AnasayfaBlogPazarlama İletişimi Kavramları ve Anlamları
Satış - Pazarlama

Pazarlama İletişimi Kavramları ve Anlamları

14 Nisan 2023
Pazarlama iletişimi, ürün veya hizmetleri tanıtmak veya satışları arttırmak için kullanılan bir stratejidir. Pazarlama iletişimi, marka bilinirliğini arttırmak, müşteri ilişkilerini geliştirmek ve pazarlar arasındaki farkını ortaya çıkarmak için kullanılan bir takım teknikleri kapsamaktadır. Pazarlama iletişiminin temel amacı, müşterilerin bilinçli veya bilinçsiz olarak markalarını kabul etmesini sağlamaktır. Pazarlama iletişiminde kullanılan bazı teknikler arasında; reklam, tanıtım, etkinlikler, PR, e-posta pazarlama, sosyal medya ve online reklamcılık gibi teknikler bulunmaktadır.
Pazarlama İletişimi KavramıTanımıÖrnek Uygulama
Programatik ReklamcılıkReklamverenlerin, çevrimiçi reklamlarını hızlı, verimli ve etkin bir şekilde hedef kitlelere göndermek için kullandıkları bir yöntemdir.Google Adwords, arama motoru reklamlarının programatik olarak dağıtımını kolaylaştırır.
Sosyal Medya YönetimiKişi veya kurumların sosyal medya platformlarını kullanarak hedef kitlelerini çeşitli etkinlikler aracılığıyla etkileme ve iletişim kurma sürecidir.Bir kurumun sosyal medya hesaplarını kullanarak ürününün tanıtımını yapması veya hedef kitlelerini bilgilendirmek için çeşitli etkinlikler düzenlemek.
Web AnalitiğiInternet ortamında alınan verilerin analiz edilmesi ve yorumlanması anlamına gelen bir terimdir.Bir web sitesinin bir sayfasının kaç kez ziyaret edildiğini, sayfanın ne kadar süre görüntülendiğini ve kullanıcıların hangi konuma gittiğini ölçmek.
Dijital PRDijital ortamdaki çeşitli araçları kullanarak, kişi veya kurumlar için reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yapılmasını sağlayan bir stratejidir.Bir turizm acentasının, web sitelerinde ve sosyal medya kanallarında farklı tatil paketlerini tanıtarak, müşterilerinin güvenini arttırmaya çalışması.
Yerel PazarlamaBelirli bir bölgeye odaklanmış pazarlama stratejilerinin uygulanması olarak tanımlanır.Bir restoran, kendi bölgesindeki nüfusa göre menüsünü, ürünlerin satış fiyatlarını ve promosyonlarını uyarlar.
Influencer PazarlamaMarkaların takipçileri olan ve sektörlerinde etkili olan kişileri kullanarak markalarının ürün ve hizmetlerini tanıtmalarını ifade eder.Bir giyim markasının modayı takip eden bir ünlü ile çalışması ve onun takipçilerine markayı tanıtması.
Yeni Pazarlama TrendleriMüşterilerin arzularına ve ihtiyaçlarına hitap eden, pazarlamacıların kullanabileceği yeni teknikleri, stratejileri ve araçları tanımlayan bir terimdir.Mobil uygulamalar ve sosyal medya platformlarından artan oranda yararlanma, yeni bir pazarlama trendi örneği olabilir.

Pazarlama iletişimi, etkili bir şekilde iletişim kurmak ve iletişimin sonuçlarını etkilemek için kullanılan çeşitli araçlar, teknikler ve stratejilerden oluşan bir kavramdır. Bu makalede, pazarlama iletişimi konusunda önemli terimler ve kavramlar hakkında bilgi sahibi olacaksınız.

Pazarlama İletişimi İle İlgili Kavramlar ve Anlamları Nelerdir?



Pazarlama iletişimi kavramları, markaların hedef kitleleriyle etkili ve tutarlı bir şekilde bağlantı kurarak ürün ve hizmetlerini tanıtmak, bilinirliğini artırmak ve satışlarını desteklemek amacıyla kullandıkları stratejik yöntemler ve araçların temel unsurlarını ifade eder.



Pazarlama iletişiminde uzmanlaşın!
Pazarlama iletişimi kursuna katılın ve uzmanından eğitim alın. Yaptığınız işte uzmanlaşın ya da bu rekabetçi alanda iş bulun!
  1. Programatik Reklamcılık: Programatik Reklamcılık, reklamverenlerin, çevrimiçi reklamlarını hızlı, verimli ve etkin bir şekilde hedef kitlelere göndermek için kullandıkları bir yöntemdir. Programatik reklamcılık, herhangi bir reklam alanının kullanıcıya sunulmasını ve izlenmesini kolaylaştıran, kullanıcının kişiselleştirilmiş tercihlerine uygun olarak çalışan bir yöntemdir. Programatik reklamcılık, kullanıcıların tek bir merkezi platformdan birden çok reklam vermeyi kolaylaştırır. Örneğin, Google Adwords, arama motoru reklamlarının programatik olarak dağıtımını kolaylaştırır. Programatik reklamcılık, reklamverenlerin, ürün veya hizmetleri ile ilgili olarak hedef kitlenin kitlelere ulaşmasını ve etkileşimlerini kolaylaştırır.

  2. Sosyal Medya Yönetimi: Sosyal Medya Yönetimi, kişi veya kurumların sosyal medya platformlarını kullanarak hedef kitlelerini çeşitli etkinlikler aracılığıyla etkileme ve iletişim kurma sürecidir. Sosyal medya yönetimi, hedef kitleler aracılığıyla iletişim kurmanın çok yönlü bir yaklaşımının kullanımını gerektirir. Akademik olarak, sosyal medya yönetiminin amacı, hedef kitleler arasında farkındalık oluşturmak, ürün/hizmetleri pazarlama ve marka itibarının geliştirilmesidir. Örnek olarak, bir kurumun sosyal medya hesaplarını kullanarak ürününün tanıtımını yapması veya hedef kitlelerini bilgilendirmek için çeşitli etkinlikler düzenlemek, sosyal medya yönetiminin bir parçasıdır.

  3. Web Analitiği: Web Analitiği, internet ortamında alınan verilerin analiz edilmesi ve yorumlanması anlamına gelen bir terimdir. Web analitiği, web sitelerinin etkinliğini, kullanıcı davranışlarını ve etkileşimlerini ölçmek için kullanılan bir stratejidir. Akademik tanım olarak, web analitiği, web trafiğinin ve kullanıcı etkileşiminin internet ortamında toplanan ve analiz edilen verileri kullanarak, kullanıcılarının web sitelerini kullanma davranışlarını anlama ve ölçme yöntemidir.

    Örnek olarak, web analitiği, bir web sitesinin bir sayfasının kaç kez ziyaret edildiğini, sayfanın ne kadar süre görüntülendiğini ve kullanıcıların hangi konuma gittiğini ölçmek için kullanılabilir. Verilerin toplanması ve analiz edilmesi ile, web sitesi sahipleri, web sitesi performansını ve tasarımını iyileştirmek için gereken değişiklikleri yapabilir.

  4. Dijital PR: Dijital PR, dijital ortamdaki çeşitli araçları kullanarak, kişi veya kurumlar için reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yapılmasını sağlayan bir stratejidir. Bu stratejinin amacı, hedef kitleler tarafından kurum veya kişilerin imajının oluşturulmasını, güven oluşturulmasını ve marka bilinirliğinin arttırılmasını sağlamaktır. Akademik olarak, Dijital PR, kurum veya kişilerin hedef kitlelere ve özellikle dijital ortama uygun olarak nasıl tanıtılabileceğini ve imajının nasıl oluşturulacağını belirleyen, planlayan ve uygulayan bir stratejidir.

    Örnek olarak; bir turizm acentasının, web sitelerinde ve sosyal medya kanallarında farklı tatil paketlerini tanıtarak, müşterilerinin güvenini arttırmaya çalışması, dijital PR stratejisi olarak tanımlanır.

  5. Yerel Pazarlama: Yerel Pazarlama, belirli bir bölgeye odaklanmış pazarlama stratejilerinin uygulanması olarak tanımlanır. Bir ürün veya hizmetin, belirli bir coğrafyaya sıkışmış olan müşterilere hitap etmek için uyarlanmış pazarlama stratejileri kullanılır. Yerel pazarlama, şirketlerin, hedef pazarının dinamiklerini ve özelliklerini anlamasını sağlar. Örnek olarak, bir restoran, kendi bölgesindeki nüfusa göre menüsünü, ürünlerin satış fiyatlarını ve promosyonlarını uyarlayabilir.

  6. Influencer Pazarlama: Influencer Pazarlama, markaların takipçileri olan ve sektörlerinde etkili olan kişileri kullanarak markalarının ürün ve hizmetlerini tanıtmalarını ifade eder. Bu kişilere etkili kişiler denir. Akademik tanımı olarak, Influencer Pazarlama; markaların ürün ve hizmetlerini, etkili kişileri aracılığıyla tüketiciye ulaştırmak için kullandıkları stratejidir. Örnek olarak, bir giyim markasının modayı takip eden bir ünlü ile çalışmasını verebiliriz. Ünlü markanın ürünlerini kullanırken, onun takipçilerine markayı tanıtabilir ve bunun sonucunda marka daha fazla tüketiciye ulaşabilir.

  7. Yeni Pazarlama Trendleri: Yeni Pazarlama Trendleri, müşterilerin arzularına ve ihtiyaçlarına hitap eden, pazarlamacıların kullanabileceği yeni teknikleri, stratejileri ve araçları tanımlayan bir terimdir. Akademik tanımları, pazarlama stratejilerinin ve araçlarının mevcut pazarlarda, yeni pazarlara, ürün ve hizmetlerin farklılaştırılmasıyla ilişkili değişimleri öngördüğü bir süreç olarak tanımlanır. Örnek olarak, sosyal medya pazarlama, arama motoru pazarlama ve mobil pazarlama gibi yeni teknolojileri kullanmak, yeni pazarlama trendlerinin bir parçasıdır.

  8. Görsel Tasarım: Görsel Tasarım, Pazarlama İletişim alanında kullanılan bir terimdir. Görsel tasarım, görsel aracılığıyla mesajların iletilmesini sağlamak için kullanılan grafik, tipografi, fotoğraf, sanat ve tekniklerin tümüdür. Bu tür tasarımlar, pazarlama stratejisine ve hedef kitlelere göre biçimlendirilir ve görsel anlam verebilme ve anımsama yeteneği sunar.

    Örnek olarak, bir markanın logo tasarımı, hedef kitlelere marka anımsatıcı bir görsel oluşturma amacıyla tasarlanmış olabilir. Bu tür görsel tasarımlar, pazarlama stratejisi ile örtüşen ve hedef kitlelerin görsel hafızasına yer edinmeyi sağlayan özellikler taşır.

  9. Mobil Uyumlu Tasarım: Mobil Uyumlu Tasarım, mobil cihazların veya web tarayıcılarının kullanımını kolaylaştırmak için tasarlanan sitelerin veya uygulamaların tasarımının mobil cihazlara veya web tarayıcılarına uyumlu olması anlamına gelir. Akademik tanım olarak, Mobil Uyumlu Tasarım, mobil cihazlar veya web tarayıcıları üzerinden kullanıcılara sunulan hizmetlerin kullanımını ve kullanıcı deneyimini kolaylaştırmak için tasarlanan ve çalıştırılan web sitelerinin ve uygulamalarının tasarımının, mobil cihazlar veya web tarayıcılarına uygun olmasıdır. Örnek olarak, bir web sitesinin tüm cihazlarda veya tüm tarayıcılarda aynı biçimde görüntülenmesi mobil uyumlu tasarımın temel özelliğidir.

  10. İçerik Stratejisi: İçerik Stratejisi; pazarlama iletişimi alanında, işletme veya markaların hedef kitleleriyle ilişkilerini yönetmeyi ve etkileşimi arttırmayı amaçlayan planlanmış bir süreçtir. İçerik stratejisi, işletmelerin amaçlarına ulaşmak için ürettikleri içeriğin ne olduğunu, kimlerin hedef alındığını, nerede paylaşılacağını ve hangi biçimde paylaşılacağını belirleyen bir stratejidir.

    Örnek olarak, bir teknoloji şirketinin hedef kitle olarak genç yetişkinleri seçmesi, ürettiği içeriği olası müşterileri etkilemeye odaklanan ve bu hedef kitlelerle bağlantı kurmak için sosyal medyada ve dijital ortamlarda özel olarak tasarlanmış video içerikleri oluşturma stratejisi olarak tanımlanabilir.

  11. Sosyal Medya: Sosyal Medya, internet üzerinden insanlar arasında iletişimi sağlayan, kullanıcıların fikirlerini ve içeriklerini paylaştıkları, etkileşime girdikleri platformlar olarak tanımlanabilir. Akademik tanım olarak, sosyal medya, kullanıcıların topluluklar kurma, grup etkileşimleri oluşturma, iletişim, paylaşım ve özgürlükleri arasındaki etkileşimli ve sürekli zamanlı ilişkilerini sağlayan yeni bir iletişim ortamıdır. Örnek olarak, Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medya platformlarını verebiliriz. Bu platformlar, kullanıcıların kendi içeriklerini ve fikirlerini paylaşarak iletişim kurmalarına ve etkileşime girmelerine olanak tanır.

  12. Promosyon Stratejileri: Promosyon Stratejileri, pazarlama çalışmalarının bir parçası olarak, ürünleri veya hizmetleri pazarlayan organizasyonların, potansiyel ve mevcut müşterilerine karşı kullandıkları çekicilik, satış ve iletişim stratejileridir. Akademik tanım olarak, promosyon stratejileri, pazarlama çalışmalarının bir parçası olarak müşterileri çekme ve satışları artırmaya yönelik satış teşvikleri ve çeşitli iletişim stratejileri içerir.

    Örnek olarak; bir perakende satış mağazasının, ürünlerinin satışını artırmak için promosyon stratejisi olarak, müşterilere özel indirim kodları dağıtmasını verebiliriz.

  13. İçerik Pazarlama Stratejisi: İçerik Pazarlama Stratejisi, marka veya ürünlerin tanıtımının, alıcıların dikkatini çekmek ve satışları arttırmak için birçok kanal aracılığıyla üretilen ve dağıtılan çoklu içeriklerin kapsadığı bir pazarlama yöntemidir. İçerik pazarlama stratejisi, marka veya ürünün hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak için üretilen içerikleri kullanmak için bir çerçeve ve süreci kapsar. Bir örnekle açıklamak gerekirse, bir marka, ürününün özelliklerini içeren bir makale, video veya görsel içerikleri kullanarak, hedef kitlelerinin günlük arayışlarını karşılamak ve alıcıların satın alma sürecini tamamlamalarına yardımcı olmak için içerik pazarlama stratejisi kullanabilir.

  14. İşletme Geliştirme: İşletme Geliştirme; işletmeyi kurumsal, örgütsel ve işletme stratejisi açısından geliştirmeyi hedefleyen bir araç olarak tanımlanır. İşletme Geliştirme, işletme veya örgütün mevcut faaliyetlerini geliştirmeyi ve karlılığını arttırmayı amaçlayan bir stratejidir. Bu strateji, işletmenin iş süreçlerini, ürünlerini veya hizmetlerini optimize ederek, marka kimliğini ve rekabet gücünü arttırmayı amaçlar. Örnek olarak; bir e-ticaret şirketi, ürünlerini daha etkin pazarlayabileceği ve siparişleri daha hızlı işleyebileceği bir sistem geliştirerek işletme geliştirme faaliyetlerine başlamış olabilir.

  15. Pazarlama İletişimi: pazarlama i̇letişimi, bir ürünün, hizmetin veya şirketin tanıtımı için kullanılan iletişim araçlarının tümünün oluşturduğu bir kavramdır. pazarlama iletişimi, ürünleri ve hizmetleri çeşitli hedef kitlelere ulaştırmak için kullanılan iletişim araçlarının tümünü kapsar. bu araçlar arasında reklam, tanıtım, direkt posta, e-posta, sosyal medya, kurumsal iletişim, ağda paylaşım, katılım ve etkinlikler de yer alabilir.

    Örnek olarak; Bir şirket, ürünlerini geniş kitlelere ulaştırmak için farklı pazarlama iletişim araçlarını kullanabilir. Reklamlar, sosyal medya kampanyaları, e-posta kampanyaları ve tanıtım etkinlikleri gibi farklı araçlar kullanarak ürünü tanıtabilir.

  16. Pazarlama Stratejisi: Pazarlama Stratejisi; pazarlama faaliyetlerini etkin, verimli ve etkili bir şekilde yerine getirmek için tasarlanan, yönlendirici, planlama ve uygulama sürecinin her aşamasını kapsayan ve pazarlama sonuçlarının etkin bir şekilde ölçülmesini sağlayan bir yaklaşımdır. Akademik olarak; pazarlama stratejisi, pazarlama hedeflerinin belirlenmesi, pazarlama faaliyetlerinin tasarımı ve uygulanması, pazarlama faaliyetlerinin izlenmesi ve kontrolü ile birlikte, kişilerin ve kurumların pazarlama çabalarından beklentilerinin gerçekleştirilmesi için gerekli olan örgütlü süreci ifade eder.

    Örnek olarak; bir perakende mağazası için, pazarlama stratejisi, müşterilere ürün ve hizmetleri sunmak için kullanılacak kanalların planlanması, müşteri çekmek için kullanılacak reklam ve promosyonların belirlenmesi, fiyatlandırma ve dağıtım stratejilerinin tasarlanması gibi faaliyetleri kapsayacak şekilde tasarlanabilir.

  17. İmaj: 'İmaj' terimi, pazarlama iletişiminde, bir ürün, marka, kuruluş veya kişinin kamuoyuna veya belli bir hedef kitleye olan algısının özeti olarak tanımlanır. Akademik olarak, bu terim, bir ürün veya markanın birden çok özelliğini içeren toplam görüntüsünü tanımlamak için kullanılır. Örnek olarak, Apple markasının imajının, kaliteli, güvenilir ve yenilikçi olduğu düşünülmektedir.

  18. Reklam: Reklam, pazarlama iletişiminin bir parçası olarak, özellikle satışları arttırmak amacıyla bir ürün veya hizmetin farkındalığını arttırmak için kullanılan bir araçtır. Akademik tanım olarak, reklam, satışa teşvik edici, ürün veya hizmetlerin özellikleri ve faydalarının tanıtımını amaçlayan, iletişim kurallarını ve etkili çözümleri kullanan, ürün veya hizmetleri tüketicilere ulaştırmak için pazarlama stratejileri oluşturmak amacıyla kullanılan bir iletişim aracıdır. Örnek olarak, bir sinema filminin yeni bir filmi için posterler, televizyon ve radyo spotları gösterilebilir. Bu, filmi tüketicilere ulaştırmak için kullanılan reklamlardır.

  19. Marka Tanıtımı: Marka Tanıtımı, markanın, hedef kitle tarafından tanınması, anlaşılması ve satın alınması için kullanılan stratejilerin, faaliyetlerin ve etkinliklerin toplamıdır. Akademik olarak, marka tanıtımı, markanın, müşterilerinin satın alma davranışlarını etkileyerek kökleşmesini sağlamak için pazarlama iletişimi aracılığıyla ürünlerinin veya hizmetlerinin üstün özelliklerini veya üstünlüklerini müşterilere sunmak için kullanılan bir yaklaşımdır. Örneğin; Apple, müşterilerine kaliteli ve yenilikçi ürünleri sunmak için birçok marka tanıtımı faaliyetleri kullanıyor. Bu faaliyetler, duyuru, destek, etkinlik, reklam ve çevrimiçi pazarlama gibi değişik kanallardan oluşan bir kampanya oluşturmak için kullanılır.

  20. Pazarlama Kampanyası: Pazarlama Kampanyası, bir ürün veya hizmetin satışını artırmak veya bir markaya tanınmışlık kazandırmak için çoklu araçlar kullanarak ve çoklu zamanlarda uygulanan pazarlama stratejisidir. Tanımlayıcı olarak, pazarlama kampanyaları, satış çağrılarının, tanıtım çalışmalarının ve maliyetlerin düzenli olarak planlanması, izlenmesi ve değerlendirilmesi gibi bir çok etkini bir araya getirir.

    Örnek olarak, bir markanın, yeni bir ürününü piyasaya sürmek için çeşitli online ve offline kanallarda kullanılan, reklam panolarından, radyo ve televizyon reklamlarına, sosyal medyaya, e-postalara ve dijital reklamlara kadar uzanan bir pazarlama kampanyası oluşturabileceğini düşünebiliriz. Bu kampanya, ürünün tanıtımı, ürüne olan ilginin artırılması ve sattırılması için gerekli tüm adımları içerecektir.

  21. Halkla İlişkiler: Halkla İlişkiler, bir kurumun veya bir markanın toplumsal alandaki imajının yönetilmesi ve korunması için çalışan bir pazarlama iletişimi türüdür. Bu pazarlama türü kurumların ve markaların tüketicileri, üyeleri, bölgesel otoriteler, sivil toplum kuruluşları ve medya aracılığıyla ilişkilerini geliştirmesine ve sürekli olarak yönetmesine izin verir.

    Akademik tanımı olarak, halkla ilişkiler, bir markanın veya kurumun kamuoyunun görüşlerini, çıkarlarını ve beklentilerini karşılamayı amaçlayan bir pazarlama iletişim türüdür.

    Örnek olarak, bir otomotiv markasının, toplumsal fayda odaklı bir proje başlatarak, çevre dostu sürüş deneyimleri sağlamayı amaçlayan bir kampanya yürütebilir. Bu proje, markanın halkla ilişkiler stratejisi aracılığıyla, kamuoyunda markaya olumlu yönde yönlendirilmesini sağlayacaktır.

  22. Pazarlama Araştırması: Pazarlama araştırması, pazarlama uygulamalarının etkinliğini ölçmeyi amaçlayan ve pazarlama stratejilerinin geliştirilmesine yardımcı olmak için toplanan bilgilerin toplanması, analiz edilmesi ve sonuçlarının değerlendirilmesi sürecidir. Akademik tanım olarak, pazarlama araştırması, pazarlama stratejilerinin geliştirilmesini desteklemek için, hedef pazara ilişkin rasyonel bilgilerin toplanması, analiz edilmesi ve sonuçlarının değerlendirilmesi sürecidir.

    Örnek olarak, bir perakendeci, ürünlerini satmak için pazarlama araştırması yapabilir. Bu araştırma, hedef pazara ilişkin bilgileri toplamayı ve analiz etmeyi içerebilir, ürünlerin ne zaman, nerede ve nasıl satılabileceğinin belirlenmesini sağlayabilir. Ayrıca, pazarlama araştırması, perakendecinin ürünleri hakkında ne düşündüğünü ve ne beklediğini öğrenmesine de yardımcı olabilir.

