YouTube Reklam Kapatma Yöntemleri
YouTube Reklam Engelleyici Yöntemler | Yöntemlerin Çalışma Prensibi | Hangi İşletim Sistemlerinde Kullanılıyor |
---|---|---|
Reklamları Geçme | Reklamın süresinin yazdığı sol alt köşeye tıklayıp, 'Bu reklamı bir daha gösterme' seçeneğini belirlemek | YouTube Tüm İşletim Sistemleri |
DNS Charger by Blokada | Reklamlardan dolayı oluşan yavaşlamayı gideren ve kullanıcı bilgilerini koruyan bir reklam engelleme uygulaması | Android |
YouTube Vanced | YouTube benzeri bir platform olup, arka planda ve ekranın kapalıyken videoları oynatmaya olanak sağlar | Android |
OG YouTube ve New Pipe | YouTube benzeri platformlar olup reklamları engelleyebilirler | Android |
AdGuard | VPN tabanlı bir uygulamadır ve hem YouTube hem de diğer uygulamalar ve tarayıcıdaki reklamları engeller | Android (Rootlu ve rootsuz cihazlar) |
Safari'den YouTube Kullanımı | Safari'den YouTube'a girerek videoları izlemek | iOS |
JailBreak | iOS'un işletim sistemini JailBreak ile açık kaynağa çevirerek YouTube da reklamları engellemek | iOS 11.4 ve altı sürümler |
YouTube ++ Uygulaması | JailBreak ile gelen Cyda mağazasından yükleyebileceğiniz uygulama. Videoları indirebilir ve YouTube reklamlarını engelleyebilirsiniz. | iOS (JailBreak ile) |
YouTube her konuda video içeriklerle bilgi sahibi olabileceğimiz en kapsamlı platformlardan biri. Reklamlar bir şeylerden haberdar olmamızı sağlayan faydalı içerikler olsa da zaman zaman can sıkıcı boyutlara ulaşabiliyor. Özellikle YouTube üzerinde aralarda çıkan reklamlar bazen konudan tamamen uzaklaşmamıza sebep oluyor. Fakat çok sevdiğiniz bir şarkıyı dinlerken şarkının öncesinde ve şarkı arasında giren ya da online eğitim video içeriklerini izlediğinizde tam konsantre olmuşken ansızın önünüze çıkan reklamlar yüzünden bunalabiliyorsunuz ve dikkatiniz dağılabiliyor. Ancak bu durum için farklı çözüm yöntemleri var.
En basiti YouTube üzerinden reklam kapatma için, karşınıza çıkan reklamın süresinin yazdığı sol alt köşeye tıklamanızdır. Kalan reklam süresi yazan bölümün yanında yer alan simgeye tıkladığınızda karşınıza gelen ekranda “Bu reklamı bir daha gösterme” seçeneğine tıklayıp, sebebini de belirttiğiniz takdirde bu reklamı engellemiş olursunuz. Ancak diğer reklamları görmeye devam edersiniz. Bu yöntem anlık uygulayabileceğiniz YouTube üzerinde reklam kapatma yöntemidir. Eğer tüm reklamları kapatmak ve kesintisiz videolar izlemek istiyorsanız, bunun için pek çok farklı seçenek var.
YouTube reklam kapatma yöntemleri ile masaüstü ya da mobil olarak ayrı ayrı basit işlemler, programlar ve eklentilerle bu duruma bir çözüm getirerek videolarınızı izleyebilirsiniz. Android, iOS gibi işletim sistemlerine sahip mobil cihazlarda ve bilgisayarlarda YouTube reklam engelleme nasıl uygulanır?
YouTube Reklam Kapatma Yöntemleri Android’de Nasıldır?
Android işletim sistemine sahip mobil cihazlarda direkt olarak YouTube reklam engelleme için birçok mobil cihazınıza yükleyebileceğiniz uygulamalar bulunuyor. Reklam engelleyici bu uygulamalara Android’in mağazası olan Google Play Store’dan ulaşabilirsiniz.
DNS Charger by Blokada: Blokada tarafından geliştirilen DNS Charger, güç tasarrufu sağlamasının yanı sıra reklamlardan dolayı oluşan yavaşlamayı gideren ücretsiz ve kullanımı son derece kolay bir uygulamadır. Ayrıca bu uygulama, kişisel bilgilerinizin güvende kalmasına önem verir. Uygulamayı telefonunuza indirerek kurulum adımlarını takip ettikten sonra YouTube reklam engelleme işlemini başarıyla tamamlamış olursunuz.
