu görsel hafızanıza kaydetmek işinizi kolaylaştırabilir. Detaylar sayesinde hafızanızda kalıcılığı sağlayabilirsiniz.
Mekân Yönetimi: İnsan beyni mekânsal ve görsel bilgileri kuvvetli bir şekilde işleyebilmektedir. Hafıza teknikleri içerisinde mekân yönetimi bu özelliği kullanarak fotografik hafızayı güçlendirmeyi amaçlar. Sıradan şeylerin yerine garip ve ilginç olan şeylerin aklımızda kalma şansı daha yüksektir. Bu nedenle her gün geçtiğimiz yollar ya da zaman geçirdiğimiz mekanlar ile ilgili hafızamızda tutmak istediğimiz detaylarla ilgili tuhaflıklar oluşturursak bu detayların akılda kalıcılığını arttırmış oluruz. Örneğin, büyük ve kalabalık bir otoparkta aracımızı park ettiğimiz yeri hatırlamak için aracımızın etrafındaki nesnelerden birini seçerek ona tuhaf anlamlar yüklersek o nesneyi gördüğümüzde arabamızın orada olduğunu hatırlayabiliriz.
Karanlık Oda Yöntemi: Daha çok psikolojik bir yöntem olarak kullanılan bu teknik için, ışığını kontrol edebildiğiniz bir karanlık oda ve hatırlamak istediğiniz yazıları yazabileceğiniz bir kâğıt gereklidir. Ezberlemek istediğiniz bir paragrafı rahat görünebilecek şekilde bir kâğıda yazdıktan sonra kâğıdı yeterli mesafede göz hizanıza koymalısınız. Odanın ışığını söndürerek gözünüzü oda karanlığına alıştırdıktan sonra paragrafa bakarak ışığı açıp yeniden kapatın. Böylece paragrafın görüntüsü zihninizde görsel bir nesne olarak kalmaya başlayacak. Bu alıştırma bir ay boyunca her gün 15 dakika yapılırsa bir metne baktıktan sonra onu kısa sürede ezberleme yeteneğinin geliştiği söylenmektedir.
Fotografik Hafıza İnsanlara Neler Kazandırır?
Fotografik hafıza, nesneleri hatırlamanızı sağlayarak akılda kalıcılığı arttırmasının yanında insan yaşamına da olumlu katkılar yapmaktadır. Hafıza tekniklerini kullanarak fotografik hafızasını güçlendiren insanların yaratıcı düşünme güçlerinde de önemli bir artış meydana gelmektedir. Daha fazla bilgiyi çeşitli bağlantılar kurarak aklında tutabilen insanlar, bu yaratıcı süreci zamanla hayatlarının diğer alanlarında da kullanabilir duruma geliyorlar.
Gördükleri olayları veya nesneleri, okudukları bilgileri kolay kolay unutmayarak öğrenme sürecini kalıcı hale getirebiliyorlar. Hafızalarına güvenmeyi öğreniyorlar. Bu güven kendilerine olan güvenlerini de arttırarak toplum karşısında konuşma yapma yeteneklerini geliştiriyor. Herhangi bir kâğıda bağlı kalmadan topluluk önünde konuşmalar gerçekleştirebiliyorlar.
Hafıza tekniklerini kullanarak öğrendikleri yeni kelimelerin anlamlarını ve yazım şekillerini kolay kolay unutmadıkları için aynı şeyi defalarca araştırmak zorunda kalmıyorlar. Böylece yaptıkları araştırma çalışmalarında daha hızlı gelişme sağlayabiliyorlar. Hafıza ve beyin arasındaki ilişkiyi güçlendirerek öğrenme süreçlerinde işlerine yarayacak şekilde kullanmayı öğreniyorlar. Bu sayede öğrenme süreçlerini daha verimli hale getirebiliyorlar. Günlük yaşamlarında kendilerine zaman kazandıracak telefon numaraları, hesap numaraları gibi bilgileri kolayca ezberleyerek gerekli zamanlarda kullanabiliyorlar. Not almalarının mümkün olmadığı ortamlarda öğrendikleri önemli bilgileri unutma korkusu yaşamıyorlar.
Hafıza Teknikleri Eğitimi Fırsatı
Hafızayı geliştirmenin faydalarını ve insan hayatına katkılarını açıkladıktan sonra bu gelişimi sağlamak için gerekli olana eğitimden de bahsetmemiz gerekir. Hafıza tekniklerini daha iyi anlayarak hafızanızı geliştirmek için Enstitü tarafından verilen Hafıza Teknikleri kursuna katılabilirsiniz. Doğuştan çok iyi bir hafızanız olmasa da hafızanızı güçlendirebilmeniz mümkündür. Bu eğitime katılarak hafızanızın gücünün farkına vararak hafızanızı nasıl daha verimli ve etkili bir şekilde kullanabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
İlgili eğitim: Hafıza Teknikleri Eğitimi
sınavlarda daha başarılı olmak, yeni bilgileri kolayca öğrenebilmek ve bu bilgileri çabuk unutmamak için yapmanız gerekenleri hafıza tekniklerini öğrenerek gerçekleştirebilirsiniz. eğitimin bir diğer amacı ise kendinize olan güveni arttırarak yaratıcılığınızı ve konsantrasyon gücünüzü geliştirmektir.
İlgili eğitim: Konsantrasyon Eğitimi
Eğitimde göreceğiniz konular, beyin ve hafızaya genel bir bakış sağlayarak beynin bölümlerini ve fonksiyonlarını açıklayarak başlamaktadır. Daha sonra sıra dışı düşünme egzersizleri ve etkili hayal kurma çalışmalarıyla devam etmektedir. Temel hafıza tekniklerini öğreterek bu tekniklerin hangileri olduğunu ve nasıl kullanıldığını görmenizi sağlamaktadır. Ardından bu tekniklere ek olarak ileri hafıza tekniklerine de genel bir bakış sunarak bu konuda kendinizi geliştirmenizin önünü açmaktadır.
Eğer siz de hafızanızı geliştirerek günlük hayattaki başarınızı ve özgüveninizi arttırarak zihinsel etkinliğinizi geliştirmek istiyorsanız hafıza teknikleri eğitimine katılmalısınız. Ayrıca eğitim sonunda yapılan değerlendirme sınavından başarı ile geçmeniz halinde sertifika sahibi olabilirsiniz. Bu sayede hafıza teknikleri alanında kendinizi geliştirdiğinizi ve yetkinliğinizi kanıtlayabilirsiniz.
İlgili sayfa: Sertifika
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldum. Eğitimime devam ederken, bir televizyon kanalında canlı yayın kameramanı olarak görev yaptım. Çeşitli kısa film projelerinde farklı görevlerde bulundum. Enstitü’den aldığım online içerik editörlüğü eğitiminden sonra yazarlık yapmaya başladım.