AnasayfaBlog2035 Yılının Meslekleri
Meslekler

2035 Yılının Meslekleri

07 Mayıs 2021
Bir adam arabada oturmuş dizüstü bilgisayar kullanıyor. Elinde üzerinde harita olan bir cihaz var. Adam dizüstü bilgisayara odaklanmış, diğer eli klavyenin üzerinde duruyor. Yüzü dizüstü bilgisayar ekranı tarafından aydınlatılıyor. Görüntünün sol tarafında bir çipin yakın çekimini görebiliyoruz. Sağ üst köşede siyah kenarlıklı beyaz bir nesne var. Görüntünün sağ alt köşesinde bir küre logosu yer alıyor. Görüntünün arka planında binalar ve noktalardan oluşan bir şehir manzarası yer alıyor.
MesleklerTahmin Edilen Gelecek DurumuGerekli Yetenek ve Nitelikler
Robotik MühendisliğiAkıllı robotların yönetimi ve bakımı hususlarında uzmanlaşma ihtiyacıKreatif düşünme, problem çözme, analiz yeteneği, kodlama ve tasarım programlarından yola çıkma yetenekleri
Otonom Araç Hizmetleriİnsan sürücünün yerini alacak ama yeni iş olanakları yaratacakOtonom araç bilgisi, operatör becerisi, bakım-onarım yetenekleri
Blockchain MimarlarıTeknolojinin her yerde uygulanır olmasıyla talepte artışBlockchain Mühendisliği, Tasarım, UI/UX, Bulut Yöneticiliği, İş Geliştirme
Kripto ParaUlusal para birimlerinin yarısının yerini alacakPara Düzenleyicisi, İşlem Uzmanı, Varlık Yöneticisi, Sigortacı, Madenci, Borsa Uzmanı, Analist
3D YazıcılarGünlük hayatın bir parçası olacak ve yeni potansiyeller yaratılacakDijital Ev Mimarlığı, Malzeme Bilimi, 3D Ürün Tasarımı, Doku Onarım Cerrahisi için 3D Baskı Uzmanlığı
Sensör Sistemleri Uzmanları2035 yılında gelişen bir endüstri haline gelecekSensör teknolojisi ve sistemlerinin tasarımı, üretimi ve yönetimi konusunda uzmanlık
Dijital Gerçeklik YöneticileriGelişen teknoloji ile birlikte hızla popüler hale gel diyebilirizDijital programlama ve yönetim becerileri, inovatif düşünme
Yapay Zeka EğitmenleriRobot ve insan ilişkisinin dengelenmesinde önemli role sahi olacaklarYapay zeka sistemlerini anlama ve eğitme yetenekleri
İleri Düzey Veri BilimcilerVeri yönetimi ve analizinde daha derin ve özelleşmiş roller gerekecekİleri düzey analitik beceriler, veri biliminde uzmanlık
Tasarım Odaklı Düşünme Uzmanlarıİnovatif çözümler ve tasarımlar geliştireceklerKreatif ve stratejik düşünme, tasarımla da ilgilenme yeteneği

Size; ülkemizde geleceğin meslekleriyle ilgili araştırmalar yapılıyor ve ortaya çıkan veriler ışığında eğitim politikaları belirleniyor desem, ne düşünürsünüz?

Hemen umudunuzu köreltmek istemem ama ülkemizde böyle bir uygulama maalesef yok. Peki durup dururken nerden çıktı şimdi bu demeyin. Dünyanın gelişmiş pek çok ülkesinde eğitim politikaları bu şekilde belirleniyor. Yetişen genç nesil için ne büyük nimet değil mi? Sadece onlar için de değil; üniversitelerde bu çalışmaya göre programlar açıldığı için, miadını doldurmuş meslekler için yeni mezun verilmemiş oluyor. Bunun neticesi elbette atanamayan veya işsiz üniversite mezunlarıyla dolu olmayan bir ülke. Bizdeyse durum tam tersi, geleceğimiz fütüristlere kalmış gibi görünüyor. Ülkemizde maalesef böyle bir planlama yapılmadan eğitim programları belirleniyor ve dönemler itibariyle anlık büyüme stratejileri rehberliğinde yola çıkılıyor.

