En Zor Mülakat Sorularına Nasıl Cevap Verilir?
Mülakat, iş görüşmesi sırasında işe alım uzmanlarının sizi hızlıca tanımalarını sağlayan bir buluşma şeklidir. Bu görüşmeler sırasında sizden beklenen belirli zaman dilimi içinde kendinizi en iyi şekilde anlatmanızdır. Bunun yanında artık birçok kurumsal firma için özgeçmiş, tecrübeler de yeterli olmuyor. İşe alım uzmanları, size sordukları sorularla olaylar karşısında nasıl bir tutum sergileyeceğinizi anlamaya çalışıyor. Bir yandan stres yaşarken bir yandan da sorulara cevap verme şekliniz ve tutumlarınızla, farkında olmadan karşınızdaki kişiye kendiniz hakkında bilgi verirsiniz.
İş görüşmesine gitmeden önce, işe alım uzmanını tarafından size yöneltilecek sorulara karşı nasıl cevap vermeniz gerektiğini bilmeniz büyük öneme sahip. Görüşme sürecinin her bir bölümüne gereken özeni göstererek dikkatli olmanız gerekiyor. Bu tutum sizi nihai hedefe daha hızlı ulaştıracak bir bakış açısıdır. Yazımızda en zor mülakat sorularına nasıl cevap verilir, sizler için derledik. Birlikte inceleyelim.
En Zor Mülakat Sorularına Nasıl Cevap Verilir?
Mülakatın stresi başlı başına yeterli bir sebepken bir de zor sorular daha çok ter dökmemize sebep oluyor. Aslında bakarsanız bu stresin temel nedeni mülakat tecrübenize bağlıdır. Eğer mülakat konusunda yeterli tecrübeye ve bilgiye sahip değilseniz en kolay soruları yanıtlamak bile zorlayıcı olabilir. En zor mülakat sorularına geçmeden önce stres ve stresle başa çıkma eğitimini sizlere öneriyorum. Bunun yanı sıra ilerleyen başlıklarda uygulamalı mülakat teknikleri eğitimine de yer vereceğim. Uygulamalı mülakat teknikleri eğitiminde gerçek bir mülakat deneyimi yaşıyorsunuz.
CV hazırlama ve iş görüşmesine hazırlık eğitimi ise İK profesyoneli tarafından kilit noktaların anlatıldığı önemli bir eğitim. Enstitü platformunda bu eğitimlere online olarak katılabilir ve tecrübe edinebilirsiniz. Hayalinizdeki işi elde edebilmek için mülakat önemli! Şimdi gelelim mülakatta zor sorulara nasıl yanıt verileceğine;
Bu iş için kendinizi fazla nitelikli bulmuyor musunuz?
İş tecrübeniz çok fazlaysa ve yeni bir iş için mülakata çağrıldıysanız, bu soruyla karşı karşıya kalma ihtimaliniz çok yüksektir. İşe alım uzmanı ile mülakat sırasında size, başvurduğunuz pozisyon ile ilgili fazla tecrübeye sahip olup olmadığınızı sorduysa, bu sorunun arka planını düşünmeniz gerekir. Bu soru sorulduğunda asıl öğrenmek istenen bu pozisyondan sıkılıp sıkılmayacağınızdır. Bu ve benzeri sorulara net cevap vermeye çalışın ve cevaplarınızla mülakatı gerçekleştiren kişilerin sizi olumlu değerlendirmeleri için gereken yanıtları verin. "Bu alanda tecrübe sahibi olmanızın kurum için de iyi bir sonuç olup olmayacağını, aynı pozisyonda daha önce uzun süre çalışmış olan birinin, daha başarılı olup olmayacağını?" Soran yanıtlar verebilirsiniz. Bu yanıtlar mülakat sırasında faydalı olabilir. İşe alım uzmanları şu üç sorunun cevabını bilmek ister. “İşin ne olduğunu anladınız mı? İşi yapacağınızı düşünüyor musunuz? İşi yapar mısınız?
