AnasayfaBlogKişisel Gelişim Nasıl Başlar?
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim Nasıl Başlar?

10 Mayıs 2019
Bir kadın, kollarını açmış ve altında parlak sarı bir yay ile havada zıplarken görülüyor. Üzerinde uzun kollu siyah bir bluz ve ona uygun bir pantolon var. Yaya doğru bakarken yüzü hafifçe görünmektedir. Bacakları hafifçe bükülmüş ve kolları yukarıda, atlamaya hazır. Arka planda, görüntünün kenarlarında spiraller çizen turuncu bir spiral yakın plandadır. Daha sağda, görüntünün alt kısmının etrafında kıvrılan sarı bir tüp var. Arka plan bulanık ve renkler canlı, bu da heyecan verici bir görüntü oluşturuyor.
KonularTanımlamalarÖnemli Noktalar
Kişisel Gelişim Nedir?Kişi kendisini daha iyiye taşımak için gerçekleştirdiği pozitif çabaların sonucu gerçekleşen değişimdir.İstemsizce gelişen değişimlerden ziyade bilinçli çabaların sonucu oluşan değişimler kişisel gelişim olarak kabul edilir.
Kişisel Gelişim BaşlamasıKişisel gelişim isteği insanın şu anki hal ve durumunu yeterli bulmaması ya da daha iyisini olabileceğini düşünmesi, hissetmesi ve istemesiyle başlar.Kişi, kendi durumunun farkına varıp, daha iyisini hedeflemeye başladığında kişisel gelişim başlar.
Kişisel Gelişim Ne Değildir?Kişisel gelişim, bencilce hep “ben” demek, sosyal ortamlardaki davranışları değiştirmek veya hayatın sadece tek bir alanına odaklanarak, orada başarı elde etmeye çalışmak anlamına gelmez.Kişisel gelişim, kişinin her alanda kendini geliştirmesi ve kendi potansiyelini en üst düzeye çıkarabilmesi için yapılan bilinçli çabalardır.
Kendinizi TanımaKişisel gelişimde önemli bir adım olan kendini tanıma; düşünme biçimlerini, kendi içsel değerlendirmelerini ve kendi zekâ türünü incelemeyi içerir.Kişisel gelişimde ilerleme kaydetmek için kişinin kendi üzerine düşünmesi ve kendini tanıması gerekir.
Kariyer HedefleriKişisel gelişim, bireyin kariyer hedeflerini belirleyip, kendisini bu hedefler doğrultusunda geliştirmesiyle de ilgilidir.Kişisel gelişim sürecinde, bireyin kendisiyle ve kariyer hedefleriyle barışık olması önemlidir.
Meydan OkumaKişisel gelişim sürecinde, birey geçmişi üzerine düşünmeli ve yaşadığı hayatın gerçekten istediği hayat olup olmadığını değerlendirmelidir.Kişinin gerçekten istediği bir hayatı yaşayabilmesi için, kendi istekleri ve ihtiyaçları üzerine düşünmesi ve kendisini tanıması gerekir.
Dostlarla GelişimBireyin, bir grupla birlikte fikir alışverişi yapması ve birlikte öğrenmesi kişisel gelişim süreci açısından önemlidir.Birey, farklı bakış açıları ve deneyimlerle kendi bakış açısını genişletir ve kişisel gelişimini hızlandırır.
Ruh SağlığıBireyin ruh, beyin ve beden sağlığına dikkat etmesi, kişisel gelişim sürecinde önemlidir.Kişinin fiziksel ve ruhsal sağlığı, kişisel gelişim sürecinde belirleyici bir rol oynar.
Sezgisel AkılBireyin, sezgisel aklını işletmek ve kendi içtenliğine ulaşmak, kişisel gelişim sürecinde önemlidir.Bireyin, iç dünyası ve sezgileri üzerinde kontrol kurabilmesi, kişisel gelişiminde önemli bir rol oynar.
Sanat ve ZanaatBireyin, ruhuna iyi gelen bir sanat ya da zanaatle uğraşması, kişisel gelişim sürecini destekler.Sanatsal ve el becerisi gerektiren aktiviteler, kişinin kendisini ifade etmesini sağlar ve kişisel gelişimini destekler.

