Yaratıcı İnovasyon Örnekleri
Sektör | Inovasyon Örneği | Ayrıntılar |
---|---|---|
Gıda Sektörü | Evoware | Endonezya merkezli bir firma olan Evoware, doğada çözünen ambalaj ve su yosunu ile tasarlanmış plastik ürünler geliştirmiştir. |
Teknoloji Sektörü | Nanoteknoloji | Kirlenmeyen kumaşlar, kırılmaya dirençli camlar ve buzdolabında uzun süre dayanan ürünler nanoteknoloji ile mümkün olmuştur. |
Turizm Sektörü | Singapur Hava Yolları | 1973 yılında 'Singapur Kızı' adı altında bir karakter yaratarak, hosteslerin bu karakter gibi makyaj yapmasını ve marka renklerini temsil eden tasarımlar geliştirdi. |
Tekstil Sektörü | Yılmaz İpek | Özel bir kumaş üreterek, tamamen çevreci bir yaklaşımla ipeksi bir dokunuş, serin bir his, renk seçeneği ve giyim rahatlığı sunmuştur. |
Otomotiv Sektörü | Tesla | Tesla, ultrasonik sensör, arka radar, dijital fren sistemi ve elektrikli otomobil tasarları. Otomatik sürüş özelliği ile park ve şerit değiştirme yeteneği sağlar. |
Eğitim Sektörü | Online Eğitim | Yaratıcı düşünme teknikleri ve problem çözme üzerine online eğitimler sunulmaktadır. Bu, iş yaşamında rekabetin olduğu ortamlarda, yaratıcı fikir ve farklı düşünme teknikleri ile öne çıkmayı sağlar. |
Maliyet Düşürme | Robotlar | Foxconn kuruluşu kendi işçi ordusunun yerine robotları koyma yoluna gitti. Bu süreç öğrenme süreci olduğu için gün geçtikçe hız alarak gelişeceği görülüyor. |
Gıda Sektörü -2- | Fonksiyonel Gıda İnovasyonları | Gıda endüstrisi raf ömrü uzatma ve gıda güvenliği çoğaltma, inovatif ambalaj tasarlama üzerinde duruyor. |
Yeni Müşteri Kazanımı | Değer katma | Yeni düzenlemeler veya fikirler kurumlara yeni ürün, müşteri, iş ve pazar kazandırabilir, maliyeti değiştirecek yollar sunabilir. |
Yeni İş Olanakları | Gelişen iş olanakları | İnovasyon, firmaların yeni iş olanakları geliştirmesine yardımcı olabilir ve bu da rekabet koşullarında ön sıradaki yerlerini sağlar. |
Hayatımızda var alan birçok ürün veya hizmetin, değişen ihtiyaçlarımızı karşılamak amaçlı yeniden tasarlanması veya yeni bir fikir ile hayatımızı kolaylaştıracak tasarımlar geliştirme sürecine, İnovasyon adı verilir. Mevcut problemi çözmek amaçlı yeni ve akılcı inovasyonlar sayesinde yaşamımız daha kolay ve pratik bir hal alıyor. Gün geçtikçe yeni bir tanesi ile tanıştığımız inovasyon örnekleri şaşırtmaya devam ediyor. Aynı zamanda girişimcilik ruhu besleyip insanlara ilham oluyor. İnovasyonunun temsilcisi olarak başarılı girişimciler ve yatırımcılar karşımıza çıkıyor.
Genç beyinler, sundukları yaratıcı inovasyon örnekleri ile gelecek günlerde karşılaşacağımız inovatif fikirler hakkında beklentimizi yükseltiyor. Her alanda bir inovasyon fikri ile karşılaşabiliriz. Bulunduğumuz dönem içinde inovasyon, firmaların rekabet unsurlarından biri halini aldı. Bu durum, dünyada en çok yatırım gerçekleştirilen konulardan biri olmasını sağladı. Her yıl MIT (Massachusetts Institute of Technology) tarafından dünyayı değiştirecek inovasyon fikirleri ile ilgili makale hazırlanıyor. Örnek olarak, geçtiğimiz yıllarda sürücüsüz otomobil, 3D yazıcılar teknoloji dünyasına ışık tutan buluşlar olarak gösterilmişti.