YouTube Vanced: YouTube’un benzeri olarak geliştirilen bir uygulamadır. YouTube Vanced uygulamasında videoları ya da müzikleri arka planda ve ekranın kapalı konumda olması durumunda rahatlıkla oynatabilirsiniz. Bu uygulamalardan herhangi birini indirmek için öncelikle Android telefonunuzdan Google Play Store’u açıyorsunuz. Ardından Play Store’un arama kısmına “Reklam engelleme” ya da “Ad block” gibi terimler yazdığınız zaman arama sonuçlarına yukarıda yazmış olduğum uygulamalar ve benzerleri geliyor. Tercih ettiğiniz bir uygulamayı telefonunuza indiriyorsunuz ve indirme işleminin tamamlanmasının ardından uygulamaya giriş yapıyorsunuz. Uygulamalarda kalkan veya güç simgesi bulunabilir ancak her uygulamanın arayüzü birbirinden farklılık gösterir. Bu simgelere tıkladığınızda reklam engelleme uygulamaları aktifleşecektir. Uygulamanın aktif olduğu süre zarfında YouTube’a girdiğinizde bütün reklamların engellendiğini göreceksiniz. Aynı sistemle çalışan OG YouTube ve New Pipe uygulamasını da telefonunuza yükleyebilirsiniz.
AdGuard: Rootlu ve rootsuz Android cihazlarda kullanılabilen bir diğer ücretsiz uygulama olan AdGuard, VPN tabanlı olmak üzere YouTube ve diğer uygulamalar haricinde, tarayıcıdaki reklamları da bloklamaya yarayan reklam engelleyici programdır.
Android işletim sistemindeki YouTube reklam engelleme programları bu şekilde. Şimdi de Apple’ın işletim sistemi iOS’ta reklam engelleme nasıl yapılır, bir de ona göz atalım.
iOS’ta YouTube Reklam Kapatma Nasıl Yapılır?
Birincisi Apple’ın internet tarayıcısı Safari’den YouTube’a girerek videoları izleyebilirsiniz. İkinci yöntem olarak da reklam engelleyici uygulamalar indirebilirsiniz. Birinci yöntemde Safari internet tarayıcısında reklamları engellemek için “Ayarlar” a girip “Safari” ye tıkladığınızda “Pop-up engelleme” seçeneğine tıklıyorsunuz. Daha sonra Safari’den rahatlıkla YouTube’a girerek videoları izleyebiliyorsunuz.
iOS işletim sistemine sahip iPhone ve iPad cihazlarında YouTube’daki reklamları engellemek Android sisteme göre biraz daha zor olsa da bunun için de yöntemler var. Androis sistem gibi açık kaynaklı kod yapısı bulunmayan iOS işletim sistemini JailBreak ile açık kaynağa çevirmek uygulanabilecek yöntemlerden birisi. Öncelikle telefonunuza JailBreak indirip kurulumunu yapıyorsunuz. Ardından Jailbreak ile gelen Cyda uygulama mağazasına girip YouTube ++ uygulamasını yüklüyorsunuz.
Bu uygulama sayesinde isterseniz videoları cihazınıza indirebilir isterseniz de reklamları engelleyebilirsiniz. Tabii burada telefonunuzun iOS sürümünün uygun olması gerekir. Çünkü JailBreak İOS 11.4’e kadar yayınlandı. Daha üst bir sürümdeyseniz aşağıdaki uygulamalar da YouTube reklam kapatma için işinize yarayacak yöntemlerdir.
TutuAPP : Bu uygulamayı internet üzerinden telefonunuza yükleyip daha sonra bu uygulama ile YouTube ++ yükleyebilirsiniz.
Cercube 4 for YouTube: YouTube ++ uygulamasına benzer bir uygulama olan Cercube 4 for YouTube’u yüklemek için Cydia Impactor ile işlem yapıyorsunuz. Yönlendirme adımlarını takip ederek cihazınıza kurduğunuz bu uygulama sonucu YouTube reklamlarını kaldırmış oluyorsunuz.