Üniversiteye hazırlanan gençlerin ve ailelerinin en çok merak ettiği sorular arasında, "Geleceğin trend meslekleri neler?" ve "Gelecekte hangi meslekler kalıcı olacak ve iyi kazanç sağlayacak?" yer alıyor. Tabii bu soruların yanıtlarını merak edenler sadece öğrenciler ve aileleri değil, gelişmiş çoğu ülke de bu sorulara yanıt arıyor.

Bu yazımda, en çok tartışılan konulardan biri olan geleceğin meslekleri ve yeni oluşacak mesleki rollere değineceğim.

2035 Yılı Meslekleri Neler?

Değişen teknoloji ile birlikte dijital çağda yeni meslekler türüyor ve bazı meslek kolları da yok olmaya yüz tutuyor. Amerikalı ünlü fütürist Thomas Frey, gelecekte teknolojinin birincil istihdam kaynağı olacağını ve alfa neslinin (2010 yılından sonra doğanlar) dronlar, robotlar ve blockchain gibi yaygın teknolojiler etrafında çevrelenmiş işleri işgal edeceğini tahmin ediyor.

Frey, 2035 yılı için en yaygın işleri tahmin ettiği son raporuyla bizi geleceğe doğru yolculuğa çıkarıyor. O halde koltuğunuzu dik konuma getirip, kemerleri bağlayın ve uçuşa hazır olun. İşte tahminlenen 2035 yılının popüler meslekleri:

Robotik

Robotik Mühendisliği; Matrix, Terminator, Star Wars gibi robot ve yapay zeka temalı filmlerde gördüğümüze teknolojiyi günümüze kadar ulaştıran meslektir aslında. Kısaca robot ve robotik sistemlerin tasarlanmasına odaklanmış bir meslek dalıdır denebilir. Robotik Mühendisliğinde çalışan mühendisler; robotların üretimi, tasarlanması ve işleyişiyle ilgili görev alıyor. Şimdiye kadar, insanların gerçekleştirebilecekleri görevleri potansiyel olarak yerine getirebilecek "akıllı robotlar" test edildi ve geliştirildi. Ancak 2035 yılında, akıllı robotlar çeşitli performans optimizasyonları için (bakım, monitoring, programcılar, tedarikçiler,developerlar, UI/UX designerlar gibi) uzmanlara ihtiyaç duyacak. Kreatif düşünme becerisi, problem çözme, analiz yeteneği, kodlama ve tasarım programlarını kullanma gibi yetenekler robotik mühendislerde aranacak özelliklerden olacak.





Peki robotlar insanların yerini mi alacak? Hayır! Sadece çalışanları daha verimli hale getirecek ve karar alma işleyişini hızlandıracaklar. Uluslararası danışmanlık şirketi Oxford Analytica, geleceğin iş modellerine dair Amerika ve Avrupa'da bulunan büyük ölçekli kuruluşlarda görevli 500'den fazla yönetici ve 1000'den fazla çalışanın katılımıyla bir anket gerçekleştirdi. İnsanlar ve robotlar arasındaki ilişkinin dengelenmesi için ortaya çıkacak yeni pozisyonları şu şekilde açıkladı:

  • Yapay Zeka Eğitmenleri 

  • Sanal Gerçeklik Yöneticileri

  • İleri Düzey Veri Bilimciler

  • Tasarım Odaklı Düşünme Uzmanları

Otonom Araç Hizmetleri

2035 yılına kadar otonom araçlar çoktan dönüşmüş olacak. Kendi kendine giden araçlar insan sürücülerin yerini alacak ancak bu durum insanların tamamen resmin dışında kalacağı anlamına gelmiyor aksine bu sektörde yeni fırsatlar doğacak:

  • Otonom Araç Bilgisine Sahip Personel

  • Komuta Merkezi Operatörleri

  • bakım onarım ekibi

  • Şarj İstasyonu Kurulumcuları gibi.

