Freelance Çalışabileceğiniz Meslek: Video Editörü
Video Editörü Görevler | Çalışma Modeli | Kullanılması Gereken Programlar |
---|---|---|
Video düzenleme, montajlama, kesme, efekt ve ses tasarımı işlerini yürütme | Tam zamanlı, Agansta veya Freelance | Adobe Premier, Adobe After Effect, Final Cut Pro ve Edius |
Görüntülerden oluşan ve belli bir düzene girmesi gereken görüntü dizinini düzenleme | Freelance olarak çeşitli projelerde çalışma | Ihtiyaca ve videonun türüne göre farklı kurgu programları |
Film, dizi, sosyal medya videosu, etkinlik ve organizasyon videosu gibi işleri video kurgusuna uygun hale getirme | Freelance olarak gelen teklifleri değerlendirme | Profesyonel düzeyde en az iki kurgu programı kullanma |
Fotoğraf ve video çekim tekniklerine hakim olarak gerekli çekimleri tamamlama | Freelance olarak belirli zamanlarda farklı işleri yönetme | Kurgu programlarına iyi seviyede hakim olma |
İstenilen briefi çözümlemek ve işini en iyi şekilde ortaya koyma | Freelance olarak belli bir sürede işi teslim etme | Ihtiyaca göre farklı kurgu programları |
İyi ve kaliteli bir iş çıkarabilme yetkinliği | Freelance iş sitelerinden iş bulma ve deneyim elde etme | Ihtiyaca göre farklı video düzenleme ortamları |
Sosyal medya video, düğün videosu, film ve dizi kurgusu ile ilgilenme | Freelance çalışarak düzen ve planlı içerik oluşturma | Profesyonel video kurgu programları |
Video içeriklerini düzenlemek ve zaman yönetimi kullanarak hızlı bir şekilde işleri tamamlama | Freelance çalışarak yüksek performans ve hız gerektiren projelerde çalışma | Hız gerektiren işlerde hızlı ve etkili kurgu programları |
Freelance çalıştığı işlerin geri dönüşlerini olumlu almak ve işlerini sürekli iyileştirebilmek | Freelance olarak işi teslim ederken profesyonelliği gösterme | Yeni kurgu ve efekt programlarını takip etme ve öğrenme |
Proje odaklı çalışma becerisi | Proje tabanlı çalışma sistemine uygun freelance model | Projeye uygun en verimli kurgu programını seçme ve kullanma |
Video editörlüğü, son yılların en gözde mesleklerinden. Video editörlüğü, uzun yıllardır ilgili sektörlerin gözde alanlarından biri olmasına rağmen son yıllarda görüntünün de egemenliğiyle popüler olmuş durumda. Özellikle sosyal medya alanında video editörlüğü, aranan işlerden biri olarak görülüyor.
Hâl böyle iken mesleğe ve alana ilginin de artması kaçınılmaz. Tabii ki her meslek dalında olduğu gibi video editörlüğü de belli başlı yetkinlik ve beceri istemektedir. Video tekniği ve sanatı ile uğraşan ve bu bir meslek olarak icra eden kişiye video editörü denir. Video editörü, istenilen iş dahilinde video düzenleme ve sunma görevlerini edinmektedir.
Video editörlüğü mesleği aynı zamanda freelance çalışmaya da uygun bir görevler tanımına sahiptir. Günümüzde freelance çalışmanın artması ve freelance işlere müsait mesleklerin olması, video editörlüğü gibi meslekleri de popüler hâle getiriyor. Bugünkü yazımızda yeni nesil bir iş olmamasına rağmen video editörlüğünün freelance çalışmayla nasıl icra edildiğini inceleyeceğiz.
Video Editörlüğü Mesleğini Tanıyalım
Video editörlüğü, söz konusu tanımını almadan önce kurgucu olarak tanımlanıyordu. Hala kurgucu tanımı geçerli olsa da dijital medyayı da kapsayan video editörlüğü tanımı daha çok kullanılmaktadır. Video editörünün bir diğer meslek adı ise Videographer. Üç meslek adı da aynı görev tanımını ifade etmek için kullanılır: video kurgu.