  23. Rekabet Analizi: Rekabet Analizi, bir pazarlama iletişimi faaliyetinin başarısının ölçülmesindeki önemli bir bileşen olarak, çevresel koşulları (diğer piyasa oyuncularının davranışları, stratejileri vb.) ve rekabetin yoğunluğunu ölçmeyi amaçlayan bir yaklaşımdır. Akademik tanım olarak, rekabet analizi, potansiyel rakiplerin stratejik ve taktiksel çözümlerini inceleyerek oluşturulan pazarlama stratejilerini şekillendirmek için kullanılan bir pazarlama araçtır.

    Örnek olarak, bir e-ticaret şirketi, yeni bir ürün lansmanı için rekabet analizi yapabilir. Rekabet analizi, şirketin, rakiplerinin ürün, fiyat, satış noktaları ve sunmuş oldukları diğer hizmetler gibi özellikleri karşılaştırıp, kendi ürününü bu ortamda en etkili şekilde pazarlayabilecek bir strateji geliştirmesi için kullanılabilir.

  24. Promosyonlar: Promosyonlar, pazarlama iletişiminde, müşterileri ödüllendirmek veya özendirmek amacıyla ürün ve hizmetleri için kullanılan özel teşvikler olarak tanımlanır. Bu teşvikler satışları artırmak için kullanılan, ücretsiz ürünler, indirimler, kuponlar, özel fırsatlar, ücretsiz kargo, kampanyalar ve ücretsiz denemeler gibi çeşitli şekilleri olan özel teşviklerdir.

    Örnek olarak, bir online mağazanın ücretsiz kargo teklif etmesi, bir promosyondur. Bu, müşterilerinin ücretsiz teslimatlarının keyifli bir teşvik olmasını sağlayarak, daha fazla alışveriş yapmalarını veya mağazayı önermelerini sağlar.

  25. Dağıtım Kanalları: Dağıtım kanalları, ürün ve hizmetlerin satışının ve tüketicilere ulaşmasının sağlanması için kurulmuş olan sistemlerin, araçların ve insanların işleyişi olarak tanımlanır. Pazarlama iletişimi açısından da, satılan ürün ve hizmetlerin satışının sağlanması, farkındalık ve satın alma alışkanlıklarının oluşturulması için kullanılan mekanizmalardır. Akademik olarak, dağıtım kanalları, ürün ve hizmetlerin doğrudan ve dolaylı olarak tüketicilere ulaşmasını sağlayan, ticarete katılan kişi ve kurumların bir araya gelerek oluşturduğu sistemler olarak tanımlanır.

    Örnek olarak, online alışveriş sitesi üzerinden satılan bir ürünün tüketiciye ulaşması için, üretici, toptancı, perakendeci ve son olarak kullanıcı arasında oluşturulan dağıtım kanalı örnek olarak verilebilir. Bu kanala göre, üretici ürünü toptancıya gönderir, toptancı perakendeciye gönderir, perakendeci ise kullanıcıya gönderir.

  26. Segmentasyon: Segmentasyon, pazarlama iletişiminde, tüketici profillerini oluşturmak veya tüketicileri gruplandırma çalışmaları için kullanılan bir terimdir. Grup oluşturma sürecinde, tüketicilerin kimliklerine, davranışlarına, konumlarına, kültürlerine veya cinsiyetlerine göre ayrım yapılarak farklı kesimlere segmentler oluşturulur.

    Akademik tanım olarak, segmentasyon, bir pazarlama stratejisi olarak tüketici gruplarının veya pazarların belirli özellikleri dikkate alınarak ayrılmasıdır. Bu ayrım, çoğunlukla pazarlama çalışmalarının tüketici ihtiyaçlarına göre özelleştirilmesine ve doğru hedef kitleye ulaşılmasına yardımcı olacak şekilde yapılır.

    Örnek olarak, bir online mağaza sahibi, çevrimiçi alışveriş yapan tüketicileri segmente etmek için yaş, cinsiyet, ikamet yeri, satın alma alışkanlıkları gibi özelliklere bakarak farklı gruplar oluşturabilir. Böylece, çevrimiçi mağaza sahibi, hedef kitleleri için özel bir pazarlama veya satış teklifleri oluşturabilir.

  27. Tüketici Davranışları: Tüketici Davranışları, pazarlama iletişiminde, mesleğinde, departmanında, sektöründe ve işinde kullanılan bir terimdir. Tanım olarak, tüketici davranışları, tüketicilerin satın alma süreci, pazarlama stratejileri ve ürünleri hakkında karar verme sürecinde oynadıkları rolü anlatan bir kavramdır.

    Örnek olarak, bir marka, tüketici davranışlarını anlamak için satın alma sürecini inceleyebilir. Tüketicilerin satın alma sürecinde oynamış oldukları rolü öğrenmek için, tüketicilerin ürün araştırması yaptığı, ürünleri tanıdığı, ürün değerlendirmesi yaptığı ve satın alma kararını verdiği bilgileri toplayabilir.

  28. Satış Promosyonları: Satış promosyonları, satışları arttırmak veya müşteri sadakati geliştirmek amacıyla, satışları etkileyebilecek çeşitli stratejiler, araçlar ve teknikler olarak tanımlanmaktadır. Bu teknikler arasında; indirimler, ücretsiz örnekler, ürün denemeleri, çekilişler, kampanyalar, bedava özellikler, ürün özellikleri, kredi kartı teklifleri, özel fiyatlar, ödüller, hediye çeki ve ödeme planları sayılabilir.

    Örnek olarak; bir perakende şirketinin, müşterilerine özel indirim kodları kullanarak belirli ürünleri indirimli fiyattan satması, satış promosyonlarından bir örnektir.

  29. Mobil Pazarlama: Mobil Pazarlama, mobil cihazlar aracılığıyla, daha ziyade mobil internet kullanımının artmasıyla birlikte, yeni bir pazarlama aracı olarak ortaya çıkmıştır. Mobil pazarlama, kullanıcıların cep telefonu, tablet, akıllı saat ve diğer cihazlarından yararlanarak, ürünleri, hizmetleri ve fikirleri hedef kitlelere ulaştırmak için kullanılan bir pazarlama tekniğidir. Akademik tanım olarak, mobil pazarlama, mobil cihazlar aracılığıyla hedeflenen kitleleri hedefleyen, güncel ve taktiksel pazarlama stratejileri olarak tanımlanabilir. Örnek olarak, bir mobil uygulama oluşturarak, kullanıcıların cep telefonlarından ürün veya hizmetlerinizi tanıtmanız mobil pazarlama stratejisini yansıtacaktır.

  30. Sosyal Medya Pazarlaması: Sosyal Medya Pazarlaması, sosyal ağlar aracılığıyla ürün veya hizmet tanıtımı amacıyla kullanılan bir pazarlama yöntemidir. Sosyal medya üzerinde reklam, e-posta, anket, video veya blog gibi teknikleri kullanarak müşteriyle etkileşim kurmak ve markayı satışa dönüştürebilmek amacıyla gerçekleştirilir.

    Örnek olarak, sosyal medya pazarlamasının nasıl kullanılabileceğine; bir e-ticaret sitesinin yeni bir ürününü sosyal medya üzerindeki takipçileri ile paylaşarak bu ürünün özelliklerini anlatması ve ürüne özel bir indirim kodunu sunması örnek olarak verilebilir.

  31. Konumlandırma: Konumlandırma, pazarlama stratejisinin bir parçası olarak, ürün veya hizmetlerin kendisine benzersiz bir konuma sahip olmasını sağlamaya yönelik bir girişimdir. Akademik tanım olarak, konumlandırma, şirketlerin pazarlarda kendilerini ve ürünlerini öne çıkarmak için ürünün nitelikleri, piyasa talepleri, ürünün arz ve talep dengesi ve şirketin hedef kitlesi gibi faktörleri kullanarak ürünlerinin veya hizmetlerinin ne olduğu veya nasıl algılandığını belirleyen bir stratejidir.

    Örnek olarak, Mercedes Benz'in lüks otomobil olarak konumlandırılması verilebilir. Mercedes Benz, konumlandırma stratejisi kullanarak, lüks marka olarak kendisini öne çıkarmaya çalışmaktadır. Marka, üstün kalite, son derece iyi özellikler ve konforlu, lüks arabalar sunarak, kendisini diğer araba markalarından ayırt etmeyi amaçlamaktadır.

  32. Fiyatlandırma: Fiyatlandırma, bir ürün veya hizmetin fiyatının, müşterinin önem verdiği nitelikler, kalite ve hizmetleri karşılığında belirlenmesi olarak tanımlanabilir. Akademik olarak, fiyatlandırma, ürünün veya hizmetin pazarlanmasına yardımcı olan bir stratejidir ve üretici ve tüketici arasındaki arz ve talebi dengeler. Fiyatlandırma, aynı zamanda müşterilerin ürün veya hizmete olan ilgilerini değerlendirerek, ürün veya hizmetin satışını arttırmak için fiyatlarının doğru bir şekilde belirlenmesini sağlamaktır.

    Örnek olarak, bir online mağaza, ürünlerinin satışını arttırmak için fiyatlandırma stratejisi uygulayabilir. Mağaza, ürünün kalitesini, özelliklerini ve müşteri hizmetlerini dikkate alarak, ürünün fiyatını belirleyebilir. Mağaza, ürününün fiyatının, arz ve talebin durumuna göre artırılmasını veya düşürülmesini de dikkate alarak, ürünün fiyatlandırmasını iyileştirebilir.

  33. Dijital Pazarlama: dijital pazarlama, potansiyel tüketiciler ile i̇nternet aracılığıyla bağlantı kurarak, ürün veya hizmetleri tanıtmak ve satışını arttırmak için kullanılan stratejilerin tümünü ifade eder. dijital pazarlama, web siteleri, sosyal medya platformları, arama motoru optimizasyonu ve e-posta pazarlama gibi çeşitli dijital kanallara dayalı olarak planlanır.

    Bir örnek ile açıklamak gerekirse, dijital pazarlama, bir mağaza tarafından ürünlerinin tanıtımının yapılması için sosyal medya platformlarını kullanarak ürünlerini tüketicilere ulaştırmak olarak düşünülebilir. Mağazanın sosyal medya hesaplarını kullanarak ürünlerini tanıtmak, ürünler hakkında kullanıcılara bilgilendirme ve ürünleri satın almak için teşvik etmek gibi çalışmalar dijital pazarlama olarak kabul edilir.

  34. E-posta Pazarlaması: E-posta Pazarlaması, bir firma veya kurumun reklam amaçlı elektronik posta mesajlarını potansiyel müşteri veya müşteri tabanına göndermesi olarak tanımlanır. Akademik tanımı ise, elektronik posta yoluyla yayımlanan, özellikle reklam veya tanıtım amaçlı mesajların, potansiyel müşteri veya müşteri tabanına iletilmesidir.

    Örnek olarak, bir firma, müşterilerine ürün veya hizmetleri hakkında bilgi ve ayrıcalıklar gönderebilir. Örneğin, bir online alışveriş mağazası, müşterilerine ürünleri hakkında bilgi ve indirimler göndererek, onların satın alma ihtimallerini arttırmaya çalışabilir.

  35. Sponsorluk Pazarlaması: Sponsorluk Pazarlaması, bir marka veya ürünün bir kişi, grup veya etkinlikle ilişkilendirilmesi ve pazarlaması ile ilgilidir. Akademik tanım olarak, sponsorluk pazarlaması, bir markanın bir etkinliğe, yayın organına veya kişiye finansman sağlamasının yanı sıra onun imajını veya itibarını desteklemek için iletişim araçları kullanmasıdır.

    Örnek olarak, bir spor markasının bir maraton etkinliğine sponsor olması verilebilir. Marka, etkinliği desteklemek için para veya ürünler sağlayabilir, etkinlik reklamı yapabilir, etkinlikte veya etkinliğe özel ürünler üretebilir. Ayrıca, markanın logosunu etkinliğin malzemelerinde veya kıyafetlerinde gösterebilir.

  36. Medya Planlama: Medya Planlama, pazarlama faaliyetlerini planlamak amacıyla kullanılan bir stratejik araçtır. Planlama sürecinde, farklı medya aracılarının kullanılmasının etkinliği ölçülmelidir. Medya planlaması, marka ve ürün bilinirliğini artırmak için çeşitli medya aracılarının kullanılmasını da içerir. Bunlar arasında, basılı medya, radyo, televizyon, dijital medya, sosyal medya, ticari medya, araçları arasında yer almaktadır.

    Akademik tanımı olarak, Medya Planlama, bir markanın hedef kitlesine ulaşmasını sağlamak amacıyla etkili olarak çeşitli medya aracılarının kullanımının planlanması ve değerlendirilmesidir.

    Örnek olarak, bir şirketin yeni bir ürün lansmanını planlaması durumunda, hedef kitlesine ulaşmak amacıyla çeşitli medya araçlarının kullanılmasının planlanması ve değerlendirilmesi süreci Medya Planlama olarak adlandırılır. Bu süreçte, hedef kitleye daha etkili bir şekilde ulaşmak için basılı medya, radyo, televizyon, dijital medya, sosyal medya ve ticari medya aracılarının kullanımının planlanması gerekecektir.

  37. Medya Satın Alma Stratejileri: Medya Satın Alma Stratejileri, bir medya planlamacısının, satın alınacak medya alanında mevcut seçenekleri araştırıp değerlendirme, satın alma taktikleri belirleme ve bu taktikleri uygulama sürecidir. Bu strateji, bir şirketin medya satın almasını nasıl etkili bir şekilde yönetebileceğini belirlemek ve satın alma taktiklerini kullanmak için önemli bir araçtır. Örnek olarak, bir şirketin bir televizyon reklamında kullanmak için göz önünde bulundurduğu seçenekler arasında farklı saatleri, farklı kanalları ve farklı hedef kitleleri araştırması, doğru satın alma stratejisini belirlemek için önemli bir adımdır.

  38. Kişisel Satış: Kişisel Satış, bir müşteri ile satıcı arasında, ürünün özellikleri, faydaları ve satış noktaları hakkında doğrudan iletişimin sağlanmasıdır. Bu, satıcının müşterinin ihtiyaçlarını anlamasına ve onlara özel çözümler sunmasına yardımcı olur. Akademik tanım olarak, kişisel satış, satış sürecinin başlangıcından sonuna kadar müşteri ile bir satıcı arasında oluşan etkileşim olarak tanımlanır.

    Örnek olarak, bir satıcının, çoklu cihazların satışını gerçekleştirirken, müşterinin ihtiyaçlarını karşılamak için doğrudan iletişim kurmasına örnek olarak verilebilir. Müşteriye cihazların özellikleri hakkında bilgi vermesi ve ona özel çözümler sunması, kişisel satışın önemli bir kısmını oluşturur.

  39. Etkileşimli Pazarlama: Etkileşimli Pazarlama, bir marka veya ürünün müşterileri ile etkileşiminin artırılmasını ve hedeflerinin gerçekleşmesini sağlamak amacıyla kurulan iletişim ağının oluşturulmasını ifade eder. Etkileşimli pazarlama, müşterilerin ve markaların arasındaki iletişimi sağlamak amacıyla kullanılan birçok farklı kanalı kullanır. Örneğin, e-posta, sosyal medya, arama motoru optimizasyonu, mobil pazarlama ve çevrimiçi reklamcılık gibi.

    Örnek olarak, bir markanın sosyal medya hesaplarını kullanarak müşterileriyle etkileşim kurmayı düşünebilirsiniz. Marka, resim, video veya blog yayınları gibi içerik paylaşarak, müşterileri ile etkileşiminin artmasına yardımcı olacak. Müşterilerin taleplerini anlayarak, ürün ve hizmetlerini müşterilere özel hale getirerek etkileşimli pazarlama tekniği kullanılabilir.

  40. Ürün Yönetimi: Ürün Yönetimi, pazarlama alanındaki bir terimdir ve ürünlerin tanımlanması, geliştirilmesi, üretilmesi, dağıtılması ve satışının yönetilmesi süreçlerini ifade eder. Akademik tanım olarak, ürün yönetimi, pazarlama stratejisi ve planlamasının bir araya getirildiği, ürünlerin yaratılması, geliştirilmesi, tanıtılması, satılması ve satış sonrası destek hizmetlerinin sunulması süreçlerinin yönetilmesi olarak tanımlanır.

    Örnek olarak, bir şirketin ürün yönetimi süreci, ürünün üretiminden başlayarak, ürünün pazara sunulmasına kadar devam eder. Şirket, ürünün tasarımını, üretimini, pazarlama ve satış stratejilerini, dağıtım kanallarını ve ürünün satış sonrası destek hizmetlerinin sunulmasını içeren bir ürün yönetim süreci oluşturmalıdır.

  41. Arama Motoru Pazarlaması: Arama Motoru Pazarlaması, web sitelerinde arama motorları tarafından daha yüksek arama sonuçlarına sahip olmak için kullanılan optimizasyon tekniklerinin bir kümesidir. Akademik tanımı, arama motoru pazarlamasının web sitelerinin belirli arama motoru sıralamalarını optimize etmek için arama motoru optimizasyonu, metin içeriği optimizasyonu, bağlantı oluşturma ve dijital pazarlama stratejilerinin bir karışımı olarak tanımlanmasıdır. Örnek olarak, arama motoru pazarlaması sayesinde, web sitelerinin arama sonuçlarında yüksek çıkmasını sağlamak için arama motoru optimizasyonu kullanarak web sayfalarının arama motorlarına özgü anahtar kelime etiketleri ve metin içeriği eklemek mümkündür.

  42. CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi): CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi); bir şirketin müşterileri ile olan ilişkilerini yönetmek için kullanılan yazılım, uygulama ve stratejilerin genel adıdır. Akademik tanımı olarak, CRM, müşteri deneyimini geliştirmek ve bir şirketin müşterileri ile olan etkileşimlerini artırmak için kullanılan tüm yöntemleri kapsamaktadır. Örnek olarak, bir şirketin müşterileri ile olan etkileşimini geliştirmek için kullandığı CRM yazılımı, müşteri bilgilerini ve kayıtlarını tutmak, müşteri satın alma ve pazarlama faaliyetlerini otomatik olarak izlemek, müşterilerin önceki alışveriş deneyimlerini anımsamak ve satışları arttırmak için hedeflenmiş satış kampanyalarının planlanmasını kolaylaştırmak gibi çeşitli özellikleri içerir.

  43. İçerik Pazarlaması: İçerik Pazarlaması; etkinlikler, kampanyalar veya diğer pazarlama araçları kullanılarak belirli hedef kitleleri hedeflemek için üretilen içeriklerin veya ürünlerin üretim aşamalarının ve dağıtımının tümünü ifade eder. İçerik Pazarlaması, pazarlama stratejisi olarak ürün veya hizmetleri dağıtmak için içeriğin üretimini, yayınlamayı ve dağıtımını kapsar. İçerik Pazarlaması, markaların müşterileriyle etkileşimini artırmak için kullanılan etkili bir pazarlama araçıdır.

    Örnek olarak; markanın koşulsuz güvenirliğini ve kalitesini kanıtlamak için üretilen ürünler veya hizmetler hakkında video içerikleri, bir blog paylaşımları veya sosyal medya kampanyaları gibi çeşitli içerikler üretilip, dağıtılması içerik pazarlaması olarak tanımlanabilir.

  44. İş Ortaklığı Pazarlaması: İş Ortaklığı Pazarlaması, bir iletişim stratejisi olarak, bir işletmenin üçüncü taraflara (örneğin, satıcılara, ortaklarına, komisyonculara) ürün veya hizmetlerini tanıtırken, satış ve pazarlama faaliyetlerinin etkileşimli olarak desteklenmesi anlamına gelir. İş ortaklıklarının çoğu, ücretsiz veya düşük maliyetli satış ve pazarlama faaliyetlerinin etkili bir şekilde kullanılmasını kapsar. Örneğin, bir online alışveriş sitesinin satışlarını arttırmak için, diğer web sitelerinin bağlantılarının veya ürünlerinin tanıtımının yapılmasının karşılığında ücret alınması iş ortaklığı pazarlaması şeklinde değerlendirilir.

  45. Dijital Analitik: Dijital Analitik, dijital ortamda gerçekleştirilen tüm işlemleri izlemek için kullanılan bir yöntemdir. İletişim stratejilerinin, ürün ve hizmetlerin e-ticaret ve dijital pazarlama faaliyetlerinin etkinliğini ölçmek ve anlamak için kullanılır. Akademik tanım olarak, dijital analitik, kullanıcı deneyiminin ölçülmesi ve değerlendirilmesi için kullanılan bir çözüm olarak tanımlanır. Bir örnek olarak, dijital analitik, bir e-ticaret sitesinde, bir ürünün satış sayısının, ziyaret edilen sayfaların ve kullanıcıların alışveriş süreçlerindeki deneyimlerinin izlenmesi için kullanılır.

  46. Video Pazarlaması: Video Pazarlaması, bir markanın kendi hedef kitlelerine doğrudan veya dolaylı olarak ulaşmak için video ortamında üretilen veya satın alınan içerikleri kullanması olarak tanımlanır. Video pazarlaması, markaların hedef kitlelerine markalarını veya ürünlerini kısa ve etkili bir biçimde sunabilmek için kullanılan bir pazarlama aracıdır. Bir örnek olarak, bir markanın web sitesinde bir videoyu oynatması, marka bilinirliğini arttırmak veya hedef kitle için ürünü tanıtmak için kullanılan bir video pazarlaması stratejisi olabilir.

  47. Etkinlik Pazarlaması: Etkinlik Pazarlaması, doğrudan veya dolaylı olarak pazarlama hedeflerine ulaşmak amacıyla özel olarak düzenlenen etkinlikleri kapsayan bir pazarlama stratejisidir. Bu etkinlikler, genellikle müşteri ve potansiyel müşterilerin toplu olarak hedeflenmesi, pazarlama mesajlarının ön plana çıkartılması ve müşteriler arasında iletişimin sağlanması amacıyla gerçekleştirilir. Akademik tanımı olarak, etkinlik pazarlaması, müşteri deneyimlerinin geliştirilmesi, marka bilinirliğinin arttırılması, müşteri bağlılığının geliştirilmesi ve pazarın genişletilmesi gibi çeşitli hedefleri gerçekleştirmek için özel olarak düzenlenen etkinlikleri kapsayan bir pazarlama stratejisidir.

    Örnek olarak, bir çevrimiçi e-ticaret şirketinin, özel bir promosyon etkinliği düzenleyerek müşteri tabanını genişletmek istediğini düşünelim. Bu çevrimiçi e-ticaret şirketi, etkinlik pazarlaması stratejisini kullanarak, müşteri tabanını genişletmeyi amaçlayan çeşitli etkinlikler düzenleyebilir. Örneğin, çevrimiçi bir kupon kampanyası, ücretsiz nakliye, çevrimiçi indirim kuponları veya ürün kampanyaları gibi etkinlikler düzenleyebilir. Bu etkinlikleri düzenlemek, müşterileri çevrimiçi mağazaya çekmek ve mevcut müşterilerinin pazarlama mesajları ile iletişim kurmasını sağlamak için etkinlik pazarlaması stratejisi kullanılır.

