Beton Santral Operatörü
Konu | Tanım | Ayrıntılar |
---|---|---|
Beton Santral Operatörü Nedir? | Belirli bir program içinde betonun üretimi ve beton santralinin bakımlarından sorumlu kişidir. | Santralde yer alan sistemlerin kullanımını, üretim planına uygunluğunu ve kalite kontrol süreçlerini yürütür. |
Beton Santral Operatörünün Görevleri | Beton üretim sürecinin yönetilmesi ve betonun kalite kontrolünün sağlanması. | Beton santralinin düzenli bakımı, arızaların giderilmesi ve betonun müşteri ihtiyaçlarına uygun üretilip teslim edilmesi. |
Beton Santral Operatörü Olma Şartları | İlkokul mezunu olma ve belirli bir yaş sınırı. | 19 yaşından gün almış olma ve MEB onaylı beton santral operatörü sertifikası alma. |
Beton Santral Operatörü Eğitim Süreci | Eğitim süreci MEB denetimindeki özel kurumlar tarafından verilir. | Kurs sonunda yapılan sınavda başarılı olan adaylara beton santrali operatörü sertifikası verilir. |
Beton Santral Operatörü İş İmkanları | Özel sektör ve kamu alanında iş bulma imkanları geniştir. | Kamu alanında çalışmak isteyen adayların sınav şartlarına uygun olması ve sınavdan beklenen puan bile başvurması gerekir. |
Beton Santral Operatörü Maaşları | Beton santral operatörü maaşları, çalıştıkları kurum, konum, bölge ve tecrübeye göre değişiklik gösterir. | Asgari ücretle başlayan maaşlar, tecrübe kazandıkça 4.000 TL ile 8.000 TL arasında değişebilir. |
Beton Santral Operatörünün Sorumlulukları | Santralin düzenli bakımından, üretim sürecinin kontrolüne kadar pek çok alanda sorumlulukları vardır. | Arızaların onarımından, ürün kalitesinin kontrolüne kadar geniş bir görev yelpazesi vardır. |
Beton Santral Operatörünün Görevleri | Beton üretim sürecini yönetir, santrali bakım ve onarımlarını gerçekleştirir. | Üretim süreci tamamlandıktan sonra gerekli makinelerin temizlenmesini sağlar ve yeniden üretime hazırlanır. |
Üretim Yönetimi | Beton santral operatörü, betonun üretim sürecini yönetir ve sürecin plana uygun şekilde ilerlemesini sağlar. | Her zaman üretim sürecine hazır tutulması gereken beton santralini kontrol eder ve yönetir. |
Kalite Kontrol | Betonun kalitesinin kontrol edilmesi ve uygunluğunun sağlanması beton santral operatörünün görevleri arasındadır. | Beton santral operatörü, ürünün kalitesini sürekli kontrol eder ve müşteriye uygun şekilde ulaştırılmasını sağlar. |
Beton Santral Operatörü yaptığı iş ve maaş getirisi en çok araştırılan meslek kolları arasında yer alır. Şantiye ve beton santrallerinde görev alan, makine operatörlerine verilen genel bir ad olarak bilinir. Beton Operatörleri ne iş yapar sorusuna; belirli bir program içinde betonun üretimi, beton santralinin genel bakımları ve üretilen betonun müşteriye teslim edilmesi sürecinden sorumlu kişiler, olarak cevap bulabiliriz.
Beton Santral Operatörü olarak görev alan kişiler, santralin düzenli bakımlarından, hazır betonun müşteriye teslim edilmesi sürecine kadar pek çok sorumluluğa sahip olan kişilerdir. Yazımızda, Beton santral operatörü nedir? Beton santral operatörü ne iş yapar? Beton santral operatörü olma şartları nelerdir? Gibi sorulara yanıt alabilirsiniz.
Beton Santral Operatörü Nedir?
