AnasayfaBlogKoku Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Koku Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?

14 Temmuz 2021
Bir kişi beyaz bir arka planın önünde durmakta ve sağ elinde bir şişe sıvı tutmaktadır. Şişe küçüktür, şeffaf camdan yapılmıştır ve üstünde beyaz bir kapak vardır. Kişi açık renkli bir gömlek giymiştir ve doğrudan kameraya bakmaktadır. Şişenin içindeki sıvı açık sarı renktedir ve hafif şeffaftır. Kişinin yüz ifadesi bir konsantrasyon ve ciddiyet ifadesidir. Arka plan tamamen sade, başka hiçbir nesne ya da insan görünmüyor. Görüntüdeki ışık parlak ve renkler canlı. Görüntüde sıvı şişesi öne çıkıyor ve kişinin ifadesi de şişenin önemini artırıyor.
KavramAçıklamaÖnemli Notlar
Koku UzmanıKokuyu tanıyan, koku konulu bütün bilgilere sahip meslek profesyonelidir.Koku uzmanlığı 2019 yılında meslek olarak kabul edildi.
Koku Kültürü DerneğiTürkiye'nin ilk parfümeri Vedat Ozan, Bihter Türkan Ergül, Deniz Çelik ve Ayten Altıntaş girişimleri ile 2017 yılında kuruldu.Dernek, koku kültürünü geliştirmek için farklı projelere öncülük ediyor.
gerekli BecerilerKoku uzmanı, koku değerlendirme süreçlerini yürütmede yetkin becerilere sahip olmalıdır. Yaratıcı bir kişiliğe sahip olmalı ve bu alandaki uzmanlığını ve bilgisini kullanarak yeni ve benzersiz kokular geliştirme yeteneği olmalıdır.Koku duyusu geliştirilebilir.
Koku Uzmanının İşlevleriKoku uzmanı, kokuların tasarımından, üretimine ve müşteriye ulaşmasına kadar bütün süreçlerde görev alır.Koku uzmanlığı dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça yeni bir alandır.
Kokunun Ekonomik HacmiKoku hammaddesinin ekonomik hacmi 25 milyar dolar civarında.Dünyadaki koku uzmanlarının çoğunluğu parfümerlerdir.
Koku Uzmanının YetenekleriKoku uzmanı, müşterinin kokuyu kullanım yeri, zamanı ve amacı hakkında bilgiler toplar, kokuya ait laboratuvar raporuyla ilgili bilgileri verir ve çiçeksi, narenciye, odunsu ve baharat gibi temel koku grupları hakkında bilgi sahibidir.Koku uzmanı ayrıca danışmanlık yapar.
Koku LaboratuvarıKoku uzmanı, koku laboratuvarının günlük işlevlerini etkin şekilde yürütülmesini sağlar.Güneş ışığından korunmalıdır.
Kokuların ÇeşitliliğiHer nesnenin kendi has bir koku özelliği vardır ve bu kokular yaşamımızın her anında bulunur.Koklama, insanın beş duyusundan birisidir.
Kariyer SeçenekleriKoku uzmanı kokunun bulunduğu bütün sektörlerde çalışabilir. Kozmetik sektörü bu sektörlerin başında gelse de gıda alanı ve ilaç sanayi de potansiyel alanlardır.Koku uzmanlığı mesleği hayatımıza yeni giren bir meslek dalıdır.
Koku Uzmanı MaaşlarıKoku uzmanı maaşları, uzmanın deneyimine, yeteneklerine ve çalıştığı sektöre göre değişiklik gösterir.Koku uzmanları genellikle parfümerler ve kozmetik şirketlerle çalışır.

Koku gündelik hayatımızın ayrılmaz parçalarından biri. Yediğimiz yemekten, içtiğimiz çaya, öksürük şurubundan ilaçlara, çiçeklerden parfümlere kadar hemen her nesneye has bir koku var. Öyle ki insanın da kendine has kokusu mevcut. Türk Dil Kurumunun sözlüğünde koku, “Nesnelerden yayılan küçücük zerrelerin burun zarı üzerindeki özel sinirlerde uyandırdığı duygu.” ifadeleriyle tanımlanıyor. Koklamak insanın beş duyusundan biri ve kişinin nefes alması sebebiyle günde 23 binden fazla koklama yaptığı söyleniyor. Hayatın bu kadar içinde olan koku üzerine yeni meslek kabul edilen bir meslek var: Koku uzmanı. 

Koku uzmanlığının meslek olarak kabul edilmesinde Koku Kültürü Derneği’nin çalışmaları etkili oldu. Bu sebeple de mesleğe dair bilgileri paylaşmadan önce, Koku Kültürü Derneği’yle ilgili küçük notlara göz atalım.

