AnasayfaBlogReferans Mektubu Örnekleri Nedir?
Referans Mektubu

Referans Mektubu Örnekleri Nedir?

16 Aralık 2019
Bir kalemi sıkıca kavrayan bir elin yakın çekimi. Parmaklar kalemi sıkıca kavramış ve alttaki beyaz kağıtta kalemin izi görülüyor. Kol hafifçe bükülmüş, dirsek yukarı kaldırılmış ve el yazmaya hazırlanıyor. Arka plan bulanık ve ışık kalemden yansıyarak ona parlak bir görünüm veriyor. Kağıt büyük ve düz, yanında da küçük bir taş var. Kalemin ve taşın renkleri beyaz kâğıtta göze çarpıyor.
Referans Mektubu ÖğesiAçıklamaÖnemli Bilgiler
Referans Mektubunun ÖzelliğiBelirli bir meslek ya da eğitim başvurusu için gereken ve kişinin özelliklerini, başarılarını öne çıkararak yansıtan bir belgedir.Referans mektupları, iş veya yüksek lisans, doktora vb. başvurularında önemli bir rol oynar.
Referans Mektubunun İçeriğiReferans mektubunda verilen bilgiler doğruluk ve kişiyi yansıtma prensibiyle yazılmalıdır.Kişiye övgü getirilirken iddialı ifadelerden kaçınmalı ve kişi hakkında gerçekçi bir değerlendirme yapılmalıdır.
Referans Mektubunun YapısıReferans mektubu resmi bir yazışma olmalı ve giriş ve sonuç bölümlerinde mektubu yazan kişinin kendini tanıtması ve iletişim bilgilerini vermesi gerekmektedir.Mektup, 3 ya da 4 paragraf ile sınırlı olmalı ve kısa, nett cümlelerden oluşmalıdır.
Referans Mektubu Talep Edenin SorumluluklarıReferans mektubu talep eden kişi, referans talep ettiği kişiyi iyi seçmeli ve o kişiye vereceği bilgileri detaylıca düşünmelidir.Referans talep edilen kişi, mektubu yazan kişinin sözünü tutabileceğine inanan ve aralarında iyi bir diyalog olan bir kişi olmalıdır.
Referans Mektubu Yazan Kişinin SorumluluklarıReferans mektubu yazan kişi, referans olduğu kişiyi iyi tanımalı ve onun hakkında doğru bilgiler vermeye dikkat etmelidir.Referans mektubu yazan kişi, hazır bir şablon dışına çıkarak özgün bir mektup yazabilmelidir.
Referans Mektubunun SavunmasıReferans mektubu, kişinin söylediğinin doğruluğunu test etme ve onu işveren kişiye tanıtma amacıyla kullanılır.Şirketler ağırlıklı olarak, başvuru sahibinin geçmiş başarılarının doğru olduğunu doğrulamak için referans mektubu talep ederler.
Referans Mektubunun ÖzgünlüğüReferans mektubunun yazımında kişiye özgün bilgiler sunulmalı, kişi hakkında geniş ve kişiyi yansıtan bilgiler verilmelidir.İşveren kişi veya okul başvurusu sürecinde, referans mektubunun içeriği kişiye ve onun başarılarına özel olmalıdır.
Referans Mektubunun KontrolüReferans mektubu yazıldıktan sonra içerik ve imla kuralları açısından kontrol edilmeli, eksik veya yanlış olan yerler düzelttirilmelidir.Yazımını ve içeriğini kontrol etmek ve düzeltmek, mektubun kalitesini artırır ve başvuru sürecini daha başarılı hale getirir.
Referans Mektubunun VerilmesiReferans mektubu, kişinin CV'sine ek olarak işverene sunulur. Bu sayede başvuru sürecindeki değerlendirme işlemi daha güven verici hale gelir.Referans mektubunun sunulması, kişinin başarılarını ve tecrübelerini, ona yakın olan ve onu iyi tanıyan bir kişi tarafından teyit eder.
Referans Mektubunun TeyidiReferans mektubu teslim edildikten sonra, karşı tarafın mektubu yazan kişi ile teyit amaçlı iletişime geçeceği unutulmamalıdır.Bu teyit aşamasının olumlu sonuçlanması, kişinin başvurusunun olumlu değerlendirilme olasılığını artırır.

