Sinema ve Dijital Medya Bölümü
Konu | Açıklama | Ayrıntılar |
---|---|---|
Sinema ve Dijital Medya Bölümü | Sinemanın dijital medya ile olan ilişkisi konusunda eğitim veren, dört yıllık bir akademik disiplindir. | Bu bölüm, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde verilmektedir. Sözel puan türüyle öğrenci alınmaktadır. |
Bölümün Yeri | Bölümün, dijital medya platformlarının filmlerine olan talebin çok hızlı arttığı günümüzde büyük bir önemi vardır. | Bu alanda uzman kişilere olan ihtiyaç da gittikçe artıyor. Bu bölümden mezun olanların avantajları yüksektir. |
Bölümde Verilen Eğitim | Dijital platformlardaki filmlerin ve diğer içeriklerin özellikleri, televizyon veya sinema sektöründekilerden daha farklıdır. | Bu farklı tasarım ve yapım aşamaları ile dijital dünyaya özel teknikleri, sadece Sinema ve Medya Bölümü sayesinde öğrenilebilir. |
Bölümle İlgili Diğer Aktiviteler | Bölümle birlikte veya mezuniyetten sonra çift ana dal yapmak veya yüksek lisans yapmak da uzmanlık konusunda önemli adımlardır. | 'Film Tasarımı', 'Sinema ve Televizyon', 'Film Tasarımı ve Yönetmenliği' gibi bölümlerle çift ana dal yapılabilir. |
Bölümün Amacı | Dijital medya platformlarındaki film yapım tekniklerini uygulayabilecek uzmanlar yetiştirmek. | Öğrencilere Erasmus'la yurtdışındaki sinema sektörünü ve dijital medya platformlarındaki yeni teknikleri tanıma olanağı da sunulmaktadır. |
İş İmkânları | Mezunlar, dijital medya platformlarının sinema kolunda ve medya kuruluşları ve film şirketlerinin dijital medya birimlerinde çalışabilirler. | Ayrıca, yurtdışındaki dijital film kuruluşlarında çalışma imkânları da bulunmaktadır. |
Akademik Kariyer | Mezunlar, gerekli şartları sağladıklarında devlet veya vakıf üniversitelerinde akademisyen olarak çalışabilirler. | Burada eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürürler. |
Ders İçerikleri | Bölümde teorik bilgiler ve stüdyo dersleri yer alır. | Stüdyo derslerinde uygulama ağırlıklıdır. |
Eğitim Dili | Eğitim dili İngilizcedir ve uluslararası sinema dünyasında başarılı olmaları amaçlanır. | Yabancı öğretim üyeleri ve yurtdışından kariyer yapmış öğretim üyeleri İngilizce eğitimin kalitesini artırır. |
Öğretim Üyeleri | Eğitim, deneyimli ve yabancı öğretim üyeleri tarafından verilir. | Öğretim üyelerinin yurtdışı deneyimleri, eğitimin kalitesini arttırır. |
sinemanın televizyon kanallarıyla tanışması eskidir, ancak dijital platformlarla olan tanışıklığı daha yeni başlamış sayılır. teknolojinin bu kadar hızlı değişmesi ve gelişmesi, günümüzde yaşanan çağı dijital çağ olarak adlandırmamıza neden olmuştur. bundan birkaç sene önce, bu kadar çok dijital film platformuna rastlamıyorduk. sinema ve dizi film sektörü konusunda belki birkaç tane platform vardı. onların da çoğunun televizyon kanallarıyla ve medya kuruluşlarıyla bağlantılı olduğunu biliyoruz. ancak yaşadığımız son birkaç yılda, televizyonlardan bağımsız olarak kurulan; bazıları yurtdışı kaynaklı dijital medya platformları ortaya çıktı. teknoloji ilerledikçe kullanmamız gereken akıllı telefonlar, tabletler, bilgisayarlar ve hatta akıllı televizyonlar aracılığıyla bile bu platformlara ulaşılabiliyor.
Eskiden sinema filmleri sadece sinema salonlarında gösteriliyordu. Vizyondan indikten sonra da televizyon kanallarında izlemek mümkün olabiliyordu. Ancak şimdi, Yeşilçam filmlerini bile bu dijital film platformları aracılığıyla izleyebiliyoruz. Hatta yolculuk yaparken, kumsalda güneşlenirken veya balkonda kahve içerken bile bu platformlar kullanılabiliyor. Şehiriçi belediye otobüsü veya metrolarda bile telefondan film izlenebiliyor.