Geleneksel ve dijital medya görüntülerinden oluşan ve belli bir düzene girmesi gereken görüntü dizinini düzenlemek, video editörünün görevidir. Video editörü ilgili görüntü üzerinde: düzenleme, montaj, kesme, efekt ve ses tasarımı işlerini yürütür. Video editörlüğü; film, dizi, sosyal medya videosu, etkinlik ve organizasyon videosu gibi işleri video kurgusuna uygun hâle getirir. Günümüzde video editörleri en çok sosyal medya videosu, düğün videosu, film ve dizi kurgusu ile ilgilenmekte ve talep edilen işlerin çoğu da bu alanlardan gelmektedir.
Video editörlüğü, yeni nesil iş modellerinden olmamasına rağmen freelance çalışmaya uygun olmasıyla gündemde olan mesleklerden biridir. Video kanallarının izlenme oranları dikkate alındığında, video düzenleme işlerine olan ihtiyacın da arttığını görebiliriz. Video editörleri, alanlarında uzmanlaşmak adına bazı kurgu programlarını profesyonel olarak kullanan kişilerdir. Video editörlüğü mesleğine giriş yapmak isteyen birinin en az iki kurgu programını ileri seviyede kullanabilmesi gerekir.
Video editörü iş ilanlarına baktığınız zaman deneyimden önce kurgu programlarını iyi seviyede kullanma şartının öne çıktığını gözlemleyebilirsiniz. İlgili kurgu programları ise şunlardır: Adobe Premier, Adobe After Effect, Final Cut Pro ve Edius. Saydığımız kurgu programları dışında da ihtiyaca ve videonun türüne göre farklı kurgu programları kullanılmaktadır. Aynı zamanda video editörü, fotoğraf ve video çekim tekniklerine de hakim olarak gerekli çekimleri tamamlar.
Bir video editörünü kurgu programı öğrenen bir kişiden ayıran en önemli özellik, kaliteli ve profesyonel bir iş yapabilme yetkinliğidir. Video editörü, zamanını vererek istenilen briefi çözümleyerek işini en iyi şekilde ortaya koyar. Bazen de kısa süre içinde zaman yönetimi kullanarak video içeriklerini düzenlemeye koyulur. Özellikle freelance video editörlüğü, farklı işleri belirli zamanlarda yürütebilme deneyimi istemektedir.
Freelance Video Editörü
Video editörü, ajanslarda, şirketlerde, film-yapım ekiplerinde veya çeşitli kurumlarda tam zamanlı çalışabildiği gibi freelance odaklı da çalışabilir. Video editörlerinin bir kısmı, uzun yıllar ajans ve film-yapım şirketlerinde çalıştıktan ve deneyim elde ettikten sonra freelance çalışma modelini geçmeyi uygun görürler. Bununla birlikte öğrencilik yıllarından itibaren freelance çalışarak freelance video editörü mesleğine adım atanlar da vardır.
Freelance video editörlüğü, proje odaklı bir çalışma gerektirir. Yani, kendinizi duyurmanıza bağlı olarak ya size teklif gelir ya da siz işe talip olursunuz. Freelance video editörlüğü de ciddi bir deneyim ve işin mutfağını bilmeyi gerektirir. Teslim ettiğiniz işlerin geri dönüşü olumsuz olur ve geri planda kalırsanız freelance video editörü olarak çalışmanız zorlaşabilir.
İster freelance ister bir kuruma bağlı olarak çalışın, her işinizde profesyonelliğini göstermeye çalışmalısınız. Bunun için de tabii ki mesleğin eğitimi ve disiplini şarttır. Freelance video editörlüğü her ne kadar konforlu bir çalışma sunabilse de bu sadece işin görünen kısmıdır. Freelance çalışmanın da belli zorlukları ve olumsuz nitelikleri vardır. Bununla birlikte belli bir düzen oluşturmak ve planlı çalışmak, freelance modelin de idealleşmesini sağlar. Eğer freelance video editörlüğüne adım atmak isterseniz freelance iş sitelerine üye olabilir ve freelance çalışan video editörlerinin nasıl deneyim elde ettiklerini takip edebilirsiniz.
Freelance Video Editörlüğünün Zorlukları Nelerdir?