Referans mektubu örnekleri yeni bir eğitim kariyeri ya da yeni bir iş başvurusunda cevap sürecini hızlandıracak ve olumlu cevap almanızı sağlayacak doğrulayıcı belgelerdir.  Son dönemde CV’lerdeki referans isimlerin yerini alan referans mektupları, iş hayatınızda ya da yüksek lisans, doktora vb. eğitimler için başvurduğunuz okullarda değerlendirilmek üzere aranan faktörlerden bir tanesidir. Böylelikle referanslara ve referans mektubu yazılacak kişiye karşı tarafın değerlendirme sürecinde daha güven verici olarak bakılır.

Referans mektubu genel olarak, belirli bir meslek ya da eğitim başvurusu için gereken ve kişinin özelliklerini, başarılarını öne çıkararak yansıtan belgenin adıdır. Referans mektubu, mektubu yazan kişinin sizi işvereninize ya da başvurduğunuz okula anlatır. Geçmiş başarılarınıza bakarak gelecekte nasıl başarılar gösterebileceğiniz üzerine bir öngörü sunar.  Bu sebeple şirketler, her ne kadar mülakat sırasında sizin geçmiş zamanlardaki başarılarınızı ve tecrübelerinizi sizden dinleseler bile bu başarılara şahit olmuş birinden alınan referans mektubu daha somut bir belge niteliği taşır. Yani şirketlerin referans mektubu istemesinin sebebi aslında mülakat sırasında sizin söylediğinizin doğruluğunu test etmektir.

Cv'nizde  yazan bilgilere göre referans mektupları daha geniş bilgiye sahiptir. Çünkü referans mektubunun yazımında mektubu yazan kişi sizin hakkınızda neredeyse her şeyi bildiğinden onun vereceği bilgiler daha geniş olacaktır. İş veya okul başvurusu için sizi tanıyan işvereniniz ve öğretim görevlisi tarafından yazılacak olan referans mektuplarıyla birlikte fırsat kapılarını bir bir açabiliyor olacaksınız. O zaman bu konuda iyi bir avantaj yakalayabilmek için referans mektubu örnekleri nedir, nasıl hazırlanmalıdır detaylarıyla inceleyelim.



Referans Mektubu Örnekleri Nasıl Yazılmalıdır?

Referans mektubu örnekleri belirli kriterlere göre yazılmalıdır. Ancak bu şekilde istenilen etkiyi yaratabilir ve referans mektubu amacına hizmet ederek sizin için avantaj sağlayabilir. Bu kriterler her türlü referans mektubu örneği için geçerlidir.

  • Referans mektubunda verilen bilgiler doğru olmalıdır. Kişiyi yansıtmayan özgeçmişiyle örtüşmeyen ifadeler olmamalıdır. Çünkü yazılan mektup kişinin özgeçmişini onaylayan, doğrulayan bir belge niteliği taşır.

  • Referans mektupları resmi yazışma niteliğindedir. Kurgu olarak resmi yazışma sıralamasını izlemeniz doğru bir yazım şeklidir. Ancak kişiyi ve özelliklerini anlatacağınız bölümde daha samimi ifadelere kendi yazım dilinizle yer vermeniz karşı tarafta hakkında bilgi verdiğiniz kişiyi yakından tanıdığınız yönünde olumlu bir izlenim uyandırır.

  • Referans mektubunda kişiyi öven iddialı ifadeler olmamalı yalın bir dil ile gerçekçi bir değerlendirme yapılmalıdır.

