AnasayfaBlogAvrupa Birliği Proje Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Avrupa Birliği Proje Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?

30 Aralık 2021
Bu resim sol üst köşesinde bayrak iğnesi olan bir haritayı göstermektedir. Bayrak mor ve sarı renkte olup üzerinde beyaz yazılar bulunmaktadır. Sağ alt köşede haritanın yakın çekimi yer almaktadır. Görüntünün ortasında gri zemin üzerine beyaz harflerle yazılmış bir logo görülüyor. Görüntünün sağ üst köşesinde bulanık bir üçgen görüntüsü var. Sol alt köşede, mavi bir yüzey üzerinde sarı bir nesne var. Haritanın renkleri ve detayları belirgin ve net. Bayrak iğnesi göze çarpıyor ve logo net. Üçgenin görüntüsü hafifçe odak dışıdır ve görüntüye benzersiz ve ilginç bir görünüm kazandırır.
BaşlıkAçıklamaEk Bilgi
Avrupa Birliği Proje Uzmanı Nedir?Atanan projeyi belirlenen süre ve bütçe dahilinde tamamlamakla yükümlü olan kişi.Özel ve kamu kurumlarında çalışabilirler.
Gerekli Eğitim4 yıllık üniversite eğitimi almak gerekiyor.İstatistik, Ekonomi, Endüstri ve Bilgisayar Mühendisliği gibi bölümler tercih edilebilir.
Yabancı Dil Bilgisiİyi derecede İngilizce bilmesi gerekiyor.Bir yabancı dil daha bilmek avantaj sağlar.
İlgili NiteliklerTürkçe ve İngilizce dil bilgisi kurallarına hakim olma, MS ofis programlarını mükemmel seviyede kullanma gibi.Araştırmacı, sabırlı ve uyumlu olma da aranan niteliklerdendir.
GörevlerProje kabulü, danışmanlık, proje dosyalarını değerlendirme gibi.Görevler proje ve kuruma göre değişiklik gösterebilir.
SorumluluklarProjelerin belirlenen sürede tamamlanmasını sağlama, yenilikçi fikirler geliştirme, riskleri azaltma gibi.Ayrıca projeye atanan çalışanların performansını da takip eder.
Proje Uzmanı MaaşlarıAB proje uzmanı olarak maaş değişkenlik gösterebilir.Maaşlar, çalıştığı kurum ve projenin büyüklüğüne göre belirlenir.
Kariyer YoluBu alanda profesyonelleşmek için yüksek lisans ve doktora yapmayı düşünebilirsiniz.Kişisel gelişim eğitimlerine katılmak da önemlidir.
Analitik DüşünmeBir AB proje uzmanının analitik düşünme becerisine sahip olması gereklidir.Yaratıcı fikirler de üretebilmeli.
Özel EğitimlerMs Office Programları Kursu gibi özel eğitimler alınabilir.Bazı kurumlar tarafından sunulan online eğitimler de faydalı olabilir.

Avrupa Birliği proje uzmanı adıyla bir süre önce ortaya çıkan meslek grubu hala birçok kişi tarafından bilinmemektedir. Avrupa Birliği çeşitli kriterleri kapsayan projeler içermesi nedeniyle pek çok ülkenin girmek istediği topluluklardan bir tanesidir. Avrupa Birliği proje uzmanı ise kendisinin tamamlaması üzerine atanan projeyi, belirlenen süre içinde ve oluşturulan bütçe kapsamında başarılı bir şekilde tanımlamakla yükümlü olan kişidir. Daha çok özel şirketler başta olmak üzere kamu kurumlarında da çalışmalar yaparlar.

Avrupa Birliği proje uzmanı olabilmek için ilgili bölümlerden 4 yıllık lisans eğitimi tamamlama şartı aranır. Bu projenin kapsamına göre değişiklik gösterir. Kurumlar proje kapsamında uzman seçimi yapar.

Avrupa Birliği proje uzmanı nedir? Avrupa Birliği proje uzmanı ne iş yapar? Avrupa Birliği proje uzmanı nasıl olunur? Gibi sorulara yanıt arıyorsanız, hazırladığımız yazıyı incelemenizi öneriyoruz.

Avrupa Birliği Proje Uzmanı Nedir?

Avrupa Birliği proje uzmanı olmak isteyen kişilerin öncelikle proje bazlı çalışmalar içinde olacaklarını göz önünde bulundurmaları gerekir. Kendisine atanan projeyi, belirlenen süre içinde ve oluşturulan bütçe kapsamında en iyi şekilde tamamlamakla görevli kişilere Avrupa Birliği proje uzmanı adı verilir. Özel kurumlarda ya da kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmalarını sürdürürler.



