Neden O Şirkette Çalışmak İstiyorsunuz?
Soru | Yanıt Özellikleri | Yanıt Örnekleri |
---|---|---|
'Neden o şirkette çalışmak istiyorsunuz?' | Şirketin değerlerini biliyor ve paylaşıyor olmalı | Şirketin inovasyon ve sürekli gelişime önem verdiğini biliyorum ve bu değerlere sahip bir ortamda çalışmayı tercih ederim |
'Neden o şirkette çalışmak istiyorsunuz?' | Şirket hakkında araştırma yapmış olmalı | Şirketinizin son projelerini ve başarılarını takip ediyorum, bu tür bir başarıyı yakından görmek ve katkıda bulunmak isterim |
'Neden o şirkette çalışmak istiyorsunuz?' | Şirkette ne tür beceriler, bilgiler ve deneyimler kazanabileceğinizi belirlemiş olmalısınız | Şirketinizin global çaptaki çalışmaları sayesinde uluslararası işler hakkında deneyim kazanmayı umuyorum |
'Neden o şirkette çalışmak istiyorsunuz?' | Şirketi neden seçtiğinizi ve ne tür bir değer katabileceğinizi belirleyin | Sizin gibi büyüyen bir teknoloji firmasında, teknik becerilerimi ve yenilikçi düşünme yeteneğimi kullanarak iş süreçlerini iyileştireceğimi düşünüyorum |
'Neden o şirkette çalışmak istiyorsunuz?' | Yanıtınızı ilgili ve özgün tutun | Veri analizi alanında lider olan şirketinizde çalışmak, kariyerime mükemmel bir yön verecektir |
'Neden o şirkette çalışmak istiyorsunuz?' | Şirketin toplumda, endüstride veya sektördeki yerine bağlı olarak yanıt verin | Sektördeki sürdürülebilirlik çabalarınızı takdir ediyorum. Bir şirkette çalışmayı tercih ederim ki o da çevreye karşı sorumluluk taşıyacak |
'Neden o şirkette çalışmak istiyorsunuz?' | Şirketin size uygun olması için hangi koşulların olmasını beklediğinizi belirtin | Son derece takım odaklı bir kişi olduğum için, ekip çalışmasına büyük değer veren bir şirkette çalışmayı isterim. |
'Neden o şirkette çalışmak istiyorsunuz?' | CEO veya kurucunun etkileyici bir motivasyon kaynağı olmuş olabilir | Kurucunuzun vizyonu ve liderliği beni gerçekten etkiliyor ve bu vizyonun parçası olmak isterim. |
'Neden o şirkette çalışmak istiyorsunuz?' | Uzun vadeli hedefleriniz ve şirketin bu hedeflere nasıl ulaşmanızda yardımcı olabileceğini belirtin | Uzun süreli hedefim, pazarlama stratejileri üzerine uzmanlaşmak ve şirketinizin bu alandaki güçlü çözümleri sayesinde bu hedefime ulaşabileceğimi düşünüyorum. |
'Neden o şirkette çalışmak istiyorsunuz?' | Şirketin çeşitli ve müreffeh bir çalışma ortamı sağlayabildiğini belirtin | Şirketinizin çeşitliliği ve herkesin becerilerini en iyi şekilde kullanma kabiliyetini benimsediğini gördüm ve bunun bir parçası olmak istiyorum. |
“Neden bizimle çalışmak istiyorsunuz?” sorusuna mülakatlarda sıkça rastlanıyor. Ve bu soruya nasıl yanıt verileceği ile ilgili birçok konu var. Ama biz bugün neden o şirkette çalışmak istediğinizi ele alacağız.
“Neden bizimle çalışmak istiyorsunuz?” sorusu hem soran hem de yanıtlayan açısından önemli bir konu. Bir şirkette çalışmak isteyebilirsiniz ama sizi diğer adaylardan ayıran başka bir şey olmalı. Aslında bu soru bunu ölçüyor diyebiliriz.
“Neden Bizimle Çalışmak İstiyorsunuz?” Sorusunun Amacı Nedir?
Diyelim Apple’a iş başvurusunda bulundunuz ve size işe alım uzmanı “Sizi neden işe alalım?” diye sordu. Şöyle bir cevap aklınızdan geçebilir; “Çünkü çok havalı.”Bu cevap çok üzerinde düşünülmemiş gibi durmuyor mu? Demeniz gereken şu olabilir; “Herkesin tercih ettiği bir marka. Ama ben buradaki insanları seviyorum.” Bu şu anlama gelir: Diğer adaylardan farklı olarak sizi araştırdım, evet marka bilinirliğiniz çok bilinen bir şey ama ben buradaki insanları, bakış açınızı seviyorum. Size uyum sağlayabilirim ve ekibe ayak uydurabilirim. Verdiğiniz cevabı ayrıntılandırırsanız daha iyi olur. Vermek istediğiniz mesajda rasyonel olduğunuzdan emin olun.
