AnasayfaBlogSeslendirme Sanatçısı Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Seslendirme Sanatçısı Nedir? Ne İş Yapar?

27 Haziran 2021
Stand üzerindeki bir mikrofonun yakın çekim görüntüsü görülüyor. Mikrofon siyahtır ve pembe arka plana karşı göze çarpmaktadır. Mikrofonun yanında siyah harflerle mavi ve beyaz dikdörtgen bir işaret var. Ayrıca, pembe arka planlı siyah bir nesnenin yakın çekimi de mevcuttur. Buna ek olarak, bir daire içinde siyah bir E harfinin yakın çekimi görülebilir. Daha fazla odaklanıldığında, görüntüde beyaz zemin üzerine siyah harflerle yazılmış bir logo görülmektedir. Mikrofon görüntünün merkezine yerleştirilmiş ve diğer nesneler onu çevreliyor. Genel olarak, görüntü bir stand üzerindeki mikrofonu ve onu çevreleyen diğer nesneleri ve tabelaları yakalayarak görüntüye ayrıntı ve bağlam kazandırıyor.
KonuAçıklamaÖrnekler
Seslendirme SanatçısıFilmlerde ve dizilerde karakterler için, reklam filmlerini ya da bir belgesel seslendirmek amacıyla stüdyo ortamında seslendirme yapan kişi.İstemi Betil, Mazlum Kiper, Yekta Kopan
Seslendirme Yaşam AlanlarıSeslendirme yapılan alanlar oldukça geniştir: Film ve dizi dublajları, belgeseller, reklamlar, tanıtım filmleri, trafik ve ulaşım anonsları, çağrı merkezi yönlendirmeleri, sesli kitaplar, GSM otomatik mesajlar.Taş Devri, Dövüş Kulübü, Selvi Boylum Al Yazmalım
Seslendirme ve DublajSeslendirme, dublajı da kapsayan geniş bir kavram. Dublajda bir karakter konuşuluyor. Seslendirme ise ürüne ve markaya ses vermek anlamına geliyor.Gandalf karakteri, Saruman karakteri, Heidi
Önemli GörevlerSesini korumak, diksiyon eğitimi almak ve samimiyet gibi parametreler seslendirme sanatçısı için önemlidir.Özlem Altınok, Sezai Aydın
MaaşlarSeslendirme sanatçısı maaşları popülerlikle doğru orantılıdır. Başlangıçta düşük miktarda olabilirken, işinde başarılı olanlar daha yüksek maaşlar elde eder.Türk Telekom Örneği
Gereken BecerilerKarakteristik sese sahip olmak, diksiyonu düzgün ve etkili konuşmak, disiplinli olmak, en az bir yabancı dil bilmek ve oyunculuk konusunda bilgi sahibi olmak gibi becerilere sahip olmak gereklidir.Haluk Bilginer, Tijen Par
Seslendirmenin Tarihiİlk sesli film 1927 yılında çekildi. Farklı ülkelerde gösterime giren filmler için o ülkenin dilinde seslendirme yapılır.Caz Şarkıcısı (The Jazz Singer)
Mikrofon OyunculuğuSeslendirme sanatçısı için günümüzde kullanılan yeni ifade. Seslendiren kişi, karakterin sesini en doğru şekilde ifade etmeye çalışır.Mazlum Kiper, Yekta Kopan
Eleştiriye Açık OlmaSeslendirme sanatçısının sahip olması gereken bir başka özellik ise eleştiriye açık olmasıdır.Sezai Aydın
Reklam SeslendirmeleriReklam filmlerinde sanatçı o markanın kurumsal sesi olur. Sesin kurumla özdeşleştiği bu durum 'kurumsal ses' adını alır.Haluk Bilginer - Türk Telekom

Yüzüklerin Efendisi filminde Gandalf  karakterini, Saruman karakterini ve Pippin karakterini kim seslendirmiştir? Ya Taş Devri’nde Fred Çakmaktaş’a ve Heidi’ye ses veren kim? Dövüş Kulübü’nde Edward Norton’ı, Yağmur Adam filminde Tom Cruise’u, Selvi Boylum Al Yazmalım filminde Türkan Şoray’ı seslendirenler kimler? Soruların cevaplarını yine sırasıyla verelim. 

Yüzüklerin Efendisi filminde Gandalf  karakterini İstemi Betil, Saruman karakterini Mazlum Kiper, Pippin karakterini Yekta Kopan seslendirdi. Taş Devri’nde Fred Çakmaktaş sesinin sahibi Sezai Aydın, Heidi’yi seslendiren ise Özlem Altınok. Dövüş Kulübü’nde Edward Norton’ı ses veren Yekta Kopan, Yağmur Adam filminde Tom Cruise’u seslendiren Sezai Aydın, Selvi Boylum Al Yazmalım filminde Türkan Şoray’ı Asya yapan ise Tijen Par. Filmlerde karakterler özdeşleşen seslere aşinayız. Özellikle Yeşilçam sinemasında oyuncuların seslerinin kendilerine ait olmadığı öğrendik. Örnekleri çoğaltmak mümkün. 

Filmlere hayat veren, reklamla hafızamızda yer eden sesler, ürün seslendirmeleri ve dizilerde yapılan dublajlar… Türkiye’de çok iyi seslendirme sanatçıları olduğunu biliyoruz. Peki, bu mesleği daha yakından tanımaya ne dersiniz? İlk sorumuz; “Seslendirme sanatçısı nedir?” ile başlayalım.

Seslendirme Sanatçısı Nedir?

“Seslendirme sanatçısı nedir?” sorusuna cevap vermeden önce film seslendirmenin tarihi ile ilgili kısa bilgiler vermek gerekiyor. İlk sesli film 1927 yılında çekildi: Caz Şarkıcısı (The Jazz Singer.) Filmin gösterime girmesi sinema sanatı için devrim niteliğindeydi. Oyuncuyu hem izlemek hem de duymak kısa sürede kabul edildi. Aslında ilk sesli film seslendirme sanatçılığın da temeliydi. Dünya sinemasında Hollywood gerçeğinin kabul edilmesi de seslendirme için bir dönüm noktası oldu. Farklı ülkelerde gösterime giren filmler için o ülkenin dilinde seslendirme yapıldı. 



Hollywood filmleri seslendirmeleri ile birlikte Yeşilçam sinemasında da seslendirmenin yeri ayrıydı. Efsane oyuncuların sesleri kendilerine ait değildi. Seslendirmeyi yapan sanatçılar vardı. Hem yabancı hem de Yeşilçam filmlerindeki seslendirmelerle ülkemiz bu alanda en iyiler arasında yerini aldı. 

Seslendirme ve dublaj iç içe kavramlar. Zaman zaman birbirinin yerine kullanılıyor. Bu iki kavram aynı anlama mı geliyor? Seslendirme sanatçısı dublaj, dublaj sanatçısı da seslendirme yapabilir. Örnekleriyle de sıklıkla karşılaşıyoruz. Reklam seslendiren sanatçı, bir animasyon filminde karakterin sesi olabiliyor. 

Seslendirme dublajı da kapsayan geniş bir kavram aslında. Seslendirme kelimesinin Türk Dil Kurumu’nun sözlüğündeki anlamı da bunu destekliyor: “Sesin, çekimden sonra film üzerine geçirilmesi, kaydedilmesi, dublaj.” İki kavramı ayıran ince fark şu; dublajda bir karakter konuşuluyor. Seslendirme ise ürüne ve markaya ses vermek anlamına geliyor. Hem seslendirme hem de dublaj stüdyo ortamında yapılıyor. 

Seslendirme sanatçısı; filmlerde ve dizilerde karakterler için, reklam filmlerini ya da bir belgesel seslendirmek amacıyla stüdyo ortamında seslendirme yapan kişidir. Seslendirme sanatçısı için günümüzde kullanılan yeni bir ifade daha var: Mikrofon oyunculuğu.

