AnasayfaBlogAndroid Ne Demek? Ne İşe Yarar?
Ne Demek?

Android Ne Demek? Ne İşe Yarar?

24 Temmuz 2021
Android Nedir
Androidin ÖzellikleriAndroidin İşlevleriAndroidin Gelişimi
Google tarafından geliştirilen bir işletim sistemiCep telefonu ve tabletlerde kullanılıyor, uygulamaların çalıştırılmasını, internet ve sosyal medya erişimini sağlıyorAndroid 1.0'la mobil cihazlara ilk adımını attı
Linux işletim sistem çekirdeğini kullanırİşlevselliğini geliştiren uygulamalar yazılır, 200.000'den fazla uygulama bulunurZamanla geliştirilerek bugün 2.5 milyardan fazla cihazda kullanılır
.apk uygulama uzantısını desteklerÇeşitli ihtiyaçları karşılamak üzere uygulamalar geliştirilebilirDünya çapında geniş bir geliştirici topluluğu bulunur
Açık kaynak kodlu işletim sistemidirTelefon, tablet, otomobil, saat, televizyon gibi cihazları desteklerSürekli güncellenir ve geliştirilir
Teknoloji kullanımını kolaylaştırırGüvenlik önlemleri alır, veri kontrolü kullanıcıya bırakırHer yeni sürümde daha fazla erişilebilirlik özelliği ekler
Farklı dil ve çeviri seçenekleri sunarKamerayı ve internette arama yapmayı yönetirÇeşitli platform ve cihazlarda uyumlu çalışır
Yerleşik güvenlik özellikleri ile mobil cihazları korurGüvenlik önlemleri ve veri kontrolü sunarKullanıcıların talepleri doğrultusunda sürekli yeni özellikler eklenir
Google Asistan gibi servislere entegre çalışabilirMobil cihazlardaki çeşitli işlemleri kolaylaştırırDil, bölge, kullanım alışkanlıklarına göre özelleştirilebilir
C ve Java programlama dilleri ile geliştirilirYazılım geliştirici topluluğu tarafından yeni uygulamalar ve özellikler eklenirKullanıcı ihtiyaçlarına ve teknolojik gelişimlere bağlı olarak sürekli evrim geçirir
Canlı altyazı ve benzeri özellikleri sayesinde kolay erişim sağlarKullanıcıların yaşamını kolaylaştırıp, farklı ihtiyaçlarına cevap verirHer yeni sürümde daha yüksek performans ve kullanım kolaylığı sunar

21. yüzyıl teknoloji çağı olarak adlandırılmıştır. Bu çağda birçok teknolojik alet ve bu aletlerin işlevleri ile karşılaştık. En basit örneği ise 20. yüzyıldan 21.yüzyıla gelindiğinde en büyük gelişimi yakalayan telefon. Telefon ilk önce kısa mesafeler arasındaki iletişim ağını sağlıyordu. Aynı zamanda sadece evlerde olan bir iletişim aracıydı. 21.yüzyıla doğru gelindiğinde cep telefonu olarak adlandırılan ama ellerimizden düşmeyen telefon modelleri ile tanışmaya başladık. Cep telefonları günümüzde en çok kullanılan iletişim araçlarından biri haline geldi. Hemen hemen herkeste olan hatta çoğu kişide bir ikincisi olan bir araç haline dönüştü.

Cep telefonlarının geçmişten günümüze evrimci bir perspektiften bakıldığında çok büyük işlevler kazanarak ilerlediğini görürüz. İletişim ve haberleşme gereksinimini karşılamanın yanında internet, sosyal medya, zamanlayıcı, saat, takvim, alarm, hesap makinası, e-posta, video üretme, fotoğraf çekme vb. sayamayacağımız birçok özellik kazanarak ilerleme kaydetti. Hepimizin elinden düşürmediği bu cep telefonlarının bu işlevlerini kullanmamızı sağlayan bir işletim sistemi bulunmaktadır. Bu işletim sistemi android olarak adlandırılır

Peki, günlük yaşamda tüm işlerimizi halletmemizi sağlayan ve birçok işlevi kullanmamızı sağlayan android ne demektir? Android, kelime kökeni olarak eski Yunanca bir kelimedir. İnsan kelimesinden türetilmiştir. İnsan kelimesinden türetilen insansı demektir. Bu kelime insansı, insan şeklinde, insansı robot demektir. İngilizce bu kelime insana benzeyen yaratık anlamına gelmektedir. İngiliz dili bu kelimeyi Geç Latince döneminde kullanılan androides sözcüğünden alıntılamıştır. Bu sözcükte eski Yunancada adam ve şekil sözcüklerinin birleşik halidir. Kelimenin ne demek olduğunu öğrendikten sonra detaylı olarak incelemeye ne dersiniz? Hazırsanız başlayalım!