Koku Kültürü Derneği; Türkiye’nin ilk parfümeri Vedat Ozan, Bihter Türkan Ergül, Deniz Çelik ve Ayten Altıntaş girişimleri ile 2017 yılında kuruldu. Sonrasında mesleğin standartlarını belirlemek amacıyla çeşitli çalışmalar yürüttü ve bu çalışmalara devam ediyor. Ayrıca koku kültürünü geliştirmek için de farklı projelere öncülük ediyor. Ülkemizdeki endemik bitki çeşitlerinin sayısı koku alanının gelişmesinin gerekçeleri arasına girebilir. Koku Kültürü Derneği de sadece ülkemizde yetişen çiçek türleriyle ilgili projeler yapıyor. Dünya üzerinde sadece ülkemizde; Şanlıurfa’da yetişen siyah gül, Isparta’da yetişen kırmızı gül gibi çiçeklerinin koku yağlarını çıkarmak, bu alanı geliştirmek ve bağlı meslek gruplarının oluşmasına öncülük etmek derneğin amaçları arasında yer alıyor. Gençlerin kokuya olan ilgileri artırmak ve yeni koku uzmanlarının yetişmesine destek olmak da derneğin amaçlarından.



Koku Uzmanı Nedir?

Koku uzmanlığı Koku Kültürü Derneği’nin girişimleri ve çalışmaları sonucunda 2019 yılında meslek olarak kabul edildi. Hayatımıza yeni giren bu meslek dalı kozmetik sektörüyle özdeşleşmiş olsa da koku uzmanı, koku olan her yerde çalışabilir.

Koku insanlık tarihi kadar eski ancak bu alanda yapılan çalışmalar ise çok yeni. 1980’lerden sonra çalışılan çok yeni bir alan. Son yıllarda yapılan çalışmalar ise yoğun. Kokuyla ilgili dil çalışmaları, sosyoloji ve temizliğin tarihi üzerine yapılan çalışmalar var.

Koku uzmanı; kokuyu tanıyan, koku konulu bütün bilgilere sahip meslek profesyonelidir. Koku uzmanlığı ve parfümerlik alanında kariyer yapmak isteyenlerin bazı becerilere sahip olması beklenir. Kişinin kokular üzerine ilgili ve koku duyusunun gelişmiş olması önem arz eder. Unutulmaması gereken ise koku duyusunun geliştirilebilir olduğu. 

  • Koku değerlendirme süreçlerini yürütmede yetkin becerilere sahip olmalıdır.

  • Yaratıcı bir kişiliğe sahip olmalı ve bu alandaki uzmanlığını ve bilgisini kullanarak yeni ve benzersiz kokular geliştirebilmelidir.

  • İletişim becerileri sergileyerek etkin iletişim kurmalıdır.

  • Bağımsız çalışabilmelidir. 

  • Stres altında çalışabilme yetkinliğine sahip olmalıdır. 

  • Koku geliştirme endüstrisindeki yenilikleri takip etmelidir.

  • Koku laboratuvarının günlük işlevlerini etkin şekilde yürütülmesini sağlamaktır.

  • Gerekli durumlarda eğitim verebilecek şekilde kendini yetiştirmelidir.

Koku Uzmanı Ne İş Yapar?

Koku uzmanlığı dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça yeni bir alan. Koku uzmanı kokunun bulunduğu bütün sektörlerde çalışabilir. Kozmetik sektörü bu sektörlerin başında gelse de gıda alanı ve ilaç sanayi de çalışılabilecek sektörlerden. Koku uzmanı; kokunun tasarımından, üretimine ve müşteriye ulaşmasına kadar bütün süreçlerde görev alır. Müşterilerle etkili iletişim kurmak, eğitim programları düzenlemek, ürünlerin özelliklerini tanıtmak, satış etkinliklerine katılma ve müşterileri bilgilendirmek koku uzmanının temel sorumlulukları arasındadır. Koku uzmanı danışmanlık yapar. “Koku uzmanı ne iş yapar?” sorusunun cevabını şöyle sıralamak mümkündür: 



  • Müşterilere doğru koku için yol gösterir.

  • Gelen talepler üzerine yeni kokular üretir. 

  • Zaman zaman kişiye özel kokular tasarlar.

  • Müşterinin hoşlandığı koku türleri hakkında bilgi alır.

  • Müşterinin kokuyu kulanım yeri, zamanı ve amacı hakkında bilgi alır. 

  • Belirlediği kokunun kullanım özelliklerini açıklar. 

  • Müşteriye karar verdiği kokunun tarihçesi ve kullanım özellikleri hakkında bilgi verir.

  • Koku algısını etkileyen durumları ayırt eder. 

  • Hazırlanacak kokuya uygun malzeme ve ekipmanları seçer.

