Bilgi Güvenliği Teknolojisi Bölümü (MYO)
Bölüm Adı | Bölüm Süresi | Bölüm Amaçları |
---|---|---|
Bilgi Güvenliği Teknolojisi | 2 yıl | Bilgi güvenliği, bilişim teknolojileri ve çözümleri konusunda bilgili ve donanımlı profesyoneller yetiştirmek |
Bilgi Güvenliği Teknolojisi | 2 yıl | Bilişim güvenliği yönetim standartlarına hakim mezunlar yetiştirmek |
Bilgi Güvenliği Teknolojisi | 2 yıl | Kurumsal bilgi sistemlerinin güvenliğini sağlayabilecek profesyonelleri sektöre kazandırmak |
Bilgi Güvenliği Teknolojisi | 2 yıl | Bilgi güvenliği teknolojilerinde yeterli deneyim ve bilgiye sahip mezunlar yetiştirmek |
Bilgi Güvenliği Teknolojisi | 2 yıl | Denetim ve belgelendirme konularında yetkin mezunlar yetiştirmek |
Bilgi Güvenliği Teknolojisi | 2 yıl | Bilgi sistemlerinin güvenlik zafiyetlerinin tespiti ve giderilmesi konusunda uzmanlaşmış mezunlar yetiştirmek |
Bilgi Güvenliği Teknolojisi | 2 yıl | Bilgi güvenliği sistemleri tasarım ve uygulama konusunda bilgili mezunlar yetiştirmek |
Bilgi Güvenliği Teknolojisi | 2 yıl | Yazılım geliştirme faaliyetlerinin bilişim güvenliği tarafından tasarımı ve denetimi konusunda uzman mezunlar yetiştirmek |
Bilgi Güvenliği Teknolojisi | 2 yıl | Kurumsal bilgi güvenlik sistemlerinin analizini yapma capability yeteneklerine sahip mezunlar yetiştirmek |
Bilgi Güvenliği Teknolojisi | 2 yıl | Dikey Geçiş Sınavı’na katılabilme ve 4 yıllık lisans eğitimlerine geçiş yapabilme kabiliyeti |
Bilişim teknolojilerinde ortaya çıkan gelişmelerle birlikte bilişim teknolojilerinin hammaddesi, girdisi ve çıktısı olarak bilinen bilginin güvenliği önemli hale gelmiştir. Gün geçtikçe dijital ortamda daha fazla bilgi işlenmektedir. Hizmete sunulan bu bilgiler, taşınabilmekte ve arşivlenmektedir. Bilgisayar ağları ve internet kullanımının da hızla artıyor olması kurumların teknolojiye bağlı hizmet vermek durumunda olması bilgi güvenliği teknolojisini kritik bir öneme sahip hale getirmiştir.
Bilgi güvenliği teknolojisi bölümü 2 yıllık ön lisans bölümü olarak eğitim vermektedir. Meslek Yüksekokulları günümüz ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, bilgisayar bilgisinin yanı sıra Bilişim Güvenliği çözümleri üretmek üzere mezunlar yetiştirmeyi hedefler. Bilginin elde edilmesi, depolanması ve yetkisi olan kişiler tarafından erişilip kullanılmasını sağlayacak teknik donanıma sahip olmaları sağlanır. Bölüm mezunlarını eğitimlerini tamamlandıktan sonra kamu ve özel sektörde oldukça geniş bir çalışma alanı karşılamaktadır.
Güvenliği Teknolojisi Bölümü Nedir?
Bilgi Güvenliği Teknolojisi üniversitelerde eğitim veren 2 yıllık ön lisans bölümüdür. Bölümün temel amacı öğrencilerin gelecek iş yaşamlarında yer alacakları kurumların, bilgi güvenliğini en doğru şekilde sağlayabilecek kişileri yetiştirmek ve sektöre kazandırmaktır. Bilgi Güvenliği Teknolojisi bölümünden öğrencilerin mezun olması için 120 zorunlu kredi şartını yerine getirmeleri ve zorunlu stajlarını tamamlamaları gerekir.