Seslendirme Sanatçısı Ne İş Yapar?

Seslendirme yapılan alanlar oldukça geniştir: Film ve dizi dublajları, belgeseller, reklamlar, tanıtım filmleri, trafikte ve ulaşım mecralarında yapılan anonslar, çağrı merkezlerindeki yönlendirmeler, sesli kitaplar, GSM operatörlerindeki otomatik mesajlar… 

Seslendirme sanatçısı konuştuğu karakteri en iyi şekilde seyirciye yansıtır. Seslendirme sanatçısı taklit etmez. Tonlamalara ve vurgulara, karakterin şivesine ve duygularına özellikle dikkat eder.

Özellikle reklam filmlerinde karşımıza sesin kurumla özdeşleşmesi çıkıyor. Seslendirme sanatçısı o markanın kurumsal sesi oluyor. Şöyle bir hafızamı yokladığımda, en yakın dönemden Haluk Bilginer - Türk Telekom örneği aklıma geliyor.



Sesini korumak sanatçının en önemli görevidir. Bu sebeple de beslenmesi dikkat etmeli ve sesi etkileyecek hastalıklardan korunmak için özel önlemler almalıdır. Diksiyon eğitimi bu işin olmazsa olmazlarından. Bunun yanı sıra samimiyet de mesleğin temel ilkelerinden. Sanatçısının sahip olması gereken özellikler şöyle sıralanabilir; 

  • Karakteristik sese sahip olmak,

  • Diksiyonu düzgün, etkili ve güzel konuşmak,

  • Çalışkan olmak, çok çalışmak, daha çok çalışmak, 

  • Mesleğine dair araştırmaları yapmak,

  • Disiplin sahibi olmak,

  • En az bir yabancı dil bilmek, 

  • Ön hazırlığı ve araştırmayı iyi yapmak, 

  • Oyunculuk konusunda bilgi sahibi olmak,

  • Okuma ve anlama becerisine sahip olmak, 

  • Eleştiriye açık olmak,

Seslendirme Sanatçısı Maaşları

Seslendirme sanatçısı maaşları özellikle mesleğe başlamayı düşünen ya da yeni başlayanların merak ettiği konuların başında geliyor. Ülkemizde profesyonel olarak seslendirme ve dublaj işini yapan binlerce kişi bulunuyor. Kazançları, gelirleri ya da maaşları popülerlikle doğru orantılı demek mümkün. Başlangıçta cüzi miktarlara 100-200 TL gibi seslendirme yapılırken, işinde başarı sağladıkça bu gelir de artıyor. 

Seslendirme sanatçısı maaşları da pek çok meslekte olduğu gibi işinin hakkını verme kısmıyla açıklanıyor. Yeni başlanılan ve düşük ücretlerle yapılan seslendirmeler, çok çalışma sonucu gelen başarı ve popülerlikle birlikte değişiyor. Bilinen, sıklıkla karşılaştığımız seslerin 10000 TL, 100000 TL ve 10000 dolar gibi rakamlarla seslendirme yaptığı biliniyor. Reklam filmlerinde kurumun sesi olmak için milyon liralar üzerinden anlaşma yapıldığı da medyada sıklıkla yer alıyor. Bu isimlerin oyunculuk da yapan ünlü isimleri olduğunu da unutmamak gerekiyor. 

Seslendirme Sanatçısı Nasıl Olunur?

