Yüz Yogası ve Faydaları
Yüz Yogası ve Faydaları | Yüz Yogasına Nasıl Başlandığı | Yüz Yogasının Uygulama Şekli |
---|---|---|
Kırışıklıkları ve sarkmaları toparlama, yüzde belirgin hatlar oluşturma, beden ve zihin genelinde daha iyi bir hissiyat yaratma. | Yüz yogasının eğitmeni Harika Aktepe tarafından gösterildiği gibi, yüz yogası 20 yaşından itibaren başlanabilecek bir uygulamadır. | Yogası egzersizler haftada 6 gün, günde 20-25 dakika süreyle uygulanmalıdır. Uygulama esnasında doğru duruş ve pozisyonlar, su tüketimi önemlidir. |
Daha canlı bir cilt görünümü sağlama, cilt kalitesini artırma. | Egzersizler öncesinde yüzün kuru olup olmadığı kontrol edilmeli, eğer cilt kuru ise hafif bir nemlendirici sürülebilir. | Yüz yogası sabah veya akşam yapılabilir, önemli olan düzenli olarak yapılması ve yatmadan en az 2 saat önce tamamlanmış olmasıdır. |
Yüz yogası cilt sorunları için etkilidir ve bunun yanında göz çevirme hareketleri çocuklara da önerilir. | Egzersizler öncesi yapılan ısınma hareketleri ile başlanır, sonrasında saç masajı ve kulak masajı uygulanır. | Yüz yogası egzersizler, tüm yüz kaslarına yönelik yapılır. Özellikle belirli bölgelerin parlamasını sağlamak için tüm yüz rutini yapılmalıdır. |
Yüz yogası, bilinçsiz uygulamalarda doğru kası çalıştırmadığı için ekstra kırışıklığa sebep olabilir. | Yüz yogası sürecine başlamadan önce, eğitmen Harika Aktepe'nin sunduğu 15 günlük temel eviye atölyelerine katılım sağlanabilir. | Yüz yogası, aynada görülebilecek şekilde, dik oturularak ve rahat bir duruş ile başlanmalıdır. |
Yüz Yogası Eğitmeni Harika Aktepe; doğru egzersiz teknikleri ile yüz yogası ve faydalarını anlattı.
Harika Aktepe kimdir?
Her ne kadar beni yüz yogası eğitmeni olarak tanısalar da ekonomistim. 25 yıl Türkiye’de özel sektörde çalıştıktan sonra 47 yaşında 2 çocuğumu da yanıma alarak Amerika’ya geldim. İnsan Kaynakları Yönetimi bölümünü bitirdim. Hala öğrenci olarak Amerika’da yaşıyorum. Ocak 2020 yılında yüz yogası serüvenim başladım. Kariyer planım farklı bir yöne kaymış oldu.
Yüz yogasına nasıl başladınız?
Hem kırışıklıkları hem sarkmaları toparlamak için arayışa girdim. Yolum yüz yogası ile kesişti. Baktım ki faydası çok. Yaş gurubumun da deneyimleri paylaşmak için Instagram hesabı açtım. 2020 ocak ayında kesişti. Instagram hesabını da Mart 2020’de aldım. Sayfa ile beraber bu işe devam ettim.
Yüz yogası nedir?
Yüz yogası yüzümüzdeki kasları çalıştırdığımız bir uygulama. Vücudumuzdaki kaslar nasıl çalışmadığında zaman içinde yavaşlıyor ve sarkıyor ise yüzümüzdeki kaslar da öyle. Çalışmadığında sarkıyor. Yer çekimine da karşı koyamadığı için kaslar zayıflıyor ve sarkıyor. Kaslar zayıfladığı için yağ petleri sarkıyor. Özellikle de çene bölgesinde birikme oluyor.
Sürekli yaptığımız mimik hareketleriyle de kırışıklıklara sebep oluyor. Yüz yogasında kasları çalıştırarak yukarıya doğru kalkma etkisi yaratıyoruz. Yukarıya doğru kalktıkça ona bağlı yağ petleri de yukarıya doğru kalkıyor. Yüz yogası ya da yüz egzersizleri yüzümdeki kasları çalıştıran uygulama.
Yüz yogası öncesi yüze bir şey sürülmeli mi?
Egzersizler kaslara yönelik uygulama olduğu için parmaklarımızla. Hissediyoruz. O yüzden bir şey sürmüyoruz. Çok kuru olan cilt yapısına sahip insanlar hafif bir nemlendirici sürüp ondan sonra egzersizleri yapabilirler. Normalde sürmüyoruz.
Yüz yogasının faydaları nelerdir?
Pilates ve yoga vücudumuzdaki kasları uzattığı güçlendiriyor. Aynısı kaslar için de geçerli. Biz kasları çalıştırıp, hacim kazandırıp güçlendiriyoruz. Böylece kırışıklıkları ve sarkmaları ortadan kaldırıyoruz. Yanak sarkması yukarıya doğru kalkıyor ve aynada daha aydınlık, enerjik bir yüzle karşılaşıyoruz.
Çalışmaları ayna karşında yapmamız gerekiyor. 20-25 dakika ayna karşısında çalıştığımız için kendimizi tanımaya ve yüze dokunduğumuz için kendimizi sevmeye başlıyoruz . Hem bedenen hem de zihnen kendimizi daha iyi hissetmeye başlıyoruz.
Yüz yogasına kaç yaşında başlanılmalı?
20 yaşından itibaren başlayabilirler. Yüz yogasının içinde göz çevirme hareketleri var. Özellikleri çocuklara göz hareketlerini yaptırmalarını öneriyorum. Amacımız 20-30 yaşına dönmek değil. Olduğumuz yaşın en iyi versiyonu olmak.