Az önceki örneğe benzer olarak yanlış bir cevap var: “Buradaki insanlar iyi ve çalışmak için iyi bir seçim.” Burada da yine duygusal bir yanıt veriyorsunuz. Bunun yerine şunu diyebilirsiniz: “Çünkü kariyer hayatımda sürekli öğrenebileceğim ve gelişebileceğim bir yer ve aynı zamanda buradaki çalışanlarla birlikte yeni şeyler üretebileceğimizi düşünüyorum.” Aradaki farkı çok açık bir şekilde görebilirsiniz.
Bu soru aslında güçlü ve zayıf yönlerinizin neler olduğu ile ilgili soruya çok benzer. Hemen hemen her görüşmede karşınıza çıkar. O zaman şimdi odaklanmanız gereken onlardan tam olarak ne beklediğinize doğru bir şekilde karar vermek.
“Mülakatta Sorulacak En İyi 301 Soru” kitabının yazarı John Kador, hayalinizdeki iş olmasa bile bu şirketin neden size uygun olacağını düşündüğünüzü söyleyin diyor. Bu işi istiyorum ya da esnek saatlere ihtiyacım var gibi yanıtlar yerine onlara ne sunabileceğiniz gerektiğine odaklanmalısınız.
Mülakatlarda En Sık Yapılan Hata Nedir?
Yapılan bir çalışmada insan kaynakları uzmanlarına iş arayanların en sık yaptığı hatalar soruldu. Ortaya çıkan sonuç adayların neden çalışmak istedikleri sorusunu yanıtlarken olduğuydu. Çünkü adaylar bu soruyu yanıtlarken pozisyonla ilgili teknik ve rasyonel bir şey söylemiyorlardı. Sizi neden işe alalım veya neden burada çalışmak istiyorsun gibi soruların yanıtı basit gibi görünse de aslında çok yanıltıcı bir soru.
Örneğin 100 yılı aşkındır faaliyet gösteren bir firmasınız bu yüzden sizde çalışmak istiyorum diyorsanız tüm bunlar doğru olsa da şirketler için kabul görülen bir yanıt değil. Sizinle görüşme yapan işe alım uzmanının iş hakkında ne hissettiğinizi öğrenmesine izin vermeniz gerekiyor. Şirket çok uzun yıldır faaliyet gösteriyor olabilir, başarılı da olabilir. Ancak ik uzmanı veya işe alım yapan kişinin altı ay sonra sizin kalıp kalmayacağınızı ve daha iyi bir şirketle karşılaşırsanız işten ayrılıp ayrılmayacağınızı merak ediyor. İşi ne kadar benimsediğinizi ve işi yapmaya odaklanan biri olup olmadığınızı teyit ediyorlar.
Neden O Şirkette Çalışmak İstiyorsunuz?
Beni neden işe alsınlar? Onlar size sormadan önce kendinize sormanız gereken bir soru. Bu sorunun yanıtı sizde saklı. Bir şirkette çalışma sebebinizin rasyonel olması gerekiyor. Elbette o şirkette tecrübe edinmek ve daha iyi yerlerde çalışmak gibi bir amacınız olabilir. Ama daha iyisini olduğunu düşünüyorsanız o şirkette vakit kaybetmeniz çok da doğru bir şey değil. Öncelikle kendinizi geliştirmeniz gerektiğini unutmayın. Çünkü tecrübe bir şekilde kazanılıyor. Kendinize ne kattığınız ve diğer adaylara göre kendinizde fark yaratabilmeniz daha önemli. Mesela sertifika programlarına katılıp bilginizi geliştirebilirsiniz. Zaten en az 5 yıl tecrübe isteyen bir yere gelebilmeniz için tecrübeye ek olarak bilgi de gerekiyor. Ve bu bilginin kullanımını bilmeniz gerekiyor. Ama 1-2 yıllık deneyim isteyen yerler için de istemediğiniz ve sırf tecrübe edinmek için girmek istediğiniz yerlerle vakit kaybetmenize gerek yok.
