AnasayfaBlogMinimalizm Nedir? Nasıl Uygulanır?
Nedir?

Minimalizm Nedir? Nasıl Uygulanır?

06 Temmuz 2021
Bu resim çeşitli çiçeklerle dolu bir vazoyu göstermektedir. Vazonun ortasında büyük bir pembe ortanca kümesi ve etrafında birkaç küçük beyaz ve pembe çiçek kümesi var. Vazonun arkasında beyaz, kabarık bulutlarla parlak mavi bir gökyüzü var. Vazo şeffaf bir cam malzemeden yapılmıştır ve dış kısmında dokulu bir desen vardır. Karmaşık bir desenle dizilmiş olan çiçekler gökyüzünün açık renkli arka planında göze çarpmaktadır. Vazo resmin odak noktasıdır ve narin şekli ve detaylı deseni sahnenin güzelliğine katkıda bulunur.
Minimalizm NoktalarıAçıklamaUygulama Önerileri
Minimalizm Nedirİhtiyaçlarınıza göre düzenlediğiniz, anlam odaklı bir yaşam sürme durumuİhtiyaca göre eşya edinme ve mevcut olanları düzenleme
Eşya ElemeGerekli olmayan eşyaların hayatınızdan çıkarılmasıEşyalarınıza 'Bu gereklilik mi?' diye sorma ve ona göre davranma
Lazım Olmayanları AtmaKullanmıyorsanız ve ihtiyacınız yoksa eşyaları atmaKullanılamayan eşyaları atma, iyi durumdakileri bağışlama veya satma
Sürekli UygulamaMinimalizm, bir seferlik değil, sürekli bir yaşam biçimiZamanla değişen ihtiyaçlara göre yeni eleme yapma ve bilinçli alışveriş
Alışkanlık ElemeZarar veren veya gereksiz olduğunu düşündüğünüz alışkanlıklarınızdan vazgeçmeAlışkanlıklarınızı gözden geçirme ve zarar verenleri düzeltme süreci
Sosyal Medya KullanımıSosyal medyada geçirilen sürenin verimli hale getirilmesiSosyal medya kullanım süresini azaltma ve kaliteli içeriklere yönelme
Arkadaş İlişkileriSizi yıpratan ya da zamanınıza değmeyen ilişkileri gözden geçirmeArkadaş ilişkilerinizi değerlendirme ve gereksiz ilişkilerden vazgeçme
Hepsi Bir YolculukTüm bu süreçler bir yolculuk olacakMinimalizm felsefesi çerçevesinde hayatınızı şekillendirme
Minimalizm FelsefesiSize zarar vermeyen ve gereği olmayan şeyleri hayatınızdan çıkarma felsefesiDaha minimalist bir düşünme sürecine geçme
Minimalist Yaşam KaynaklarıMinimalizm hakkında daha detaylı bilgi edinme“Minimalizm Anlamlı Bir Yaşam” ve “Sade” gibi kitaplara göz atabilirsiniz

Minimalizm, tek tişörtle, bir sırt çantasıyla, bir göz odada yaşamak değil, sahip olduklarımızı ihtiyaçlarımıza göre düzenlemek ve eşya yerine anlam odaklı yaşamak demektir. 

Özünde sadeleşmeyi taşıyan minimalizm kavramı artık hayatlarımızda beslenmeden kıyafete, evlerimizin büyüklüğünden dijital alışkanlıklarımıza kadar pek çok alanda kendisine yer buldu. 

Minimalizm Nasıl Uygulanır?

Sürekli tüketmek, hep daha fazlasına ihtiyaç duymak zamanla bizi yorar hale geldi. Satın almaya, okumaya, izlemeye, düşünmeye yetişemez olduk. Dolaplarımızda etiketi kesilmemiş kıyafetler, hiç giymediğimiz ayakkabılar, ağzına kadar doldurduğumuz saklama alanları ve en az onlar kadar dolu zihinlerimiz… Sahip olduklarımız dev bir kargaşaya dönüştü adeta. Öyleyse bu kargaşadan kurtulmak için yapmamız gerekenlere bakalım şimdi. 

