AnasayfaBlogİş yerinde Dedikodu Nedir?
İş Hayatı

İş yerinde Dedikodu Nedir?

13 Ocak 2016
Pencerenin önündeki masada oturan bir kadın, gözlük takmış ve şeftali rengi bir bluz giymiş. Yüzünde bir gülümseme var ve arka planda başka bir kadına bakıyor. Ön planda, beyaz bir kahve fincanı tutan bir elin bulanık görüntüsü görülüyor. Masanın üzerinde bir kravatın yakın çekimi ve bir kadının yüzünün yakın çekimi var.
KonuAçıklamaÖneri
İşyeri DedikoduDil, ırk, cinsiyet ayrımı yapmaz ve her yerde doğal olarak oluşur.Bu tip oluşumlardan kaçınmak için zihninizden geçenlerin aynısını dile getirmemeye özen gösterin.
En Çok Dedikoduyu Kimler Yapar?Stresli koşullar, çekişmeli pozisyon savaşları ve uyuşmayan karakterler çoğunlukla dedikodu yapar.Çalışma arkadaşlarınıza ve sevdiğiniz kişilere karşı tarafsız kalmaya çalışın.
İş Yerinde Dedikodu Neden Olur?Sevilmeyen patronlar ve üzerinde çok fazla baskı oluşturan iş yerleri dedikoduya neden olur.Patronlara ve üst düzey yöneticilere karşı olumlu bir tavır sergileyin ve dedikodulara katılmayın.
İşyeri DedikodusuDedikoduya maruz kalan kişiler genellikle patron tarafından övgüyle karşılanan çalışanlardır.Promosyon ve övgüleri hak ederek kazanın, dedikodu yapmayın.
Dedikodunun SonuçlarıDedikodu genellikle zararlı sonuçlar doğurur ve iş yerinde huzursuzluk yaratır.Dedikodudan uzak durun ve olumlu, sağlıklı ilişkiler kurmaya çalışın.
Dedikodunun Mekan SıkıntısıDedikodu her yerde yapılabilir ve genellikle iş yerinden dışarıya taşar.Dedikoduyu her yerde ve her zaman kaçının.
Dedikodu Hakkında Son SözlerDedikodu genellikle zararlı etkilere sahip olabilir ve işyerinizde sıkıntılara neden olabilir.Dedikodudan kaçınmak için kendinize özgünlük ve ahlakı güçlendirin.

Dedikodu dil, ırk, cinsiyet ayrımı yapmaz. Her toplumda ve her zümrede doğal olarak oluşan bir hadisedir. Sorulduğunda herkes "ben dedikodudan nefret ederim" der. Ancak işin gerçeğine baktığımızda birçoğumuz bu ilkeye pek sadık değiliz.

En çok dedikoduyu yapanlar kimler? Her sektörde stresli koşullar, çekişmeli pozisyon savaşları ve uyuşmayan karakterler muhakkak vardır. Tam aksine kafa yapısı olarak uyuşan sıkı fıkı arkadaşlar ve guruplar da vardır. Hele ki "benim sevmediğimi sevmeyen, benim sevdiğimdir" mantığı oldukça yaygındır. En yaygın olan senaryo, sevilmeyen patrona karşı alttan alttan gıybet yapan, her fırsatta aralarında patrona veya müdüre duyulan nefreti dile getirip birbirlerine istifa tohumları fırlatan kişilerdir.

İş yerinde dedikoduya karşı nasıl tutum sergilenmeli?

Bu tip davranışlar sadece patron için değil, patronla arası iyi olan ve patron tarafından övgüyle karşılanan diğer çalışma arkadaşları için de aynı şiddette devam eder. Bu patronsever şahıslar, yanlarından geçtikleri gıybetseverlerin hasetle karışık kindar bakışlarına maruz kalırlar. Öğle veya kahve molalarında yanaştıkları gurupların ani konu değiştirmeleri ve kısa süre içinde ortamı dağılarak terk etmeleri de istenmediklerini anlamaları için yeterli olur. Sanıyorum buraya kadar aktardığım tablolarda hepiniz kendinizi taraflardan birinin yerinde bulabildiniz.



Belirtmeliyim ki, bu tip manzaraların ve dedikodu ortamlarının iş yerlerinde oluşabilmesi için çalışan sayısının 2-3 kişi olması bile yeterlidir. Dolayısıyla, daha kalabalık ofislerde veya işyerlerinde dedikodunun olmamasına imkân yoktur. Önerim şu ki, zihninizden geçenlerin aynısını dile getiriyor olsalar bile, çalıştığınız ortamda kulis yapan kişilerle çok fazla yalnız kalmamaya özen gösterin. İster istemez kulak misafiri olduğunuz veya direkt dahil edilmek istendiğiniz kişisel dedikodu ve görüşlere özgün cümleleriniz ve fikirlerinizle eşlik etmekten imtina edin. Biliyorum, bazen çok fazla dolduğunuz anlar ve paylaşma arzunuzun tavan yaptığı durumlar meydana gelebiliyor. Ancak, ofiste kalıcı olabilmek ve şimşekleri üzerine çekmeden uslu uslu yıllanabilmek sanıldığı kadar kolay değildir. Tüm bu tuzaklardan akıllıca sıyrılabilen, öfke ve taşkınlık arzusunu dizginleyebilen çalışanların uzun yıllar sarsılmadan pozisyonlarını koruyabildikleri ve terfi edebildikleri  değişmez bir gerçektir. Yıllarca bu tip iç savaşlar vermiş ve tüm dedikodu çemberlerini delip geçmiş pek çok tanıdığım var ki, bu kişiler yeri geldiğinde uzmanlardan psikolojik destek dahi aldılar.



