Popüler Dijital Pazarlama Örnekleri
Dijital Pazarlama Türleri | Örnekler | Açıklama |
---|---|---|
Web Sitesi | Firma web sitesi | Firmanın ürün ve hizmetlerini gösteren online platform |
Sosyal Medya Pazarlama | Facebook, Instagram, Twitter hesapları | Firmanın hikayesini anlatan ve potansiyel müşterileriyle bağ kuran sosyal platformlar |
E-posta Pazarlama | Newsletter, özel teklif mailleri | Doğrudan müşteriyle iletişim kurmak için kullanılan yöntem |
Arama Motoru Optimizasyonu | Google'da üst sıralara çıkma | Web sitenin arama motorlarında üst sıralarda görünür olması için yapılan çalışmalar |
İçerik Pazarlama | Blog yazıları, infografikler | Müşteri ilgisini çeken ve bağlantı oluşturan değerli içerik oluşturma |
Video Pazarlama | YouTube videoları, ticari içerikler | Ürün veya hizmetleri görsel olarak tanıtan videolar |
Mobil Pazarlama | Akıllı telefon uygulamaları, SMS pazarlama | Müşterinin mobil cihazlar üzerinden ulaşılabilmesi |
Affiliate Pazarlama | Ortaklık programları | Diğer sitelerden gelen trafiği ödüllendiren pazarlama stratejisi |
Influencer Pazarlama | Ünlüler, sektör liderleri | Belirli bir kitleye etkisi olan kişiler aracılığıyla pazarlama |
Online Reklam | Google AdWords, Facebook Ads | Ücretli ve geniş kapsamlı online reklamcılık |
Dijital pazarlama; firmaların veya markaların elektronik ortamlarda kendilerini, ürünlerini tanıttıkları; ürün satışı ve reklam gibi tüm faaliyetlerini kapsayan, geleneksel pazarlamayı geri planda bırakan bir pazarlama şeklidir. Dijital pazarlama, e-ticarette var olmanız anlamına gelmektedir. Dijital pazarlama mecralarında yoksanız müşteriler için varlığınızın fark edilmesi oldukça zor. İnternet siteleri, sosyal platformlar, bloglar, infografikler, online broşür ve etkili iletişim araçları dijital pazarlamanın yapıldığı alanlar olarak sayılabilir.
Pazarlama teknikleri için de içerik pazarlama, sosyal medya pazarlamacılığı, inbound pazarlama, mail marketing gibi popüler teknikler sayılabilir. ama burada asıl önemli olan size sunulan bu etkili pazarlamayı markanız için nasıl verimli kullanacağınız. dijital pazarlamayı kesinlikle basit olarak görmemeli ve gerekli önemi vermelisiniz. dijital pazarlamayı, sadece sosyal medya kullanıcısı olmak sanan birçok firma geleneksel pazarlamanın verdikleriyle yetinmeye çalışıyor.
Buna kıyasla dijital pazarlamayı gerçek manada öğrenen ve gerekli önemi veren şirketler rekabet ortamlarında yerini koruyor. Üstelik sistemin kendine vereceğiyle yetinmiyor, dijital pazarlama gücü sayesinde hakkı olan payı pazarlama piyasasından kendi marka gücüyle alabiliyor. Dijital pazarlama konusunda yapmanız gereken ilk şey; bu işi önemsemek. Dijital pazarlama uzmanlığı, artık çağımızın yeni mesleklerinden biri.
Dijital pazarlama konusunu profesyonel şekilde kendiniz icra etmek süreçle iç içe olmak istiyorsanız eğitimini alabilirsiniz. Teknolojinin sunduğu imkanları değerlendirerek bu eğitimi kısa sürede üstelik uzaktan eğitim şeklinde almanız da mümkün. Enstitü’de online olarak verilmekte olan dijital pazarlama eğitimini evinizden alabilir ve kariyerinize daha güçlü olarak devam edebilirsiniz. Ayrıca bu eğitimin sonunda alacağınız sertifika uluslararası geçerliliğe de sahip olacak.
