AnasayfaBlogİşyerindeki Tartışmaya Nasıl Çözüm Bulunur?
Kriz Yönetimi

İşyerindeki Tartışmaya Nasıl Çözüm Bulunur?

09 Mart 2018
Bu görüntüde, bir odada iki adam bulunmaktadır. Takım elbise giyen adamlardan biri, yelek giyen diğer adamı tekmelemektedir. Diğer adam odanın köşesinde sırtüstü yatmakta ve yanında bir kağıt ve kalem bulunmaktadır. Ön planda, ilk adam tam kadrajda görülüyor, tekmeyi atarken bacağını uzatmış. Arka planda, siyah ibreli beyaz bir saatin yanı sıra, bir grafik çizmekte olan bir adamın bulunduğu bir beyaz tahta görülüyor. Görüntü, yelek giyen adamın ve yanında yerde duran kağıdın yakın çekimidir. Genel sahne, hararetli bir tartışma içinde olan bir adamı akla getiriyor; adamlardan biri agresif bir tavırla saldırıyor.
Anlaşmazlıkların Çözümü İçin YöntemlerAçıklamaÖrnek
Gözlemleyin ve tahmin edinEtrafınızı ve ortamı dikkatlice gözlemleyerek anlaşmazlıkları önceden tahmin etmeye çalışın.Mailleri ve mesajları gözden geçirme
Kimi dahil edeceğinizi bilinMeseleyi sakinleştirecek ve çözüm üretecek bir otorite ya da güvenilir ara bulucu belirleyin.Departman Şefinin olaya dahil edilmesi
Sabırlı olunGerginleşen durumlarda sakinliğinizi koruyun ve sabırlı olun.Yüksek sesle ve boş konuşmayı önleme
DinleyinBirisi kızgın olduğunda sakin bir şekilde onu dinleyin.Kızgın kişinin söylemek istediklerini dinleme
Bakış açılarını anlayınHerkese ait farklı bakış açılarını anlamaya çalışın.Diğer paydaşların görüşlerini değerlendirme
Kabul edinHatalı olduğunuz noktaları kabul edin ve bunu belirtin.Hatalı olduğunu belirtme ve özür dileme
Araştırma yapınAnlaşmazlığın sebebini bulmak için durumu araştırın.Konuyu detaylıca araştırma
İletişim kurunAnlaşmazlık yaşanan kişiyle açık ve anlaşılır bir dilde iletişim kurun.Düzgün ve açıkça iletişim kurma
İşbirliği yapınAnlaşmazlık yaşayan kişiyle işbirliği yaparak çözüm arayışına girin.Çözüm odaklı yaklaşım ve işbirliği
Medeni olunAnlaşmazlıklarınızda her zaman medeni ve saygılı bir dil kullanın.Saygılı ve medeni bir dil kullanma

Özel hayatımızda ve işyerinde anlaşmazlıklar her zaman olur. Bu takımlar halinde çalışmanın veya sosyal sistemde yaşamanın, demokratik düzenin bir parçasıdır. Kavram, yoğunluk, paydaşlar, yerler ve zamanlama değişkenlik gösterebilir ama bütün anlaşmazlıklar dikkatli bir şekilde halledilmediği zaman kontrolden çıkabilir ve istenmeyen veya pişman olunacak bir şeye dönüşebilir.

Böyle bir durum geçen haftalarda ofisimizde oldu ve ortalık kızıştı. Biraz bilgi vermek gerekirse takımım ülkede farklı coğrafyalarda yaşayan iki farklı müşteri takımı tarafından merkezi olarak yönetilen benzer ama ayrı projeler üzerine çalışıyordu.

Kolaylık ve gizlilik açısından projeleri Proje 1 ve Proje 2 olarak adlandıralım. Buna benzer olarak konumlara da Konum 1 , Konum 2 ve konum 3 diyelim (ikinci proje ise merkezi olarak üç ayrı konuma dağılmış bir takım tarafından yönetiliyor.) Benim kendi takımım teslim süresindeki aciliyet ve karmaşıklıklara bağlı olarak dört üyeden oluşuyor, üç kişi konum 1’de ve bir kişi konum 2 de.