Uygulama kısmına her şeyden önce eşyalarımızı ve alışkanlıklarımızı gözden geçirerek başlamalıyız. Ardından bizim için gerçekten nelerin anlamlı olduğunu belirlemeliyiz. Sadeleşmek eşyalarımızı sadece belli bir sayıya indirmekten ibaret değildir. Alışkanlıklarımızı değiştirip hayata yer açmaktır aynı zamanda. Tabi ki ihtiyaçlarımız ve önceliklerimiz değişkenlik gösterecektir. Örneğin seneler önce aldığım paten dolabımdan çıkıp gün yüzü görmemişse bu benim için bir ihtiyaç değildir. Oysa aynı paten onu her gün kullanan birisi için bir ihtiyaçtır. Eşyalarımızı ya da daha genel anlamıyla sahip olduklarımızı gözden geçirirken kendimize şu soruları sorabiliriz: 



  • Bunu en son ne zaman kullandım? 

  • Ne sıklıkla kullanıyorum? 

  • Benim için gerçekten ihtiyaç mı? 

Sorulara verdiğimiz cevaplar doğrultusunda eşyalarımızın durumunu belirledik. Artık onları eleyebiliriz. Burada üç yöntem kullanabiliriz; eğer kullanılamayacak durumdaysa atalım, iyi durumdaysa bağışlayalım veya satalım. Böylelikle hayatlarımızda kendimize alan açmanın ilk basamağını gerçekleştirmiş oluruz. Bu süreçte iç sesimiz kulağımıza “Dursun belki lazım olur” diye fısıldayabilir. Onu yukarıda sorduğumuz soruların cevaplarını tekrarlayarak etkisiz hale getirebiliriz.

Eşyaları Eledik Peki Ya Sonrası?

Tabi bir kez eşyalarımızı eledik bu iş tamam artık minimalist oldum diyemeyiz. Bu devam eden bir süreç, bir yaşam şeklidir. Zaman zaman değişen ihtiyaç ve alışkanlıklarımız doğrultusunda eleme işlemini tekrarlamalıyız. Ayrıca yeni bir şeyler alırken de daha bilinçli davranmalıyız. Gerçekten ona ihtiyacımız var mı yoksa ihtiyaç olduğuna mı inanıyoruz diye düşünmeliyiz. Aksi halde sadece depoladığımız eşyaları değiştirmiş oluruz. Boşalttığımız alanlar bir bakmışız ki yeniden dolmuş. 



bahsettiğimiz eleme işlemini gardıroplarımızda, mutfağımızda, eşyalarımızda yaptığımız gibi alışkanlıklarımızda, dijital dünyada hatta ilişkilerimizde de uygulayabiliriz. sizlere bu sırada yardımcı olması adına birkaç soru sormak istiyorum. 

  • Size zarar veren alışkanlıklarınız var mı? Varsa onlardan kurtulmak için neler yaptınız, daha doğrusu onlardan kurtulmak istemez misiniz?

  • Günde kaç saatinizi sosyal medyada geçiriyorsunuz? Bu süre sizce verimli mi? Cevabınız hayırsa daha verimli hale getirmek ya da daha üretken olmaya zaman ayırmak için neler yapabilirsiniz? 

  • Peki ya arkadaş ilişkileriniz? Sırf hayır diyemediğiniz için birlikte olmaktan hiç keyif almadığınız insanlarla bir şeyler yapmaya zorluyor musunuz kendinizi? Ya da arayınca söylene söylene telefonu açtığınız ve konuşmayı bir an önce bitirmek istediğiniz arkadaşlarınız var mı? Varsa niçin hayatınızda tutuyorsunuz onları? 

Bu sorulara belki bir anda cevap bulamayabilirsiniz. Fakat sadeleşme üzere bir yolculuğa çıktığınızda eşyalarla sınırlı kalmak istemeyecek, hayatınızı minimalizm çerçevesinde şekillendirmek için hevesleneceksiniz. Minimalizm felsefesinde de bahsedildiği üzere size iyi gelmeyen ve gereği olmayan şeyleri hayatınızdan çıkardıkça, daha iyi hissedeceğiniz ve üretebileceğiniz bir yaşamınız olacak. 