Dijital medya öyle hızlı gelişti ki, sırf bu platformlar için özel dizi filmler, sinema filmleri ve hatta belgesel filmler yapılıyor. Bu filmlerde kullanılan teknikler de klâsik film yapımına göre farklılıklar içerebiliyor (çeşitli efektler gibi). İşte bu farklılıkları öğrenebilmek için Sinema ve Dijital Medya Bölümünü okumak gerekiyor.
Sinema ve Dijital Medya Bölümü Nedir?
Sinema ve Dijital Medya Bölümü, sinemanın dijital medya ile olan ilişkisi konusunda eğitim veren, dört yıllık bir akademik disiplindir. Bölüme merkezî sınav sisteminin Sözel puan türüyle öğrenci alınıyor. Sinema ve Dijital Medya Bölümü 2020 itibariyle, sadece İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde eğitim veriyor.
Dijital medya platformlarındaki sinema filmlerine ve dizi filmlere olan talebin gittikçe artması, bu alanda uzman kişilere olan ihtiyacı da arttırıyor. Sinema ve Dijital Medya konusunda başka bir bölüm olmadığı için, bu bölüm mezunlarının avantajları çok yüksektir. Çünkü bu bölümde verilen eğitim, klâsik bir sinema bölümünden farklı teorik bilgiler ve teknikler içeriyor. Dijital platformlardaki filmlerin ve diğer içeriklerin özellikleri, televizyon veya sinema sektöründekilerden daha farklıdır. Bu farklı tasarım ve yapım aşamaları ile dijital dünyaya özel teknikleri, sadece Sinema ve Medya Bölümü sayesinde öğrenilebilir.
Bu bölümle birlikte veya mezuniyetten sonra ‘Film Tasarımı’, ‘Sinema ve Televizyon’ ve ‘Film Tasarımı ve Yönetmenliği” gibi bölümlerle çift ana dal yapmak veya yüksek lisans yapmak da uzmanlık konusunda önemli adımlardır. Çünkü sinema konusundaki eski veya yeni olan bütün tekniklerin birbirinden öğreneceği bir şeyler mutlaka vardır. İlgili ama farklı bölümlerin birbirine kattığı farklı bakış açılarını değerlendirmek, başarının kapısını açacak bir anahtar gibidir.
Bölümün amacı; dijital medya platformlarındaki film yapım tekniklerini uygulayabilecek uzmanlar yetiştirmektir. Öğrencilerin, Erasmus’la yurtdışındaki sinema sektörünü ve dijital medya platformlarındaki yeni teknikleri tanıma olanağı da bulunuyor. öğrenciler ingilizce eğitim aldıkları için yurtdışındaki eğitim ve kariyer hayatlarında zorlanmayacakları da açıktır. hatta aldıkları özel eğitim ve yabancı dilde uzmanlık sayesinde, yurtdışında çalışma olanakları da bulunuyor.
Sinema ve Dijital Medya Bölümünün İş İmkânları Nelerdir?
Sinema ve Dijital Medya bölümü mezunları, dijital medya platformlarının sinema kolunda çalışabilirler. Ayrıca medya kuruluşları ve film şirketlerinin dijital medya birimlerinde çalışma imkânları da bulunuyor. Bölümden mezun olan öğrenciler İngilizce eğitim aldıkları için, yurtdışındaki dijital film kuruluşlarında çalışma imkânı bulabiliyorlar.
mezunlar için diğer bir iş imkânı da akademik kariyerdir. gerekli şartları sağladıklarında, devlet veya vakıf üniversitelerinde akademisyen olarak çalışabilirler.
Sinema ve Dijital Medya Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Bölüm mezunlarının yapabildikleri işler arasında şunlar yer alıyor:
Sinema filmlerinin tüm aşamalarını yapabilirler (senaryo yazarlığı, kurguculuk, yönetmenlik),
Dijital filmlerin yapım teknikleri ve tasarım aşamalarına hakîm olarak uygulamalarını yapabilirler,
Akademik kariyer yapan mezunlar, üniversitelerde eğitim öğretim işlerini yürütürler.
