AnasayfaBlogBiyometrik Fotoğraf Nedir?
Fotoğrafçılık

Biyometrik Fotoğraf Nedir?

16 Aralık 2019
Beyaz gömlek giyen bir kişi elinde siyah bir dijital fotoğraf makinesi tutuyor. Yüzünde odaklanmış ve kararlı bir ifadeyle kameraya bakmaktadır. Kameranın gümüş bir merceği var ve kişi gözlük takıyor. Kahverengi saçları yüzlerinden geriye doğru toplanmış, ancak bazı teller alnına ve şakaklarına düşüyor. Arka plan odak dışıdır ve görüntüye yumuşak, bulanık bir fon sağlar. Kişi hafifçe merkezin dışında, vücudu çerçevenin sol tarafına bakacak şekilde konumlandırılmış.
Biyometrik Fotoğraf ÖzelliğiDetayNeden Önemli
Ebat50mm x 60mm olmalıdır.Uluslararası standartlara uyumu sağlar.
FonBeyaz ve desensiz olmalı, gölgelenme olmamalıdır.Yüzün net şekilde görünmesini sağlar.
PozisyonBaş dik, ağız kapalı, yüz tam cepheden görülür olmalıdır.Yüz hatlarının doğru ve net bir şekilde çıkarılmasını sağlar.
Çekim ZamanıSon 6 ay içinde çekilmiş olmalıdır.Kişinin en güncel halini gösterir.
OrtalanmaYüzün fotoğrafta ortalanmış olması gerekmektedir.Doğru biyometrik analizin yapılmasını sağlar.
Renk ve KontrastRenkler doğal olmalı, kontrast ayarı iyi yapılmalıdır.Yüz hatlarının net ve doğru bir şekilde görülmesini sağlar.
GözlükGözleri kapatan veya renkli camlı olmamalıdır.Gözlerin net görünmesini sağlar ve gerçek göz rengini gösterir.
AksesuarFotoğrafta şapka, başlık vb. aksesuarlar bulunmamalıdır.Yüz hatlarının net şekilde görünmesi ve doğru bir biyometrik analizin yapılması için.
IşıkEşit ve dikkatli bir ışık kullanımı yapılmalıdır.Yüzün tüm detaylarını doğru ve net bir şekilde yansıtmada önemli rol oynar.
Başörtülü KişilerBaşörtüsü çene ucundan alına kadar yüzü kapatmamalı ve gölge oluşturmamalı.Yüz hatlarının net ve doğru bir biçimde tespiti için önemlidir.

Biyometri, kişinin ölçülebilen fiziksel özelliklerini belirleyerek, kimliğini saptamak için geliştirilen otomatik sistemler için kullanılan bir terimdir. Kişilerin ölçülebilir biyolojik izlerini ifade etmek için kullanılan fotoğraflara ise biyometrik fotoğraf denir. Yeni verilen kimlik, ehliyet, pasaport gibi kişiye ait resmî belgelerde bu fotoğrafın kullanılması zorunludur. Bu fotoğraf türü, kişilerin davranışsal ve fiziksel özelliklerini tanıyarak, kimlik saptamasını doğru yapabilmek için kullanılmaktadır.

Biyometrik fotoğraf aslında bir vesikalık fotoğraf türüdür. Ancak, bu fotoğraf türünün standartları Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından belirlenmiştir. Bu fotoğrafların en az 600dpi çözünürlüğe sahip ve yüksek kaliteli şekilde çekilmesi gerekmektedir. Vesikalık fotoğrafa göre ayrılan özelliği daha yüksek çözünürlükte olmasıdır. Bunun nedeni biyometrik fotoğrafın kişinin fiziksel kimliğini ve yüz hatlarını net şekilde ortaya koyma amacı taşımasıdır.

Biyometrik Fotoğraf Özellikleri Nelerdir?

