AnasayfaBlogKariyer Planlama Yöntemleri Nelerdir?
Kariyer

Kariyer Planlama Yöntemleri Nelerdir?

17 Eylül 2021
Bu resim siyah beyaz çizgili uzun kollu gömlek giyen bir kadını tasvir etmektedir. Ayrıca yanlarında ve camlarında çiçek desenleri olan bir gözlük takmaktadır. Bakışları kameraya doğru yönelmiş ve sarı saçları arkadan bağlanmıştır. Beyaz ve gri çizgili bir yüzeyin önünde durmaktadır ve sol üst köşede beyaz zemin üzerine mavi metinli bir logo vardır. Etrafı geniş bir alanla çevrili ve giysileri çevresindeki nötr renklere karşı öne çıkıyor. Yüz hatları belirgin, ifadesi sakin ve soğukkanlı. Genel görüntü dinginlik ve huzur hissi veriyor.
Kariyer Planlama AdımlarıAçıklamaÖrnek
Karar vermeKişinin öncelikle iş ve gelişim hayatının başlamasına karar vermesi ile başlar.Üniversite eğitimini tamamladıktan sonra iş hayatına atılmaya karar verme.
Öz farkındalıkKişinin, deneyimlerine, becerilerine, eğitim ve ilgi alanlarına dikkat etmesi gerekmektedir.Muhasebe konusunda yetenekli olduğunu keşfetmek.
Bilgi beceri ve deneyimBilgi ve beceriler, kariyer planlama sürecinin merkez taşlarıdır.Bir dil öğrenme veya bir programlama dili önler.
Kariyer danışmanlarıGeleceğinizi planlamanızda kariyer danışmanları son yılların önemli kaynaklarıdır.Profesyonel bir kariyer danışmanıyla görüşmek.
Kariyer seçenekleriTeknoloji sayesinde iş dünyasına ait tüm bilgileri hemen elde edebilirsiniz.İş arama sitelerini veya kariyer danışmanlığı hizmetlerini kullanmak.
KonumlandırmaKişinin seçim yaptığı sektörde iyi olmak, sektörde kim olarak yer aldığını bilmek gerekmektedir.IT sektöründe uzman bir programcı olarak konumlandırmak.
Hareket planıÖnünüzdeki ilk iki sene için bir plan dahilinde hareket etmeyi içerir.Yeni bir dil öğrenmek, bir sertifika programına katılmak vb.
Finans planıKariyer planı yaparken finans planı yapmanız gerekmektedir.Eğitim için belirli bir bütçe ayırmak veya yatırım yapmayı planlamak.
Hatalardan KaçınmaKısa ve uzun dönemli maddi hedefleri aynı anda gerçekleştirmeye çalışmak, çok hızlı hareket etmek hataya sebep olabilir.Bir seferde birden fazla eğitim kursuna katılmaya çalışmak.
Öz AnalizKişinin kendi güçlü ve zayıf yanlarını, ilgi ve yeteneklerini bilmesi gerekmektedir.Vizyon ve misyon belirleme, SWOT analizi yapma.

Kariyer kişilerin yaşam boyu edinmiş oldukları iş ve faaliyetler ile ilgili oluşan pozisyonlar dizisidir. Bir başka deyişle meslek edimi, bulundukları işte ilerleme yani bireyin yaptığı veya yapacağı işler bütünüdür.

Kariyer planlama yalnızca iş ararken başlanılan bir süreç değildir. Kişiler eğitim hayatlarının ilk döneminde, son döneminde ya da mevcut çalışma koşulları içindeyken  yenilik yapmak isterler. Bunun için iş aramaya başlamadan önce nereden başlayacaklarını belirlemeleri gerekir. Her bireyin kariyer belirleme süreci kendi eğitim, deneyim, değer ve yeteneklerine göre işlemektedir. Bu süreçte bireylerin öz farkındalıklarını artırmak, yeni iş olanaklarını keşfetmek, gerekli beceri ve deneyimleri kazanmada kariyer planlaması etkin rol oynamaktadır.

Kariyer planlama, kişisel hedeflere ulaşmada gerekli olan tüm koşulların haritasının çizilmesidir. Bilgi, beceri ve uzmanlıkların belirlenmesi, geliştirilmesi, motive edici ilerleyişin planlanmasıdır.

Kariyer Planlama Sürecini Etkileyen Faktörler

  • Sosyal geçmiş

  • Kişisel gelişim

  • Değerlerin oluşumu

  • Beklentiler

  • İlgi ve yetenekler

  • Cinsiyet

  • Kariyer Planlama Adımları

  • Karar verme

Kariyer planlaması kişinin öncelikle iş ve gelişim hayatının başlamasına karar vermesi ile başlar. Kişi eğitimini sürdürürken veya mezun olmuşken hayatın olağan akışında mesleki faaliyetlere ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaçlara içten gelen güdü yada sosyal ve ekonomik birçok sebep olabilir.



