Kalite Kontrol Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?
Tanım | Görevler | Maaş Bilgisi |
---|---|---|
Kalite kontrol mühendisi, bir ürünün ve sürecin kalitesini ölçmek, belirlemek ve düzeltmek ve kontrol etmek amacıyla mühendislik bilimlerinin gerektirdiği işlemleri ve yöntemleri uygulayan kişi. | Üretim standartlarının kontrol etme ve uygulanma sürecini yönetme. | Yeni mezun kalite kontrol mühendisi ortalama 3.200 TL ile başlar. |
Kalite kontrol mühendislerinin ISO 9001, 14001,27001,18001,50001 standartları konusunda bilgi sahibi olması gerekir. | Ürün kalitesini arttırmaya yönelik raporlar hazırlama ve uygulama. | Tecrübe edinmiş bir kalite kontrol mühendisi ortalama 5.500 TL maaş kazanır. |
Kalite kontrol mühendisi ürünlerin kimseye zarar vermeyecek ölçüde olduğuna dair test eder ve sonuçlarını belgeler. | Ürün ve hizmetlerin sürekli geliştirilmesi ve iyileştirilmesi sürecini yönetme. | Uzun yıllar deneyime sahip bir kalite kontrol mühendisi maaşı sektöre göre değişiklik gösterir. |
Kalite control mühendisi, üretim merkezinde üretim standartlarının kontrol eden ve uygulanma sürecinde faaliyette olması gereken kişi. | Üretim sürecini kontrol etme ve gerekli düzenlemeleri yapma. | Kurumun maaş politikasına ve kişinin eğitimi ile tecrübesine göre maaşlar değişiklik gösterir. |
Kalite kontrol mühendisi, bir ürünün kalitesini ve sürecin kalitesini ölçmek, belirlemek ve düzeltmek ve kontrol etmek amacıyla mühendislik bilimlerinin gerektirdiği işlemleri ve yöntemleri uygulayan kişiye verilen addır. Kalite kontrol mühendisi bir ürün üretiminde, bir yazılım üzerine ve daha birçok alanda kamu ya da özel sektörde iş bulma imkanına sahiptir. Bir kalite kontrol mühendisi üretim merkezinde üretim standartlarının kontrol edilmesi ve uygulanma sürecinde faaliyet gösteren kişidir.
Kalite kontrol alanı ürünlerin kimseye zarar vermeyecek ölçüde olduğuna dair test eden ve sonuçlarını belgeleme ve geliştirme aşamalarını içerir. İyi bir kalite kontrol mühendisinin ISO 9001 standartlarını bilmesi, 14001,27001,18001,50001 standartları konusunda bilgi sahibi olması gerekir. AB uyum yasaları neticesinde ülkemizde de oldukça popüler hale gelmeye başlayan bir bölüm olduğu görülmektedir.
Yazımızda kalite kontrol mühendisi ile ilgili merak ettiğiniz tüm sorulara yanıtlar hazırladık. Kalite kontrol mühendisi nedir? Kalite kontrol mühendisi ne iş yapar? Kalite kontrol mühendisi maaşları ne kadar? Birlikte inceleyelim.
Kalite Kontrol Mühendisi Nedir?
Kalite kontrol mühendisi, bir şirkette üretilen ürün ve o ürünlerle ilgili noktaları, yöneticilerin belirlediği kriterler ve standartlar çerçevesinde inceleyen kişiye verilen addır. En temel görevi müşterilerin istek ve ihtiyaçlarına göre ürünlerin üretilmesini ve şekillendirilmesini sağlamaktır. Kalite kontrol mühendisi üretim merkezinde üretim standartlarının kontrol eden ve uygulanma sürecinde faaliyette olması gereken kişidir. Kamu ve özel sektörde istihdam edilir.
Bu meslek dalı ile ilgili araştırma yapan hemen hemen herkes eğitim kriterlerini merak eder. Kalite kontrol, kurumların yer aldığı sektörde ürettiği ürünlerin kalitelerinin kontrol edilme sürecini temsil eder. Bu nedenle üretici firmalar çoğunlukla Mühendislik Fakültesi'nden mezun olan adayları tercih eder. Mühendislik Fakültesi içinde yer alan ve üniversite sınavında sayısal alandan seçilen bölümlerde eğitim alma şartı bu alan için bir kriter olarak belirlenmektedir.
ayrıca bu alanda başarılı olmak ve hızlı bir şekilde yükselmek isteyen kişilerin, mesleğin ihtiyacı olan nitelikleri taşıması gerekir. titiz, disiplinli ve sayısal alana ilgisi olan adaylar için uygun bir meslek tercihidir. yaşam boyu kendi geliştirme ilkesini benimsemiş olmaları beklenir.
Kalite Kontrol Mühendisi Ne İş Yapar?
Firmalar faaliyet gösterdikleri sektör içinde kendileri için belli bir hedef belirler. Bu hedefler doğrultusunda hitap etmeyi düşündükleri kitleler için de bazı kalite standartları oluştururlar. Standartlara uygun olacak şekilde çalışmaların yürütüldüğünden ve üretim yapılmasından kalite kontrol mühendisleri sorumludur. Kalite kontrol mühendisleri özel sektörde ve kamu alanında oldukça geniş bir iş imkanına sahiptir. Çalıştıkları kurumun beklentilerine göre görevleri değişiklik gösterebilir. Bir kalite kontrol mühendisinin temel olarak görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir.