  • Çok uzun olmayan net kısa cümleler kullanılmalıdır. Anlatım bozukluğu ve devrik cümlelerden kaçınılmalıdır.

  • Referans mektupları yazıldığı dile göre imla ve dil bilgisi açısından hatasız olmalıdır.

  • Giriş bölümünde mektubu yazan kişi kendini tanıtmalı ve son bölümde mektubu okuyacak kişiye hitaben konu ile ilgili iletişim bilgilerinden size ulaşabileceğini belirten bir ifadeye de yer verilmelidir.

  • Referans mektupları çok uzun tutulmamalı kısa cümlelerden oluşan 3 ya da 4 paragrafta bitirilmelidir.

Referans Mektubu Talep Eden Kişiye Düşen Sorumluluklar

Referans mektubu talep ettiğiniz kişi sizi iyi tanıyan ve her yönünüzü bilen bir yöneticiniz veya ders içi performansınızı, projelerdeki ve sınavlardaki başarınızı yakından izleyen ve takdir eden bir profesör hocanız olabilir. Ama mutlaka referans istediğiniz kişiyle birebir çalışmış olmanız, aranızdaki diyalogun gayet düzgün ve yazacak olan kişinin özü sözü bir ve sözünü tutan biri olması gerekir.

Referans mektubunuzu yazacak kişiye her ne olursa olsun yazım sırasında hangi kişisel özelliklerinizi öne çıkarmak istediğinizi bir taslak kâğıdına yazın. Bu taslak kâğıdına eğitim bilgilerinizi, varsa iş tecrübenizi ya da staj tecrübenizi ve aldığınız ödülleri, başarılı olduğunuz projeleri, konuları ve aldığınız eğitimlerdeki sertifikalarınızın içinde bulunduğu bir referans taslak mektubu hazırlayın. Referans mektubu yazım öncesi bu taslağı hazırlamanız yazan kişinin işini kolaylaştırdığı gibi sizin işinizi de hızlandıracaktır.

Referans mektubu yazmasını istediğiniz kişileri seçerken alanında isim yapmış ama sizi tanımayan kişilerse onlara yönlenmemelisiniz. Çünkü mektubu teslim etmekle işiniz bitmiyor mektubun teyidi için karşı tarafın mektubu yazan kişiyi arayacağını unutmamalısınız. Son olarak referans mektubunu yazıldıktan sonra içerik ve imla kuralları açısından mutlaka kontrol etmelisiniz. Eksik ya da yanlış olan yerleri mutlaka düzelttirmelisiniz.



Referans Mektupları Yazan Kişiye Düşen Sorumluluklar

Kesinlikle referans olabileceğinize inandığınız ve bilgi sahibi olduğunuz kişilerle ilgili referans mektupları yazmalısınız. İşe yarar bir referans mektubu için hazır şablonların dışına çıkabilmeniz ve özgün bir mektup hazırlayabilmeniz gerekir. Hazır bir şablon özensiz ve formalite olarak yazılmış bir algı oluşturacaktır. Klasik tabirler ve sıradan cümleler referans mektubunu gerçeklikten uzaklaştırır. Yani yazılmış olmak için yazılmış bir mektup algısı yaratmamanız gerekir. Bu sebeple kişi ile özdeşleşeceğini düşündüğünüz, tam olarak onu yansıtacak ifadeler üzerine düşünerek yazmalısınız.

İletişim bilgilerinizi eksiksiz vermelisiniz ve karşı taraf aradığında mektupta yazdığınız bilgileri teyit edecek bir konuşma yapmalısınız. Dolayısıyla altına imzanızı attığınız referans mektuplarının içeriklerini bilmeniz önemlidir. Son olarak mektubu tamamladıktan sonra hataları olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Referans mektupları örnekleri yazmak çok da gözünüzü korkutmamalıdır. İçerikte ne yazacağınızı bilmeniz ve bunu bilgileri anlaşılır bir dille yazmanız yeterlidir.