Karar verme süreci diğer tüm sebepleri peşinden götüren lokomotif görevi üstlenir.

Öz farkındalık

Planlama yapmaya karar veren birey ilk olarak deneyimlerine, becerilerine, eğitim ve ilgi alanlarına dikkat etmelidir. Güçlü ve zayıf yanlarını, başarılı olduğu ve başarısız olduğu alanların neler olduğunu tespit etmek, çerçeveyi oluşturmakta büyük yarar sağlayacaktır.

Kariyer hayatınızdaki zirvenin ilk basamağını kendinizi tanıyarak atabilirsiniz.

Bilgi beceri ve deneyim

Bilgi ve becerileriniz kariyer planlama sürecinin merkez taşlarındandır. Gelişmiş ülkelerde kariyer planlama anlamında veri tabanları oluşturulmuştur. Bireylerin bilgi, beceri ve deneyimleri ile örtüşen meslek ve uzmanlık alanları bulunmaktadır. Yapılan bu analiz ile kişiye bir envanter çıkarılır. Çıkarılan listede kısa vadede yapabilecekleri ve uzun vadede gereken eğitim, staj ve ileri kariyer planlama adımları yer alır.



Kariyer danışmanları

Geleceğinizi planlamanızda son yılların önemli kaynaklarından biri de kariyer danışmanlarıdır. Danışmanlar size yeni pencereler açar. Farklı ve yeni şeyler düşünmeye teşvik eder. Hedef belirlemenizi kolaylaştıran sorular sorar. Mantıklı kariyer stratejilerini öğretir. Kendinizle alakalı zayıf ve güçlü yanlarınızın planda belirleyici olmasını sağlar.

Kariyer seçenekleri

Teknoloji sayesinde iş dünyasına ait tüm bilgileri hemen elde edebilirsiniz. İş arama siteleri, kariyer danışmanlıkları, kişisel gelişim basım yayım platformlarından ilgi ve becerilerinize ait tüm seçenekleri görebilirsiniz.  Hedeflediğiniz iş için aldığınız eğitimi destekleyen ek yetkinlikler edinebilirsiniz.

Konumlandırma

Çıkardığınız kariyer seçenekleri ile çerçevenin büyük kısmını oluşturdunuz demektir. Konumlandırma ise sizin seçim yaptığınız sektörde iyi olmak, sektörde kim olarak yer aldığınızı biliyor olmak, ileride nerede olmak istediğinizi, becerilerinizi ve bu işe uygunluğunuzun ne olduğunu bilmektir. Bu noktada kendinizi objektif olarak konumlandırdığınız yeri kaleme almak gerekir. Kariyer planlamasında konumlandırma netleşme anlamında önemli bir basamaktır.

Hareket planı

Hareket planı önünüzdeki ilk iki sene için bir planım var demektir. Bundan sonraki aşama haritanızda hedeflediğiniz konuma ulaştıran araştırma, sektörün uzmanları ile görüşme ve bilgi alma kısmıdır. Sektörel araştırma, parçadan bütüne sektörün dünya üzerindeki konumunu takip etme, geleceğinizi görmenizi sağlayacaktır. Plan yaparken eğer planınız içerisinde eğitim varsa, mutlaka online eğitim seçeneğini dahil edin. Bu işinizi kolaylaştıracaktır.

Finans planı

Kariyer planı yaparken finans planı yapmanız gerekmektedir. Yapacağınız değişiklikler finansal durumunuzu etkileyebileceği için önceden çözüm yolları üretmekte fayda var.

Kariyer Planlamada Yapılan Hatalar

Öncelikle bu hataları yapmamak için ücretsiz kariyer yönetimi eğitimi alabilirsiniz.

  • Kısa zamanlı ve uzun zamanlı maddi hedefleri bir arada gerçekleştirmeye çalışmak sizi zora sokabilir. Maddi altyapınızı hedeflerinize göre belirleyip garantilemeniz sağlıklı ilerlemenizi sağlar.

  • Çok hızlı hareket etmek, birden çok alanı aynı anda düşünmek ve geçici çözümler üretmek her şeyde yarım kalmanıza sebep olur. Kararsızlık ve süreksizlik kafa karışıklığı yaşadığınız sürecin sonucudur. İyi bir plan, inceleme ve sabır ile doğru kararlar alabilirsiniz.

