AnasayfaBlogMotivasyon Ve Verimlilik En İyi Arkadaştır
Motivasyon

Motivasyon Ve Verimlilik En İyi Arkadaştır

07 Ekim 2019
Bu görüntü bir masa üzerine yerleştirilmiş bir dizüstü bilgisayarı göstermektedir. Dizüstü bilgisayar gümüş renginde ve siyah bir klavyeye sahip. Dizüstü bilgisayar masanın ortasındadır ve kalem, kitap ve gözlük gibi birkaç rastgele eşya ile çevrilidir. Masa beyaz renktedir ve dizüstü bilgisayar şarj aleti, fare ve çeşitli kağıtlar gibi birkaç eşya ile kaplıdır. Arka planda siyah metinli bir ışık kutusu var ve köşede bir kişinin elinin bulanık bir görüntüsü görülüyor. Ayrıca görüntünün sağ üst köşesinde beyaz zemin üzerinde siyah bir harf var. Genel sahne hafifçe odak dışıdır ve görüntüye yumuşak ve puslu bir görünüm verir.
Motivasyon FaktörleriEtkileriKullanılabilir Çözümler
Maddi Ödüllerİnsanları belirli bir süre için motivasyon sağlamaya yardımcı olabilir , ancak kendiliğinden motivasyon oluşturamaz.Maddi teşvikle birlikte kişisel büyüme ve ilerlemeyi hedefleyen motivasyon stratejileri kullanılabilir.
Kişisel İlerlemeKişinin kendisini geliştirme çabalarında büyük bir motivasyon kaynağı olabilir.Küçük zaferlerin ve ilerlemelerin kutlanması.
Takım ÇalışmalarıTakım içindeki ilerlemeler ve başarılar, motivasyonu artırabilir.Takımın elde ettiği başarılar ve ilerlemeleri göz önünde bulundurun ve bunları takdir edin.
Kendini Motive Eden KonuşmaKişinin kendine yönelik konuşması ve inançları doğrultusunda motivasyon seviyesi belirlenir.Düşünceleri kontrol etme ve olumlu yönde geliştirme.
Zihniyet DeğişikliğiOlumsuz düşünceler veya sınırlayıcı inançlar, motivasyon seviyesini düşürebilir.Sınırlayıcı inançları tanıma ve bu inançları değiştirme.
Kendimizle KonuşmaKendimize anlatılan hikâyeler ve inançlar, motivasyonumuzu belirlemektedir.Kendimize olumlu ve gerçekçi hikâyeler anlatma.
Sınırlayıcı İnançlarKişi, kendi potansiyelini ve motivasyonunu sınırlayabilen kendi gerçekliklerini oluşturma eğilimindedir.Gerçekci ve pozitif düşünce yapısını geliştirme.
Zayıf AlışkanlıklarKötü alışkanlıklar, kişinin motivasyonunu düşürebilir ve verimliliğini azaltabilir.Sağlıklı alışkanlıkları benimseme ve kötü alışkanlıklardan kurtulma.
İçsel SınırlamalarKişinin kendi yetenekleri ve potansiyeli hakkındaki düşünceleri motivasyonunu etkilemektedir.Kendine olan güvenin artırılması ve içsel sınırlamaların kırılması.
Öz-Etkinlikİnsanın kendi yeteneklerine olan inancı motivasyonunu belirler.Kendini yaşam boyu öğrenme ve geliştirmeye adama.

araştırmaya göre insanları hedeflerine ulaşmaya en çok maddi ödüller, tebrikler, kişisel ilerlemeler ve yarışmalar sağlamaktadır. çoğu insan teşvikler ve motivasyon hakkında çalışanın işin daha iyisini yapmasını adına onlara bir ödül verilmesini düşünüyor ancak bilim, finansal kazanımların başarı için yetersiz motivasyon olduğunu söylemektedir.

Gerçek Motivasyon 

İlerleme! New York Times Bestseller yazarı Daniel Pink: “Bizi Motive Eden Nedenler Hakkında Şaşırtıcı Gerçekler” başlığı adı altında insan motivasyonuyla ilgili otuz yıllık bilimsel araştırma yapmış ve gerçek motivasyon kavramının kişinin ancak ve ancak kendi kişisel ilerleme çabalarıyla olabileceğini anlatmak istemiştir. Bilim kendimizi ve başkalarını nasıl motive edeceğinizle ilgili bize ipuçları verir. İşte motivasyonunuzu geliştirmek için bazı ipuçları.

Küçük Galibiyetler Kendini Motive Eder

Finansal teşviklerin en iyi motivasyon türü olduğunu düşünürüz fakat Daniel Pink bu görüşün modası geçmiş olduğunu savunuyor. Daniel Pink yazılarında: “Genellikle, bir şeyi ödüllendirirseniz, daha fazlasını elde edersiniz. Bir şeyi cezalandırırsan daha az alırsın. Ve işletmelerimiz son 150 yıldır bu tür bir motivasyon planına dayanıyor.” der.

