Müşteri Temsilcisi Nedir? Ne İş Yapar?
Müşteri Temsilcisi Nedir? | Müşteri Temsilcisi Ne İş Yapar? | Müşteri Temsilcisi Maaşları |
---|---|---|
Hedef kitle için iletişim kurma ve bilgilendirme görevlerini yerine getiren kişi. Çalışma alanları geniş spektrumlu olup, çağrı merkezi, e-ticaret, marka, medya ve pazarlama gibi farklı alanlarda görev yapabilir. | Bilgi ulaştırma, ürün ve hizmetleri tanıtma, proje yönetimi ve takibi yapma, ikna edici iletişim kurma gibi işleri yapar. Müşterinin taleplerini, şikayetlerini dinleyip anlar ve kuruma iletir. | Alandaki görev ve iş tanımına göre değişir. Ortalama maaş asgari ücretin üzerindedir. Deneyim ve çalıştığı alana göre maaş aralığı asgari ücretin 2 katı ile 4 katı arasında değişebilir. |
Farklı sektörlerde aranan bir meslek dalıdır. Kurum ile müşteri arasında köprü görevi görür ve kurum hakkında izlenim yaratır. | Müşteri hizmetleri hattından gelen soruları yanıtlar, hedef kitlenin analizini yapar, müşteri memnuniyeti hakkında raporlar ve sunumlar hazırlar. Sipariş, geri ödeme, kargolama, garanti ve satış süreci hakkında bilgi verir. | İşe yeni başlayan ve deneyimsiz bir müşteri temsilcisinin maaşı genellikle asgari ücret civarındadır. Deneyimi olanlar ve özellikle marka, reklamcılık ve medya sektöründe çalışanlar daha yüksek maaş alabilir. |
Hizmet sunan kuruluşu müşterilere doğru biçimde temsil eden kişidir. | Potansiyel müşteri grubunu hedeflemek için halkla ilişkiler uygulamalarını kullanır. E-posta, sosyal medya ve telefon aracılığıyla iletişim kurar. | Maaşlar, alanda edinilen deneyime, işin gerektirdiği sorumluluk seviyesine ve sektöre göre değişkenlik gösterir. |
Kurumun ve hizmetlerinin müşteriye doğru şekilde anlatılmasını sağlar. | Kriz dönemlerinde müşteri hizmetleri hattında yoğun şekilde çalışır ve müşteri ile kurum arasındaki iletişimi sağlar. | Çalışılan sektör ve deneyime bağlı olarak, maaşlar asgari ücret seviyesinden çok daha yüksek olabilir. |
Genellikle müşteri hizmetleri departmanına bağlı olarak çalışan müşteri temsilcisi, farklı iş kollarında görev alan bir mesleği icra eder. Hedef kitle için iletişim kurma ve bilgilendirme gibi temel görevleri yerine getiren müşteri temsilcisi, bazı yetkinlik ve becerilere sahip olarak görevini yerine getirir. Yazımızda da müşteri temsilcisi mesleğinin gerekli gördüğü nitelik ve eğitimlerden bahsedeceğiz.
Müşteri Temsilcisi Nedir?
Müşteri temsilcisi, her alan ve sektör dahilinde aranan bir meslektir. Müşteri hizmetleri hattı ya da departmanında görev alan müşteri temsilcisi, hedef kitle olan müşteriye; gerekli bilgileri ulaştıran kişidir. Müşteri ve hedef kitlenin bilgilendirilmesi günümüzde her işletme ve markanın temel görevlerinden biridir. Dolayısıyla müşteri temsilcisi de bu önemli süreçte aktif olarak çalışan bir mesleği yerine getirir.
Müşteri temsilcisi, tek bir alanla sınırlı bir meslek değildir. Geniş bir alan dağılımına sahip meslek; çağrı merkezi, e-ticaret, marka, medya, pazarlama ve eğitim gibi birbirinden farklı alanlarda gerekli görülen bir göreve sahiptir. Artık hizmetini duyurmak isteyen her işletme, bir müşteri hizmetleri departmanına sahip. Müşteriye gerekli bilgilendirmeleri yapmak ve süreç ile ilgili şikayet, talep ve istekleri almak için müşteri hizmetleri hattına ihtiyaç vardır.
Müşteri temsilcisi ise iletişim kurma sürecinde müşteriye gerekli bilgileri vererek kurum ile müşteri arasındaki yıkılmaması gereken köprüyü sağlamlaştırır. Bir müşteri için müşteri hizmetlerinden edinilen bilgi, işletme ya da kurum hakkında da bir izlenim yaratır.
Müşteri grubu müşteri temsilcilerinin iletişim sürecinde kullandıkları sözlere ve davranışlara bakarak olumlu ya da olumsuz bir izlenim edinir. Bundan dolayı da bir müşteri temsilcisi, kurumu da temsil ettiğinin de bilincinde olarak hareket eder.
Müşteri Temsilcisi Ne İş Yapar?
Müşteri temsilcisi, müşteriye bilgilendirmek ve müşteriye ulaşmak için birçok iş yöntemini etkinleştirir. Müşteri temsilcisi ne iş yapar sorusunun cevabı, temsilcinin çalıştığı alana göre de değişir. Müşteri temsilcinin alan fark etmeksizin yapması gereken temel görevi ise müşteri ile iletişim kurmaktır.
Bazen telefon aracılığıyla bazen de yüz yüze iletişim kuran müşteri temsilcisi, bilgilendirme ve tanıtım faaliyetleri gibi süreçlerinde müşteriye gereken bilgileri sunar. Bir müşteri temsilcisi, mutlaka müşteriyi dinler, anlamaya çalışır ve yardım eder.