Blockchain Mimarları

Blockchain ilerleyen zamanlarda her yerde uygulanır hale gelecek. Şu an hala gelişmekte olan bir teknolojiyken, gelecekte optimize edilecek. Blockchain sektörünün gelecekte şu rolleri yaratması bekleniyor:

  • Blockchain Mühendisleri,

  • Tasarımcılar, 

  • UI/UX Uzmanları,

  • Bulut Yöneticileri

  • İş Geliştirme Uzmanları.

Kripto Para

Kripto para birimlerinin, ulusal para birimlerinin yüzde 50'sinin yerini alacacağı tahmin ediliyor. Kripto Para Düzenleyiciler, İşlem Uzmanları, Varlık Yöneticileri, Sigortacılar, Madenciler, Borsa Uzmanı ve Analistler gibi birçok kripto mesleği gelişecek.

3D Yazıcılar

3D yazıcılar 2035 yılında günlük hayatımızın bir parçası olacak ve nihayet tüm potansiyelini gerçekleştirecek. Sektör yeni ufuklar açmakla beraber; Dijital Ev Mimarları, Malzeme Bilimciler, 3D Ürün Tasarımcıları, Rekonstrüktif Cerrahi (doku onarım cerrahisi) için 3D Baskı Uzmanları gibi yeni rollere yer açacak.

Sensör Sistemleri Uzmanları

Sensör sistemleri 2035 yılında gelişen bir endüstri olacak. Evlerde, arabalarda, cadde ve binalarda sensörler kullanılacak. Bu sektör; Sensör Tasarımcıları, Montajcılar, Sinyal Mühendisleri, veri Aktarım Uzmanı ve Modelleyicileri gibi daha da gelişmesine hizmet edecek yenilikçi görev fırsatları yaratacak.

Uzay Teknolojisi Yer Hizmetleri

Uzay turizmi 2035 yılında doğal bir olay haline gelecek. Bu sektörde de hazırlık, planlama ve meteorologların yanı sıra; Tafik Analizörleri, Uzay Deneyimi Tasarımcıları, Uzay Etiği Uzmanları gibi roller ortaya çıkacak.

Biohacking ve Programlanabilir Sağlık Hizmetleri





Baştan söyleyeyim araştırmamı yaparken biohacking konusunun bu kadar ilgimi çekeceğini hatta bir biohacker olduğumu bilmiyordum. Bir çoğunuz ismini belki daha önce duydu veya duymadı, ancak bilim-teknoloji makaleleri ve araştırma yazılarının çoğunda bu konu hakkında incelemelere çok sık rastlamanız mümkün. İnsanların vücutlarını hem içeriden hem de dışarıdan destekleyerek, yaşamlarına iyi gelmeyen şeyleri dönüştürmeleri bilimine biohacking deniyor. 

Eğer Twitter CEO'su Jack Dorsey’in aralıklı oruç yaptığından, eski NASA görevlisi Josiah Zayner’in CRISPR yöntemiyle kendi DNA'sını düzenlediğinden ya da teknolojinin kalbinin attığı Silikon Vadisi’nde hızla yayılıp trend haline gelen dopamin diyetinden haberiniz varsa; dünyada çoğu insanın yaşam tarzı olarak belirlediği biohacking hakkında da bilginiz var demektir.
En sık kullanılan biohacking yöntemleri arasında şunlar bulunuyor:

  • Düzenli spor yapmak,

  • Takviyeler kullanmak,

  • Dopamin diyeti yapmak,

  • Eleme diyeti yapmak,

  • Kafein tüketmek.

Sadece bunlarla da sınırlı olmayan biohacking uygulamaları, insanların hasta olmamak arzusu ile kendilerini daha iyi hissetmek için gerçekleştirdikleri uygulamaları kapsıyor. Durum böyleyken Frey'e göre, 2035 yılında insanlar hastalıkları genetik olarak tedavi edebilecek, kök hücre ve nano ölçekli ilaç uygulayabilecek ve insanlar 100 yıldan daha uzun bir süre sağlıklı bir ömürle yaşayabilecek.

