AnasayfaBlogBaşarının Yolu Zaman Yönetimi
Başarı

Başarının Yolu Zaman Yönetimi

16 Mayıs 2019
Bir kişi, üzerinde siyah rakamlar olan yuvarlak, beyaz bir saat tutuyor ve yüzünü bununla kapatıyor. Kısa, koyu renk saçları vardır ve beyaz bir gömlek giymektedir. Saat ellerinin arasında tutulmaktadır, eller ve saat odaktadır ve kişinin yüzü saatin arkasında yumuşak odaktadır. Arka planda bir dizüstü bilgisayar, açık, beyaz ekranlı ve altta siyah tuşlar var. Sağda bir elma, üstte parlak kırmızı bir sapı ve altta biraz daha koyu bir kırmızısı var. Elmanın altında açık bir kitap, sayfaları parlak sarı. Kitabın solunda açık bej renkli, açık yeşil süslemeli ve beyaz kapaklı bir kalemlik var. Kalemliğin yanında, çeşitli renkli kalemlerle dolu bir fincan var.
KonuDetayÇözüm Önerisi
Zaman YönetimiEtkili zaman yönetimi becerileri, başarıya giden anahtardırZaman yönetimi eğitimleri
Pomodoro TekniğiHer 25 dakika çalışma ve 5 dakika mola ile etkin bir zaman yönetimi sağlarBu tekniği hayatımıza uygulayabilmek
Pareto AnaliziYaşanan problemların %20'sini çözmek performansı %80 arttırabilirPareto Analizi uygulaması
Zaman Planlamaİyi planlama, zamanın verimli kullanılmasını sağlarKişiye özel etkin bir planlama yapabilmek
Kişisel AlanYaratıcılık ve yenilikçilik zaman gerektirmez, yer gerektirirKişisel alana yeterli önemi verme ve bu alanı koruma
Kaos ve DüzenKarışıklığın içinde bir düzen vardırDüzeni bulma ve bunu koruyabilme
Sürekli MeşguliyetZaman yönetimi, çok meşgul insanlar için neredeyse zorunlulukturZamana değil, işlere odaklanmak
İşleri Vaktinde YetiştirmeZamanı iyi yönetememe, işlerin birikip sıkıştırıcı hale gelmesine sebep olurÖncelikle üzerinde çalışılması gerekenleri belirlenme ve adım adım işlerin halledilmesi
Zamanı Etkili KullanımıZaman, satın alınamayan ve geri getirilemeyen bir kavramdırEtkili zaman kullanımları için stratejiler geliştirilme ve bunları pratiğe dökme
MotivasyonZaman yönetimini etkileyen önemli faktörlerden biridirMotivasyonun sürekli yüksek tutulması için kişisel gelişim stratejileri geliştirmek

Günü 24 eşit parçaya ayıran, her yarım saatte bir işaret veren “El Cezeri’nin Filli Su Saati'ni” duymuşsunuzdur. Bu akıl almaz, muhteşem otomat buluşundan haberdarsanız asıl soruyu gün yüzüne çıkaralım: Zaman, dilimlere ayırılarak neden ölçülmek isteniyor? Çok basit… Varoluşundan günümüze, insanoğlu bir şeylere vakit ayırmak zorunda kalmış. Belki de en büyük buluşu bu olmuştur… 

Çeşitli internet arama sayfalarında “zaman yönetimi” için 5 milyar sonuçla, yani, bilgi tekrarlarının değişime uğramış serencamıyla karşılaşabilirsiniz. Oysa ki zaman, akıp giden bir dönüşüm büyüsüdür; galaksilerin, kâinatın dönüşümü... Big Bang (Büyük Patlama) ile başlayan o muhteşem zaman. 

Bulabileceğin Kadar Dağıt

Bizim için bu devasa dönüşüm sadece evden işe giderken veya temizlik için, e-postaları okurken planlanması gereken bir süre kadar basitleşiyor olabilir. Bu sebeple, “Zaman yönetimi nedir?” dediğinizde: evinizdeki düzenlenmesi ve sürekli düzenli tutulması gereken çekmecelerdir, diyebiliriz.

Zaman Yönetimi Neden Önemlidir?

Bilim insanları Colorado Üniversitesi'nden Roger Bilham ve Missoula'daki Montana Üniversitesi'nden Rebecca Bendick’in verdiği bilgiye göre dünyanın rotasyonu yavaşlıyor. Peki, dünya yavaşlarken, hiçbir şeye yetişemediğimiz bir çağ içerisine mi girdik? Sanki yıllar ay, aylar hafta, haftalar gün olmuş gibi… 

Zaman yetmiyor yakınmalarından kurtulmanın vakti gelmedi mi? Evet! Bir an önce zaman dağınıklığınıza bir son vermezseniz başarının ardından el sallayabilirsiniz. Çünkü yaşamın temel dinamiği zamandır. Çok meşgul insanlar için zaman yönetimi becerisi kazanmak neredeyse zorunluluktur. Peki zaman yönetimi becerisi nasıl kazanılır? Bununla ilgili bazı tekniklere göz atalım.



Pomodoro Tekniği

İş başındayken, tuhaf bir şekilde kendinizi alakasız şeylerle uğraşırken buluyorsanız, zamanınız boşa gidiyor demektir. Her 25 dakikada bir mola vermek ile ilişkilendirilen bu yöntem Francesco Cirillo tarafından ortaya konulmuştur. Bu yöntemin belirli adımları vardır:

  • Görevi yaz

  • Önem puanını ver

  • Bitiş zamanını yaz

  • Görevin kaç çalışma (pomodoro) parçasında biteceğini belirle. (Her pomodoro 25 dakika çalış + 5 dakika dinlen.) 

Bu adımları izleyerek yöntemi rahatlıkla uygulayabilirsiniz.

Pareto Analizi (ABC Analizi)

İtalyan iktisatçı ve sosyolog Vilfredo Frederico Damaso Pareto… 80’e 20 kuralından bahseder. Bu kural zaman yönetimi konusunda bir sorun çözme aracıdır. Sorunlar çözülürse, zaman tasarrufu sağlanmış olur. Tam da bu noktada, yedi temel kalite denetim aracından biri olan pareto analizi bize çözüm sunar. 

Prensip şudur: Yaşadığınız soruların %20’sinde çözüm sağlarsanız, performansı %80 arttırırsınız.

Zaman Yönetimi ve Planlama

İyi bir plan yeteri kadar zaman kalacak demektir. Planlama, yaptığınız işlerde; ev yaşamınız, iş yaşamınız, ikili ilişkilerinizde detayları görmenizi sağlar. Böylelikle gözünüzün önündeki her şey fark edilebilir olacaktır. Başarılı bir planlama yaptığınızda önemli veya önemsiz ayrımı yapabilecek ve zaman yönetimi konusunda ciddi bir gelişme göstereceksiniz.



Kendine İnan; Kendine Yer Aç!

Bu noktada David Allen’in şu sözünü paylaşmak istiyorum: “Yaratıcılık, yenilikçilik, stratejik düşünce ve sadece var olmak zaman gerektirmez, yer gerektirir.”

Peki işler karıştıysa ne olacak? Çok basit. Karışıklığın kendi içerisinde bir düzeni vardır. Kaos, aslında kendi içinde bir düzendir. Yapmayı planladığınız işler için organize edilmesi gereken zaman, her şey sizin yaşamınızla ilgilidir. 

Unutmayın, 1 haftada 168 saatiniz var! Uyku, iş yerine ulaşım, yemek, arkadaşlarla vakit geçirmek, sinemaya gitmek, aileye zaman ayırmak, hobilerle ilgilenmek, yaratıcılığı ortaya çıkaracak işler yapmak, yeni yetenekleri keşfetmek... Tüm bu işleri hangi arada yapacağınızı yalnızca siz planlayabilirsiniz. Zamanınızı planlayarak daha verimli kullanabilmek için ücretsiz ve online zaman yönetimi eğitimi alabilir ve işlerinizin içinden çıkılmaz bir hal almasını önleyebilirsiniz.

Zaman, satın alamayacağımız, gittiğinde geri getiremeyeceğimiz bir kavram. Günlük yaşamımızda okul, iş, sosyal hayat derken zamanın nasıl geçtiğini anlamayız. Özellikle meslek hayatımızda önemi yadsınamayacak olan zaman yönetimi, bizi başarıya götürmede en önemli anahtardır.

Hiçbir İşimi Vaktinde Yetiştiremiyorum Diyenler

Gerek öğrencilikteki sınav zamanları gerek işyerimizdeki yetişmesi gereken acil işler gerekse gideceğimiz yere vaktinde gidebilmek…. Hepsinin temelinde zamanı iyi yönetebilmek yatar. Zaman yönetimi, başarılı bir hayat için olmazsa olmazdır. Okul sınavlarınız için bir türlü yetişmeyen konularımız varsa belki de sorun zamanı iyi yönetemememizden kaynaklanıyordur. Son geceye bırakılan ders çalışma eylemi bizi oldukça sıkıştırır ve başarı elde etmemizi olanaksız kılar. 

Aynı şekilde zamanında teslim edilmesi gereken işleri yetiştirememek fazladan mesaiye kalmamıza neden olur. Bu da psikolojik olarak kendimizi yetersiz hissetmemize, motivasyon düşüklüğüne sebebiyet verir. Bu yüzden acil halledilmesi gereken işlerimize öncelik vermeliyiz. İş Hayatında Etkin Zaman Yönetimi büyük önem taşımaktadır.

Gideceğiniz Yere Gecikmemenin Önemi

Son derece önemli bir randevunuz ya da iş mülakatınız var. Fakat görüşmeye geç kalarak morel olarak 1-0 yenik başladınız bile! Bu durum kendinizi huzursuz, kaygılı, özgüvensiz hissetmenize neden olur. Arkadaş buluşmalarında yaşayacağınız gecikmeler de aynı şekilde sizi olumsuz etkileyip mahcup hissettirebilir. Tüm bu olumsuzlukların önüne geçmek mümkün. 

Zaman Yönetimi Eğitimini Neden Almalıyım?

Zaman Yönetimi, günlük ve profesyonel yaşamımızın aksamaması açısından oldukça büyük öneme sahip. Zaman yönetimi sayesinde ailenize, sosyal çevrenize, işinize yeterli vakitleri ayırabilme yetisini kazanırsınız. Kariyeriniz için de oldukça öneme sahip Zaman Yönetimi Eğitimi, en değerli hazineniz olan zamanı nasıl yönetmeniz gerektiği konusunda size yardımcı olacaktır.

Zaman Yönetimi, Etkili zaman yönetimi becerileri, başarıya giden anahtardır, Zaman yönetimi eğitimleri, Pomodoro Tekniği, Her 25 dakika çalışma ve 5 dakika mola ile etkin bir zaman yönetimi sağlar, Bu tekniği hayatımıza uygulayabilmek, Pareto Analizi, Yaşanan problemların %20'sini çözmek performansı %80 arttırabilir, Pareto Analizi uygulaması, Zaman Planlama, İyi planlama, zamanın verimli kullanılmasını sağlar, Kişiye özel etkin bir planlama yapabilmek, Kişisel Alan, Yaratıcılık ve yenilikçilik zaman gerektirmez, yer gerektirir, Kişisel alana yeterli önemi verme ve bu alanı koruma, Kaos ve Düzen, Karışıklığın içinde bir düzen vardır, Düzeni bulma ve bunu koruyabilme, Sürekli Meşguliyet, Zaman yönetimi, çok meşgul insanlar için neredeyse zorunluluktur, Zamana değil, işlere odaklanmak, İşleri Vaktinde Yetiştirme, Zamanı iyi yönetememe, işlerin birikip sıkıştırıcı hale gelmesine sebep olur, Öncelikle üzerinde çalışılması gerekenleri belirlenme ve adım adım işlerin halledilmesi, Zamanı Etkili Kullanımı, Zaman, satın alınamayan ve geri getirilemeyen bir kavramdır, Etkili zaman kullanımları için stratejiler geliştirilme ve bunları pratiğe dökme, Motivasyon, Zaman yönetimini etkileyen önemli faktörlerden biridir, Motivasyonun sürekli yüksek tutulması için kişisel gelişim stratejileri geliştirmek
zaman yönetimi zaman yönetimi teknikleri fiili su saati roger bilham pareto analizi planlama pomodoro tekniği etkin zaman yönetimi zaman yönetimi nasıl yapılır zaman yönetimi eğitimi
Resimdeki kadının omuzlarına dökülen uzun, siyah saçları var. Kısa kollu, bol kesim siyah bir gömlek giyiyor. Yüzü hafifçe sola dönük ve kendinden emin bir ifadesi var. Gözleri badem şeklindedir ve yüksek elmacık kemiklerine sahiptir. Dudakları hafifçe ayrık ve kaşları kavisli. Küçük bir burnu vardır ve çene çizgisi görülebilir. Arka planında beyaz bir duvar olan ışık dolu bir odada durmaktadır. Duruşu rahattır ve kolları iki yanındadır. Meraklı bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor.
Sezin Gök
Blog Yazarı

Akdeniz Üniversitesi İşletme bölümü mezunudur. Üniversiteden fakülte derecesi ile mezun olmuştur. Gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesi ile çevresine katkıda bulunmuştur. Gönüllü olarak sosyal sorumluluk projesini devam ettirmektedir. İşletme ve alanları ile ilgili yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.