Ayrıca müşteri temsilcisi müşteriden edindiği istek, talep, sorun ve şikayetleri de kuruma iletir, böylelikle müşterinin beklediği esas adım da işletme tarafından atılır. Genel olarak ise müşteri temsilcisinin işleri şu şekildedir:
Yüz yüze ya da telefon aracılığıyla hedef kitleye ulaşır.
Online müşteri hizmetleri hattından gelen soruları yanıtlar.
Sosyal medya ve online hizmet hattında gerekli bilgilendirmeleri yapar.
Ürün ve hizmetleri tanıtıcı bilgiler hazırlar ve hedef kitleye sunmak için iletişim kurar.
Müşteri ve hedef kitleyi ilgilendiren proje ve kampanyalarda proje yönetimi ve takibini yapar.
Müşteriyi ilgili ürün ya da hizmeti satın almaya yönelik ikna edici iletişim kurar.
E- posta aracılığıyla gelen müşteri masajlarını ilgili departmana ve yöneticiye iletir.
Müşteri ile iletişim noktasında tüm mesaj ve bilgileri, raporlar.
Müşteri ilişkileri yönetimini etkinleştirerek gelecekteki uygulamaların müşteriye nasıl ulaşabileceği analiz eder.
Hedef kitle analizi yaparak potansiyel müşteri grubununa ulaşmak için halkla ilişkiler uygulamalarını kullanır.
Mevcut müşterilerin analizlerini yaparak müşteri memnuniyeti hakkında raporlar ve sunumlar hazırlar.
Sipariş, geri ödeme, kargolama, garanti ve satış süreci hakkında gerekli bilgilendirmelerde görev alır.
Müşteri temsilcisi, çalıştığı alana ve sektöre göre farklı iş ve görevleri yerine getirir. Bazı dönemlerde yoğun iş yükünü sırtlayabilir ve yoğun bir tempoda çalışması gerekebilir. Özellikle kriz iletişimi çerçevesinde, müşteri hizmetleri hattının yoğun çalışması gerektiğini söyleyebiliriz.
Müşteri Temsilcisi Maaşları
Müşteri temsilcisi maaşları, alandaki görev ve iş tanımına göre değişir. Yani eğitim sektöründe görevli bir müşteri temsilcisi ile medya-reklamcılık alanında çalışan bir müşteri temsilcisinin aldığı maaş aynı değildir. Öncelikle müşteri temsilcilerin ortalama maaş aralığından bahsetmek gerekir. Bir müşteri temsilcisinin hangi alanda çalışırsa çalışsın, asgari ücret altında maaş alması doğru değildir. Nitekim ortalama maaş da asgari ücret olarak görülmektedir. Tabii ki asgari ücretin belli düzeyde artmasıyla ortalama maaş da artabilmektedir.
Müşteri temsilcisi, marka, reklamcılık ve medya tarafında çalışıyorsa deneyime de bağlı olarak daha yüksek maaş almaktadır. İlgili alanlarda çalışan deneyimli bir müşteri temsilcisi, asgari ücretin 2 katı ile 4 katı arasında değişen bir ücret alabilir. E ticaret ve satış alanında kar elde eden bir müşteri temsilcisi de benzer maaşları alır.
İşe yeni başlayan deneyimsiz bir müşteri temsilcisi maaşı ise asgari ücret düzeyinde olmaktadır. Fakat yine bazı alanlarda asgari ücret ile göreve başlayan müşteri temsilcilerin olduğunu da söyleyebiliriz. Zamanla iş yükünün artmasına bağlı olarak da maaş aralığı yükselmektedir.
Müşteri Temsilcisi Nasıl Olunur?
Müşteri temsilcisi olmak için işinizi kolaylaştıracak bazı eğitim ve bölümlerden bahsetmek gerekir. Öncelikle müşteri temsilcisi mesleği için okunması zorunlu bölümler yoktur. Fakat bazı bölümler, alanı ve mesleği tanımak için size gerekli bilgileri de sunar. Bu bölümler:
Reklamcılık
Uluslararası Girişimcilik
Pazarlama
Elbette bu bölümler haricinde de farklı bölümlerden mezun kişiler, müşteri temsilcisi olarak çalışabilmektedirler. Müşteri temsilcisi olmak için gerçekten iletişim süreçlerinde aktif rol oynamayı istemelisiniz. Bir müşteri temsilcisi, müşteri ile iletişim hâlindeyken nasıl bir dil kullanacağını bilir.
Sorular sorulara, gerekli cevaplar hazırlar ve müşteriye karşı dinleyici rolünden sıyrılmamalıdır. Yine insan ve insanlarla birebir iletişim kuracağınız için kendinizi iletişim noktasında eksik bulmamanız gerekir. Böyle bir eksikliği yaşıyorsanız size önereceğimiz bazı eğitimler var.
Müşteri temsilcisi meslek sürecinin görevlerini tanımak ve iletişim sürecinde sıkıntı yaşamamanız için tavsiye ettiğimiz eğitimler şunlardır:
Ayrıca raporlama yetkinliği kazanmak için de ofis programlarını kullanabilmek gerekir. Bu yetkinlikleri kazandığınızı belgelemek, işe alım için önemli bir göstergedir. Alacağınız eğitimleri sertifikayla belgeleyerek yetkinliklerinizi kanıtlayabilirsiniz. Ayrıca müşteri temsilcisi iş ilanlarını da takip ederek hangi niteliklerin önemsendiğine göz atabilirsiniz.
İlgili eğitim: Microsoft Office Sertifikası
Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.