  • Kokuya ait laboratuvar raporuyla ilgili bilgiler verir.

  • Uçucu yağların elde edilme yöntemleri konusunda bilgi sahibidir. 

  • Hazırlanan kokuyu istenildiği gibi detaylandırır.

  • Çalışma ortamındaki koku şişelerinin güneş ışığı almamasını sağlar. 

  • Koku kâğıtlarını hazırlar. 

  • Çiçeksi, narenciye, odunsu ve baharat gibi koku örneğinin temel grupları hakkında bilgi sahibidir. 

Koku Uzmanı Maaşları

Koku uzmanı maaşlarıyla ilgili bilgilere geçmeden koku hammaddesinin ticari hacmiyle notları paylaşmak gerektiğini düşünüyorum. Koku hammaddesinin ekonomik hacminin 25 milyar dolar civarında. Dünyadaki koku uzmanlarının parfümerlerin sayısının bini geçmediği biliniyor. Ülkemizde ise çok daha az. Vedat Ozan 2019 yılında Podcast üzerinden yaptığı bir söyleşi de ülkemizdeki koku uzmanı sayısının 20 civarında olduğunu söylemişti. 

Koku uzmanlığı alanının gelişebilmesi için talebin olması gerekiyor. Ülkemizde özgün koku tasarımı alanı çok az. Tasarımın az olmasıyla doğru orantılı bir şekilde koku uzmanına talep de az. Türkiye’deki koku uzmanlarının, parfümerlerin maaşlarıyla ilgili ise net bilgiler yok. Dünyadaki parfümerlerin yıllık kazançlarının 50000 dolar üzerinde olduğu kaynaklarda yer alan bilgilerden. Koku Uzmanı Vedat Ozan’a göre, “Koku duyusu üzerinden yeni şeyler keşfetmek mümkün. Belki cüzdanınız kabarmaz ama yüreğiniz kabarır. Manevi olarak fazlasıyla tatmin sağlıyor.”

Koku Uzmanı Nasıl Olunur?

Koku uzmanı nasıl olunur?” sorusuna verilebilecek iki farklı cevap bulunuyor. Birincisi bu alana ilgisi olan bireyin kendi çabaları; araştırma ve okuma yapması. kaynakların azlığı sebebiyle kendi kendine öğrenme süreci oldukça uzun ve meşakkatli.

İkinci yöntem ise dünyanın tek parfümer okulunda eğitim almak. Fransa’daki okulun adı ISIPCA. Okulda yüksek lisans yapabilmek için biyoloji ve kimya bölümlerinden mezun olmak gerekiyor. Ayrıca okulun kontenjanı da oldukça az. Fransa’daki okulda eğitim almanın zor olduğu da unutulmamalı.

Kendi çabalarıyla koku uzmanı olmak isteyen kişilerde ise eğitim şartı bulunmuyor. Kişinin koku alanına ilgili olması ve neden bu alanda kariyer yapmak istediği bilmesi en önemli şartlar. Kendini yetiştiren koku uzmanlarının Koku Uzmanı Mesleki Yeterlilik Belgesini alması gerekiyor. Bu belge için bir sınav düzenleniyor. Sınavda koku tarih ile ilgili teorik bilgilerin yanı sıra uygulama da yapılıyor. Bu belgeyi alabilmeleri için adayların sınavlarda başarılı olmaları gerekmektedir. Koku Uzmanı Mesleki Yeterlilik Belgesinin geçerlilik süresi 5 yıldır. Koku uzmanlığı alanında gelişmek için deneyim olmazsa olmazlardan.

