AnasayfaBlogEtkili CV Nasıl Yazılır?
Özgeçmiş Hazırlama

Etkili CV Nasıl Yazılır?

30 Kasım 2019
Bu görüntü bir dizüstü bilgisayarda yazı yazan bir kişiyi göstermektedir. Dizüstü bilgisayar çerçevenin büyük kısmını kaplıyor ve kişi önünde oturmuş, elleri klavyenin üzerinde. Kişi mavi bir gömlek giyiyor ve açık kahverengi saçları var. Dizüstü bilgisayar açık ve ekran aydınlatılmış. Dizüstü bilgisayarın beyaz bir klavyesi ve siyah bir trackpad'i vardır. Kişinin parmakları klavyede yazmaktadır ve rahat bir yazma pozisyonundadır. Arka planda bir kadının yüzünün yakın çekimi, bir kitabın yakın çekimi ve bir bileziğin yakın çekimi var. Çerçevenin sağ tarafında ise bir cep telefonunun yakın çekimi yer alıyor. Çerçevedeki aydınlatma sıcak ve doğal. Hepsi bir arada, bu görüntü bir dizüstü bilgisayarda yazı yazan birinin bir anını yakalıyor ve arka plandaki unsurlar ek bağlam ve ayrıntı sağlıyor.
CV BölümleriAçıklamaEk Bilgi
Kişisel Bilgilerİsim, doğum bilgileri, adres ve iletişim bilgilerini içerir.Profesyonel bir e-posta adresi ve askerlik durumu önemlidir.
Eğitim BilgileriOkullar ve mezuniyet tarihleri ters kronolojik sırayla yazılmalıdır.Birden fazla dereceniz varsa lise ve ilkokul bilgilerinizi eklemeyin.
İş DeneyimleriYine ters kronolojik sıra ile iş deneyimlerinizi ve pozisyonlarınızı yazmalısınız.Başarı gösterdiğiniz noktaları ve yönettiğiniz kişi sayısını ekleyin.
Bilgisayar Becerileri ve Yabancı DilKullanmayı bildiğiniz bilgisayar programlarını ve yabancı dil seviyenizi belirtmelisiniz.Dil seviyesini abartmamalı, gerçek yeteneklerinizi yazmalısınız.
Mesleki Eğitimler ve SertifikalarAlmış olduğunuz eğitim ve sertifikaları yazın.Farklı bir alandaki sertifikanızı ilgi alanlarınıza ekleyin.
İlgi Alanları (Hobiler)Yaptığınız etkinlikleri yazabilirsiniz.Abartıya kaçmadan, gerçekten ilgilendiğiniz etkinlikleri yazmalısınız.
ReferanslarKVKK nedeniyle referansların iletişim bilgilerini direk yazamazsınız.İstenildiğinde referans bilgisi verebileceğinizi belirtin.
Kariyer HedefleriCV'nizin giriş bölümünde kariyer hedeflerinizi belirtebilirsiniz.Kariyer hedeflerinizi birkaç cümle ile özetleyin.
FotoğrafProfesyonel bir fotoğraf eklemelisiniz.Fotoğrafınızın güncel ve resmi bir ortamda çekilmiş olmasına dikkat edin.
Cv'nin Genel DüzeniCV'nizi sade, anlaşılır ve düzgün bir yapıda düzenlemelisiniz.Yazı karakteri olarak Times New Roman veya Arial, punto olarak 11 ya da 12 kullanabilirsiniz.

Bizi hiç tanımayan birine, kendimizi anlatmaktır CV. Ne iş yaptığımız, nelerden hoşlandığımız, fotoğraftaki duruşumuz bile, hakkımızda fikir sahibi olmasına yeterlidir. Önemi buradan gelmektedir. Hızlı bir çağda yaşıyoruz, etrafımızdaki her şey hızla değişiyor ve tükeniyor. Kimse sizin CV’ niz ile dakikalarca ilgilenmez. Etrafındaki hızlı değişime yetişmesi için yalnızca birkaç saniye ayırmalıdır. Bu yüzden etkili bir cv ile size ayıracağı birkaç saniyeyi dakikaya çıkarmalısınız.