  48. Veri Analitiği: Veri Analitiği, pazarlama iletişiminde, veri toplama, sınıflandırma ve değerlendirme işlemlerini içeren bir yöntemdir. Veri analitiği, toplanan verileri anlamlı bir şekilde yorumlamak ve sonuçlara ulaşmak için kullanılır. Veri analitiğinin amacı, pazarlama iletişiminde kullanılan verileri incelemek, çözümlemek ve anlamlandırmaktır. Veri analitiği, pazarlama iletişiminde karar verme süreçlerini desteklemek için verilerin değerlendirilmesi ile ilgilidir.

    Veri analitiği için bir örnek olarak, bir reklam şirketi hangi kanallar aracılığıyla müşterilerine ulaşmaya çalışıyor ve çeşitli reklamların etkisi nedir? Bu sorunun yanıtını bulmak için, reklam şirketi her bir kanal aracılığıyla gelen müşteri gözlemlerini toplayıp, veri analitiği kullanarak müşteri davranışlarını anlamlandırmalıdır. Analiz, reklam şirketinin hangi kanalların ne kadar etkili olduğunu göstermesine yardımcı olacaktır.

  49. Veri Görselleştirme: Veri Görselleştirme, pazarlama iletişiminde, veriyi anlaşılır ve görsel olarak sunmak için kullanılan bir kavramdır. Veri görselleştirme, daha kolay anlaşılır ve algılanır hale getirmek için veri setlerini grafik, çizelge, kart veya animasyon şeklinde göstermek için kullanılan teknikleri kapsar. Akademik olarak, veri görselleştirme, çeşitli verileri anlamlı şekillerde görsel olarak sunmak için kullanılan ve verinin anlaşılmasını kolaylaştıran bir yöntem olarak tanımlanır.

    Örnek olarak, bir pazarlama araştırmasında toplanan verilerin, bir çizelge veya grafik biçiminde gösterilmesi veri görselleştirme kullanılarak gerçekleştirilir. Bu grafik, veriyi daha kolay anlamaya ve algılamaya yardımcı olacaktır.

  50. Pazarlama Otomasyonu: pazarlama otomasyonu, bir şirketin pazarlama faaliyetlerinin planlanması, ölçülmesi ve değerlendirilmesinin otomatik olarak yönetildiği bir yazılım sistemidir. akademik tanım olarak, pazarlama otomasyonu, tüm pazarlama faaliyetlerinin bir tek sistemde toplanmasını ve otomatik olarak işlenmesini sağlayan bir bilgi teknolojisi platformudur.

    Örnek olarak, bir şirketin pazarlama otomasyonu sisteminde, ürünleri tanıtmak için kullanılan e-postalar, takipçilerin satın alma kararlarını takip etmek için özel raporlar ve dijital pazarlama stratejilerinin yönetilmesi için çözümler yer alır. Bu sistem, şirketin pazarlama faaliyetlerinin planlanmasını, ölçülmesini ve değerlendirilmesini daha kolay ve etkin hale getirir.

  51. Veri Madenciliği: Veri Madenciliği, pazarlama iletişimi pozisyonunda, mesleğinde, departmanında, sektöründe ve işinde kullanılan bir terimdir. Veri Madenciliği, bir veri setinden anlamlı bilgilerin çıkartılmasının ve anlamlı ve kullanılabilir öngörülerin elde edilmesinin bir yöntemidir. Akademik anlamda, veri madenciliği, veri setlerindeki anlamlı verileri anlamlandırmak, özetlemek ve ölçeklendirmek için kullanılan bir tekniktir.

    Örnek olarak, bir pazarlama iletişimi firması, internetteki bir kullanıcının alışveriş davranışlarını analiz etmek için Veri Madenciliği kullanabilir. Veri madenciliği, bu davranışların önceden tanımlanmış kategorilere ayırılmasını ve hangi kategorideki ürünlerin daha fazla tercih edildiğinin anlaşılmasını sağlayacaktır.

  52. A/B Testi: A/B Testi, pazarlama iletişiminde bir çok farklı seçeneği denemek için kullanılan bir yöntemdir. Test edilen seçenekler arasında birincil seçeneğe A diğer seçeneğe de B denir. A/B Testi, pazarlama iletişimi stratejisinin hangi seçeneğin daha iyi performans göstereceğini belirlemek için kullanılan bir tür karşılaştırmalı testtir.

    Akademik tanım olarak, A/B Testi; mevcut iletişim stratejisinin, kullanıcıların iletişimin etkili olup olmadığının belirlenebilmesi için iki veya daha fazla versiyon arasındaki farklılıklarının karşılaştırılmasıdır.

    Örnek olarak, bir mağazanın web sitesinde iki farklı ödeme sayfasının (A ve B) etkili olup olmadığının test edilmesinden bahsedebiliriz. Mağazanın web sitesine gelen ziyaretçilerin yarısından fazlası A ödeme sayfasını görürken, diğer yarısı B ödeme sayfasını görür. Mağaza, iki sayfa arasındaki farklılıkları karşılaştırarak, müşterilerin hangi sayfada daha fazla satın alma yaptıklarını belirleyebilir.

  53. PPC (Tıklama Başına Ödeme): PPC, Tıklama Başına Ödeme olarak tanımlanır ve kısaca ödeme per tıklama olarak da bilinir. PPC bir reklamcılık modelidir ve reklamverenin, reklamına tıklayan her ziyaretçi için ödeme yapmasını gerektirir. PPC, çeşitli arama motoru ve reklam ağları aracılığıyla uygulanan bir online reklam modelidir.

    PPC'nin akademik tanımı, reklamverenin, online arama motorları ve reklam ağları aracılığıyla, reklamına tıklayan her ziyaretçi için makul bir ödeme yapmasının istendiği bir reklamcılık modelidir.

    Örnek olarak, bir şirket, bir arama motorunda, belli bir anahtar kelimeye reklam verebilir. Arama motoru, her bir arama sonucunda, anahtar kelimeyle eşleşen reklamı gösterecektir. Şirket anahtar kelimeye tıklanan her görüntülenme için belirli bir ödeme yapacaktır. Bu ödeme, PPC olarak adlandırılır.

  54. Sosyal Medya Analitiği: Sosyal Medya Analitiği, sosyal medya kanallarındaki içeriklerin, etkileşimlerin ve kullanıcıların takibi ve değerlendirilmesi için kullanılan bir yöntemdir. Sosyal medya analitiği, sosyal medya üzerinde yayımlanan içeriklerin etkileşimini ölçmek, sosyal medya kullanıcılarının etkileşimlerini analiz etmek ve tüketici davranışlarının anlaşılmasına yardımcı olmak için kullanılan bir tekniktir.

    Tüketici davranışlarının anlaşılmasına yardımcı olmak için, Sosyal Medya Analitiği'nde takip edilebilen çeşitli veri türleri vardır. Örneğin, bir müşterinin sosyal medya kanallarındaki etkileşimleri, beğenileri, yorumları ve konuşmalarını takip ederek, müşterinin ilgi alanlarını ve tercihlerini belirleyebilirsiniz. Ayrıca, sosyal medya analitiği, müşterilerin davranışlarını incelemek ve markaya yönelik tutumlarını anlamanıza yardımcı olmak için kullanılabilir. Örneğin, bir müşterinin sosyal medya kanallarındaki etkileşimlerini inceleyerek, müşteriye yönelik pazarlama ve satış stratejilerinin geliştirilmesine izin verebilirsiniz.

  55. Pazarlama Trichteri: Pazarlama Trichteri, pazarlama stratejilerinin tasarlanmasından satışa kadar olan süreçlerin modellenmesi ve analiz edilmesi için kullanılan bir kavramdır. Trichter, pazarlama çabalarının başarılı olması için tüketicinin alım sürecinden satın alma kararına kadar olan zamanı, etkileri ve faktörleri ölçme, değerlendirme ve daha iyi anlama aracı olarak kullanılır.

    Örnek olarak, bir mağazanın yeni çıkan bir ürünü satışa çıkarmak istemesi durumunda, trichter ürünün özel özelliklerinin anlaşılmasından, ürünün pazarının tanımlanmasına, reklamların yapılmasından, ürünün satın alınmasına kadar olan süreci göstererek mağazanın ürününün başarılı olması için gereken çabaları ölçebilmesine yardımcı olur.

  56. Retargeting: Retargeting, pazarlama stratejisi olarak tanımlanan, müşterilere özelleştirilmiş ve özel olarak belirlenmiş ürünleri veya servisleri tekrar sunmak amacıyla kullanılan bir tekniktir. Akademik tanımı olarak, retargeting, müşterilerin potansiyel satın alma kararlarını etkilemek için web sitelerinde gösterilen ürün veya hizmetlerin reklamlarının tekrar hedeflenmesini ifade eder.

    Örnek olarak, bir e-ticaret sitesinde ürünleri inceleyen bir müşteri, aynı ürünleri veya benzer ürünleri sunan reklamlarla karşılaşacaktır. Bu, retargeting tekniğinin kullanıldığını gösterir. Müşterinin ürünü satın almasını kolaylaştırmak için, müşterinin ziyaret ettiği web sitelerinde reklamların izlenmesine ve özel tekliflerin sunulmasına olanak tanır.

  57. İçerik Yönetimi: İçerik Yönetimi, bir markanın pazarlama mesajlarının oluşturulması, dağıtılması, yönetilmesi ve değerlendirilmesi sürecinin bir parçası olarak tanımlanır. İçerik Yönetimi, markanın farklı türleri ve formatları için çoğu platformda pazarlama içeriği üretmesini, bütünleştirmesini ve optimize etmesini sağlayan bir yöntemdir. Akademik tanım olarak, İçerik Yönetimi, marka ve tüketici arasındaki etkileşimleri yönetmek için kullanılan bir stratejik yaklaşımdır.

    Örnek olarak, bir markanın e-posta pazarlama kampanyalarının oluşturulması ve yönetimi söz konusu olduğunda, İçerik Yönetimi, hangi içerik türlerinin ve formatlarının kullanılacağını belirlemek, içeriğin etkin bir şekilde dağıtılmasını garanti etmek ve tüketicilerin etkileşimlerini ölçmek için kullanılan süreçleri içerir.

  58. Dönüşüm Optimizasyonu: Dönüşüm Optimizasyonu, pazarlama stratejilerinin ve aktivitelerinin, hedeflenen dönüşüm oranlarına ulaşmak için optimize edilmesi sürecini ifade etmektedir. Dönüşüm oranları, bir önceki adımda gerçekleşen bir eylemden sonraki adımda gerçekleşen bir eyleme olan bağlantıyı ölçen ve oranlayan bir ölçüttür. Örnek olarak, bir e-ticaret sitesinin ürün sayfasından, ürün satın alma sayfasına geçiş oranı dönüşüm oranı olarak adlandırılır. Optimizasyon, ürün sayfasından ürün satın alma sayfasına geçiş oranını artırmak için ürün sayfasında yapılan değişiklikleri ölçmek ve daha fazla dönüşüm elde etmek için bazı değişiklikler yapmak olarak açıklanabilir.

  59. Remarketing: Remarketing, müşterilerin ürün veya hizmet için olası ilgilerini tekrar aktif hale getirmek için kullanılan pazarlama tekniğidir. Remarketing, müşterilerin ürün veya hizmetin farkına varmasını ve satın almasını öncelikle teşvik etmek için kullanılan bir stratejidir. Akademik tanım olarak, remarketing, müşteri davranışlarının ve mesleki tercihlerinin analiz edilerek, geçmiş satın alma davranışlarına dayalı, kişiselleştirilmiş pazarlama stratejileri oluşturmaya yönelik bir yaklaşım olarak tanımlanır.

    Örnek olarak; bir web sitesi, ziyaretçilerinin geçmiş satın alma davranışlarını analiz ederek, ilgili ürünlerle ilgili reklamlar veya teşvikler gönderebilir. Bu şekilde, ziyaretçilerin ilgilerini tekrar aktif hale getirmek için bir remarketing stratejisi uygulanır.

  60. E-posta Yönetimi: E-posta Yönetimi, bir organizasyonun e-postalarının yönetimini içeren bir süreç olarak tanımlanabilir. Bu süreç, muhtemelen e-posta pazarlama stratejisinin oluşturulmasından başlayarak, e-postaların çekici ve büyüleyici biçimde hazırlanmasına, sıkı sıkıya kodlanmış e-posta kurallarına uygun olarak iletilmesine ve sonuçların izlenmesine kadar uzanır. Akademik tanım olarak, E-posta Yönetimi, e-postaların üretimi, dağıtımı, takibi ve analizi gibi e-posta pazarlama faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için öngörülen bir planlama ve kontrol sürecidir.

    Örnek olarak, bir e-posta yönetimi süreci, abonelerin bir e-posta listesine kaydolmalarından, bir e-posta kampanyasının oluşturulmasına, e-postaların çekici içeriklerle hazırlanarak hedef kitleye gönderilmesine, abone tepkilerinin izlenmesine ve raporlanmasına kadar uzanabilir.

  61. İşletme Planlama ve Yürütme: İşletme Planlama ve Yürütme; bir işletmenin stratejik hedeflerini gerçekleştirmeyi amaçlayan, planlama ve yürütme aşamalarının bütününü ifade eder. Planlama, belirli amaçları gerçekleştirmek için gerekli stratejilerin belirlenmesini, yürütme ise bu stratejilerin disiplinli bir şekilde uygulanmasını içerir. Örnek olarak; bir şirketin ürün pazarlama stratejisi oluşturması ve bu stratejinin uygulanması olarak verilebilir. İşletme Planlama ve Yürütme, akademik olarak, işletmelerin stratejilerini belirlemeleri ve uygulamaları aşamalarını içerir. Aynı zamanda, işletmelerin mevcut hedeflerine ulaşabilmesi için gerekli kararları vermelerini ve bunları uygulamalarını da içerir.

  62. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu): SEO (Arama Motoru Optimizasyonu), bir web sitesinin arama motorlarından daha yüksek bir sıralamaya sahip olmasını sağlamak için yürütülen stratejik bir süreçtir. SEO, web sitesinin arama motorunda üst sıralara çıkmasını ve daha fazla trafik çekmesini sağlamaya yönelik çalışmalarla ilgili olarak kullanılır. SEO, web sitelerinin arama motorlarındaki sıralamasını arttırmak ve arama motorlarından daha fazla ziyaretçi çekmeyi amaçlamak için bir araya getirilen sayfa içi ve sayfa dışı optimizasyon çalışmalarının bir toplamıdır.

    Örnek: Bir web sitesinin arama motorlarındaki sıralamasını arttırmak için, web sitesinin içeriğinin arama motoru tarafından indexlenmesini sağlamak için meta etiketleri ve anahtar kelimeler kullanılır. Ayrıca, arama motorlarının web sitesini sıralarken kullandıkları bağlantıların sayısını arttırmak için bağlantıların kalitesini arttırmak için başka web sitelerinden iç bağlantılar kurulur.

  63. Kitle Hedefleme: Kitle Hedefleme, pazarlama iletişiminde, bir markanın, ürün veya hizmetlerinin, etkili bir şekilde sunulmasının amacına yönelik olarak belirlenen hedef tüketici gruplarının seçilmesi ve onlara özel iletişim kampanyalarının planlanması sürecini ifade eder. Akademik olarak tanımlanması ise, pazarlama iletişiminde, hedef kitlelerin özellikleri, tutumları ve davranışlarının analiz edilerek, onların beklentilerini karşılamak üzere iletişim mesajlarının özelleştirilmesi sürecidir. Örnek olarak, giyim mağazalarının, yeni sezon ürünlerini hedeflenen yaş aralığına hitap eden özel iletişim kampanyaları yürütmeleri, bu sürecin en iyi örneklerinden biridir.

  64. Sosyal Medya Reklamcılığı: Sosyal medya reklamcılığı, sosyal medya ağlarını (Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, Pinterest vb.) kullanarak reklam stratejileri oluşturma ve uygulama sürecidir. Bu süreç, sosyal medya ağlarının çeşitli özelliklerini kullanarak etkili reklam kampanyaları oluşturmak, içerikleri paylaşmak, etkileşimli reklamlar oluşturmak ve takipçileri arttırmak için gereklidir.

    Örnek olarak, bir marka, Instagram'da etkileşimli reklamlarını, yaratıcı ve içerik üreterek kullanarak, Instagram takipçilerini arttırmaya çalışabilir. Marka, Instagram'da etkileşimli reklamlarını, özelleştirilmiş görseller, çekilişler veya video içeriklerini kullanarak optimizasyon sağlayabilir.

  65. Viral Pazarlama: Viral Pazarlama, bir markanın amacına ulaşmak için kullanılan bir pazarlama tekniğidir. Hedef kitleye doğrudan veya dolaylı olarak pazarlama mesajının tüketici aracılığıyla çok hızlı bir şekilde yayılmasını sağlayan bir yöntemdir. Viral pazarlama, tüketicinin güvenini kazanmaya ve onların marka hakkındaki fikirlerini değiştirmeye yardımcı olmak için kullanılır. Akademik tanımı olarak, viral pazarlama, bir markanın tüketicilerinin arasında hızlı bir şekilde yayılmasını sağlamaya çalışan bir pazarlama tekniğidir.

    Örnek olarak; Bir marka ürün veya hizmetini tanıtmak için bir videoyu çekti ve bu videoyu sosyal medya platformlarında paylaştı. Videoyu izleyenler, arkadaşlarına veya akrabalarına videoyu paylaşarak markanın ürünlerini fark ettirmiş oluyorlar. Bu, markanın viral pazarlama stratejisi olarak değerlendirilebilir.

  66. Mobil Uygulama Pazarlaması: Mobil Uygulama Pazarlaması, mobil cihazlar için üretilen ve ticari amaçlı kullanılan uygulamaların tanıtımı ve satışının yönetilmesidir. Mobil uygulama pazarlaması, mobil cihazlar kullanıcılarının ürünleri keşfetmesini, satın almasını ve uygulamaya devam etmesini sağlar. Bu, markaların mobil uygulamalarının kullanıcılar tarafından keşfedilmesini ve kullanılmasını, satın alınmasını ve kullanılmasını teşvik etmek için kullanılan stratejilere denir.

    Örnek olarak, bir mobil uygulama pazarlama stratejisi, uygulamayı esas hedef kitleye tanıtmak için çeşitli reklam kanalları kullanmak olabilir. Bu reklam kanalları arasında sosyal medya platformları, online reklam ve banner reklamları da bulunabilir. Bunların hepsi, insanların uygulamayı indirmesini ve kullanmasını sağlayacak özellikleri vurgulamayı amaçlamaktadır.

  67. Video Pazarlama Stratejisi: Video Pazarlama Stratejisi, bir ürün veya hizmeti pazarlamak için videolar kullanmak için uygulanan bir stratejidir. Video pazarlama stratejisi, kullanıcıların ürün veya hizmeti tanımlamak için, ürünün veya hizmetin özelliklerini anlatmak için, reklamlarını yayınlamak için ve yeni ürünlerin lansmanını yapmak için kullanılan bir stratejidir.

    Akademik tanımı olarak, Video Pazarlama Stratejisi, bir ürün veya hizmetin pazarlanması ve marka bilinirliğinin artırılması için görsel ve sesli içeriklerin kullanılmasına dayanan bir stratejidir.

    Örnek olarak, bir gıda ürününün pazarlanması için, ürünün özelliklerinin, tatlarının, faydalarının ve kullanım şeklinin videolar aracılığıyla gösterilmesi, Video Pazarlama Stratejisi'nin bir parçası olabilir.

  68. SEM (Arama Motoru Pazarlaması): SEM, Arama Motoru Pazarlamasının (Search Engine Marketing) kısaltılmış hali olarak tanımlanmaktadır. SEM bir web sitesinin arama motorları aracılığıyla müşterileri çekebilmesi için kullanılan bir tür pazarlama stratejisidir. SEM, arama motoru sonuçlarının, arama motoru kullanıcılarının arama yaptıkları anahtar kelimeler ile ilişkili arama sonuçlarının görünür olduğu ilk sayfalarının üstünde çıkmasını sağlamak için SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) ve reklam stratejileri kullanır.

    Örnek olarak, bir web sitesinin arama motoru sonuçlarının üst sıralarda çıkmasını sağlamak için, web sitesinin SEO stratejisi ile arama motoru algoritmalarının isteklerine uygun olarak özelleştirilmesi gerekebilir. Aynı zamanda, arama motoru reklamları (SEM) kullanılarak da arama sonuçlarında üst sıralarda çıkılabilir. Bu reklamlar arama motoru arama sonuçlarının üstünde özel olarak paylaşılır ve arama motoru kullanıcılarına hitap eder.

  69. Copywriting: Copywriting, bir pazarlama ve iletişim stratejisinin önemli bir parçası olarak, etkili reklam tasarımının önemli bir parçası olarak tanımlanır. Bu, marka bilinirliğini arttırmak, müşteri bağlılığını geliştirmek ve tüketici satın alma davranışını etkilemek için kullanılan özel bir tür yazı yazma tekniğidir. Copywriting, dijital pazarlama stratejileri arasında öne çıkan bir alandır, çünkü metinler, görsel içerik ve video gibi diğer iletişim aracına göre daha kolay üretilebilir ve ölçülebilir.

    Copywriting, bir markanın ürün veya hizmetleri hakkında müşterileri bilgilendirmek ve onları satın alma kararı almaya ikna etmek için dikkat çekici ve etkili bir biçimde yazılan metinleri anlatır. Örnek olarak, bir yarışma giysisi markasının, müşterilerinin ürün hakkında bilinçli ve çekici bir şekilde konuşmasını sağlamak için yüksek kalitede, hafif ve konforlu kumaşlar kullanarak üretilmiş kaliteli giysiler ifadelerini kullanması için copywriting yapılmış olacaktır.

  70. Pazarlama Etikleri: Pazarlama Etikleri, bir pazarlama stratejisinin uygulanmasına ilişkin kurallar ve ilkeleri içeren ilkelerdir. Bu ilkeler, pazarlama iletişimi araçlarının kullanımından tutun da pazarlama ürününün tasarlanmasına kadar olan her aşamada uygulanır. Amaç, pazarlama faaliyetlerinin etik bir şekilde yürütülmesini sağlamaktır.

    Örnek olarak, bir pazarlama ekibi, ürünlerini pazarlarken, ürün hakkında gerçek olmayan beyanlar yapmamalı ve ürünün faydalarını abartmamalıdır. Aynı şekilde, pazarlama ekibi, ürünlerinin satışının ve talebinin arttırılması için belirli bir topluluktan üyeler arasında komisyon ödemesi yapmamalıdır.