Yoğun olduğunuz bir iş dönemleriyle başa çıkma yöntemleriniz nelerdir?
Davranışsal mülakat soruları, işe alım uzmanları tarafından sık tercih edilir. Adayın temel becerileri ve nitelikleri hakkında oldukça fazla bilgi verir. Uzmanların size bu soruyu yöneltmelerinin asıl sebebi ise zor zamanlarda olaylara verdiğiniz tepkileri anlamaktır. İş yaşamında yaşanan sorunlar kişiyi strese sokar. Böyle zamanlarda sorunlarla nasıl başa çıkacağınız önemlidir. "Bazı durumlarda herkesin işleri artabilir, böyle durumlar karşısında zaman kaybetmeden görev önceliklerini belirlemek çok önemlidir. Doğru bir yanıt olacaktır. Her işi aynı anda yapmaya çalışmak durumu karmaşık hale getirebilir" gibi cevaplayabilirsiniz. İşe alım uzmanları, ne kadar akıllıca davrandığınızı ve yöntem kullanarak çalıştığınızı görmek ister.
Bir işi bitirmeniz gereken zamanda tamamlayamadığınızda ne yaparsınız?
Bu soru, sık sorulan klasik bir davranışsal görüşme sorusudur. Sizden beklenen yanıt, böyle bir olay karşısında ne yaptığınızdır. Sorunu ele alma şekliniz, çözmek için hangi stratejileri uygulayacağınız merak konusudur. İşe alım uzmanları sizden olayı analiz etmenizi ve makul çözümler içeren cevaplar vermenizi isterler. "Beklenen işlerin bugün tamamlanması gerekiyor mu?" Bitirmeniz gereken birçok iş varsa burada önceliklendirmeniz gereken işlerin ilk yapılması gerektiğini ifade etmelisiniz. Bekleyen tüm işleri aynı anda yapmanız mümkün değildir. Buna göre bir stratejik yaklaşım göstermeli ve önceliklendirmeniz gerekenleri sorabilirsiniz.
Çalışma tarzınızı anlatabilir misiniz? Çalışma tarzınızın farkında mısınız?
İş görüşmelerinde sorulan popüler sorulardan biridir. Ancak, pek çok kişi bu soruya yanlış cevap verir. İşe alım uzmanlarının bu soruyu yönelterek asıl öğrenmek istediği kişiliğiniz değildir. Ya da neleri sevip sevmediğinizi değil nasıl çalıştığınızı öğrenmek isterler. Birçok aday "Stres yaşamam, eleştiriden hoşlanmam" gibi yanıt verebilir. Bu yanıt kişilik özelliğinizi tanımlar. Ayrıca hiç kimse böyle bir yanıtla karşılaşmak istemez. Çalışma tarzınızın işinizle alakalı olması şarttır. İşe alım uzmanları genellikle yalnız mı yoksa takım çalışması içinde mi çalışmayı tercih ettiğinizi öğrenmek ister. Birçok kurum da çeşitli çalışma özelliklerini kendinde barındıran kişileri tercih eder. Çalışma tarzınız sorulduğunda; rahatlıkla organize olup olmadığınız, hızlı çalışıp çalışmadığınız, iyi planlama yapıp yapmadığınızla ilgili cevaplar vermeniz daha uygun olur.
Kendinizi tek kelimeyle nasıl açıklarsınız?
Kurumların çoğu kimi işe aldıkları hakkında hep bir kaygı yaşar. İşe alım uzmanı, işverene işinizi iyi yapıp yapmayacağınız konusunda fikir verip, ikna etmiş olur. Birkaç aylık deneme sürelerinin büyük bir sebebi de bu riski almakla ilgilidir. Bu nedenle uzmanlar bazen size "kendinizi bir kelimeyle tanımlayın" gibi sorular sorabilir. Bu aslında zor bir sorudur. Bu soruya verilecek en önemli cevaplardan biri dinamik olabilir. "Keyifli" ya da “stressiz” gibi cevaplar vermek, sizi anlatıyor olsa da mülakat sırasında verilecek cevaplar arasında iyi bir seçim olduğu söylenemez.
