AnasayfaBlogİstifa Ederken Bilinmesi Gerekenler
İstifa

İstifa Ederken Bilinmesi Gerekenler

09 Mart 2018
Görüntüde elinde kahverengi bir zarf tutan bir adam görülüyor. Kısa, koyu kahverengi saçları var ve beyaz bir gömlek ile koyu gri bir pantolon giyiyor. Kolları yanında, nötr bir pozda durmaktadır. Zarf büyük ve dikdörtgen şeklindedir; ortasından aşağıya doğru uzanan görünür bir dikişi vardır. Adam yüzünde kararlı bir ifadeyle doğrudan kameraya bakmaktadır. Arka plan düz beyaz bir duvar, başka hiçbir nesne ya da insan görünmüyor. Görüntü, elindeki zarfı sıkıca kavrayan adamın odaklanma ve kararlılık anını yakalıyor.
İstifa AşamasıYapılması GerekenYapılmaması Gereken
İstifayı PlanlamaBilgisayarınızı temizleyin, iletişim adreslerini kaydedin.İstifa kararınızı başkalarından saklamayın.
İstifa Kararını BildirmeMümkünse ihtar verin, nazik bir istifa mektubu yazın.Öfkeyle veya düşünülmeden istifa etmeyin.
İstifa Sonrası GelişmelerAyrılırken haklarınızı kontrol edin (maaş, sağlık sigortası vb.).İstifa sonrası detayları göz ardı etmeyin.
Arkadaşlarla KonuşmaPozitif olun, işten çıkışın olumlu yanlarından bahsedin.Negatif olmayın, kötü konuşmayın.
Yeni İşe GeçişYeni iş hakkında mütevazi olun.Yeni işinizle övünmeyin.
Geçiş SüreciEğer uygunsa yardım teklif edin.Yardım teklifinizi zorlamayın.
Referans İstemePatronunuza ve iş arkadaşlarınıza referans verip vermeyeceklerini sorun.Referansı kabul etmeyen kişilere ısrar etmeyin.
VedalaşmaBütün iş arkadaşlarınıza bir veda mesajı atın ve iletişim bilgilerinizi paylaşın.Vedalaşmayı unutmamak.
Son İş GünüDürüst, saygılı ve profesyonel bir tavır sergileyin.Kötü bir izlenim bırakmamak.
Yeni BaşlangıçlarYeni bir işe veya emekliliğe odaklanın.Geçmişte yaşananları takıntısızlıkla düşünmeyin.

İşinizden nasıl istifa etmelisiniz? Peki ya istifa ederken yapmamanız gereken şeyler? İki türlü verilen istifalara da şahit oldum.

Bir çalışan yöneticisinin masasının üzerine işi bıraktığını ve geri dönmeyeceğini belirten bir not bırakmış. Başka bir çalışan sinirlenmiş, bağırmış ve kapıdan çıkıp gitmiş. İkisi de tabii ki en iyi istifa yoluna örnek değil.

Nazik bir şekilde istifa eden çalışan iki hafta önceden bildirir, nazik bir istifa mektubu yazar ve işverene çalıştığı süre boyunca verdiği fırsatlardan dolayı teşekkür eder ve de negatif yerine pozitif bir not bırakır. Böylece iyi bir referans alma şansını arttırır.

İstifa Ederken Yapmanız ve Yapmamanız Gereken Şeyler Neler?

İşinizden istifa ederken ne yapmanız ve ne yapmamanız gerektiğini aşağıda özetledim.

Bilgisayarınızı temizleyin.

Önceden haber verseniz bile işvereniniz şu an işi bırakmanız gerektiğine karar verebilir ve size kapıyı gösterebilir. İstifanızı vermeden önce bilgisayarınızı temizleyin. Kişisel dosyaları ve mailleri silin. İhtiyacınız olan her kişinin iletişim adresine daha sonra iletişim kurabilmek için sahip olduğunuzdan emin olun.



Yazıya dökmeyin.

İşinizden, patronunuzdan veya şirketten ne kadar nefret ederseniz edin, söylemeyin. Eğer bırakmak yaptığınız en iyi kariyer hareketiyse, kendinize saklayın.

İstifa mektubunuz istihdam dosyasında olacak ve sizi oradan çıkıp bir gün avlayabilir. İstifa ettikten yıllar sonra bile... Buna değmez.

Mümkünse ihtar verin.

Durum tahammül edilemez olmadığı sürece istifa etmeden iki hafta önceden ihtar vermek gerekiyor.

Eğer daha erken ayrılmak istiyorsanız daha erken ayrılıp ayrılmayacağınızı sormak uygundur.

İstifa Mektubu Yazın.

İstihdam dosyanız için (eğer mail veya telefonla istifa ettiyseniz) resmi bir istifa mektubu yazmak iyi bir fikirdir. Ayrıldığınızdan ve son iş gününüzün gün olacağından başka bir şey söylemenize gerek yok. Eğer ne söylemeniz gerektiğinden emin değilseniz akılınıza gelebilecek her türlü istifa senaryosu için istifa mektubu örneklerine bakabilirsiniz.



Detayları kontrol edin.