İnsan kaçınılmaz olarak ve sürekli değişir. Bu değişim yaşadığımız olaylardan, kurduğumuz ilişkilerden, okuduğumuz kitaplardan, eğitimimizden, izlediğimiz filmlerden, tanıştığımız insanlardan, gezdiğimiz yerlerden ve daha birçok farklı kanaldan gelir. Bu değişiklikler istemsizce, bilinçsizce ve kontrolümüz dışında gelişir. Kişisel gelişim ise, rutinden farklı olarak kişinin bilinçli olarak yaptığı, kendisini daha iyiye götürmek için gerçekleştirdiği pozitif çabaların sonucu gerçekleşen değişimdir.

Kişisel gelişim nasıl başlar?

Kişisel gelişim isteği insanın şu anki hal ve durumunu yeterli bulmaması ya da daha iyisini olabileceğini düşünmesi, hissetmesi ve istemesiyle başlar. Kişi, kendini biraz daha öteye taşımak ister.



Kişisel gelişim nedir?

  • İnsanın kendisini tanımaya çalışırken keyifli bir keşfetme sürecidir.

  • Hedeflerimize ulaşmakta yardımcı, birçok teknik ve yöntemi içerir.

  • Başkalarıyla başarılı ilişkiler geliştirmektir.

  • Olumsuz kalıpları değiştirerek, olumlu olan yeni kalıpları benimsemektir.

  • Kendini yeniden tanımlamaktır.

  • Akıl ve kalp rehberliğinde bir başarı haritasıdır.

  • İnsanın gizli potansiyelini ortaya çıkartma çabasıdır.

  • Kişinin daha iyiyi hedeflemesi ve gerçekleştirmek için gerekeni yapmasıdır.

Tetiklenme Anı!

Bundan sonra kişi ilk olarak mevcut durumun farkına varmalı, şu anda ne olduğunu ve ne olmadığını iyice analiz edebilmelidir. Sonrasında da kendisindeki mevcut olumlu yönleri korumalı, eksiklerini tamamlamalı ve sürekli her konuda zirveye ulaşmaya oynamalıdır ve artık kişisel gelişim başlamıştır. 

Kişisel Gelişim Ne Değildir?

Kişisel gelişim konusunun ne olduğunu kavramak için, önce ne olmadığına biraz göz atalım. 

  • Bencilce hep “ben” demek değildir.

  • Sosyal ortamlardaki davranışları değiştirmek değildir. 

  • Hayatın sadece tek bir alanına odaklanarak, orada başarı elde etmeye çalışmak değildir.

  • “Ben oldum artık”, geliştirilecek bir yönüm kalmadı denilecek bir kıstas değildir. 

  • Kişisel gelişim kişinin bilgi ve becerilerini bilinçli bir şekilde kendini daha en iyiye taşıma hedefine kitlenmesidir.

  • Kendimizi, mevcut potansiyelimizin en üstüne taşıyacak değişimlere kapatmadan yaşamaktır. Ve bu zorlu olduğu kadar zevkli de bir süreçtir. 

Kendinizi Tanıyın

“Sorgulayın!" Kendinizi tanımak için birkaç soru;



  • İçinde bulunduğunuz kültürü ve sizin bu kültürdeki iz düşümünüzü eleştirel şekilde incelediniz mi?

  • Yaşantınızda sahip olduğunuz akıl hocalarınızdan tam olarak faydalandınız mı?

  • Kişisel gelişim eğitimleri aldınız mı?

  • Seçenek ve şansın hayatınızda oynadığı rolü incelediniz mi?

  • Karar vereceğiniz zaman yukardaki bilgiler ışığında karar verdiniz mi?

  • Kendi düşünce biçiminizi incelediniz mi?

  • En fazla kullanmaktan hoşlandığınız zekâ türü (mantıksal, duygusal, dilsel vb) hangisidir?

  • Günün hangi zamanında zihniniz en fazla uyanık ve enerjik olmaktadır?

  • İyi bir hayat yaşamak konusunda en iyi düşüncelerinizi nasıl oluşturursunuz?

  • Doğru şeyleri yaptığınızı düşünüyor musunuz?