İş İçin Referans Mektupları

Öncelikle karşı tarafa kendinizi tanıtmalısınız. Tek bir cümle ile işinizi ne kadar süredir bu pozisyonda çalıştığınızı belirtebilirsiniz. İş için yazılan referans mektubunun birinci paragrafına referans olduğunuz kişinin sizden hangi amaçla mektubu yazmanızı istediğini, referans olacağınız kişiyle olan bağlantınızı birkaç cümleyle anlatabilirsiniz. Birinci paragraftan sonraki paragraflarda yani gelişme bölümünde kişinin şirketinizde ne kadar süredir çalıştığınız, görev tanımını, aldığı görevleri yerine getirmedeki başarısını, çalıştığı süreç içerisinde şirkete sağladığı katkılarını, ekip çalışmasındaki performansını ve ölçülebilir başarılarını rakamlarla belirtebilirsiniz. Ayrıca başvuruda bulunduğu pozisyona göre destekleyici nitelikte özellikleri varsa bunlardan da bahsetmelisiniz.

Örneğin bir yöneticilik pozisyonu için başvurmuşsa liderlik özelliği, özgüveni, kriz yönetimi konularında iyi olacağını düşünüyorsanız bunları ön plana çıkaran bir iki cümle kurabilirsiniz. Sonuç paragrafına ise karşı tarafa ne gibi faydaları olabileceğini iletişim bilgilerinizi ve resmi bir dille kapanışı yapıp imzanızı atabilir ve mektubunuzu sonlandırabilirsiniz.

İlgili eğitim: Yöneticilik Ve Liderlik Eğitimi

Eğitim için Referans Mektupları

Yurt içi ya da yurt dışı üniversite başvurularında istenilen belgelerden biri de referans mektuplarıdır. Eğitim için istenilen referans mektuplarında üniversiteler sizden farklı konularda referans bilgisi isteyebilirler. Referans mektubu hazırlarken bu taleplere göre bir değerlendirme yapmanız önemlidir.

Referans yazacağınız öğrenci ile olan bağlantınızı, ne kadar süredir tanıdığınızı, hangi derslerinde bulunduğunuzu belirtmeniz gerekir. Eğer daha çok eğitim sürecindeki akademik başarıları hakkında bilgi talep ediliyorsa ağırlıklı olarak bunlardan bahsetmelisiniz. Derslerde sağladığı öne çıkan başarıları, Bazı üniversiteler öğrencilerin sosyal, kültürel durumları hakkında da sizden bir gözlemci olarak bilgi isteyebilir. Bu durumda bilginiz dâhilinde kişiyi tanımlayıcı özelliklerini ve varsa dikkat çekici çalışmalarını mektupta belirtebilirsiniz.

Okulda aktif olarak katıldığı etkinlik kulüplerinden ve bu yaptığı çalışmalarından bahsedebilirsiniz. Tüm bunlardan yola çıkarak başvuruda bulunduğu okulda da ilgili bölümde ne gibi katkılar sağlayabileceğini belirten bir öngörüde bulunabilirsiniz. Referans mektubu örnekleri yazılacak kuruma göre ve referans yazılacak kişinin öne çıkan özelliklerine göre farklı noktalar üzerinde yoğunlaşarak yazılmalı, kişinin işe yararlığını net bir şekilde göz önüne sermelidir.

Referans Mektubunun Özelliği, Belirli bir meslek ya da eğitim başvurusu için gereken ve kişinin özelliklerini, başarılarını öne çıkararak yansıtan bir belgedir, Referans mektupları, iş veya yüksek lisans, doktora vb başvurularında önemli bir rol oynar, Referans Mektubunun İçeriği, Referans mektubunda verilen bilgiler doğruluk ve kişiyi yansıtma prensibiyle yazılmalıdır, Kişiye övgü getirilirken iddialı ifadelerden kaçınmalı ve kişi hakkında gerçekçi bir değerlendirme yapılmalıdır, Referans Mektubunun Yapısı, Referans mektubu resmi bir yazışma olmalı ve giriş ve sonuç bölümlerinde mektubu yazan kişinin kendini tanıtması ve iletişim bilgilerini vermesi gerekmektedir, Mektup, 3 ya da 4 paragraf ile sınırlı olmalı ve kısa, nett cümlelerden oluşmalıdır, Referans Mektubu Talep Edenin Sorumlulukları, Referans mektubu talep eden kişi, referans talep ettiği kişiyi iyi seçmeli ve o kişiye vereceği bilgileri detaylıca düşünmelidir, Referans talep edilen kişi, mektubu yazan kişinin sözünü tutabileceğine inanan ve aralarında iyi bir diyalog olan bir kişi olmalıdır, Referans Mektubu Yazan Kişinin Sorumlulukları, Referans mektubu yazan kişi, referans olduğu kişiyi iyi tanımalı ve onun hakkında doğru bilgiler vermeye dikkat etmelidir, Referans mektubu yazan kişi, hazır bir şablon dışına çıkarak özgün bir mektup yazabilmelidir, Referans Mektubunun Savunması, Referans mektubu, kişinin söylediğinin doğruluğunu test etme ve onu işveren kişiye tanıtma amacıyla kullanılır, Şirketler ağırlıklı olarak, başvuru sahibinin geçmiş başarılarının doğru olduğunu doğrulamak için referans mektubu talep ederler, Referans Mektubunun Özgünlüğü, Referans mektubunun yazımında kişiye özgün bilgiler sunulmalı, kişi hakkında geniş ve kişiyi yansıtan bilgiler verilmelidir, İşveren kişi veya okul başvurusu sürecinde, referans mektubunun içeriği kişiye ve onun başarılarına özel olmalıdır, Referans Mektubunun Kontrolü, Referans mektubu yazıldıktan sonra içerik ve imla kuralları açısından kontrol edilmeli, eksik veya yanlış olan yerler düzelttirilmelidir, Yazımını ve içeriğini kontrol etmek ve düzeltmek, mektubun kalitesini artırır ve başvuru sürecini daha başarılı hale getirir, Referans Mektubunun Verilmesi, Referans mektubu, kişinin CV'sine ek olarak işverene sunulur Bu sayede başvuru sürecindeki değerlendirme işlemi daha güven verici hale gelir, Referans mektubunun sunulması, kişinin başarılarını ve tecrübelerini, ona yakın olan ve onu iyi tanıyan bir kişi tarafından teyit eder, Referans Mektubunun Teyidi, Referans mektubu teslim edildikten sonra, karşı tarafın mektubu yazan kişi ile teyit amaçlı iletişime geçeceği unutulmamalıdır, Bu teyit aşamasının olumlu sonuçlanması, kişinin başvurusunun olumlu değerlendirilme olasılığını artırır
referans mektubu referans mektubu örnekleri referans mektubu örnekleri nedir referans mektubu örneği referans mektupları
Omuz hizasında kahverengi saçları olan genç bir kadın, yüzünün önünde tuttuğu beyaz bir akıllı telefonla selfie çekiyor. Parlak, neşeli bir gülümsemesi var ve gözleri tamamen açık. Sağ eli telefonu desteklerken sol eli yüzünün yan tarafında duruyor. Mavi beyaz çizgili bir tişört ve bir çift kot şort giymektedir. Saçları hafifçe dağılmış ve rahat, kaygısız bir pozu var. Gri bir duvarın önünde duruyor ve etrafı parlak, güneşli bir atmosferle çevrili. Bu neşeli an, anı yaşamanın sevincini yakalıyor.
Banu Cantekin
İçerik Editörü

İstanbul İşletme Enstitüsünde içerik editörü olarak görev almaktadır. Kişisel gelişim ve eğitimlerle ilgili içerik hazırlıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.