  71. Sosyal Medya Kriz Yönetimi: Sosyal medya kriz yönetimi, bir organizasyonun sosyal medya aracılığıyla yaşadığı krizleri tanımlayıp, tespit etme ve yönetme sürecidir. Bu süreç, krizleri tespit etmek, önlemek ve kontrol altına almak için gerekli araçları ve stratejileri belirlemekten oluşur.

    Örnek olarak, bir restoran zincirinde, özel bir yemeğin yanlış servis edilmesi durumunda, sosyal medya kriz yönetimi uygulanabilir. İlk olarak, restoran zincirinde kriz oluştuğu tespit edilir. Sonra, kriz hakkında sosyal medya kanalları üzerinden doğru bilgilendirme sağlanır. Ayrıca, müşterilerin tatmin edici bir çözüm önerileri ile desteklenmesi gerekebilir. Böylece, sosyal medya kriz yönetimi ile, özel bir yemeğin yanlış servis edilmesi durumunda, kriz kontrol altına alınabilir.

  72. Pazarlama Finansmanı: Pazarlama Finansmanı, bir pazarlama stratejisinin veya planının kurulması, uygulanması ve sonuçlarının değerlendirilmesi için gerekli kaynakların sağlanmasıdır. Akademik tanımı açısından, Pazarlama Finansmanı, bir organizasyonun pazarlama faaliyetleri ve çalışmalarının finansmanını sağlamak için gerekli olan para, ödeme, kaynakların ve ödeme koşullarının planlanmasıdır.

    Örnek olarak, bir şirketin yeni bir ürününün pazarlanması için gerekli olan finansmanı sağlamak için, reklam harcamalarının finanse edilmesi, ürünün fiyatlandırılması ve satış stratejilerinin geliştirilmesi gibi çalışmalar gibi çalışmalar için gerekli olan kaynakların sağlanmasıdır.

  73. Mobil Reklam Stratejisi: Mobil Reklam Stratejisi, mobil cihaz kullanımının artmasıyla birlikte, pazarlama çalışmalarının işletmelere sağladığı faydaları en üst düzeyde değerlendirmesi ve bunu gerçekleştirmek için stratejilerin tasarlanması anlamına gelir. Mobil reklam stratejisi, bir işletmeye, mobil cihazlar aracılığıyla ulaşılan potansiyel müşterilere hedeflenen pazarlama mesajlarının ulaştırılmasını sağlamayı amaçlar. Akademik tanım olarak, mobil reklam stratejisi, bir işletmenin mevcut ve potansiyel müşterilerine ulaşmak için kullandığı, mobil cihazlar üzerinden ölçülebilir ve etkili sonuçlar doğuran pazarlama iletişimidir.

    Örnek olarak, bir e-ticaret firmasının; mobil cihazlar üzerinden potansiyel müşterilerini hedefleyen bir mobil reklam stratejisi uygulayabilir. Müşterileri, özelleştirilmiş teklifler ve indirimler aracılığıyla cazip hale getirebilir. İşletme ayrıca, mobil cihaz üzerinden içerik pazarlama kampanyaları düzenleyebilir ve müşteri sadakatini artırmak için özel promosyonlar sunabilir.

  74. Ürün Geliştirme: Ürün Geliştirme, pazarlama iletişiminde, ürünlerin yaratılması, geliştirilmesi ve daha da ötesinde, sektördeki yeni trendleri yakalamak için kullanılan bir terimdir. Ürün geliştirme, ürünlerin ve hizmetlerin pazarda kalıcı olmasını sağlamak için pazarlama stratejisinin bir parçasıdır. Akademik tanım olarak, ürün geliştirme, mevcut ve potansiyel müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik ürünlerin geliştirilmesi ve üretilmesini içerir.

    Örnek olarak, marka bir çikolata ürününü pazarlamak istediğini düşünelim. Öncelikle, bu ürünün ürün geliştirme sürecine girilmesi gerekir. Bu süreç, mevcut ve potansiyel müşterilerin tat, aroması ve diğer özellikleri konusunda ürünün nasıl geliştirilebileceğini belirlemek için tatların ve lezzetlerin test edilmesini ve müşteri geri bildirimlerinin toplanmasını içerir.

  75. Marka Yönetimi: Marka Yönetimi, bir organizasyonun kurumsal imajını geliştirmek ve marka iletişiminin etkisini arttırmak için tasarlanan ve uygulanan stratejileri kapsamaktadır. Bu stratejiler, marka imajını, marka bilinirliğini, marka değerlerini ve müşteri bağlılığını arttırmak için tasarlanır. Marka Yönetimi, markaların farklılaşmasını, bir araya getirilmesini ve müşteriye pazarlanmasını içerir.

    Örnek olarak; Nike, marka yönetimine yatırım yaparak, kurumsal imajını ve müşteri bağlılığını arttırmak için geniş bir çevrimiçi etkinlikler ağı oluşturmuştur. Etkinlikler, ürünleri duyurmak, müşterileri çekmek ve marka bilinirliğini arttırmak için ülke çapında reklam kampanyaları ve online etkinlikler düzenlemektedir.

  76. Pazarlama Karması: Pazarlama Karması, pazarlama faaliyetlerinin etkin bir biçimde planlanması ve uygulanması için kullanılan bir yaklaşımdır. Akademik tanımı, pazarlama karmasının, pazarlama stratejisinin üç temel unsurunu (ürün, fiyat ve dağıtım) ve bunların birbirleriyle etkileşimini anlamak için kullanılan bir kavram olarak tanımlanır.

    Örnek olarak, bir e-ticaret sitesi sahibi olarak, ürününüzün fiyatını, dağıtım kanallarını ve dijital pazarlama faaliyetlerini nasıl bir araya getireceğinizi düşünebilirsiniz. Belirli bir ürün fiyatıyla, seçtiğiniz dağıtım kanallarıyla ve dijital pazarlama faaliyetleriyle, ürününüzün pazarlama karmasını oluşturabilirsiniz.

  77. İşletme İletişimi: İşletme İletişimi, her türlü işletme iletişiminin yönetimini içeren çalışmalardır. İletişim, çalışanlar arasındaki etkileşimi, çalışanların müşteri ve kurumsal temsilcileri ile olan etkileşimini, kurum içi iletişimi ve çıkış ve girişleri, başka kurumlarla olan iletişimi, müşteri ve ürün bilgilerinin dolaşımını ve diğer iletişimsel süreçleri kapsar. İşletme iletişiminin amacı, çalışanların çoklu kaynaklar aracılığıyla gerekli bilgileri edinmelerini ve çalışmalarını etkin bir şekilde yürütmelerini sağlamaktır.

    Örnek olarak, bir firma çalışanlarının müşteri iletişiminde kullanabilecekleri bir rehber hazırlama işletme iletişimine örnek olarak gösterilebilir. Rehber, çalışanların nasıl tepki verecekleri, müşterilere nasıl davranacakları, müşteriye nasıl cevap verecekleri ve diğer iletişimsel konular hakkında bilgi ve düzenlemeler içerir.

  78. Müşteri Yeniden Pazarlama: Müşteri Yeniden Pazarlama; müşterilerin yeniden satın alma olasılığını artırmak ve pazarlama etkinliklerinin verimliliğini arttırmak için kullanılan bir pazarlama stratejisidir. Bu strateji, müşterinin deneyimlerini kullanarak, mevcut müşterilere özelleştirilmiş, bireysel ve etkin pazarlama mesajları sunmak için kullanılır. Akademik tanım olarak, Müşteri Yeniden Pazarlama, müşterilerin deneyimlerini kullanarak, mevcut müşterileri değerlendirmek ve özelleştirilmiş, bireysel ve etkin pazarlama mesajlarını sunmak için kullanılan pazarlama stratejisidir.

    Örnek olarak, bir online alışveriş sitesi, müşterilerinin önceki satın almalarını inceleyerek, özelleştirilmiş bir e-posta kampanyası oluşturabilir. E-posta, müşterinin önceki satın almalarına dayanan özel indirimler ve teklifler sunabilir. Bu, müşterinin siteye geri dönebilmesine ve yeniden satın alma olasılığını artırabilmesine yardımcı olacaktır.

  79. Dijital Marka Stratejisi: Dijital marka stratejisi, marka iletişiminin dijital ortamlar kullanılarak yönetilmesi ve yayılmasını öngören bir stratejidir. Bu strateji marka için çoğu zaman ayrılmış bir bütçe ve çalışma ekibi tarafından uygulanır. Akademik tanım olarak Dijital marka stratejisi, yöneticilerin markalarının dijital ortamlarda oluşturulan değeri, kar amacı gütmeyen kurumsal hedefleri ve topluluklarla iletişim kurma fırsatlarının tespit edilmesini, ölçülmesini ve izlenmesini sağlayan bir strateji olarak tanımlanır.

    örnek olarak, bir markanın dijital marka stratejisi, onu dijital ortamlarda tanıtmak için kullanılan araçların, çeşitli sosyal medya platformlarının, arama motorlarının ve diğer web sitelerinin nasıl kullanılacağını kapsayabilir. markanın ürün veya hizmetini tanıtmak için özel bir grup hedef kitle oluşturulması, bu hedef kitleye özel online pazarlama kampanyaları başlatılması ve kitle ile doğrudan iletişim kurulması gibi çeşitli stratejik faaliyetler de dijital marka stratejisine dâhil edilebilir.

  80. İçerik Pazarlama Planlama: İçerik pazarlama planlama, stratejik ve taktiksel bir yaklaşımın kullanımıyla, içerik üretimi, yayılması ve etkileşimleri üzerinde çalışan bir pazarlama stratejisidir. Akademik tanım olarak, İçerik Pazarlama Planlama, marka mesajlarının tüketicilere kesin bir biçimde iletilmesi için gerekli olan stratejik ve taktiksel planlamayı içerir. Örnek olarak, e-ticaret bir mağazanın ürünlerinin tanıtımı için İçerik Pazarlama Planlamasının kullanılması, ürünleri tanıtmak için kullanılan web sitelerindeki içeriklerin üretimini, yayılmasını ve etkileşimleri üzerinde çalışmayı gerektirir. Planlama, web sitelerinde ürün tanıtımlarının içeriğini, arama motoru optimizasyonu, sosyal medya pazarlama ve e-posta pazarlama gibi teknikleri kullanmayı içerir.

  81. Marka Algısı: Marka Algısı; bir markanın kullanıcılarının veya potansiyel müşterilerinin, markanın kimliğini, özelliklerini, ürünlerini veya hizmetlerini algılamalarını ifade eder. Akademik olarak, marka algısı, ürün veya hizmetlerin satın alınması, sağlanması ve kullanımı ile ilgili kullanıcıların markaya karşı tutumlarını, algılarını ve inançlarını tanımlar. Bir örnekle açıklamak gerekirse, Apple markasının algısının, kullanıcıların kolay kullanım, kullanıcı arayüzü ve uygun fiyatlı ürünleri aradıkları için olduğu söylenebilir.

  82. Marka Uygulaması: Marka Uygulaması, marka stratejisi ve marka hedeflerinin uygulamaya konulmasını ifade eder. Bir markanın, tüketici, pazarlama ve diğer çevreler arasındaki ilişkilerinin, etkileşimlerinin ve ürünlerinin, marka kimliğinin ve konumunun sağlıklı bir şekilde yönetilmesi anlamına gelir. Akademik tanım olarak, marka uygulaması, bir markanın tüketici ve pazarlama etkileşimlerinde, ürünlerinin tasarımında ve ürünlerinin pazara çıkışında kullanılan eşsiz stratejileri ifade eder.

    Örnek olarak, bir markanın pazarlama iletişiminde kullandığı slogan, görsel kimlik, logosu ve müşteri hizmetleri gibi stratejileri marka uygulaması olarak tanımlayabiliriz. Bu stratejiler, markanın tüketiciler arasındaki farkındalığını arttırmak ve tüketiciler arasında daha güçlü bir bağlantı kurmak için kullanılır.

  83. Lojistik Yönetimi: Lojistik Yönetimi, yakın zamanda çok popüler hale gelen bir terim olarak, tüm ürünlerin üretimden tüketiciye kadar olan tüm süreçlerin etkin bir şekilde yönetilmesini ifade etmektedir. Akademik tanım olarak, lojistik yönetimi; hammadde temini, üretim, depolama, dağıtım ve tüketiciye ulaştırılması işlemlerinin etkin bir şekilde planlanması ve yönetilmesi sürecini ifade etmektedir. Örnek olarak, bir perakendeci, ürünlerinin müşteriye ulaşması için gerekli olan dağıtım kanallarının etkin bir şekilde planlanmasını ve yönetilmesini lojistik yönetim olarak tanımlanabilir.

  84. Pazarlama Karması Stratejisi: Pazarlama Karması Stratejisi, pazarlama maliyetlerini en aza indirmek ve karlılık düzeyini artırmak için planlanan ve uygulanan bir stratejidir. Bu strateji, pazarlama yoluyla elde edilen kazançları arttırmak için çeşitli pazarlama araçlarının etkilerinin bütünsel olarak değerlendirilmesini ve bir araya getirilmesini gerektirir. Bu stratejinin amacı, pazarlama maliyetlerinin azaltılması, müşterilerin hedeflenebilir ve etkili bir şekilde çekilmesi ve satışların arttırılmasıdır.

    Örnek olarak, bir kırtasiye malzemeleri satan bir perakende mağaza için, Pazarlama Karması Stratejisi, internetten online reklamların yanı sıra, açılışları tanıtmak için afişler, broşürler ve tanıtım kartları oluşturmak, pankartlarını güvenli bir şekilde dışarıya asmak ve sosyal medyadan reklam yapmak gibi pazarlama araçlarının kombinasyonunu içerebilir. Böylece, mağaza, kırtasiye malzemelerinin satışını arttırmaya ve pazarlama maliyetlerini azaltmaya çalışabilir.

  85. Kurumsal İletişim: Kurumsal İletişim, işletmelerin hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olan ve içeriden ve dışarıdan iletişimin kontrolünü sağlayan bir stratejiyi ifade eder. Bu strateji, toplumsal, politik, ekonomik, kültürel ve medya aracılığıyla kurumsal kimliği öne çıkaran bir iletişim yaklaşımını içerir. Akademik tanım olarak; Kurumsal iletişim, işletmelerin, ürünlerini, hizmetlerini, amaçlarını ve değerlerini toplum üzerindeki etkisini arttırmak amacıyla çeşitli iletişim kanallarını kullanarak hedef kitleleri ile iletişim kurma stratejisidir.

    Örnek olarak; Bir işletme, ürün ve hizmetleri hakkında verilen bilgileri, web sitesi, medya sosyal ağları, arama motoru optimizasyonu, çevrimiçi reklamlar, broşürler, afişler, basın açıklamaları, online veya basılı dergiler, çeviri hizmetleri, haber bültenleri ve diğer iletişim aracılarını kullanarak kurumsal kimliğini öne çıkarmak için kurumsal iletişim stratejileri uygular.

  86. E-ticaret Pazarlama: E-ticaret Pazarlama, internet üzerinden gerçekleşen bir satış ortamında kullanılan bir pazarlama tekniğidir. E-ticaret pazarlama, ürün ve hizmetlerin online alıcılara ulaştırılmasını amaçlayan bir stratejidir. Aslında, e-ticaret pazarlama, sadece internet üzerinde ürün satışı değil, aynı zamanda ürünlerin satışının ve müşterilerin e-ticaret deneyiminin geliştirilmesini de amaçlamaktadır. Örnek olarak, bir e-ticaret sitesinde, müşterilerin ürünleri derlenmiş özellikleri ve kampanyaları kolayca görüntüleyebilmesini sağlamak için, web sayfalarındaki ürün içeriğini geliştirme ve SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) stratejileri kullanabilir. Ayrıca, e-ticaret pazarlama, reklam ve e-posta pazarlama aracılığıyla, müşterilere özel teklifler göndererek, müşterilerin e-ticaret sitesinde alışveriş yapmasını teşvik etmeyi de amaçlamaktadır.

  87. Yeniden Hedefleme: Yeniden Hedefleme, satış ve pazarlama stratejilerinin düzenli olarak gözden geçirilmesini ve güncellenmesini ifade eder. Yeniden hedefleme, tüketici alışkanlıkları, trendler ve pazarlama stratejilerindeki değişiklikler gibi etkenleri dikkate alarak bir pazarlama stratejisinin ölçümüdür. Akademik tanım olarak, yeniden hedefleme; pazarlamacıların, şirketlerin ve markaların mevcut pazarlama stratejilerini gözden geçirmelerine, güncellemelerine ve müşteri davranışlarına karşılık gelen özelleştirmeler yapmalarına izin veren bir süreçtir.

    Örnek olarak, bir ürünün satışını arttırmak için yeniden hedefleme kullanılabilir. Örneğin, bir sağlık ürünü satmak isteyen bir şirket, mevcut hedef pazarını genişletmek için yeniden hedefleme kullanabilir. Şirket, ürününün sağlıkla ilgili avantajlarını özellikle gayri-saf veya yaşlı müşterilerin dikkatini çekmek için tarif edebilir. Ayrıca, şirket ürününün sağlık üzerine yararlarını vurgulayan reklam ve promosyon kampanyalarını da kullanabilir.

  88. Mobil Marka Stratejisi: Mobil Marka Stratejisi, mobil cihazların artan kullanımının faydasından yararlanmak için markaların planladıkları bir stratejiye verilen isimdir. Mobil cihazlar, markaların ürün ve hizmetlerini tanıtmak, kullanıcılarla iletişim kurmak ve yeni müşteriler kazanmak için çok çekici bir platform olarak kullanılır. Mobil marka stratejisi, bir markanın mobil cihaz kullanıcılarının taleplerine cevap verebilmek için pazarlama, satış, üretim veya hizmetlerinin her bölümünde uygulanabilecek stratejileri içerir. Mobil marka stratejisi, markaların web sitelerini, dijital reklamlarını, uygulamalarını, SMS ve MMS mesajlarını, mobil arama reklamlarını ve çok daha fazlasını içerebilir.

    Örnek olarak, bir markanın mobil marka stratejisinin, mobil kullanıcılara özgü web siteleri, uygulamalar, dijital reklamlar ve çok daha fazlası oluşturmak için çalışmalar içermesi gösterilebilir. Bu, bir markanın mobil cihazları kullanarak kullanıcılarının dikkatini çekmeyi, satışlarını ve marka bilinirliğini artırmayı hedefleyen bir strateji olarak kabul edilir.

  89. Ürün Yaratma: Ürün Yaratma, pazarlama iletişiminde özgün ve etkileyici bir ürünün veya hizmetin üretilmesini ifade eden bir terimdir. Bu terim, geliştirilen ürünlerin veya hizmetlerin tüketicilerin ihtiyaçlarına uygun olarak tasarlanması ve en iyi şekilde pazarlanmasını içerir. Akademik tanım olarak, ürün yaratma, pazarlama iletişim için ürün veya hizmetlerin geliştirilmesi ve tüketici ihtiyaçlarına uygun olarak tasarımı ve sunumu sürecidir.

    Örnek olarak, sabun markasının, yeni bir sabun çeşitinin tüketicilere sunulmasını örnek verebiliriz. Sabun markasının, tüketicilerin ihtiyaçlarına uygun olarak özgün ve etkileyici bir sabun çeşidi geliştirmesi, yeni bir ürün yaratmak için ürün yaratma sürecini içerir.

  90. Marka Sadakati: Marka sadakati, bir marka ile müşteriler arasındaki karşılıklı bağlılık durumunu ifade eder. Marka sadakati, müşterilerin bir markayı ve ürünlerini sürekli olarak tercih etmesini ve tavsiye etmesini sağlar. Akademik olarak, marka sadakati müşterinin marka ürünlerini satın almasını destekleyen beklenti, tutum ve davranışların bir kombinasyonu olarak tanımlanır. Örnek olarak, düzenli olarak bir markanın ürünlerini kullanmak, marka hakkındaki olumlu sözler söylemek ve marka ürünlerini arkadaşlara tavsiye etmek marka sadakatini gösterir.

  91. Marka Yaratma: Marka Yaratma, marka gücünün yaratılmasına ve geliştirilmesine yönelik yönlendirilmiş eylemleri ifade eder. Bir markaya sahip olmak, bir marka imajı oluşturmak ve bunu müşterilere güvenilir bir şekilde sunmak anlamına gelir. Akademik olarak, marka yaratma, markaların kuruluşu, geliştirilmesi ve yönetilmesi ile ilgili stratejilerin araştırılması ve uygulanmasını içerir.

    Örnek olarak, bir otomobil üreticisi, müşterilerinin arasında markasının güvenilir, kaliteli ve konforlu bir otomobil üreticisi olduğu bilinci oluşturmak için çeşitli marka oluşturma stratejileri uygulayabilir. Örneğin, satış noktalarında eğitimli ve yetkin personel tutulabilir, müşteri memnuniyeti sonrası hizmetler sunulabilir veya kampanyalar düzenlenebilir.

  92. Pazarlama Araştırması Teknikleri: Pazarlama Araştırması Teknikleri; pazarlama süreçlerini etkin bir şekilde yönetmek için kullanılan toplumsal araştırma yöntemleridir. Bu yöntemler, pazarlama kararlarının alınmasına yardımcı olmak için kullanılan çalışmaların tasarımı, uygulanması ve analizi için kullanılır. Örnek olarak, pazar araştırmaları, bir ürünün veya hizmetin müşteriler tarafından ne şekilde algılandığını ölçmek için anketler, derinlikli görüşmeler veya diğer çalışmalar yoluyla toplanan verilerin analizi ile yapılabilir.

  93. Pazarlama Planlama ve Yürütme: Pazarlama Planlama ve Yürütme, pazarlama stratejisinin başarılı bir şekilde uygulanmasını sağlamak için, ürünlerin, hizmetlerin ve markaların pazarlama amaçlarına ulaşılması için gerekli olan planlama ve uygulama sürecidir. Pazarlama planlaması, organizasyonun pazarlama faaliyetlerinin daha sonraki planlamalarının üstüne inşa edilmesi için önemli bir zemin oluşturur. Pazarlama planlaması, pazarlama stratejisinin uygulanmasını sağlayan kapsamlı bir işlemdir.

    Pazarlama Planlama ve Yürütme, bir e-ticaret sitesinin satışını arttırma hedeflerini gerçekleştirmek için yapılan çalışmaların bir özetidir. Örneğin, e-ticaret sitesi, web sitesinin tasarımını güncellemek, mevcut ürünleri geliştirmek ve çeşitli pazarlama kanallarını kullanmak için aylık veya haftalık planlar oluşturmalıdır. Ayrıca, ürünlerin ve hizmetlerin pazara sunulması ve satış yapılması için farklı teknikler ve stratejiler geliştirmelidir.