  • Kariyer Hedefleriniz Ne Durumda?

  • Kendiniz ile barışık mısınız?

  • Olmak istediğiniz yerde misiniz?

  • Nerede olmak isterdiniz? Neden?

  • Kalbinizi paylaşacak birini buldunuz mu?

Meydan Okuma

Geçmişinize bakarak yaşantınızı gözünüzde canlandırın. Farkında olmadan başkalarının nasıl düşüneceğine göre mi bir hayat yaşadınız yoksa gerçekten istediğini bir hayatı mı yaşıyorsunuz? Bu sorunun cevabını bulun. Bu yola nasıl girdiğinizi ve zihin durumunuz nasıl olduğunu anlamaya çalışın. Bu bakış açınızı sorgulamaya gereksinim duyduğunuzun nasıl farkına vardığınızı anlamaya çalışın. 

Kişisel gelişim konusuna önem verin. Kendinizi sevin. Kalıplaşmış düşünceler ile mi hayatı yaşıyorsunuz bunu anlamaya çalışın. Aynı fikirde olmadığınız bir arkadaşınızın fikrini alın. Sonra bu düşünceye nasıl vardığını anlamaya çalışın. Aynı bakışı kendi fikriniz içen de yapın. Farklı açılardan bakmak kararınızın doğruluğunu ya da yanlışlığını görmenize yardımcı olacaktır.

Dostlarla Gelişin

“Bir grup arkadaş birlikte sohbet etmekten hoşlanıyorsa, bunda olağanüstü bir şeyin olduğunu bulacaksınız. Onlar konuşurken bir konuşmacıdan diğerine geçen bir şekilde bir kıvılcım yanmaktadır. Onlar yolculuk etmekte, güçleri bir araya toplamakta ve hiç kimsenin tek başına başaramayacağı karşılıklı anlayış alevini tutuşturmaktadır.” (Sokrates, Platon ''Critias Diyaloğu'')

Ruhunuzu Güçlendirin

  • Durumunuza bakmaksızın yaşamınızdan zevk alıp, yaşamınızı zenginleştirmenize  imkân veren basit repertuvarlar elinizde var mı?

  • Sezgisel aklınızı işletmek üzere kendi içtenliğinize ulaşmanın yolunu biliyor musunuz?

  • Ruhunuz için iyi olan herhangi bir sanat ya da zanaatle uğraşıyor musunuz?

  • Size problem yaratan sonuçlardan çok sizi üretici yönelimlerde motive etmek için duygularınız üzerinde kontrol oluşturuyor musunuz?

  • Ruh, beyin, beden sağlığınıza ve kişisel gelişim konusuna yeteri kadar dikkat ediyor musunuz?