Çalıştığı kurum tarafından belirlenen süre içinde beton santralinde yer alan sistemleri kullanarak üretim yönetimi planına uygun şekilde süreci kontrol eden meslek çalışanlarına beton santral operatörü denmektedir. Beton santral operatörü bu işlerin yanı sıra üretim kalitesini de kontrol eden kişilerdir.
Beton santral operatörü, düzenli olarak santralin bakımını yapar ve küçük arızaların onarımından sorumludur. Beton partilerinin kırılmasının ardından ürünün müşterinin ihtiyacına uygun olup olmadığını da kontrol eder. Bunların hazırlanma sürecinde diğer personelle uyum içinde çalışır.
beton santrali operatörü olmak isteyen kişilerin en az ilkokul mezunu olması şartı bulunur. bu alanda meslek seçimi yapacaklar için kurslar aracılığı ile eğitim almak mümkündür. kurslar ise milli eğitim bakanlığı denetimindeki özel kurumlar tarafından verilmektedir. eğitim sonunda sertifika verilir. Eğitime katılmak isteyen beton santral operatörü adaylarının 19 yaşından da gün alması istenmektedir.
Eğitim sonunda yapılan sınav neticesinde başarılı olan adaylara MEB onaylı beton santrali operatörü sertifikası verilmektedir. Adayların çalışma koşullarını ve iş imkanlarını değerlendirdikten sonra meslek seçimlerine karar vermeleri daha uygun olur. Böylece hem zaman kaybetmez hem de kendiniz için en uygun olan iş koluna daha doğru karar vermiş olursunuz.
Beton Santral Operatörü Ne İş Yapar?
Beton Santral Operatörlüğü Kursunu tamamlamış kişiler çalıştıkları alana dair işin incelikleri hakkında bilgi sahibi olur. Hazır beton teknolojisinin tüm detaylarını öğrenirler. Çimento, kum, agrega karışımından beton mikserine doldurulmasına kadar olan süreç sorumluluklarının en önemli kısmıdır. Müşterinin teslim aldığı betonun uygunluğundan, faturasının hazırlanıp müşteriye teslim edilmesine kadar olan süreci yakından takip ederler. Şantiyelerden ve üretim tesisinden teslim alınan karotların beton dayanımı kontrolü gibi pek çok önemli görev ve sorumluluğa sahiptirler.
Çalıştıkları kurumun beklentilerine göre eldeki araç ve gereçleri uygun ve doğru bir şekilde kullanmaları beklenir. Araç ve gereçlerin gerekli bakım ve onarımlarının yapılması, iş sağlığı ve güvenliği standartlarına uygun ve beton standartlarına göre üretim yapılması gibi birçok süreci denetlemekten sorumludurlar. Beton Santrallerinde Operatörlük görevi ile çalışacak kişilerin görev ve sorumluluklarını detaylı olarak inceleyelim.
Belirlenen periyodlarda beton santrali bakımlarını gerçekleştirir.
Beton tesisinin mekanik ve otomasyon sistemlerinin işleyiş biçimini kontrol ederler. Arıza gibi durumlarda gerekli müdahalelerin yapılmasını sağlar.
Beton santralini her zaman üretim sürecine hazır halde tutmak ve gerekli kontrolleri gerçekleştirmekten sorumludur.
Betonun üretim süresinin sorunsuz bir şekilde işlemesini sağlar.
Hazır beton üretimi sonrasında ihtiyaç duyulacak makinelerin temizlenmesi ve yeniden üretime hazırlanması sürecini takip eder.
Kantarın doğru şekilde kullanılmasını sağlar.
Kantarın ayarlarını kontrol eder, beton ham maddelerinin kantara doğru şekilde yüklenmesini sağlar.
Karıştırıcının ayarlarının uygun şekilde çalışmasından sorumludur.
Beton üretim süreninin sorunsuz işlemesini sağlar.
Hazır beton üretimi süreci tamamlandıktan sonra gerekli makinelerin temizlenmesini sağlar ve yeniden üretime hazırlanması için çalışmalar yapar.