  94. E-posta Pazarlama Stratejisi: E-posta Pazarlama Stratejisi, çevrimiçi pazarlama alanında bir tüketicinin e-posta kutusuna ulaşan pazarlama saldırılarının planlanmasını ve uygulanmasını kapsayan bir yaklaşımdır. Buna göre, firmalar bir ürünün veya hizmetin tanıtımı için e-postalar göndererek müşteriye ulaşmaya çalışır. E-posta pazarlama stratejisi, çevrimiçi pazarlama iletişimi için kullanılan stratejiler için bir başlangıç noktası olarak görülebilir. Bu strateji, tüketicilerin arzularını ve ihtiyaçlarını doğru tahmin etmek ve onların dikkatini çekmek için gerekli olan çeşitli taktikleri içerir.

    Örnek: Bir e-posta pazarlama stratejisi, bir firmaya ürünlerini pazarlama konusunda destek sağlamak için abonelerine haftalık e-posta bültenleri göndermesi olarak tanımlanabilir. Bültenler, ürünlerin tanıtımı ve kampanyaları hakkında bilgi içeren özel promosyonlar ve indirimler de dahil olmak üzere ürünler hakkında bilgi içerecektir. Böylece, abonelere firma hakkında bilgi vermek ve ürünleri pazarlayabilmek için haftalık e-postalar aracılığıyla temas kurulabilir.

  95. Ürün Tasarımı: Ürün Tasarımı, Pazarlama İletişimi pozisyonunda, mesleğinde, departmanında ve sektöründe, bir ürünün çoklu fonksiyonel özelliklerini, görünüşünü ve kullanımını arzu edilen bir deneyime uygun hale getirmek için tasarlanan sürecin özeti olarak tanımlanır. Akademik tanımını; Ürün Tasarımı, bir ürünün özelliklerinin, fonksiyonlarının, görünüşünün ve kullanımının öncelikle kullanıcı gereksinimlerini ve arzu edilen sonuçları karşılamayı amaçlayan sürecin tasarımını ifade eder olarak tanımlayabiliriz.

    Örnek olarak; bir cep telefonu ürünü için, kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde, arzu edilen fonksiyonların, özelliklerin, görünüşün ve kullanımının tasarımının yapılması için Ürün Tasarımı süreci uygulanır.

  96. Marka İmajı: Marka İmajı, bir markanın (ürün, hizmet veya kuruluş) tüketiciler tarafından oluşturulan imajını ifade eder. Bu imaj, markanın kendisi hakkında oluşturulan algılar ve görüşlerin bir araya gelmesiyle oluşur. Marka imajı, kurumsal imajın bir parçası olarak kabul edilir ve markanın şirket tarafından üretilen ürünleri, hizmetleri veya kurumsal kimliği ile ilişkilendirilir.

    Örnek: Apple markası, insanların beyninde güçlü bir teknoloji markası olarak algılandığını göstermektedir. Apple, kaliteli veya lüks ürünleri, mükemmel müşteri hizmetleri ve öncü teknolojisi ile tanınır. Apple markasının toplam marka imajı, bu özelliklerin bütününün bir araya gelmesiyle oluşur.

  97. Satış Kanalı Yönetimi: Satış Kanalı Yönetimi, faaliyetleri satışın tüm kanallarının (örneğin, satış ortakları, satış sonrası hizmetler, satış ofisleri) etkin ve verimli bir şekilde yönetmek olarak tanımlayan bir stratejik pazarlama iletişimi aracıdır. Bu aracın amacı, ürünleri müşteriye en etkin şekilde ulaştırmak ve satışları arttırmak için satış kanallarının çalışmasını sağlamaktır.

    Örnek olarak; bir satış kanalı yönetimi stratejisi, bir şirketin satış ortaklarının etkili bir şekilde yönetilmesini içerebilir. Yönetim stratejisi, satış ortaklarının satışlarını artırmak için çeşitli teşvikler sağlamayı, satış eğitimleri ve satış sonrası desteği için kaynaklar ayırmayı ve satış ortaklarının satışlarını takip etmeyi kapsayabilir.

  98. Bölgesel Pazarlama: 'Bölgesel Pazarlama', bir ürün veya hizmetin, belli bir coğrafi alana (bölgeye) satışını hedefleyen ve çoklu pazarlama stratejilerini kullanarak bunu başarmaya çalışan bir pazarlama stratejisidir. Bölgesel pazarlama, diğer pazarlama iletişim aracı ve stratejilerinden farklı olarak, hedeflenen bölge için çoklu pazarlama araçlarının kullanımını gerektirmektedir. Örnek olarak, bölgesel bir pazarlama stratejisi, hedeflenen bölgedeki nüfusun gereksinimlerine göre ürünlerin özelleştirilmesini ve bölgesel medya araçlarının kullanımını içerebilir.

  99. Hedef Kitle Belirleme: ‘Hedef Kitle Belirleme’ pazarlama iletişiminde, bir organizasyonun, ürününün veya hizmetinin tüketiciye ulaşmasını sağlamak için kullanılan bir terimdir. Hedef kitle belirleme, organizasyonların pazarlama iletişimlerini kiminle yürüteceklerini belirlemek için kullanılan bir stratejidir. Hedef kitle belirleme, özellikleri (yaş, cinsiyet, gelir, konum, vb.), davranışları (alışveriş alışkanlıkları, tüketim eğilimleri, vb.) veya tutumları (marka bağlılığı, satın alma görüşü, vb.) gibi unsurlara dayanmaktadır.

    Örnek olarak, bir giyim mağazasının hedef kitle belirleme stratejisi, ürünlerini satın alabilecekleri erkeklerin yaş aralığı 18-35 olan, geliri orta üst düzey olan ve konumu Ankara olan kişilere odaklanabilir.

  100. Yeni Ürün Pazarlama Stratejileri: Yeni Ürün Pazarlama Stratejileri, bir ürünün başarılı bir şekilde pazarlanması için yapılan planlamaları ve çabaları ifade etmektedir. Bu, ürünün pazarlama araçlarının kullanılmasıyla ve ürünün cazibesini arttırmakla ilgili çalışmaları içerir. Akademik olarak, bu stratejiler, ürünün müşterilerin ihtiyaçlarına, beklentilerine ve talep edenlerinin arzu ettikleri şekilde güncelleştirilmesi ve pazarlanması için yönetim tarafından uygulanan stratejik yaklaşımları ifade eder.

    Örnek olarak, bir şirketin yeni ürününü pazarlayabilmek için, öncelikle ürün hakkında bilgi sahibi olması ve ürünün potansiyel müşterileri hakkında araştırma yapması gerekmektedir. Ardından, ürünün ne kadar iyi olduğunu anlatacak, etkili bir medya stratejisi oluşturulmalıdır. Bu, reklam, sosyal medya, e-posta ve diğer çeşitli araçlarla ürünün müşterilere ulaşmasını sağlamak için kullanılmalıdır.

  101. Arama Motoru Pazarlama Stratejisi: Arama Motoru Pazarlama Stratejisi, arama motoru pazarlamasının (SEM) hedeflerini uygulamak için tasarlanan bir stratejidir. Bu strateji, arama motoru pazarlamasının (SEM) hedeflerini karşılamak ve hedef kitleye ulaşmak için bir web sitesinin görünürlüğünü artırmak amacıyla kullanılan bir çeşit pazarlama stratejisidir. Akademik tanım olarak, arama motoru pazarlama stratejisi, arama motoru pazarlamasının (SEM) hedeflerini uygulamak ve hedef kitleye ulaşmak için bir web sitesinin arama motoru üzerinden görünürlüğünü artırmak için kullanılan bir çeşit pazarlama stratejisidir.

    Örnek olarak, bir arama motoru pazarlama stratejisi kullanarak, bir e-ticaret web sitesi için arama motoru görünürlüğünü artırmak mümkündür. Bu amaçla, web sitesi için bir SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) planı oluşturulabilir. SEO stratejisi, web sitesinin arama motoru sonuçlarındaki görünürlüğünü artırmak için arama sorgularına karşılık gelen anahtar kelimeler, web sitenin içeriği ve linklerinin optimize edilmesi gibi çeşitli aktiviteleri kapsayacak şekilde tasarlanır.

  102. Marka Kimliği: Marka Kimliği, bir ürün, hizmet ya da kuruluş üzerinde oluşturulan imajın ve bu imajın kurumsal olarak algılanmasının tüm özelliklerini ifade eder. Akademik tanım olarak, Marka Kimliği; bir ürün, hizmet ya da kurumun tüketiciler tarafından algılanan, anımsanan ve kullanılan özelliklerini ve değerlerini kapsayan bir imajdır. Örnek olarak; Apple markasının, ürünleri üzerinde oluşturduğu imaj herkes tarafından tanınır. Apple markasının ürünleri modern ve kullanışlı olarak algılanır. Apple, aynı zamanda, kaliteyi ve yenilikçiliği temsil eden bir marka olarak da algılanır.

  103. Marka Sloganı: Marka Sloganı, bir markanın tanıtımının ve pazarlama çalışmalarının kısa, öz ve vurgulu bir ifadesidir. Bir markanın sloganı, markanın çeşitli ürün ve hizmetlerinin satışının ve tüketicilere tanıtılmasının özetlenmesidir. Akademik tanım olarak, marka sloganı, markanın kimliğini ortaya koymak, tüketicilerini hedeflemek, markanın belirli özelliklerini özetlemek ve marka farkındalığını artırmak için kullanılan kısa, öz ve vurgulu bir ifade olarak tanımlanır. Örnek olarak, “Can't Beat the Real Thing” markası Coca Cola'nın marka sloganıdır. Bu slogan, markanın ürünlerinin diğer alternatiflerden daha kaliteli olduğunu vurgulamak için kullanılır.

  104. Stok Yönetimi: Stok Yönetimi, ürün ve malzemelerin üretim, dağıtım ve satış süreçlerinin önemli bir parçası olan depo yönetimini kapsar. Stok Yönetimi, ürünlerin müşterilerin isteklerini karşılayacak şekilde en uygun şekilde ayarlanmasını sağlar. Amacı, üretim ve dağıtım süreçlerinde mümkün olan en düşük stok seviyelerinin tutulması, stok maliyetlerinin düşürülmesi ve müşteri taleplerinin en iyi şekilde karşılanmasıdır.

    Örnek olarak, bir perakende mağazasının stok yönetimi, mağazada çeşitli ürünlerin en doğru miktar ve türlerinin bulunmasını sağlamak için planlanır. Stok Yönetimi, ürün stok seviyelerini kontrol etmek, stok maliyetlerini düşürmek ve müşteri taleplerini karşılamak için yardımcı olur. Stok yönetimi, ürünün müşteri siparişlerini karşılamak için en uygun stok seviyelerini belirlemek, stok depolama maliyetlerini azaltmak ve stok maliyetlerinin düşürülmesini sağlamak için kullanılır.

  105. Yerel Pazarlama Stratejisi: Yerel Pazarlama Stratejisi, belirli bir yerel pazarı hedefleyen bir çoklu pazarlama stratejisidir. Hedeflenen pazar bölgesine özgü ürün ya da hizmetlerin pazarlanmasının bir araya getirilmesini ve pazarlama çabalarının koordinasyonunu gerektirir. Akademik tanım olarak, yerel pazarlama stratejisi, pazarlama araçlarının hedeflenen yerel pazar için özelleştirilmesi olarak tanımlanır.

    Örnek olarak; bir restoran, yerel pazarlama stratejisi oluşturarak, belirli bir bölgedeki müşterileri hedefleyebilir. Restoran, yerel pazarlama stratejisi kapsamında, bölgedeki müşterilere özel farklı ürünler sunabilir veya bölgedeki müşterilere özel kampanyalar düzenleyebilir.

  106. Müşteri Segmentasyonu: Müşteri Segmentasyonu, pazarlama iletişiminde müşteri tabanını daha iyi anlamak için kullanılan bir yaklaşımdır. Tanımı, müşterileri bazı özellikler veya davranışları bazında gruplara ayırma sürecidir. Akademik olarak, müşteri segmentasyonu, ürünleri pazarlayan markaların müşteri tabanlarını daha iyi anlamak için, tüketicileri veya müşterileri belirli özellikler bazında gruplara ayırma sürecidir.

    Örnek: Bir perakende mağaza, ürünlerini satın alan müşterileri yaş, cinsiyet, mevcut alışkanlıklar, satın alma gücü gibi özellikler bazında segmente edebilir. Sonrasında, bu segmente edilmiş müşteri gruplarına özelleştirilmiş pazarlama kampanyaları uygulayabilir.

  107. Yeni Pazarlama Kanalları: Yeni Pazarlama Kanalları, markaların klasik pazarlama kanallarının yanı sıra dijital medya ve diğer teknolojileri kullanarak müşteriye ulaşmalarını sağlayan yeni kanallardır. Akademik tanımda, yeni pazarlama kanalları, mevcut pazarlama kanallarının yanı sıra, müşteriyle etkileşimin ölçümünü arttıran ve etkili pazarlama çözümleri oluşturmayı sağlayan teknolojiler arasındaki köprü olarak tanımlanır.

    Örnek olarak; bir marka, sosyal medya platformlarını kullanarak müşteriye ulaşabilir veya mobil uygulamalar aracılığıyla müşteri ile etkileşim kurabilir. Böylece, marka bu yeni kanallar aracılığıyla müşteriye ürünlerini ve hizmetlerini pazarlayabilir.

  108. Değer Fiyatlandırması: Değer Fiyatlandırması, müşterinin ürünün gerçek değerini sunmak için yüksek kaliteli ürünleri uygun fiyatlarla sunmak için kullanılan bir satış tekniğidir. Akademik tanımda, değer fiyatlandırması, ürünün kalitesi ile fiyat arasındaki dengeyi çözmeyi amaçlayan bir stratejidir. Değer fiyatlandırması, fiyatın ürünün nitelikleri hakkında müşteriyi bilgilendirmek için kullanılan bir araç olarak da kullanılabilir. Örnek olarak, bir elektronik üründe, iyi bir özellik ve kalite seviyesi sunan uygun bir ürünün fiyatlandırılmasının, müşteriye değer sunmak için kullanılabileceğini örnek olarak verebiliriz.

  109. Uluslararası Pazarlama: 'Uluslararası Pazarlama' terimi, bir ülkedeki işletmelerin, ürünlerini veya hizmetlerini, birden fazla uluslararası pazarda satmaya çalışan pazarlama stratejisini ifade eder. Bu, uluslararası ülkeler arasındaki pazarlardaki farklı koşulları, kültürleri ve kuralları göz önünde bulundurmak ve ürün veya hizmetlerini bu çerçevede uyarlayarak, çoğu zaman global bir pazara hitap etmektir.

    Akademik tanım olarak, Uluslararası Pazarlama, ürünlerinin veya hizmetlerinin, birden fazla uluslararası pazara yayılmasını ve bu pazarlarda potansiyel müşterileri aramayı amaçlayan çeşitli pazarlama stratejilerinin bütünü olarak tanımlanır.

    Örnek olarak, bir Otomotiv markasının, farklı ülkelerdeki farklı kültürlere ve satın alma alışkanlıklarına uyumlu, farklı ürünler sunmasını ve bunları farklı pazarlarda satmasını sağlaması uluslararası pazarlama olarak kabul edilir.

  110. Dış Pazarlama: 'Dış Pazarlama', bir markanın, ürününün veya hizmetinin, hedef pazarın dışındaki pazarlarda satılmasını sağlayan bir stratejidir. Akademik tanım olarak, dış pazarlama, bir şirketin ürünlerinin veya hizmetlerinin, hedef pazarının dışındaki diğer pazarlara dağıtılmasını sağlayan bir stratejik yaklaşım olarak tanımlanır. Örnek olarak, ABD'deki bir perakende markasının, Avrupa'da satışa sunulmasını sağlamak için gerekli olan dış pazarlama stratejilerini uygulaması verilebilir. Bu stratejiler, ürünün hedef pazarının dışında tanınırlığını yükseltmek, ürünün tanıtımını etkili hale getirmek, ürünün satışını arttırmak ve hedef pazarın dışındaki pazarlarda markanın etkisini artırmak için uygulanır.

  111. Pazarlama Araştırması Analitiği: Pazarlama Araştırması Analitiği, pazarlama stratejilerinin etkinliğini ölçmek için kullanılan bir terimdir. Bu, pazarlama iletişiminin etkili olup olmadığını ölçmek için kullanılan istatistiksel ve yönetimsel yöntemleri ifade eder. Pazarlama araştırması analitiği, kullanıcıların pazarlama iletişiminin etkililiğini anlamak ve pazarlama stratejilerinin daha fazla ölçülebilir etkileri sağlamak için kullanılan bir çalışmadır.

    Örnek olarak, bir ürün ya da hizmetin pazarlaması için kullanılan bir e-posta kampanyasının etkinliğini ölçmek için, pazarlama araştırması analitiği kullanılır. Bu analiz, kampanyaya dahil olan kişilerin ne kadarının e-postalarını açtığını, ne kadarına tıkladığını ve ne kadarı tarafından satın alındığını ölçmek için kullanılan istatistiksel ve yönetimsel yöntemleri içerir.

  112. Ürün Fiyatlandırma Stratejileri: Ürün Fiyatlandırma Stratejileri, pazarlama iletişimi alanında, bir ürün veya hizmetin fiyatının belirlenmesi ve bunun pazarlama stratejisinin parçası olarak uygulanmasını ifade eder. Ürün fiyatlandırma stratejileri, ürünün fiyatının ürünün değerine göre belirlenmesi, ürünün fiyatının rekabetçi piyasa ortamında ayarlanması, ürünün fiyatının pazarlama stratejisine uygun olarak ayarlanması ve ürünün fiyatının büyük ölçüde müşterinin tercihine göre ayarlanması gibi unsurları içerir.

    Örnek olarak, bir perakende mağazasının, “müşterilerin gündelik ihtiyaçlarını karşılamak için” ürünleri küçük miktarlarda fiyatlandırma stratejisi uygulayabilir. Bu strateji, müşterilerin ürünü daha kolay almalarını sağlamak için düşük fiyatlarla satılan veya ücretsiz ürünlerden oluşabilir. Böyle bir fiyatlandırma stratejisi, mağazanın önümüzdeki günlerde ürünleri satın alarak gelir elde etmesini sağlayacaktır.

  113. Fiyat Taktikleri: Fiyat taktikleri, bir pazarlama çalışmasının önemli bir parçası olarak, bir ürünün ya da hizmetin fiyatının nasıl belirleneceği ve değiştirileceği hakkındaki kararların alınmasını kapsar. Akademik olarak, fiyat taktikleri, bir ürünün ya da hizmetin mevcut pazara veya hedef pazara göre fiyatlandırılmasını içerir. Örnek olarak, bir mağazanın, yüksek talep gören bir ürününün fiyatını düşürmesi, ürünün satışını artırmak için bir fiyat taktiği olarak kullanılabilir.

  114. E-posta Pazarlama Kampanyaları: E-posta Pazarlama Kampanyaları, elektronik posta kullanılarak yapılan pazarlama çalışmalarını ifade eder. Bu çalışmalar, kurumun ürün ve hizmetlerini hedef kitlelere tanıtmak ve satışları arttırmak için kullanılır. Akademik tanım olarak, elektronik posta aracılığıyla hedef kitlelere ürün ve hizmetleri pazarlama çalışmalarının genel tanımıdır.

    Örnek olarak, bir e-posta pazarlama kampanyası, hedef kitlelere ürün ve hizmetlerinin kullanımını ve özelliklerini anlatan bir elektronik posta yayınlama olarak düşünülebilir. Bu tür kampanyalar, hedef kitlelere ürün ve hizmetlerinin avantajlarını, kullanım ve satın alma yöntemlerini ve diğer bilgileri tanıtmak için kullanılır.

  115. Promosyon Kampanyaları: Promosyon Kampanyaları, ürün veya hizmetlerin tanıtımı ve satışını desteklemek için kullanılan stratejik bir pazarlama aracıdır. Bu strateji, ürün veya hizmeti satın alan müşterileri ödüllendirmek için kullanılan indirimler, kuponlar, barter ve kampanyalar gibi çeşitli teknikleri içerir. Promosyon Kampanyalarının amacı, satışa katkıda bulunmak ve marka bilinirliğini artırmaktır.

    Örnek olarak, bir çikolata şirketi, yeni çıkardığı ürünün satışını desteklemek için bir promosyon kampanyası başlatabilir. Kampanya, her 25 dolarlık çikolata alışverişinde müşterilere bir çikolata ücretsiz olarak verilmesini içerir. Böylece, müşteriler çikolata alırken bir ödül almaya teşvik edilmiş olurlar.

  116. Reklam Ajansları: Reklam Ajansları, ürün veya hizmetlerinin müşterilere pazarlanması için hizmet veren kurumlardır. Reklam ajansları, ürünöleri pazarlama stratejileri geliştirmek, reklam ve pazarlama faaliyetleri planlamak, uygulamak veya yönetmek için profesyonel çözümler sunar. Bir reklam ajansının, müşterilerinin hedeflerine uygun pazarlama ve reklam faaliyetleri tasarlayarak, kampanyalarının etkinliğini artırması gerekir. Örneğin, bir otomotiv markasının reklam ajansı, aracın konforunu, güvenliğini veya diğer özelliklerini vurgulayan bir kampanya tasarlayarak, markanın hedef müşterilerine ulaşmasını sağlayabilir.

  117. İç Pazarlama: İç Pazarlama, müşterilerinin daha iyi hizmet almasını sağlamak ve çalışanlarının ürün ve hizmetlerinin kalitesini artırmak amacıyla, işletmenin müşterileri, çalışanları ve tedarikçileri ile etkileşimini göz önüne alan bir yaklaşımdır. Akademik Tanımı: İç Pazarlama; müşterileri, çalışanları, tedarikçileri ve diğer paydaşları arasındaki ilişkileri optimize etmek için kurumların kullandıkları çoklu disiplinli yaklaşımlardır.

    Örnek: Bir restoran zinciri olan şirket, çalışanlarına iyi hizmet verebilmek için, çalışanlarının eğitimlerini arttırmak ve müşterilerinin memnuniyetini artırmak için İç Pazarlama stratejileri kullanıyor. Bunun için, çalışanlarına yemek hazırlama ve müşteri hizmetleri alanlarında eğitimler veriyor, tatil ve sağlık günleri veriyor ve müşteri memnuniyeti anketleri gerçekleştiriyor.

  118. Pazarlama Araştırması Raporlama: Pazarlama Araştırması Raporlama, pazarlama iletişimi alanında çalışanlar tarafından kullanılan bir terimdir. Bu terim, pazarlama araştırmalarının çalışma sonuçlarının, raporlar halinde ve kapsamlı bir şekilde sunulmasını ifade eder. Akademik tanım olarak, pazarlama araştırması raporlama, pazarlama araştırmalarının çalışma sonuçlarının, bilimsel analizler yoluyla derlenip, raporlar halinde açık ve kapsamlı bir şekilde sunulmasıdır.