İnovasyon Ne Demek?
Hayatı kolaylaştıran yeni fikirler olarak tanımlayabileceğimiz inovasyon, hayatımızda kullandığımız ve zaman zaman sorun yaşadığımız ürün ve hizmetlerin, ihtiyaçlarımızı karşılayacak düzeyde yenilenmesi anlamına da gelmektedir. Yapılan yeni düzenlemenin veya yeni fikrin değer katması beklenir. Kurumları ele aldığımızda, yeni ürün, yeni müşteri, gelişen yeni iş olanakları, yeni bir pazar şekli ve maliyeti değiştirecek yeni uygulamaları kazanmamıza imkan sağlar. İnovasyona önem veren yenilikçi firmaların rekabet koşulları altında her zaman ön sıralarda yer aldığını görebiliyoruz. Ayrıca uluslararası pazarlarda yer alacak güce de sahip olabiliyorlar.
Firmaların inovasyon kapasitelerini geliştirmeleri için inovasyon süreci için stratejiler belirlemesi, organizasyon alt yapıları oluşturması, kültür ve bilgi birikimi sağlaması gerekli olacaktır. Hayatımızı kolaylaştıran tüm ürün ve hizmetleri bir inovasyon örneği olarak değerlendirmek mümkündür.
Sektörel İnovasyon Örnekleri
Firmalar bulundukları pazarda, küresel dünyaya ayak uydurabilmek ve rekabet avantajı sağlamak için inovasyon geliştirmek zorundadır. Pek çok sektör bu anlamda kendini geliştirmek için farklı yollara başvurmaktadır. Firmalar, yeni ürünler, iş modeli ve yeni iş süreçleri geliştirmek isterler. Çalışanların kendi rol ve sorumlulukları içerisinde, iyileştirmeler, sorun çözme geliştirebilmelerini beklerler.
Bu aşamada yaratıcı düşünme teknikleri ve problem çözme eğitimleri almaları çok etkili olacaktır. Enstitü aracılığı ile online eğitim olarak sunulan yaratıcı düşünme teknikleri kursu sayesinde rekabetin olduğu iş yaşamında, yaratıcı fikir ve farklı düşünme teknikleri ile rakiplerinizin önüne geçmenize yardımcı olur. Sektörlere göre inovasyon örneklerini inceleyelim.
İlgili eğitim: Yaratıcı ve Tasarım Odaklı Düşünme
Gıda sektörü: Tüketici için en önemli sıralamayı fonksiyonel gıda inovasyonları alıyor. Gıda endüstrisi daha yaygın olarak raf ömrü uzatma ve gıda güvenliği çoğaltma, inovatif ambalaj tasarlama üzerinde duruyor. Plastik ürünlerin doğaya verdiği zarara farkındalık arttı. Evoware, Endonezya merkezli bir firmadır. Doğada çözünen ambalaj ve bardaklarda su yosunu ile tasarlanmış üretim yaparak, bölgede var olan plastik atık problemini çözmeyi amaçlamıştır.
Teknoloji sektörü: Yapılan inovasyon örneği olarak nanoteknolojiyi kullanan boyaları verebiliriz. Günümüzde hızla gelişme gösteren nanoteknoloji, çok sayıda alanda çok önemli inovasyonlar geliştirmektedir. Kirlenmeyen kumaşlar, kırılmaya camlar, buzdolabında uzun süre dayanan ürünler diğer örnekler olarak karşımıza çıkıyor. Fark etmiyoruz ama robotlar gün geçtikçe hayatımıza giriyor. Örnek olarak, Foxconn kuruluşu çok sayıda çalışan yerine robotları koydu. Bu süreç öğrenme süreci olduğu için gün geçtikçe hız alarak gelişeceği görülüyor.