CV ‘nin açılımı Latince Curriculum Vitae dir. “Yaşam Süresi” anlamına gelir. Ancak hayatınızın en başından başlayarak anlatmanız istenmez sizden. Hayatınızı etkileyen, önemli olaylarla gelişen yaşam sürenizden bahsetmeniz istenir. Nerede doğdunuz ve yaşamaya nerede devam ettiğiniz, gittiğiniz okullar, iş deneyimleriniz. Hepsi sizin kişiliğiniz ve oluşan kültürünüz hakkında fikir verir. 



CV Nasıl Yazılır ve Doğru Sıralama Nasıl Olmalı?

Öncelikli olarak kronolojiyi ve kurgulamayı düşünmeli sonra yazma aşamasına geçmelisiniz. Cv nasıl yazılır sorusuna birçok cevap bulabilirsiniz. Ancak siz olabildiğince basit, sade ve anlaşılır bir kurgu yapın. Cv’nizi birkaç bölüme ayırmalı ve ters kronoloji kullanarak düzenlemelisiniz. Yazı karakteri olarak genel kabul görmüş Times New Roman veya Arial, punto olarak 11 ya da 12 kullanabilirsiniz. Nasıl bir kişiliğe sahip olursanız olun seçeceğiniz fotoğraf profesyonel olmalı. Yüzmeyi çok seviyorsunuz diye deniz kenarında, güneş gözlüğünüzle çekindiğiniz bir fotoğrafı eklemeyiniz. Giriş bölümünüze birkaç cümle ile kariyer hedeflerinizi ekleyebilirsiniz. Gelelim içerik kısımlarını nasıl dolduracağınıza.



  • Kişisel Bilgiler: isminiz, doğum bilgileriniz, adresiniz ve size ulaşabilecekleri iletişim bilgilerinizden oluşur. İletişim araçlarınızdan biri de mail adresinizdir. Gençliğinizin bir döneminde almış olduğunuz e-posta adreslerinizi rafa kaldırma zamanı geldi. İsim ve soy isminizden oluşan bir mail adresi edinin. Erkekler için askerlik durumu da eklenmeli. Yurtdışında bir işe başvuru yapıyorsanız uyruğunuzu da yazmalısınız.

  • Eğitim Bilgileri: Ters kronolojik sıranın devreye girdiği yerlerden biridir. En son mezun olduğunuz okuldan başlayarak yazmalısınız. Başlangıç ve bitiş tarihlerinizi belirtmeli, mezun olduğunuz diploma notunu eklemelisiniz. Okullarınızı yazarken, dikkat etmeniz gereken birden fazla üniversite ya da yüksek lisans bulunuyorsa lise ve ilkokulunuzu devre dışı bırakabilirsiniz.

  • İş Deneyimleri: En çok özen göstermeniz gereken kısımdır. Yine ters kronolojiye göre bir sıralama yaparak, işe giriş ve çıkış tarihlerinizi belirtiniz. Şuan ikamet ettiğiniz lokasyondan farklı bir yer ise mutlaka firmanın çalışma lokasyonunu da ekleyiniz. Pozisyonunuzu belirterek altına yaptığınız işleri sıralayınız. Burada dikkat etmeniz gereken kısım, asla görev tanımınızda olmayan bir şeyi yazmamanız. Başarı gösterdiğiniz kısımları mutlaka ekleyiniz. Pazarlama departmanında çalışıp, ürün sevkiyatları hakkındaki bilgilerinizi yazıyorsanız bu görev tanımınız ve pozisyonunuz arasındaki uyumsuzluğu gösterecektir. Eğer yöneticisi pozisyonundaysanız kaç kişinin yönetiminden sorumlu olduğunuzu, görev ve yetki alanlarınızı da ekleyiniz.