Ayrıldığınızı patronunuza veya İnsan Kaynakları Departmanına anlattığınızda ayrılırken sahip olmanız gereken maaş ve faydalar hakkında detaylı bilgiye sahip olduğunuzdan emin olun.

Sağlık sigortanızın devamlılığını kontrol edin ve turkiye.gov.tr adresinden sorgulayın. Kullanılmamış izinleri, raporlu günleri doğrulayın.

Negatif Olmayın.

İstifa hakkında iş arkadaşlarınızla konuşurken pozitif olmaya çalışın ve şriketin size nasıl yarar sağladığından bahsedin. Negatif olmanın hiçbir anlamı yok. Ayrılıyorsunuz ve iyi ayrılmalısınız.

Yeni İşinizle övünmeyin.

Dünyadaki en iyi işi bile alsanız, onun hakkında övünmeyin. Yakın zamanda eski iş arkadaşınız olacak insanları hem sizi özleyeceklerinden hem de harika bir işi kaptığınız için gittiğinizden dolayı üzmenin bir anlamı var mı?

Yardım İçin Teklifte Bulunun.

Eğer uygunsa, geçiş süreci ve sonrası için yardım teklif edin. Teklifiniz kabul edilmeyebilir ama size minnettar olacaklardır.

Referans isteyebilir miyiz?

Patronunuza ve iş arkadaşlarınıza referans verip vermeyeceklerini sorun. Eğer kabul ederlerse onlardan size bir LinkedIn referansı yazmalarını isteyin. Böylece LinkedIn profilinizin bir parçası olarak referansınız olacak ki bu gelecekteki iş arama planları için harika.

Vedalaşmayı Unutmayın.

Ayrılmadan önce bütün iş arkadaşlarınıza bir veda mesajı atmak ve onlara yeni bir işe başladığınızı veya emekli olduğunuzu veya hayatınızla başka bir şey yapacağınızı anlatmak için zaman ayırın. Veda mesajını mail ile göndermek uygundur. İletişimde kalabilmek için iletişim bilgilerinizi de ekleyin. Kötü bir ayrılık yaşamanın ne size ne de işvereninize faydası yoktur. Kendinizle ilgili nasıl intiba bıraktığınız önemli bir konudur.

Bu yazı ilginizi çektiyse istifa ile ilgili Çalışanı İstifaya Zorlayabilecek Durumlar başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

İstifayı Planlama, Bilgisayarınızı temizleyin, iletişim adreslerini kaydedin, İstifa kararınızı başkalarından saklamayın, İstifa Kararını Bildirme, Mümkünse ihtar verin, nazik bir istifa mektubu yazın, Öfkeyle veya düşünülmeden istifa etmeyin, İstifa Sonrası Gelişmeler, Ayrılırken haklarınızı kontrol edin (maaş, sağlık sigortası vb), İstifa sonrası detayları göz ardı etmeyin, Arkadaşlarla Konuşma, Pozitif olun, işten çıkışın olumlu yanlarından bahsedin, Negatif olmayın, kötü konuşmayın, Yeni İşe Geçiş, Yeni iş hakkında mütevazi olun, Yeni işinizle övünmeyin, Geçiş Süreci, Eğer uygunsa yardım teklif edin, Yardım teklifinizi zorlamayın, Referans İsteme, Patronunuza ve iş arkadaşlarınıza referans verip vermeyeceklerini sorun, Referansı kabul etmeyen kişilere ısrar etmeyin, Vedalaşma, Bütün iş arkadaşlarınıza bir veda mesajı atın ve iletişim bilgilerinizi paylaşın, Vedalaşmayı unutmamak, Son İş Günü, Dürüst, saygılı ve profesyonel bir tavır sergileyin, Kötü bir izlenim bırakmamak, Yeni Başlangıçlar, Yeni bir işe veya emekliliğe odaklanın, Geçmişte yaşananları takıntısızlıkla düşünmeyin
istifa ederken dikkat edilecekler istifa ederken dikkat edilmesi gerekenler istifa ederken haklar istifa ederken nelere dikkat edilmeli istifa ederken yıllık izin
Bu, yüzünde parlak bir gülümseme olan genç bir kadının fotoğrafı. Neşe ve mutluluk ifadesiyle doğrudan kameraya bakıyor. Saçları altın sarısı kahverengi ve yüzünden geriye doğru toplanmış. Gözleri koyu kahverengi ve yanakları pembe. Dudakları beyaz dişlerini gösteren mükemmel bir gülümseme şeklinde kıvrılmış. Açık pembe bir gömlek giyiyor ve kollarını göğsünün önünde kavuşturmuş. Yirmili yaşlarının ortasında görünüyor ve hayat ve enerji dolu. Gülümsemesi iyimserlik ve sıcaklık yayıyor. Arka plan bulanık ve odak dışı, bu da kadını görüntünün odak noktası haline getiriyor. Bu fotoğraf saf bir neşe anını yakalıyor ve ona bakan herkesi gülümsetecek.
Zeynep Karadağ
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsü'nün blog bölümüne içerik üreten genç bir profesyoneldir. İş hayatı, başarı, kariyer planlaması gibi çeşitli konularda makaleler yazmaktadır. Ayrıca, uzman tavsiyesi vererek kişilere özgeçmişleri konusunda da yardımcı olmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.