Turizm sektörü: Dünya ekonomisinde yeri büyük olan turizm sektörü, inovasyona önem veriyor. Öncü kurumlardan biri olan Singapur hava yolları 1973 yılında “Singapur kızı” adı altında bir karakter yarattı. Hava yolunda çalışan tüm hostesler bu karakter gibi makyaj yapmaya başladı. Bunun yanı sıra Singapur hava yolu marka renklerini temsil eden tasarımlar geliştirdi.
Tekstil sektörü: Türkiye’de inovasyon geliştiren önemli şirketler bulunmaktadır. Bunlardan biri Yılmaz İpek’tir. Çok özel bir kumaş üreterek, tamamen çevreci bir yaklaşımla kullanıcıya ipeksi bir dokunuş, serin bir his, renk seçeneği ve giyim rahatlığı sağladı.
Otomotiv sektörü: Tesla dünyayı değiştirecek teknolojiler üretiyor. En önemli gelişmeler otomobil kısmında oluyor. Ultrasonic sensör, arka radar, dijital fren sistemi ile elektrikli otomobil tasarladı. Otomatik sürüş özelliğinin de eklenmesi ile park etme ve şerit değişimi yapabilme yetenekleri oluştu. Gelecekteki amaç araç kaza sayısını en aza indirebilmek.
Tıp sektörü: Helix firması tüm DNA bilgilerine ulaşabilecek bir tasarım üzerinde çalışıyor. Böylece insanların, hastalık riskleri ve yatkınlıklarına kolayca ulaşmalarını hedefliyor.
Ülkelerin İnovasyon Stratejileri
Türkiye; özel sektör odaklı, katma değer sağlayan, inovasyon kapsayan bir ekosistem söz konusudur. İnovasyon fikirlerinin ticarete dönüştürülmesi ve teknolojinin yoğun olduğu ürün ve hizmetlere odaklanarak rekabet içinde olmak, temel strateji olarak belirlenmiştir.
BD; inovasyon kümelerinden akademi ve sanayi ilk sırada yer alıyor. Silikon Vadisi ve Kuzey Carolina, bilinen diğer kümelenenler arasında gelişmelerde büyük bir role sahip.
Almanya; BMW, Henkel gibi dev Alman firmaları inovasyona çok büyük yatırımlar yapıyor. Almanya güçlenmek için beş büyük şehirde araştırma ve inovasyon alanları oluşturdu.
Hint; ulusal konseyi, büyüme, gelişme ve rekabet alanında inovasyonu çok büyük bir teşvik gücü olarak belirliyor. Ve tüm çalışmalarını bu yönde düzenliyor.
Güney Kore; küresel olarak liderliğini, elektronik ve insan kaynağı belirliyor. Sürdürülebilir ve dengeli inovasyon gelişmeleri için devlet destekleri KOBİ’lere doğru değişim gösteriyor.
Singapur; doğal kaynakları sınırlı olmasına karşın, ithal edebildiği tüm ürünlere değer katmak en büyük hedefleri.
Malezya; inovasyonu destekleyen en önemli iki unsurlarından biri coğrafi konumları, bir diğeri ise sektörel odak belirledikleri noktalardır.
Japonya; sürekli gelişmeye olan yatkınlık ve devlet desteği inovasyon stratejilerinin en önemli etkenleridir. Totoya kuruluşunda başlayan yalın strateji diğer sektörler tarafından da kullanılmaya devam ediliyor.
İsveç; Avrupa’nın önde gelen liderlerinden. İnovasyon stratejileri, kaliteli kuruluşlar ve büyük AR-GE harcamaları ile faklı bölgelere yönelik strateji belirlemelerinden meydana geliyor.
Finlandiya; inovasyon stratejileri, tamamen özel sektör ve akademik akreditasyondan oluşan bir sistem üzerinde ilerliyor.
İrlanda; yabancı teknoloji kurumlarını desteklemeleri, inovasyon alanında en önde gelen ülkelerden olmalarını sağlıyor. Stratejilerinin tümünü, girişimcilik ve araştırma yatırımlarına destek vermek oluşturuyor.
İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.