Endüstriyel Kalıpçılık Bölümü (MYO)
Bölüm Adı | Bölüm Detayları | İş İmkanları |
---|---|---|
Endüstriyel Kalıpçılık Bölümü | Otomotiv sektörünün etkisi büyük olan kalıp tasarım ve üretimi alanında, gelişen teknolojiyi takip etmesi ve ileri düzeyde eğitim kalitesi ile bel kemiği olacak mezunlar yetiştiren 2 yıllık bir MYO programıdır. | Sanayide yaygın olan kalıpçılık alanında iş bulma imkânı elde edilir. Otomotiv sektörü, ev araç ve gereçleri üretim fabrikaları, kalıpçılık ile alakalı tüm fabrikalar, kalıpçılık atölyeleri ve sanayinin çeşitli kollarında çalışabilirler. |
Lisans Eğitimine Devam | Endüstriyel kalıpçılık bölümü mezunları bazen eğitimlerini lisans seviyesine taşımayı tercih ederler. | İmalat Mühendisliği ve Makine Mühendisliği lisans programları mezunlarına birçok özel ve kamuda iş fırsatları sunar. |
Bölümün Verildiği Üniversiteler | Bursa Uludağ Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ve daha birçok üniversitede bu bölümün eğitimi verilmektedir. | Bu üniversitelerden mezun olanlar genellikle özel sektörde iş bulmaktadır. |
Endüstriyel Kalıpçılık Bölümü Mezunlarının Sorumlulukları | Üretim projelerini inceleme, en uygun kalıp projesini hazırlama, teknik resmi çizme, kalıp ve pres ayarlamaları, montaj ve teslimat işlemleri mezunların temel görevleridir. | Bunları başarı kullanabilen mezunlar genellikle otomotiv, kalıpçılık ve sanayi sektörlerinde değerli roller alırlar. |
Kalıpçılık sektörü her geçen gün gelişmeye devam ederken, ülkemizde kalıp tasarım üretimi yapılarak ihraç edilir hale gelmiştir. Bu durumda otomotiv sektörünün etkisi büyüktür. Otomotiv sektöründe kullanılan farklı ölçeklerdeki kalıplar, imalatçılar tarafından üretilmektedir.
Endüstriyel Kalıpçılık bölümü mezunları, gelişen teknolojiyi takip etmesi ve ileri düzeyde eğitim kalitesi ile bu sektörde bel kemiği olacaktır. Programdan mezun olan uzmanlar sanayide yaygın olarak yer alan kalıpçılık alanında iş bulma imkanı elde eder.
Endüstriyel Kalıpçılık günümüz teknolojisinde kalıp otomasyonla üretimde rol oynayan önemli araçlarından biridir. Sürekli iyi kalitede ve fazla miktarda ürün elde edilmesi gerektiğinde, başvurulan tekniklerden ilk akla gelen kalıpçılıktır. Bölümü başarıyla tamamlayan mezunlar; kalıp tasarımı ve üretimi hakkında donanımlı, tasarım araçlarını iyi bir şekilde kullanabilen, özgün tasarımlar ortaya çıkartabilen birer bölüm uzmanı olarak çalışmalarını sürdürür.
Endüstriyel Kalıpçılık Bölümü Nedir?
Endüstriyel Kalıpçılık bölümünü temel amacı ülkemizde hızla gelişmeye devam eden kalıpçılık sektörünün teknik eleman ihtiyacını karşılamaya yönelik öğrenciler yetiştirmektir. Bu eğitim sayesinde mezunlar; teknik resim ve talaşlı imalat bilgisine sahip, bilgisayar ortamında farklı kalıp tasarımları üretebilen ve kalıp imalatını uygulayabilen teknik elemanlar olarak yetişir. Mezunlar yeterli teknik bilgiye ve bu bilgiyi uygulama yetisine sahip, çağdaş ve yeni teknolojileri takip edebilecek donanımla yetiştirilir.
Kalıpçılık sektöründe çok kullanılan hassas ölçü aleti, CNC tezgâhlar ve farklı presler gibi temel makine ve araç gereçlerin işleyiş prensiplerine hâkimdirler. Bölüm 2 yıllık donanımlı bir eğitim verirken, öğrenciler eğitimlerini meslek yüksekokulu kapsamında tamamlar. Endüstriyel kalıpçılık mezunları KPSS ile kadro açılmadığı için kamu kurumlarında yer alamıyor.
Öğrenciler YKS ile bölüme kabul ediliyor. Bölüme kabul edilmeleri için TYT’den 150 puan ve üzeri almaları gerekiyor. Mezunların bir kısmı eğitimlerini tamamladıktan sonra lisans eğitimine devam etmeyi seçiyor. Devam edebilecekleri lisans bölümleri; imalat mühendisliği ve makine mühendisliği lisans programlarıdır.
