AnasayfaBlogİmalat Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

İmalat Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?

17 Mart 2021
Beyaz üniformalı bir kadın ve bir erkek fabrika ortamında bir dizi boruya bakmaktadır. Kadının başında baret vardır ve erkeğin de yakın planda beyaz bir bareti vardır. Baretin üzerinde yakın planda bir logo ve arka plandaki korkulukta başka bir logo görülmektedir. Arka planda bir bitkinin yakın çekimi de var. Adam ve kadın önlerindeki borulara konsantre olmuş gibi görünüyorlar. Çift fabrikada birlikte çalışırken sahne bir odaklanma ve konsantrasyon duygusuyla doludur.
BaşlıkAçıklamaÖrnek
İmalat Mühendisi Nedir?Makine mühendisliği bölümünün bir alt bölümü olan, imalat süreçlerini koordine eden ve tasarım aşamasından somut ürün aşamasına geçişi sağlayan kişidir.Endüstriyel bir ürünün imalat sürecini yöneten mühendis.
İmalat Mühendisi Ne İş Yapar?Üretim planlaması, üretim verimlilik analizleri, üretim sürecinin iyileştirilme süreci ve gereksinimlerin belirlenmesi gibi görevlere sahiptir.Fikir halinde bir tasarımı etkili ve ekonomik bir ürün haline dönüştürür.
İmalat Mühendisi Çalışma AlanlarıHem kamu hem de özel sektörde geniş bir yelpazede çalışma olanağına sahip olabileceği birçok sektör bulunur.Üretim, otomotiv, maden ve metal sanayi.
İmalat Mühendisi MaaşlarıMaaşları, mesleki tecrübe, çalışılan kurum, bilgi birikimi, donanım ve iş pozisyonuna göre değişiklik gösterir.Farklı kurumlar ve sektörlerdeki imalat mühendislerinin maaşları arasında geniş bir yelpaze bulunur.
İmalat Mühendisinin ÖnemiEndüstrinin en temel unsurlarından olan imalat süreçlerinin koordinasyonu ve yürütülmesinde kritik bir rol oynarlar.İmalat süreçlerinde yaşanan aksaklıkların önüne geçer, sürecin verimliliğini artırır.
İmalat Mühendisi EğitimiMühendislik kavramı ve imalat eğitimlerini içeren konularda bilimsel eğitimler alırlar.Makine mühendisliği bölümleri ve imalat üzerine özel eğitimler.
İmalat Mühendisliği Bölümünün AmacıMühendislik kavramını ve imalat eğitimlerini bulunduğu kurum içerisinde verimli ve etkin bir şekilde kullanabilen kişileri yetiştirmektir.Teknolojik gelişmeleri yakından takip eden, analitik düşünme becerisi olan mühendisler yetiştirmek.
İmalat Mühendisliği İş İmkanlarıGeniş bir alana sahip olan imalat mühendisliği, mezunlarının iş bulma sorunu yaşamadığı bir alandır.Özel sektör, kamu alanı, araştırma ve analiz kuruluşları, akademisyenlik.
İmalat Mühendisi Olmak İçin Gerekenlerİmalat mühendisi olmak için mühendislik birikimi, alanına ait beceriler, matematik ve analitik düşünme becerileri gereklidir.Gelişen teknoloji ve endüstriye ayak uydurabilme becerisi, sürekli güncel kalma yetisi.
İmalat Mühendisinin Görev ve SorumluluklarıÜretimin planlanması, koordinasyonu, gerçekleştirilmesi ve sonuçta elde edilen ürünün kalitesinin kontrolü imalat mühendisinin görev ve sorumlulukları arasındadır.Üretilen malın kalite kontrolünün yapılması, verimlilik analizleri, tasarım ve üretim arasında koordinasyon sağlama.

Bir endüstriyel ürününün imal edilmesi birçok işlem gerektiren aşamadan oluşmaktadır. Tüm bu aşamaların da alanında uzman, donanımlı kişiler aracılığı gerçekleştirilmesi oldukça önemlidir. İmalat mühendisliği bu anlamda üretim sektörü için hayati bir önem taşıyan mühendislik dalı olarak görülmektedir.