    Örnek olarak, bir firmanın ürününün pazara çıkmasından sonra pazarlama stratejileri hakkında veriler ve anket sonuçları toplanıp, bu verilerin analiz edilmesi ve uygun pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi için raporlama çalışması yapılabilir. Raporlama çalışması, ürün ve pazarın mevcut durumu, potansiyel müşteri profilleri, mevcut ve potansiyel rekabet gibi konuları içerecektir.

  119. Rekabetçi Analiz: Rekabetçi Analiz, bir organizasyonun pazarlama çabalarının etkinliğini artırmak için başarısını ölçebilmesi için başka organizasyonlarla karşılaştırılması olarak tanımlanır. Bir rekabetçi analiz, bir organizasyonun ürünlerinin, hizmetlerinin, fiyatlarının, pazarlama stratejilerinin, satış tekniklerinin, dağıtım kanallarının ve diğer özelliklerinin rakiplerinin ne olduğunu ve bunları nasıl karşılaştırarak kendi avantajlarını ve dezavantajlarını ortaya koyabileceğini ölçmek için kullanılan bir yaklaşımdır.

    Bir örnekle açıklamak gerekirse; bir online e-ticaret mağazası, rakiplerinin ürün kalitesi, pazarlama stratejileri, ürün ambalajı ve fiyatlarını analiz ederek, kendi ürünleri hakkındaki karşılaştırmalı analizi yapabilir. Böylece, online mağazanın kendi ürünleri hakkındaki avantajlarını, rakiplerinden farklı kılan özellikleri ortaya çıkarıp, pazarlama stratejilerini geliştirebilir.

  120. Fiyat Farklılaştırması: Fiyat Farklılaştırması, pazarlama iletişiminde satışı arttırmak için farklı fiyatlar kullanmak olarak tanımlanır. Bir ürün veya hizmeti satmak için, müşterilerinin çeşitli fiyatları karşılamasını sağlamak için farklı fiyatlar kullanılır. Ürünün özellikleri veya hizmetlerin kalitesi farklılaştırılırken, fiyat da farklılaştırılıyor.

    Örnek olarak, bir restoranda aynı yemek için farklı menüler oluşturulabilir. Bir menünün pahalı oluşu, diğer menülerin daha ucuz olmasını sağlar. Böylece, müşterilerin farklı bütçelere göre farklı seçenekler aralarından seçebilmeleri sağlanır.

  121. Yenilikçi Pazarlama Stratejileri: Yenilikçi Pazarlama Stratejileri, pazarlama iletişimi alanında üretilen ürün veya hizmetlerin pazarlanmasına yönelik, yenilikçi ve etkili yaklaşımları kapsamaktadır. Bu yaklaşımlar, müşterilerin ihtiyaçlarına ve arzularına göre özelleştirilmiş olarak tasarlanmış ve uygulanmış stratejilerden oluşur. Örnek olarak; marka sahibi, müşterilerinin özgün veya küçük gruplara göre hedeflenmiş özel kampanyalar düzenleyerek, müşteri ilişkilerini geliştirmeyi amaçlayan, çoklu kanallı pazarlama stratejileriyle pazarlama iletişimi faaliyetlerini yürütebilir.

  122. Video Pazarlama Kampanyaları: Video Pazarlama Kampanyaları, bir markanın, ürününü ya da hizmetini tanıtmak ve satışını artırmak için, video içerikleri kullanarak gerçekleştirilen pazarlama stratejileri olarak tanımlanır. Video pazarlama stratejileri, markanın hedef kitle arasındaki farkındalığını arttırmak, ürünün reklamını yapmak ve markanın itibarını güçlendirmek gibi amaçlarını gerçekleştirmek için kullanılır.

    Örnek: Bir çamaşır makinesi üreticisi, ürününün kaliteli olduğunu, enerji verimliliği üzerinde durarak, daha uzun ömürlü olduğunu ve çamaşırlarınızın daha temiz olduğunu ifade eden bir YouTube video pazarlama kampanyası başlatabilir.

  123. İşletme Bütçesi Planlama: İşletme Bütçesi Planlama, bir şirketin gelecek yıllar için mevcut kaynaklarının ve harcamalarının planlanmasını içerir. Genel olarak, önceden belirlenen hedefler doğrultusunda, şirketin masraflarının ve gelirlerinin planlanmasını içerir. İşletme bütçe planlama, şirketin finansal kaynaklarının ve harcamalarının optimize edilmesine yardımcı olur, böylece karlılığın ve verimliliğin arttırılmasına olanak sağlar.

    Örnek: Bir teknoloji şirketi, yeni bir ürünün lansmanı için işletme bütçe planlama yapıyor. İşletme, pazarlama faaliyetleri, ürün geliştirme, personel, giderler ve satış faaliyetleri gibi alanlardaki harcamalarının ne kadar olacağını tahmin etmek için bir bütçe oluşturuyor. Böylece, şirketin hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacak en iyi yatırımları yapabilir.

  124. Online Pazarlama Araçları ve Teknikleri: Online Pazarlama Araçları ve Teknikleri, internet üzerinden yürütülen etkin pazarlama faaliyetlerinin verimliliğini arttırmak için kullanılan farklı araç ve tekniklerin tümünü ifade eder. Akademik tanım olarak, online pazarlama araçları ve teknikleri, marka, fikri mülkiyet, kişisel bilgi ve diğer çeşitli değerlerin internet aracılığıyla pazarlamaya sunulması veya satılmasına ilişkin bir dizi araç ve teknikleri içerir. Örnek olarak, online pazarlama araçları ve teknikleri, arama motoru optimizasyonu, sosyal medya pazarlama, e-posta pazarlama, içerik pazarlama, sıralama, reklam ve dijital medya içerikleri gibi çeşitli stratejileri kapsamaktadır.

  125. Fiyat Elastikiyeti: Fiyat Elastikiyeti, bir ürünün fiyatının arttığında müşterilerin alımına etkisi olarak tanımlanmaktadır. Fiyat elastikiyeti, ürün ya da hizmetin arz ve talep dengesindeki değişimlerin ölçülmesini sağlayan önemli bir pazarlama kavramıdır. Akademik tanımı olarak, fiyat elastikiyeti, müşterinin ürünün fiyatının birim değişimine karşı gösterdiği tepkidir.

    Fiyat elastikiyeti, ürünün fiyatının, müşterilerin alım miktarı üzerinde olan etkisini ölçmek için kullanılan bir göstergedir. Örneğin, bir ürünün fiyatının % 10 arttığını düşünelim. Bu durumda, müşterilerin bu ürünü satın alma miktarında bir düşüş olması beklenmektedir. Bu düşüşün ne kadar büyük olacağı, ürünün fiyat elastikiyeti ile ölçülebilir.

  126. Hedefleme Stratejileri: Hedefleme Stratejileri; pazarlama iletişiminde, pazarlama hedeflerini gerçekleştirmek için belirlenen stratejilerdir. Hedefleme stratejisi; bir ürünün, markanın, hizmetin veya hizmetlerin belirli hedef kitlesine ulaştırılmasını sağlamak için doğru olanı seçmek ve tanımlayıcı özellikleri kullanarak hikayenin oluşturulmasını içerir. Akademik tanımı; Pazarlama iletişim stratejilerinin tasarlanması sürecinde, kullanıcının hareketleri, özellikleri ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hedeflenen bireylerin, grupların veya kitlelerin doğru ürün veya hizmetlerin çekiciliğinin artırılmasıdır.

    Örnek olarak; Bir çikolata markasının, çikolata tüketiminin arttırılması için özellikle çocukları hedefleyen bir hedefleme stratejisi kullanılabilir. Bu strateji, çocukların ilgisini çekmek için, çikolata ürünlerinde çizgi film karakterleri veya oyuncaklar kullanılarak özelleştirilmesi gibi özellikleri içerebilir.

  127. Sosyal Medya Pazarlama Kampanyaları: Sosyal medya pazarlama kampanyaları, sosyal medya platformlarının potansiyel müşterilerle etkileşime girmek için kullanıldığı çok kanallı pazarlama kampanyalarıdır. Bu kampanyalar, hedef kitle ile etkileşimin maksimize edilmesi, marka farkındalığının arttırılması ve marka itibarının geliştirilmesi amacıyla kullanılır.

    Örnek olarak; bir markanın, Twitter'da bir hashtag kullanarak, takipçileri arasında bir yarışma düzenlemesi, ödül veya kuponların verilmesi veya bir sosyal medya kampanyasının oluşturulması gibi aktiviteler sosyal medya pazarlama kampanyası olarak nitelendirilir.

  128. Ürün Lansmanı: Ürün Lansmanı, bir ürünün pazara tanıtılması ve satışını arttırması için kullanılan bir pazarlama iletişimi stratejisidir. Akademik tanım olarak, ürün lansmanı, bir ürünün yeni pazara girişini, ürünün veya hizmetin özelliklerini, faydalarını, fiyatını ve satışını destekleyen çeşitli pazarlama araçlarının kullanılmasıyla gerçekleştirilen süreç olarak tanımlanır. Örnek olarak, bir otomobil üreticisi bir araba modeli lansmanı yapabilir. Bu, ürünün tasarımını, performansını, fonksiyonlarını, fiyatını ve diğer özelliklerini vurgulayan reklamlar, etkinlikler, basın toplantıları, tanıtım filmleri, web siteleri veya diğer pazarlama araçlarının kullanılmasını içerir.

  129. Pazarlama Araçları ve Teknikleri: Pazarlama araçları ve teknikleri, pazarlama çalışmalarının etkin ve başarılı olması için kullanılan kavramları ifade eder. Bu kavramlar, pazarlama stratejilerinin tasarlanması, uygulanması ve etkinliğinin ölçülmesi için kullanılan araçların ve tekniklerin genel adıdır. Örneğin: ürün yerleşimi, ürün kullanımı, ürün reklamı, tüketici iletişimi, web sitesi dizaynı, sosyal medya kampanyaları gibi. Akademik olarak, pazarlama araçları ve teknikleri, pazarlama çalışmalarında kullanılan ve pazarlama çalışmalarının başarısını etkileyen araçların ve tekniklerin genel adıdır.

  130. Kitle İletişim Araçları: Kitle İletişim Araçları, iletişim etkileşiminin hızla artmasına yardımcı olan, çeşitli sosyal ve teknolojik altyapıları kullanan medya araçlarını ifade eder. Kitle iletişim araçları, mesajların çoklu ve çabuk ulaşmasını sağlayan, kişilerin küresel olarak iletişim kurmalarını sağlayan yöntemleri kapsar. Akademik olarak, kitle iletişim araçları, kitlelerin, kamuoyunun, üreticilerin ve tüketicilerin arasındaki iletişimi sağlayan ve güçlendiren nihai teknolojik araçlar olarak tanımlanabilir.

    Örnek olarak, televizyon, gazeteler, radyolar, sosyal medya ve internet gibi kitle iletişim araçlarını kullanarak, insanların iletişim etkileşimi artabilir ve güncel konular hakkında bilgi edinebilir. Bu, kültürler arasındaki anlayışı ve iletişimi de arttırır.

  131. Pazarlama Eğitimi: Pazarlama Eğitimi, pazarlama konularının kavranmasını, öğrenilmesini ve uygulanmasını sağlayan bir eğitim sürecidir. Akademik olarak, pazarlama eğitimi; ürünlerin, hizmetlerin, fikirlerin ve markaların, potansiyel müşteriler arasında yaygınlaştırılmasını ve korunmasını sağlamak için özellikle pazarlama stratejilerinin planlanması, üretilmesi, uygulanması, değerlendirilmesi ve geliştirilmesi süreci olarak tanımlanabilir. Örnek olarak, bir pazarlama eğitimi kursu, pazarlama stratejilerinin oluşturulması, ürün pazarlama stratejileri, ürün satış stratejileri, pazar araştırması, reklam ve tanıtım stratejileri gibi konuları içerebilir.

  132. Kitle İletişim Stratejileri: Kitle İletişim Stratejileri, pazarlama iletişim alanında kullanılan bir stratejidir. Kitle İletişim Stratejileri, kitlelerin ihtiyaçlarına, tercihlerine ve davranışlarına göre pazarlama iletişim faaliyetlerinin belirlenmesi ve uygulanmasına yönelik bir yaklaşımdır. Akademik tanımı, kitle İletişim Stratejileri, pazarlama iletişiminin, hedef kitlelerin pazarlama iletişim programının başarısı için etkili biçimde kullanılmasını sağlamak üzere yapılandırılması ve uygulanması olarak tanımlanır.

    Örnek olarak, bir üretici, ürünlerinin hedef kitle tarafından satın alınmasını istiyorsa, çeşitli kitle iletişim stratejileri uygulanabilir. Bunlar arasında, ürünün pazarlaması için çeşitli reklam ve tanıtım faaliyetleri, hedef kitlelere doğrudan e-posta e-postaları gönderme, sosyal medya ve diğer platformlar üzerinden ürünü tanıtma ve hedef kitlelerin satın alma davranışlarını etkileme gibi faaliyetler sayılabilir.

  133. İndirim Fiyatlandırması: İndirim Fiyatlandırması, pazarlama iletişiminde bir ürünün ya da hizmetin fiyatının müşteriye karşı kısıtlı bir süre için düşürülmesidir. Bu, çok fazla talep üretmek, mevcut müşterileri koruyan veya müşteri sayısını artırmak için kullanılan bir taktiktır. Akademik tanım olarak, indirim fiyatlandırması, ürün ve hizmetlerin fiyatının, pazarlamacılar tarafından müşteriler için belirli bir süre için düşürülmesini ifade eder.

    Örnek olarak, bir perakendeci, hafta sonu özel bir indirime sahip olmak için özel bir kampanya başlatabilir. Perakendecinin, tüm ürünleri %50'ye kadar indirimli fiyatlandırması, mevcut müşterileri koruma veya yeni müşteriler çekme amacıyla kullanılabilir.

  134. Dijital Müşteri Davranışı Analizi: Dijital Müşteri Davranışı Analizi, bir müşterinin dijital kanallar aracılığıyla yaptığı alışveriş, şikayet, satın alma veya ürün satın alma gibi etkinliklerinin izlenmesini ve yorumlanmasını ifade eder. Akademik olarak, bu analiz müşteri davranışlarının incelenmesini, anlaşılmasını, öngörülmesini ve sürekli değişen dijital dünyada müşteri davranışlarının etkileyici bir şekilde yönetilmesini sağlamak için kullanılan kalıcı bir analitik yaklaşım olarak tanımlanır.

    Örnek olarak, dijital müşteri davranışları analizi, bir uygulamayı indirmeyi denemiş olan bir müşterinin bir sonraki adımının ne olabileceği hakkında daha fazla bilgi sağlamak için kullanılabilir. Analiz, müşterinin uygulamayı kullanmak için ne zaman ödeme yapmayı düşüneceği gibi konularını kapsayabilir.

  135. İçerik Pazarlama Kampanyaları: İçerik Pazarlama Kampanyaları, bir markaya bağlı olan, etkinlikler, mesajlar ve içerik oluşturma tekniklerini kullanan, markaya özel kampanyaların oluşturulmasıdır. Akademik olarak, marka imajını ve tanınırlığını arttırmak için kullanılan, dijital ve çevrimiçi içerik oluşturma, yayın ve paylaşım tekniklerinin tümüne içerik pazarlama kampanyaları denilmektedir.

    Örnek olarak, bir marka için, ürünlerini kullanan müşterilerinin kendi fotoğraflarını paylaşmalarını sağlayacak bir etkinlik oluşturmak için bir içerik pazarlama kampanyası başlatılabilir. Kampanya, müşterilerin ürünleri kullanırken çektikleri fotoğrafları belirli bir hashtag ile Instagram veya Twitter'da paylaşmalarını önermek olabilir. Kampanya, müşterilerin markayla iletişim kurmalarını ve marka imajını artırmalarını sağlayacaktır.

  136. Mesaj Yönetimi: Mesaj Yönetimi, pazarlama iletişiminde, mesleğinde, departmanında, sektöründe ve işinde kullanılan bir terimdir. Terim, pazarlama iletişiminin etkili bir şekilde yönetilmesine olanak sağlayan stratejik bir yaklaşımı ifade eder. Bu yaklaşım, hedef kitlelere gönderilen mesajın içeriğini, biçimini ve zamanlamasını doğru bir şekilde belirleyerek iletişimin etkili olmasını sağlamaya odaklanır.

    Örnek olarak, bir firma, hedef kitlelerine yeni ürünleri hakkında bilgi verebilecekleri bir e-posta kampanyası başlatmak istiyorsa, mesaj yönetimi, gönderilecek mesajların içeriğini, mesajın kime, ne zaman ve nasıl gönderileceğini ve mesajın etki alanının ne kadar geniş olacağını belirleyerek hedef kitleleri arasındaki iletişimin etkili bir şekilde yönetilmesini sağlayacaktır.

  137. Pazarlama Araştırmaları Raporlama: Pazarlama Araştırmaları Raporlama, pazar araştırmalarından elde edilen verilerin kullanılarak üretilen raporlarının üretilmesi ve elde edilen sonuçların değerlendirilmesidir. Pazarlama araştırmaları raporlaması, bir pazarın gelecekteki performansının tahmin edilmesini sağlayan ve güncel pazar trendlerini analiz etmeyi sağlayan önemli bir araçtır. Bu raporlar, bir pazarın gelecekteki performansının tahmin edilmesinde, pazarlama stratejilerinin geliştirilmesinde ve pazarlama performansının değerlendirilmesinde kullanılır.

    Örnek olarak, bir şirketin ürününün popülaritesinin ölçülmesi için yapılan bir pazar araştırmasında, elde edilen verilerin raporlanması pazarlama araştırmaları raporlamasının bir örneği olabilir. Raporda, ürünün popülaritesinin ölçümü için ürünün satın alma oranlarının, satışlarının ve tüketicilerin ürün hakkındaki tutumlarının belirlenmesi gibi veriler sunulur. Bu veriler değerlendirildikten sonra, ürünün popülaritesinin artırılması veya satışlarının arttırılması için pazarlama stratejileri geliştirilebilir.

  138. Ürün Lansmanı Stratejileri: Ürün Lansmanı Stratejileri, bir ürünün piyasaya tanıtılmasının ve işletmelerin ürünlerini satışa sunmalarının planlanmasını sağlayan bir pazarlama iletişim stratejisidir. Akademik tanımında, bu strateji, marka farkındalığını artırmak, müşterilerin ürünün faydalarını anlamasını ve ürünü satın almasını sağlamak için kullanılan bir takım pazarlama içeriklerini, ürünün lansmanını ve pazarlama kampanyalarını içerir.

    Örnek olarak, bir şirketin yeni çikolata çeşidini piyasaya sunmak istemesi durumunda, ürün lansmanı stratejisi çok önemli olacaktır. Şirket, müşterilere çikolatanın faydalarını anlatmak, marka farkındalığını artırmak ve ürünün satışını önlemek için bir dizi pazarlama içeriği, ürün lansmanı ve pazarlama kampanyası kullanmak zorunda kalacaktır.

  139. Pazarlama Bütçesi Planlama: Pazarlama Bütçesi Planlama, pazarlama faaliyetlerinin bir bütçe aracılığıyla nasıl yönetileceğini belirleyen, stratejik bir yaklaşımdır. Daha spesifik olarak, bu yaklaşım, markaların ürün ve hizmetleri için gerekli olan özel pazarlama stratejilerinin ve faaliyetlerinin belirlenmesi, ölçülmesi, izlenmesi ve değerlendirilmesi için gerekli olan bütçelerin planlanmasını içerir. Örnek olarak, bir firma, ürününün satışını arttırmak için gerekli olan reklam, tanıtım ve satış faaliyetlerini bütçelemek için bir Pazarlama Bütçesi Planlama yaklaşımı kullanabilir.

  140. Marka Konumlandırması: Marka Konumlandırması, markanın müşteri tarafından algılanmasının anlaşılması ve hedef kitle için ilgili mesajların ne şekilde iletileceğinin anlaşılması ile ilgili pazarlama stratejisidir. Akademik tanım olarak, marka konumlandırması, müşteri tarafından ürün ya da hizmetin farklılaştırılması ve konumlandırılması için tasarlanan pazarlama stratejisidir. Bir örnek olarak; Gıda ürünleri sektöründeki bir marka olan “Maggi”, lezzet ve kolaylık arayan aileler için, “hızlı ve kolay bir yemek seçeneği” olarak konumlandırılmıştır.

  141. Müşteri Davranışı Analizi: Müşteri Davranışı Analizi, müşteri davranışlarının ve etkileyen faktörlerin anlaşılmasını sağlayan, bir pazarlama stratejisinin tasarımı ve uygulanması için gerekli olan bir araştırma çalışmasıdır. Bu araştırma, müşterilerin ürünü farkındalığı, satın alma niyeti, satın alma sıklığı, ürün tercihleri ve bunlar gibi çeşitli müşteri davranışları hakkındaki bilgileri ortaya çıkarmaya çalışır. Akademik olarak, müşteri davranış analizi, pazarlama stratejilerinin tasarımında kullanılan, çoklu veri toplanması, anlaşılması ve işlenmesi için kullanılan bir bilimsel yöntemdir.

    Örnek olarak, bir perakende zinciri için müşteri davranış analizi, ürün satın alma sıklığını, ürün tercihlerini, pazar payını ve satışlar arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmaya çalışacaktır. Bu analiz, zincirin hangi ürünlerin satışını artırması gerektiğine karar vermesine yardımcı olacaktır.

  142. Mobil Pazarlama Kampanyaları: Mobil Pazarlama Kampanyaları, bir tüketicinin cep telefonu veya diğer mobil cihazlar üzerinden reklam, pazarlama veya diğer iletişim araçlarının kullanılmasıdır. Akademik olarak, mobil pazarlama kampanyaları, tüketicilerin hedeflenmiş mesajlarla cep telefonu veya diğer mobil cihazlar üzerinden reklam, pazarlama veya diğer iletişim araçlarını kullanarak hedeflenen hedefleri gerçekleştirmeyi amaçlayan çeşitli uygulamalardır. Örnek olarak, bir marka, bir cep telefonu uygulaması üzerinden alışveriş kampanyaları düzenleyebilir veya bir mesajla ürünlerini reklam edebilir.

  143. Satış Kanalı Yönetimi Stratejileri: Satış Kanalı Yönetimi Stratejisi; satış kanallarının etkin ve verimli bir şekilde yönetildiği bir strateji olarak tanımlanabilir. Satış kanallarının kullanımı, kontrolü, geliştirilmesi, mevcut potansiyelin artırılması ve müşterilere daha iyi hizmet sunulmasını sağlamak için kurumsal satış kanallarının yönetimini kapsar. Bu strateji, hem ürünlerinin satışını hem de satış kanallarının müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamasını hedefler.