İnsanın kendi yaşamlarımızı yönlendirmesi, öğrenmesi ve yeni şeyler yaratma ihtiyacı, yüksek performans ve memnuniyetin sırrıdır. İlerlemenin kahramanı olarak küçük kazançların gücünden yararlanılmalıdır. Meslektaşlarınızla, eşinizle veya kendinizi motive etmeye çalışarak ilerlemeyi göz ardı etmemek için bir kontrol listesi hazırlayabilirsiniz.

Motivasyon İçin Yapılacaklar Listesi Nedir?

Yapılacaklar listenizi yapmak için daha önce yapmış olduklarınızla başlayın. Daha fazlasını yapmadan önce, kaydettiğiniz ilerlemeyi kontrol etmek için küçük bir tören yapın. Kendinize belli saatler içerisinde verilecek bir ödül sunun. Bu bir yemek, kitap veya yürüyüş olabilir. Kendiniz ve ekibiniz için puan tabloları hazırlayın, büyük bir projenin ortasında olduğunuzda ne durumda olduğunuzu görebilirsiniz. 



Takım arkadaşlarınız ile konuşurken ne yapacaklarını söylemek yerine şimdiden yaptıkları hakkında konuşun. Bir iltifat edin ve zaten belirli görevlerini vurgulayın. Her zaman sonuca ne kadar az kaldığını değil ne kadar ileri gittikleri hakkında konuşun. Sadece küçük kazançları kutlamaya başlayın ve büyük kayıplarınızı durdurmaya çalışın.

Kendini Motive Eden Konuşma Yarat

Kafanda nasıl bir ses var? Düşüncelerimiz gizlidir ve bu aslında iyi bir şeydir. Aklımızda gerçeklikten daha çok acımasız olabiliyoruz fakat sorun şu ki, doğru bir motivasyon için düşüncelerimiz önem taşımaktadır. Kendine soru sor? Düşünceleriniz eylemlerinize uygun mu? Düşüncelerinizi yayınlamak iyi olur mu? Bizler motivasyonumuzu inciten kötü alışkanlıklara sahibiz.

Sigara içmek, kötü yemek, egzersiz yapmamak, fazla çalışmak, az çalışmak, yalan söylemek, alkol almak, kaybetmek, dedikodu, organize olamamak, şikayet etmek, başlamak ama tamamlamamak, sorunları göz ardı etmek gibi alışkanlıklarımız düşüncelerimiz ve eylemlerimizin birbiriyle nasıl bağlantılı olduğunu açıklamaktadır. Bunlar için zihninde kendi davranış değişimini yarat ve ona motivasyon ekleyebilirsin.



Beyin En Çok Ne Söylediğimize İnanır

Shad Helmstetter “Kendinizle Konuşurken Söylenecekler” kitabında düşüncelerimizin programlandığını savunmaktadır. Kendimize anlattığımız fikirler, doğru olup olmadığına inandığımız inançları deneyimlerle öğreniyor ve düşüncelerimizle bu bilgileri programlıyoruz. Aksini düşündüğümüz de de sonuç değişmiyor beyin yine o düşünceyi programlamaya devam ediyor.

Burada önemli olan düşünce irademizi pozitif yönde tutmaya çalışmak. Kendimize söylediğimiz sınırlayıcı inançlar motivasyonumuzu etkileyebilir. Ben …. iyi değilim. Ben asla …tarzı cümleler ile beynimizi çalıştırıyorsak üretken olmanız mümkün değildir. Bunun için ne söylediğimize dikkat etmemiz gerekir. Bazen düşüncelerimize kendi gerçekliğini sınırlayıcı dilekler gelir.

Dileklerin Sınırlandırılması Nedir?

Gelecekteki olası bir durumun eksikliklerimizden kaynaklanacağını ve olmamasını düşünmektir. Farkında olmadan süreç içerisinde insanlar cümlelerinin başına “keşke” kelimesini getirerek bu düşünceyi oluşturmaya başlarlar. Bu gibi durumlar içimizde var olan olası motivasyon isteğimizi kısıtlar.

  • Keşke ben daha genç olsaydım,

  • Keşke daha zayıf olsaydım,

  • Keşke daha uzun olsaydım,

  • Keşke daha zengin olsaydım,

  • Keşke daha komik olsaydım.

  • Herhangi bir sınırlama isteğiniz olduğunda 

Keşke…kelimesi ile başlayan bir cümleyi, her şey daha iyi olurdu …şeklinde değiştirirseniz sınırlayıcı inançlarınızı bir seviye değiştirebilirsiniz. Yol gösterici olabilir.

Şimdi Değişim Zamanı

Kendi kendine konuşarak motivasyonunu nasıl 5 adımda değiştirebilirsin? Dr. Helmstetter kendi kendimize konuşmamızın kendi düşünce yapımızı ve motivasyonumuzu etkilediğini savunmaktadır. 

Olumsuzu Kabul Etme

Yapamam ...” Kendi gerçekleriniz ve sınırlama dilekleriniz kendiniz hakkında kabul ettiğiniz mevcut olumsuz fikirlerdir.

Olumsuzu Değiştirme İhtiyacı

Yapmam gerek…”, “Yapmam gereken…” “Umarım”. Burası şimdi olduğumuz yerdir. Bu yer sınırlanmış dileklerimizi değiştirmeye çalışmaktır.

