AnasayfaBlogEtkili İletişim İçin 8 İpucu!
Etkili İletişim

Etkili İletişim İçin 8 İpucu!

27 Mayıs 2019
Bir grup insan bir masanın etrafında toplanmış, sohbet ediyor ve gülüyor. Bir kişi elinde bir fincan kahve tutuyor ve yüzünde kocaman bir gülümseme var. Başka bir kişi elinde bir telefon tutuyor ve ona odaklanmış gibi görünüyor. Ön planda, bir bardak bira odakta ve bir erkek ve kadın birbirlerine gülümsüyor. Arka planda bir kişinin bulanık yüzü görülebiliyor. Grup mutlu ve rahat görünüyor, birlikte geçirdikleri zamanın tadını çıkarıyorlar.
İletişim İpuçlarıAçıklamaDaha Fazla Bilgi
Sürekli Kendinizi AnlatmayınKarşınızdaki kişiyle daha iyi bir iletişim kurmak için, onların da konuşmasına fırsat verin. Tek taraflı bir konuşma, dinleyicinin ilgisini yitirmesine ve konuşma bağlantısını koparmasına neden olabilir.
Karşınızdaki Kişiyi DinleyinEtkili bir iletişimci olmak için aktif dinleme becerisini öğrenin. Aktif dinleme, karşılıklı anlayış ve empati kurmayı kolaylaştırır ve iletişimi güçlendirir.
Empatiyi UnutmayınKarşınızdaki kişinin duygularını anlamak ve paylaşmak, etkili bir iletişim için şarttır.Empati, başkalarının bakış açısını anlamamızı ve onları daha iyi anlamamızı sağlar.
Cep Telefonlarınızı Masada Bulundurmayınİletişim sırasında cep telefonunuzla meşgul olmamak, karşınızdaki kişiye değer verdiğinizi gösterir.Dijital cihazlar, kişilerarası iletişimi bölerek etkili bir konuşma ortamını bozarlar.
Beden Dilinizi Kontrol EdinBeden dili, sözel olmayan iletişimde önemli bir role sahiptir ve etkili iletişimi destekler.Beden dilimiz, sözlerimizin arkasındaki gerçek duyguları ve düşünceleri ifade eder.
Net ve Açık OlunFikirlerinizi ve duygularınızı net ve açık bir şekilde ifade etme yeteneği, etkili iletişimin anahtarıdır.Karışıklığı ve yanıtlamayı önlemek için düşüncelerinizi ve taleplerinizi net bir şekilde ifade edin.
Eleştiriye Açık OlunAçık fikirli olun ve eleştiriye açık olun. Bu etkili iletişime yardımcı olur ve sizin büyümenizi ve öğrenmenizi sağlar.Eleştiri, kişisel gelişimin ve ilişkilerin güçlenmesinin önemli bir parçasıdır.
Sabır Gösterinİletişim süreci zaman alıcı olabilir. Bu nedenle, dinlemek ve anlamak için sabırlı olun.Sabırlı bir şekilde dinlemek, başkalarının sizinle daha rahat ve dürüst bir şekilde iletişim kurmasını sağlar.
Kibar OlunEtkili bir iletişim kurmak için karşılıklı saygı ve kibarlık çok önemlidir.Başkalarına karşı kibar olmak, sizin saygılı bir kişi olduğunuzu gösterir ve başkalarıyla daha iyi ilişkiler kurmanızı sağlar.
Zamanı Verimli KullanınEtkili bir konuşmacı olmak için, zamanı bilinçli ve etkili bir şekilde kullanmayı öğrenin.Zamanı etkili bir şekilde yönetmek, kararlı bir iletişim sağlar ve karşılıklı saygıyı artırır.