Kişisel Gelişim Nedir?, Kişi kendisini daha iyiye taşımak için gerçekleştirdiği pozitif çabaların sonucu gerçekleşen değişimdir, İstemsizce gelişen değişimlerden ziyade bilinçli çabaların sonucu oluşan değişimler kişisel gelişim olarak kabul edilir, Kişisel Gelişim Başlaması, Kişisel gelişim isteği insanın şu anki hal ve durumunu yeterli bulmaması ya da daha iyisini olabileceğini düşünmesi, hissetmesi ve istemesiyle başlar, Kişi, kendi durumunun farkına varıp, daha iyisini hedeflemeye başladığında kişisel gelişim başlar, Kişisel Gelişim Ne Değildir?, Kişisel gelişim, bencilce hep “ben” demek, sosyal ortamlardaki davranışları değiştirmek veya hayatın sadece tek bir alanına odaklanarak, orada başarı elde etmeye çalışmak anlamına gelmez, Kişisel gelişim, kişinin her alanda kendini geliştirmesi ve kendi potansiyelini en üst düzeye çıkarabilmesi için yapılan bilinçli çabalardır, Kendinizi Tanıma, Kişisel gelişimde önemli bir adım olan kendini tanıma; düşünme biçimlerini, kendi içsel değerlendirmelerini ve kendi zekâ türünü incelemeyi içerir, Kişisel gelişimde ilerleme kaydetmek için kişinin kendi üzerine düşünmesi ve kendini tanıması gerekir, Kariyer Hedefleri, Kişisel gelişim, bireyin kariyer hedeflerini belirleyip, kendisini bu hedefler doğrultusunda geliştirmesiyle de ilgilidir, Kişisel gelişim sürecinde, bireyin kendisiyle ve kariyer hedefleriyle barışık olması önemlidir, Meydan Okuma, Kişisel gelişim sürecinde, birey geçmişi üzerine düşünmeli ve yaşadığı hayatın gerçekten istediği hayat olup olmadığını değerlendirmelidir, Kişinin gerçekten istediği bir hayatı yaşayabilmesi için, kendi istekleri ve ihtiyaçları üzerine düşünmesi ve kendisini tanıması gerekir, Dostlarla Gelişim, Bireyin, bir grupla birlikte fikir alışverişi yapması ve birlikte öğrenmesi kişisel gelişim süreci açısından önemlidir, Birey, farklı bakış açıları ve deneyimlerle kendi bakış açısını genişletir ve kişisel gelişimini hızlandırır, Ruh Sağlığı, Bireyin ruh, beyin ve beden sağlığına dikkat etmesi, kişisel gelişim sürecinde önemlidir, Kişinin fiziksel ve ruhsal sağlığı, kişisel gelişim sürecinde belirleyici bir rol oynar, Sezgisel Akıl, Bireyin, sezgisel aklını işletmek ve kendi içtenliğine ulaşmak, kişisel gelişim sürecinde önemlidir, Bireyin, iç dünyası ve sezgileri üzerinde kontrol kurabilmesi, kişisel gelişiminde önemli bir rol oynar, Sanat ve Zanaat, Bireyin, ruhuna iyi gelen bir sanat ya da zanaatle uğraşması, kişisel gelişim sürecini destekler, Sanatsal ve el becerisi gerektiren aktiviteler, kişinin kendisini ifade etmesini sağlar ve kişisel gelişimini destekler
kişisel gelişim ruh beyin beden sezgisel sanat değişim
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Gri gömlekli bir kadın sağ kolunu uzatmış, parmağıyla gökyüzünü işaret ediyor. Sırtından aşağı dökülen uzun siyah saçları var ve gözleri yukarı bakıyor. Yüzünde ciddi bir ifade var ve ağzı hafifçe açık. Üstündeki göklerden süzülen parlak güneş ışığıyla aydınlanıyor. Sol kolu bükülmüş ve eli dinlenme pozunda kalçasına dayanmış. Kıyafeti rahat, duruşu güçlü ve kendinden emin.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim Neleri Kapsar?

23 Ekim 2018
Görüntünün ortasında duran ahşap bir tabela, okuyla yan tarafı işaret ediyor. Tabela açık kahverengi renkte ve ok parlak kırmızıya boyanmış. Ön planda, üzerinde kırmızı bir 'E' harfi bulunan beyaz bir yüzey var. Bunun sağında bulanık bir yol görüntüsü, solunda ise bir insan yüzünün yakın çekimi yer alıyor. Arka planda bir tabelanın yakın çekimi, ön planda ise ortasında bir ağaç kütüğü bulunan bir ağaç gövdesinin yakın çekimi yer alıyor. Ağaç gövdesi koyu kahverengi, ağaç kütüğü ise açık kahverengidir. Sağ üst köşede beyaz bir yüzey üzerinde tek bir 'E' harfinin yakın çekimi yer alıyor.
Kişisel Gelişim

Kişisel mi Gelişmeliyiz?

07 Eylül 2018
Parlak sarı kazaklı bir kadın yumrukları havada duruyor. Yüzü kameraya dönük, doğrudan kameraya bakıyor. Kolları dirseklerinden bükülmüş, yumrukları kararlı bir duruşla sıkılmış. Yüz ifadesi sert ve duruşu kendinden emin. Saçları kısa ve koyu renktir ve siyah pantolon giymektedir. Beton bir zemin üzerinde, loş bir alanda duruyor gibi görünüyor. Sarı kazağı karanlık arka planla keskin bir kontrast oluşturuyor ve varlığı hükmedici ve güçlü. Güçlü ve kararlı görünüyor, önündeki her türlü zorluğun üstesinden gelmeye hazır.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim ve Blog

01 Mayıs 2018