Etkileyici Dijital Pazarlama Örnekleri
Dijital pazarlama günlük bir iş değildir ama her gün markaya bir şeyler de katmalıdır. Sürekli olması ve kendini yenileyerek gelişmesi gereklidir. Bu yüzden vereceğim örneklerde firma bazlı değil de kabul görmüş, en iyi yapılan dijital pazarlama hamlelerinden bahsetmek istiyorum. Ve tabii ki bunlar gündeme oturmuş konuları marka fırsatına çeviren örneklerden olacak.
Türkiye’de bir yaz döneminde yaşanan dolu felaketi ve sonucunda birçok arabanın hasar görmesi gündem olan konulardandı. Kişisel araç sahipleri arabalarına battaniye örterek aldığı önlemleri sosyal mecralarda paylaştılar. Real marketing denilen anında paylaşım pazarlamasını iyi kullanabilen firmalar gündemi etkileyici bir şekilde kullanarak tüketicilerin dikkatini çekip akıllarda kalmayı başardı. Örneğin ev tekstili ürünleri satan bir firma, battaniyelerini arabalar üzerine sererek fotoğrafladı ve fiyatlarını yazarak sosyal medyada gündem etiketiyle paylaştı. Bu planlı adım dijital pazarlama kavramları konusunda iyi bir hamleydi ve tüketicilerin oldukça hoşuna gitti.
Ve yaratıcılık denen şey dijital pazarlamanın en vurucu gücü. Elbette yeteneğin ve eğitimin birleşmesiyle yaratıcılığınızı etkili kullanabilirsiniz. Aynı battaniye reklam furyasına bir sigorta şirketi araba otoparkında üstten çekilmiş bir fotograf paylaşarak katıldı. Fotoğrafta bir araç hariç diğerlerinin tamamı battaniye ile örtülmüştü. Fotoğrafta insanlara sorulan soru ise; hangi aracın sigortalı olduğuydu. Gündemi kendi firması için kullanarak dijital pazarlama yeteneğini gösteren, yaratıcılığı ile insanların dikkatini çekmeyi başaran bu reklam ayakta alkışlanmayı hak eden türlerden. Dijital pazarlama aynı zamanda krizi fırsata çevirmek, fırsatları da kendinize döndürmektir.
Sinema gündeminde damga vuran Star Wars filminin karakterlerinden birini sosyal medya üzerinde bir fotoğrafta markasıyla birleştiren bir pil firması da insanları etkilemeyi başardı. Silahlarının kendi pilleriyle çalıştığını lanse etmesi dijital pazarlama konusunda takdire şayan adımlardan kabul edildi.
Hararetli tartışmalara sebep olan çift renkli elbiseyi de az çok herkes hatırlar sanıyorum. Gündemi kullanmayı bilen hazır kahve firması “Bir… Kahve içip kendinize gelin.” Sloganıyla çok etkili bir marka pazarlaması yaptı. Aynı zamanda kullanıcıları da gülümsetti. Eğlendiren dijital pazarlamanın, müşteri sadakatine ve marka konumlandırmaya katkı sağlayacağını da unutmamalısınız. Çünkü insanlarla daha samimi bağlar kurulmasını sağlıyor.
Hem geleneksel pazarlamada hem dijital pazarlamada ezeli rakip olan firmalar dijital reklamlar konusunda oldukça profesyoneller. Bunlara araba ve telefon firmalarını örnek verebiliriz. Bu firmaların reklamları içinde hem yeni ürün tanıtımı hem de rakibine bir mesaj yer almakta. Dikkatle incelediğinizde birbirine yolladıkları göndermeleri fark edecek ve dijital pazarlama stratejilerini dozunda rekabet savaşıyla nasıl beslediklerine şahit olacaksınız. İnternette, gerçek zamanlı dijital pazarlama hakkında ulaşabileceğiniz o kadar çok örnek var ki… Profesyonel dijital pazarlamaya gereken önemi vermemek marka geleceğinizi yok saymaktır.
Dijital Pazarlama ve Real Time Marketing
Son dönemlerde sıklıkla adından bahsettiren “real time marketing” kelimelerinin Türkçe karşılığı, "gerçek zamanlı pazarlama" demektir. Markaların gündemdeki konuları kullanarak yaptığı içerik pazarlaması şeklidir. Bu içerikler genellikle fotoğraf ya da cümle paylaşımları olarak karşımıza çıkmaktadır. Gündeme oturan ve tüketicilerin sosyal mecralarda sürekli konuştuğu konular, real time marketing için zemin hazırlamaktadır.