Beton Santral Operatörü Maaşları
Beton Santrallerinde görev alan beton santral operatörleri; çalıştıkları kurum, konum, bölge ve kendi edindikleri tecrübelere göre değişen aralıklarda maaş kazanmaktadır. Özel sektörde ve kamu alanında iş bulma imkanları oldukça geniştir. Kamu alanında çalışmak isteyen adayların sınav şartlarına uygun olması ve sınavdan beklenen puan bile başvuru yapması gerekir.
Günümüz şartlarında ortalamaya bakıldığında en düşük işe başlama maaşları asgari ücret rakamı olarak görülmektedir. Operatörlerin kısa sürede kendilerini geliştirmeleriyle doğru orantılı olarak 4.000 TL ile 8.000 TL arasında değişen maaşlar alabildikleri görülüyor. Detaylı olarak araştırdığımızda;
Beton santral operatörü olarak işe yeni başlayanlar; 2.825 TL kazanmaktadır.
Beton santral operatörü ortalama maaş kazancı 4.070 TL olarak karşımıza çıkıyor.
Beton santral operatörü olarak uzun yıllar tecrübe ve bilgi sahibi olanlar 5.330 TL'den 8.000 TL'ye varan aralıklarda maaş kazandıkları görülmektedir.
Beton Santral Operatörü Nasıl Olunur?
Beton Santral Operatörü olmak isteyen adaylar öncelikle nasıl bir program takip etmeleri gerektiğini araştırıyor. Bu alanda meslek tercihi yapacak kişiler ilk olarak “Türkiye Hazır Beton Birliği” tarafından hazırlanıp verilecek olan sertifika kursuna katılmaları gerekiyor. Bu kurusu başarıyla tamamlayarak belgeyi almaya hak kazanmaları gerekir.
Beton Santral Operatörlüğü Kursu (Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşlerde Beton Santral Operatörlüğü Kursu) kapsamında meslek adayları aşağıda detaylarını verdiğimiz eğitimleri almaları gerekir.
Beton yapı malzemesi hakkında genel bilgilendirmeleri kapsayan eğitim.
Hazır Beton üretimi sürecinde yapılabilecek hatalar, doğru olmayan uygulamalarla ilgili genel bilgilendirmeler,
Beton santrallerinde ortaya çıkabilecek bilinen hata ve arızalar hakkında genel bilgilendirme,
Beton mikserleri çalışma şekilleri ve bakımı ile ilgili bilgilendirme,
Mekanik sistemlerin çalışma ve bakım kuralları ile ilgili detaylı bilgilendirme,
Betonun üretim süreci ile alakalı genel bilgilendirme,
Hazır Betonun müşteriye teslim edilme süreci hakkında genel bilgilendirme,
Beton Dayanım testleri ile ilgili genel bilgilendirme,
Yukarıdaki tüm konuları kapsayan eğitimler kursiyerlere alanında uzman ve tecrübeli kişiler tarafından verilmektedir. Beton Santral Operatörü olmaya hak kazanan kişiler eğitim sonlandığında, hazır betonun imalat sürecinden, müşteriye sorunsuz bir şekilde teslim edilmesine kadar olan süreç hakkında detaylı bilgi sahibi olacaklardır. Bu alanda mesleki gelişim göstermek isteyen kişilerin kişisel gelişim hakkında da önemli konulara dikkat etmesi gerekir. Bu durum mesleklerinde daha hızlı yol almalarını sağlar. Takım çalışması içinde olacakları için iletişim becerileri güçlü olmalıdır. Makineler ve bakımları ile ilgilenecekleri için titiz ve detaycı olmaları da önemlidir. Müşteri ile iletişim halinde olmaları, güler yüzlü ve özenli olmalarını da gerektirir. Tüm bun özellikleri barındıran meslek mensupları kısa sürede istedikleri işlerde çalışma imkanı elde edebilir.
İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.