  • CRISPR Biyo Teknisyenleri,

  • Biyo- Üretim Uzmanları,

  • Biyo- Teknisyenleri,

  • Organ Tasarımcıları,

  • Yaşam Sonu Terapistleri,

  • Biyo- Enformatik Uzmanı,

  • Genetik Rehberi,

  • Organ ve Doku Saklama Uzmanı,

  • Tıbbi Yazıcı,

  • Tıbbi Robotbilim Uzmanı,

  • Tele-Cerrah gibi işlerle sağlık hizmetleri yelpazesi içinde yeni bir iş piyasası yükselecek.

İklim Değişimi Geri Döndürme Uzmanı

Küresel ısınma ve iklim değişikliği hızlandıkça, bu duruma müdahale etmek üzere böyle bir uzmanlık alanı ortaya çıkacak. Uzmanlar değişime neden olan bölgelerde meydana gelen olumsuz sebepleri ortadan kaldıracak şekilde düzenlemeler yapacak. 

Kuantum Teknoloji Uzmanları

2040'da bit ve baytlardan kübitlere geçiş yapmış olacağız. Kübitler, kuantum bilgilerini ölçmek için kullanılan standart birimlerdir. Kuantum bilişim ile tüm geleneksel şifreleme sistemleri hacklenebilir hale gelecek ve tüm kullanıcılar 2040'tan çok önce kuantum seviyesinde şifrelemeye geçmek zorunda kalacak. Günümüzde VPN bağlantısı kurabilmek ve mobil bankacılıkta işlem yapabilmek için kullandığımız mevcut şifrelerin klasik bilgisayarlarla kırması zor. Kuantum bilgisayarlardaysa, süperpozisyon ve dolanıklık niteliklerinden faydalanarak şifrelerimizin kırılıp, parolalarımızın ele geçirilmesi mümkün olabilecek. Şifre bilimciler bu durumun önüne geçmek için kuantum bilgisayarlara dirençli şifreler geliştirmek için çalışıyor.

  • Kuantum Hesaplama Programcıları

  • Kuantum Veri Analizörleri

  • Kuantum Güvenlik ve Gizlilik Yöneticileri

  • Kuantum Ekipman Operatörleri gibi roller türeyecek.

Tüplü Ulaşım Altyapısı

2035 yılına kadar, genel olarak dünyanın en büyük altyapı projesi olarak anılacak olan küresel tüplü ulaşım ağı kurulacak. Tüplü ulaşım sisteminin hem yapımında hem de işletilmesinde milyonlarca insan istihdam edecek.

  • Ağ Tasarımcıları,

  • Ağ Kurucuları,

  • Komuta Merkezi Görevlileri,

  • Ağ Güvenlik Mühendisleri,

  • Ağ Operatörleri,

  • Bakımı ve Onarım Ekibi gibi roller ortaya çıkacak.

İlk kez 2012 yılında Elon Musk tarafından duyurulan ve geliştirilmeye çalışılan Hyperloop teknolojisi, şimdilerde pek çok teknoloji firmasının da ilgi alanında. Bu firmalardan biri de Virgin Hyperloop. Şirket ilk insanlı testini geçen sene Nevada Çölünde 2 şirket çalışanıyla birlikte başarılı şekilde gerçekleştirdi bile. XP-2 isimli kapsül, tüp içinde 500 metrelik mesafeyi 15 saniyede aldı ve saatte 172 kilometre hıza ulaştı. Virgin Hyperloop, eğer her şey yolunda giderse 2030 yılına kadar ticari faaliyete geçmeyi hedeflediğini duyurdu.

Geleceğin Meslekleri Çalışma Hayatını Nasıl Etkileyecek?

