Telefon Mülakatı Nedir? Nasıl Yapılır?
Telefon Mülakatı Nedir? | Telefon Mülakatı Nasıl Yapılır? | Ek Bilgiler |
---|---|---|
İşe alım uzmanları tarafından adayları tanımak ve işe almak için bir araç olarak kullanılan yöntem | Etkin bir iş arama sürecinde, telefon mülakatına her an hazırlıklı olmalısınız | İşe alım uzmanının ne zaman arayacağını ve konuşmak için birkaç dakikanızın olup olmadığını bilemezsiniz |
Yüz yüze mülakatlara davet edilecek aday havuzunu azaltma amaçlı kullanılır | Özellikle arayan numara tanıdık bir numara değilse profesyonel olarak telefonunuza cevap verilmeli | Dışarıya giden sesli mesajınızın profesyonel olduğundan emin olun |
Şehir dışında olan adaylarla mülakat sürecinde ortaya çıkan kayıpları minimize etme amaçlıdır | İşe alım uzmanı veya yöneticisi genellikle mülakat zamanını belirlemek üzere önceden e-posta ile ulaşır | Telefonu şakacı bir tabirle açmamanız gerekir |
Bu yöntemle adayın işe uygunluğu hakkında ön bilgi edinilir | Detaylı ve profesyonel tanıtım, telefon mülakatlarında istenen karakteristique özelliklerdendir | Telefon mülakatının amacı adayınızın yüz yüze görüşmeye geçiş aşamasına girişini sağlamaktır |
Birincil hedef, yetenekli adaylarla personel alım sürecini hızlandırmaktır | Adayın bilgilerini teyit etmek ve adayın şirket hakkındaki bilgilerini ölçmek önemli unsurlar arasındadır | Adayın iş ilanına uygun bilgi, beceri ve deneyime sahip olup olmadığını değerlendirmenize yardımcı olur |
İşe alım uzmanları telefon mülakatı yöntemini adayları tanımak ve de işe almak için bir araç olarak kullanır. Telefon mülakatları genellikle yüz yüze mülakatlara davet edilecek olan aday havuzunu azaltmak amacıyla kullanılır. Aynı zamanda şehir dışında olan adaylarla mülakat sürecinde ortaya çıkan kayıpları minimize etmek için kullanılır. Aktif bir şekilde iş ararken her an telefon mülakatına hazırlıklı olmak önemlidir. İşe alım uzmanının ne zaman arayacağını ve konuşmak için birkaç dakikanız olup olmadığını hiçbir zaman bilemezsiniz, bu yüzden telefonunuza özellikle arayan numara tanıdık bir numara değilse profesyonel olarak cevap verin. (Aynı zamanda dışarıya giden sesli mesajınızın profesyonel olduğunuzdan emin olun.) Yani telefonu şakacı bir tabirle açıyorsanız bunu yapmayın. Örn: Alohaaaaa Bununla birlikte birçok işe alım uzmanı veya yöneticisi size önceden zamanı belirlemek için mail ile ulaşacaktır.
Telefon Mülakatı İçin Hazırlık Olun
Normal bir mülakata nasıl hazırlanıyorsanız telefon mülakatı için de aynı şekilde hazırlanın. Güçlü ve zayıf yanlarınızı ve de tipik bir telefon mülakatı sorularına verilecek bir cevap listesi hazırlayın. Eğer mülakattan önceden haberiniz olursa, iş tanımını gözden geçirdiğinizden emin olun ve de şirketi de araştırın Buna ek olarak telefon mülakatı sırasında geçmişinizi ve becerilerinizi tartışmak için rahat ve de hazırlıklı olun.
Telefon Mülakatı İpuçları Neler?
Başarılı bir telefon mülakatı için bu ipuçlarını takip edin:
Özgeçmişinizi masanın üstünde veya telefonun yanında tutun, böylece soruları cevaplayacak olduğunuzda parmaklarınızın ucunda olur.
Gözden geçirmek için başarılarınızın kısa bir listesini yapın.
Not almak için kaleminiz ve de kağıdınız olsun.
Telefon bekletmeyi kapatın ki konuşmanız bölünmesin.
Eğer zaman uygun değilse, başka bir zamanda konuşup konuşmayacağınızı sorun ve bazı alternatifler önerin.
Çocukları ve hayvanları odadan çıkarın. Müziği ve televizyonu kapatın.
Eğer sabit telefonunuz varsa mobil telefonunuz yerine onu kullanın.
Telefon Mülakatı İçin Pratik Yapın
Telefonda konuşmak her zaman göründüğü gibi kolay değildir. Yüz yüze mülakatta olduğu gibi, pratik yapmak yardımcı olabilir. Bunu yapmak yalnızca telefon mülakatı sorularına hazırlanmanız için yardımcı olmaz, aynı zamanda sizin sözel tikleriniz olup olmadığını, telaffuz probleminiz olup olmadığını, çok hızlı veya çok yavaş konuşup konuşmadığınızı fark etmenize yardımcı olur. Pratik yapmak için sahte bir telefon mülakatı yapmak adına bir arkadaşınızdan veya aile üyesinden yardım alın ve de konuşmayı kaydedin ki telefonda kulağa nasıl geldiğini bilin. Bir kere kaydettikten sonra kendi "mmm", "hıııı" larınızı duyacaksınız ve daha sonra konuşmanızda onları azaltmak için pratik yapın. Kaydı dinlemek aynı zamanda cevaplarınızı geliştirmenize de yardımcı olacaktır. Etkili iletişim teknikleri ile ilgili bir yazıyı buradan inceleyebilirsiniz.
Telefon Mülakatı Sırasında Yapmanız ve de Yapmamanız Gereken Şeyler Neler?
Sigara içmeyin, sakız çiğnemeyin, yemeyin, içmeyin.
Elinizin altında ağzınız kurursa diye bir bardak su bulundurun.
Gülümseyin. Gülümsemek dinleyiciye görmese bile pozitif bir imaj yansıtır ve de sesinizin tonunu değiştirecektir. Aynı zamanda telefon mülakatı sırasında da gülümsemek daha çok enerji ve istek sağladığı için yardımcı olacaktır.
Yavaş konuşun ve düzgün telaffuz edin.
Kişiye bey veya hanım diye hitap edin.
Mülakatçıyı bölmeyin.
Zaman isteyin. Düşüncelerinizi toparlamak için bir veya iki dakika almak tamamen kabul edilebilir.
Gelen sorulara yönelik mümkünse notlar alın.
Kısa cevaplar verin.
Amacınızın yüz yüze mülakat olduğunu hatırlayın. Ve konuşma sonunda mülakatçıya teşekkür ettikten sonra yüz yüze görüşüp görüşmeyeceğinizi sorun.
Telefon Mülakatı Sonrası Ne Yapılmalı?
Mülakat bittikten sonra mülakatçıya teşekkür ettiğinizden emin olun. Mülakat bittiğinde, dikkatli bir şekilde konuşma sırasında aldığınız notları gözden geçirin. Sorulan soru tiplerini, nasıl cevap verdiğinizi, ve fırsatınız olduğunda yüz yüze mülakatta sorabileceğiniz soruları yazın. İşe olan alakanızı belli eden bir teşekkür notuyla arama sonrası takibe devam edin.
İstanbul İşletme Enstitü blog bölümünde içerik üretmektedir. İş hayatı, liderlik, mülakat bilgileri, cv oluşturma gibi birçok konuda yazılar yazmaktadır.