Hikayeye geri dönelim... Üçümüz Proje 1 için birinci konumda acil işleri halletmeye çalışırken konum 2 de olan yalnız savaşçımız projedeki ince detayları yönetiyordu. Geçen hafta 30’dan fazla bölge koordinatörüne video konferansları aracılığıyla detaylı ve kapsamlı bir şekilde Proje 1’deki ilk sunumumuzu teslim ettik. Aynı bölge koordinatörleri kendi bölgelerinde Proje 2’yi de yönetiyorlardı. Bu da bize benzer projelerde aynı metodolojiyi kullanabilme özgüvenini verdi. Böylece ikinci projeyi de başarılı bir şekilde teslim edebilirdik.



Dün üç merkez - takım konumu dahil olmak üzere - video konferansıyla Proje 2 için final sunumumuzu yaptığımızda diğer iki takım üyelerim başka bir acil iş için çağrılmışlardı. Kendi takımımız sunumu bırakınca geriye şovu tamamlamak için takım lideri olarak ben ve de 2 konumundaki yalnız savaşçı kaldı. Üst yönetici olarak sunumu yapma sorumluluğunu aldım.

Proje 2 takımlarında bir sorun zaten hissediyordum ama önceden de bahsettiğim gibi bir anda ortalık kızıştı. Sesler yükseldi, alçaldı sonra tekrar yükseldi ve sonra tekrar. İletişimsizlik, sorumsuzluk, dahil olmama iddiaları ve sorumsuzluk havada uçuşmaya başladı. Konferans sırasında bir saniye için karşılaşacağım bütün suçlamalar için takımımı bırakıp kaçmak istedim. Ama kendimi tuttum ve koltuğuma bir gülümsemeyle yapıştım ve sesimin ve kelimelerimin yumuşak ve nazik olduğundan emin oldum. Ve üç saatten sonra sıcak bir not ile bittiğinde ve bazı iç ve dış tartışmalar çıktığında durup düşünme fırsatım oldu. Ne oldu? Bu duruma ne sebep oldu ve başta nasıl oluştu?

İşte böyle durumlarda yardımcı olabileceğini düşündüğüm ve anlaşmazlığı yönetmek için yapılması gereken şeyleri paylaşıyorum:

  1. Gözlemleyin ve tahmin edin : Gözlerinizi ve kulaklarınızı açık tutmak çok önemlidir. Etrafımızda olan şeyleri gözlemlememiz gerekir. Mailleri ve mesajları gözden geçirmek ve paydaşlardan telefon ile veya yüz yüze geri bildirim almak her zaman anlaşmazlıkları önceden görmenizi sağlar. Daha sonra anlaşmazlıkları engellemek adına adımlar atılabilir. Bizim durumumuzda ben mail ve mesajlarımızı düzenli olmasa da takip ediyordum. Gündemi takip ediyorsanız Yargıtay bunun özel hayatın gizliliği olmadığına hükmetti.

  2. Kimi dahil edeceğinizi bilin: Her anlaşmazlık durumunda kavgayı veya tartışmayı sakinleştirmek ve olayların oluşumunu kontrol etmek için bir moderatör gerektirir. Kimin bir otorite figürü veya güvenilir bir ara bulucu olduğunu düşünmek çok önemlidir. Kimi dahil edeceğinizi bilmek genel olarak bize anlaşmazlıkla başa çıkabilme kapasitemiz hakkında olan psikolojik bir güven verir. Bizim durumumuzda ben Departman Şefine sunum öncesi ziyaret gerçekleştirmiştim ve varlığından destek alabilmek adına ilk başta onun da katılmasını istemiştim.

  3. Sabırlı olun: Durumlar gerginleştiğinde insanlar kontrollerini kaybetmeye ve genel olarak bağırmaya veya boş boş konuşmaya eğilimlidir. Bazen duygu selinden dolayı küçük konuları abartmaya ve hiç niyet edilmeyen şeyleri söylemeye bile eğilimlidirler. Daha sonrasında öyle davranışlardan dolayı pişmanlık bile duyarlar. Bunun çok insani olduğunu ve böyle şeylerin gerçekleştiğinin farkında olmalıyız. Her yorum üzerine cevap vermek veya sert cevap vermek yerine sabırlı olmalıyız.