Bu bloğu yazarken gözümün önünden bir sürü bilim kurgu sahnesi geçti diyebilirim. Gerçekten heyecanlanmamak mümkün değil. Yakın gelecekte gerçekleşmesi tahmin edilen bu meslekleri hep beraber sabırla bekleyip göreceğiz. Bugün, geleceğin bizim için neler getireceğinin sadece küçük bir bölümünü görebiliyoruz. Çok değil bundan 15-20 sene önce bugünün popüler mesleklerinden; blog yazarlığı, online içerik yazarlığı, sosyal medya uzmanlığı, mobil uygulama geliştiriciliği, drone operatörlüğü ve bulut bilişim uzmanlığını kimse tahmin edemezdi. Bundan 20 sene sonra da bugünün mesleklerinden yüzde 60'ını artık duymayacağız.

Bilgisayar mimarisinin, enerji kaynaklarının ve üretim uygulamalarının çarpıcı biçimde değişeceğini biliyoruz ve ilerideki değişimlerin ana hatlarını kabaca görebiliyoruz. Göremediğimiz şey, yarının sektörlerini etkileyecek temel teknolojilerin üzerine inşa edilecek ikincil etkiler, teknolojiler ve iş modelleri.
Bu nedenle bugün, bir endüstriyi şekillendirecek güçleri anlamaya ve nihayetinde bunlardan yararlanmaya başlayabilmemiz için kaynakları araştırmak ve bilgi sahibi olmak çok önemli. Uyum sağlamaktansa hazırlanmak daha iyi, çünkü uyum sağlama ihtiyacını gördüğünüzde çok geç olabilir.

Bununla beraber 2035 yılı çalışma hayatına yönelik değişmesi beklenen maddeler şu şekilde olacak:

  • Çalışmalar daha esnek olacak, 

  • Kalıcı çalışanlar nadir olacak ve uzman kadronun büyük bir kısmı freelance çalışacak,

  • Üretkenlik 2 kat daha artacak,

  • Sıradan görevleri yapay zekanın üstlenmesiyle iş daha stratejik bir hal alacak ve çalışan bağlılığı artacak.

Geleceğin mesleklerinden bir kısmına şu an şahit olsak da, birkaç yıl öncesinde ismini bile bilmediğimiz mesleklerdi bunlar. Geleceğe dair mesleki alanınızı belirlerken tavsiyem, o işin gelecek zamanlarda ne kadar geçerli olacağına ve donanımınızın bu meslekler için uygun olup olmadığına dikkat etmeniz. Bu konuda tecrübeli ve güvenilir eğitimcilerin yönlendirmelerinden de destek alabilirsiniz. Çünkü geleceğinizi şekillendiren meslek alanınızı seçerken, yetenekleriniz çerçevesinde seveceğiniz bir mesleği de yapmanız çok kıymetli. Zamanda gerçekleştirdiğimiz kısa yolculuğumuz burada sona erdi. Şimdi, ikaz ışıkları sönünceye kadar kemerlerinizi çözmeyin ve yerlerinizden kalkmayın! 