  • Bilgisayar Becerileri ve Yabancı Dil: Kullanmayı bildiğiniz bilgisayar programlarını ve yabancı dilinizi yazacağınız kısımdır. Mutlaka düzey belirterek ekleme yapınız. Temel, orta, iyi gibi seçenekler ile belirtebilirsiniz. Ancak bilmediğiniz ya da az bildiğiniz şeyleri iyi düzeyde belirtmeyin. İngilizce düzeyiniz gerçekten iyiyse, konuşabiliyor, anlayabiliyor ve yazabiliyorsanız iyi olarak belirtiniz. Yanlış verdiğiniz her bilgi, işe alındığınız takdirde size zarar verecektir.

  • Mesleki Eğitimler ve Sertifikalar: Bir çok ücretli ya da ücretsiz eğitim, sertifika ve katılım belgesi almış olabilirsiniz ancak cv’nizde bunların hepsini gösteremezsiniz. Size mesleğinizde başarı sağlamış olan, gerçekten bir şeyler katmış eğitim ve seminerleri ekleyiniz. Yazılım sektöründe çalışıp, aldığınız pastacılık sertifikasını eklemeniz hoş olmaz. Pastacılık yönünüzü ilgi alanlarınızda yazmanız daha doğru olacaktır.  

  • İlgi Alanlarınız (Hobileriniz): Bu kısım işe alımcının, sizin kişisel özelliklerinizi tanımasına yardımcı olacaktır. Yapmaktan keyif aldığınız etkinlikleri ekleyebilirsiniz. Aynı şekilde abartıdan uzak kalmalı ve doğru bilgiler vermelisiniz. Kısacası yazmak için yazmayınız. Belki yazdığınız bir hobi ile işe alımcı da ilgileniyordur ve bununla alakalı sorular sorar ve zor durumda kalırsınız.

  • Referanslar: Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) devreye girdiği için, referans vereceğimiz kişileri ekleyemiyoruz. Yasal olarak sizin izniniz olmadan bilgileriniz üçüncü şahıslar ile paylaşılamaz. Firma görüşmesinde referans aşamasına gelindiği takdirde referanslarımızdan izin alarak iletişim bilgilerini karşı taraf ile paylaşabilirsiniz. Bu yüzden cv’nizde bu kısma “İstenildiği takdirde bilgi verilebilir” ibaresi ekleyebilirsiniz.

Eğer iş hayatınızda projeleriniz önemli bir yer tutuyorsa ayrı bir bölüm halinde belirtebilir ve başarılarınızı bu bölümde anlatabilirsiniz. CV’niz pozisyonunuza göre hazırlanmalı. Satış bölümünde yer alıyorsanız hangi bölgelere ya da ülkelere satış yaptığınız önem arz etmektedir. Ya da yazılım sektöründeyseniz projelerinizde kullandığınız programları mutlaka belirtmelisiniz.

Özgeçmiş Yazarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • İlk izlenim her zaman önemlidir. Bakımlı, düzgün giyinen kişiler her zaman dikkat çektiği gibi özgeçmişinizin de her bakımlı ve dikkatli olması lazım ki binlerce iş arayan insanın arasından sıyrılabilin.

  • Özgeçmişinizin doğru imla ile yazılmış olmasına dikkat ediniz. Emin olun insan kaynakları da dikkat ediyor.

  • Tüm profesyonel hayatınızı iki sayfaya sığdırmak zor, inanın bunun farkındayız ve biliyoruz. Ancak uzun tutulduğu zaman hem daha önemli detaylar gözden kaçabiliyor hem de dikkat dağılıyor.

  • Yazı karakteri ve boyutlarınız orantılı olmalı. Bölüm başlıklarınızı bold ve daha büyük punto yapabilirsiniz. Böylece okuması daha kolay olacaktır.