Bölüm ülkemizde Bursa Uludağ Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ve daha birçok üniversitede eğitim veriyor. Bölüme duyulan talebin az olması sebebi ile taban puanları çok yüksek değildir. Bölümü tercih edecek adayların sayısal derslerde başarılı olması olmazsa olmazdır. Ekip çalışmasına uyum göstermesi ve disiplinli olması başarılı olmaları için önemli etkenlerdir.
Endüstriyel Kalıpçılık Bölümü İş İmkanları Nelerdir?
Endüstriyel Kalıpçılık mezunları için devlette iş bulmaları maalesef mümkün değildir. Bunun sebebi bölüme şu ana kadar kadro açılmamış olmasıdır. Ancak herhangi bir ön lisans bölümünden mezun olma şartı ile alan kadrolara başvuru yapabilirler. Yalnız bu kadrolar da çok yüksek puanlarla alımlarını kapatır. Mezunların hemen hemen hepsi daha çok özel sektörde çalışmalarını yürütür. Endüstriyel kalıpçılık mezunlarının çalışma alanları aşağıdaki gibidir.
Otomotiv sektörü
Ev araç ve gereçleri üretim fabrikaları
Kalıpçılık ile alakalı tüm fabrikalar
Kalıpçılık atölyeleri
Sanayinin çeşitli kolları
Endüstriyel Kalıpçılık Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Endüstriyel Kalıpçılık bölümü devlet kurumlarında yer almak isteyenler için uygun bir program değildir. Özellikle sanayi kentlerinde ikamet edenler sanayi veya organize sanayi bölgelerinde kolay iş bulabilir, bunun yanı sıra küçük yerleşim alanlarında, sanayinin gelişmediği bölgelerde boşta kalmaları kuvvetli bir ihtimaldir.
Endüstriyel kalıpçılık mezunlarının bölüm tercih sayısı düşük olmasına karşılık özel sektörde iş bulma imkanları yüksektir. Bölümü tamamlayan öğrencilerin birçoğu özel sektörde çeşitli görevlerle çalışabilirler. Bölümde eğitim gördükleri süreçte yeni teknolojiler, kullanılacak araç ve gereçler hakkında donanımlı birer birey olarak yetişen mezunlar, çalıştıkları kurumlara değer katmayı hedefler. Endüstriyel tasarım bölümünden mezun olanların çalıştıkları kurumda sorumlulukları aşağıdaki gibidir.
Üretimi yapılması planlanan ürünlerle ilgili projeleri incelemekten sorumludur.
Üretilecek ürüne en uygun olan kalıp projesini hazırlarlar.
Üretimi yapılacak kalıba ait teknik resmi çizer ve kalıp için gerekli geliştirmeleri yapar.
Kalıpları hazırlığı endüstriyel kalıpçılık mezunlarının sorumluluğundadır.
Presleri bağlamaktan sorumludurlar.
Üretimde ihtiyaç duyulabilecek diğer küçük parçaların üretimini sağlamaktan sorumludurlar.
Yapılan kalıbı montaja hazırlamak ve monte etmek temel görevleri arasındadır.
Hazırlanan kalıbı ilgili kişi ya da kuruma teslim eder.
Endüstriyel Kalıpçılık Bölümü Dersleri Nelerdir?
Endüstriyel kalıpçılık bölümünü tercih etmeyi düşünen üniversite adayları ilk olarak mesleki yaşamları boyunca işlerine yarayacak hangi derslerle karşılaşacaklarını merakla inceler. Eğitim yaşamlarında görecekleri tüm dersler, bulundukları alanda başarılı ve donanımlı birer uzman olmalarını sağlayacak tüm bilgileri öğrenciler ile bir araya getirmeyi amaçlar.
Endüstriyel kalıpçılık bölümünde pek çok dersten 2 yıl içerisinde sorumlu olacak olan öğrenciler, bölümden mezun olabilmek için bölüm şartlarını eksiksiz yerine getirmesi gerekir. Bunlardan en önemlisi de zorunlu staj süreleridir. Endüstriyel kalıpçılık bölümünü tercih etmeyi planlayan adayların, bölüme yerleşmesi durumunda 4 dönem içinde karşılaşacakları temel dersler şu şekildedir.
Teknik resim
Bilgisayar destekli çizim
Temel imalat işlemleri
Bilgisayar destekli üretim
Endüstriye dayalı eğitim
Sıkıştırma ve transfer kalıpçılığı
Makine meslek resmi
Saç metal kalıpçılık tekniği
Plastik şişirme ve ekstrüzyon kalıpçılığı
Kalite güvencesi ve standartları
Hidrolik pnömatik
Isıl işlemler
Alışılmamış üretim yöntemleri
İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.