  4. Dinleyin: Birisi kızgın olduğunda o kişinin gerçekler, veriler, davranışlar, örnekler ve hatta alakasız konular hakında bağırması normaldir. Bazen kelime seçimleri yanlış ve kötü olabilir. Anlaşmazlık sırasında en iyisi önce dinlemektir. Kötü davranış tolere edilmemelidir ama diğer insanın kendini anlatmaktan memnun olduğunu hissettirmek önemlidir. Bu şekilde zihin kilitlenmesi yaşarlar (sinirden dolayı bundan acı çekerler) kısa bir süre sonra rahatlar. Ayrıca bu kilit noktaların kızgın insanı sıkıp sıkmadığını da gösterir.

  5. Bakış açılarını anlayın: Çok paydaşlı bir anlaşmazlıkta her insanın her konuya olan bakış açısını anlamak önemlidir. Bazen dinledikten sonra diğer bir insanın bakış açısının bizimkinden daha değerli olduğunu ve bizim temelde gerçek olmayan bazı şeyleri görmezden geldiğimizi fark edebiliriz. Onların bakış açısına uymak durumu kolaylaştırmasa da erken doğrulamada yardımcı olabilir.

  6. Gerçekleri paylaşın ama anlayışlı olun: Dinledikten sonra eğer gerekliyse ve içeriğe uygunsa diğer insanın başkalarını yanlış şekilde suçladığı gerçekleri paylaşın. Tartışmalara karşılık vermeye de hazır olun.

  7. Sahiplenin ve hataları kabul edin: Takım lideri olarak takım üyelerinin yanlış veya doğru yaptığı her şeyi sahiplenmek çok önemlidir, tabii eğer bir takım üyesini yapmaması gereken bir şey üzerine uyardıysak. Bu durum gerçekleşse dahi lider, izleyicilerin önünde herhangi bir spesifik üyeyi ortaya çıkarmamalı. Endişeler daha sonra o takım üyesiyle ayrı bir şekilde tartışılabilir ve hatta ayrı bir şekilde çalışmaya bile alınabilir. Hatalarımızı kabul etmek durumu çözmenin en kolay yoludur. Bizim durumda ben Proje 2 takımları arasındaki iletişim eksikliğini yönetemediğim yanlışını sahiplendim.

  8. Konuları tartışın, insanları değil : Eğer büyük projelerdeki bütün paydaşlar amaca ulaşmak adına ısrarla çalışıyorsa o zaman endişeler birey yaklaşımı veya tavırlarından daha çok belirli konular hakkındadır. Çoğu zaman belirli davranışlar insanlar tarafından karşılanan dışarı baskıların sonucudur. Bu sonuçlar başa çıkması çok zor öncelikleri, çok kısa teslim sürelerini veya kişisel yetersizlikleri içerebilir. Yine de kim yerine her zaman konuyu tartışmak en iyisidir. İyi liderler ve yöneticiler bile konuları tartışırken takım üyelerinin isimlerini söylemekten çekinirler.

  9. Gelecek eylem planını önerin : Herhangi bir anlaşmazlık sonrası gelecekteki eylem planına karar vermek hayati önem taşır. Takımların düzgün bir şekilde performans gösterebilmeleri ve gelecek anlaşmazlıklardan kaçınmaları için uyulması gereken roller, sorumluluklar ve metodolojiye karar vermek ve uygulamak önemlidir.

  10. Takip et : Son olarak anlaşmazlıktan sonra kısa bir açıklamayla konuşulan şeylerin kabul edilip edilmediğini ve uygulandığını takip etmek önemlidir. Eğer birisi hala kabul edilen şartların aksine eski yöntem veya davranış üzerinde ısrarcıysa o zaman liderin o kişiyle birebir tartışması gerekir.

İşyerindeki kavgalar sizce hangi sebeple ortaya çıkıyor?

Size en yakın olan seçeneği işaretleyin. Herkes ne düşünüyor öğrenin.