Minimalist yaşam eğer ilginizi çektiyse ve bu konuda daha ayrıntılı bilgi edinmek isterseniz “Minimalizm Anlamlı Bir Yaşam” ve “Sade” kitaplarına bir göz atabilirsiniz. 

Minimalizm Nedir?

Minimalizm, tek tişörtle, bir sırt çantasıyla, bir göz odada yaşamak değil, sahip olduklarımızı ihtiyaçlarımıza göre düzenlemek ve eşya yerine anlam odaklı yaşamak demektir. 

Minimalizm Nasıl Uygulanır?

Uygulama kısmına her şeyden önce eşyalarımızı ve alışkanlıklarımızı gözden geçirerek başlamalıyız. Ardından bizim için gerçekten nelerin anlamlı olduğunu belirlemeliyiz. Sadeleşmek eşyalarımızı sadece belli bir sayıya indirmekten ibaret değildir. Alışkanlıklarımızı değiştirip hayata yer açmaktır aynı zamanda. 

Minimalizm Nasıl Sürekli Hale Getirilir?

Zaman zaman değişen ihtiyaç ve alışkanlıklarımız doğrultusunda eleme işlemini tekrarlamalıyız. Ayrıca yeni bir şeyler alırken de daha bilinçli davranmalıyız. Gerçekten ona ihtiyacımız var mı yoksa ihtiyaç olduğuna mı inanıyoruz diye düşünmeliyiz. Aksi halde sadece depoladığımız eşyaları değiştirmiş oluruz. Boşalttığımız alanlar bir bakmışız ki yeniden dolmuş. 

YAZAR: ZEYNEP BÜŞRA BİLGİN

Minimalizm Nedir, İhtiyaçlarınıza göre düzenlediğiniz, anlam odaklı bir yaşam sürme durumu, İhtiyaca göre eşya edinme ve mevcut olanları düzenleme, Eşya Eleme, Gerekli olmayan eşyaların hayatınızdan çıkarılması, Eşyalarınıza 'Bu gereklilik mi?' diye sorma ve ona göre davranma, Lazım Olmayanları Atma, Kullanmıyorsanız ve ihtiyacınız yoksa eşyaları atma, Kullanılamayan eşyaları atma, iyi durumdakileri bağışlama veya satma, Sürekli Uygulama, Minimalizm, bir seferlik değil, sürekli bir yaşam biçimi, Zamanla değişen ihtiyaçlara göre yeni eleme yapma ve bilinçli alışveriş, Alışkanlık Eleme, Zarar veren veya gereksiz olduğunu düşündüğünüz alışkanlıklarınızdan vazgeçme, Alışkanlıklarınızı gözden geçirme ve zarar verenleri düzeltme süreci, Sosyal Medya Kullanımı, Sosyal medyada geçirilen sürenin verimli hale getirilmesi, Sosyal medya kullanım süresini azaltma ve kaliteli içeriklere yönelme, Arkadaş İlişkileri, Sizi yıpratan ya da zamanınıza değmeyen ilişkileri gözden geçirme, Arkadaş ilişkilerinizi değerlendirme ve gereksiz ilişkilerden vazgeçme, Hepsi Bir Yolculuk, Tüm bu süreçler bir yolculuk olacak, Minimalizm felsefesi çerçevesinde hayatınızı şekillendirme, Minimalizm Felsefesi, Size zarar vermeyen ve gereği olmayan şeyleri hayatınızdan çıkarma felsefesi, Daha minimalist bir düşünme sürecine geçme, Minimalist Yaşam Kaynakları, Minimalizm hakkında daha detaylı bilgi edinme, “Minimalizm Anlamlı Bir Yaşam” ve “Sade” gibi kitaplara göz atabilirsiniz
Minimalizm Nedir Minimalizm Nasıl Uygulanır Minimalizm
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu resim, silgi uçları yukarı bakacak şekilde bir sıra standart sarı kurşun kalemi göstermektedir. Kalemler, toplamda beş kalem olacak şekilde düzgün bir sıra halinde dizilmiştir. Kalemler eşit aralıklarla yerleştirilmiş ve her birinin üst kısmında gümüş bir bant var. Resmin arka planı açık mavidir ve çerçevede başka hiçbir nesne yoktur. Bu görüntü bir organizasyon ve üretkenlik hissi uyandırıyor. Sarı kalemler yaratıcılık ve öğrenme hissi uyandırırken, düzenlemenin düzgünlüğü düzen ve hassasiyet hissi uyandırıyor.
Popüler Yazılar