Dijital pazarlama konusuna yatırımlarını ve çalışmalarını yapan markalar gündemi kullanarak dijital pazarlamadan payın büyüğünü kendilerine almayı başarmaktadırlar. Uzun soluklu bir süreç olan dijital pazarlama için her günü hatta her anı değerlendirmek amaçlanmaktadır. Bunun için sosyal medyayı 7/24 aktif kullanmanız ve etkili kullanmayı bilmeniz gerekiyor. Sosyal medya üzerine blog yazıları okuyarak nasıl etkili kullanabileceğinizi kavrayabilir, dilerseniz eğitim alarak sosyal medya uzmanı da olabilirsiniz.
Real Time Marketing, dijital pazarlama teknikleri içinde tüketicilerin en sevdiği teknik oldu diyebiliriz. Tabii ki tüm gündem konuları markanızla ilgili olmayacaktır. Zaten işin profesyonelliği burada devreye giriyor. Konuyu yaratıcılık ile fırsata çevirmek dijital pazarlama uzmanlığınızın derecesiyle ilgili. Hem zekice hem mizahi boyutta yapılan marka paylaşımları tüketicilerin beğenisini topluyor. Dijital pazarlama eğitimi alarak ya da dijital pazarlama uzmanlarına kadronuzda yer vererek marka ağırlığınızı koruyan gerçek zamanlı paylaşımlar ile markanızı bir adım öne çıkarabilirsiniz.
Dijital Pazarlamada Başarılı Olmanın Kuralları
Dijital pazarlama markanızı kısa sürede tanıtma imkânı veren ve reklamlarınızı geniş kitlelere ulaştırmanızı sağlayan etkili bir pazarlama şeklidir. Dijital pazarlamada revizyon işlemlerinin oldukça kolay ve masrafsız olması; olası hataların telafisini kısa sürede yapmanızı sağlar. Marka imajınız için hataların erken düzeltilmesi büyük bir avantajdır. Aynı zamanda gerçek zamanlı ölçümler yapabilir ve analiz sonuçlarına göre stratejinize karar verebilirsiniz. Elbette tüm bu dijital reklam platformlarından etkili sonuçlar alabilmek için sistemin işleyiş mantığını öğrenmelisiniz.
Her sistemin uyulması gereken bir dizi kuralları muhakkak vardır. Dijital pazarlamada iyi bir eğitim, bu kuralların başını çekiyor. Dilini öğrenemediğiniz bir ülkede kendinizi ne kadar anlatabilirsiniz ki? Dijital pazarlama e-ticaret dilidir diyebiliriz. Sanal pazarlamanın dilini öğrendikten sonra ikinci kural, sanal alemin kültürüne ayak uydurmak olacaktır. Tüketiciler hangi sosyal mecralara üye oluyorsa sizde o platformlara dahil olmalısınız. Amacınız tabii ki buradayım demek, indirimleri paylaşmak, reklam yapmakla sınırlı kalmamalıdır. Tüketicilerle etkili marka iletişimi kurmayı hedef olarak belirlemelisiniz.
Siz dijital platformlardaki hesaplarla firmanızın tüm kademelerini temsil etmektesiniz. Yaptığınız etkili her paylaşım marka imajınızı yenileyip güçlendirecektir. Gündemi takip etmek, fırsatları yakalamak ve fırsat yaratmak dijital pazarlamanın üçüncü kuralı olarak sayılabilir. Dijital pazarlama geleceğe yatırım amaçlı görülse de şimdiki zamanı iyi kullanmadan geleceğe yatırım yapmak mümkün.
1989 Aralık doğumdur. İskenderun/ Hataylıdır. Konya Necmettin Erbakan üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Öğretmenliği (BÖTE) bölümünden mezun olmuştur. 2019 yılında Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne başlamıştır, halen devam etmektedir. Yüz yüze İş güvenliği, online olarak içerik editörlüğü eğitimleri almıştır. Dijital İllüstratör çizimleri yapmakta ve yazar olarak çalışmaktadır.