Yüz yogası yüzde kalıcı hatlar sağlar mı?
Hafif bir elmacık kemiğiniz var ise daha belirsin olmasına yardımcı oluyor. Yüz yogası egzersizler ile çene hattını belirginleştiriyoruz. Duruşumuzu düzeltiyoruz, boyun kaslarımızı güçlendiriyoruz.
Yüz yogası ne kadar süre yapılmalıdır?
Haftada 6 gün yapılması. Günde 20-25 dakika. 1 gün dinlendirilmeli. Fazla yapmak kaslarını yorar ve tam tersi etki yapıp sarkmaya sebep olabilir. Önemli olan doğru bir şekilde çalıştırıp istikrarlı olarak yapmanız.
Yüz masajı nedir?
Yüz egzersizleri kaslara yönelik. Yüz masajı ise cildin yüzeyine yaptığımız uygulama, yüz yağı ve serum kullanabilirsiniz. Kullanmanız gerekiyor ki elleriniz rahat hareket edebilsin. Yüz masajı ile cildimiz canlanıyor. İkisini beraber yaptığınızda cilt canlanıyor.
Yüz yogası sabah mı akşam mı yapılır?
Kimisi sabah tercih ediyor kimisi akşam tercih ediyor. Önemli olan gün içinde vakit ayırmanız. Yatmadan 2 saat önce yapın ki kaslarınız dinlensin.
Bilinçsizce yapıldığında neler olur?
Bilinçsiz bir şekilde yapılarsa bir bölgeyi çalışırken diğer tarafı kırıştırabilirsiniz. Ekstra kırışıklığa sebep oluyor, doğru kası çalıştırmak çok önemli. Duruşlarına, yatış pozisyonlarına ve su içmelerine de dikkat etmek gerekiyor.
Atölye çalışmalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?
15 günlük temel eviye atölyeleri var. Katılımcılarla zomda buluşuyoruz ve egzersizleri yapıyoruz. Atölyenin güzelliği 15 gün boyunca egzersizleri yapıyorsunuz. 5 hastalık haftada bir gün buluşuyoruz ve o bölgenin egzersizlerini yapıyoruz.
Yüz yogası cilt sorunları için etkili mi?
Aktif akne probleminiz yoksa rahatlıkla yapabilirsiniz. Atölyeme katılıp cildinin toparlandığı katılımcılar var.
Yüz yogası uygulaması neler gösterebilirsiniz?
Bölgesel herkesin parlamak istedikleri noktalar var. Bütün yüz rutini yapın. Alın kafa tasımız, boyun kaslarımız hepsi birbirine bağlı. Alın kaslarımıza bağlı olarak göz kaslarımız var, kaşlarımız yukarı kalkıyor, kaz ayaklarımız azalıyor. Sarkık yanaklar da toparlanmaya başlıyor. Tüm yüz çalışın diye çalışın diye öneriyoruz.
Yüz yogasına nasıl başlıyoruz?
Çalışmaları yaparken mutlaka dik oturmanız gerekiyor. Omuzlarımızı rahat bırakıyoruz ayak tabanlarının yere tam bastığını hissedeceğiz. Üst bedeni ısıtarak başlıyoruz. Boynumuzu esnetiyoruz sonra. Sonrasında saç masajı ve arkasından da kulak masajı. Bunlar sayfamızda var.
Yüz yogası ile gıdı eritme
Parmakları köprücük kemiklerine yerleştiriyoruz. Buyun hareketlerinde asla acele etmeyin. Elleri birleştirip getirip boynumuza yerleştiriyoruz. Sıkmadan hafif direnç göstererek nefes alıp verirken boynumuz ileri doğru gidip geri geliyor.
Yüz yogası ile gıdı (boyun) kası kuvvetlendirme
Dili damağımıza yerleştirip itip bırakıyoruz. Çeneyi hareket ettirmeden, dil ile hareket yapıyoruz.
Yüz yogası ile çene hattı belirginleştirme
İşaret ve orta parmağımızı çenemize yerleştiriyoruz, işaret parmağı altında. Orta parmağımız yukarı. 10 kere yapabilirsiniz.
Yüz yogası ile dudak kası çalıştırma
Gözünüz alnınız oynamasın sadece dudakları çalıştırıyoruz. Dudak hareketini de 15 sayı yapabilirler. Sonrasında dudak çevresine vurursunuz.
Yüz yogası ile göz altı torbası giderme
Göz altı kasları normalde çalışmıyor. Göz altı kapağı kaslarını çalıştırmak hem torbalara hem de göz altı morluklarına çok iyi geliyor hareket.
Yüz yogası mimik kırışıklığını kesin giderir mi?
Giderir, güldüğünüzde o kırışıklıklar olur. önemli olan normal dururken kırışıklıkların ve sarkmaların olmaması.
Yüzü ve cildi korumak için nasıl yatılmalı?
Sırt üstü yatmanızı tavsiye ediyorum. Yan yattığımızda kırışıklıklar, ezilmeler katlanmalar meydana geliyor. Tek taraflı yatıyorsanız asimetri meydana geliyor. Uyuma şeklinize, beslenmenize, su tüketiminize dikkat etmeniz gerekiyor yüz yogasını desteklemek için.
Botoks ve dolgu olanlar yüz yogası yaptırabilir mi?
Botoks yaptıranlar yeni yaptırdılarsa egzersizleri yapmasınlar. Botoks kasları donduran uygulama. 3-4 ay geçtikten sonra yapabilirsiniz. Dolguda ise bana göre riskli. Hemen yapmasın, üstünden bir sene geçtikten sonra yapabilirler.
İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.