Avrupa Birliği proje uzmanı olmak için genellikle üniversitelerde yer alan dört yıllık bölümleri tercih etmeleri uygundur. Ancak bazı kurumlar bazı eğitim kriterleri belirler. Bu bölümler; İstatistik, Ekonomi, Endüstri Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği gibi bölümlerin lisans derecesiyle tamamlanması şartıdır. Özellikle kurumların tercihleri sırasında yabancı dil bilgisi de aranmaktadır.

AB projeleri çok geniş bir kitleye hitap edecek şekilde kapsamlı olan projelerdir. Bu projelerde yer almak isteyenlerin sayısı her geçen gün artmaya devam etmektedir. Kişiler bu alanda kariyer yolu planlıyorsa eğitimlerine önem vermelidir. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam etmeleri başarılarında önemli bir rol oynar. Aynı zamanda kişisel gelişimlerine de özen göstermeleri gerekir. Bu konuda kendilerini geliştirmek için çeşitli kişisel gelişim eğitimlerine katılabilirler. Hatta bazı kurumlar tarafından sunulan online eğitim imkanı oldukça faydalı olacaktır. Alınan eğitimler proje konusuna göre değişiklik gösterir. Proje için eğitimleri uygun görülen uzmanların bazı niteliklere de sahip olması beklenir. Bu nitelikler nelerdir, inceleyelim.

  • Türkçe ve İngilizce dil bilgisi kurallarına hakim olmalı ve iyi derecede konuşma becerisi göstermelidir.

  • MS ofis programlarını mükemmel seviyede kullanmaları önemli şartlar arasındadır.

  • Araştırmacı bir kişiliğe sahip olmaları mesleki özellikleri arasında yer alır.

  • Prosedürlere uygun olacak şekilde çalışmalar sergileyecek, dikkat ve sabra sahip olmalı.

  • Başarılı bir takım oyuncusu olmak için uyum göstermeli.

  • Çalıştığı kurumu ya da danışmanlık görevini üstlendiği şirketi en iyi şekilde temsil etmelidir.

  • İyi derecede yabancı dil özellikle İngilizce bilmesi gerekir.

  • Analitik düşünme becerisine sahip olmalı, yaratıcı fikirler üretebilmelidir.

İlgili eğitim: Ms Office Programları Kursu

Avrupa Birliği Proje Uzmanı Ne İş Yapar?

Avrupa Birliği proje geliştirme uzmanları, Avrupa Birliği çatısı altında açılan hibe programlarıyla ilgili oluşturulan proje dosyalarını değerlendirerek kabul eden kişilerdir. Dosya kabulü işlemleri için danışmanlık da verir. Böylece projelere katılmayı düşünen kişi ya da işletmelere evrak hazırlama konusunda yardım etmiş olur. Kurumlara göre ve proje kapsamına göre görev ve sorumlulukları değişiklik gösterebilir. Avrupa Birliği proje geliştirme uzmanlarının temel görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibi sıralanabilir.



  • Projelerin belirlenen sürelerde gerçekleşmesi için çalışmalar yapar.

  • Projeler için yenilikçi fikirler geliştirir.

  • Projelerde görev alan personellerden akışla alakalı düzenli bilgiler alır.

  • Projelerin belirlenen şekilde tamamlanmasına engel olabilecek olası sorunları tanımlar.

  • Projedeki riskleri en aza indirmek üzere risk yönetimi geliştirmelidir.

  • Proje planları hazırlar ve yönetimin onayına sunar.

  • Projenin ilerlemesiyle alakalı periyodik olarak yönetimi bilgilendirir.

  • Projeye atanan çalışanların performans takibini yapmalıdır.

  • Projelerle yaratılan faydaların devamlılığının sağlamaktan sorumludur.

  • Kendisine atanan projelerin durumu ile alakalı sunumlar oluşturur.

Avrupa Birliği Proje Uzmanı Maaşları

Avrupa Birliği projelerine ortak olmak ya da projelere katılmak isteyen kurumlara, destek olan kişilere Avrupa Birliği proje uzmanı denir. AB ile yapılacak olan tüm ortaklık veya projelerde yer almak isteyen kurum ya da kuruluşlara hangi işi nasıl ve ne şartlarda yapılması gerektiğini gösteren uzman kişi, Avrupa Birliği proje uzmanı olarak adlandırılır. AB proje uzmanı olarak çalışmak isteyen kişiler, herhangi bir üniversitede dört sene eğitim veren ilgili bir lisans bölümü tamamlamalıdır. AB proje uzmanı olmak için dört yıllık lisans seviyesinde üniversite mezunu olmak yeterli olsa da aranan bir diğer önemli kriter ise tecrübeleridir. Bu sebeple AB proje uzmanı olmak isteyen adayların, uzmanlaşmak istedikleri alana göre eğitim programlarını araştırmaları daha faydalı olacaktır.

AB Proje uzmanları, özel kurumlarda iş imkanına sahip olabileceği gibi kamu kuruluşlarında da çalışma imkanına sahiptir. Kazandıkları maaşlarda en önemli kriterlerden biri çalıştıkları kurumun özellikleridir. Kişinin kendini geliştirmiş olması ve geliştirmeye devam etmesi de oldukça önemlidir. Bazı kurumlar personelini desteklemek için eğitim yardımları yapmaktadır. Bu eğitim yardımları genellikle yabancı dil ve kişisel gelişim eğitimleri olarak verilmektedir. Maaşlar ve bu eğitimlerin de katkısı düşünüldüğünde uzmanların iyi koşullarda çalıştığı gözler önündedir. AB Proje uzmanları maaşlarını inceleyelim.

  • Mesleğe yeni başlayan bir AB Proje uzmanı 3.500 TL maaş ile başlayabilir.

  • Bir süre tecrübe sahibi olmuş bir AB Proje uzmanı ise ortalama 6.500 TL kazanmaktadır.

  • Uzun yıllar tecrübe sahibi olan AB Proje uzmanı en fazla 16.000 TL’ye kadar maaş kazandığı görülmektedir.

Avrupa Birliği Proje Uzmanı Nasıl Olunur?

Avrupa Birliği çatısı altında açılan projeler hem kapsam hem içerik olarak pek çok alana hitap edecek şekilde düzenlenir. Bu durum göz önünde bulundurulduğunda AB proje geliştirme uzmanı olarak kariyer planı hazırlığı içinde olan kişilerin, üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren lisans eğitimlerini tamamlaması gerekir. Bunlar bazı projelerde olmayı sağlayacak dört yıllık eğitim imkanı sunan; İstatistik, Ekonomi, Endüstri Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği gibi programlardır. Bunun dışında ilgili bölümlerden lisans derecesi ile mezun olmak özellikle aranan şartlar içinde yer alır. İşverenler kişilerin eğitimlerini, tecrübelerini ve kişisel gelişimlerini bir arada değerlendirir.

Avrupa Birliği Proje Uzmanı Nedir?, Atanan projeyi belirlenen süre ve bütçe dahilinde tamamlamakla yükümlü olan kişi, Özel ve kamu kurumlarında çalışabilirler, Gerekli Eğitim, 4 yıllık üniversite eğitimi almak gerekiyor, İstatistik, Ekonomi, Endüstri ve Bilgisayar Mühendisliği gibi bölümler tercih edilebilir, Yabancı Dil Bilgisi, İyi derecede İngilizce bilmesi gerekiyor, Bir yabancı dil daha bilmek avantaj sağlar, İlgili Nitelikler, Türkçe ve İngilizce dil bilgisi kurallarına hakim olma, MS ofis programlarını mükemmel seviyede kullanma gibi, Araştırmacı, sabırlı ve uyumlu olma da aranan niteliklerdendir, Görevler, Proje kabulü, danışmanlık, proje dosyalarını değerlendirme gibi, Görevler proje ve kuruma göre değişiklik gösterebilir, Sorumluluklar, Projelerin belirlenen sürede tamamlanmasını sağlama, yenilikçi fikirler geliştirme, riskleri azaltma gibi, Ayrıca projeye atanan çalışanların performansını da takip eder, Proje Uzmanı Maaşları, AB proje uzmanı olarak maaş değişkenlik gösterebilir, Maaşlar, çalıştığı kurum ve projenin büyüklüğüne göre belirlenir, Kariyer Yolu, Bu alanda profesyonelleşmek için yüksek lisans ve doktora yapmayı düşünebilirsiniz, Kişisel gelişim eğitimlerine katılmak da önemlidir, Analitik Düşünme, Bir AB proje uzmanının analitik düşünme becerisine sahip olması gereklidir, Yaratıcı fikirler de üretebilmeli, Özel Eğitimler, Ms Office Programları Kursu gibi özel eğitimler alınabilir, Bazı kurumlar tarafından sunulan online eğitimler de faydalı olabilir
ab proje
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.