Frelance video editörlüğünün en büyük zorluğu, müşterilerin mesleği ve alanı tanımadan yaptığı değerlendirmelerle uğraşmaktır. Bazı işletme, marka ve kurumlar, freelance de icra edilebilen bir mesleğin değerini düşük bulabilmektedir. Bundan doğan yanlış kanaatler ve beklentiler, freelance video editörlerinin zamanını ve emeğini alabilmektedir. Daha çok müşteriden doğan zorluklar dışında, freelance sisteme uyum sağlayamama da video editörünü zorlayabilmektedir. Özellikle ajans ya da kurumda çalıştıktan sonra freelance sistemdeki ve müşteri profilindeki değişiklik, zaman isteyen bir durumdur. Genel olarak freelance video editörünün karşılaştığı sorunları aşağıdaki listede derledik.
Ne İstediğini İfade Edemeyen Müşteri
Freelance çalışmayı zorlaştıran en önemli sorunlardan biri, müşteri profilinin açık olmamasıdır. Maalesef ülkemizde ne freelance sistem doğru dürüst anlaşılmakta ne de brief nasıl verilir sorusuna uygun bir cevap verilmekte. Müşteriler, brief yani; ilgili projenin nasıl bir içeriğe sahip olması gerektiğini anlatan bir belge hazırlayarak freelance çalışana yetki verir. Türkiye'de ise brief, müşterinin yüksek beklentisini belirten ama içerik hakkında düzgün bir açıklama bulundurmayan bir özelliğe sahip. Video editörlerini zor durumda bırakan müşteri briefi, freelance çalışmada daha fazla ortaya çıkmaktadır.
Freelance bir video editörüne: "çok iyi bir proje istiyorum, üst düzey bir video olsun, herkesin izleyebileceği bir video istiyorum." gibi yüksek beklentili ve ne ifade ettiği belli olmayan briefler verilmez. Maalesef bu durum, video editörünün tekrar müşteri ile iletişim kurmasına ve nasıl bir konsept hazırlayacağını bilememe gibi sorunlara yol açmaktadır.
Düşük Ücretle İş İsteyen Kurum ve Müşteriler
Freelance sistemi tam olarak anlayamayan kurum ve müşterilerin yanlış algılarından biri de düşük ücretli iş yaptırma gerekliliğidir. Oysa verilen iş ya da proje, bir emek ister ve bu emeği harcayan freelance çalışanın da belli giderleri olmaktadır. Video editörlüğü eğitimi almış ve kurgu-çekim teknikleri için belli bir maliyet ödeyen kişiye, profesyonelce hitap etmek gerekir. Harcanan emek ve gideri karşılamak adına işveren veya müşterinin, işin hakkını veren bir ücret ödemesini doğal karşılaması beklenir.
Şunu da freelance video editörü olarak çalışacak kişilerin bilmesi gerekir; emeğinizin karşılığını düşük ücretlere tâbi kılarsanız hem meslektaşlarınıza hem de mesleğinize değer vermediğinizi gösterir hem de kurumların bu yanlış algıya devam etmelerine yol açarsınız.
Birbirinden Farklı İş ve Müşteri ile İlgilenmek
Freelance video editörü, birden fazla işle ilgilenebilir ve farklı zaman dilimleri için proje içerikleri hazırlayabilir. Bu durum en çok profesyonel video editörleri için geçerlidir. Video editörü, eğer freelance sisteme ayak uyduramazsa farklı iş ve müşteri profili ile ilgilenmek zorlayıcı gelebilir. Fakat birbirinden farklı işleri kabul etmek, farklı deneyimler edinmek ve alanı keşfetmek için güzel bir fırsattır. İşleri belli bir düzene göre ayarlamak ve kontrol etmek, kaliteli işlerin ortaya çıkması adına da önemlidir.
Belli Bir Profesyonellik Sonrası Gelen İşler
İşe yeni başlayan bir video editörünün kendini duyurması zaman alır. Deneyim ve profesyonellik, işlerin fazlalığı ve niteliği ile ilgilidir. Dolayısıyla freelance işlere adım atmak için kaliteli bir video editörlüğü eğitimi almak ve mezun olmayı beklememek gerekir. Özellikle iletişim bölümleri ile ilgili bir eğitim görüyorsanız freelance video editörlüğüne başlamak adına iş ilanlarını takip edebilir ve kendi portfolyonuzu oluşturabilirsiniz. Freelance sistemde öne çıkmak adına küçük işlerle deneyim elde edebilirsiniz.
Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.