    Örnek olarak; bir perakendeci, müşterilerine daha iyi hizmet sunmak ve kaliteli ürünleri satışa sunmak için, satış kanallarının yönetiminde etkin bir strateji oluşturmalıdır. Perakendeci, ürünlerinin satışının müşteri ihtiyaçlarını karşılama ihtimalini arttırmak için, satış kanallarını yönetme stratejilerini uygulayarak satış kanallarının performansını geliştirebilir.

  144. Pazarlama Mesajı Oluşturma: Pazarlama mesajı oluşturma, pazarlama stratejilerinin hayata geçirilmesi için kullanılan bir terimdir. Bu terim, pazarlama planının öngördüğü amaç ve hedefleri destekleyen mesajların üretilmesini ifade eder. Pazarlama mesajı oluşturma, kullanılan stratejiler, mal veya hizmetlerin özellikleri, potansiyel müşteri kitlesinin özellikleri ve pazarlama araçlarının kullanılmasıyla gerçekleştirilen bir süreçtir.

    Örnek olarak, bir pazarlama mesajı oluşturmak için, ürününüzün özelliklerini ve avantajlarını kullanarak potansiyel müşterilerinizin ihtiyaçlarını karşılayacağını vurgulayabilirsiniz. Örneğin, bir beyaz eşya üreten şirketin, müşterilerine ürününün enerji tasarrufu sağladığını ve daha önceki ürünlerine göre daha uygun fiyata sunduğunu vurgulayarak bir pazarlama mesajı oluşturabilir.

  145. Satış Eğitimi: Satış Eğitimi, satış personelinin ve satış ortamının etkinliğini artırmak için geliştirilen eğitim tekniklerinin bir kümesidir. Bu teknikler, satış personeli tarafından uygulanan satış stratejileri, satış odaklı etkili iletişim becerileri, müşteri ilişkileri, satış teknikleri ve satış sonrası hizmetleri gibi konuları içerir. Akademik tanım olarak, Satış Eğitimi; satış becerilerini, stratejilerini, taktiklerini ve satış sonrası hizmetleri konularını içeren, satış personelinin ve satış ortamının etkinliğini artırmayı amaçlayan eğitim tekniklerinin bir kümesidir.

    örnek olarak, bir satış eğitiminde, satış personeline müşteri ilişkileri hakkında herhangi bir konuşma yapılabilir. konuşmada, müşterilerin satın alma kararlarını etkileyebilecek önemli etkileşim teknikleri, müşterilerin neye ihtiyacı olduğunu anlamak için kullanılabilecek konuşma teknikleri ve müşterileri ikna etmek için kullanılan satış taktikleri gibi konular ele alınabilir.

  146. Yaratıcı Pazarlama Stratejileri: Yaratıcı Pazarlama Stratejileri, müşteri deneyimini ve markaların tanınırlığını artırmak için yaratıcı ve inovatif yaklaşımlardan oluşan planları içerir. Bu yaklaşımlar arasında, müşteriye özel ürün ve hizmetler, doğru hedef kitlelere doğru iletişim kanalları ve yenilikçi ürün ve hizmetlerin önerilmesi gibi farklı teknikler yer alır. Akademik tanım olarak; Yaratıcı Pazarlama Stratejileri, bir şirketin ürün ve hizmetlerini çekici ve kalıcı hale getirmek için kullanılan stratejilerdir. Bir örnek vermek gerekirse; bir perakendeci, kullanıcıların alışveriş deneyimini artırmak için uygulayabileceği bir Yaratıcı Pazarlama Stratejisi olarak, ürünlerini satın alan kullanıcılarına ücretsiz kargo veya indirim kodları sunabilir.

  147. Reklam Kampanyası Yönetimi: Reklam Kampanyası Yönetimi, bir markanın veya ürünün pazarlamasının tasarlanması ve uygulanması için organizasyonu ve yönetimini içeren süreçleri ifade eder. Reklam kampanyası yönetiminde, markanın veya ürünün pazarlamasının amacını, hedeflerini, stratejilerini ve taktiklerini belirlemek önemlidir.

    Örnek olarak, bir markanın yeni ürününü pazarlama kampanyasının yönetimi örneği verilebilir. Öncelikle, markanın amacını, hedeflerini ve stratejilerini belirlemek önemlidir. Ardından, ürünün pazarlamasının stratejik hedeflerini gerçekleştirmek için gerekli taktiklerin belirlenmesi ve bu taktiklerin uygulanması gerekir. Son olarak, kampanyanın başarısını değerlendirmek ve gerektiğinde iyileştirme önlemleri almak önemlidir.

  148. Pazarlama Stratejisi Geliştirme: Pazarlama Stratejisi Geliştirme, pazarlama çalışmalarının etkili ve uzun vadeli bir şekilde planlanmasını sağlamak için kullanılan bir yaklaşımdır. Bu yaklaşımın amacı, marka ve ürünün pazarının ihtiyaçlarını anlamak ve bunu karşılayacak etkin çözümler geliştirmektir. Bu yaklaşım, rekabetçi avantaj, pazarlama hedefleri ve hedef pazarları belirlemek için de kullanılır.

    Örnek olarak bir gıda markasının, hedef pazarını ve hedeflerini belirleyerek, markanın ürünlerini özellikle bu hedef kitleye özgü özellikler ile satışa sunmasını örnek verebiliriz. Bu strateji, markanın ürünlerini hedef pazarına yönelik çalışmalarla öne çıkarması ve rekabetçi avantajını geliştirmesi gibi faydalar sağlayacaktır.

  149. Offline Pazarlama Araçları ve Teknikleri: Offline Pazarlama Araçları ve Teknikleri, müşterileri ve diğer pazarlama hedeflerini etkilemek için kullanılan mevcut pazarlama araçlarının ve stratejilerinin kapsamlı bir koleksiyonudur. Fiziksel olarak hedef kitleye ulaşmak için kullanılan araçları içerir. Offline pazarlama, sosyal medya ve dijital pazarlama programlarından farklı olarak, hedef kitleye doğrudan ulaşmak için kullanılan çok daha eski teknikleri kullanır. Genellikle, ürünün veya hizmetin pazarlanması için kullanılan afişler, broşürler, el ilanları, televizyon reklamları, radyo reklamları, gazete reklamları, e-posta ve posa gibi araçları içerir. Örnek olarak, bir şirketin, ürününün tanıtımı için bir afiş oluşturmasını ve bunu hedef pazara göndermesini verebiliriz.

  150. Etkinlik Yönetimi: Etkinlik Yönetimi, bir etkinliğin planlanması, koordinasyonu, düzenlenmesi ve başarısına katkıda bulunulması için gerekli faaliyetlerin planlanması ve uygulanmasını sağlamak amacıyla yürütülen faaliyetlerin tümünün genel adıdır. Akademik tanım olarak, etkinlik yönetiminin, bir etkinliğin başarısını etkileyen ve etkinliğin amacına ulaşmasına yardımcı olan tüm faktörleri bir araya getirme ve koordine etme işlemleri olarak tanımlanır.

    Örnek olarak, bir etkinlik düzenlemek gibi bir görev almış olsaydınız, etkinlik yönetiminin içeriğini şu şekilde sıralayabilirdiniz: etkinlik hedeflerini belirleme, etkinlikin içeriği ve tasarımını oluşturma, etkinliğe katılacak olanları davet etme, etkinlik kayıtlarının yönetilmesi, etkinlik masraflarının yönetilmesi, etkinliğin güvenliğini sağlama, etkinliğin başarısının değerlendirilmesi ve raporlanması.

  151. Dönüşüm Oranı Optimizasyonu: Dönüşüm Oranı Optimizasyonu, bir markanın veya satış ortaklığının web sitesi veya dijital kanallar üzerinden elde ettiği göstergeleri geliştirmek için kullanılan bir stratejidir. Bu strateji, bir markanın veya satış ortaklığının, web sitesi veya dijital kanallar üzerinden elde ettiği müşteri davranışını ve satışlarını iyileştirmeyi amaçlamaktadır. Dönüşüm oranı optimizasyonu, kaynakların kullanımını artırmak ve satışlarını arttırmak için gerekli bilgileri aramak ve analiz etmek anlamına gelir. Örneğin, bir markanın web sitesindeki görünüm ve davranışını değiştirerek, müşterilerin daha hızlı ve daha kolay alışveriş yapabilecekleri bir deneyim oluşturmak için, dönüşüm optimizasyonu kullanılabilir.

  152. Pazarlama Mesajı Testi: Pazarlama Mesajı Testi, pazarlama mesajının etkili olup olmadığının ölçülmesi amacıyla yapılan bir araştırma türüdür. Pazarlama mesajının etkinliğini ölçmek için kullanılan bir tekniktir. Tekniğin amacı, pazarlama mesajının ürün veya hizmeti satın almaya teşvik eden etkisinin ölçülmesidir.

    Pazarlama mesajı testi, potansiyel müşterilere, ürün ve hizmet hakkında bilgi veren bir çalışma olarak düşünülebilir. Çalışma, pazarlama mesajının müşteriye verdiği bilgilerin, müşterilerin ürünü satın alma kararını nasıl etkilediğini ölçmek için tasarlanmıştır. Örneğin, ürünün fonksiyonlarının, ürünün yararlarının veya özelliklerinin, müşterinin ürün satın almasına nasıl bir etkisi olduğunu anlamaya çalışır.

  153. Pazarlama Planlama Araçları: Pazarlama Planlama Araçları, pazarlama stratejilerinin uygulanmasını kolaylaştıran araçlar ve yöntemlerin tümüdür. Bu araçların amacı, pazarlama stratejisine etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamak ve pazarlama sürecinin verimliliğini arttırmaktır. Akademik tanım olarak, pazarlama planlama araçları, pazarlama stratejisinin uygulanmasının etkinliğini ve verimliliğini artırmak için kullanılan araçlar ve yöntemlerdir.

    Örnek olarak, “Pazar Analizi” bir pazarlama planlama araçıdır. Pazar analizi, ürün veya hizmetlerin tüketici arzusuna uygunluğunu anlamak için kullanılan bir araçtır. Pazar analizi, potansiyel müşterilerin ihtiyaçlarını, beklentilerini ve tercihlerini belirlemek için önemli bir araçtır.

  154. Marka İmajı Yönetimi Stratejileri: Marka İmajı Yönetimi Stratejileri, markaların kurumsal hedeflerini gerçekleştirmek için özelliği ve algısının yönetimi üzerinde odaklanan kapsamlı bir yaklaşımı ifade eder. Örneğin, marka imajının daha fazla farkındalık yaratmak, rekabet avantajı kazanmak, satışları arttırmak ve müşteri bağlılığını sürdürmek için kullanılan bir stratejidir. Markanın kurumsal hedeflerini gerçekleştirmek için, neyin fark edildiği, nasıl hissedildiği ve nasıl davranıldığına odaklanmak önemlidir. Örnek olarak, bir marka imajı yönetim stratejisi olarak, markanın yeni ürünlerini pazarlayarak, müşteriyle iletişim kurarak ve markanın algısını yönlendirerek farkındalık oluşturulabilir.

  155. Dijital Reklam Stratejileri: Dijital Reklam Stratejileri, internet üzerinden dijital ortamlarda gerçekleştirilen, ürün ve hizmetleri tanıtmak, satışları arttırmak ve marka bilinirliğini artırmak için uygulanan pazarlama planıdır. Dijital Reklam Stratejileri, ürünlerin ve hizmetlerin dijital ortamlarda hedef kitleler tarafından ne şekilde algılanacağına, marka bilinirliğinin nasıl arttırılacağına ve satışların nasıl arttırılacağına odaklanır.

    Örnek olarak; bir giyim mağazasının, potansiyel müşterileri arasında marka bilinirliğini arttırmak ve satışlarını artırmak için dijital reklam stratejisi uygulayabilir. Bu strateji çeşitli dijital ortamlarda, giyim mağazasının ürünleri hakkında yayınlanan bilgilerin yanı sıra, ürünlerin kullanımı veya stil önerileri içeren video veya fotoğrafların paylaşılmasını kapsayabilir.

  156. Online Pazarlama Stratejileri: online pazarlama stratejileri; çevrimiçi ortamda pazarlama faaliyetlerinin etkinliğini artırmak için uygulanan planlamalardır. online pazarlama stratejileri, markaların hedeflerine ulaşmasını ve müşterilerini çekmesini sağlamak için çevrimiçi reklam, arama motoru optimizasyonu, sosyal medya pazarlaması, mobil pazarlama ve dijital içerik pazarlaması gibi araçları kullanır.

    Örnek olarak, marka pazarlama stratejisi oluşturmak için, çevrimiçi mecralarda (özellikle sosyal medya) büyük bir takipçi kitlesine ulaşmayı, müşteri ilişkilerini geliştirmeyi ve arama motoru optimizasyonu ile arama sonuçlarında üst sıralara çıkmayı amaçlayan bir strateji örneği verebiliriz.

  157. Medya İlişkileri: Medya İlişkileri, bir organizasyonun çeşitli medya aracılıklarını kullanarak iletişim, pazarlama ve reklam amaçlarıyla üçüncü taraflarla ilişki kurmayı içeren çalışmalardır. Akademik tanım olarak, medya ilişkileri, bir ürünün, hizmetin veya firmaların arz ve talep arasındaki ilişkiyi özellikle basılı, elektronik ve sosyal medya aracılığıyla sağlamak için kullanılan bir iletişim tekniğidir. Örnek olarak, bir organizasyon, sosyal medya kanallarını kullanarak, ürün ve hizmetleri hakkında müşterilerine bilgi aktarabilir veya yeni ürünleri ve hizmetleri tanıtabilir. Ayrıca, medya iletişimi aracılığıyla şirketin marka imajının pozitif olarak yönlendirilmesini sağlamak da mümkündür.

  158. Dijital Analitik Raporlama: Dijital analitik raporlama, dijital ortamda oluşturulan verilerin analiz edilmesini ve çıkarımların raporlanmasını kapsayan bir terimdir. Akademik tanımı; dijital analitik raporlama, dijital ortamda oluşturulan verilerin çeşitli analiz yöntemleri ile değerlendirilmesi ve çıkarımların raporlanması olarak tanımlanır.

    Örnek olarak, dijital analitik raporlama bir web sitesinin trafiğini analiz etmek için kullanılabilir. Web sitesindeki ziyaretçilerin sayısını, nereden geldiklerini, ne kadar süre kaldıklarını, ne aradıklarını vb. gibi istatistikleri ölçerek, web sitesinin ne kadar etkili olduğu ve nereden gelen en yüksek trafik kaynaklarının ne olduğu gibi bilgileri raporlamak mümkündür.

  159. İşletme İmajı Yönetimi: İşletme İmajı Yönetimi terimi, marka veya işletme imajının pazarlama iletişimi çabaları aracılığıyla kontrol edilmesi anlamına gelir. Bu süreç, işletmenin stratejik hedeflerini göz önünde bulundurarak, marka veya işletme hakkında oluşturulan izlenimleri yönetmek için kullanılan çeşitli araçların kullanımını içerir. Akademik tanım olarak, işletme imajı yönetimi, kurumsal pazarlama iletişimi araçlarının kullanılmasıyla, markanın ya da işletmenin tüketicilerin zihinlerinde oluşturmak istediği izlenimin oluşturulması ve sürdürülmesi olarak açıklanabilir.

    Örnek olarak, bir online alışveriş sitesi olan Amazon, kendi imajının zararlı haberlerden etkilenmemesini sağlamak amacıyla, tüketicilerin arkasında olduğunu ve özgürlükleri savunduğunu vurgulayan kurumsal iletişim çabaları kullanmaktadır. Bu tür çabalar, Amazon'un zararlı haberlerin etkisini azaltmak ve tüketicilerinin güvenini kazanmak için imaj yönetimini kullanmaktadır.

  160. Pazarlama Planı Oluşturma: Pazarlama Planı Oluşturma, bir markanın veya ürünün tüketicilere ulaşmasını ve pazar payını arttırmasını sağlamak amacıyla kullanılan stratejiyi belirlemek için bir planın oluşturulmasını içerir. Akademik olarak, pazarlama planı oluşturma, tüketicilere ulaşmak ve pazar payını arttırmak için kullanılacak stratejilerin ve bunların uygulanması için gereken kaynakların belirlenmesini ve yönetilmesini içerir.

    Örnek olarak; bir şirketin ürününü pazara sürmesini sağlamak için, ürününüzün hedef kitlesini tanımlayarak, pazarlama kanallarını belirleyerek ve hedef kitleye satış çabasında bulunarak bir pazarlama planı oluşturulabilir. Ayrıca, ürününüzün fiyatlandırılması, reklam kampanyaları oluşturulması ve bunların uygulanması da planın parçasıdır.

  161. Marka İletişim Stratejileri: Marka İletişim Stratejileri, bir markanın kitlelere veya hedef kitlelere iletişimsel olarak doğru mesajlarının nasıl iletilmesi gerektiğini kapsayan ve markanın mevcut veya etkili iletişim kanallarının etkin kullanımını da içeren bir kavramdır. Akademik tanım olarak, marka iletişim stratejileri, bir markanın hedef kitlelere vermek istediği mesajlarının, etkili iletişim araçlarının ve iletişim kanallarının kullanımıyla nasıl iletilmesi gerektiği üzerine kurulmuş bir stratejidir. Örnek olarak, giyim markası olan bir şirket, hedef kitlelerine satışlarını arttırmak için etkili bir marka iletişim stratejisi oluşturabilir. Bunun için, çeşitli sosyal medya platformlarını, dijital ve çevrimiçi reklamları, etkinlikleri ve çevrimiçi mağazaları kullanarak hedef kitlelerine marka hakkında bilgi edinme imkanı sunabilir.

  162. Reklamcılık Stratejileri: Reklamcılık Stratejileri, pazarlama iletişiminin araç ve yöntemlerinin nasıl kullanılacağını belirleyen planlama ve organize etmeyi içeren stratejik bir yönetim yaklaşımıdır. Stratejik reklamcılık, pazarlama hedeflerini gerçekleştirmeyi teşvik eden çabaların planlanmasını, uygulanmasını ve değerlendirilmesini içerir. Örneğin, sosyal medya reklamcılığı, bir markanın ürünlerini pazarlayabilmek için kullanılan bir stratejidir. Sosyal medya mecralarının etkili bir şekilde kullanılması, satışların ve marka bilinirliğinin artmasını sağlayacaktır.

  163. İmaj Yönetimi Stratejileri: İmaj Yönetimi Stratejileri, bir markanın, ürünün veya hizmetin kamuya sunduğu görüntüyü veya ilgili sektöre sağladığı etkiyi yönetmeye yönelik stratejik yaklaşımlardır. Akademik tanımda, imaj yönetimi, organizasyonların, kişilerin veya ürünlerin çevresindeki bireylerin veya kurumların algılarının nitelik ve niteliğinin etkileyici ve eşsiz bir şekilde yönetilmesi olarak tanımlanır.

    Örnek olarak, bir markanın başarılı bir imaj yönetimi stratejisi kullanması, müşterilerinin algılarını ve değerlerini etkileyerek markaya daha iyi bir algı oluşturmak için çeşitli araçlar kullanabilir. Bu araçlar arasında e-posta pazarlama, sosyal medya, reklam veya çevrimiçi videolar gibi farklı platformlar yer alabilir.

  164. İletişim Stratejisi Geliştirme: İletişim Stratejisi Geliştirme, pazarlama iletişiminde, pazarlama hedeflerini ulaşmak için kullanılan çabaların organize edilmesi ve gözden geçirilmesi anlamına gelir. İletişim stratejisi geliştirme, markanın tüketiciye nasıl mesajlarının sunulacağını, hangi kanallar aracılığıyla iletileceğini ve iletişimin hedeflerinin ne olacağını belirleyen uzun vadeli bir plan oluşturmayı içerir.

    Örnek olarak, bir markanın yeni bir ürününün tanıtımının nasıl yapılacağını düşünün. Marka, ürününün satışını artırmak için iletişim stratejisi geliştirmek zorundadır. Bunu yapmak için, marka ürününün neden satın alınması gerektiğini belirlemelidir. Ardından, marka iletişim stratejisinin hedef kitlesine, iletişimin gerçekleşeceği kanallara ve iletişimin nasıl tasarlanacağına karar vermelidir.

  165. Pazarlama Planlama Süreci: Pazarlama Planlama Süreci, marka veya ürünlerin sağlam ve verimli bir pazarlama stratejisi geliştirmek için her adımın takip edilmesini içeren bir süreçtir. Bu süreç, pazarı tanımlamak, pazarlama hedeflerinin belirlenmesi, pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi, pazarlama araçlarının seçimi, pazarlama bütçesinin belirlenmesi, kampanya tasarımı ve performansının izlenmesi içerir.

    Örnek olarak, bir ürünün pazarlama planlaması süreci aşağıdaki adımları içerebilir:

    1. Pazarın tanımlanması: Ürünün hedef pazarlarının tanımlanması ve bu pazarların belirlenmesi.

    2. Hedeflerin belirlenmesi: Ürünün pazarında nerede olmak istediğinin ve hedeflerinin belirlenmesi.

    3. Stratejinin belirlenmesi : Ürünün pazarına nasıl girmesi gerektiğinin ve ürünün ne kadar sıklıkla reklam edileceğinin belirlenmesi.

    4. Pazarlama araçlarının seçimi: Ürünün pazarlama stratejisi için hangi araçların kullanılacağının belirlenmesi.

    5. Bütçenin belirlenmesi: Ürünün pazarlama stratejisi için ne kadar bütçenin ayrılacağının belirlenmesi.

    6. Kampanyanın tasarımı: Ürünün pazarlama stratejisinin nasıl uygulanacağının belirlenmesi.

    7. Performansın izlenmesi: Ürünün pazarlama stratejisinin performansının izlenmesi ve gerektiğinde değiştirilebilecek noktaların belirlenmesi.

  166. Hedef Kitle Analizi: Hedef Kitle Analizi, pazarlama iletişiminin başarısını belirlemek için kullanılan önemli bir araçtır. Hedef kitlenin tüketici davranışı, alışkanlıkları, motivasyonları ve hedefleri ile ilgili verileri toplamak, değerlendirmek ve anlamak için kullanılan bir tekniktir. Hedef kitle analizi, pazarlama iletişiminin etkili olması için tüketicilerin ne düşündüğünü, neye ihtiyaç duyduğunu ve neye göre tercih yaptığını anlamaya yardımcı olur.

    Akademik Tanım: Hedef Kitle Analizi, pazarlama iletişimi etkinliğinin ölçümü için tüketici davranışı, motivasyonları, alışkanlıkları ve hedefleri hakkında toplanan ve değerlendirilen verileri analiz etmek için kullanılan teknikleri kapsayan bir yaklaşımdır.