Sinema ve Dijital Medya Bölümü Dersleri Nelerdir?
Sinema ve Dijital Medya bölümünde eğitim dili İngilizce’dir. Bunun nedeni, öğrencilerin uluslararası sinema dünyasında da başarılı işler yapmalarının amaçlanmasıdır. Yurtdışında kariyer yapmış öğretim üyeleri ve yabancı öğretim üyeleri İngilizce eğitimin kalitesini arttırmaktadır.
Ders plânlarında uygulamalı stüdyo derslerinin yoğunluğu dikkat çeken bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Bu derslerde teorik bilgilerin pratiğe dökülmesinin yanı sıra, dijital dünyanın yeni teknikleri de öğretiliyor.
Sinema ve Dijital Medya bölümü lisans programında eğitimi verilen başlıca zorunlu dersler şunlardır:
Sesler, Görüntüler, Kültürler I, II
İngilizcede Akademik Beceriler I, II
Akademik ve Sosyal Oryantasyon
Matematik ve Bilgisayar Bilimleri
Doğa ve Yaşam Bilimleri
Temel Fotoğrafçılık
Hareketli Görüntülerin Kuram ve Pratiği I, II
Sosyal Bilimler B: İnsan ve Toplum
Yaratıcı Yazarlık
Film Semineri: Gölgede Kalan Sinema I, II, III, IV
Sosyal Bilimler C: Sanat ve İletişim
İkinci Yabancı Diller I, II, III, IV
Temel Fotoğrafçılık
Senaryo Yazımı
Film Yapımı I, II
İngilizce Temel Konuşma Becerileri
Staj (4’er hafta, 2 dönem)
Kariyer gelişimi için İngilizce
Toplumsal Bilinç ve Etik Değerler
İnovasyon ve Girişimcilik
Seçmeli ders havuzuna baktığımızda, sinemanın her alanından çok sayıda dersin bulunduğunu görüyoruz. Ayrıca seçmeli dersler sayesinde öğrenciler, ilgi alanlarına göre dersler seçerek uzmanlıklarına farklı bakış açıları katabilmektedirler.
Bu dersleri şöyle sıralamak mümkün:
Türk Sineması
İleri Senaryo Yazımı
Korku Sineması
Görüntü Yönetmenliği
Yönetmenlik
Psikanaliz ve Sinema
Türkiye'de Çağdaş Sinema
Hollywood Sineması
Çerçeveler: Sinemada Aykırı Uygulamalar
Sinematografi, Mizansen ve Yönetmenlik
Sinema ve Şehir
İleri Yaratıcı Yazarlık
Sinemada Müzik ve Ses Tasarımı
Medya-Aşırı Öykü Anlatma
Canlandırma Sineması
Kadın Sineması
Belgesel Film Tarihi
Çağdaş Küresel Sinema
Dijital Görüntü İşleme Teknikleri ve Özel Efektler
İleri Canlandırma Teknikleri
Dijital Çağ'da Hareketli Görüntüler
Stop Motion Animasyon
Dijital Kurgu Teorisi ve Uygulamaları
Sinema ve Dijital Medya Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları
2020 yılı itibariyle Sinema ve Dijital Medya bölümü sadece İzmir Ekonomi Üniversitesi bünyesinde bulunuyor. Dolayısıyla bu yılki tek taban puan ve başarı sıralaması da bu üniversiteye aittir. Geçtiğimiz sene 4 farklı seçenekle kontenjan açan bu üniversite, bu yıl 2 farklı seçenekle kontenjan açmıştır. Bu seçeneklerden en yüksek olanın (İngilizce, burslu) taban puanı 426,018 ve başarı sıralaması 4868’dir. En düşük puanlı seçeneğin, (İngilizce, %50 indirimli) taban puanı ise 228,603 ve başarı sıralaması ise 780882 olarak açıklanmıştır.
1998-1999 yılları arasında, Yalova'da bulunan bir reklam ajansının Koleksiyon adlı dergisinde; reklam koordinatörü ve köşe yazarı olarak çalıştı. 2003’te Mimar Sinan Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü'nden mezun oldu. Halen İstanbul Üniversitesi, Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi.