Dermokozmetik Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?
Dermokozmetik Uzmanı Tanımlama | Görev ve Sorumluluklar | Eğitim ve Kazanç Bilgileri |
---|---|---|
Dermokozmetik Uzmanı | Dermokozmetik ürünlerin tanıtım, kullanım ve satışını gerçekleştirir. | Üniversite düzeyinde bir eğitim gerekmiyor, sertifika eğitimleri ile uzmanlaşılabilir. Maaşlar değişkenlik gösterebilir. |
Kozmetik ve cilt bakım ürünleri hizmeti | Müşterinin cilt tipini belirler, uygun ürünleri tavsiye eder. | Eğitimin üzerine tecrübe edinmek de önemlidir. |
Dermokozmetik ürünlerin doğru kullanımı ve önerilmesi | Dermokozmetik ürünleri doğru ihtiyaca göre belirlemek, uygulamak ve tavsiye etmekte. | Sektörel gelişmeleri ve yeni ürünleri takip etmek gerekir. |
Cilt ve Saç Analizi | Müşterilerin cilt ve saç tipini belirleyen testler uygular. | Cilt ve saç tipine uygun ürün önerilebilmesi için yoğun ürün bilgisine ihtiyaç vardır. |
Müşteri İletişimi | Müşterileri güler yüzle karşılar ve ihtiyaçlarını belirlemek için iletişimde bulunur. | İyi bir iletişim ve müşteri ilişkileri yönetimi, satış hedeflerine ulaşmayı kolaylaştırır. |
Dermokozmetik, aktif kozmetik olarak bilinmektedir. Kozmetik ürünler ve ilaçlar arasında geniş bir kullanım alanında yer alırlar. Dermokozmetik, herhangi bir cilt probleminin giderilmesi için kullanılan insan ve doğada doğal olarak yer alan ve etken maddeler içeren; krem ya da serum formunda olan cilt üzerinde kullanılan cilt bakım ürünleridir.
Dermokozmetik ürünler, derinin yapısı ve fonksiyonlarını biyolojik ve kullanım olarak olumlu yönde etkilemekte olan kozmetik ürünlerdir. Bu ürünlerin üretim süreci tamamlandıktan sonra insanlara tanıtım aşamasına geçilir. Bu aşamada ürünleri kişilerin ihtiyaçlarına göre belirlemek, tanıtmak, uygulamak ve satmak görevini üstlenecek elemanlara ihtiyaç duyulur. Tüm bu tanıtım ve satış görevini üstlenen kişilere ise dermokozmetik uzmanı denmektedir. Dermokozmetik uzmanları tanıttıkları ürünün içeriğine tam olarak hakim olmalıdır.
Yazımızda dermokozmetik uzmanı Nedir? dermokozmetik uzmanı ne iş yapar? Dermokozmetik uzmanı olma şartları nelerdir? Sizler için araştırdık.
Dermokozmetik Uzmanı Nedir?
Dermokozmetik ürünlerin yalnız başına değerlendirilmesinin ve kozmetik sınıfından ayrılmalarının en önemli sebebi ürünlerin içeriğine dermatoloji açısından bakılması ve medikal bir yaklaşımla üretilmesinden kaynaklanır. Cilt hastalıkları ve tedavisiyle ilgilenen dermotoloji tıbbi bir alandır. Herkesin güzel görünmesinden hoşlanacağı cildinin, altta yatan problemlerini tedavi etmeye odaklanmıştır. Dermokozmetik ürünler üretilirken cildi tedavi etmekten yola çıkılır. Bu doğrultuda dermatologların danışmanlığı ışığında formüller üretilmektedir.
Tüm bu bilgiler ışığında aslında tedavi sürecine destek olan ürünlerin, doğru ihtiyaçlara göre kişilere sunulması gerekir. Bu görevi üstlenmek üzere de dermokozmetik uzmanlığı mesleği gelişmiştir. Dermokozmetik uzmanı; kozmetik ve cilt bakım ürünlerinin hepsini kapsayan bir hizmet verir. Çeşitli güzellik ürünlerini tanıtımını yapar, uygular aynı zamanda ürünleri satmakla da sorumludur. Müşterinin cilt tipini belirler ve ihtiyaçlarına uygun olacak şekilde ürün tavsiyelerinde bulunur. Hizmet ve satış elemanı grubunda yer alan dermokozmetik uzmanları; cilt bakım kliniklerinde ve eczanelerde çalışmalar yürütürler. Kişisel olarak hizmet verirler.
Dermokozmetik uzmanı olmak için alınacak üniversite kapsamında bir eğitim bulunmamaktadır. Ancak sertifika eğitimleri sayesinde kişiler alanında uzmanlaşabilir. Sertifika eğitimi tamamlandıktan sonra tecrübe edinmelerini sağlayacak çalışmalar içinde bulunmaları gerekir.
Dermokozmetik Uzmanı Ne İş Yapar?
Dermokozmetik ürünlerin en temel amacı bir güzellik ürünü kapsamında satışa sunulmak değil belirli bir cilt problemini iyileştirmek, yaşanan semptomları azaltmak ya da tedavi etmektir. Cildin bakımını sağlamak ve güzelleşmesine destek olmak ise daha arka planda kalır. En temel tanımı ile dermokozmetik ürünler için sağlık ve güzelliğin buluşturulduğu ürünler denebilir. Dermokozmetik uzmanı da bu iki etkenin bir arada olduğu ürünleri doğru ihtiyaca göre belirlemek, uygulamak ve tavsiye etmekten sorumludur. Dermokozmetik uzmanının temel görev ve sorumluluklarını inceleyelim.
