Dijital Pazarlama Stajyeri Nedir? Ne İş Yapar?
Stajyerin Görevi | Gerekli Nitelikler | Maaş Durumu |
---|---|---|
Dijital pazarlama yöntem ve uygulamalarında ekiplere yardımcı olur. | Dijital reklamcılık, SEO ve sosyal medya hakkında bilgi sahibi olmalıdır. | Asgari ücretin altında veya üstünde değişebilir. |
Dijital pazarlama stajyeri, genellikle içerik ekibine bağlı olarak çalışır. | Metin yazarlığı ve reklam yazarlığı hakkında bilgi sahibi olmalıdır. | Tam zamanlı çalışmaya başlandığında maaşı 3.000-5.000 TL arasında değişir. |
SEO içeriklerini uygun şekilde hazırlamasına yardımcı olur. | Dijital pazarlama, halkla ilişkiler ve sosyal medya alanlarını takip etmek. | Eğer yetiştirilmek üzere stajyerlik yapılıyorsa asgari ücretin altında bile çalışabilir. |
Mesleki eğitimler ve oryantasyon alır. | Dijital pazarlama trendlerini takip etmek ve hızla öğrenmeye istekli olmak. | Staj süresi sonrasında tam zamanlı olan maaş 2.800-3.000 TL arasında değişir. |
Müşteri brieflerinde belirtilen dijital pazarlama yöntemlerini uygular. | Dijital reklamcılık ve SEO konusunda beceri ve tecrübe gerektirir. | Stajyer maaşı genellikle 1.500-2.000 TL arasında değişir. |
Dijital pazarlama alanı büyüyüp geliştikçe yapılacak işlerin sayısı ve niteliği de artıyor. Buna bağlı olarak uzman, yönetici ve stajyer gibi farklı aynı alanda farklı işleri meydana getiren meslekler de ortaya çıkıyor. Bu mesleklerden biri olan dijital pazarlama stajyeri, dijital pazarlama yöntem ve uygulamalarında ekibe yardımcı olan bir görev tanımına sahiptir.
Dijital pazarlama stajyeri, üniversitede öğrenim görürken de yapılabilecek mesleklerden biridir. Hatta dijital pazarlama stajyerliği mesleği, üniversitede eğitim görürken yapılabilecek en keyifli mesleklerden de biri. Peki dijital pazarlama stajyerliğe kabul edilmek için hangi eğitimleri görmek, hangi niteliklere sahip olmak gerekir?
Dijital Pazarlama Stajyeri Nedir?
dijital medya ve pazarlama odaklı bir meslek olan dijital pazarlama stajyerliği; reklamcılık, seo ve dijital pazarlama yöntemlerini içeren bir alandır. dijital pazarlama stajyeri, çoğunlukla reklam ve dijital medya ajanslarında çalışır. Dijital pazarlama stajyeri, üniversite öğrencisi olabildiği gibi mezun olup stajyerlik kademesinden başlayan yeni mezun bir kişi de olabilir. Günümüzün en çok kullanılan pazarlama türlerinden biri olan dijital pazarlama, bir ekip aracılığıyla uygulamaya geçirilir. Dijital pazarlama stajyeri de ekip içindeki dijital pazarlama uzmanı ve diğer yöneticilerin yönlendirmeleriyle işini yerine getirir. Dijital pazarlama stajyeri, tam zamanlı çalışabildiği gibi freelance de çalışabilir.
Dijital pazarlama, oldukça genişleyen ve çeşitli iş imkânlarını da yaratan bir alan. Dijital pazarlama yöntemleri ve kampanyaları, belli bir uzmanlık ve alana aşinalık gerektirir. Bundan dolayı da sektöre giriş yapmak isteyen ama yeterli deneyimi olmayan kişiler için dijital pazarlama stajyeri pozisyonu yaratılır. Fakat her reklam ve dijital medya ajansında stajyerlik pozisyonu yer almaz. Aslında bu ciddi bir eksikliktir; çünkü stajyer olarak göreve başlayan biri ileride tam zamanlı olarak da çalışabilir. Böylelikle iş için gerekli pozisyonu tanıdık bir kişiyle dolduran ajanslar, işlerini daha verimli kılabilir.
Dijital pazarlama konusunda belli bir birikimi olması gereken dijital pazarlama stajyeri; dijital reklamcılık, SEO, pazarlama, halkla ilişkiler ve sosyal medya alanlarını da takip edebilmelidir. Stajyerin görece daha az bilgi birikimi olduğu düşünülerek genellikle oryantasyon ve çeşitli mesleki eğitimler, kurum tarafından karşılanmaya çalışılır.
Dijital Pazarlama Stajyeri Ne İş Yapar?
Dijital pazarlama stajyeri, dijital pazarlama, yeni medya ve reklamcılık alanlarında iş yapar. Çoğunlukla bir ajansta çalışan dijital pazarlama stajyeri, stajyerlik kapsamına giren işleri yerine getirir. Bu noktada dijital pazarlama stajyerinin mezun olup olmadığı önemlidir. Eğer üniversite okurken stajyerlik yapıyorsa daha az iş yükü olacaktır. Mezun olup stajyerlikle göreve başladıysa daha net ve daha fazla işlerle meşgul olması beklenir. Genel olarak bir dijital pazarlama stajyeri, aşağıda listelediğimiz işleri yerine getirir:
Müşteriler ile iletişime geçerek kampanya ya da projeler için bilgi alır.