Bizler doğamız gereği sosyal varlıklarız. Bu da etkileşimde bulunmak ve ilişkiler kurmak için çevremizdekilerle iletişim kurmaya doğuştan ihtiyaç duyduğumuz anlamına geliyor. Ancak etkili iletişim kurmak her zaman kolay değildir. stres, kaygı ve yorgunluk gibi etkili iletişim kurma becerimizi engelleyebilecek bir dizi faktör vardır. ayrıca, bazen yüz ifadeleri ve beden dili gibi sözel olmayan ipuçlarını kullanmakta başarısız olabiliriz. sonuç olarak, etkili iletişim, çevremizle başarılı bir şekilde etkileşim kurmak için üzerinde çalışmamız gereken zorlu ancak temel bir beceri olabilir.

Günlük hayatımızda karşılaştığımız pek çok sorun iletişim problemlerinden kaynaklanmaktadır. İletişim sorunlarının pek çok değişkeni olsa da bazı kilit noktalara odaklanırsak bu sorunların pek çoğunu çözebiliriz. Unutulmaması gereken en önemli şeylerden biri, etkili iletişimin iki yönlü bir yol olduğudur. Hem dinlemeyi hem de konuşmayı içerir. Etkili bir iletişimci olabilmek için aktif bir şekilde dinlemeyi öğrenmemiz gerekir. Bu, sadece söylenenleri duymak değil, aynı zamanda kelimelerin arkasındaki anlamı da anlamaya çalışmak anlamına gelir. Ayrıca beden dilimizin farkında olmalı ve göndermek istediğimiz mesajı gönderdiğinden emin olmalıyız. Bu noktalara odaklanabilirsek, günlük hayatımızda karşılaştığımız birçok iletişim sorununu çözme yolunda ilerlemiş oluruz.

Sürekli Kendinizi Anlatmayın

Özellikle ülkemizdeki en büyük iletişim sorunu bu. Sosyolojik olarak kendimizi anlatmaya yatkın bir toplumuz. Örneğin yurt dışından gelen bir kişiye kendi ülkesindeki yaşam hiç sorulmuyorsa bu bir iletişim probleminin göstergesidir. Muhtemelen o kişiyi kendi anılarımızla boğmuşuzdur. İş ve profesyonel ortamlarda, sürekli kendinden bahsetmek de ters teper. Potansiyel bir müşteri, niteliklerimizi durmadan anlattığımızı duymaktansa onun için neler yapabileceğimizle daha çok ilgilenecektir.

Aynı şey networking etkinlikleri için de geçerlidir: kimse sadece kendisinden bahseden benmerkezci bir sıkıcıyı dinlemek istemez. Bu yüzden bir dahaki sefere, her şeyden önce karşınızdaki kişi hakkında bilgi edinmeye çalışın. Sadece daha iyi bir konuşmacı olarak görünmekle kalmaz, aynı zamanda bu süreçte yeni bir arkadaş veya iş bağlantısı da kurabilirsiniz.



Karşınızdaki Kişiyi Dinleyin

Dinleme, hem kişisel hem de profesyonel yaşamımızda sahip olabileceğimiz en önemli becerilerden biridir. Yine de birçoğumuz için bu, genellikle hafife aldığımız bir beceridir. Birini gerçekten dinleyebilmek için, o anda hazır bulunmalı ve söyledikleriyle tamamen meşgul olmalıyız. Bunu yapmak zor olabilir, özellikle de kendi düşüncelerimizle meşgul olduğumuzda veya çevremizdekiler dikkatimizi dağıttığında.

Ancak, karşımızdaki kişiyi gerçekten dinlemek için bilinçli bir çaba sarf etmek ilişkilerimizde dünyalar kadar fark yaratabilir. Birinin söylediklerini gerçekten duymak için zaman ayırdığımızda, ona ve fikirlerine değer verdiğimizi göstermiş oluruz. Ayrıca kendimizi yeni bakış açılarına açmış ve değer verdiğimiz insanları daha iyi anlamış oluruz. Bir dahaki sefere kendinizi bir sohbetin içinde bulduğunuzda, karşınızdaki kişiyi gerçekten dinlemek için bir dakikanızı ayırın. Ne kadar çok şey öğrendiğinize şaşırabilirsiniz.