    Örnek: Örneğin, bir çikolata satışının başarısını ölçmek için, hedef kitlenin yaş, cinsiyet, mevcut satın alma alışkanlıkları, satın alma motivasyonları, satış noktaları ve diğer özellikleri gibi bilgileri toplamak ve değerlendirmek için hedef kitle analizi kullanılabilir.

  167. Yeni Ürün Lansmanı Stratejileri: Yeni Ürün Lansmanı Stratejileri, pazarlama iletişimi için kullanılan bir terimdir. Genel olarak, bu strateji, bir ürünün pazara sürülmesi sürecini tanımlamak için kullanılır. Strateji, ürünün pazara sunulmasından, satış işleminin gerçekleşmesine kadar olan süreci düzenleyen bir dizi çalışmayı içerir. Akademik olarak, bir ürünün pazara sürülmesi stratejisi, bir ürünün pazara sürülmesi süreci için gerekli olan her adımı, her araç ve teknik kullanımını, kararların alınmasını ve başarının ölçülmesini kapsayan bir süreçtir.

    Örnek olarak, bir ürünün pazara sürülmesi stratejisi, ürünün pazara girişini, ürünün kullanıcılarının tanımlanmasını, ürünün satış noktalarının belirlenmesini, reklam ve pazarlama kampanyalarının planlanmasını, müşteri desteğinin sağlanmasını ve ürünün satışının takip edilmesini kapsar.

  168. Promosyon Stratejileri: Promosyon stratejileri, ürünün, hizmetin veya markanın bilinirliğini ve satışlarını artırmak için oluşturulan ve geliştirilen pazarlama planıdır. Promosyon stratejileri, tüketici etkileşimini, desteğini, marka bilinirliğini ve satışları arttırmak için kullanılan çeşitli teknikleri kapsar. Akademik olarak, promosyon stratejisi, ürünleri ve hizmetleri satın almaya teşvik etmek için pazarlama araçlarının kullanılmasını içeren bir plan olarak tanımlanır.

    Örnek olarak, bir televizyon üreticisinin, ürünlerini satın almaya teşvik etmek için müşterilere indirim kuponu veya ücretsiz ek ürünler sunması, promosyon stratejisi olarak değerlendirilebilir.

  169. Offline Pazarlama Stratejileri: Offline Pazarlama Stratejileri, ürünün veya hizmetin pazarlanması ve satışı için, internet dışındaki yöntemleri (çoğunlukla günlük yaşamımızın içinde karşılaştığımız) kullanan pazarlama çabalarının tümünü ifade eder. Akademik tanımı olarak, offline pazarlama stratejileri, ürün veya hizmetlerin markalaşması, satışının artırılması ve tüketici algısının oluşturulması için, internet dışındaki yöntemlerin kullanılması olarak tanımlanır.

    Örnek olarak, bir lokantanın kendi arazisinde kurduğu bir afiş standı, offline pazarlama stratejileri içinde sayılır. Aynı zamanda, bir lokanta reklamının, yerel gazetede verilmesi de offline pazarlama stratejileri içinde sayılabilir.

  170. İçerik Yönetimi Stratejileri: İçerik Yönetimi Stratejileri, bir organizasyonun kurumsal hedeflerini desteklemek için içerik oluşturmak, dağıtmak ve yönetmek amacıyla tasarlanan stratejilerin bütünüdür. İçerik oluşturulması, dağıtımı ve yönetimi, marka bilinirliği, müşteri deneyimini, trafiği artırmak ve tüketiciyi etkilemek için kritik bir önem taşır. İçerik Yönetimi Stratejileri, kurumsal hedeflere ulaşmak için üç temel kısımdan oluşur: içerik oluşturma, dağıtım ve yönetim.

    Örnek: Bir perakende şirketi, müşterilerini etkili bir şekilde hedef almak için İçerik Yönetimi Stratejileri kullanabilir. Şirketin İçerik Yönetimi Stratejileri, öncelikle müşterilerinin ihtiyaçlarını belirlemek için bir anket oluşturmaktan ve anket sonuçlarını kullanarak özel olarak tasarlanmış ürünlerin, hizmetlerin ve kampanyaların dağıtımını gerçekleştirmekten oluşabilir.

  171. Sosyal Medya Stratejileri: Sosyal Medya Stratejileri, sosyal medya platformlarının kombinasyonu ile hedef kitlelere ulaşmak ve etkileşimde bulunmak amacıyla tasarlanmış, ölçümlenebilir ve kişiselleştirilmiş kampanyalar oluşturmak için kullanılan bir yaklaşımdır. Akademik tanımı olarak, sosyal medya stratejileri, hedeflenen kitlelerin sosyal medya platformları üzerinden etkileşimde bulunma sürecini optimize etmeyi amaçlayan, marka bilinirliğini, marka itibarını ve müşteri ilişkilerini geliştirmeyi taahhüt eden bir takım stratejilerden oluşur.

    Örnek olarak, bir sosyal medya stratejisi oluşturmak için, hedef kitlenin sosyal medya kullanım alışkanlıklarını anlamak ve hangi sosyal medya kanallarını kullanarak hedef kitleye ulaşmak en iyisi olacak şekilde ölçümlenebilir kampanyalar oluşturmak gerekir. Sonra, bu kampanyaların etkileşimi ve engellemeleri izlemek ve bu bilgileri kullanarak hedeflenen kitlenin daha iyi anlaşılması için güncellemeler ile stratejileri güncellemek gerekir.

  172. Reklam Stratejisi Geliştirme: Reklam Stratejisi Geliştirme, ajans ya da markanın çalışma alanında pazarlama iletişim stratejisine ilişkin karar verme sürecidir. Bu süreç, pazarlama iletişim stratejilerinin etkin bir şekilde uygulanmasına ve daha fazla müşteri kitlesini hedef alarak satışları artırmaya yönelik stratejiler geliştirmeye odaklanır. Akademik tanım olarak, reklam stratejisi geliştirme, markaların hedef kitlelerinin çevresinde oluşturulan tüketici algısını etkileyecek, hedef kitlelere karşı çekicilik, ilgi ve sadakat oluşturacak reklam kampanyalarının planlanmasını ve uygulanmasını içeren bir süreçtir.

    Örnek olarak, bir markanın ürünlerini satın almayı tercih etmeyi arttırmak için, markanın kendi imajını geliştirmek istediğini düşünelim. Bu durumda, markanın hedef pazarının ihtiyaçlarını ve ilgi alanlarını anlamasını sağlayacak araştırmalar gerçekleştirmesi ve sonuçlarını kullanarak etkili bir reklam stratejisi geliştirmesi gerekir. Ayrıca, kampanyaların etkili olması için markanın mevcut tüketici algısını ve trendleri de göz önünde bulundurması gerekir.

  173. Satış Promosyonu Stratejileri: Satış Promosyonu Stratejileri, satışları artırmak veya yeni ürünleri pazara sunmak için ürün ve hizmetlerin satışını destekleyen taktikleri belirlemek amacıyla kullanılan bir strateji olarak tanımlanır. Bu strateji, bir ürün veya hizmetin satışını desteklemek için çeşitli kampanyalar, indirimler, özel teklifler, promosyonlar ve ödüller içeren bir pazarlama stratejisidir.

    Örnek olarak, bir perakende mağazası, yeni bir ürünün piyasaya sürülmesini desteklemek için, ürüne özel indirimler, hediye çekleri veya ücretsiz ürünler gibi satış promosyonu stratejileri kullanabilir. Bu stratejiler, müşterilerin dikkatini çekmek ve onlara mağazaya gelmeyi kolaylaştırmak için kullanılır.

  174. Medya Stratejileri: Medya Stratejisi; bir kuruluşun, ürün veya hizmetini tanıtmak için kullandığı sosyal, çevrimiçi ve dijital kanalların ve platformların planlanmasını içeren, medya pazarlama faaliyetlerinin geliştirilmesi için tasarlanmış bir stratejidir. Akademik olarak, medya stratejisi, pazarlama programlarının bir parçası olarak medya araçlarının seçimini ve kullanımını kapsar.

    Örnek olarak, bir çikolata markasının, ürünlerini satın almak için hedef kitlesine ulaşmak için bir medya stratejisi oluşturması gerekebilir. Marka, sosyal medya kanallarını, çevrimiçi reklam ve televizyon reklamları gibi dijital ve çevrimiçi platformları kullanarak, hedef kitle için çekici ve özelleştirilmiş mesajlar oluşturabilir.

  175. Dijital İçerik Yönetimi: Dijital İçerik Yönetimi, belirli bir konuda sunulan dijital içeriklerin tasarlanması, oluşturulması, yayınlanması, değerlendirilmesi ve değiştirilmesi süreçlerini yönetmek için kullanılan bir stratejidir. Akademik olarak, dijital içerik yönetimi, dijital bilgiyi üretmek, paylaşmak, depolamak ve kullanmak için kullanılan araçların, teknolojilerin ve uygulamaların bir kombinasyonudur. Örneğin, bir şirket, web sitesindeki içeriği yönetmek ve kullanıcıların web sitesinde daha fazla vakit geçirmesini sağlamak için dijital içerik üretme, düzenleme, yayınlama ve analiz etme araçları kullanabilir.

  176. İçerik Paylaşım Stratejileri: 'İçerik Paylaşım Stratejileri', pazarlama iletişiminde kullanılan bir terimdir. İçerik paylaşım stratejileri, marka veya ürünlerinin, hedef kitleye ulaştırmada, kullanılan çeşitli yöntem ve teknikleri tanımlar. İçerik paylaşım stratejileri, marka ve ürünlerinin, hedef kitleye ulaşmasını sağlayan etkin ve etkili bir şekilde pazarlanmasını amaçlar. Akademik tanım olarak; İçerik paylaşım stratejileri, pazarlama iletişiminde kullanılan, marka ve ürünlerinin, hedef kitleye ulaştırma yöntem ve tekniklerini tanımlayan, etkin ve etkili bir şekilde pazarlanmasını amaçlayan bir stratejidir.

    Örnek olarak; Firma A, ürünlerinin hedef kitlesine ulaşması için sosyal medya araçlarını kullanarak içerik paylaşım stratejisi uygulayabilir. Bu strateji ile; sosyal medya hesaplarının kullanımı ile ürün ve markaları hakkında bilgi vermek, ürünlerin pazarlanması ve promosyonlarının yapılması gibi faaliyetler yürütülebilir.

  177. Pazarlama Ölçümleme: Pazarlama ölçümleme, pazarlama faaliyetlerinin etkinliğinin ölçülmesini sağlamak için kullanılan bir tekniktir. Pazarlama ölçümleme, kullanılan pazarlama stratejisinin ölçülmesi ve değerlendirilmesi sürecini kapsar. Bu süreç, pazarlama stratejisinin başarısını ölçmek için farklı araçlar kullanarak bir sonuca ulaşmak için kullanılır.

    Örnek olarak, bir ürünün satışının artırılması için yürütülen bir pazarlama kampanyasının etkinliğini ölçmek için, pazarlama ölçümleme araçlarını kullanabiliriz. Örneğin, ürünün satışlarının, kampanyanın başlamasından önce ve sonraki dönemlerde ne denli arttığını ölçmek ve kampanyanın etkinliğini değerlendirmek için, satışların her iki dönem için de ölçümlerini karşılaştırmak gerekir. Bu ölçümler, pazarlama ölçümleme araçlarını kullanarak yapılır.

  178. Pazarlama Karması: pazarlama karması, reklamcılar, pazarlama ve satış uzmanları ve diğer pazarlama profesyonelleri tarafından kullanılan çoklu pazarlama aracının bir kombinasyonu olarak tanımlanır. bu aracın bileşenleri, public relations, reklam, internet pazarlama, satış, halkla ilişkiler, deneyim pazarlama, ürün veya hizmet pazarlama, etkileşimli pazarlama, mobil pazarlama, dijital pazarlama ve diğer uygun pazarlama çabalarıdır.

    pazarlama karması, bir şirketin ticari faaliyetlerinin birbiriyle etkileşimli olarak tasarlanmış bir dizi pazarlama stratejisi ve araçlarının bir kombinasyonu olarak tanımlanır. örneğin, bir şirket, reklam, sosyal medya, e-posta pazarlama, özel etkinlikler ve diğer pazarlama araçlarını kullanarak, müşterilerinin dikkatini çekmek için etkili bir pazarlama karması oluşturabilir.

  179. Sponsorluk Pazarlama Stratejileri: Sponsorluk pazarlama stratejisi, pazarlama iletişimi araçlarına yönelik bir yaklaşımdır ve kurumsal bir şirketin/markanın bir etkinliği, ürünü veya organizasyonu desteklemesi ve finansmanını üstlenmesidir. Bu yaklaşım, kurumsal şirketlerin tüketiciye ulaşmak için güçlü bir platform oluşturmasını destekler ve tüketiciye ürününün amacının farkındalığını artırmaya yardımcı olur.

    Örnek olarak, bir spor etkinliği için bir sponsorluk pazarlama stratejisi, bir markanın bir etkinliği desteklemesi ve müşterilerine etkinliğe katılımının artmasını sağlamak için sponsorluklar veya ödüller sunmasıdır. Marka, bu etkinliğin birçok tüketicisi tarafından görülmesini ve etkinliğin amacının farkındalığını artırmasını sağlamak için kullanılabilecek birçok pazarlama araçlarını kullanabilir.

Pazarlama İletişimi Kavramlarını Bilmek Neden Önemlidir?

Rekabetin önde geldiği pazarlama dünyasında çeşitli pazarlama iletişimi kavramlarının anlamını ve kullanımının etkili bir şekilde kullanılmasını bilmek gerekiyor. Bu konuda Enstitü'nün Pazarlama İletişimi Eğitimine katılabilirsiniz.

Bu kursa katılan öğrenciler, kendilerini geliştirmek için pazarlama iletişim stratejilerinin oluşturulması ve mevcut pazarlama faaliyetlerinin nasıl ölçüleceği konularında eğitim alacaklar. Ayrıca, çeşitli sosyal medya ve dijital araçların kullanımının da gösterecekler. Bu kurs, pazarlama iletişimi konusunda uzmanlaşmak isteyen öğrencilere çok yararlı olacaktır.

Pazarlama İletişimi, insanların kalplerini bağlamak için kullanılan bir araçtır.

IIENSTITU
Programatik Reklamcılık, Reklamverenlerin, çevrimiçi reklamlarını hızlı, verimli ve etkin bir şekilde hedef kitlelere göndermek için kullandıkları bir yöntemdir, Google Adwords, arama motoru reklamlarının programatik olarak dağıtımını kolaylaştırır, Sosyal Medya Yönetimi, Kişi veya kurumların sosyal medya platformlarını kullanarak hedef kitlelerini çeşitli etkinlikler aracılığıyla etkileme ve iletişim kurma sürecidir, Bir kurumun sosyal medya hesaplarını kullanarak ürününün tanıtımını yapması veya hedef kitlelerini bilgilendirmek için çeşitli etkinlikler düzenlemek, Web Analitiği, Internet ortamında alınan verilerin analiz edilmesi ve yorumlanması anlamına gelen bir terimdir, Bir web sitesinin bir sayfasının kaç kez ziyaret edildiğini, sayfanın ne kadar süre görüntülendiğini ve kullanıcıların hangi konuma gittiğini ölçmek, Dijital PR, Dijital ortamdaki çeşitli araçları kullanarak, kişi veya kurumlar için reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yapılmasını sağlayan bir stratejidir, Bir turizm acentasının, web sitelerinde ve sosyal medya kanallarında farklı tatil paketlerini tanıtarak, müşterilerinin güvenini arttırmaya çalışması, Yerel Pazarlama, Belirli bir bölgeye odaklanmış pazarlama stratejilerinin uygulanması olarak tanımlanır, Bir restoran, kendi bölgesindeki nüfusa göre menüsünü, ürünlerin satış fiyatlarını ve promosyonlarını uyarlar, Influencer Pazarlama, Markaların takipçileri olan ve sektörlerinde etkili olan kişileri kullanarak markalarının ürün ve hizmetlerini tanıtmalarını ifade eder, Bir giyim markasının modayı takip eden bir ünlü ile çalışması ve onun takipçilerine markayı tanıtması, Yeni Pazarlama Trendleri, Müşterilerin arzularına ve ihtiyaçlarına hitap eden, pazarlamacıların kullanabileceği yeni teknikleri, stratejileri ve araçları tanımlayan bir terimdir, Mobil uygulamalar ve sosyal medya platformlarından artan oranda yararlanma, yeni bir pazarlama trendi örneği olabilir
Pazarlama İletişimi
Bu, uzun, dalgalı, kahverengi saçlı ve ten rengi gömlekli bir kadının resmi. Açık tenli ve parlak bir gülümsemesi var. Gözleri kahverengi ve burnu sivri. Dudakları hafifçe ayrılmış ve çenesi hafifçe kalkık. Çenesinde küçük bir güzellik izi var ve yanakları hafifçe kızarmış. Bir kolye takıyor ve saçları at kuyruğu şeklinde geriye doğru toplanmış. Rahat ve memnun görünüyor. Duruşu kendinden emin ve bakışları ileriye dönük. Arkadaş canlısı ve davetkar görünüyor.
Şeyda Arabacı
Uzman Müşteri Temsilcisi

Şeyda Arabacı, altı yılı aşkın süredir müşteri hizmetleri sektöründe çalışan bir çağrı merkezi uzmanıdır. İşini büyük bir gururla yapıyor ve işini geliştirmek için kendini yeni şeyler öğrenmeye adamıştır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Görüntüde bir erkek ve bir kadın gülümsüyor. Adam kulaklık takmış ve bir bilgisayar ekranının önünde oturuyor. Kadın ise elini kulağına götürmüş ve doğrudan kameraya bakıyor. Görüntü çoğunlukla net, ancak bir kişinin yüzünün bulanık bir bölümü ve bir bitkinin bulanık görüntüsü var. Adam kameraya parlak bir şekilde gülümserken, kadın daha ince bir şekilde gülümsüyor. Görüntü bir erkeğin yüzünün yakın çekimidir ve erkek ve kadın aynı karede birlikte gülümsemektedir. Bu görüntü, birbirlerinin arkadaşlığından keyif alan iki insanın mükemmel bir temsilidir.
Satış - Pazarlama

Pazarlama İletişimi Nedir?

21 Ekim 2020
Bu, farklı şekil, renk ve boyutları gösteren çeşitli simgelerin yakın çekim görüntüsüdür. Simgeler beyaz bir arka plan üzerinde düzenlenmiş ve üst üste bindirilmiştir. Renkler parlak sarıdan koyu maviye kadar değişmekte, arada bazı kırmızılar ve yeşiller de bulunmaktadır. Simgeler arasında daireler, üçgenler, kareler, yıldızlar ve diğer şekiller yer alıyor. Boyutları küçükten büyüğe doğru değişir, merkezde daha büyük simgeler ve kenarlarda daha küçük simgeler bulunur. Genel görüntü canlı ve görsel olarak uyarıcıdır. Yaratıcılık, eğlence ve şakacılık hissi verirken aynı zamanda profesyonel ve düzenli bir görünüm de sunuyor.
Marka Yönetimi

Bütünleşik Pazarlama Ve Marka

19 Temmuz 2020
Bir grup insan dairesel bir masanın etrafında oturmuş, gülümsüyor ve birbirleriyle sohbet ediyor. Masa ahşaptır ve üzerine beyaz bir masa örtüsü örtülmüştür. Masanın ortasında bir dizüstü bilgisayar var, bir kadın gülümseyerek ekrana bakıyor, saçlarını düzgün bir topuz yapmış. Masanın yan tarafında bir bitki, bir kase ve bir kravat var, hepsi de biraz odak dışı görünüyor. Masanın sağında gözlüklü, takım elbiseli ve kravatlı bir adam gülümseyerek gruba bakmaktadır. Masanın solunda bir kişinin gözü açıkça görülebiliyor ve gruba doğru bakıyor.
Meslekler

Pazarlamacılık Nedir?

23 Ekim 2021
Bir kişi, üzerinde farklı semboller ve simgeler bulunan renkli ahşap bloklardan oluşan bir yığın tutmaktadır. Yığının alt bloğunda üzerinde ok bulunan beyaz ve kırmızı bir hedef, üst bloğunda ise bir insan silueti var. Bu kişinin eli de bir kağıt parçası tutuyor ve yakındaki kare bir yüzeyde bir grup simge görülebiliyor. Resim, blokların farklı sembol ve simgelerle ustaca istiflenmesini ve kişinin eli ile kağıdın yaratıcı kullanımını göstermektedir.
Dijital Pazarlama

En Bilinen Pazarlama Teknikleri

16 Nisan 2020
Resmin ön planında mavi atletli bir kadın duruyor. Sarı saçları yüzünden geriye doğru çekilmiş, gözlüklerini ve yumuşak dudaklarını ortaya çıkarıyor. Arka planda, solda takım elbiseli bir adam silueti dururken, sağda elinde silah tutan bir kişi görülüyor. Daha uzakta, üzerinde noktalar ve çizgiler bulunan siyah beyaz bir ağaç görülüyor. Arka planda bir tabelanın yakın çekimi de görülüyor. Görüntünün alt köşesinde bir kişinin bacağının gölgesi görülebiliyor. Kadın doğrudan kameraya bakıyor, ifadesi okunamıyor.
İletişim

Kurumsal İletişim Nedir?

27 Şubat 2020
Bir kadın yerde bacak bacak üstüne atmış oturmakta ve elinde bir tablet bilgisayar kullanmaktadır. Sol elinde bir kredi kartı tutuyor ve tablet önünde duruyor. Odaklanmış görünüyor ve dikkatle ekrana bakıyor. Tablet hafifçe bulanık ve arkasındaki ahşap yüzeyde bulanık bir köpek görüntüsü görülebiliyor. Görüntünün arka planı çoğunlukla karanlık ve sol alt köşede bir adam resmi olan bir dergi görülebiliyor. Sağ üst köşede ise bir cep telefonunun yakın çekimi görülüyor.
Dijital Pazarlama

Fijital Pazarlama Nedir?

11 Ekim 2019
Gözlüklü bir kadın kameraya sıcak bir ifadeyle bakıyor. Parlak turuncu uzun kollu bir gömlek giyiyor ve siyah saçları yüzünden geriye doğru toplanmış. Gözlükleri gümüş desenli yuvarlaktır ve boynunda zarif bir altın kolye vardır. Beyaz bir duvarın önünde duruyor, elleri yanlarında duruyor. Gözleri kahverengi ve dudakları sanki bir şey söylemek üzereymiş gibi hafifçe ayrık. Kendinden emin ve dingin görünüyor ve görüntü bir sakinlik ve güç hissi veriyor.
Satış - Pazarlama

Pazarlama İnovasyon Örnekleri

07 Mart 2020