Android Nedir?

Android, Google tarafından geliştirilen ve dünyada en çok kullanılan işletim sistemlerinden biridir. Bu işletim sistemi cep telefonu ve tabletlerde kullanılmaktadır. Linux işletim sistemi çekirdeğini kullanmaktadır. Bu özelliği sayesinde cep telefonu ve tabletlerin birçok açıdan kullanılmasını sağlamaktadır. Android, Google ve Open Handset Allience tarafından yaratılan bir işletim sistemidir. Mobil cihazlar için geliştirilmiştir. Açık kaynak kodlu işletim sistemine sahiptir. Kodların bazı kısımları Google tarafından kapalı tutulmaktadır. Aygıtların, işlevselliğini geliştiren uygulamalar yazan büyük bir geliştirici grubuna sahiptir. İçerisinde hali hazırda 200.000’den fazla uygulama bulunmaktadır.

Android, “.apk” uygulama uzantısını desteklemektedir. Bu işletim sistemini geliştiren kişiler bu sistemi Java web programlama dili kullanarak yazmışlardır. Linux çekirdeği üzerine inşa edilmiştir. Bu yüzden ara katman yazılım dili, API ve kütüphaneler C programlama dili ile yazılmıştır. Uygulama yazılımları da Java uyumlu kütüphaneleri içine alan uygulama iskeleti üzerinden çalışmaktadır. Bu işletim sistemi, cihazların işlevselliğini arttıran uygulamaların geliştirilmesi için çalışan geniş program geliştiricisine sahiptir.

Bu sistemi tanıtan ve bu kadar yaygın kullanılmasını sağlayan unsur mobil cihazların neler yapabileceğini değiştiren bir platform olmasıdır. Telefon, tablet, otomobil, saat, televizyonu desteklemektedir. Basit olarak çalışmanın ötesine geçip yaşamları daha kolay hale getiren iletişim ve teknolojik cihazların arkasında bu sistem vardır. Google Asistan sorulara cevap vermesi, saatin mesaj gönderebilmesi ve daha fazlası bu sistem sayesinde gerçekleşmektedir. Günümüzde bu işletim sistemi 2.5 milyardan fazla cihazın içinde bulunmaktadır.

Diller arasında çeviri yapmayı, kamerayı kullanarak internette arama yapmayı,canlı altyazı ile rahat şekilde kullanılmasına kadar kullanıcılarına avantajlar sunmaktadır. Sunduğu yerleşik güvenlik özellikleri ile mobil cihazınızın güvende kalmasını da sağlamaktadır. Bu sistem, mobil cihazını ilk açtığınız andan itibaren güvenlik önlemlerinden yararlanabilirsiniz. Android, verilerinizin kontrolünü sizin elinizde olmasını sağlayan bir sistemdir. Verilerinizin hangi durumlarda paylaşılacağına ya da paylaşılmayacağına sizin karar vermenizi sağlamaktadır.

Herkes için faydalı bir teknoloji kullanımı sunmaktadır. Herkesin mobil cihazlarını kullanma biçimi farklılık gösterir. Bu nedenle, bireyler yaşadıkları hayatı nasıl deneyimlemek isterlerse ona uygun erişilebilir özellikler geliştiren bir işletim sistemidir. Bu sistemin geliştiricilerine göre teknoloji mevzu bahis olduğunda herkese uyan bir yaklaşımdan söz etmek mümkün değildir. Bu felsefe ile çalışmalarını yürüten bir sistemdir. Konu başlığı ile ilgili bilgi sahibi olduktan sonra androidin gelişimi hakkında bilgi sahibi olalım.

Androidin Gelişimi

Androidin gelişimi başlığını tarihsel süreç içerisinde aşama aşama incelemeye ne dersiniz?

  • Android 1.0 ile mobil cihazlara merhaba demiştir. Bu sürümü kamera desteği, bluetooth, web tarayıcısı, alarmlı saat, galeri, Wi-Fi, galeri vb. özellikleri tanımlamıştır.

  • Androidin gelişimi devam etmiş 9 Şubat 2009 yılında 1.1 sürümünü yayınlamıştır. Bu, bir önceki sürümdeki sistem hatalarını düzeltme amacı ile ortaya çıkmıştır.

  • Androidin gelişimi devam etmiş ve aynı yılın 30 Nisanında 1.5 sürümü yayınlanmıştır. Bluetooh desteği, kamera kaydı, yazı tahmin edebilen klavye vb. özellikleri mobil cihazlara kazandırmıştır.

  • Aynı yıl Eylül ayında 1.6 sürümü yayınlanarak Androidin gelişimi devam etmiştir. Bu sürüm ekran çözünürlüğünü yükseltmiş, doğru çeviriler yapmaya başlamış ve galeride çoklu silme vb. özellikler gelmiştir.

  • Ekim 2009 tarihinde 2.0 ve 2.1 sürümü çıkmıştır. Hareketli duvar kağıtları, sanal klavye ve yüksek ekran çözünürlükleri gelmiştir.

  • 2010 yılında 2.2 sürüm yayınlanarak androidin gelişimi devam etmiştir. Bu sürüm 720p ekran çözünürlüğü desteği ve USB bağlantı desteğini getirmiştir.

  • Şubat 2011 yılında 2.3 sürümü yayınlanmış ve çoklu dokunmatik desteği piyasa sürülmüştür.

  • Aynı tarihte androidin gelişimi devam etmiş 3.0 sürümü piyasaya çıkmıştır. Bu işletim sistemi tabletlerle uyumlu hale getirilmiştir.

  • Ekim 2011 yılında 4.0 sürüm yayınlanmıştır. Yüz tanıma işlevleri eklenmiştir.

  • Temmuz 2012 tarihinde 4.1 sürümü piyasadadır. Enerji verimliliği ve aynı anda iki uygulama açma özelliği ile tanışılmıştır.

  • Aynı yılın Ekim ayında 4.2 sürümü çıkmıştır. 360 derece panoramik fotoğraf özelliği kazandırılmıştır.

  • Temmuz 2013 yılında 4.3 sürümü çıkmıştır. Ebeveyn kontrolü, otomatik Wi-Fi teknolojisi, diğer teknolojik aletlere bağlanabilen akıllı bluetooth teknolojisi eklenmiştir.

  • Ekim 2013 yılında androidin gelişimi devam etmektedir. 4.4 sürümü piyasa çıkmıştır. Görsel ara yüzde birçok değişiklik yapılmıştır.

  • Kasım 2014 yılında 5.0 sürümü yayınlandı.

  • Aralık 2014 yılında Google, 5.0.1 güncellemesi yayınladı.

  • Ağustos 2015 tarihinde Google, 6.0 sürümünü yayınladı.

  • 2017 yılında 7.0 sürümü yayınladı.

  • Ağustos 2018 tarihinde androidin gelişimi devam etti. Google, bu tarihte 9.0 sürümünü bizlerle tanıştırdı.

  • Son olarak 2019 yılında 10 Q ve ardından 2020 yılında 11 R sürümleri yayınlandı.

Androidin gelişimi hakkında bilgi sahibi olduktan sonra andoid işletim sisteminin avantajları hakkında bilgi sahibi olalım.

Android İşletim Sisteminin Avantajları Nelerdir?

  • Çoklu görev, çoklu dokunuş ve Flash desteği sağlaması android işletim sisteminin avantajları arasında yer almasını sağlar.

  • Android işletim sisteminin avantajları arasında handset çizimlere sahip olması yer alır. VGA, 2D grafik arşivler, Open GL ES 1.0 tabanlı 3D grafik arşivlerine uyum sağlar.

  • Bağlanabilirlik açısından kolaylıklar sağlamaktadır. Wi-Fi, Bluetooth, GSM, 4.5G gibi bağlantıları destekler.

  • Android işletim sisteminin avantajları arasında web tarayıcısı hizmeti sunması yer alır.

  • Android işletim sisteminin avantajları arasında medya desteği sağlaması yer alır. MP4, AMR, JPEG, GIF vb. formatları destekler.

  • Ek donanımları ile yaşamı kolaylaştırması android işletim sisteminin avantajları arasında yer alır. Titretmeden video ya da fotoğraf çekimi, pusula, GPS özellikleri son derece yetenekli ve etkilidir.

  • Cihaz denetimlerini tek bir cihaz üzerinden yapılmasını sağlamak android işletim sisteminin avantajları arasında yer alır. Mobil cihazınızdaki tek bir noktadan diğer cihazlarınızı kontrol etmenizi sağlar.

  • Görüşmeleri yönetme özelliği android işletim sisteminin avantajları arasında yer alır. Birden çok mesajlaşma uygulamasındaki görüşmeleri tek bir yerden yönetebilmeyi sunar. Aynı zamanda tek bir yerden mesajlarınıza cevap vermenizi de sağlamaktadır.

Google tarafından geliştirilen bir işletim sistemi, Cep telefonu ve tabletlerde kullanılıyor, uygulamaların çalıştırılmasını, internet ve sosyal medya erişimini sağlıyor, Android 10'la mobil cihazlara ilk adımını attı, Linux işletim sistem çekirdeğini kullanır, İşlevselliğini geliştiren uygulamalar yazılır, 200000'den fazla uygulama bulunur, Zamanla geliştirilerek bugün 25 milyardan fazla cihazda kullanılır, apk uygulama uzantısını destekler, Çeşitli ihtiyaçları karşılamak üzere uygulamalar geliştirilebilir, Dünya çapında geniş bir geliştirici topluluğu bulunur, Açık kaynak kodlu işletim sistemidir, Telefon, tablet, otomobil, saat, televizyon gibi cihazları destekler, Sürekli güncellenir ve geliştirilir, Teknoloji kullanımını kolaylaştırır, Güvenlik önlemleri alır, veri kontrolü kullanıcıya bırakır, Her yeni sürümde daha fazla erişilebilirlik özelliği ekler, Farklı dil ve çeviri seçenekleri sunar, Kamerayı ve internette arama yapmayı yönetir, Çeşitli platform ve cihazlarda uyumlu çalışır, Yerleşik güvenlik özellikleri ile mobil cihazları korur, Güvenlik önlemleri ve veri kontrolü sunar, Kullanıcıların talepleri doğrultusunda sürekli yeni özellikler eklenir, Google Asistan gibi servislere entegre çalışabilir, Mobil cihazlardaki çeşitli işlemleri kolaylaştırır, Dil, bölge, kullanım alışkanlıklarına göre özelleştirilebilir, C ve Java programlama dilleri ile geliştirilir, Yazılım geliştirici topluluğu tarafından yeni uygulamalar ve özellikler eklenir, Kullanıcı ihtiyaçlarına ve teknolojik gelişimlere bağlı olarak sürekli evrim geçirir, Canlı altyazı ve benzeri özellikleri sayesinde kolay erişim sağlar, Kullanıcıların yaşamını kolaylaştırıp, farklı ihtiyaçlarına cevap verir, Her yeni sürümde daha yüksek performans ve kullanım kolaylığı sunar
android ne demek android ne işe yarar android nedir android ne demektir
Kalın, koyu renk sakallı bir adam beyaz bir duvara yaslanmış duruyor. Otuzlu yaşlarında görünüyor ve yüzünde ciddi bir ifade var. Sakalları dolgun ve gür, yüzünün ve boynunun büyük bir kısmını kaplıyor. Üzerinde açık gri desenli siyah bir tişört ve mavi bir kot pantolon var. Adamın kısa, koyu renk saçları var ve gözleri koyu kahverengi. Sert bir ifadeyle dosdoğru karşıya bakıyor. Arka plan beyaz bir duvar ve ışık görüntünün sol tarafından geliyor.
Sezer Açiler
Blog Yazarı

Sezer AÇİLER, 19 Haziran 1995 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. 2019 yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu bir akıllı telefonun yakın çekim fotoğrafıdır. Telefon siyah parlak bir yüzeye ve beyaz bir ön panele sahiptir. Telefonun üst kısmında, ortasında kırmızı ve beyaz bir daire bulunan bir mikrofon vardır. Telefonun alt kısmı hafifçe görülebiliyor ve sağ tarafta bir güç düğmesi yer alıyor. Ekran, alt kısmında bir ana ekran düğmesi bulunan dokunmatik bir ekrandır. Telefonun alt kısmında ayrıca bir kulaklık girişi ve USB bağlantı noktası bulunmaktadır. Genel tasarım şık ve modern olup ince bir profile sahiptir. Resim, kullanıcının telefonun tamamını görmesini sağlayacak şekilde hafifçe yükseltilmiş bir açıdan çekilmiştir.
Teknoloji

Sesli Arama Nedir? Ne İşe Yarar?

31 Aralık 2019
Android Nedir
Ne Demek?

Android Ne Demek? Ne İşe Yarar?

24 Temmuz 2021
Bir kişi elinde bir akıllı telefon tutuyor ve arka planda bulutlu bir gökyüzü var. Kişinin parmağı bulutlu gökyüzünü işaret ediyor. Kişinin başparmağı yakın ve tırnağı görülebiliyor. Görüntünün ortasında, kişinin parmağı gökyüzündeki küçük bir buluta dokunuyor. Kişi elindeki telefona bakıyor ve bulutun görüntüsünden büyülenmiş gibi görünüyor. Sanki gökyüzünün güzelliğine hayranlık duyuyor gibi görünüyorlar. Telefonun arka planı parlak mavi ve ortasında beyaz bir bulut var.
Bilişim

Bulut Bilişim Nedir?

28 Ocak 2020
Bu görüntü kırmızı ve siyah ekose pazen gömlekli bir adamı gösteriyor. Tam sakallı ve saçları yüzünün yanlarından görünüyor. Gömlek yakasına kadar düğmeli ve kırmızı renk gömleğe hakim. Gömleğin kumaşı dokulu ve küçük siyah ve beyaz karelerle dokunmuş. Adam düz beyaz bir arka plan üzerinde durmaktadır. Hafifçe sola bakıyor ve ifadesi nötr. Kolları yanında dik durmaktadır ve elleri görüntüde görünmemektedir.
4.7
(26)

Ads (Adwords) Eğitimi

27 Konu5 Saat
Genç bir adam, parlak kırmızı ve siyah ekose bir gömlek giymiş, düz bir arka planın önünde duruyor. Kısa siyah saçları var ve kollarını kavuşturmuş hafifçe gülümsüyor. Siyah kot pantolon ve siyah ayakkabı giyiyor. Duruşu kendinden emin ve rahat. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında, genç ve sağlıklı bir ten rengine sahip gibi görünüyor. Dörtte üçlük bir pozda duruyor ve doğrudan kameraya bakıyor. Yüzünde dostça bir ifadeyle anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor.Oğuzhan Yılmaz
12860
Bu görüntü SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) hakkında bir çevrimiçi kursu yansıtıyor. Bir ekranın önünde konuşan takım elbiseli bir adam görülüyor. Adam gözlük ve kahverengi bir gömlek giyiyor ve sağ eliyle bir şeyi işaret ediyor. Arka planda, beyaz metinli bir tabelanın yakın çekimi ve beyaz zemin üzerinde sarı bir sayı var. SEO eğitimi ve kursları, işletmelerin web sitelerini ve içeriklerini arama motorları için nasıl optimize edeceklerini daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir. Doğru SEO teknikleri sayesinde işletmeler arama motoru sonuç sayfalarında daha üst sıralarda yer alarak web sitelerine daha fazla trafik çekebilir ve daha fazla müşteri kazanabilirler. SEO kurslarının yardımıyla işletmeler, anahtar kelimeleri stratejik olarak nasıl kullanacaklarını, arama motoru algoritmalarına hitap eden içerikleri nasıl oluşturacaklarını ve çevrimiçi pazarlamanın nüanslarını nasıl anlayacaklarını öğrenebilirler.
4.9
(28)

SEO Eğitimi

11 Konu5 Saat
Gözlüklü ve kırmızı ceketli beyaz bir adam mavi bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakıyor. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri gözlüklerin arkasında gizlidir. Kırmızı ceketinin altında açık mavi bir gömlek, siyah pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Kollarını önde kavuşturmuş ve ayaklarını hafifçe açarak ayakta duruyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında gibi görünüyor.Yemliha Toker
5500
Bu çevrimiçi kurs görselinde elinde bir mektupla gülümseyen takım elbiseli bir adam görülüyor. Bu muhtemelen bir içerik yazma kursu almanın başarısını temsil ediyor ve öğrenilen becerilerin değerini gösteriyor. Adamın etrafı saksıda bir bitki, bir logo ve bir sprey kutusu gibi diğer nesnelerle çevrilidir. Bu unsurlar muhtemelen adamın başarıya ulaşmak için çeşitli içerik yazma stillerini öğrenmesi ve bunlarda ustalaşması gerektiğini ifade ediyor. Bu görsel, içerik yazma kursu almak isteyen herkes için harika bir motivasyon kaynağıdır ve elde edebilecekleri başarıyı hatırlatır.
5
(1377)

İçerik Editörlüğü

10 Konu5 Saat