Empatiyi Unutmayın

Bir iletişim anının harareti içinde Empatiyi unutmak kolaydır. Ne de olsa kendi bakış açımızı aktarmaya çalışıyoruz ve empati kurmak konuşmaktan çok dinlemeyi gerektiriyor gibi görünüyor. Ancak gerçek empati iyi bir iletişim için şarttır. Bu olmadan, başkalarıyla olan etkileşimlerimiz yanlış anlama, hayal kırıklığı ve hatta düşmanlıkla renklenecektir.

Empati, başka bir kişinin duygularını anlama ve paylaşma yeteneğidir. Bir başkası için üzülmek anlamına gelen sempatiden çok daha fazlasıdır. Empati kurduğumuzda, dünyayı diğer kişinin bakış açısından görmeye ve onun duygularını anlamaya çalışırız. Bu zor olabilir, özellikle de karşımızdaki kişiyle aynı fikirde olmadığımızda veya onun hatalı olduğunu düşündüğümüzde. Ancak herkesin farklı bir bakış açısına sahip olduğunu kabul etmek, etkili iletişimde önemli bir adımdır.

Başkalarıyla empati kurmak için zaman ayırmak sadece onların duyulduğunu ve anlaşıldığını hissetmelerini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda olayları onların bakış açısından görmemize de yardımcı olur. Bu da daha iyi çözümlere ve ilgili herkes için daha olumlu sonuçlara yol açabilir. Bir dahaki sefere kendinizi bir iletişim durumunda bulduğunuzda, bir adım geri atın ve olayları diğer kişinin bakış açısından görmeye çalışın. Bu her şeyi değiştirebilir.



Cep Telefonlarınızı Masada Bulundurmayın

Artık masa üstünde cep telefonlarına "hayır" demenin zamanı geldi. Bu basit hareketin birçok faydası olacaktır. İlk olarak, o anda daha fazla bulunmamızı ve başka bir kişiyle yaptığımız konuşmaya tam olarak katılmamızı sağlayacaktır. İkinci olarak, konuştuğumuz kişiye odaklandığımıza ve dikkatimizin bölünmediğine dair güçlü bir mesaj gönderecektir. Son olarak, karşımızdaki kişiyle daha fazla yakınlık ve bağ kurmamızı sağlayacaktır. Cep telefonumuzu masanın üzerinde tuttuğumuzda, konuştuğumuz kişinin telefon kadar önemli olmadığını söylemiş oluruz. Bu mesajı değiştirmenin ve insani etkileşime yeniden odaklanmanın zamanı geldi. Başka biriyle konuşurken artık cep telefonlarımızı masanın üzerinde tutmayacağımıza dair bir taahhütte bulunalım.

Saygılı Olun

Saygılı olmak her türlü ilişkide en önemli şeylerden biridir. İster ebeveynlerinizle, ister arkadaşlarınızla ya da iş arkadaşlarınızla olsun, olumlu bir bağın sürdürülebilmesi için saygı esastır. Saygılı olduğunuzda, karşınızdaki kişiye ve onun fikirlerine değer verdiğinizi göstermiş olursunuz. Biriyle saygılı bir şekilde aynı fikirde olmamak zor olabilir, ancak her zaman çabaya değer. Bunun alternatifi saygısız iletişim kurmaktır ki bu da genellikle tartışmalara ve kızgınlığa yol açar. Güçlü ve kalıcı ilişkiler kurmak istiyorsanız, her zaman saygı gösterdiğinizden emin olun.

