Borwerk Operatörü Nedir? Ne İş Yapar?
Borwerk Operatörü Kimdir | Borwerk Operatörü Ne İş Yapar | Borwerk Operatörü Nasıl Olunur |
---|---|---|
Teknik resim, kroki ya da numuneye göre işlenmesi mümkün olmayan büyüklükteki malzemeleri işleme bilgi ve becerisine sahip nitelikli meslek çalışanıdır. | Borwerk tezgahında teknik resim, kroki ya da numuneye göre işlenmesi mümkün olmayan büyüklükteki malzemeleri işler. Kullandığı makinenin bakımını yapar ve onunla çalışabileceği ne tür malzemeler üzerinde bilgisi vardır. | Endüstri Meslek Liselerinin Makine ya da Torna-Tesviye bölümlerinden veya Meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerinden mezun olmanız gereklidir. Ayrıca bazı meslek edindirme kurslarında borwerk tezgahı kullanmaya yönelik eğitimler verilir. |
Makinenin kapasitesi, çalışma süresi ve sağlıklı çalışması için dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi sahibi olan kişidir. | Tama ve freeze tezgahlarında büyük kapasiteli malzemeleri işler. Makinenin bakımını yapar ve gerekli olan tüm ölçüm ve denetimleri gerçekleştirir. | Bu alanda kendini geliştiren, el ve göz koordinasyonu iyi olan, dikkatli ve detaylara önem veren kişiler borwerk operatörü olarak başarılı olabilirler. |
El becerisi, dikkatli, sabırlı, özverili, teknolojik gelişmelere karşı öğrenmeye istekli ve gelişmeleri yakından takip eden kişiler olmalıdırlar. | Borwerk tezgahında verilen toleranslara uygun şekilde işleme yapar, gerekli ölçme ve denetimleri gerçekleştirir ve makinenin temizlik ve bakımını üstlenir. | Kendini bu alanda geliştiren ve işverenlerin beklentilerini karşılayacak eğitim ve niteliğe sahip olan adaylar borwerk operatörü olabilirler. |
Temelde borwerk tezgahını kullanabilen ve bu tezgah üzerinde karmaşık ve hassas işleri tamamlayabilen kişidir. | Borwerk tezgahında işlenmesi için kendisine gelen işlerin planlamasını yapar, gerekli işlem devirlerini belirler ve belirlenen zamanda işlemi tamamlar. | Mesleki eğitim programları veya kurslar yoluyla borwerk operatörü olabilirler. Teknik beceri ve dikkat gerektiren bu mesleğe ilgi duyan, el ve göz koordinasyonu iyi olan kişiler bu mesleği seçebilirler. |
Borwerk operatörü, Borwerk tezgahında teknik resim, kroki ya da numuneye göre işlenmesi mümkün olmayan büyüklükteki malzemeleri işleme bilgi ve becerisine sahip nitelikli meslek çalışanlarına verilen addır. Kullandığı makinenin işleyişi hakkında ve hangi tür malzemeler üzerinde çalışabileceği konusunda bilgi sahibi olan kişidir. Torna ya da freeze tezgahlarının üzerinde belli bir kapasiteye sahip olan maddeleri işlemeye yarayan borwerk makinelerinden sorumlu olan meslek mensubudur.
Borwerk operatörü, makinenin kapasitesini çok iyi biliyor olmalıdır. Bunun yanında çalışma süresi veya sağlıklı ve düzgün çalışması için dikkat edilmesi gereken konular ve aynı zamanda makinenin bakımı hakkında da bilgi sahibi olması gerekir.
Yazımızda borwerk operatörü ile ilgili merak edilen sorulara yanıtlar aradık. Borwerk operatörü nedir? Borwerk operatörü ne iş yapar? Borwerk operatörü maaşları ne kadar? Birlikte inceleyelim.
Borwerk Operatörü Nedir?
İşlenmesi oldukça zor boyutlara sahip olan malzemeleri işleme görevine sahip makineyi kullanan meslek mensuplarına borwerk operatörü adı verilir. Borwek operatörü, makinelerin nasıl işlediği ve ne tür malzemeler ile iyi bir çalışma performansı göstereceğini bilen kişidir. Torna ya da freeze tezgahlarını aşacak boyutta bir kapasiteye sahip olan maddeleri işlemeyi sağlayan borwerk makineleri, büyük sorumluluk gerektirir. Borwerk operatörü bu sorumluluğu üstlenen kişidir.
Borwerk operatörü, makinenin kapasitesi hakkında bilgi sahibidir. Bunun yanı sıra çalışma süresi ya da sağlıklı çalışması için dikkat gerektiren tüm konuları en ince ayrıntısına kadar bilmesi gerekir. Borwerk operatörü olarak kariyerini şekillendirme istiyorsanız, Endüstri Meslek Liselerinin Makine ya da Torna-Tesviye bölümlerinden mezun olmanız ilk şarttır. Meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerinde eğitim alan kişiler de borwerk operatörü olarak çalışabilir. Ayrıca, bazı meslek edindirmek üzere faaliyette bulunan kurslarda da CNC makinelerini kullanmaya yönelik eğitimler verilmektedir.
Kişinin kendini geliştirmesi ve buna isteğinin olması da oldukça önemlidir. Kendini bu alanda geliştiren ve işverenlerin beklentilerini karşılayacak eğitim ve niteliğe sahip olan adaylar ilk sıralarda değerlendirilir. Borwer operatörü olmak için tüm eğitimlerini tamamlayan aynı zamanda kendini geliştirici eğitimlerden faydalanan kişiler için bu alanda iş bulmak zor değildir. Sizde borwerk operatörü olarak çalışmak istiyorsanız eğitimin yanı sıra aşağıda sıraladığımız niteliklere sahip olmanız gerekir.