Biyometrik fotoğrafın kullanım amacına ve uygulanma şekline göre diğer fotoğraf türlerinden ayrılan özellikleri mevcuttur. Bu özellikler aynı zamanda bu fotoğraf türünün oluşumunu da açıklamaktadır. Genel olarak özelliklerine bakıldığında, fotoğrafı çekilen kişinin yüzünün net şekilde gösterilmesi amaçlanmaktadır.

  • Biyometrik fotoğraflar; ICAO tarafından belirlenen standartlara göre, kimlik kartlarında kullanılmak üzere, yüksek kalitede, belirli özellikleri ve ölçüleri olan yüz biyometrisinin tespit edilebildiği fotoğraf türüdür.

  • Fotoğrafın ebatları 50mm x 60mm olmalıdır.

  • Fotoğraflar beyaz ve desensiz fonda çekilmelidir ve fonda gölgelenme olmamalıdır.

  • Baş dik olacak şekilde fotoğraf tam cepheden çekilmelidir. Yüzde gülme gibi mimik ifadeleri olmamalı, ağızın kapalı konumda olduğuna dikkat edilmelidir.

  • Kişinin son halinin gösterilmesi için fotoğraf son altı ay içerisinde çekilmiş olmalıdır. Altı aylık süreyi dolduran biyometrik fotoğraflar, tespit edilmesi halinde, kurumlar tarafından kabul edilmemektedir.

  • Bir kuruma başvuru yapılıyorsa farklı ebatlarda ve fonlarda fotoğraf verilmemelidir. Bu durumlarda başvurunun tamamlanamaması, tamamlansa bile kimlik kartının kontrollerinde oluşacak sorunlarla yeniden başvuru yapılması muhtemeldir.

  • Fotoğrafta yüzün ortalanması ve kafanın saç modeliyle birlikte tamamen görünür olması gerekmektedir.

  • Fotoğraflarda bükülmeler ya da lekeler bulunmamalıdır. Renkler, yüzün doğal renklerini yansıtacak şekilde nötr olmalıdır.

  • Kontrastın iyi ayarlanarak ayrıntıların yeterince net ve keskin şekilde yansıtılması gerekir.

  • Saçlar gözleri kapatmamalı, gözler açık konumda ve net görünecek şekilde olmalıdır. Fotoğraf çekilirken kişi doğrudan kameraya bakmalıdır.

  • Işık kullanımı dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Yüzün üzerinde veya fonda gölge oluşmamasına dikkat edilmelidir. Işık yüzün her bölgesine eşit olarak yansıtılmalıdır.

  • Kişinin kendi göz renginin görülmesini engelleyeceği için fotoğrafta kırmızı göz bulunmamasına dikkat edilmelidir.

  • Renkli cama sahip gözlükler veya güneş gözlükleri kullanılmamalıdır. Eğer kişi normal gözlük kullanıyorsa gözler net şekilde görünmeli, gözlüğün camı üzerinde yansıma bulunmamalıdır. Gözlük çerçevesi gözün herhangi bir kısmını kapatmamalıdır.

  • Biyometrik fotoğraflarda kişilerin zorunlu olarak kullandıkları gözlük ve benzeri aksesuarların dışında fotoğrafta başlık, şapka vb. aksesuarlar bulunmamalıdır.

  • Başörtülü kişilerin fotoğrafı çekilirken yüzün çene ucundan alına kadar görünür olmasına dikkat edilmelidir. Başörtüsünün yüzün üzerinde gölge oluşturacak şekilde kullanılmaması gerekmektedir.

  • Küçük çocukların fotoğrafı çekilirken yanlarında herhangi başka biri olmamalıdır.

Biyometrik fotoğraflar için ICAO standartlarında yer alan; yüz hatları, fotoğraf kalitesi, keskinlik ve kontrast, yüz ifadesi ve başın pozisyonu, fon, ışık kullanımı, gözlükler, şapka ve aksesuarlar, baş örtüsü, küçük çocuklar gibi başlıkların genel özelliklerini maddeler halinde sıraladık.

Seviyenize Göre Fotoğrafçılık Eğitimi Seçimi

Fotoğraf türlerini öğrenirken bu tür fotoğrafları nasıl çekebileceğinizi de öğrenmeniz gerekir. Yukarıda özelliklerini ve genel kurallarını açıkladığımız biyometrik fotoğraf türünün çekimini gerçekleştirmek için kullanacağınız teknikler, fotoğrafçılık bilgisi gerektirmektedir. Fotoğraf çekmek herkesin yapabileceği bir eylem olarak görünse de aslında fazlaca teknik terim barındıran bir alandır.

Bahsettiğimiz biyometrik fotoğraf türü gibi pek çok farklı fotoğraf türü mevcuttur. Her farklı fotoğraf türü için farklı koşullar ve aşamalar geçerli olmaktadır. Amacınız çektiğiniz fotoğrafların doğru kompozisyona sahip ve genel kurallara uygun olması ise fotoğrafçılık eğitimine katılarak kendinizi geliştirmelisiniz.



En başta, alacağınız eğitimi belirlemek için kendi seviyenizin farkında olmanız gerekmektedir. Eğer fotoğrafçılık ile ilgili bilgileriniz sınırlıysa ve kendinizi yetersiz hissediyorsanız temel fotoğrafçılık eğitimi almalısınız. Fotoğraflarınızı sadece görsel zevkinize göre çekiyorsanız, fotoğraf çekim tekniklerinden yararlanamıyorsanız ve fotoğrafı çekmek için doğru ayarları manuel olarak yapamıyorsanız işe en başından başlamanız sizin için daha faydalı olacaktır. Bu sayede fotoğrafçılık alanındaki yolculuğunuzda temel adımlarınızı daha doğru atmış olursunuz.

Böylece sonraki aşamalarda ilerlemeniz kolaylaşacaktır. Fotoğrafçılık alanında temel gelişiminizi sağlamak için Enstitü bünyesinde yer alan Temel Fotoğrafçılık Eğitimine katılabilirsiniz. Fotoğrafçılığın temel bilgilerine hâkim olduğunuzu düşünüyorsanız ve gelişiminizi devam ettirmek istiyorsanız Enstitü ileri seviye fotoğrafçılık eğitimi almalısınız. Bu eğitim sayesinde, var olan temel bilgilerinizin kapsamını daha da geliştirerek biyometrik fotoğraf, portre fotoğraf, ürün fotoğrafı, gece fotoğrafları gibi farklı türlerde nasıl fotoğraf çekeceğinizi öğrenebilirsiniz. ISO, diyafram, shutter gibi fotoğrafçılığın temel bilgilerinin ne olduğunu, nasıl kullanıldığını biliyorsanız ve fotoğraflarınızı bu bilgilere göre çekiyorsanız bu eğitime katılarak fotoğrafçılığınızı ileri seviyeye taşıyabilirsiniz. Bu eğitimin seviyenize uygun olup olmadığını anlayabilmeniz için detaylarını açıklamaya çalışalım.

İleri Seviye Fotoğrafçılık Eğitimi İçerik ve Kapsamı

Temel fotoğrafçılık eğitimini başarı ile tamamladıysanız ve fotoğraf çekim tekniklerinde daha ileri seviyeye gitmek istiyorsanız bu eğitime katılabilirsiniz. Bu eğitimde, fotoğrafçılık ekipmanlarının neler olduğunu öğrenerek kendinize uygun ekipmanları seçme konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz. Böylece çalışacağınız proje için uygun olan ekipmanlarla çalışma becerinizi geliştirebilirsiniz.

Fotoğrafın en önemli konusu olan fotoğrafta kompozisyon hakkında tüm bilgileri edinebilirsiniz. Eğitimin amacı, yardımcı ekipmanları kullanarak pratik çekim tekniklerini uygulayabilmeniz ve ışık türleri, renk bilgisi gibi bilgilerle en güçlü kompozisyonu oluşturabilmenizi sağlamaktır. Fotoğraf çekmenin yanında bakış açınızı da geliştirerek fotoğraf okuma konusunda da kendinizi geliştirebilmenizdir. Eğitim 3 hafta sürmektedir. 1 yıl boyunca eğitime erişim hakkınız bulunmaktadır. Eğitim yılda 3 kez canlı derslerle güncellenmektedir.