Göz Teması Kurun

Göz teması kurma becerisi birçok nedenden dolayı önemlidir. Birincisi, güven ve yakınlık oluşturmaya yardımcı olur. Birinin gözlerinin içine baktığımızda, söyleyecekleriyle ilgilendiğimizi, açık ve dürüst olduğumuzu etkili bir şekilde ifade etmiş oluruz. Ayrıca, göz teması güven ve otoriteyi iletmek için de kullanılabilir. Kendine güvenen ve kendinden emin biri olarak görünmek istiyorsanız, konuşma boyunca sabit göz teması kurduğunuzdan emin olun. Son olarak, göz teması kurmak sadece kibarlıktır ve karşınızdaki kişiye saygı duyduğunuzu gösterir. Bu yüzden bir dahaki sefere bir toplantı ya da sohbetteyseniz, gözlerinizi yukarıda ve meşgul tutmayı unutmayın. Bu, nasıl algılandığınız konusunda büyük fark yaratacaktır.

Söz Kesen Olmayın

Söz kesmenin iletişim üzerinde yaratabileceği etkinin farkında olmak önemlidir. Başkalarının sözünü kestiğimizde, onların hoş karşılanmadıklarını ve saygısızlığa uğradıklarını hissetmelerine neden oluruz. Bu durum gerginlik ve çatışmaya yol açabilir ve nihayetinde ilişkilere zarar verebilir. Kendinizi düzenli olarak başkalarının sözünü keserken buluyorsanız, bunu ne zaman yaptığınızın daha fazla farkında olmaya çalışın ve durmak için bilinçli bir çaba gösterin. Eğer sık sık sözünüz kesiliyorsa, nazikçe ama kararlı bir şekilde karşınızdaki kişiye bundan hoşlanmadığınızı belirtin. açık ve dürüst iletişim, sağlıklı ilişkiler sürdürmenin anahtarıdır. Sözlerimize ve eylemlerimize dikkat ederek, başkalarına karşı her zaman saygılı ve düşünceli olduğumuzdan emin olabiliriz.

Kişisel Alana Dikkat Edin

Birine sebepsizce haddinden fazla yaklaşmak ya da araya fazla mesafe koymak iletişimi olumsuz etkiler. Özellikle fazla yaklaşmak karşımızdaki insanın tehlike çanlarının çalmasına sebep olur. O kişi rahatsız olur ve muhtemelen de rahatsızlığı sizinle olan iletişimini bozar.

Etkili iletişim stratejileri ve beden dili kullanımının doğru yapılması sanıldığı kadar zor değildir. Sadece karşımızda bir insan olduğunu ve o insanın da farklı durumlarda olabileceğini unutmayıp ona göre davranmak gerekir. Yukarıdaki noktaları uygulamaya başladığımızda bir süre sonra istemsizce bunları uyguladığımızı fark ederiz.