  • Sıralamaya dikkat edin! Kişisel bilgilerinizden sonra hobileriniz değil, iş deneyimleriniz gelsin.

  • Sadece sizin bildiğiniz kısaltmaları, karşı taraf anlamıyor olabilir. Olabildiğince kullanmayın.

  • Kendinizi öven ifadelerden kaçının. Son aşamaya geldiğinizde, verdiğiniz referanslar sizin yerinize bunu yapıyorlar, hiç merak etmeyin.

  • CV nize nasıl bir dil ile başlıyorsanız öyle bitirmelisiniz. Türkçe başladığınız özgeçmişinizi İngilizce olarak bitirmeyin ya da aralara İngilizce kelimeler kullanmayın. Ya tamamı Türkçe olsun ya da İngilizce olsun.

  • Tasarım, reklam ya da buna benzer sektörde çalışmıyorsanız CV’ nizi düz bir A4 kağıda kendi oluşturacağınız formatınız ile yazabilirsiniz.

Yeni Mezunlar için CV Nasıl Yazılır?

Yeni mezunların en büyük korkularından biri nasıl özgeçmiş hazırlayacaklarını bilememektir. Bir iş deneyimine sahip olmadıkları için cv yazmayı gözlerinde büyütürler genellikle. Yapmaları gereken cv de “Ben bu iş için gerekli donanıma ve bilgiye sahibim.” demektir. Yapmanız gereken, stajlarınızı, gönüllü olarak katıldığınız projelerinizi, yetkinliklerinizi ön plana çıkarmalısınız. Doğru ve kaliteli bir Cv oluşturmak için Cv hazırlama eğitimi almak gerekir. Enstitü kapsamında bu konuda ücretsiz alabileceğiniz online eğitim mevcut. 

Yapmanız Gereken Son Rötuşlar

  • İkinci bir göz her zaman sizin göremediğiniz hataları görür. CV’yi hazırladıktan sonra ikinci bir kişiye mutlaka okutun ve fikrini alın.

  • Başlangıç ve bitiş tarihlerine dikkat edin. Tarih hatası ile okuldan mezun olmadan çalışıyor gözükebilirsiniz.

  • İmla! Tekrar tekrar kontrol edin. Yazım ve noktalamaya dikkat edin.

  • Pozisyonun niteliklerine göre her başvurunuz için yetkinliklerinizi gözden geçirin.

Gereken özeni gösterdiğiniz takdirde, iş arayan binlerce adayın arasında fark edilirsiniz. Yeter ki “CV nasıl yazılır?” deyip biraz araştırma yapın.