  • Kişisel tatmin için güncel trendlerin peşinden sorgulamadan gitmek bir yerden sonra hevesinizin kaçmasına yol açabilir. Ne istediğinizi ve ne yapabileceğinizi bilmeden başarıya ulaşamazsınız.

  • Kariyer gelişimi için yolda yalnız yürümeyin. Sürecin ilerlemesinde fayda sağlayacak olan işin uzmanlarından destek almayı unutmayın.

  • Çevre baskısı kendi doğrularınızın önüne geçmesin. Sizi sizden daha fazla kimse tanıyamaz. Ne yapmak istediğinizi bilin ve cesur adımlar atın.

  • Kariyer planlaması her zaman yeni işe başlarken olmaz. Mevcut bir işte çalışırken de kariyerinizin yönünü değiştirebilirsiniz. Para kazanmanın tek yolu sürekli yaptığınız şeyi yapmakla olmaz. Radikal adımlar atmaktan çekinmeyin. Nerede olmanız gerektiğini bilirseniz başarı size tüm kapılarını açacaktır.

  • Pozisyonunuzu destekleyen yeni gelişim ve eğitim metotlarından haberdar olun. Kariyer gelişmek isteyen bir süreçtir. Ne kadar çok insanla tanışırsanız ve ne kadar çok gelişme odaklı olursanız o kadar bakış açınızı genişletirsiniz.

  • Yaşadığınız başarısızlık ve talihsizliklerden dolayı pes edip, sorumluluk almaktan kaçmayın. Kendinize güvenin ve harekete geçin.

Karar verme, Kişinin öncelikle iş ve gelişim hayatının başlamasına karar vermesi ile başlar, Üniversite eğitimini tamamladıktan sonra iş hayatına atılmaya karar verme, Öz farkındalık, Kişinin, deneyimlerine, becerilerine, eğitim ve ilgi alanlarına dikkat etmesi gerekmektedir, Muhasebe konusunda yetenekli olduğunu keşfetmek, Bilgi beceri ve deneyim, Bilgi ve beceriler, kariyer planlama sürecinin merkez taşlarıdır, Bir dil öğrenme veya bir programlama dili önler, Kariyer danışmanları, Geleceğinizi planlamanızda kariyer danışmanları son yılların önemli kaynaklarıdır, Profesyonel bir kariyer danışmanıyla görüşmek, Kariyer seçenekleri, Teknoloji sayesinde iş dünyasına ait tüm bilgileri hemen elde edebilirsiniz, İş arama sitelerini veya kariyer danışmanlığı hizmetlerini kullanmak, Konumlandırma, Kişinin seçim yaptığı sektörde iyi olmak, sektörde kim olarak yer aldığını bilmek gerekmektedir, IT sektöründe uzman bir programcı olarak konumlandırmak, Hareket planı, Önünüzdeki ilk iki sene için bir plan dahilinde hareket etmeyi içerir, Yeni bir dil öğrenmek, bir sertifika programına katılmak vb, Finans planı, Kariyer planı yaparken finans planı yapmanız gerekmektedir, Eğitim için belirli bir bütçe ayırmak veya yatırım yapmayı planlamak, Hatalardan Kaçınma, Kısa ve uzun dönemli maddi hedefleri aynı anda gerçekleştirmeye çalışmak, çok hızlı hareket etmek hataya sebep olabilir, Bir seferde birden fazla eğitim kursuna katılmaya çalışmak, Öz Analiz, Kişinin kendi güçlü ve zayıf yanlarını, ilgi ve yeteneklerini bilmesi gerekmektedir, Vizyon ve misyon belirleme, SWOT analizi yapma
kariyer planlama yönetim planlama kariyer
Ellerini dua veya tefekkür için bir araya getirmiş, gözleri kapalı ve başı hafifçe eğik bir adam. Yüzünde huzurlu ve dingin bir ifade, nazik ve kibar bir tavır var. Teni açık kahverengi, saçları siyah, üzerinde beyaz bir gömlek ve koyu renk bir pantolon var. Huzurlu bir atmosferle çevrili düz beyaz bir arka planın önünde duruyor. Derin düşüncelere dalmış, anlamlı bir konu üzerinde kafa yoruyor gibi görünüyor. Duruşu alçakgönüllülük ve saygı hissi uyandırıyor.
Bilal Şentürk
Blog Yazarı

Celal Bayar Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesinde Lisans eğitimleri, Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi ve Beykent Üniversitesinde İşletme Yönetimi üzerine Tezli Yüksek Lisans yapmıştır. Halen insan kaynakları üzerine doktora tezi yazmakta ve işletmelere insan kaynakları üzerine danışmanlık yapmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.