Bilgi güvenliği teknolojisi eğitimi TYT puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir. Öğrenciler eğitim yaşamları boyunca teknik ve uygulamalı birçok dersle karşı karşıya kalır. Eğitim yaşamları boyunca tamamlamaları gereken zorunlu stajları bulunmaktadır. Mezun olan öğrenciler isterlerse Dikey Geçiş Sınavı’na katılabilir, Başarılı Olmaları durumunda üniversitelerin 4 yıllık lisans eğitimlerine geçiş yapabilirler.
Geçebilecekleri lisans bölümleri; yazılım mühendisliği, bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmenliği, bilgisayar bilimleri, bilgisayar mühendisliği ve daha birçok lisans bölümüdür. Bölümü tercih edecek öğrencilerde bazı özellikler aranmaktadır. Bunlar içinde en önemlisi bilişim sektörüne ilgi duymalarıdır. Ayrıca disiplinli ve sorumluluk sahibi olmaları, ekip çalışmasına uygun çalışabilmeleri de oldukça önemlidir. Yabancı dillerini geliştirmeye de özen gösteren adaylar çalışmalarında daha hızlı yol alır.
Bilgi Güvenliği Teknolojisi Bölümü İş İmkanları Nelerdir?
Bilgi Güvenliği Teknolojisi mezunlarının çalışmayı tercih ettiği başlıca yerler kurumların bilgi, işlem birimleridir. Kişisel ve kurumsal verilerin yoğunlukla kullanıldığı birçok sektörde bilişim güvenliğine yönelik alt yapıların tasarımı, bölüm mezunları tarafından yapılır. Ayrıca kuruluşu, işletilmesi, denetim ve yönetimi konuları ilk sıralarda yer almak üzere aşağıda belirttiğimiz kurumlar ve iş alanlarında bölüm mezunlarına ihtiyaç duyulmaktadır.
Kamu kurum ve kuruluşları
Silahlı Kuvvetler
Bilişim ve iletişim hizmetleri veren kurum ve kuruluşlar
Finansal kurumlar ve kuruluşlar
Eğitim kurumları
Sağlık hizmeti veren kurum ve kuruluşlar
Yazılım ve donanım tasarım ve üretimi yapan kurum ve kuruluşlar
Bilgi Güvenliği Teknolojisi Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Bilgi güvenliği teknolojisi mezunları; sosyal medya araçlarının gelişmesi, her çeşit bilgi arayışının çevrimiçi yapılması, devletin, bankaların ve diğer güvenlik doğrulamasına ihtiyaç duyan tüm kurumların ihtiyaç duyduğu çalışma personelidir. Bu konuda aranan eleman sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu artışın ilerleyen yıllarda da aynı hızla devam etmesi beklenmektedir. Bu durumu doğuran en önemli sebep tüm kurumların teknolojiye ve bilgiye bağımlı olması bilgi güvenliğinin oldukça önemli bir hale gelmesini sağlamıştır.
Mezunlar çalıştıkları kurumlarda yazılım programları tasarlamak, geliştirmek ve düzenlemek görevlerini üstlenir. Bilgi Güvenliği Teknolojisi bölümü mezunlarının çalıştıkları kurum veya şirkette kendilerine korunması ve saklaması için teslim edilen bilgilerin güvenliğini sağlamak başlıca görevlerindedir. Bölüm mezunlarının aldıkları eğitim ile bilişim teknolojilerini yoğun bir şekilde kullanan birçok iş sahasında özellikle aşağıda belirttiğimiz ana uygulama alanlarında çalışma imkanları bulunmaktadır.
Kurumsal bilgi güvenlik sistemlerinin analizini yapmak, tasarım ve uygulamaya almak.
Bilişim güvenliği yönetim standartlarının uygulanmasını sağlamak ve denetimi ile belgelendirilmesini yapmak.
Bilgi Sistemlerinin güvenlik zafiyetlerinin tespit etmek ve güçlendirilmesini sağlamak.
Kurumsal bilgi sistemlerinin kurulması ve yönetimini yapılmasını sağlamak.
Yazılım geliştirme faaliyetlerinin bilişim güvenliği tarafından tasarımı ve denetiminin yapılması.
Bilgi Güvenliği Teknolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir?
Bilgi güvenliği teknolojisi bölümü üniversitede 2 yıllık eğitim veren ön lisans bölümüdür. Eğitim yaşamları boyunca bilgi güvenliği teknolojisi ile ilgili tüm temel dersleri öğrenirler. 4 dönemlik eğitim yaşamları boyunca siber güvenlik, matematik ve daha birçok ders ile karşı karşıya gelirler.