Kişisel Bilgiler, İsim, doğum bilgileri, adres ve iletişim bilgilerini içerir, Profesyonel bir e-posta adresi ve askerlik durumu önemlidir, Eğitim Bilgileri, Okullar ve mezuniyet tarihleri ters kronolojik sırayla yazılmalıdır, Birden fazla dereceniz varsa lise ve ilkokul bilgilerinizi eklemeyin, İş Deneyimleri, Yine ters kronolojik sıra ile iş deneyimlerinizi ve pozisyonlarınızı yazmalısınız, Başarı gösterdiğiniz noktaları ve yönettiğiniz kişi sayısını ekleyin, Bilgisayar Becerileri ve Yabancı Dil, Kullanmayı bildiğiniz bilgisayar programlarını ve yabancı dil seviyenizi belirtmelisiniz, Dil seviyesini abartmamalı, gerçek yeteneklerinizi yazmalısınız, Mesleki Eğitimler ve Sertifikalar, Almış olduğunuz eğitim ve sertifikaları yazın, Farklı bir alandaki sertifikanızı ilgi alanlarınıza ekleyin, İlgi Alanları (Hobiler), Yaptığınız etkinlikleri yazabilirsiniz, Abartıya kaçmadan, gerçekten ilgilendiğiniz etkinlikleri yazmalısınız, Referanslar, KVKK nedeniyle referansların iletişim bilgilerini direk yazamazsınız, İstenildiğinde referans bilgisi verebileceğinizi belirtin, Kariyer Hedefleri, CV'nizin giriş bölümünde kariyer hedeflerinizi belirtebilirsiniz, Kariyer hedeflerinizi birkaç cümle ile özetleyin, Fotoğraf, Profesyonel bir fotoğraf eklemelisiniz, Fotoğrafınızın güncel ve resmi bir ortamda çekilmiş olmasına dikkat edin, Cv'nin Genel Düzeni, CV'nizi sade, anlaşılır ve düzgün bir yapıda düzenlemelisiniz, Yazı karakteri olarak Times New Roman veya Arial, punto olarak 11 ya da 12 kullanabilirsiniz
cv hazırlama cv etkili cv etkili cv hazırlama yeni mezun özgeçmiş
Genç bir kadın beyaz dişlerini göstererek kameraya doğru gülümsüyor. Parlak kahverengi gözleri ve yüzünden geriye doğru toplanmış uzun, siyah saçları var. Beyaz yakalı ve manşetli mavi bir gömlek ve beyaz bir etek giyiyor. Kollarını göğsünün önünde kavuşturmuş ve kendinden emin bir duruşu var. Yüzü yandan gelen ışıkla aydınlanmakta, sıcak ve davetkâr bir atmosfer yaratmaktadır. Rahatlamış ve mutlu bir halde görünüyor.
Tuba Kamaşoğlu Çağlar
Blog Yazarı

İnsan kaynakları, mülakat tavsiyeleri ve cv hazırlama konularında içerik üretiyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Kameraya gülümseyen bir kadının yakın çekimi. Hafif bir teni var ve dudakları nazik bir gülümsemeyle hafifçe ayrılmış. Gözleri parlak ve yanakları pembe. Saçları açık kahverengidir ve yüzünden geriye doğru toplanmıştır. Göğsünü gösteren derin yakalı mor ve mavi bir üst giyiyor. Üstünde aynı renklerde bazı karmaşık yazılar da var. Arka plan nötr bir gridir. Kadın sıcak ve davetkar bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor, gözleri neşe dolu.
Ön Yazı ve Kapak Mektubu

Kısa Ön Yazı Örnekleri

12 Mayıs 2020
Sağ elinde tuttuğu kalemle bir kâğıt parçasına yazı yazan bir adamın yakın çekimi. Sol eli kâğıdı hafifçe kaldırılmış bir pozisyonda desteklemektedir. Kısa kahverengi saçları ve hafif bir sakalı var. Gözleri kâğıda odaklanmış ve kaşları konsantrasyonla hafifçe çatılmış. Yüzü sıcak sarı bir ışıkla aydınlatılmış. Kâğıt, yazdığı kelimeler dışında beyaz ve boş. Gömleği koyu mavidir ve kolları dirseklerine kadar kıvrılmıştır. Arka plan odak dışıdır ve sahneye atmosfer duygusu katan yumuşak bir bulanıklık vardır.
Özgeçmiş Hazırlama

Kusursuz Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır?

16 Mart 2018
Bir kitabın yakın çekimi görüntünün ana odağını oluştururken, arka planda takım elbiseli bir adam görülüyor. Kitapta siyah zemin üzerinde beyaz bir 'D' harfinin yanı sıra beyaz bir 'O' harfi ve başka bir beyaz harf olduğu görülüyor, ancak bu harfin ne olduğu belli değil. Yakın planda bir kadının yüzü de görülebiliyor ve arkasında siyah zemin üzerinde beyaz bir harf görülüyor. Görüntü canlı ve ayrıntılıdır, sahnenin ruh halini ve atmosferini büyük bir ayrıntıyla yakalamaktadır.
Özgeçmiş Bölümleri

Özgeçmişte Deneyim ve Beceriler Nasıl Yazılır?

08 Eylül 2022