Robotik Mühendisliği, Akıllı robotların yönetimi ve bakımı hususlarında uzmanlaşma ihtiyacı, Kreatif düşünme, problem çözme, analiz yeteneği, kodlama ve tasarım programlarından yola çıkma yetenekleri, Otonom Araç Hizmetleri, İnsan sürücünün yerini alacak ama yeni iş olanakları yaratacak, Otonom araç bilgisi, operatör becerisi, bakım-onarım yetenekleri, Blockchain Mimarları, Teknolojinin her yerde uygulanır olmasıyla talepte artış, Blockchain Mühendisliği, Tasarım, UI/UX, Bulut Yöneticiliği, İş Geliştirme, Kripto Para, Ulusal para birimlerinin yarısının yerini alacak, Para Düzenleyicisi, İşlem Uzmanı, Varlık Yöneticisi, Sigortacı, Madenci, Borsa Uzmanı, Analist, 3D Yazıcılar, Günlük hayatın bir parçası olacak ve yeni potansiyeller yaratılacak, Dijital Ev Mimarlığı, Malzeme Bilimi, 3D Ürün Tasarımı, Doku Onarım Cerrahisi için 3D Baskı Uzmanlığı, Sensör Sistemleri Uzmanları, 2035 yılında gelişen bir endüstri haline gelecek, Sensör teknolojisi ve sistemlerinin tasarımı, üretimi ve yönetimi konusunda uzmanlık, Dijital Gerçeklik Yöneticileri, Gelişen teknoloji ile birlikte hızla popüler hale gel diyebiliriz, Dijital programlama ve yönetim becerileri, inovatif düşünme, Yapay Zeka Eğitmenleri, Robot ve insan ilişkisinin dengelenmesinde önemli role sahi olacaklar, Yapay zeka sistemlerini anlama ve eğitme yetenekleri, İleri Düzey Veri Bilimciler, Veri yönetimi ve analizinde daha derin ve özelleşmiş roller gerekecek, İleri düzey analitik beceriler, veri biliminde uzmanlık, Tasarım Odaklı Düşünme Uzmanları, İnovatif çözümler ve tasarımlar geliştirecekler, Kreatif ve stratejik düşünme, tasarımla da ilgilenme yeteneği
2035 yılının meslekleri 2035 yılının popüler meslekleri geleceğin meslekleri
Bu fotoğrafta siyah beyaz çizgili, uzun kollu gömlek giyen bir kadın görülüyor. Koyu renk saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve ela gözleriyle dümdüz karşıya bakıyor. Yüzünde kendinden emin bir ifade var ve dudakları hafifçe ayrılmış. Köprücük kemiği görünüyor ve ince bir vücuda sahip. Arka plan düz beyaz bir duvar ve kadın duvarın önünde kollarını kavuşturmuş bir şekilde duruyor. Kıyafetini bir çift siyah, topuklu bot tamamlıyor ve elleri birkaç gümüş yüzükle süslenmiş. Yirmili yaşlarının sonlarında olduğu anlaşılıyor ve kıyafeti ona rahat ama şık bir görünüm veriyor.
Neslihan Koçak
Blog Yazarı

Henüz öğrenciyken Facebook'un ilk yıllarında film eleştirileri yaptığı sinema kulübü kurdu ve yönetti. Çektiği fotoğraflara yazılar yazdı, yazılara fotoğraflar çekti. 15 yıl telekomünikasyon sektöründe görev aldı. Kurumsal iş hayatı, işyerinin kapanması sebebiyle sona erdi. Yazıya olan tutkusunu ilerletmeye karar verdi. 

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir adam beyaz tahtanın önünde durmuş, kameraya bakmaktadır. Yakalı bir gömlek giymiştir ve iki elinde de bir tablet tutmaktadır. Yüz ifadesi ciddidir ve doğrudan kameraya bakmaktadır. Arkasındaki beyaz tahta metin ve diyagramlarla doludur. Saçları düzgünce taranmıştır ve yüzünde hafif bir kirli sakal vardır. İyi aydınlatılmış bir odada duruyor ve ışık beyaz tahtadan yansıyor. Arka plan bulanık, bu da adama odaklanmış ve niyetli bir hava veriyor. Derin düşüncelere dalmış, tahtadaki metni inceliyor gibi görünüyor.
Meslekler

21. Yüzyıl Öğretmeni

05 Ocak 2021
Kollarını havaya kaldırmış, gözleri sımsıkı kapalı ve yüzünde hafif bir gülümseme olan bir kadın. Elleri açık, parmakları iki yana açılmış ve saçları at kuyruğu şeklinde geriye doğru toplanmış. Üzerinde yüksek yakalı ve kısa kollu beyaz bir elbise var. Resmin arka planında parlak, güneşli bir gökyüzü ve uzakta hafif bulutlar var. Kadın sanki dünyayı ele geçirmeye hazırmış gibi neşe ve heyecanla dolu görünüyor. Kendinden emin, başarılarıyla gurur duyan ve bundan sonra ne olursa olsun üstlenmeye hazır bir şekilde duruyor.
İş Hayatı

Geleceğinizi düşünün

17 Ağustos 2018