Eğitimin Konuları:

1.Hafta

  • Tanışma ve hedeflerin belirlenmesi ile ders başlamaktadır. Fotoğraf çekme amaçlarının tanınması ve çekilen fotoğrafların kayıt edildiği dijital formatlar öğretilmektedir.

  • Fotoğrafları düzenli bir şekilde depolama ve arşivlemenin nasıl yapıldığı gösterilmektedir.

  • Alan derinliği ile ilgili daha ileri seviyede bilgilendirme yapılarak alan derinliği yaratma ve fotoğraflara olan etkisi açıklanmaktadır.

  • Pozlama telafisi, netleme ve netleme türlerinin öğrenilmektedir.

  • Fotoğrafçılıkta histogram nedir öğretilmektedir.

  • Çekilecek fotoğrafa göre kullanılması gereken lens türleri ve seçilen lenslerin etkileri ile beraber aynalı ve aynasız fotoğraf makinelerinin tanınması sağlanmaktadır.

  • Fotoğraf çekiminde kullanılan flaşlar, ışıklar, reflektörler, filtreler gibi tüm ekipmanların öğretilmesi ile beraber ilk hafta tamamlanmaktadır.

2.Hafta

  • Çekim tekniklerine ve türlerine odaklanılmaktadır.

  • Harici flaş kullanımı ile beraber gün doğumu ve batımı fotoğraflarının çekimi öğretilmektedir.

  • Mavi saatlerin ne anlama geldiği gösterilmektedir.

  • Uzun pozlama öğrenilerek gece çekimlerinde nasıl kullanıldığı öğretilmektedir.

  • Gündüz çekimi ve yıldız pozlama gösterilmektedir.

  • Ürün fotoğrafçılığı, vahşi hayvan fotoğrafçılığı, siyah beyaz fotoğraf çekimi, sokak fotoğrafçılığı ve portre fotoğrafçılığı türlerinde çekimlerin nasıl yapıldığı ve uygun ekipmanların kullanılması öğretilerek hafta tamamlanmaktadır.

3.Hafta

  • Fotoğrafta kompozisyona odaklanılmaktadır.

  • Kompozisyonun neden önemli olduğu, hangi temel ögelere sahip olduğu ve fotoğraflara nasıl etki ettiği derinlemesine öğretilmektedir.

  • Çekilmiş fotoğrafların teknik anlamda değerlendirilmesinin nasıl yapılabileceği ve kadrajın fotoğrafta anlam üzerinde etkisi gösterilerek eğitim tamamlanmaktadır.

Tüm bu konulara bakıldığında eğitimin son derece geniş kapsamlı ve gelişime olumlu katkı sağlayacak şekilde düzenlendiği görülmektedir. Sizler de fotoğrafçılık alanında kendinizi ileri uçlara taşımak istiyorsanız bu eğitimden yararlanabilirsiniz.

