AnasayfaBlogAnestezi Hemşiresi Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Anestezi Hemşiresi Nedir? Ne İş Yapar?

06 Eylül 2021
Bir kişi sağ elinde iğneli bir şırınga tutmaktadır. Şırınga berrak bir sıvıyla doludur ve kişinin kolu arka planda görünmektedir. Şırınga kameraya doğru tutulmuştur ve metal iğne keskin bir şekilde odaktadır. Kişinin eli görünüyor ve bir bileklik takıyor. Arka plan bulanık, ancak uzakta üzerinde büyük, kalın harflerle Kendine İyi Bak yazan bir tabela görülebiliyor. Kişi beyaz bir gömlek ve kot pantolon giyiyor ve cilt tonu açık. Görüntü net ve ışık parlak.
NiteliklerGörevlerMaaş Bilgisi
Anestezi Hemşiresi EğitimiAnestezi Öncesi BakımKamu Hastaneleri Maaş Aralığı
Yüksek Lisans DerecesiAmeliyat Sırası BakımKamu Hastaneleri Ortalama Maaş
Etik ve Mesleki İlkelerPost-Operatif BakımÖzel Hastaneler Maaş Aralığı
Protokol BilgisiPatient Eğitimi ve DanışmanlıkÖzel Hastaneler Ortalama Maaş
Güvenlik Protokolleri BilgisiPatient Güvenlik Gerçekleştirme6+ Yıl Tecrübesi Olan Hemşire Maaşı
Hasta Durumu Değerlendirme YeteneğiIlac Etkileri IzlemeNöbet Ücreti İle Birlikte Maaş
Anestezi Sorumluluklarına HakimAnestezik Gazın Solumasını Yardımcı olur6. Bölgede Çalışan Hemşire Maaşı
Yoğun Bakım ve Yeni Doğan Yoğun Bakım BilgisiBeklenmedik Durumlarda Hekimi BilgilendirmeÖzel Hastanede Çalışan Hemşire Maaşı
Hemşirelik Protokolleri Oluşturulmasına KatkıDirekt veya Dolaylı Olarak Hasta KabulüOrtalama Anestezi Hemşiresi Maaşı
Periferik Damar Yolu Açma BilgisiEk Anestezi Uygulamalarının GerçekleştirilmesiMinimum ve Maksimum Anestezi Hemşireliği Maaşı

Anestezi hemşireleri, yapılması planlanan tıbbi işlemlerden önce veya sonrasında hastaya bakım hizmetleri kapsamında gerekli olan sağlık hizmetini sağlayan sorumlu hekimin direktifleri doğrultusunda hastaya ihtiyaç duyabileceği hizmeti sağlayan lisans eğitimini hemşirelik hizmetlerinde tamamlayarak benzer alanda yüksek lisansını tamamlayan sağlık profesyonelidir. Anestezi hemşirelerinin önemi oldukça büyüktür. Sağlık hizmetlerinde gerçekleştirilen hizmetlerin çokluğuna göre hemşirelerin görev alanları sıradan hemşirelik bakım hizmetleriyle beraber oldukça uzmanlaşan bir yapıya dönüşmüştür.

Bu yazımızda anestezi hemşirelerine yer verdik.

Anestezi Hemşiresi Nedir?

Anestezi, hastaların ağrısız ve güvenli bir ameliyat için çeşitli ilaçlarla ağrı duymalarını engellemesi olarak tanımlanır. Anestezi hem cerraha uygun olabilecek bir ameliyat ortamı sağlarken hem de kişinin ağrı duymasını engeller. Modern anestezi yöntemleri ile hastalar minimum risklerle oldukça konforlu ameliyatlar olabilmektedir. Anestezi, anestezi doktoru tarafından gerçekleştirilir. Fakat çok önemli bir yardımcısı vardır ki bu anestezi hemşiresidir.

Anestezi hemşireleri, yapılması planlanan tıbbi işlemlerden önce veya sonrasında hastaya bakım hizmetleri kapsamında gerekli olan sağlık hizmetini sağlayan sorumlu hekimin direktifleri doğrultusunda hastaya ihtiyaç duyabileceği hizmeti sağlayan lisans eğitimini hemşirelik hizmetlerinde tamamlayarak benzer alanda yüksek lisansını tamamlayan sağlık profesyonelidir. Anestezi hemşirelerinin önemi oldukça büyüktür. Sağlık hizmetlerinde gerçekleştirilen hizmetlerin çokluğuna göre hemşirelerin görev alanları sıradan hemşirelik bakım hizmetleriyle beraber oldukça uzmanlaşan bir yapıya dönüşmüştür.



Yoğun bakım hemşiresi, ortopedi travmatoloji hemşiresi, yeni doğan yoğun bakım hemşiresi gibi anestezi hemşireliğine uzmanlaşan hemşirelik hizmetleri arasında yer almaktadır. Hastanın uzman doktoru tarafından ameliyat edilmesine karar verilmesi ile beraber anestezi hemşireliği hizmeti başlamaktadır. Hastanın servise yatırılması, ameliyat öncesi hastanın durumunun takip edilmesi, anestezi doktorunun istemlerinin yerine getirilmesi, hastanın ameliyathaneye götürülmesi, ameliyathane ortamında doktorun istemlerinin yerine getirilmesi, hastanın servise taşınması ve mevcut sağlık durumunun takip edilmesi, hastada beklenmedik bir durum gelişmesi halinde sorumlu uzman hekimin bilgilendirilmesi gibi birçok konuda anestezi hemşiresine ihtiyaç duyulmaktadır.

Anestezi Hemşiresi Ne İş Yapar?

Anestezi hemşiresinin birçok görev ve sorumluluğu bulunmaktadır. Bu görev ve sorumlulukları şöyle sıralayabiliriz;

  • Mesleğin gerektirmiş olduğu yasal mevzuatlar kapsamında davranarak, meslek etik ve ilkelerini uygular.

  • Gerçekleştirilmesi beklenen ameliyat öncesi ilgili protokoller kapsamında hastanın hazırlanmasını sağlar.

  • Ameliyatı yapılacak hastaya operasyon öncesi ve sonrası işlemlerle ilgili doğrudan bilgi vermekle sorumludur.

  • Hastanın ameliyata alınması konusunda güvenlik protokollerini uygulayarak gerçekleştirir.

  • Hastaların güvenliklerini sağlamak için anestezi öncesi ve anestezi sonrası takibini gerçekleştirir.

  • Gerçekleştirilen büyük ameliyatlarda hastanın ağrısını en aza indirgeyebilmek için doktorun kontrolünde nitrojen gazı benzeri gaz anestezilerinin solumasına yardımcı olur.

  • Doktor tarafından hastaya verilmesi uygun görülen ilaçlardan dolayı beklenmedik ya da beklendik etkilerini takip eder. İlgili bulguları sorumlu hekime bildirir ve bütün bunları hemşireye ait izleme formlarına kaydeder.

  • Periferik damar yolunu açmak, hastanın açı çekmemesini sağlamak gibi bazı işlemleri yerine getirmek

  • Hastalara ek anestezi uygulamaları gerekmesi halinde sorumlu doktorun kontrolü kapsamında gerçekleştir.

  • Görev yapmış olduğu bölümün hemşirelik protokollerinin oluşturulmasına katkıda bulunur.

  • Protokolleri uygular ve bu konuda bilgi sahibidir.

  • Hastayı direkt ya da dolaylı olarak ünite veya servis kabulünü yapar.

  • Gözetimi kapsamında yer alan hastanın mevcut durumunu değerlendirir hastanın servise ya da üniteye uyumunu gerçekleştirmek gibi görev ve sorumlulukları bulunmaktadır.

Anestezi Hemşiresi Maaşları

Anestezi hemşirelerinin maaş alımları kamu ve özel sağlık tesisleri olarak iki farklı başlıkta değerlendirilebilir. Kamu hastanelerindeki maaş alımları, kalınan nöbet sayısı, mesleki tecrübe yılı, hastanenin bulunduğu coğrafi bölgeye göre değişiklik göstermektedir. Kamu sağılık tesislerinde en düşük 4.600 TL en yüksek 6.700 TL, ortalama maaş alımları ise 5.400 TL seviyelerindedir. Örneğin 6. bölgede bir hastanede, 6 yıllık bir mesleki geçmişi olan ve bir ay içinde 2 defa nöbete kalan bir anestezi hemşiresinin alabileceği maaş 6.200 TL civarındadır.



Özel hastanelerdeki maaş alımları mesleki tecrübe yılına, hastanenin kurumsal kimliği ve bir ay içinde kalınan nöbet sayısına göre değişmektedir. Özel sağlık tesislerindeki en yüksek maaş alımı 6.500 TL en düşük 4.800 TL, ortalama maaş alımı ise 5.600 TL civarındadır. Örneğin 14 yıllık bir kurumsal geçmişi olan, 7 yıllık bir hizmet geçmişine sahip olan ve bir ay içinde 3 defa nöbete kalan bir anestezi hemşiresinin alabileceği maaş 5.800 TL’dir. Maaşların tamamı, 2021 yılı için hesaplanmış olup evli ve çocuk ödemleri dahil edilmemiştir.