Sürekli Kendinizi Anlatmayın, Karşınızdaki kişiyle daha iyi bir iletişim kurmak için, onların da konuşmasına fırsat verin , Tek taraflı bir konuşma, dinleyicinin ilgisini yitirmesine ve konuşma bağlantısını koparmasına neden olabilir, Karşınızdaki Kişiyi Dinleyin, Etkili bir iletişimci olmak için aktif dinleme becerisini öğrenin , Aktif dinleme, karşılıklı anlayış ve empati kurmayı kolaylaştırır ve iletişimi güçlendirir, Empatiyi Unutmayın, Karşınızdaki kişinin duygularını anlamak ve paylaşmak, etkili bir iletişim için şarttır, Empati, başkalarının bakış açısını anlamamızı ve onları daha iyi anlamamızı sağlar, Cep Telefonlarınızı Masada Bulundurmayın, İletişim sırasında cep telefonunuzla meşgul olmamak, karşınızdaki kişiye değer verdiğinizi gösterir, Dijital cihazlar, kişilerarası iletişimi bölerek etkili bir konuşma ortamını bozarlar, Beden Dilinizi Kontrol Edin, Beden dili, sözel olmayan iletişimde önemli bir role sahiptir ve etkili iletişimi destekler, Beden dilimiz, sözlerimizin arkasındaki gerçek duyguları ve düşünceleri ifade eder, Net ve Açık Olun, Fikirlerinizi ve duygularınızı net ve açık bir şekilde ifade etme yeteneği, etkili iletişimin anahtarıdır, Karışıklığı ve yanıtlamayı önlemek için düşüncelerinizi ve taleplerinizi net bir şekilde ifade edin, Eleştiriye Açık Olun, Açık fikirli olun ve eleştiriye açık olun Bu etkili iletişime yardımcı olur ve sizin büyümenizi ve öğrenmenizi sağlar, Eleştiri, kişisel gelişimin ve ilişkilerin güçlenmesinin önemli bir parçasıdır, Sabır Gösterin, İletişim süreci zaman alıcı olabilir Bu nedenle, dinlemek ve anlamak için sabırlı olun, Sabırlı bir şekilde dinlemek, başkalarının sizinle daha rahat ve dürüst bir şekilde iletişim kurmasını sağlar, Kibar Olun, Etkili bir iletişim kurmak için karşılıklı saygı ve kibarlık çok önemlidir, Başkalarına karşı kibar olmak, sizin saygılı bir kişi olduğunuzu gösterir ve başkalarıyla daha iyi ilişkiler kurmanızı sağlar, Zamanı Verimli Kullanın, Etkili bir konuşmacı olmak için, zamanı bilinçli ve etkili bir şekilde kullanmayı öğrenin, Zamanı etkili bir şekilde yönetmek, kararlı bir iletişim sağlar ve karşılıklı saygıyı artırır
iletişim etkili iletişim etkili iletişim kurma etkili iletişim stratejileri beden dili göz teması iletişim sorunu
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
İki kadın güneşli bir çayırda çimlerin üzerinde oturmaktadır. Kadınlardan biri beyaz bir gömlek giymiş, uzun, dalgalı saçları var ve neşeyle gülümsüyor. Diğer kadın elinde bir cep telefonu tutuyor ve daha ciddi bir ifadesi var. Her iki kadın da aynı yöne, muhtemelen arka plandaki bir ağaç gövdesinin bulanık görüntüsüne bakıyor. Yüzleri birbirine yakın, bu da bir konuşmanın ortasında olduklarını gösteriyor.
Etkili İletişim

Etkili İletişim Kurmayı Öğrenin

27 Kasım 2019
Çizgili ve siyah gömlekler giyen iki kadın yan yana durmakta ve her biri kulaklarına kadar bir teneke kutu tutmaktadır. Kadınlardan birinin ağzı açık ve elindeki teneke kutudan bir pipet çıkıyor. Diğer kadın ise sol elinde kırmızı bir ip, sağ elinde ise teneke kutu tutmaktadır. Her ikisinin de yüzleri odakta ve derin konsantrasyon ifadelerini ortaya çıkarıyor. Arka plan bulanıklaştırılmış ve sahne belden yukarıya doğru çerçevelenmiş.
Etkili İletişim

Etkili İletişim Nasıl Kurulur?

07 Ekim 2015
Kulaklık takan bir kadın bilgisayar ekranına bakmaktadır. Açık mavi bir kafa bandı olan siyah bir kulaklık takıyor ve saçları düzgünce arkadan bağlanmış. Yüzünde ciddi ama odaklanmış bir ifade var ve gözleri önündeki ekrana sabitlenmiş. Sağında bir dizüstü bilgisayar var ve arka planda beyaz bir nesne ve fincan görülebiliyor. Kadın yumuşak bir ışıkla aydınlatılmış ve sıcak bir atmosfer yaratılmış. Görüntü keskin ve nettir, genel bir hassasiyet ve doğruluk izlenimi verir.
Müşteri İlişkileri Yönetimi

Müşteri Memnuniyeti ve Telefonda İletişim

30 Eylül 2019