Eğer o şirketin uzun yıllardır faaliyet göstermesi sebebiyle orayı tercih ediyorsanız şu anda bu şirket başarılı olsa da sizinle mülakat yapan kişi sizin gelecekte ne yapmanız gerektiğini ya da ne beklentiniz olduğunu bilmiyor. Aynı zamanda bu şirketin popüler ve başarılı olması sizi işe alacakları anlamına gelmiyor ve garanti değil. O iş yeri ile ilgili bir aidiyet oluşması için sizde o yeri sevmekten daha çok size ne kattığı çok daha önemli. O yüzden bunu iyice düşünmelisiniz. Hiçbir şirket kendisinden faydalanmak isteyen çalışanlarla birlikte olmak istemez. Çünkü bir adayı işe almanın yanı sıra işten çıkartırken daha çok maliyete katlandığı göz önüne alındığında birini işe almak o kadar da kolay değil.
hepimizin en iyi şirketlerde çalışmak istemesi en doğal hakkı. ama bir ürünü beğendiğiniz için, o şirket popüler olduğu için çalışmak istemesi kendimizi düşünmekten başka bir şey yapmadığımızı ifade ediyor. bilimsel çalışmalar da bencil bir kişi olduğumuzu düşündürdüğünü ortaya koydu. o yüzden sakın oranın iyi bir yer olması sebebiyle çalışmak istediğinizi söylemek hatasına düşmeyin.
İşe alan kişiler veya ik uzmanları sizden gerçek bir neden istiyor. Şirket hakkında ne kadar bilgi sahibi olduğunuzu ve oraya neden kendinizi uygun gördüğünüzü rasyonel bir şekilde ifade etmenizi bekliyorlar. Bu noktada siz de orada bir kariyer hedefinizin olduğunu söylemelisiniz. İşin en can alıcı noktası da gerçekten böyle düşünmeniz. Çünkü istemediğiniz bir yerde daha fazla çalışmak istemezsiniz. Eğer bir şirkette kariyer hedeflediğinizi ifade ederseniz bunun bir süreç olduğunu bildiğinizi ve orada iyi şeyler yapacağınızı net bir şekilde ifade etmiş oluyorsunuz.
Mesela “Bu işte beni heyecanlandıran şey şirket içinde büyüme fırsatı” gibi bir şey söyleyebilirsiniz. Diyelim ki 10 yıldır avukat yardımcısı olarak çalışan biri olsun. İdari işe veya insan kaynaklarında ilk kez işe girecek olsun. Bu kişi şirketin ürününün ne kadar güzel olduğunu söylememeli. Çünkü bunun çok genel olduğunu bilmelidir. Bunun yerine kariyerinde farklı bir alanda gelişme fırsatı olduğunu ve büyüme hedeflerinden bahsetmesi daha doğru olacaktır.
Neden o şirkette çalışmak istediğinizi doğru bir şekilde ifade edebildiğinizde etkili iletişim kurmayı bildiğinizi ve şirketi anladığınızı gösterir. Ayrıca şirket hakkında araştırma yaptığınızı ve hatta ilk günden o işe uygun olduğunuz anlamına geliyor.
Neden sizi işe almaları gerektiği sorusunu cevaplarken ne tür cevapların her iki taraf için de faydalı olacağını bildiğinizden emin olun. Biri size neden orada çalışmak istediğinizle ilgili mülakatta geri bildirimde bulunduysa bu bilgiyi kesinlikle kullanın. Çünkü bu hazine gibidir. Gerekirse karşı taraftan geri bildirim talep edin.
Eğer neden o şirkette çalışmak istediğinizin cevabını arıyorsanız şirketin kültürü hakkında daha fazla bilgi edinin. Haklarında çıkmış haberler, tarihçesi, faaliyetleri, yatırımlarına göz atın. İyi bir araştırma yaptığınızda mülakatta karşınıza çıkabilecek bu soruya hazırlıklı olacaksınız. Hatta size söylemek istediğiniz bir şey sorulursa bu soruya yanıt verebilirsiniz. O yer için hazırlandığınızı ve herkesin korktuğu bu soruya profesyonel bir şekilde yanıt verdiğinizi ifade edebilir.
Bu soruya hazırlanmadığınızda ya da kendinize bu soruyu yönlendirmediğinizde, tam olarak ne dediğinizi bilmediğiniz için eleştirel düşünce yeteneğinizin zayıf olduğunu ifade edebilir. Sorulara hızlı ve proaktif bir şekilde yaklaşmanız gerekiyor. O yüzden stratejik rasyonel yanıtlara hazırlıklı olun.
Celal Bayar Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesinde Lisans eğitimleri, Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi ve Beykent Üniversitesinde İşletme Yönetimi üzerine Tezli Yüksek Lisans yapmıştır. Halen insan kaynakları üzerine doktora tezi yazmakta ve işletmelere insan kaynakları üzerine danışmanlık yapmaktadır.