Tarayıcılar Üzerinden YouTube Reklam Engelleme
Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome gibi tarayıcılarda yeni bir sekme açarak sağ üst köşedeki üç çizgiye tıkladığınızda önünüze bir menü gelir. Bu menüden “Eklentiler” i seçerek sağ üst köşedeki arama bölümüne “reklam engelleyici” yazın. Önünüze gelen listeden kurmak istediğiniz eklentiyi seçerek YouTube reklam kaldırma işlemini yapabilirsiniz. Tarayıcılar üzerinden YouTube reklamlarını kaldırmak için hem masaüstü hem mobil cihazlarınızda kullanabileceğiniz en bilindik eklentiler şunlardır:
AdBlock for YouTube: Bu uygulama Chrome ve Mozilla Firefox tarayıcılarında kullanılabilir. Google Chrome üzerinden bu uygulamayı kurmak için öncelikle Chrome Web Mağazası’nı ziyaret etmelisiniz. Daha sonra buradan AdBlock for Youtube’u “Chrome’a ekle” yi tıklayarak Chrome tarayıcınıza kuruyorsunuz. Kurduktan sonra Chrome’un sağ üst köşesinde yer alan simgesine tıkladığınızda uygulamanın size gösterdiği yönergeleri takip ederek uygulamayı tarayıcınız için hazır hale getirebilirsiniz. Aynı kurulum şekli Mozilla Firefox tarayıcısı için de geçerlidir. AdBlock’un iOS işletim sisteminde kullanımı uygulama üzerindendir. Cihazınıza App Store üzerinden indirerek uygulamayı kurabilirsiniz.
AdGuard: AdGuard bir Chrome eklentisidir. Adguard, YouTube reklamlarını engellemenin yanında Chrome üzerinden girdiğiniz her sitedeki reklamı engeller. AdGuard sadece reklam engellemez, aynı zamanda üçüncü taraf izleyici sistemlerini ve zararlı yazılımları engelleyerek bilgisayarınızı korur ve internette rahatlıkla sörf yapmanızı sağlar. iOS işletim sistemine sahip cihazlarınız için de App Store’dan ücretsiz bir şekilde uygulamayı indirebilirsiniz. Daha sonra telefonunuzun “Ayarlar” bölümünden “ Safari “ uygulamasını seçin. “İçerik Engelleyiciler” bölümünden “AdGuard” uygulamasını aktif hale getirin. Bu işlemin sonunda Safari tarayıcınız ile giriş yaptığınızda YouTube üzerinden reklamları kaldırmış olacaksınız.
Ayrıca Opera tarayıcı kullananlar için masaüstünde Native isimli bir reklam engelleyici tarayıcının kendi bünyesinde bulunuyor. Bir açma kapama butonu ile istediğiniz zaman bu özelliği aktif hale getirebiliyorsunuz. Günümüzde hepimizin çeşitli videolar izlediği popüler sosyal medya platformu olan YouTube, 15 Şubat 2005 yılında PayPal’da çalışan üç kafadar tarafından kurulmuş bir video platformudur. Araştırmalara göre dünyada her gün YouTube’da 1 milyar saatin üzerinde video izlenmektedir. Kurulduğu zamandan 1 yıl 7 ay sonra YouTube’u 2006 yılında Google 1.65 milyar dolara satın almış ve o günden günümüze kadar aylık 1,5 milyar kullanıcı sayısına ulaşmıştır.
google tarafından satın alındıktan sonra çok daha popüler hale gelen bu platform haliyle popüler bir reklam kanalı olarak da kullanılmaya başlanmıştır. reklam yoğunluğunun zaman zaman yayınlanan videonun önüne geçmesi biz kullanıcılar açısından bazen zorlayıcı olduğu için youtube reklam kapatma yöntemleri ile bu duruma çözüm bulabilmek mümkün olmuştur. aslında yukarıdaki eklentilerin bazıları ile sadece youtube üzerinden değil dijital platformdaki reklamları tamamen kapatmak mümkündür. reklam yoğunluğu sadece ya da okumak istediğimiz bir şeyi kesintiye uğratmanın yanı sıra sayfa yüklenme hızını da yavaşlattığı için bazen problem yaratabiliyor.
Bu durumlar için geliştirilen reklam engelleme yöntemlerine karşılık internet reklamlarında da kullanıcıyı rahatsız etmeyecek native reklam uygulamaları geliştirilmeye başlamıştır. Native reklamcılık ve diğer dijital pazarlama yöntemleri ile ilgili kapsamlı bilgi sahibi olmak için Enstitü ücretsiz online eğitim programlarından Dijital Pazarlama eğitimi alabilirsiniz.
İstanbul İşletme Enstitüsünde içerik editörü olarak görev almaktadır. Kişisel gelişim ve eğitimlerle ilgili içerik hazırlıyor.