Endüstrinin en temel unsuru olarak bilinen imalat, endüstrinin gereksinimlerine paralel olacak şekilde teorisi ve uygulaması profesyonel düzeyde olan mühendislere de ihtiyaç duyulmasına neden olur. Fikir halinde ve soyut halde olan herhangi bir tasarım, en düşük maliyet ve hızlı bir şekilde somut hale imalat mühendisleri tarafından getirilmektedir. İmalat mühendisi iş bulmakta zorlanmayan meslek grupları arasında yer alır.

Yazımızda imalat mühendisi nedir? İmalat mühendisinin görev ve sorumlulukları nelerdir? Ne kadar maaş kazanırlar? İmalat mühendisi olma şartları nelerdir? Gibi sorulara yanıt bulabilirsiniz.

İmalat Mühendisi Nedir?

İmalat mühendisliği makine mühendisliği bölümünün bir alt bölümü olarak bilinmektedir. İmalat mühendisleri, makine mühendislerinden farklı olarak görev ve sorumluluklara sahiptirler. İmalat sektöründe imalat konusunda temel bir mühendislik kavramına ihtiyaç duyulması sebebiyle İmalat Mühendisliği bölümü oluşturulmuştur.

İmalat Mühendisliği bölümünün en temel amacı, mühendislik kavramını ve imalat eğitimlerini bulunduğu kurum içerisinde verimli ve etkin bir şekilde kullanılabilecek, sektör ve bulunduğu alanda katkı ve faydaları olacak kişileri bilimsel eğitimlerle yetiştirme isteğidir. Sanayi alanında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların, endüstrinin en temel unsurlarının başında gelen imalat konusunda bilgi ve tecrübe ihtiyacı doğdu. İmalat aşamasına geçiş sürecinde tasarım ve üretim arasında koordinasyon sırasında yaşanan sorunlar, bu alanda uzmanlaşmış kişilere olan ihtiyacı arttırdı.



Makine mühendisliğinin bir altı olarak kurulan imalat mühendisliği, soyut haldeki fikirleri somut bir ürün haline getirmeye kadar olan tüm süreçleri içerir. İmalat mühendisi; tasarlayan, koordine eden, üretimin tamamlanmasın için gerekli teçhizat ve tesisin kurulmasında rol oynayan kişilerdir. Bu kişilerin sürekli güncel olması, gelişen teknoloji imkanlarını yakından takip etmesi ve analitik düşünme becerisi göstermesi mesleğin olmazsa olmaz gereklerindendir.

İmalat Mühendisi Ne İş Yapar?

İmalatın gerçekleştiği her türlü alanda imalat mühendisine ihtiyaç duyulur. Mühendislik birikimi, alanına ait becerileriyle, matematik ve analitik düşünme becerisi ile imal edilmesi daha önce akla gelmemiş herhangi bir ürünün bile, başarılı ve etkili bir ekonomik ürün haline getirilme sürecinde aşama aşama rol oynar. Dolayısıyla imalatın ve endüstrinin her alanında farklı görev ve sorumluluklarla kolaylıkla yer alabilir.

Doğrudan sanayinin talebi ve gereksinimi sebebiyle oluşan meslek, bu özelliğinden dolayı çeşitli niteliklere de sahiptir. Çok geniş bir alana sahip olan ilgi odağının yanında sunabildiği profesyonel ve bilimsel bakış açısı sayesinde mezunlarının iş bulma sorunu yaşamadığı çok net bir şekilde görülebiliyor. Sanayinin her alanında imalat süreçlerinin yer alması özel sektörde iş bulma sıkıntısını hemen hemen ortadan kaldırıyor.

Bunun yanında kamu alanında ortaya çıkan ciddi bir talebin olması, iş konusunda imalat mühendislerinin sorun yaşamamasını sağlıyor. Makine ve çeşitli alanda araştırma ve analiz kuruluşları, üniversitelerde akademisyen olarak kariyer yapmak gibi seçenekler ise, imalat mühendisleri için farklı alternatifleri işaret ediyor. Yaşam standartlarımız göz önünde bulundurulduğunda, endüstrinin ve imalatın öneminin büyük olması, aynı zamanda imalat mühendislerinin de sürekli daha popüler bir meslek grubu oluşturmasına sebep oluyor.