Dedikodunun mekan sıkıntısı yoktur. "Ofiste olan ofiste kalır" mantığı ne yazık ki tamamen bir avuntudur. Dedikoduya ofiste değil de dışarıda bir kafede dahil olmak, sizi en geç ertesi mesaide yayılacak olan ateşten korumayacaktır. Dolayısıyla, her koşulda herkese eşit mesafede durabilmek, gıybetten tıpkı radyasyondan korunur gibi korunmak sizin menfaatinize olacaktır.

Neticede, ofis yaşantısını tıpkı televizyonda herhangi bir canlı yayın programı gibi düşünmek gerekir. Ani olarak ardını düşünmeden sarf edebileceğiniz tek bir söz bile, mesai bitimine yakın İK dan gelecek naif bir davet ile fişinizin çekilmesine neden olabilir. Sonrasında emin olun ki toparlama şansınız olmayacaktır.

Sizlere öncelikle sabır, sonrasında selamet diliyorum. Eğer başarabilirseniz, ofiste yeşerteceğiniz bu tarafsız ve gıybetsiz yaşam tarzını hayatınızın tüm alanına yayın derim. Böylelikle daha mutlu ve daha çok sevilen bir karakter olacağınıza adım gibi eminim.

İşyeri Dedikodu, Dil, ırk, cinsiyet ayrımı yapmaz ve her yerde doğal olarak oluşur, Bu tip oluşumlardan kaçınmak için zihninizden geçenlerin aynısını dile getirmemeye özen gösterin, En Çok Dedikoduyu Kimler Yapar?, Stresli koşullar, çekişmeli pozisyon savaşları ve uyuşmayan karakterler çoğunlukla dedikodu yapar, Çalışma arkadaşlarınıza ve sevdiğiniz kişilere karşı tarafsız kalmaya çalışın, İş Yerinde Dedikodu Neden Olur?, Sevilmeyen patronlar ve üzerinde çok fazla baskı oluşturan iş yerleri dedikoduya neden olur, Patronlara ve üst düzey yöneticilere karşı olumlu bir tavır sergileyin ve dedikodulara katılmayın, İşyeri Dedikodusu, Dedikoduya maruz kalan kişiler genellikle patron tarafından övgüyle karşılanan çalışanlardır, Promosyon ve övgüleri hak ederek kazanın, dedikodu yapmayın, Dedikodunun Sonuçları, Dedikodu genellikle zararlı sonuçlar doğurur ve iş yerinde huzursuzluk yaratır, Dedikodudan uzak durun ve olumlu, sağlıklı ilişkiler kurmaya çalışın, Dedikodunun Mekan Sıkıntısı, Dedikodu her yerde yapılabilir ve genellikle iş yerinden dışarıya taşar, Dedikoduyu her yerde ve her zaman kaçının, Dedikodu Hakkında Son Sözler, Dedikodu genellikle zararlı etkilere sahip olabilir ve işyerinizde sıkıntılara neden olabilir, Dedikodudan kaçınmak için kendinize özgünlük ve ahlakı güçlendirin


İşyerinde Dedikoduişyerinde dedikodu işyerinde dedikodu nasıl önlenir işyerinde dedikodu yapanlar dikkat işyerinde dedikodu yapmak işyerinde dedikodu yasası
Bu fotoğrafta yüzü doğrudan kameraya bakacak şekilde selfie çeken bir kadın görülüyor. Mavi beyaz çizgili bir tişört ve mavi kot pantolon ile gündelik kıyafetler giyiyor. Saçları koyu kahverengi ve gözlük takıyor. Sol eli ileriye dönük olan akıllı telefonu tutuyor ve sağ eliyle barış işareti yapıyor. Arka plan açık renkli bir duvar ve çerçevede saksı ve raf gibi birkaç başka nesne var. Yüzünde hafif bir gülümsemeyle rahat ve neşeli bir ruh hali içinde görünüyor. Kendinden emin ve selfie çektiği için mutlu görünüyor.
Gaye Candan
Dijital Pazarlama Uzmanı, Blog Yazarı

Yıldız Teknik Üniversitesi'nde Jeodezi ve Fotogramerti Mühendisliği bölümünden mezun olmuştur. Sonrasında Akademi İstanbul'da İşletme İletişimi ve Halkla İlişkiler eğitimi almıştır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.