Seslendirme sanatçısı olmanın farklı yolları var: Konservatuar ve tiyatro bölümü eğitimi almak. Seslendirme alanındaki duayen sanatçıların çoğu tiyatro kökenli, aynı zamanda oyuncu. Bununla birlikte seslendirme sanatçısı olmak için tiyatro ve bağlantılı bölümlerin okuma zorunluluğu yok. Okunan bölüm fark etmeksizin, karakteristik bir sesle birlikte diksiyonun düzgün olması gerekiyor. Bu sebeple de seslendirme sanatçısı olmak için yapılması gerekenler; diksiyon eğitimi almak sonrasında seslendirme kursuna kayıt olmak. Uygulamaya dayalı bir meslek olduğu için gidilecek seslendirme kursunun stüdyosunun bulunmasına özellikle dikkat edilmeli. Unutulmaması gereken bir diğer husus ise eğitimi tamamlayınca büyük karakterlerin, büyük rollerin seslendirilmeyeceği. Küçük karakterleri ve küçük rolleri seslendirerek adım adım ilerleneceği. Kurslar ve eğitimleri bireysel çalışmalarla da desteklemek gerekiyor.

  • Seslendirme yeteneğini geliştirmek için, yüksek sesli okumaların yapılması gerekiyor. Bu alıştırma, diksiyon eğitiminde de öneriliyor. Vurgulara, tonlamalara ve telaffuza özellikle dikkat edilerek okuma yapılmalı. 

  • Bir diğer alıştırma ses kaydetmek. Yüksek sesli okumalarda sesi kaydedip dinlemek kişinin sesini keşfetmesine olanak sağlıyor. Diyaframı kullanmak ise olmazsa olmazlardan. 

Ülkemizde pek çok sektörde olduğu gibi seslendirme de rekabet içeriyor. O rekabet ortamında bir adım öne çıkmanın yolu ise çok çalışmaktan, emek vermekten geçiyor. Pek çok kişiye atfedilen, “Başarmanın çalışmaktan önce geldiği tek yer sözlüktür.” sözünü hatırlatarak yazımızı sorularla ve cevaplarıyla özetleyelim:

Seslendirme Sanatçısı Nedir?

Seslendirme sanatçısı; filmlerde ve dizilerde karakterler için, reklam filmlerini ya da bir belgesel seslendirmek amacıyla stüdyo ortamında seslendirme yapan kişidir. Seslendirme sanatçısı için günümüzde kullanılan yeni bir ifade daha var: Mikrofon oyunculuğu.

Seslendirme Sanatçısı Hangi Özelliklere Sahip Olmalıdır?

Sanatçısının sahip olması gereken özellikler şöyle sıralanabilir: Karakteristik sese sahip olmak. Diksiyonu düzgün, etkili ve güzel konuşmak. Çalışkan olmak, çok çalışmak, daha çok çalışmak. Mesleğine dair araştırmaları yapmak. Oyunculuk konusunda bilgi sahibi olmak. En az bir yabancı dil bilmek. Eleştiriye açık olmak. 

Seslendirme ve Dublaj Arasındaki Fark Nedir?

Seslendirme dublajı da kapsayan geniş bir kavram aslında. İki kavramı ayıran ince fark şu; dublajda bir karakter konuşuluyor. Seslendirme ise ürüne ve markaya ses vermek anlamına geliyor.

