C# ile Neler Yapılabilir
Konu | Açıklama | Önemli Noktalar |
---|---|---|
C# Programlama Dili | Microsoft tarafından geliştirilen ve genelde .NET teknolojisi için kullanılan bir programlama dili. | C ve C++ programlarından ve Java'dan etkilenerek oluşturulmuştur. |
C# ile Yapılabilecekler | C# ile mobil uygulama, masaüstü uygulama ve oyun geliştirilebilir. | C# çok geniş bir alanda kullanılabilecek esnekliktedir. |
.Net Framework | Microsoft tarafından C# kullanılarak kodlama yapmayı daha kolay hâle getiren bir yazılım geliştirme platformudur. | .Net Framework C# ile birlikte kullanılarak, yazılım geliştirme sürecini kolaylaştırır. |
Mobil Programlama | C# dilini kullanarak akıllı cihazlar için uygulama geliştirilebilir. | Akıllı cihazların çoğalmasıyla birlikte, mobil programlama önem kazanmıştır. |
Nesneye Yönelik Programlama | C# tamamen nesneye yönelik bir programlama dilidir. | Nesne yönelimli programlama, yazılım geliştirme sürecini daha verimli ve düzenli hale getirir. |
Yazılımın Kolaylığı | C# dilinin kullanımı oldukça kolaydır. | Bu sayede yazılım geliştirme süreci daha hızlı ve etkili olmaktadır. |
C# Dili Özellikleri | C# basit, modern ve temiz bir dildir. | C# dilinin bu özellikleri, yazılım geliştirme sürecini daha verimli hale getirir. |
Sunucu ve İstemci Sistemler | C# dilini kullanarak sunucu ve istemci sistemler için uygulamalar geliştirilebilir. | C# dili, ağ üzerinde çalışan uygulamalar geliştirmek için idealdir. |
Güncelleme ve Gelişim | C# dili, Microsoft tarafından sürekli olarak güncellenip geliştirilmektedir. | En son güncelleme 23 Eylül 2019 tarihinde yapılmıştır. |
Yazılımın Geçmişi | Yazılımın geçmişi aslında 1950'li yıllara dayanmaktadır. | Yazılım geliştirme süreci ve programlama dillerinin evrimi, insanların yaşamını kolaylaştıran teknolojik ilerlemelere yol açmıştır. |
C# geçmeden önce yazılım ya da programlama hakkında kısa bir tarihi yolculuk yapalım. Yazılımın tarihine baktığımızda 1950’li yıllara dayandığını görebiliyoruz. Yazılım aslında bir programlama dili olarak bilinir. Programlama dili ilk olarak bir kadın tarafından bulundu. Günümüzden yaklaşık 100 yıl önce programlama bir kadın tarafından icat edildi. Ada Lovelace tarafından “Analytical Engine” isimli piyasaya sürülen programlama dili tarihe geçmiştir. Yazılımı bir çok tarihçi kabul etmiştir. Kadın yazılımcının başarısı bir çok kişi tarafından takdir edilmiştir. Yazılım söylenenlere göre 1883 yılında ortaya çıkmıştır Bir asırda geçkin yazalım adeta bugünleri ışık tutmuştur.
1883 yılından sonra ise programlama dili daha fazla kullanmıştır. Geniş kapsamlı yazılımlar 1950’li yıllarda kendini göstermiştir. 1957 yılında IBM firması ilk programlama dilini ortaya çıkarmıştır. Bu yıldan sonra peşin sıra yeni yazılım sistemleri geliştirilmiştir. 1972 senesine geldiğimizde ise C meydana gelmiştir.
Microsoft 2000 yılında ise, piyasaya C# programlama dilini tanıttı. Programlama dilinde bir çok hatayı kaldıran yazılım dili geliştirdi. Günümüzde 150’den fazla yazılım ya da diğer adıyla programlama dili olduğu söylenmektedir. Yazılımlar sayesinde insanların hayatları da kolaylaştı. Gelişen teknolojiyle beraber insanların ihtiyaçları da birer birer giderildi. Biz insanlar olarak yaptığımız en büyük olay hayatımızı kolaylaştıracak icatlar bulmak. İcaatın çıkış noktası ise, tamamen ihtiyaca bağlıdır. Örneğin elektrik ihtiyacımız olduğu için bulunmuştur ya da araba bir ihtiyaç sonrası bulmuştur.
Yazılım kendini sürekli zaman içinde geliştirilmiştir. Bazı programlama dilleri yeni olsa da gelişim süreleri ve güncellemeleri değişkenlik göstermiştir. Şu gerçeği de unutmamak gerekir; programlama sayesinde insanların hayatı daha da kolaylaşmıştır. 20. yüzyıl sonrası yazılım ile beraber insanlar için daha önemli hale gelmiştir. Yazılımlar bir çok şeyle entegre edilerek hayatımıza kazandırılmıştır. Şimdi gelelim asıl konumuza. c# nedir? c sharp ile neler yapabiliriz?
C# Nedir?
C sharp, tamamen Microsoft tarafından geliştirilmiştir. Ve çıkış noktası C programlama dilidir. Yazılım yeni nesil programlama dilini içermektedir. Programlama dili .net teknolojisi için geliştirilmiştir. .Net Framework yine Microsoft tarafından ortaya çıkarılmıştır. Teknolojinin asıl amacı, açık internet protokolleridir. Geliştirme üzerine inşa edilmiş bir programdır.