İmalat Mühendisleri çalıştıkları kurumda bir iskelet sistemi olarak düşünülebilir. Üretim planlaması, üretim verimlilik analizleri, üretim sürecinin iyileştirilme süreci, malzeme ihtiyaçlarının ortadan kaldırılması, personellerin organize edilmesi gibi ana görevleri üstlendikleri rolün büyüklüğünü gösteriyor. Bu alana olan ilgi her geçen gün artmaya devam ediyor. Bunun en önemli sebepleri teknolojik gelişmeler, sektörel büyüme ve iş bulma konusunda çeşitlilik olarak gösteriliyor.

İmalat Mühendisi Maaşları

İmalat Mühendisleri pek çok kamu ve özel sektör alanında çalışabilme şansı elde edebilmektedir. Mezun bireyler için görevlerini sürdürebilecekleri birçok sektör bulunmaktadır. İmalat Mühendislerinin en çok çalıştığı alanlar; üretim, otomotiv, maden ve metal sanayi olarak görülmektedir. Söz konusu iş imkanlarından kamu alanında yer alan olanaklardan yararlanabilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan alınacak puan çalışma alanlarında belirleyici olacaktır. Kurumlara yerleştirilme belirlenen kontenjanlar dâhilinde olmaktadır. İmalat mühendisliği maaşları ise mesleki tecrübe, çalışılan kurum, bilgi birikimi, donanım ve iş pozisyonuna göre değişiklik gösterir. Aşağıda araştırmalar sonucunda geçtiğimiz yıl imalat mühendisliği özel sektör maaş aralığını inceleyebilirsiniz.

  • Yeni mezun olan bir imalat mühendisi 2800 TL ile 5300 TL arasında kazanmaktadır.

  • Alanında 2 yıllık tecrübeye sahip bir imalat mühendisi 3900 TL ile 6900 TL arasında kazanmaktadır.

  • Alanında 5 yıl ve üzerinde tecrübeye sahip bir imalat mühendisi ise 5800 TL – 10.500 TL arasında gelir elde etmektedir.

İmalat Mühendisi Nasıl Olunur?

İmalat Mühendisi olmak isteyen aday öğrenciler, makine mühendisliğinin bir alt bölümü olan imalat mühendisliği bölümünü başarıyla tamamlamalıdır. Bu bölüm 4 yıllık lisans eğitimi veren bir programdır. Öğrencilerin mezun olmaları için mezuniyet şartlarını yerine getirmeleri gerekir. Özellikle mühendislik bölümlerini kazanabilmek için fen bölümünde okuyan öğrenciler tarafından en çok araştırılan bölümler arasında yer alır.

İmalat Mühendisliği ismi çok duyulmamış olsa da iş imkanları pek çok kişi tarafından merak edilen bölümler arasındadır. Bu bölümün temel amacı; İmalat eğitimlerinin ve temel mühendislik bilgisinin çalıştığı kurum içinde etkin bir şekilde kullanılacak, sektöre ve kurumlara değer katacak kişiler yetiştirmektir. İmalat Mühendislerinin sahip olduğu teknik bilgilerin yanında kendilerinden aşağıdaki bilgi ve beceriler de beklenmektedir.

  • İmalatta yaşanan sorunların çözebilmesi için temel mühendislik bilimlerini bilmesi ve uygulama becerisi göstermesi gerekir.

  • İmalat sistemlerini tasarlama, yürütme ve analizler neticesinde yorumlama becerisi göstermesi beklenir.

  • İmalat Mühendisliği sorunlarının belirlemesi ve gerekli çözme becerisi göstermesi gerekir.

  • Türkçe ve İngilizce yazılı ve sözlü iletişim kurabilme becerisi göstermeleri gerekir.

  • Güncel yöntemlere ait araç ve teknolojileri kullanarak imalat süreci ve sistemleri seçme bilgisine sahip olmalılar.

  • Analitik düşünme becerisi göstermeleri gerekir.

  • Takım çalışması için beklenen performansı göstermeleri gerekir.

İmalat Mühendisi Kimdir?

İmalat mühendisi bulunduğu sektörde imalatta ihtiyaç duyulacak her alanda görev yapabilecek kabiliyete sahiptir. Bu alanda çalışmak isteyenlerin üniversitelerde yer alan imalat mühendisliği 4 yıllık lisans bölümünü tamamlamaları gerekir. Bölümden mezun olana öğrenciler hem kamu alanında hem özel sektörde rahatlıkla iş bulabilmektedir.