Seslendirme Sanatçısı, Filmlerde ve dizilerde karakterler için, reklam filmlerini ya da bir belgesel seslendirmek amacıyla stüdyo ortamında seslendirme yapan kişi, İstemi Betil, Mazlum Kiper, Yekta Kopan, Seslendirme Yaşam Alanları, Seslendirme yapılan alanlar oldukça geniştir: Film ve dizi dublajları, belgeseller, reklamlar, tanıtım filmleri, trafik ve ulaşım anonsları, çağrı merkezi yönlendirmeleri, sesli kitaplar, GSM otomatik mesajlar, Taş Devri, Dövüş Kulübü, Selvi Boylum Al Yazmalım, Seslendirme ve Dublaj, Seslendirme, dublajı da kapsayan geniş bir kavram Dublajda bir karakter konuşuluyor Seslendirme ise ürüne ve markaya ses vermek anlamına geliyor, Gandalf karakteri, Saruman karakteri, Heidi, Önemli Görevler, Sesini korumak, diksiyon eğitimi almak ve samimiyet gibi parametreler seslendirme sanatçısı için önemlidir, Özlem Altınok, Sezai Aydın, Maaşlar, Seslendirme sanatçısı maaşları popülerlikle doğru orantılıdır Başlangıçta düşük miktarda olabilirken, işinde başarılı olanlar daha yüksek maaşlar elde eder, Türk Telekom Örneği, Gereken Beceriler, Karakteristik sese sahip olmak, diksiyonu düzgün ve etkili konuşmak, disiplinli olmak, en az bir yabancı dil bilmek ve oyunculuk konusunda bilgi sahibi olmak gibi becerilere sahip olmak gereklidir, Haluk Bilginer, Tijen Par, Seslendirmenin Tarihi, İlk sesli film 1927 yılında çekildi Farklı ülkelerde gösterime giren filmler için o ülkenin dilinde seslendirme yapılır, Caz Şarkıcısı (The Jazz Singer), Mikrofon Oyunculuğu, Seslendirme sanatçısı için günümüzde kullanılan yeni ifade Seslendiren kişi, karakterin sesini en doğru şekilde ifade etmeye çalışır, Mazlum Kiper, Yekta Kopan, Eleştiriye Açık Olma, Seslendirme sanatçısının sahip olması gereken bir başka özellik ise eleştiriye açık olmasıdır, Sezai Aydın, Reklam Seslendirmeleri, Reklam filmlerinde sanatçı o markanın kurumsal sesi olur Sesin kurumla özdeşleştiği bu durum 'kurumsal ses' adını alır, Haluk Bilginer - Türk Telekom
Seslendirme Sanatçısı Seslendirme Sanatçısı nedir Seslendirme Sanatçısı ne iş yapar Seslendirme Sanatçısı maaşları Seslendirme Sanatçısı nasıl olunur
Boynuna parlak kırmızı bir başörtüsü bağlamış bir kadın kameraya bakıyor. Koyu renk gözleri uzun siyah kirpikleriyle çerçevelenmiş ve yüzünde ciddi bir ifade var. Hafif bir kumaştan yapılmış olan eşarp omuzlarından ve göğsünden aşağıya yumuşak bir şekilde düşüyor. Saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve kollarını önünde kavuşturmuş bir şekilde duruyor. Kendinden emin ve kararlı görünüyor, karşısına ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır.
Neşe Polat
Blog Yazarı

Bayburt'ta doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. Medya sektöründe çalıştı. Yayınevlerinde editörlük yaptı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Görüntüde kulaklık takan ve mikrofonla konuşan bir kadın yer alıyor. Kadın kızıl saçlı ve bir kolye takıyor. Mikrofon siyah renkte ve bir stand üzerine yerleştirilmiş. Kadının kulaklıklarının yakın çekimi ve yüzü görülüyor. Mikrofon yakın çekim ve mikrofon standı da görülüyor. Kadın siyah bir bluz giymiştir ve bir eli mikrofonun üzerindedir. Mikrofona konuşurken ağzı kısmen açıktır. Görüntü, kadının yüzünü, mikrofon standını ve kulaklıklarını yakalayacak şekilde çerçevelenmiştir.
Meslekler

Seslendirmenlik Nedir?

25 Ocak 2021
Bir kadın önünde dizüstü bilgisayarıyla yatakta oturuyor. Açık gri bir üst ve koyu renk bir pantolon giymiştir. Saçları koyu renk ve geriye taranmış. Dikkatle dizüstü bilgisayara bakıyor ve iki eliyle bir şeyler yazıyor. Gözleri ekrana odaklanmış ve dudakları hafifçe ayrılmış. Yüzünde konsantre olduğunu gösteren hafif bir kaş çatma ifadesi var. Dizüstü bilgisayar açık ve klavyenin tuşları görülebiliyor. Ekranda bir grafik ya da çizelge görüntülenmektedir. Yatakta beyaz çarşaflar, beyaz ve gri çizgili bir battaniye ve beyaz bir yastık var. Odanın duvarları açık mavidir.
Kişisel Gelişim

En Zor Diksiyon Tekerlemeleri Nelerdir?

17 Mart 2021