Bir Yaşam Biçimi: Minimalizm

02 Temmuz 2019
Bej renkli bir duvarda mavi çerçeveli ve sarı arka planlı kemerli bir pencerenin yakın çekimi görülüyor. Pencere üçgen, daire ve dikdörtgen gibi farklı şekillerden oluşan üç sıra ve iki küçük kulptan oluşan detaylı bir desene sahip. Duvar, pencereden gelen ışıkta görülebilen çeşitli gölgelerle süslenmiştir. Resmin sol üst köşesinde beyaz bir metin görülürken, sağ alt köşede bulanık bir yatak seçilebiliyor.
Kişisel Gelişim

Minimalizm Nedir? Minimalist Ne Demek?

11 Aralık 2019
İçinde bir kova sauna bulunan yuvarlak ahşap bir fıçı, çimenlik bir alanda ahşap bir platform üzerinde yer almaktadır. Fıçının yan tarafında beyaz bir 'Z' harfi ve üstünde duran ahşap bir kürek vardır. Fıçının yanında içinde tahta bir kaşık bulunan beyaz bir kova yer almaktadır. Arka planda, üzerinde beyaz bir harf bulunan siyah bir zemin görülüyor. Görüntü, huzurlu bir atmosfer sağlayan bol miktarda yeşillikle çerçevelenmiştir. Fıçı, yıpranmış patinası ve görünür ahşap damarlarıyla rustik bir görünüme sahip. Kova parlak beyaz renktedir ve kaşık daha açık renkli bir ahşaptan yapılmış gibi görünmektedir. Etraftaki çimenler gür ve canlıdır, aralarına birkaç kır çiçeği serpiştirilmiştir.
Satış - Pazarlama

Yeni Bir Trend: Minimalist Pazarlama

20 Haziran 2019
Bu resim online bir NLP kursunu ve sertifikasını tasvir etmektedir. Resimdeki kadın gülümseyerek kursun eğlenceli ve ödüllendirici olduğunu ima ediyor. Boynunun, saçının ve ağzının yakın çekimi, kursun doğal dil işlemenin tüm yönlerini kapsadığını göstermektedir. Siyah arka plan ve merdiven, kursun kapsamlı ve ilgi çekici olduğunu gösteriyor. Arka plandaki kişinin elleri bulanıklaştırılarak kadına ve kurs materyaline odaklanıldığı vurgulanıyor. Kısacası, bu görsel NLP kursunun ve sertifikasyonunun ilgi çekici, kapsamlı ve ödüllendirici bir deneyim sunduğunu anlatmaktadır.
5
(40)

NLP Eğitimi

26 Konu10 Saat
Buket GüngenBuket Güngen
13500
Bu görselde kameraya gülümseyen ve elinde pembe bir işaret tutan bir kadın görülüyor. Muhtemelen başarılı bir yaşam koçu olmanın önemli bir parçası olan yaşam koçluğu sertifikasyon kursuna katılıyor. Gülümsemesi yeni girişimi için duyduğu coşku ve heyecanı ifade ediyor. Boynunun yakın çekimi güven duygusunu ve başarma kararlılığını ortaya koyuyor. Ağzının yakın çekimi kararlılık ve odaklanma hissi verirken, saçlarının bulanık görüntüsü rahat bir atmosfere işaret ediyor. Burnunun yakın çekimi, başarılı bir yaşam koçu için kilit bir özellik olan detaylara verdiği önemi gösteriyor. Sonuç olarak, bu görüntü bir yaşam koçu olmak için gereken tutku ve özveriyi göstermektedir. Doğru eğitimle, bu kadının sertifikalı bir yaşam koçu olma yolculuğunda başarılı olacağından emin olabilirsiniz.
5
(15)

Yaşam Koçluğu Eğitimi

19 Konu16 Saat
Buket GüngenBuket Güngen
13400