Koku Uzmanı, Kokuyu tanıyan, koku konulu bütün bilgilere sahip meslek profesyonelidir, Koku uzmanlığı 2019 yılında meslek olarak kabul edildi, Koku Kültürü Derneği, Türkiye'nin ilk parfümeri Vedat Ozan, Bihter Türkan Ergül, Deniz Çelik ve Ayten Altıntaş girişimleri ile 2017 yılında kuruldu, Dernek, koku kültürünü geliştirmek için farklı projelere öncülük ediyor, gerekli Beceriler, Koku uzmanı, koku değerlendirme süreçlerini yürütmede yetkin becerilere sahip olmalıdır Yaratıcı bir kişiliğe sahip olmalı ve bu alandaki uzmanlığını ve bilgisini kullanarak yeni ve benzersiz kokular geliştirme yeteneği olmalıdır, Koku duyusu geliştirilebilir, Koku Uzmanının İşlevleri, Koku uzmanı, kokuların tasarımından, üretimine ve müşteriye ulaşmasına kadar bütün süreçlerde görev alır, Koku uzmanlığı dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça yeni bir alandır, Kokunun Ekonomik Hacmi, Koku hammaddesinin ekonomik hacmi 25 milyar dolar civarında, Dünyadaki koku uzmanlarının çoğunluğu parfümerlerdir, Koku Uzmanının Yetenekleri, Koku uzmanı, müşterinin kokuyu kullanım yeri, zamanı ve amacı hakkında bilgiler toplar, kokuya ait laboratuvar raporuyla ilgili bilgileri verir ve çiçeksi, narenciye, odunsu ve baharat gibi temel koku grupları hakkında bilgi sahibidir, Koku uzmanı ayrıca danışmanlık yapar, Koku Laboratuvarı, Koku uzmanı, koku laboratuvarının günlük işlevlerini etkin şekilde yürütülmesini sağlar, Güneş ışığından korunmalıdır, Kokuların Çeşitliliği, Her nesnenin kendi has bir koku özelliği vardır ve bu kokular yaşamımızın her anında bulunur, Koklama, insanın beş duyusundan birisidir, Kariyer Seçenekleri, Koku uzmanı kokunun bulunduğu bütün sektörlerde çalışabilir Kozmetik sektörü bu sektörlerin başında gelse de gıda alanı ve ilaç sanayi de potansiyel alanlardır, Koku uzmanlığı mesleği hayatımıza yeni giren bir meslek dalıdır, Koku Uzmanı Maaşları, Koku uzmanı maaşları, uzmanın deneyimine, yeteneklerine ve çalıştığı sektöre göre değişiklik gösterir, Koku uzmanları genellikle parfümerler ve kozmetik şirketlerle çalışır
Koku Uzmanı Koku Uzmanı nedir Koku Uzmanı ne iş yapar Koku Uzmanı maaşları Koku Uzmanı nasıl olunur
Boynuna parlak kırmızı bir başörtüsü bağlamış bir kadın kameraya bakıyor. Koyu renk gözleri uzun siyah kirpikleriyle çerçevelenmiş ve yüzünde ciddi bir ifade var. Hafif bir kumaştan yapılmış olan eşarp omuzlarından ve göğsünden aşağıya yumuşak bir şekilde düşüyor. Saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve kollarını önünde kavuşturmuş bir şekilde duruyor. Kendinden emin ve kararlı görünüyor, karşısına ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır.
Neşe Polat
Blog Yazarı

Bayburt'ta doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. Medya sektöründe çalıştı. Yayınevlerinde editörlük yaptı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu resim, çeşitli renklerde küçük uçucu yağ şişelerinin yakın çekimini göstermektedir. Şişelerin boyutları küçük ile orta boy arasında değişmekte ve camdan yapılmış gibi görünmektedir; bazılarında mantar tıpa, bazılarında ise metal veya plastik kapak bulunmaktadır. Ön planda, siyah kapaklı kahverengi bir cam kavanoz var. Sağ tarafta siyah kapaklı beyaz bir şişe ve altın bir tüp var. Arka planda, bir çuvalın yakın çekimi ve görüntünün sol tarafında bir bitkinin yakın çekimi var. Şişeler, kavanoz, tüp, çuval ve bitki hep birlikte canlı ve ilginç bir sahne oluşturuyor.
Bölümler

Kozmetik Teknolojisi Bölümü (MYO)

24 Aralık 2020
Yakın plan bir portrede bir kadın görülüyor. Omuzlarına kadar inen uzun, kahverengi saçları var. Beyaz ve mavi çizgili bir gömlek giymiş ve gömleğinin alt kısmını içine sokmuş. Gözleri kapalı ve dudakları hafifçe ayrık, ona rahat ve huzurlu bir ifade veriyor. Boynunda büyük bir kolye ucu olan narin bir kolye var. Arka planda siyah bir duvar ve üzerinde beyaz bir yazı var. Metnin anlaşılması zor ama görülebiliyor. Kadının etrafı sakin ve huzurlu bir atmosferle çevrili.
Bölümler

İktisat Bölümü Nedir?

20 Temmuz 2020
Bir tuğla duvar üzerine bir televizyon çizilmiştir. Kavisli bir tepesi ve dairesel bir ekranı olan bir televizyon setinin siyah beyaz bir taslağıdır. Ekranın ortasında bir hedef ve onu işaret eden bir ok bulunmaktadır. Televizyonun yanındaki tuğla duvarda beyaz bir daire var. Arka planda kırmızımsı-turuncu bir yüzey var ve yakından kırmızı bir kutu görülebiliyor. Kırmızı yüzeyin üzerine çizilmiş beyaz bir ok da var. Görüntünün alt kısmında yeşil çizgileri ve beyaz işaretleri olan bir tenis kortunun yakın çekimi yer almaktadır.
Satış - Pazarlama

Reklamcılıkta Sübliminal Pazarlama Yöntemleri

13 Mayıs 2019