Müşterilerine karşı sıcak davranmalı ve profesyonel bir karşılamada bulunmalıdır.
İhtiyaçlarını belirleyebilmek üzere müşteri ile iletişim halinde olmalıdır.
Müşterilerin cilt tipini belirledikten sonra; serum, losyon, krem gibi dermokozmetik ürün ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmalıdır.
Cilt ve saç tipini belirlemek üzere testler uygular.
Cilt ihtiyaçlarına göre hangi ürünleri hangi bakım teknikleri ile uygulayacaklarıyla ilgili müşterilere tavsiyede bulunur.
Müşterilerin aradığı güzellik ürünlerini bulmalarında yardımcı olur.
İhtiyaçlarını en iyi şekilde giderecek ürünleri göstermek amacıyla müşterilere ürün numunesi verebilir.
Ürünün içeriği, fiyatı ve uygulama yöntemlerini içeren dermokozmetik ürün detaylarını açıklar.
Dermokozmetik stoğunun yeterli olduğundan emin olmalıdır.
Müşterilerel özel teklifler ve indirim paketleri hakkında bilgilendirme yapmalıdır.
Müşterilerle uzun süreli profesyonel ilişkiler içinde olarak, satış hedeflerine ulaşmalıdır.
Dermokozmetik Uzmanı Maaşları
Dermokozmetik ürünlerinin üretim maliyetlerinin yüksek olması, kozmetik sınıfındaki fiyatlardan yüksek olmasının en önemli nedenidir. Bunun yanında cildinizi doğal ve sağlıklı yollar kullanarak; güzelleştirmek, kusurlarını iyileştirmek, genç ve bakımlı görünmesini sağlamak için yapılan bu yatırım kısa vadede olumlu sonuçlar almanızı sağlayacaktır.
Bu aşamada önemli görevler üstlenen dermokozmetik uzmanları cildinize en uygun ürünleri belirlemelidir. Cilt bakım kliniklerinde ve eczanelerde görev alan dermokozmetik uzmanları doğru cilt yapısını belirlemek üzere kapsamlı ürün bilgileri alır. Doğru ihtiyaca doğru ürünü vermek en temel görevidir. Kendilerini sürekli geliştirmeye devam etmeleri gerekir. Sektörel gelişmeleri, yeni ürün değerlendirmelerini hatta teknoloji alanında yaşanan gelişmeleri de yakından takip etmeleri gerekir. Bu alana ilgisi olan adayların meslek seçimleri incelendiğinde, dermokozmetik uzmanlığı alanında artış yarattıkları görülmektedir.
Çalıştıkları kuruma, tecrübelerine göre kazançları da değişiklik gösterir. Ayrıca meslek mensupları yaptıkları ürün tanıtımlarına ve satışlarına göre kurumlar tarafından belirlenen oranlarda prim de kazanabilir. Dermokozmetik uzmanı ne kadar maaş kazanır, inceleyelim.
Meslekte yeni olan dermokozmetik uzmanları ortalama 2,800 TL maaş ve buna ek kurum tarafından belirlenen prim kazançlarına sahip olur.
Başarılı ve tecrübeli bir dermokozmetik uzmanı ise ortalama olarak 4.500 TL civarında bir maaş kazanır. Buna ek prim alabilir.
Dermokozmetik Uzmanı Nasıl Olunur?
dermokozmetik uzmanı olmak isteyenler için resmi bir eğitim mecburiyeti bulunmaz. çeşitli dernekler tarafından ve eğitim akademileri bünyesinde dermokozmetik uzmanlığı eğitimi sertifika programları düzenlenir. elbette sertifikayı almakla her şey başarıldığı anlamına gelmiyor. sektörde kendine her an yeni bir şeyler katmak ve kendini geliştirmek, başarılı olmak için en önemli etkenler arasında yer alıyor. birçok kurum tarafından ürünlerin tanıtımı sırasında ihtiyaç duyulan uzmanlar, tecrübeleri arttıkça daha çok aranan meslek uzmanları arasında yer alır. dermokozmetik uzmanlarını sertifikalarını kazandıktan sonra meslekte tecrübe edinmek üzere çalışmaya hazır olacaktır. ancak işverenler sertifika yanında bazı önemli niteliklere de sahip olmalarını bekler. bu nitelikler aşağıdaki gibi sıralanabilir.
Müşterilerle birebir iletişim içinde olan dermokozmetik uzmanının öncelikle güler yüzlü olması ve yüksek ikna kabiliyeti göstermesi gerekir.
Dermokozmetik ürün uygulama bilgisine sahip olacak eğitimleri tamamlamış olması gerekir.
Dış görünüşüne özen göstermelidir.
Müşteri ilişkileri geliştirmeleri, güçlü iletişim becerisi sergilemeleri gerekir.
Farklı ihtiyaçlara göre uygun çözümler belirleyebilecek analiz becerisine sahip olmaları beklenir.
Satış ve pazarlama tekniklerine hakim olmaları gerekir.
Teknolojileri yakından takip etmeli, kendini geliştirmeye devam etmelidir.
İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.