Adayların mesleki gelişimini desteklemesi için bölüm şartlarından olan zorunlu staj sürelerini de tamamlamaları gerekmektedir. Stajlarını çalıştıkları kuruma onaylatan öğrenciler ardından üniversitenin uygun gördüğü tarihte staj komitesine staj defterlerini teslim eder. Bilgi güvenliği teknolojisi bölümünü başarıyla tamamlayan öğrenciler bilgi güvenliği teknolojisi ön lisans diploması almaya hak kazanır. Bilgi güvenliği teknolojisi bölümünü tercih etmeyi amaçlayan adaylar 4 dönem boyunca aşağıdaki temel derslerden sorumlu tutulacaktır.
Siber Güvenliğe Giriş,
Bilgi Teknolojilerine Giriş,
Sayısal Analiz ve Algoritmalar,
Web Programlama Altyapıları,
Veri Tabanları ve SQL Dilleri,
Güvenlik Olay Yönetimi,
Çoklu Programlama Dili,
Bilgi Güvenliği Yönetimi,
Güvenlik Ürünleri Yönetimi,
Güvenlik Ürünleri İzleme,
Bilgi Güvenliği Teknolojisi Bölümü Taban Puanları ve Sıralama
Bilgi Güvenliği Teknolojisi Bölümü 2020 taban puanları ve başarı sıralamaları açıklandı. Sizler için hazırladığımız puanlara aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz. Aşağıda hazırladığımız puanlar ve sıralamaların tamamı bu sene yerleşen adaylara ait bilgilerdir. Yazımızda ilk 4 eğitim kurumuna ait bilgileri paylaşıyoruz. Yazımızdaki verilerin hepsi ÖSYM-YÖK tarafından açıklananan son güncel puanları temsil eder.
Üniversite Bölüm Taban Puan SıralamaİSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ Bilgi Güvenliği Teknolojisi (Burslu) 333,93523 242702BEYKOZ ÜNİVERSİTESİ Bilgi Güvenliği Teknolojisi (Burslu) 305,26543 376692İSTANBUL GEDİK ÜNİVERSİTESİ Bilgi Güvenliği Teknolojisi (Burslu) 304,92900 378575İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ Bilgi Güvenliği Teknolojisi (Burslu) 303,31855 388161
Bilgi Güvenliği Teknolojisi Bölümü Nedir?
Bilgi güvenliği teknolojisi bölümü toplamda zorunlu 120 krediyle tamamlanması gereken 2 yıllık ön lisans bölümüdür. Bölümün amacı öğrencilerin gelecek hayatlarında yer alacakları kurumların, bilgi güvenliğini en iyi şekilde sağlayabilecek kişileri sektöre kazandırmaktır. Bilgi güvenliği teknolojisi eğitimini alacak öğrenciler TYT puan türü ile başvuru yapabilir.
Bilgi Güvenliği Teknolojisi Bölümü İş İmkanları Nelerdir?
Bilgi Güvenliği Teknolojisi mezunlarının çalışmayı tercih ettiği başlıca yerler firmaların bilgi, işlem bölümleridir. Bölüm mezunları; kişisel ve kurumsal verilerin çoğunlukla kullanıldığı pek çok sektörde bilişim güvenliğine yönelik alt yapıların tasarımını yapar. Kamu kurum ve kuruluşları, Silahlı Kuvvetler, Bilişim ve iletişim hizmetleri veren kurum ve kuruluşlar iş imkanlarına örnektir.
Bilgi Güvenliği Teknolojisi Mezunları Ne İş Yapar?
Bilgi güvenliği teknolojisi mezunları kurumsal bilgi güvenlik sistemlerinin analizini yapmak, tasarımını yapmak ve uygulamaya koymaktan sorumlu kurum çalışanlarıdır. Bilişim güvenliği yönetim standartlarının uygulanmasını sağlar ve denetim yapar ve rapor sunar. Bilgi sistemlerinin güvenlik zafiyetlerinin tespit etmek ve güçlendirilmesini sağlamak başlıca görevleri arasındadır.
İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.