  • Sataşma

  • Hakaret

  • Dedikodu

  • Alay etme

  • Gürültü

  • Dağınıklık

  • Klima

  • İşe geç kalma

Gözlemleyin ve tahmin edin, Etrafınızı ve ortamı dikkatlice gözlemleyerek anlaşmazlıkları önceden tahmin etmeye çalışın, Mailleri ve mesajları gözden geçirme, Kimi dahil edeceğinizi bilin, Meseleyi sakinleştirecek ve çözüm üretecek bir otorite ya da güvenilir ara bulucu belirleyin, Departman Şefinin olaya dahil edilmesi, Sabırlı olun, Gerginleşen durumlarda sakinliğinizi koruyun ve sabırlı olun, Yüksek sesle ve boş konuşmayı önleme, Dinleyin, Birisi kızgın olduğunda sakin bir şekilde onu dinleyin, Kızgın kişinin söylemek istediklerini dinleme, Bakış açılarını anlayın, Herkese ait farklı bakış açılarını anlamaya çalışın, Diğer paydaşların görüşlerini değerlendirme, Kabul edin, Hatalı olduğunuz noktaları kabul edin ve bunu belirtin, Hatalı olduğunu belirtme ve özür dileme, Araştırma yapın, Anlaşmazlığın sebebini bulmak için durumu araştırın, Konuyu detaylıca araştırma, İletişim kurun, Anlaşmazlık yaşanan kişiyle açık ve anlaşılır bir dilde iletişim kurun, Düzgün ve açıkça iletişim kurma, İşbirliği yapın, Anlaşmazlık yaşayan kişiyle işbirliği yaparak çözüm arayışına girin, Çözüm odaklı yaklaşım ve işbirliği, Medeni olun, Anlaşmazlıklarınızda her zaman medeni ve saygılı bir dil kullanın, Saygılı ve medeni bir dil kullanma
işyerinde kavga işyerinde anlaşmazlıklar işyerinde tartışma çatışma yönetimi
Bu, açık mavi kravatlı, şık, lacivert bir takım elbise giyen bir adamın fotoğrafı. Düzgünce şekillendirilmiş kısa siyah saçları ve güçlü bir çene hattı var. Kendine güvenen ve dengeli bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor. Duruşu düzgün ve elleri önünde kenetlenmiş. Beyaz bir gömlek, siyah elbise ayakkabıları ve gümüş bir saat giyiyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında görünüyor.
Murat Beyler
Blog Yazarı

Yıldız Teknik Üniversitesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olmuştur. Birçok alanda kendini geliştirmeye adamıştır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir grup insan dostane bir şekilde el sıkışıyor. Grubun ortasında bir erkek ve bir kadın birbirine yakın durmakta ve el sıkışmaktadır. Adamın üzerinde beyaz bir gömlek ve siyah bir pantolon, kadının üzerinde ise pembe bir elbise var. İkisi de gülümsüyor ve anın tadını çıkarıyor gibi görünüyorlar. Arka planda beyaz bir masa ve üzerinde beyaz bir nesne var. Görüntüde bir sandalye arkalığının yakın çekimi ve el sıkışan ellerin yakın çekimi görülüyor. Tokalaşma iki elle yapılıyor ve insanlar bu bağlantı anının tadını çıkarıyor gibi görünüyor. Görüntüdeki insanlar farklı yaş ve cinsiyetlerden olup karşılıklı saygı ve takdir göstermektedirler.
İşletme Yönetimi

Çatışma Yönetimi Teknikleri

10 Şubat 2021
Resimde sarı saçlı, gözlüklü bir kadın görülüyor. Gözleri büyük yuvarlak gözlüklerin arkasında dümdüz karşıya bakmaktadır. Pembe bir gömlek giymiştir ve yüzü yakın plandadır. Ağzı hafifçe açık ve göğsü de yakın plandadır. Arka planda siyah zemin üzerine beyaz harflerle siyah beyaz bir logo görülüyor. Görüntünün çözünürlüğü 3840x2160 pikseldir. Görüntüdeki kadının kendine güvenen bir havası var ve karşısına ne çıkarsa çıksın hazır görünüyor.
İletişim

Çatışma Yönetimi Nedir?

02 Şubat 2021