Ebat, 50mm x 60mm olmalıdır, Uluslararası standartlara uyumu sağlar, Fon, Beyaz ve desensiz olmalı, gölgelenme olmamalıdır, Yüzün net şekilde görünmesini sağlar, Pozisyon, Baş dik, ağız kapalı, yüz tam cepheden görülür olmalıdır, Yüz hatlarının doğru ve net bir şekilde çıkarılmasını sağlar, Çekim Zamanı, Son 6 ay içinde çekilmiş olmalıdır, Kişinin en güncel halini gösterir, Ortalanma, Yüzün fotoğrafta ortalanmış olması gerekmektedir, Doğru biyometrik analizin yapılmasını sağlar, Renk ve Kontrast, Renkler doğal olmalı, kontrast ayarı iyi yapılmalıdır, Yüz hatlarının net ve doğru bir şekilde görülmesini sağlar, Gözlük, Gözleri kapatan veya renkli camlı olmamalıdır, Gözlerin net görünmesini sağlar ve gerçek göz rengini gösterir, Aksesuar, Fotoğrafta şapka, başlık vb aksesuarlar bulunmamalıdır, Yüz hatlarının net şekilde görünmesi ve doğru bir biyometrik analizin yapılması için, Işık, Eşit ve dikkatli bir ışık kullanımı yapılmalıdır, Yüzün tüm detaylarını doğru ve net bir şekilde yansıtmada önemli rol oynar, Başörtülü Kişiler, Başörtüsü çene ucundan alına kadar yüzü kapatmamalı ve gölge oluşturmamalı, Yüz hatlarının net ve doğru bir biçimde tespiti için önemlidir
Biyometrik Fotoğraf Nedirbiyometrik fotoğraf özellikleri fotoğrafçılık eğitimifotoğrafçılık eğitimi seçimiileri seviye fotoğrafçılık
Resimdeki adam şeffaf camlı bir çift dikdörtgen gözlük takıyor. Kısa, koyu renk saçları ve sakalı var. Başını hafifçe sağa eğmiş ve yana doğru bakıyor. Yakalı siyah bir gömlek giymiş, beyaz ve gri desenli bir kravat takmış. Elleri ceplerinde. Yüz ifadesi ciddi ve odaklanmış. Güçlü bir çene çizgisi ve belirgin kaşları vardır. Gözlükleri keskin ve profesyonel bir görünüm veriyor.
Cem Taşdöğen
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldum. Eğitimime devam ederken, bir televizyon kanalında canlı yayın kameramanı olarak görev yaptım. Çeşitli kısa film projelerinde farklı görevlerde bulundum. Enstitü’den aldığım online içerik editörlüğü eğitiminden sonra yazarlık yapmaya başladım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Elinde siyah bir kamera olan bir kişi çerçevenin ortasında durmaktadır. Sol elini kameranın üst kısmına dayamış, sağ eliyle de kameranın yan tarafını tutmaktadır. Kişi gri bir gömlek ve kot pantolon giymektedir. Saçları kahverengidir ve siyah ayakkabı giymektedir. Yüzünde ciddi bir ifade var ve dümdüz karşıya bakıyor. Arka plan ağaçlarla ve masmavi bir gökyüzüyle doludur. Kişinin etrafı yemyeşil yapraklarla çevrili ve güneş pırıl pırıl parlıyor.
Fotoğrafçılık

Fotoğrafta Enstantane Nedir?

26 Ocak 2020
Kırmızı ve mavi ekose gömlek giyen bir adam, canlı sarı ayçiçeklerinden oluşan bir tarlanın önünde duruyor. Elinde bir fotoğraf makinesi tutuyor ve fotoğraf çekiyor. Diğer elinde ise bir mikrofon tutmaktadır. Yakın planda, parlak sarı yaprakları ve koyu renkli merkeziyle tek bir ayçiçeği resmedilmiştir. Resimde siyah zemin üzerine beyaz bir harf de görülüyor. Ayçiçekleri tam çiçek açmış gibi görünüyor ve adam renkli tarlanın fotoğrafını çekiyor. Adam ayçiçeği tarlasında duruyor, parlak sarı çiçeklerin güzelliğinin tadını çıkarıyor ve anı bir fotoğrafla yakalıyor.
Fotoğrafçılık

Fotoğrafta Kompozisyon Nedir?

10 Aralık 2019
Çerçevenin ortasına lensli ahşap bir kamera yerleştirilmiştir. Fotoğraf makinesi koyu renkli ahşaptan yapılmış ve metal bir mercek takılı. Arka plan çoğunlukla odak dışı, ancak ön planda ilgi çekici birkaç öğe var. Solda altın bir silindir, sağda ise metal bir nesne var. Çerçevenin alt kısmında bir masa, üst kısmında ise eski bir akordeon var. Daha sağda, bulanık da olsa bir insan yüzü var. Kamera ve objektif odakta ve sahnenin geri kalanından ayrılıyor.
Fotoğrafçılık

İlk Fotoğraf Makinesi Ne zaman İcat Edildi?

17 Aralık 2019