Dijital pazarlama uzmanı ile birlikte çalışarak gerekli pazarlama yöntemlerini uygular.
SEO içeriklerini uygun şekilde hazırlanmasına yardımcı olur.
Bazı sosyal medya gönderileri ve metin içeriklerini SEO yöntemlerine göre yazar.
Sosyal medya ve içerik ekibine, pazarlama kampanya süreçlerinde bilgi toplar ve analizleri ortaya döker.
Metin ve reklam yazıları için yaratıcı fikirler geliştirir ve içerik oluşturma sürecine dahil olur.
Kampanya ve müşteri briefi için uygun dijital pazarlama yöntemlerini uygular.
Yeni pazarlama trendlerini araştırarak, yaratıcı fikir sürecinde ekibe veri ve bilgiler sunar.
Dijital pazarlama stajyeri, genellikle içerik ekibine bağlı olarak çalışır. İçerik departmanında çalışan bir stajyerin; reklam yazarlığı, metin yazarlığı, SEO, Google reklamcılık, sosyal medya ve E-ticaret alanlarında etkin rol oynar. Dolayısıyla bu pozisyonda çalışmak istiyorsanız birden fazla alanla ilişkili işlerle meşgul olacağınızı bilmelisiniz.
Dijital Pazarlama Stajyeri Maaşları
Dijital pazarlama stajyeri maaşları, maalesef pek yüksek değildir. Özellikle yetiştirilmek üzere stajyerlik yapacaksanız asgari ücretin altında bile çalışma ihtimaliniz vardır. Pek az kurum ve ajans asgari ücretin üstünde bir maaş vermektedir. Fakat bazı ajanslarda 3 aylık ya da yaz dönemi staj sonrası tam zamanlı çalışma imkânı yaratılıyor. Böylelikle tam zamanlı çalışmaya başlayarak 3.000-5.000 TL arasında değişen bir maaş alabilirsiniz.
Özellikle üniversite son sınıfta okuyup stajyerlikten reklam yazarlığına, SEO uzman yardımcılığına ya da dijital pazarlama yöneticiliğine yükselen stajyerler olduğunu da söyleyebiliriz. Kısacası yetiştirilmek üzere işe başlayan bir stajyer, en fazla 1.500 ila 2.000 TL arasında değişen bir maaş alırken zamanla tam zamanlı çalışma düzenine geçen bir stajyer, 2.800 TL ila 3.000 TL arası bir maaş alabilmektedir.
Dijital Pazarlama Stajyeri Nasıl Olunur?
Dijital pazarlama stajyeri olmak için belli başlı bölümleri okumak, bir avantajdır. Bazı ajanslar, belli bir bölüm kısıtlaması yapmasa da çoğunlukla reklam ajanslarında belli başlı bölümleri okumak, öne çıkarıcı bir niteliktir. Bu bölümler; yeni medya, gazetecilik, halkla ilişkiler, dijital medya ve pazarlama, iletişim tasarımı, grafik tasarım, işletme ve görsel iletişim tasarımı gibi bölümlerdir. Bu bölümlerin çoğu da iletişim bölümleridir. Yani iletişim ile ilgili bir bölüm okumak ya da bu bölümlerden mezun olmak, bir adım daha öne çıkmanıza yardımcı olmaktadır. Bununla birlikte iş ilanlarının bazılarında, bilgisayar mühendisliğinden mezun olmak şartının öne çıktığını da görebiliriz.
Dijital pazarlama stajyeri olmak için dijital pazarlama alanı ile ilgili gelişmeleri ve trendleri takip etmeniz önemlidir. Pek çok dijital pazarlama stajyeri iş ilanlarında rastlayacağınız üzere yeni medya ve dijital pazarlama alanı hakkında bilgi sahibi olmak önemli bir kriter olarak görülmektedir. Bundan dolayı dijital pazarlama alanındaki bilgilerinizi kanıtlayarak işe alım noktasında öne çıkarabilirsiniz. Bunun için de dijital pazarlama eğitimi yanında sosyal medya uzmanlığı, SEO uzmanlığı ve içerik editörlüğü gibi alanlarda da eğitim almalısınız. Eğer kendi bölümünüzde bu alanlar ile ilgili eğitim bulunmuyorsa sertifikalı programlardan yararlanabilirsiniz.
Bir başka öne çıkarıcı nitelik ise İngilizce kullanma yetkinliğidir. Özellikle uluslararası çalışan reklam ajanslarında iş bulmak ve kendinizi kanıtlayarak yükselmek için İngilizce size çok önemli bir etki sunacaktır. Yine ofis programlarını kullanabilmek, girişken olmak, iletişim noktasında kendini ifade edebilmek ve çeşitli grafik tabanlı programları bilmek, dijital pazarlama stajyeri olmak için işinize yarayacak bazı ön plandaki niteliklerdir. Kısacası dijital medya ve bilgisayar kullanımı, dijital pazarlama alanı için olmazsa olmaz faktörlerdir. Stajyer olarak çalışsanız bile kampanya sürecinde görev alacağınızı unutmamalısınız. Bundan dolayı saydığımız alanlarda kendinizi geliştirmeniz zorlanmamanız adına size önemli katkılar sunacaktır.
İlgili eğitim: Ms Office Kursu
Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.