Kurumun en önemli birimlerinden biri olduğunu unutmadan titizlikle çalışmalarını yürütmelidir.
Üretim sürecini kontrol etmelidir.
Üretim sırasında gözden kaçmış olan aşamaları tespit etmeli ve düzeltilmesini sağlamalıdır.
Üretim bölümünde çalışan işçi ve makinelerin verimli çalışması için gerekli ortamı sağlamalıdır.
Ürün kalitesini arttırmaya yönelik raporlar hazırlamalıdır.
Bir ürünü müşteri görmeden önceki tüm aşamalarını dikkat ve özenle takip etmelidir.
Kalite Kontrol Mühendisi Maaşları
Kalite kontrol mühendisleri kalite konularında kendini müşteri gibi görmeli ve bu doğrultuda çalışmalarını şekillendirmelidir. Kalite geliştirme aşamalarını denetlemekten sorumlu olan mühendisler kalite kontrol aşamalarını geliştirme ve sürekliliğini sağlamaktan da sorumludur. Ürünü test etmeli ve ürünü test edecek ölçüm cihazlarını kullanmayı bilmeleri gerekir. Görevleri arasında en öne çıkan ise ürün standartlarını belirlemektir. Oldukça çeşitli ve sorumluluk gerektiren işler üstlenen kalite kontrol mühendisleri özel sektörde ve kamu alanında istihdam edilebilir. Kamu alanında çalışabilmeleri için bazı standartlar vardır ve bunları yerine getirmeleri gerekir.
Mühendislerin eğitimlerinin yanı sıra mesleki niteliklerine de özen göstermeleri gerekir. Özellikle iş alımlar sırasında bu özellikleri sayesinde diğer adayları eleyebilirler. Sektörleri yakından takip etmeleri, güncel olarak bilgileri işlerine uygulamaları beklenir. Kalite kontrol mühendislerinin maaşları da değişiklik gösterir. Bu konuda en belirleyici unsur çalışılacak kurumdur. Kurumun maaş politikasına göre gelir elde ederler. Aynı zamanda kişinin eğitimi ve tecrübesi de maaşına etki eden unsurlar arasında sıralanabilir. Bir kalite kontrol mühendisi ne kadar maaş kazanır, inceleyelim.
Yeni mezun bir kalite kontrol mühendisi 3.200 TL ile çalışmaya başlar.
Tecrübe edinmiş bir iş kalite kontrol mühendisi ortalama 5.500 TL maaş kazanır.
Uzun yıllar tecrübe sahibi olan bir kalite kontrol mühendisi en fazla 10.000 TL’ye kadar gelir elde eder.
Kalite Kontrol Mühendisi Nasıl Olunur?
Bir üretim tesisinde farklı departmanların gösterdiği kaliteyi geliştirme, koruma ve iyileştirme, tüketicinin beğenisini elde etme ve ekonomik bir üretim yapma imkanlarının sağlanmasını amaçlayan çalışmaların tamamına kalite kontrol süreci adı verilmektedir. Ürünler çeşitleri, özellikleri ve miktarları, alıcının talepleri, üretim araçları ve çalışan işçilerin durumları kalite kontrolünde oldukça önemli etkenler olarak sıralanabilir. Her kurum kendi üretiminin istenilen özelliklere uygun olup olmadığının, yani kalitesinin tespit edilmesi için kalite kontrol departmanını kurar. Bu departmanda görev alan yetkili isimlerden biri de kalite kontrol mühendisidir. Kalite kontrol mühendisleri bu alanda hizmet verecek donanıma sahip olacak şekilde eğitim alır. Üretici firmalar genellikle Mühendislik Fakültesinden mezun olan adayları işe almayı seçer. Mühendislik Fakültesi içerisinde yer alan ve üniversite sınavında sayısal alandan seçilen bölümlerde eğitim alma şartı ile kariyerinizi bu alanda yönlendirebilirsiniz. Peki, kalite kontrol mühendisi olma şartları nelerdir? Detaylı olarak inceleyelim.
Kalite mühendisi olmak için ilk olarak liselerden sayısal alandan mezun olmak gerekir. Ardından yükseköğretim kurumlarından birinde mühendislik fakültesinde bulunan kalite mühendisliği lisans programından mezun olmak gerekir.
Kalite mühendisleri iyi iletişim becerilerine sahip olmalı, takım çalışması içinde uyum sağlamalıdır.
Problem çözme becerilerine sahip olmaları gerekir. Örnek olarak, bir üründe bir problem tespit ettiğinde problem çözme adımlarını uygulamaya geçirmeli ve hızlı bir şekilde çözüm üretmelidir.
Bireysel çalışmalar sergileyebildiği gibi gerektiğinde liderlik becerileri de gösterebilmelidir.
Kalite kontrol mühendislerinin yaptıkları test sonuçlarını kaydedebilmeleri için bilgisayar teknolojilerine uyum sağlayabilmeleri ve veri girişi yapabilmeleri gerekir.
İlgili eğitim: Liderlik Eğitimi Sertifikası
İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.