El becerisine sahip olan kişiler olmaları el ve gözlerini eşgüdümle kullanabilmeleri oldukça önemlidir.
Dikkatini uzun süre toplayabilmeli, konsantre olabilmeli ve tedbirli olmalıdır.
Alet ve makinelerle çalışmaktan keyif alan kişiler için oldukça uygun bir meslek dalıdır.
Sabırlı, özverili, teknolojik gelişmelere karşı öğrenmeye istekli ve gelişmeleri yakından takip eden kişiler olmalıdır.
Analitik, kendinden beklene işi beklenen zamanda teslim edecek disipline sahip kişiler olmalılar.
İşbirliğine uygun takım çalışması içinde uyumla çalışabilmeleri gerekir.
Borwerk Operatörü Ne İş Yapar?
Borwerk operatörünün görev ve sorumlulukları geniştir. Kendisine gelen işi borwerk tezgahında istenen şekilde ve belirlenen zamanda işlemesi gerekir. Dikkatli, titiz ve büyük bir özenle çalışmaları gerekir. Bir borwerk operatörünün görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibi sıralanabilir.
Borwerk tezgahında işlenmesi için kendisine gelen işlerin planlamasını yapması gerekir.
Gelen işe uygun olan parçaları, takımları, aparatları ve tertibatı seçmeli ve tezgaha monte etmelidir.
Gerekli olan işlem devir sayısını, ilerlemeyi ve paso miktarını belirlemelidir.
Belirleme yaptıktan sonra tezgahı bu duruma göre ayarlamalıdır.
Verilmiş toleranslara uygun olacak şekilde parçayı işlemelidir.
Gerekli olan ölçme işlemleri ile denetimleri yapmalıdır.
Gerekli durumlarda takımları bilemelidir.
Borwerk tezgahı üzerinde yapılabilecek her çeşit karmaşık ya da hassas işleri tamamlamalıdır.
İşlemi biten parçaları temizlemeli ve düzgün şekilde istiflemelidir.
Tezgah içinde bulunan tertibat, aparat, avadanlık ve tüm takımları düzenli bir şekilde muhafaza etmelidir.
Borwerk tezgahının ihtiyacı olan temizlik ve bakım işlerini yapmalıdır.
Kendi mesleği ile ilgili olan gelişmeleri takip etmelidir.
Borwerk Operatörü Maaşları
Borwerk operatörleri; makine kullanımı hakkında donanıma sahip, makine bakımı, makine çalışma sistemi, makinenin hangi parçaları kolaylıkla işleyebileceği ile ilgili bilgi sahibi olan kişilerdir. Borwerk operatörü olan kişilerin eğitim yeri ve eğitim aldığı süre, kişilerin eğitim aldıkları kuruma göre değişiklik göstermektedir. Borwerk operatörü olmak isteyen kişiler endüstri meslek liselerinde eğitim alır. Eğitim süresi 4 yıldır. Bir diğer taraftan kurs süreleri de değişmektedir. Üniversitelerde yer alan 2 yıllık makine benzeri bölümlerinde bu alanda eğitim verdiği bilinmektedir. Bu eğitimlerden kendilerine uygun olanları tamamlayan kişiler borwerk operatörü olarak çalışmaya başlayabilir.
Borwerk operatörü genellikle makine sanayi, vinç sistemleri gibi çeşitli alanlarda faaliyette bulunan firmalarda iş bulma olanağına sahip olan kişilerdir. İşverenler işe alımlar sırasından kişinin niteliklerini de kapsamlı bir şekilde inceler. Mesleğin gereklerinden olan bazı niteliklere sahip olmayan adaylar işverenler tarafından elenir. Bu sebeple eğitim ile birlikte mesleki niteliklerinizin gelişmesine de önem vermeniz gerekir. Bir borwerk operatörü ne kadar maaş kazanır, inceleyelim.
Yeni iş yaşamına başlayan bir borwerk operatörü 4.000 TL ile çalışmaya başlar.
Tecrübe edinmiş bir borwerk operatörü ortalama 5.500 TL maaş kazanır.
Bu alanda uzun yıllar tecrübe ve bilgi edinmiş bir borwerk operatörü 6.500 TL’ye kadar gelir elde edebilmektedir.
Borwerk Operatörü Nasıl Olunur?
Borwerk operatörü olmak isteyen bu alanda kariyer planı olan kişilerin Endüstri Meslek Liselerinin Makine ya da Torna-Tesviye bölümlerinden başarıyla mezun olması ilk şarttır. Bunun yanında meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerinden mezun olan meslek adayları da bu alanda iş başvurusu yapabilir. Aynı zamanda meslek edindirme kurslarında da bu alanda eğitimler verilmektedir. Verilen eğitimler, CNC makinelerini kullanmaya yöneliktir. İlgili liseden ya da meslek okulunda ilgili bölümden mezun ya da meslek eğitimini tamamlamış kişiler ihtiyaç olması halinde borwerk operatörü olarak çalışabilecekleri alanlarda iş bulma imkanına sahip olacaktır. Bu meslek çalışmak isteyen kişilerin alması gereken eğitimler ise aşağıdaki gibi sıralanabilir.
Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme
Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı
Bilgisayarlı Makine İmalatı
Mermer İşleme
makine bakım onarım
İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.