İmalat Mühendisinin Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

İmalat Mühendisleri çalıştıkları kurumun imalat alanının çok önemli bir yere sahip olan çalışanlarıdır. Üretim planlaması, üretim verimlilik analiz teknikleri, üretim sürecinin iyileştirilmesi, malzeme ihtiyaçlarının yok edilmesi, ilgili personellerin koordinasyonunu sağlanması gibi temel görevleri üstlenirler. Hem yaşanan sektörel gelişmeler hem de bu alanda ihtiyaç duyulan bilgi ve beceri bölümün tercih edilmesinin sebeplerinin başında gelmektedir.

İmalat Mühendisinin Sahip Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

İmalat mühendisi, İmalat sistemlerini tasarlama, yürütme ve yorumlama becerisi göstermelidir. İmalat Mühendisliği sorunlarının tespit edilmesi ve bu alanda gerek duyulan çözüm üretme becerisine sahip olmaları gerekir. Türkçe ve İngilizce yazılı ve sözlü iletişim kurabilme becerisi gösterebilecek şekilde çalışmalarını yürütmeleri beklenir.

İmalat Mühendisi Nedir?, Makine mühendisliği bölümünün bir alt bölümü olan, imalat süreçlerini koordine eden ve tasarım aşamasından somut ürün aşamasına geçişi sağlayan kişidir, Endüstriyel bir ürünün imalat sürecini yöneten mühendis, İmalat Mühendisi Ne İş Yapar?, Üretim planlaması, üretim verimlilik analizleri, üretim sürecinin iyileştirilme süreci ve gereksinimlerin belirlenmesi gibi görevlere sahiptir, Fikir halinde bir tasarımı etkili ve ekonomik bir ürün haline dönüştürür, İmalat Mühendisi Çalışma Alanları, Hem kamu hem de özel sektörde geniş bir yelpazede çalışma olanağına sahip olabileceği birçok sektör bulunur, Üretim, otomotiv, maden ve metal sanayi, İmalat Mühendisi Maaşları, Maaşları, mesleki tecrübe, çalışılan kurum, bilgi birikimi, donanım ve iş pozisyonuna göre değişiklik gösterir, Farklı kurumlar ve sektörlerdeki imalat mühendislerinin maaşları arasında geniş bir yelpaze bulunur, İmalat Mühendisinin Önemi, Endüstrinin en temel unsurlarından olan imalat süreçlerinin koordinasyonu ve yürütülmesinde kritik bir rol oynarlar, İmalat süreçlerinde yaşanan aksaklıkların önüne geçer, sürecin verimliliğini artırır, İmalat Mühendisi Eğitimi, Mühendislik kavramı ve imalat eğitimlerini içeren konularda bilimsel eğitimler alırlar, Makine mühendisliği bölümleri ve imalat üzerine özel eğitimler, İmalat Mühendisliği Bölümünün Amacı, Mühendislik kavramını ve imalat eğitimlerini bulunduğu kurum içerisinde verimli ve etkin bir şekilde kullanabilen kişileri yetiştirmektir, Teknolojik gelişmeleri yakından takip eden, analitik düşünme becerisi olan mühendisler yetiştirmek, İmalat Mühendisliği İş İmkanları, Geniş bir alana sahip olan imalat mühendisliği, mezunlarının iş bulma sorunu yaşamadığı bir alandır, Özel sektör, kamu alanı, araştırma ve analiz kuruluşları, akademisyenlik, İmalat Mühendisi Olmak İçin Gerekenler, İmalat mühendisi olmak için mühendislik birikimi, alanına ait beceriler, matematik ve analitik düşünme becerileri gereklidir, Gelişen teknoloji ve endüstriye ayak uydurabilme becerisi, sürekli güncel kalma yetisi, İmalat Mühendisinin Görev ve Sorumlulukları, Üretimin planlanması, koordinasyonu, gerçekleştirilmesi ve sonuçta elde edilen ürünün kalitesinin kontrolü imalat mühendisinin görev ve sorumlulukları arasındadır, Üretilen malın kalite kontrolünün yapılması, verimlilik analizleri, tasarım ve üretim arasında koordinasyon sağlama
imalat mühendisi imalat mühendisliği endüstri imalat ürün imalat mühendisi nedir imalat mühendisi ne iş yapar imalat mühendisi maaşları
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.