Hobilerinizden bahseder misiniz?
Mülakat sırasında hobileriniz sorulması eski bir gelenek olabilir. Ancak, kurumlar genel olarak kültürel anlamda onlara uyumunuzu ölçebilmek adına daha kişisel sorular sormak ister. İşe alım uzmanları, bu soruya karşılık vereceğiniz cevapların içinden sizle ilgili küçük şeyleri yakalamaya çalışır. Bu soruyu yanıtlarken birkaç tane strateji izleyebilirsiniz. Öncelikle, ne kadar başarılı işler yaptığınızdan bahsetmemeniz doğru olacaktır. Bu yanıt karşı tarafa negatif enerji vermekten başka bir işe yaramaz. Bu cevap yerine yürüyüşe çıkmayı, spor yapmayı, enstrüman çalmayı, seyahat etmeyi sevdiğinizden bahsedebilirsiniz. Karşınızdaki kişiye pozitif enerji vermeniz önemlidir. Hobiniz ne kadar küçük olursa olsun, işe alım uzmanının sizi işe alması için yeterli olabilir.
Yukarıda mülakat sırasında karşılaşabileceğiniz en zor mülakat sorularına nasıl cevaplar vermeniz gerektiği ile ilgili örnekler verdik. Mülakat sırasında sıkıntı yaşamamak ve hazırlıklı olmak için uygulamalı mülakat teknikleri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Enstitü tarafından online sunulan uygulamalı mülakat teknikleri eğitimi, size bu konuda neler yapmanız gerektiği hakkında kapsamlı bilgiler veriyor.
Uygulamalı Mülakat Teknikleri Eğitimi Nedir?
İşe alım süreçleri ve uygulamalar hakkında bilgi edinmek isteyenler için sunulan uygulamalı mülakat teknikleri eğitimi, bu alanda ayrıntılı bilgiler edinmenize yardımcı oluyor. İnsan kaynakları alanında yeni becerilere sahip olmak ve güncel kalmak istiyorsanız ihtiyacınız olan her şey Enstitü tarafından online olarak sunuluyor. Bugüne kadar edindiğiniz teorik bilgilerinizi gerçek bir uygulamalı mülakat teknikleri deneyimi ile pratiğe dökme imkanına sahip olacaksınız. Sizinle aynı durumda olan birçok kişi ile bilgi alışverişinde bulunmanız da daha iyi pekiştirmeniz için iyi bir fırsattır. İnsan kaynakları uzmanlarının bir adayı görüşmeye çağırmadan önce iyi bir tarama yapması da oldukça zor bir süreçtir.
Mülakat teknikleri ile doğru adayı bulmak kolaylaşır. Bu teknikler sayesinde başvuran adayların ne kadar yetkin olup olmadığını anlamak daha pratik olur. İnsan kaynakları yöneticileri, işe alım uzmanlarının ya da mülakata katılacak bir adayın mülakat teknikleri hakkında uygulamalı bir bilgiye sahip olması oldukça önemlidir. İnsan kaynakları yöneticilerinin aday için en uygun mülakat teknikleri uygulaması olası riskleri de oldukça düşürür. İlerleyen zamanlarda kurum için sorun çıkarmayacak bir adayı belirlemek için insan kaynaklarının uygulamalı mülakat tekniklerini bilmesi önemlidir. Aynı şekilde bir adayın diğer adayların arasından sıyrılarak istediği işi elde etmesi de ancak, uygulamalı mülakat teknikleri hakkında yeterli bilgiye sahip olması ile mümkündür.
İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.