Değişime Karar Verme

"Artık …" Bu cümleyi kurarken sahip olduğumuz sınırlayıcı inançları değiştirmeye karar vermiş olmaktayız.

Daha İyi Ol

"Ben …" Kendi adınızla başladığınız her yeni cümle yeni bir öz-vizyon ve özgün konseptinizi yaratır.

İsteğini Evrensel Beyana Sun

"Bu …" Kendi inancınız ile etrafınızdaki dünyayı değiştirmeyi taahhüt et.  Ancak değişime bağlı kalmak işin en zor kısımdır. Bunun için kafa sesinizi değiştirmelisiniz. Kafa sesinizi düşünün. Bu ses, gerçek hayatta kullandığınız ses gibi mi? Kendinle konuştuğun gibi başka biriyle konuşur musun?

Bu sorulara göz atın ve kendinle ilgili 7 gün eylem çalışması yapın. Kendinle konuştuğun zaman, nereyi düşlüyorsun? Bunları not edip bu düşünceleri 5 adımda anında değiştirebilir ve eski-yeni inançlarını inceleyebilirsin.

Kendini Motive Etmeyi Seç

Seçme şansımız var. Ve bunu yapmaya sadece siz karar verebilirsiniz. Bu sebeple kendimizi heyecanlandırmak için hepimizin ritüellere, rutinlere ve alışkanlıklara ihtiyacı vardır. Bu bir toplantıdan, önemli bir tarihten veya bir olaydan önce yaptığımız herhangi bir şey olabilir. Böylece önce ruhunu mutlu ederek kendini motive etmeye başlayabilirsin. Son olarak daima üretken olmayı deneyin! Verimlilik ve motivasyon en iyi iki arkadaştır.

Maddi Ödüller, İnsanları belirli bir süre için motivasyon sağlamaya yardımcı olabilir , ancak kendiliğinden motivasyon oluşturamaz, Maddi teşvikle birlikte kişisel büyüme ve ilerlemeyi hedefleyen motivasyon stratejileri kullanılabilir, Kişisel İlerleme, Kişinin kendisini geliştirme çabalarında büyük bir motivasyon kaynağı olabilir, Küçük zaferlerin ve ilerlemelerin kutlanması, Takım Çalışmaları, Takım içindeki ilerlemeler ve başarılar, motivasyonu artırabilir, Takımın elde ettiği başarılar ve ilerlemeleri göz önünde bulundurun ve bunları takdir edin, Kendini Motive Eden Konuşma, Kişinin kendine yönelik konuşması ve inançları doğrultusunda motivasyon seviyesi belirlenir, Düşünceleri kontrol etme ve olumlu yönde geliştirme, Zihniyet Değişikliği, Olumsuz düşünceler veya sınırlayıcı inançlar, motivasyon seviyesini düşürebilir, Sınırlayıcı inançları tanıma ve bu inançları değiştirme, Kendimizle Konuşma, Kendimize anlatılan hikâyeler ve inançlar, motivasyonumuzu belirlemektedir, Kendimize olumlu ve gerçekçi hikâyeler anlatma, Sınırlayıcı İnançlar, Kişi, kendi potansiyelini ve motivasyonunu sınırlayabilen kendi gerçekliklerini oluşturma eğilimindedir, Gerçekci ve pozitif düşünce yapısını geliştirme, Zayıf Alışkanlıklar, Kötü alışkanlıklar, kişinin motivasyonunu düşürebilir ve verimliliğini azaltabilir, Sağlıklı alışkanlıkları benimseme ve kötü alışkanlıklardan kurtulma, İçsel Sınırlamalar, Kişinin kendi yetenekleri ve potansiyeli hakkındaki düşünceleri motivasyonunu etkilemektedir, Kendine olan güvenin artırılması ve içsel sınırlamaların kırılması, Öz-Etkinlik, İnsanın kendi yeteneklerine olan inancı motivasyonunu belirler, Kendini yaşam boyu öğrenme ve geliştirmeye adama
iletişimmotivasyonkişisel gelişimliderlikmotivasyonverimlilik
Bu, yüzünde canlı bir gülümseme olan bir kadının yakın çekim portresidir. Sarı saçları yana ayrılmış ve gevşek dalgalarla şekillendirilmiş. Yumuşak, mavi gözleri parlak ve büyüleyici. Parlayan cildi neredeyse ışıl ışıl ve yanakları gülümsemenin verdiği keyifle hafifçe kızarmış. Üzerinde yüksek yakalı beyaz bir gömlek ve boynunda zarif bir kolye var. Duruşu rahat ve kendinden emin, neşeli bakışları memnuniyet ve huzur yayıyor. Güzelliğin ve neşenin vücut bulmuş hali olan gülümsemesi onu gören herkese ışık ve sıcaklık getiriyor.
Bahar Beşer
Blog Yazarı

Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezundur. Muğla Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümünde eğitim görmüştür. İstanbul İşletme Enstitü blog bölümünde içerik üretmektedir. Online eğitim, markalaşma, kişisel gelişim alanlarında yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.