C sharp iki yazılımdan bir araya gelmiştir. C ve C ++ programlarından etkileşime girerek bir araya gelmiştir. Yazılım ayrıca Java ile birçok özelliği birlikte taşır. Program, Anders Hejlsberg öncülüğünde yapılmıştır. C #, C ve C ++ programlarında yaşanan sıkıntıları çözmek için üretilmiştir. Yazılım nesli yönelimli programlama yapabilmek için farklı eklentileri almıştır. Nesne yönelimli programlama dilinde aktif katkıda bulunan yazılım olarak bilinir. Bazıları tarafından .Net formunun ana dili olarak da kabul edilir.
C# .Net için orta seviyede sayılabilecek bir programlama dilidir. Bu sayede hem insan algısını hem de makineler oluşunda eşit seviyede yaklaşır. Aslında orta seviyeden kasıt programlamanın dili değil, makine ile yapılan konuşma dillerini temsil eder. Buna örnek verecek olursak, günlük insanların yaşantılarında konuşma biçimini söyleyebiliriz. Konuşma biçimlerini yakın şekilde ifade eden yazılı durumlardır. Programın çalışması için bağlanıldığı bilgisayarlarda framework kurulu olması gerekir.
C Sharp Özellikleri
C sharp ile basit, modern ve temalar nesneye yönelik programlama dili tasarlanmıştır.
Yazılımın kullanımı oldukça kolaydır.
Yazılım ile beraber birçok program daha verimli kullanılmaktadır.
Programlama dili sunucu ve gönüllü sistemler için tasarlanmıştır.
Önce C sharp uzun vadede yapılacak uygulamalar için oldukça uygun ve sağlamdır.
Programlama dili tamamen nesneye yöneliktir.
C Sharp ile Yapabileceklerimiz
C sharp ile istediğiniz birçok uygulamayı ve programlamayı yapabiliriz. Kodlama sayesinde C# ile yapılamayacak işlem yoktur. Yapılacaklar birazda insanın hayal gücüne bağlı. Kafanızda tasarladığınız ve yapmak istediğiniz işlemleri yapmak mümkün.
Microsoft'un geliştirdiği yazılım ile birlikte en modern programlama ve kodlama yapılabilir. Yazılım güncel olması ve kendini yenilemesi C sharp programını daha da avantajlı kılıyor. Bu arada yazılım, en son güncellemesi 23 Eylül 2019 yılında geldi. Şimdi yazılım ile neler yapabiliriz, bunları sıralayalım.
Mobil Programlama: C# ile mobil programlamaları yapılabilir. Günümüzün belki de en çok yapılan yazılım çeşidi. Akıllı cihazların çoğalmasıyla beraber mobil uygulamaların önemi arttı. Bu yüzden birçok yazılımcı, programlama dillerini kullanarak uygulama üretir.
C sharp ile Windows tabanlı işletim sistemlerine uygulama üretmek mümkün. Ancak Windows tabanlı telefonlar piyasada fazla yer almıyor. Uygulama geliştiriciler, tarafından da fazla tercih edilmemesine neden oluyor. Windows işletim sistemleri diğer cihazların yanında soluk kalıyor. Yine de Microsoft’un piyasaya sürdüğü programlama diliyle mobil uygulama yapabilirsiniz.
Konsol Uygulamaları: Konsol yazılım çeşidinde amaç basit bir arayüz oluşturmaktır. MS - DOS ismiyle ifade edilen programların yaygın olmadığı zamanlarda basit bir arayüz olarak kullanılmıştır. Komut satırı penceresi üzerinden uygulama çalışmalarına izin verir.
Web Servisleri: Data işlemleri için kullanılan sistemlerde uygulanır. Bu programlama da veri transfer metodu izlenir. HTTP ve XML kurallarıyla beraber internet ağına taşındığı sistemlerdir. Verilerin bir başka kişiye gönderilmesi işleminde bu programlama oldukça önemlidir.
DLL Yapısı: Dinamic Link Library sözcüklerinin kısaltılmış harflerinden oluşur. Türkçe anlamı dinamik kütüphanelerdir. Yani dinamik kütüphaneler oluşturmak için kullanılan bir kod taktiğidir. DLL, sayesinde karmaşık kod yapıları ayrışır. Dinamik kütüphanesinde sürekli kod yazmak yerine sistemin kendisini çağırmak işi kolaylaştırır.
Oyun Tasarımı Yapma: C# ile neredeyse tüm oyunlar için motor yapabilirsiniz. Tüm oyun motorları C sharp programlama dilini destekler. Günümüzde bu şekilde yapılan oyunları sayısı fazladır. Yazılımın alternatifleri olsa da bu konuda oldukça iddialıdır.
Web ve Windows Form Uygulaması: Web form uygulaması ile Windows form uygulaması neredeyse aynı prensipte çalışır. Ancak yine de belli başlı farklılıkları yer alır. Windows formda grafiksel çalışmalar daha fazla yapılır. Web uygulamasını genellikle web tasarımcıları kullanır. Asp.NET uygulaması sayesinde onlarca kodlama daha rahat şekilde yapılır. Hem pratik hem de karmaşık değildir.
C# Eğitimiyle Tecrübe Edinin
Programlama öğrenmek isteyenlerin eğitim alması şart. Birey olarak kendi çabalarınla öğrenmek de elbette mümkündür. Ancak Enstitü gibi bir kolaylık varken, bence kendinizi zorlamanın anlamı yok. Herhangi bir yere gitmeden evden kolaylıkla C sharp eğitimi alabilirsiniz. Alanında uzman eğitmenlerin verdiği kurslarla programlamayı en ince ayrıntısına kadar öğrenmiş olursunuz.
Kursun tamamlanmasının ardından yapılan sınav ile birlikte bir adet sertifika da verilmektedir. İş hayatı için öz geçmişinize bir başarı sertifikası ekleyebilirsiniz.
İlgili Eğitim: C# Eğitimi
İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.