Anestezi Hemşiresi Nasıl Olunur?

Anestezi hemşiresi olabilmek için liselerin sayısal bölümlerinden başarıyla mezun olunmalıdır. İyi bir ortalama ile mezun olunması üniversite tercihinde kolaylık sağlayacağını belirtebiliriz. Lise eğitimi sonrasında ise Yükseköğretim Kurumu tarafından 2021 yılı için her yıl düzenlenen Temel Yeterlilik Testi (TYT) sınavına girerek iyi bir puan kazanılmalıdır. Bu sınavının hemen sonrasında ise Alan Yeterlilik Testi (AYT) sınavına girerek buradan da iyi bir puan elde ettikten sonra üniversitelerin sağlık yüksek okulu ya da sağlık bilimleri fakültesi bünyesinde hemşirelik bölümü tercih edilerek 4 yıllık bir lisans eğitimini tamamlamaları beklenmektedir.

Lisans eğitimi sonrasında ise ALES ve YDS sınavlarına girerek 2 yıl boyunca devam eden yüksek lisans eğitimini tamamlamaları beklenmektedir. Daha sonra ise sertifika kayıtlı hemşire uzmanı belgesini elde ederek meslek hayatına başlayabilirler. Hem teori hem uygulamalı eğitimlerin oldukça yüksek olduğunu belirtebiliriz. Yüksek lisans eğitiminde yapılacak tez çalışmasının akademik süreçle ilgili pozitif kazanımları olacaktır. Kamu sağlık tesislerinde görev alabilmek için KPSS/Lisans ilgili puan türünde sınava girerek atanabilirler. Özel sağlık tesislerinde çalışabilmek için herhangi bir sınava girmeye gerek yoktur. Fakat mülakat yapılarak alımların yapılabildiğini söyleyebiliriz.

Anestezi Hemşiresi Eğitimi, Anestezi Öncesi Bakım, Kamu Hastaneleri Maaş Aralığı, Yüksek Lisans Derecesi, Ameliyat Sırası Bakım, Kamu Hastaneleri Ortalama Maaş, Etik ve Mesleki İlkeler, Post-Operatif Bakım, Özel Hastaneler Maaş Aralığı, Protokol Bilgisi, Patient Eğitimi ve Danışmanlık, Özel Hastaneler Ortalama Maaş, Güvenlik Protokolleri Bilgisi, Patient Güvenlik Gerçekleştirme, 6+ Yıl Tecrübesi Olan Hemşire Maaşı, Hasta Durumu Değerlendirme Yeteneği, Ilac Etkileri Izleme, Nöbet Ücreti İle Birlikte Maaş, Anestezi Sorumluluklarına Hakim, Anestezik Gazın Solumasını Yardımcı olur, 6 Bölgede Çalışan Hemşire Maaşı, Yoğun Bakım ve Yeni Doğan Yoğun Bakım Bilgisi, Beklenmedik Durumlarda Hekimi Bilgilendirme, Özel Hastanede Çalışan Hemşire Maaşı, Hemşirelik Protokolleri Oluşturulmasına Katkı, Direkt veya Dolaylı Olarak Hasta Kabulü, Ortalama Anestezi Hemşiresi Maaşı, Periferik Damar Yolu Açma Bilgisi, Ek Anestezi Uygulamalarının Gerçekleştirilmesi, Minimum ve Maksimum Anestezi Hemşireliği Maaşı
Anestezi Hemşiresi nedir Anestezi Hemşiresi ne iş yapar Anestezi Hemşiresi maaşları Anestezi Hemşiresi nasıl olunur
Özel dikim siyah takım elbiseli yakışıklı bir adam gri bir arka planın önünde kendinden emin bir şekilde duruyor. Kısa, koyu renk saçları ve hafif bir sakalı var ve gözleri uzaklara bakıyor. Duruşu rahat, elleri rahatça ceplerinde ve dudaklarında hafif bir gülümseme var. Zarif ve sofistike görünüyor ve hayatın sunacağı her şeyi üstlenmeye hazır. Beyaz gömleği ve siyah kravatıyla kıyafetini tamamlıyor ve görünümüne sofistike bir hava katıyor.
Nevzat Yüksel
Blog Yazarı

Sağlık Yönetimi bölümünde öğretim görevlisi. Sağlık hukuku, Türk sağlık sistemi ve sağlık kuruluşlarında teknoloji yönetimi alanında dersler vermektedir. Birçok uluslararası dergi, kitap ve bildirilerde yazı ve bölümleri vardır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.